ZweefMeisje | zondag 17 april 2011 @ 13:39 |
wij zijn vanplan om een nieuwe keuken te gaan kopen maar nu wil ik weten wat ik het beste kan doen gewoon op gas blijven koken of keramisch of induction wat zijn de voor en de nadelen [ Bericht 0% gewijzigd door ZweefMeisje op 17-04-2011 15:52:50 ] | |
rekenwonder | zondag 17 april 2011 @ 13:47 |
Ik zeg: inductie. De voordelen van gas (respons), maar wel een stuk goedkoper. Nadeel: de pannen zijn duurder. | |
The_stranger | zondag 17 april 2011 @ 13:51 |
Inductie heeft vele voordelen, is wel wat duurder en zoals rekenwonder al zegt, je hebt speciale pannen nodig, welke soms inderdaad duurder zijn. Daarentegen is je pannetje water sneller aan de kook dan dat jij je groente kunt snijden. Het vergt wel wat gewenning om op inductie te koken als je gewend bent naar de gasvlam zelf te kijken hoe hoog het vuur staat. Met inductie ben je aangewezen op een cijfertje... | |
Omniej | zondag 17 april 2011 @ 13:56 |
Inductie. | |
wendyclear | zondag 17 april 2011 @ 15:51 |
Ik heb vroeger altijd op gas gekookt, maar sinds mijn verhuizing moet ik verplicht elektrisch koken (we hebben geen gasleidingen in de wijk). In de eerste instantie baalde ik hier wel van, maar nu zou ik niet snel meer teruggaan naar gas. Oké een ouderwets fornuis ziet er heel mooi uit, maar het vergt ook enorm veel onderhoud. Telkens weer die pitten schoonmaken is geen pretje! Inductie kookt eigenlijk hetzelfde als gas, maar is veel onderhoudsvriendelijker. Een doekje erover en even oppoetsen en je bent klaar. En de pannen worden trouwens ook steeds goedkoper. Ik zou het dus wel weten . | |
OMGWTFBBQSAUCE | zondag 17 april 2011 @ 17:51 |
gas. | |
scarback | vrijdag 22 april 2011 @ 14:56 |
uit ervaring: keramisch is een hel, dat wil je zeker niet | |
Mark | vrijdag 22 april 2011 @ 15:06 |
Gas | |
DarkElf | vrijdag 22 april 2011 @ 15:38 |
Meer iets voor klussen wonen | |
Vonkenboer | vrijdag 22 april 2011 @ 15:53 |
Ik lift even mee in dit topic, aangezien ik waarschijnlijk ook een keer voor die keuze kom te staan | |
Lottekoekkie | vrijdag 22 april 2011 @ 16:03 |
wie van koken houdt kiest absoluut voor gas (ooit chefkoks op iets anders zien koken ) Dus hou je niet van koken ga je op infuctie | |
Vonkenboer | vrijdag 22 april 2011 @ 16:19 |
Wat zijn dan de voor of nadelen van gas ten opzichte van inductie voor het bereiden van je eten ? | |
mitchell88 | vrijdag 22 april 2011 @ 16:46 |
Met gas heb je veel meer gevoel met koken je ziet hoe groot de vlam is. Bij inductie heb je dat minder omdat je naar cijfertjes zit te kijken. De nadelen van gas zijn het schoonmaken van je fornuis en het is duurder in gebruik? | |
SuperrrTuxxx | vrijdag 22 april 2011 @ 17:25 |
Wat een onzin zeg. | |
dude1986 | vrijdag 22 april 2011 @ 17:36 |
Is inductie niet ongezond koken? Dat las ik ooit ergens.. | |
exlurker | vrijdag 22 april 2011 @ 17:41 |
Dat zelfde word ook beweerd bij koken in de magnetron | |
z80 | vrijdag 22 april 2011 @ 17:59 |
