abonnement Unibet Coolblue
pi_96939927

Droogte houdt aan ondanks buien


16 mei 2011 - Ondanks de regen op verschillende plaatsen, die de bovengrond tijdelijk weer van vocht voorziet, verandert er weinig aan het landelijk neerslagtekort. De hoeveelheden zijn te gering om de droogte te verdrijven. Daar is langduriger en grootschaliger neerslag voor nodig. Voor de tweede helft van de week wordt weer droger, zonniger en warmer weer verwacht zodat de droogte voorlopig voortduurt.


Neerslagtekort in Nederland en verwachting voor de komende vijftien dagen (Bron: KNMI)


Neerslagtekort uitzonderlijk
Het landelijk neerslagtekort is opgelopen tot rond 110 mm. De komende periode loopt het naar verwachting langzaam nog verder op. Hoewel het iets droger is dan in het zeer droge jaar 1976 is de ontwikkeling van de droogte in de tijd vergelijkbaar met 1976. Het tekort loopt uiteen van ongeveer 90 mm in het oosten tot 130 mm in het westen en noordwesten van het land. Een dergelijk tekort aan neerslag is voor deze tijd van het jaar uitzonderlijk en wordt gewoonlijk pas aan het einde van de zomer gemeten. Hoe het de komende zomer verder gaat met de droogte hangt uiteraard af van de weersomstandigheden. Over het weer zo'n op langere termijn zijn nog geen zinnige uitspraken mogelijk. Dat het nog alle kanten op kan blijkt uit het verloop in vorige droge periodes (Zie onder Verder Lezen voor klimatologische informatie over de droogte met de actuele droogtekaart van Nederland en het verloop van de droogte in de tijd).

Van voorjaarsdroogte naar zomerdroogte

De huidige neerslagtekorten liggen in de buurt van het tekort over maart- april 2007, toen het voorjaar ook droog en warm was. De droogte manifesteerde zich toen voornamelijk in april. Maart 2007 was natter en ook in de eerste helft van mei en in de zomer viel er toen veel regen. Het zeer droge en warme voorjaar van 2007 eindigde door de overvloedige regen voornamelijk rond half juni wat zomerdroogte betreft als een gemiddeld jaar met aan het eind van de zomer een neerslagtekort van 109 mm. In de meest recente droge en hete zomer van 2003 liep het neerslagtekort op van 78 mm in het voorjaar tot ongeveer 230 mm eind augustus. Ruim twee keer zoveel als normaal aan het eind van de zomer. In 1976 was het vanaf het voorjaar tot aan het einde van de zomer extreem droog.

Zeer lage Rijnafvoer

Volgens het Watermanagementcentrum Nederland van Rijkswaterstaat is de afvoer op de grote rivieren laag (Maas) tot zeer laag (Rijn) voor de tijd van het jaar. De Rijnafvoer is inmiddels lager dan in 1976 in dezelfde tijd van het jaar. Alleen in 1921 was er bij Lobith een nog lagere Rijnafvoer in deze periode van het jaar. Ondanks de lokale buien zijn de grondwaterstanden overal in het land gedaald. Het landelijk beeld is dat de grondwaterstanden erg laag zijn voor de tijd van het jaar. (Zie Externe links- Droogtebericht voor waterbeheerders en actuele droogteberichten).

Blokkade

Oorzaak van het warme, zonnige en droge weer van de afgelopen weken waren standvastige hogedrukgebieden in onze omgeving. Door zo’n blokkade, die zich de laatste maanden vaker heeft voorgedaan, ontbreekt de westelijke stroming met aanvoer van buien en regengebieden. Afhankelijk van de ligging van het blokkerende hogedrukgebied leidt dit tot grote afwijkingen van het ‘normale’ weer. De geblokkeerde weersituatie zorgde in Groenland de afgelopen weken voor aanzienlijk kouder weer.

KNMI
  maandag 23 mei 2011 @ 19:58:02 #77
256363 ZoKanIkHetOok
Also twitterte Zarathustra.
pi_97215587
Van Weerwoord, de Waal bij Nijmegen:

pi_97243603
'Droogterecord in Nederland'



Nederland is op weg naar een droogterecord. Het landelijke neerslagtekort is opgelopen tot 120 millimeter, meer dan op dezelfde tijd in het recordjaar 1976. Toen liep het tekort uiteindelijk op tot 360 millimeter. Volgens het KNMI is het uitzonderlijk dat er in deze tijd van het jaar al zo'n tekort is opgebouwd.

