abonnement Unibet Coolblue
pi_96878799
quote:
Minister Servië: opdeling Kosovo enige weg

BELGRADO - Volgens de Servische minister van Binnenlandse Zaken Ivica Dacic is een opdeling van Kosovo onvermijdelijk. Dat zei de bewindsman zondag in een opvallend interview met de Kosovaarse krant Zeri dat door de meeste media in Servië is overgenomen.

Kosovo, een afvallige provincie van Servië met een etnisch Albanese meerderheid, verklaarde zich drie jaar geleden onafhankelijk. Die onafhankelijkheid wordt niet erkend door Servië en de Servische minderheid in Kosovo. Het was tot nu toe officieel Servisch regeringsbeleid dat heel Kosovo weer vanuit Belgrado bestuurd zou moeten worden.

„De enige reële oplossing is dat de gebieden in Kosovo waar Serviërs wonen bij Servië blijven. Alleen zo kunnen we onze problemen snel oplossen. Alle andere oplossingen leiden maar tot veel tijdverlies”, aldus de minister die zegt zich te realiseren dat de regeringen van beide landen niet blij zullen zijn met zijn opvattingen. Ook de EU is overigens tegen opdeling van Kosovo.

Dacic, politiek leider van de door Slobodan Milosevic opgerichte Socialistische Partij van Servië (SPS), was tijdens de Kosovo-oorlog in 1999 nog woordvoerder van de president van het toenmalige Joegoslavië. Milosevic stond later voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag terecht op beschuldiging van onder meer oorlogsmisdaden in Kosovo. De oud-president overleed tijdens zijn proces, in maart 2006, in de VN-vleugel van de Scheveningse strafgevangenis.

In het interview herinnerde Dacic er aan dat veel landen de onafhankelijkheid van Kosovo nog steeds niet hebben erkend. Door succesvol lobbyen houdt Servië ook het lidmaatschap van Kosovo tegen van internationale organisaties zoals de Verenigde Naties en het IMF.
Bron: Telegraaf.nl
  User die je het meest gemist hebt 2022 maandag 16 mei 2011 @ 11:32:03 #2
78918 SeLang
Black swans matter
pi_96879281
Dit is precies de reden waarom er in Pristina een Bill Clinton Plein is (inclusief standbeeld)



en waarom ze daar fan zijn van Tony Blair



en waarom er in Tirana (Albanië) een George Bush straat is

"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')