ik heb ervaring met koken op gas, keramisch en inductie. en mijn voorkeur gaat uit naar inductie. voor/nadelen gas, is het goedkoopste koken en alle pannen kunnen gebruikt worden. gasfornuis is lastig schoonmaken, en geeft behoorlijk wat warmte af aan de omgeving. keramisch, alle pannen met een platte bodem kunnen gebruikt worden. is wel het duurste in gebruik. het duurt lang voordat de pan warm/heet wordt en duurt ook weer lang voordat deze afkoelt. inductie, het gevoel voor koken is het zelfde als met gas. standje hoger is meteen warmer, standje lager is meteen minder heet. de kookplaat zelf wordt niet heet, enkel daar waar een pan staat wordt door contact warmte de glasplaat warm (welke ook weer snel afkoelt na het verplaatsen van de pan). schoonmaken is makkelijk omdat er niets aan/in brand. nadeel is dat je pannen moet hebben met een vlakke bodem, en geschikt voor inductie. de goedkope aluminium pannen werken dus niet. let wel op. voor elektrisch koken heb je een kookgroep (zijn 2 aan elkaar gekoppelde groepen) of krachtstroom aan sluiting nodig in de keuken. | |
Rapaille | vrijdag 22 april 2011 @ 18:32 |
Jonnie Boer volgens mij. | |
tomaat52 | vrijdag 22 april 2011 @ 18:53 |
Tuurlijk niet, of je je eten nou warm maakt door gas of stroom, maak geen bal uit. | |
The_stranger | vrijdag 22 april 2011 @ 19:05 |
Ik zou eens opzoeken wat inductie is, als ik jou was, voor je dit soort rare dingen gaat typen... | |
Vonkenboer | vrijdag 22 april 2011 @ 19:45 |
Topic titel iets verduidelijkt | |
zuluman | vrijdag 22 april 2011 @ 20:25 |
voor de beleving en kookervaring zeker gas...zo grote 6 pitter voor de echte chef....helaas geen gas in mijn wijk (stadsverwarming) dus van de elektrische soorten zeker inductie. je hebt wat duurdere pannen nodig maar meestal zijn pannen die geschikt zijn voor inductie de betere pannen. kost meer maar per saldo komt t op t zelfde neer. of je koopt 1 pan of koekepan voor je leven of je koopt om de paar jaar een prutpan. heb een RVS wok (gietijzeren wok gaat niet op inductie) die een aardige duit kostte 8 jaar gelden maar die is nog steeds als nieuw. en kan zeker nog keer 8 jaar mee. | |
AnneX | vrijdag 22 april 2011 @ 21:05 |
Wat een gezeur over dure pannen Hier was het keramisch : het hele dorp had geen gas - met prachtige gietijzeren pannen. Tijdens de verbouwing woonden wij tijdelijk anders en kookten op gas. Jammer van de pannen, want ik kan niet ( meer) op gas koken. Liep weg en er brandde van alles aan en de pannen verpest ( na 25 jaar) . Terug ná de verbouwing werd het inductie koken en als het verkeerd gaat, gaat de pit vanzelf uit ! Is voor mij dan een voordeel. En de pannen ? gewoon een set ( 4 stuks) Libelle/BK pannen bij Blokker voor 60 euro en een soeppan met vergiet voor pasta en zo bij Ikea. Een deMeyere koekenpas bij de kookwinkel in de opruiming. That's it. Alleen de gietijzeren braadpan heb ik gehouden voor de sucadelapjes. die het trouwens perfect doen op standje 1. [ Bericht 3% gewijzigd door AnneX op 23-04-2011 10:57:08 ] | |
Bijvlagenzinvol | vrijdag 22 april 2011 @ 21:23 |
Het verschil tussen gas of elektrisch kan ik je niet vertellen. Maar blijf uit de buurt van keramisch koken, dat is in vergelijking met inductie echt pure armoede. [ Bericht 0% gewijzigd door Bijvlagenzinvol op 22-04-2011 21:29:42 ] | |
tomaat52 | vrijdag 22 april 2011 @ 21:32 |
Keramisch werkt prima. | |
z80 | vrijdag 22 april 2011 @ 22:04 |
het "gezeur" over dure pannen is meer. je kan de goedkope pan uit de aanbieding van de aldi/lidl niet gebruiken. | |
Bijvlagenzinvol | vrijdag 22 april 2011 @ 22:04 |
Als je geen inductie gewend bent wel ja. Maar inductie en keramisch is een verschil tussen dag en nacht. | |
