Na over de markt geslenterd te zijn, bij een makelaar geweest te zijn om wat huizen te bespreken en de muziek te hebben aangehoord van het cello festival wat men in Zutphen zo dom was geweest tegenover de uitmarkt te programmeren maar toch erg goed, mooi om te horen, uitstekend van kwaliteit was en verder gewoon wereldklasse zijn we des avonds gaan eten bij het Schulten Hues.
Eten bij het Schulten Hues
We komen hier al jaren een keer of 2 per jaar. Ze worden steeds beter. Het is een ruim opgezet restaurant en de tafels zijn ruim en staan lekker uit elkaar. Niet zo volgezet als bij sommige andere top restaurants waar de tafels klein zijn en dicht op elkaar gepakt om zoveel mogelijk mensen per vierkante meter te krijgen. Het is gevestigd in de oude HBS zegt men, maar iedereen die het gebouw kent noemt het het oude politiebureau. Tot een 20 jaar terug zaten hier de wouten zoals men in Zutphen zegt. Ik ben nog een keer verhoord in wat nu het restaurant is. Ik was volledig onschuldig trouwens, een geval van vergissing.
We kozen vooraf voor een flesje water, hadden nog niet veel gegeten en wilden niet direct de hamer voelen. We kozen voor het verrassingsmenu met een extra kaas gang voor het dessert.
Hierbij een passend wijnarrangement, de wijnen gaan hier vrijwel allemaal ook per glas en de bediening weet de wijnen bij de spijzen te laten passen. Er worden diverse soorten brood bij het eten geserveerd, net als olijfolie, boter en zeezoutvlokken.
Amuses
Makarons gevuld met paling op zwart sesamzaad, (jum jum) kroepoek met iets van kreeft als ik me goed herinner, (smul) gevulde kerstomaten met popcorn omhuld met popcorn. (lekker) Hierbij een krokant van kummel en zeezout en eentje van groene kruiden of zoiets (Korsakow?), dit zijn al tijden klassiekers bij het schulten hues een papier dunne bros krokante lekkernij, ijsje van paling met krokant van zwarte olijven en rode bietjes. (ik zou me er in kunnen leggen zo lekker)
Voorgerechten
Prei ringen met aardappel en kaviaar, met een bouillon van aardappel, voor manlief die geen prei eet een kreeft rolletje (veel te weinig, veel te snel op)
Staafjes eendelever met een druivenijs en een appelgelei (ik ben gek op eenden en ganzenlever)
Een granita van passievrucht en ijs van eendenlever met krokant van kruidkoek (lekker fris en verassend, zilt en zoet en friszuur)
Een crème van gepekelde eendenlever met een gelei van appelstroop (meer hiervan, kan me hier vol aan eten)
Een rolletje van ik meen me krab te herinneren met krokant van in inktvis inkt ingelegde largo op een lobbige boullion van tomaatvocht, (helder en niet rood) jummie
Een abrikozenkrokant rol gevuld met gerookte paling en palingcreme met wat gepofde granen (je proefde alle smaken, er knap gerecht)
Een schuimig soepje van gerookte aardappel met een jakobsmossel en opperdoes (aardappels worden onderschat en ze zijn zo lekker)
Kreeft met een schuim van de kreeftenpantser getrokken ( vond de kreeft niet optimaal, was zeker lekker maar heb veel betere gegeten)
Bij de voorgerechten diverse witte wijnen uit Duitsland, Frankrijk en Zuidafrika.
Een van de wijnen was volgens mij niet in orde, smaakte heel vlak en geoxideerd, teruggestuurd, geen probleem verder.
Hoofdgerechten
Kabeljauw met een soyasaus, een slak in kruidenmantel en Schorseneer (schilferde prachtig en was erg mooi van smaak, het schilferen van de kabeljauw is een teken van zijn versheid)
Kalfszwezerik met aardappel en een kikkerbilletje, weet even de saus niet meer (kon toch verdomme niet op de duitse naam van Zwezerik komen, Kalbsbries voor de liefhebber)
Reerug met een portsaus, hierbij diverse wortel/knolsoorten en bietjes die waren ingelegd in zoetzuur. (Bekroning van de avond met een prachtige rode wijn uit de Toskane)
Lamsvlees op haar eigen vet gebakken, rosé met een krokant vetlaagje, weet de bijlages niet meer te benoemen (nom nom nom)
Nagerechten
Kaasplankje met zeer lekkere kaassoorten, een spaanse schapenkaas uit een urn, een alkmaarse blauwschimmel, twee goddelijk lekkere roodbacteriekazen en een vloeibaar geworden frans kaasje waar de naam me helaas in ontschoten, daarbij peer, appelstroop en honing en een vijgen notenbrood en een heerlijk glas 20 jaar oude port
Een soort panna cotta met framboos, frambozen ijs, verse frambozen, iets wat ik alleen maar kan omschrijven als een krokante aerogel van framboos, denk aan een hoepman schuimblok, maar dan veel en veel luchtiger en lichter, met een smaak van framboos en rolletjes van framboos. Hierbij een prachtige dessertwijn
Espresso en chocolades.
totale kosten voor 2 personen inclusief de wijnen en flessen mineraalwater 345 Euro ex tip.
Een dikke 9,5
We hadden het meest uitgebreide menu dat ze daar serveren, je kan ook beduidend bescheidener eten en drinken maar daar hadden wij geen zin in. De bediening is uitermate competent, vriendelijk en voorkomend, weet precies op het moment dat je wilt spreken aan tafel te staan en combineert de wijnen geweldig met de gerechten. Was het maar overal zo goed, had mijn vrouw maar één zo een been zei Godfried Bomans. Het is erg prettig de wijnen per glas te kunnen krijgen en vooral gemeld dat ik niet bij iedere gang een glas wilde omdat ik dan aan het eind van de avond niet meer zo het eten mee krijg. Dit werd ook perfect opgevolgd. Ik kan dit lokaal iedereen aanbevelen die een keer erg goed wil eten en voordat ze (terecht) een tweede ster krijgen
[ Bericht 0% gewijzigd door Pietverdriet op 28-08-2011 17:16:33 ]
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.