Nou, het is me nu twee maal geluk een fatsoenlijk brood te bakken
Onder fatsoenlijk versta ik helemaal gaar, geen kijharde korst en voldoende op smaak.
Het recept was vrij simpel:
750 gram euroshopper meergranenmeel.
450 ml lauw water.
3 T honing.
Halve bol knoflook.
8 blaadjes verse salie eerste keer, T rozemarijnnaalden tweede keer.
21 gram droge gist.
6 T zeezout.
Ik begon met de meel zeven en daarna de zaadjes (zemelen?) er weer doorheen.
Daarna gist, knoflook en kruid door de meel heen gemengd,
Tot slot de helft van de zout, water en de honing er door heen mengen.
Werkblad ingevet met een beetje olie en vijf minuutjes gekneed tot het er een beetje uitzag.
Daarna in een kom (bestreken met een scheutje olie) laten rijzen tot dubbel volume.
Hier komt de truuk waardoor ik het dit keer wel gaar kreeg:
Deeg tot een rol uitgerold en de uiteindes tegen elkaar aangedrukt. Een O dus.
Dit met een vochtige theedoek er op nog 30 minuten laten rijzen.
Het overige zout er over gestrooid en daarna op ingevet bakpapier ongeveer 30 minuten op stand 6 gebakken.
In retrospectie vind ik het behoorlijk dom dat ik steeds z'n grote klomp deeg van 750 - 1000 gram in de oven deed en vervolgens niet snap waarom de binnenkant niet gaar is en de buitenkant kijhard. De vorm van de vloerbroden die je op de markt ziet (breed en plat) was blijkbaar niet tot me door gedrongen.
De volgende poging ga ik een voordeeg maken.
Ik las dat je dan kleine hoeveelheden van het recept neemt, en deze ongeveer 20 uur van te voren al mengt en laat rijzen.
Dus dan neem ik:
200 gram meel.
50 ml water.
1 t honing.
3 gram gist.
Lijken deze proporties regens op? Of moet ik consequent (bijv) 5% van alle ingredienten (m.u.z. van de knoflook en kruiden) aanhouden?
[ Bericht 0% gewijzigd door AcidFay op 08-12-2011 00:43:29 (poging tot fouten weghalen) ]