Omniej | vrijdag 22 april 2011 @ 23:23 |
Het kan best 'prima' werken als je eraan gewend bent, maar dat neemt niet weg dat het vergeleken met inductie nog altijd pure armoede is. Mijn eerste keus zou altijd inductie zijn in ieder geval, gevolgd door gas en ver, ver, ver daar achteraan keramisch (gewoon niet dus). | |
Appeltje2010 | zaterdag 23 april 2011 @ 02:18 |
@rekenwonder: rekenen is je sterkste kant niet want inductie is in aanschaf duurder dan gas of keramisch en in gebruik ook duurder dan gas. Het is overigens WEL goedkoper dan keramisch in gebruik. @lottekoekie: blijkbaar geen kookliefhebbers bij de Librije... dan zijn ze vast gewoon alleen goed in hun werk aangezien ze op inductie koken en 3 Michelin sterren hebben. Mijn mening: ik hebben gas gehad en ook kennis gemaakt met keramisch en kook zelf op inductie. Doe nooit keramisch iig... Voordelen keramisch tov gas: Geen open vlam (brandgevaar) Voordelen keramisch tov inductie: Goedkoper in aanschaf Alle pannen bruikbaar Voordelen gas tov inductie: Voordeliger in de aanschaf Voordeliger in gebruik Geen aanpassingen stroom nodig Alle pannen bruikbaar Voordelen gas tov keramisch: Reageert snel (verwarmen/afkoelen) Voordeliger in de aanschaf Voordeliger in gebruik Geen aanpassingen stroom nodig Voordelen inductie tov keramisch: Reageert snel (verwarmen/afkoelen) Eten brand niet in op plaat Makkelijk schoon te maken Voordeliger in gebruik Niet erg brandgevaarlijk omdat de pit niets opwarmt maar alleen de pan, een ovenhandschoen zal dus geen vlam vatten als je die per ongeluk op de pit legt die aan is of net uit is gedaan. Kindveilig omdat de plaat niet gloeiend heet wordt maar alleen de pan warm wordt Voordelen inductie tov gas: Reageert snel (verwarmen/afkoelen) Eten brand niet in op plaat Makkelijk schoon te maken Voordeliger in gebruik Niet erg brandgevaarlijk omdat de pit niets opwarmt maar alleen de pan, een ovenhandschoen zal dus geen vlam vatten als je die per ongeluk op de pit legt die aan is of net uit is gedaan. Kindveilig omdat de plaat niet gloeiend heet wordt maar alleen de pan warm wordt Qua energiekosten kost koken op inductie ongeveer 1,5x zoveel als op gas. Koken op keramisch kost ongeveer 2x zoveel als op gas. Mijn advies: inductie kiezen als je het kan en wil betalen en zo niet: lekker op gas verder en keramisch laten voor wat het is... | |
djamoro | zaterdag 23 april 2011 @ 07:29 |
Wij hebben ook gekookt op gas en sinds 3 jaar op inductie.Mijn voorkeur gaat uit naar inductie. Niet zo zeer vanwege het koken,want dat ging op gas ook goed,maar het zo makkelijk schoonmaken na het koken en de veiligheid.Hij slaat inderdaad in storing als er iets overkookt. | |
CreX_NL | zaterdag 23 april 2011 @ 19:28 |
Mijn voorkeur gaat uit naar gas, mijn ouders kookten altijd op keramisch, maar das echt een drama imho Bijkomend voordeel is dat t altijd werkt, heb al een aantal keer lekker gekookt terwijl we geen stroom meer hadden :-) Gas op 1, daarna inductie, keramisch is niet eens een optie als je t mij vraagt. | |
Bijvlagenzinvol | zaterdag 23 april 2011 @ 19:35 |
En hoe precies had jij in gedachte dat je dan kookt als je geen gas meer hebt? (Want ja, ook dat stopt weleens.) En daarbuiten: kookt dat lekker zonder verlichting en werkende afzuigkap? | |
Hyperdude | zaterdag 23 april 2011 @ 20:05 |