De paar buien van de afgelopen dagen zijn volgens het KNMI verre van voldoende om een einde te maken aan het neerslagtekort Door het overwegend zonnige en vrij warme weer verdampt veel vocht. Op veel plaatsen is het daardoor droger dan ooit.

De droogte zorgt al wekenlang voor diverse problemen in het hele land. Natuurgebieden gingen in vlammen op en in de grote rivieren is het waterpeil drastisch gezakt. De afvoer in de Rijn is inmiddels lager dan in 1976. Ook voor de landbouw heeft de droogte grote gevolgen.



Het brandgevaar is voorlopig wel in de kiem gesmoord. Na vele weken code rood, de hoogste alarmfase, is nu in de meeste natuurgebieden nauwelijks meer gevaar. Alleen in Noord-Limburg geldt nog code geel voor 'verhoogd gevaar'. Later deze week worden nieuwe buien verwacht, maar volgens het KNMI brengen ook die geen verlichting.

DePers
pi_97259018
Gelukkig hebben wij het Schelde-Rijnkanaal:
Beregeningsverbod in Zeeland
In Zeeland geldt vanaf woensdag een beregeningsverbod.

Dat heeft het Waterschap Scheldestromen besloten. Boeren mogen hun land alleen nog maar besproeien in gebieden waar voldoende water wordt aangevoerd. Dat geldt onder meer op Tholen en Sint Philipsland en het gebied ten oosten van het Schelde-Rijnkanaal.

Hoe lang het verbod duurt, is onduidelijk. Het Waterschap wijst erop dat de aanhoudende droogte geen gevolgen heeft voor de dijken.

Bron
Life is Music
  Moderator vrijdag 27 mei 2011 @ 12:26:50 #80
8781 crew  Frutsel
pi_97378242
quote:
Neerslagtekort groter dan ooit

UTRECHT - Het neerslagtekort is dit voorjaar groter dan ooit. Dat stelde het KNMI vrijdag. Het tekort groeit door een combinatie van veel zon, hoge temperaturen en zeer weinig neerslag.

De voorjaarsdroogte neemt toe doordat de zon langer schijnt en de temperaturen steeds hoger worden.

De neerslag neemt de laatste jaren toe, maar dit jaar is de hoeveelheid neerslag juist zeer klein. Doordat de temperatuur hoog is voor de tijd van het jaar, is er sprake van veel verdamping
pi_97379795
2011 zit echt ruim boven 1976.

  vrijdag 27 mei 2011 @ 16:39:52 #82
256363 ZoKanIkHetOok
Also twitterte Zarathustra.
pi_97388373
quote:
2s.gif Op vrijdag 27 mei 2011 13:11 schreef aloa het volgende:
2011 zit echt ruim boven 1976.

[ afbeelding ]
Inderdaad, maar 1976 gaat vanaf begin juni wel echt flink in een stroomversnelling. We moeten nog maar kijken of dat nu ook gebeurt. Als er een flinke zomerblokkade in stelling wordt gezet misschien.
pi_97539322
'Ook extreme droogte in juni'

DEN HAAG - Ook in juni krijgen we te maken met extreme droogte. Volgens prognoses van weerinstituut KNMI wordt juni ''aanhoudend aan de te droge kant'', zei KNMI-meteoroloog Frank Kroonenberg dinsdag.

Er valt wel wat neerslag, maar lang niet voldoende om ''soelaas te bieden.''
Het zou de komende twee weken onafgebroken moeten regenen om het water weer op een normaal niveau te krijgen. ''We komen bijna een heel seizoen tekort, want het regent natuurlijk niet elke dag'', verduidelijkte Kroonenberg.

Temperatuur
De temperatuur stijgt de komende tijd weer na de dip van dinsdag. Kroonenberg verwacht deze week temperaturen van 25 tot en met 27 graden in de stroomgebieden van de Rijn. Op diverse plaatsen in Limburg en een klein deel van Noord-Brabant werden maandag temperaturen van meer dan 30 graden gemeten.
Het neerslagtekort is nu groter dan in 1976, het recordjaar qua droogte. Dat trekt volgens Kroonenberg nog wel iets bij, waardoor we op het niveau van 1976 zouden blijven steken.

nu.nl
pi_97539469
'Droogte geen gevolg van klimaatverandering'


De huidige extreme droogte is geen gevolg van de klimaatverandering, maar is te wijten aan de 'natuurlijke grilligheid' van het weer. Dat zei een wetenschapper van het KNMI dinsdag tijdens een bijeenkomst in Den Haag.

