Crosspost; recept voor de quiche:
voor het deeg:
volgens recept:
225 g bloem
115 g boter in kleine blokjes
3 el water
volgens marmar:
ietsjes minder boter, klein scheutje olijfolie (maakt het uitrollen makkelijker als je een lekker dun laagje wilt maken)
snufje zout en een ietsiepietsie gedroogde chillivlokjes door het deeg
De bloem zeven, kruiden erdoor mengen, boter erin wrijven tot het kruimig wordt, dan olijfolie en water erbij, even mengen en dan kneden. Deegbol ongeveer 30 minuten in huishoudfolie in de koelkast laten opstijven.
Bakvorm invetten, volgende keer wordt een plaatje van de quichevorm van de Hema
en deeg zo dun mogelijk uitrollen (uiteraard met een flinke kwak bloem op je werkblad). Deeg losjes om de deegroller oprollen en over de bakvorm weer uitrollen, voorzichtig aandrukken. Overtollige randjes eraf snijden.
Blind bakken (bedekt met alufolie of bakpapier en dan met bakbonen erop (ik heb kikkererwten gebruikt, ging prima) op 190 graden gedurende 15 minuten, dan folie en bakbonen verwijderen en nog 5 minuten bakken voor een krokant deegje.
Vulling:
tomaat in plakjes, zaadjes verwijderen
zwarte olijf in schijfjes gesneden
stukjes brie
verse kruiden; basilicum, tijm, peterselie, niet te fijn snijden
3 eieren
3 dl melk
peper, zout, kruiden naar smaak (ik vind iets als chillivlokjes lekker bij gerechten met tomaat, maar niet teveel!)
Tomaat, olijf, brie en de verse kruiden verdeel je in de bakvorm (met het inmiddels voorgebakken deeg)
Eieren klop je luchtig, dan melk en kruiden er doorheen kloppen.
Dit giet je voorzichtig over de bakvorm (die dan al behoorlijk vol zit).
Tip: zet de bakvorm op de bakplaat voordat je de vulling erin gaat doen, da's wat makkelijker ivm vloeibare vulling.
Ik hield wel wat over van het eimengsel, maar 2 eieren zou net te weinig geweest zijn denk ik.
Dan nog 40-50 minuten in de oven en voila!
Ik heb nog een paar variantjes bedacht:
spinazie, cherrytomaatjes, feta
broccoli (voorgestoomd), parmezan, blokjes aardappel (voorgegaard)
geitenkaas, walnoten, sperziebonen (voorgestoomd)
hamblokjes, prei (voorgestoomd), kaas
witlof (voorgestoomd), spekjes, kaas
zoiets
ga ik vast nog wel eens proberen enne suggesties welkom!
recept van de taart is wat meer typwerk