Wij hebben inductie. Ik heb het liefst gas om te koken; en inductie om schoon te maken. | |
SuperrrTuxxx | zaterdag 23 april 2011 @ 20:36 |
Waarom zou je niet kunnen koken zonder afzuigkap? | |
Appeltje2010 | zondag 24 april 2011 @ 00:50 |
Lekker boeien die ene keer in het jaar (en dat haalt het hier in de ontwikkelde wereld die Randstad heet nog niet eens) dat de stroom uitvalt! Dan eet je een boterham? Volgens mij werken veel nieuwe gaskooktoestellen overigens met een electronische afsluiter ivm veiligheid, dan houdt koken dus ook op... | |
Fixers | zondag 24 april 2011 @ 10:37 |
Meer dan genoeg, ga eens langs bij de belgische sterrenrestaurants. Rigolet en Wynants van Comme Chez Soi bijvoorbeeld. Die voorkeur voor gaskoken in Nederland is er alleen maar omdat wij Slochteren hebben, goedkoop gas. Die voorkeur is ook iets moderns, oude restaurantkachels waren stalen platen waar een houtvuurtje onder gestookt werd. (en later kolen, olie en gas). Het proffessionele inductiekoken wordt in Belgie wel gepushed door 's lands pannenfabriek Demeyere. Bijna alle pannen zijn tegenwoordig voor inductie geschikt. Alleen de hele dunne 5 euro bij de hema wegwerppannetjes heb je inderdaad niets meer aan. Maar zelfs de goedkoopste pannen (3 stuks voor maar ¤6,99) van de Ikea doen het gewoon op inductie. Gietijzer werkt ook uitstekend op inductie. Nieuwe pannen zeker, ouder pannen soms niet meer, maar dat is eenvoudig te testen. Die beveiliging werk alleen als er stroom aanwezig is. Zonder stroom kan je gewoon koken, alleen je moet zelf de vlam aansteken. Over het algemeen: Keramisch, Elektrisch, Halogeen, Gas onder glas moet je allemaal links laten liggen. Ze hebben allemaal dezelfde vervelende traagheid en lange opwarmtijden. Inductie is de beste keus als: - Er geen gas is. - Schoonmaken zo min mogelijk werk moet zijn. - Extra veiligheiden gewenst zijn. - Er turbosnel gekookt moet worden. Gas is de beste keus als: - Kosten een rol spelen, vooral in de aanschaf van de plaat en energie gebruik. - Je koperen, glazen, aardewerken of aluminium pannen wilt gebruiken die geen inductiebodem hebben. (Zijn wel tussenplaatjes voor, maar die zijn ook niet alles). - Er niet voldoende elektrisch vermogen is. - Je niet van een display kan aflezen hoe hoog een kookpit staat. Buiten dat is het gewoon een gevoelskwestie. Bij iedere omschakeling naar een andere verwarmingsbron zal je moeten wennen en ermee moeten leren omgaan. De nederlandse obsessie voor wokken met je ook vergeten. Je kan prima roerbakken op zowel gas als inductie. Echt wokken: dat gaat pas vanaf een kilowatt of 8 vermogen onder je pan. Vergeet dan ook niet een professionele vlamdovende afzuigkap te installeren. | |
Bijvlagenzinvol | zondag 24 april 2011 @ 18:20 |
Geen idee. Maar dat vroeg ik ook niet. Ik vroeg of dat lekker kookt........ | |
Bartjebart | maandag 25 april 2011 @ 22:42 |
Je moet dan wel ook rekening houden met het rendement. Wanneer je de gaspit aan hebt staan wordt maar ongeveer 40 a 50% van de energie daadwerkelijk gebruikt om de pan te verwarmen. Bij Keramisch koken is er een energieverlies van ongeveer 25 a 30%. Het rendement van inductie is ongeveer 95%. | |
Bartjebart | maandag 25 april 2011 @ 22:43 |
Nadeel van 'opeens' koken op inductie is dat je vaak je pannen moet vernieuwen in verband met kleine vervormingen op de bodem door de hitte van de gaspit | |