"We hebben dit jaar te maken met een potpourri van omstandigheden die leiden tot dit extreme weer", zei KNMI-klimaatwetenschapper Bart van den Hurk. Het betreft een combinatie van een gebrek aan regen, hoge temperaturen en veel zonnestraling. Er is 'geen enkele aanwijzing' dat de geringe neerslag wordt veroorzaakt door klimaatverandering, zei Van den Hurk. Ook voor de zonnestraling geldt dat het onduidelijk is wat de relatie is met klimaatverandering.

Van den Hurk wees erop dat extreme weersomstandigheden ook kunnen voorkomen als er minder broeikasgas in de atmosfeer is. Zo was 1976 ook een uitzonderlijk droog jaar. Wel kan de opwarming van de aarde ertoe leiden dat er meer water verdampt, wat kan leiden tot meer droogte.

In Nederland valt in het voorjaar normaal gesproken 170 millimeter regen. Dit jaar was dat 45 millimeter. Het moet twee weken lang onafgebroken regenen om weer om dit extreme neerslagtekort weg te werken. En het is nog niet gedaan met de droogte. Het KNMI voorspelt dat ook in juni de kans op aanhoudend te droog weer groot is.

'Droogte geen gevolg van klimaatverandering'
pi_97650775
Flinke natuurbrand bij Enschede
Bij Enschede woedt een flinke natuurbrand. Het gaat om een gebied vlak bij de Duitse grens in het buitengebied van de Twentse gemeente, zegt een woordvoerder van de brandweer.

Duitse brandweerlieden helpen bij de bestrijding van de brand en er is een blushelikopter opgeroepen.

Toen de eerste melding over de brand in natuurgebied Aamsveen binnenkwam bij de brandweer stond een gebied ter grootte van een voetbalveld in brand. "We weten niet hoe groot het gebied nu is, maar de brand breidt zich snel uit", zegt een brandweerzegsvrouw.

Bij de brand komt veel rook vrij. Er is geen bebouwing in de directe nabijheid.

bron: Nu.nl
Life is Music
  Moderator donderdag 16 juni 2011 @ 16:44:40 #86
8781 crew  Frutsel
pi_98254629
quote:
Regen heft watertekort nog niet op
DEN HAAG - Het watertekort waar Nederland de afgelopen weken mee heeft te kampen, blijft de komende tijd aanhouden. Dat hebben het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat en de Unie van Waterschappen donderdag gemeld na overleg.

De hoeveelheid neerslag en de verdamping zijn ongeveer gelijk. Daardoor is de hoeveelheid regen niet voldoende om het watertekort weg te werken, aldus de instanties. „De lage waterstand in de Rijn vraagt om blijvende alertheid en waakzaamheid.”
  FOK!-Schrikkelbaas zaterdag 18 juni 2011 @ 12:57:34 #87
862 Arcee
Look closer
pi_98330046
quote:
0s.gif Op donderdag 16 juni 2011 16:44 schreef Frutsel het volgende:
Regen heft watertekort nog niet op
Ook met die bakken met water die nog verwacht worden voor de komende weken?

Sinds de droogte als probleem werd gezien heeft het vooral veel geregend.:')
pi_98330722
Arcee, met een lekker temperatuurtje, veel wind en strak zonnetje zo nu en dan verdampen per dag meerdere mm water. Een medewerker van een waterschap vertelde me dat dit soms oploopt tot 6 of 7 mm per dag. Om het reeds ontstane watertekort terug te dringen moet het gemiddeld dus meer dan 5 mm regenen.... elke dag. Een paar lokale heftige buien lossen het tekort zeker niet op, daarvoor moeten we echt een paar weken echte regen hebben.

Edit: En bovendien niet teveel tegelijkertijd omdat anders het water direct het riool of sloten in stroomt en daar heeft het weinig nut.
pi_98910432
Watertekort voorlopig voorbij

DEN HAAG - De hevige buien van de afgelopen dagen hebben een einde gemaakt aan het watertekort in Nederland, maar dat kan door nieuwe droogte zo weer veranderen.

Deze boodschap komt van het Management Team Watertekorten dat nog wel spreekt van een ''dreigend watertekort''.
Volgens het team is de stand van het grondwater verbeterd vergeleken bij de periode van droogte, maar staat het in grote delen van het land nog laag voor de tijd van het jaar.
Verder is het waterpeil in de rivieren als Maas en Rijn nogal laag. De Maas vervoert ongeveer de helft van het water dan normaal; in de Rijn is dat iets meer.

nu.nl
  vrijdag 1 juli 2011 @ 16:11:44 #90
3185 Adelante
To let it go now
pi_98913658


Onder 5% droogste jaren :7
"We meet every day at the same cafe, six-thirty and no one knows she'll be there."
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')