abonnement Unibet Coolblue
pi_97086938
Rusland strijdt weer tegen zware bosbranden

Rusland strijdt na de zwaarste bos- en veenbranden vorige zomer opnieuw tegen grote branden in vele delen van het land. Op één dag hebben de vlammen zich uitgebreid over een oppervlakte van 66.000 hectare. Dat deelde de rampendienst vandaag in Moskou mee. Vooral Siberië, de Oeral en het Verre Oosten zijn zwaar getroffen.

Milieubeschermers waarschuwden dat Rusland wegens de passieve houding van de autoriteiten net zoals vorig jaar afstevent op een nationale catastrofe.

Verdoezelen

"Alle prognoses wijzen erop dat de situatie met de bosbranden opnieuw zeer ernstig wordt. Bosbeheer is niet voorbereid op de brandbestrijding", zei de bosexpert van de natuurbehoudsorganisatie WWF (World Wide Fund for Nature), Nikolaj Sjmatkov. Volgens het nationale bosbedrijf proberen de regionale besturen de werkelijke omvang van de branden te verdoezelen. Slechts de helft van de branden werd gemeld. De overheid dreigt met straffen.

In Rusland kwamen bij de bosbranden, die in 2010 ganse dorpen van de kaart veegden, minstens 60 mensen om. Een wekenlange recordhitte met rond de 40 graden Celsius en zonder regen maakte de brandbestrijding bijzonder moeilijk. De autoriteiten registreerden toen meer dan zevenduizend branden over heel het land. Tegen eind augustus was negenduizend vierkante kilometer in rook opgegaan.

Dreigende Medvedev

Kremlin-baas Dmitri Medvedev had er onlangs mee gedreigd dit jaar regeringsleden naar de brandbestrijding te sturen, indien de ramp zich herhaalt. In Moskou verlieten wegens de dichte smog door veenbranden tienduizenden mensen de Russische hoofdstad. Wegens de recordhitte vorig jaar stierven over heel het land tienduizenden mensen. (dpa/eb)

hln

Ben benieuwd hoe het dit jaar gaat.
Topic van vorig jaar: Rusland: Duizenden doden door bosbranden, smog en hittegolf
  Moderator zaterdag 21 mei 2011 @ 15:40:48 #2
8781 crew  Frutsel
pi_97119312
Zijn er nog bossen over dan na vorig jaar :{ :')
  Moderator dinsdag 7 juni 2011 @ 19:34:39 #3
8781 crew  Frutsel
pi_97852138
quote:
Zware bosbranden in Rusland nemen toe in omvang

De bosbranden in Rusland hebben al drie keer meer oppervlakte in brand gezet als op hetzelfde tijdstip vorig jaar. Meer dan 6.000 vierkante kilometer viel al ten prooi aan het vuur. Dat deelde het ministerie van Noodgevallen vandaag mee.
Bijna 5.000 brandweermannen worden ingezet. Vooral in de Siberische deelrepubliek Jakoetië, op 5.000 kilometer ten oosten van Moskou, is de situatie heel precair. Vorige zomer verwoestten de zwaarste bos- en veenbranden uit de Russische geschiedenis al grote delen natuurgebied.

Gevangenen
In Siberië zaten vandaag meer dan 20.000 mensen zonder stroom. De bekabeling werd door de vlammen verwoest. Duizenden gevangen uit gevangenissen in het gebied zouden helpen bij de herstelling van de schade, verklaarde een regeringswoordvoerder. In de buurt van het Baikalmeer verwoeste het vuur belangrijke waterleidingen.

Brandstichtingen
Het ministerie maakte gewag van elf grote branden in het land, die vooral door blikseminslagen en brandstichtingen tot stand zouden gekomen zijn. Er werd een rechtsprocedure gestart tegen 38 verdachten.
  dinsdag 7 juni 2011 @ 20:56:39 #4
346102 Langdon
Sir Robert
pi_97857546
quote:
Kremlin-baas Dmitri Medvedev had er onlangs mee gedreigd dit jaar regeringsleden naar de brandbestrijding te sturen, indien de ramp zich herhaalt.
Ik moest lachen. :D :')
Graaft in boeken, schept spaghetti, fietst met boten.
  dinsdag 7 juni 2011 @ 23:53:02 #5
256363 ZoKanIkHetOok
Also twitterte Zarathustra.
pi_97868753
Neerslagtekort

Normaal:



____

Nu:

abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')