Bijvlagenzinvol | maandag 25 april 2011 @ 22:46 |
Ja, die verhalen doen de rondte. In de praktijk valt dat reuze mee. | |
Fixers | maandag 25 april 2011 @ 22:51 |
Verschilt van plaat tot plaat. Sommige kookplaten werken met pannen zo krom als een hoepel. Die vlakke bodem is technisch gesproken niet nodig. Het inductieveld kan zo'n 2cm boven de plaat komen. Er zit al een dikke glasplaat tussen spoel en pan, dan kan een beetje lucht ook geen kwaad. Sommige keukenboeren demonstreren inductie zelfs met papier tussen pan en plaat. Een magnetische bodem is veel belangrijker. Als een simpel magneetje al niet blijft plakken aan de pan kan je het wel vergeten. Maar als er een ijzeren plaat in de bodem zit, of gemagnetiseerd inox (standaard 18/10 is niet magnetisch) is gebruikt dan is het altijd te testen met een beetje water. | |
Guus Muisarm | maandag 25 april 2011 @ 22:53 |
Nou ... vele mensen vinden dat net vakantie ... Voor de tent/caravan op je gasstel boven het gras je panneke met weet ik wat bakken/braden | |
Bijvlagenzinvol | maandag 25 april 2011 @ 23:00 |
Je doet je onderschrift eer aan. Ik begrijp werkelijk niet wat voor punt je probeert te maken. | |
Appeltje2010 | dinsdag 26 april 2011 @ 09:40 |
Hierin is rekening gehouden met het rendement. Dat verklaart ook waarom inductie maar 1,5x duurder is. | |
CreX_NL | woensdag 27 april 2011 @ 10:49 |
Als er geen gas meer is dan desnoods een pizzatje, fijt blijft dat ik in mijn hele leven nog nooit een storing met mijn gasaansluiting gehad heb, al geef ik wel toe dat koken zonder verlichting en afzuigkap met waxinelichtjes en een looplamp een hoog camping gehalte heeft :-) | |
Bijvlagenzinvol | woensdag 27 april 2011 @ 17:43 |
In heel je leven nog nooit een brief gehad dat het gas wordt afgesloten i.v.m. werkzaamheden? | |
The_stranger | woensdag 27 april 2011 @ 18:22 |
Kook nu 3 jaar op inductie en alle pannen doen het nog prima... | |
zuluman | donderdag 28 april 2011 @ 20:03 |
ik kook al sinds 09-2004 op inductie met dezelfde pannen. ik had een setje gekocht (BK) en bij de levering van de ATAG keukenapparatuur bleek er een gratis setje ATAG pannen erbij te hebben gedaan. altijd leuk om genoeg pannen te hebben. | |
monic27 | donderdag 28 april 2011 @ 20:23 |
uit persoonlijke ervaring: zeker GEEN keramisch kopen. waardeloos Je kan er o.a. geen wokgerechten op maken | |
#ANONIEM | donderdag 28 april 2011 @ 21:39 |
Weet iemand of het klopt dat gasfornuizen aangepast moeten worden wanneer Nederland gas gaat importeren uit Rusland? Dat gas schijnt een andere calorische waarde te hebben dan het gas uit Slochteren. Zou dit nog een argument zijn voor inductie in plaats van gas, wanneer je nu een nieuwe keuken koopt? Of is dit een broodje-aap-verhaal? | |
Hyperdude | donderdag 28 april 2011 @ 21:54 |
Lijkt mij kul. De boel draait hier al jaren op Russisch gas. Het NL gas is nl. bijna op. Omdat NL het gas zo snel mogelijk heeft verkocht voordat het niets meer waard zou zijn door de opkomst van kernenergie. En de opbrengsten allang uitgegeven heeft aan uitkeringen en sporthallen | |
CreX_NL | dinsdag 3 mei 2011 @ 12:55 |
Niet dat ik me kan herinneren, water wel diverse keren, ben in de 12 jaar dat ik op mezelf woon wel 4x verhuisd, misschien geluk gehad de hele tijd |