abonnement Unibet Coolblue
pi_93757497
Stel ik kom een goed een goed artikel tegen, vertaal het en publiceer het in een andere taal, valt dat onder plagiaat ?
♬ ♫ ♭ ♯ ♪ ♬ ♫ ♭ ♯ ♪ Viva Colombia ♬ ♫ ♭ ♯ ♪ ♬ ♫ ♭ ♯ ♪
  maandag 7 maart 2011 @ 07:23:29 #2
189454 Curri
Banaantje 4 life..
pi_93757596
Als je jezelf dit afvraagt hoor je naar mijn mening niet te studeren..
pi_93757664
quote:
pla·gi·aat het; o -aten het zich toe-eigenen vh geestelijk werk van anderen en het als eigen werk openbaar maken
Dus... Ja...
I need a job where my immense ego seems normal.
- Dogbert
pi_93757671
euhm...duh?
All you know about me is what I've sold you, dumb fuck
pi_93757799
In de categorie 'achterlijke vragen', zie de OP!
The past is what made you, but the future is what you're gonna make!
  maandag 7 maart 2011 @ 07:50:11 #6
298335 AllesWatWas
Ga Niet Weg Van Me
pi_93757808
En weer een retard FOK!-user onthult zich! Dank. U staat genoteerd.
“Je moet vergeten, alles kun je vergeten, want alles verdwijnt al.
Vergeet de tijd van misverstanden, en de tijd verspild aan het hoe en waarom.
Vergeet de uren waarin wij vermoordden, door het zoeken waarom, het hart van ons geluk.”
pi_93760953
quote:
1s.gif Op maandag 7 maart 2011 07:05 schreef Hoedjeman het volgende:
Stel ik kom een goed een goed artikel tegen, vertaal het en publiceer het in een andere taal, valt dat onder plagiaat ?
Wie vermeld je als auteur? Jezelf, of de oorspronkelijke schrijver?

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 07-03-2011 10:42:46 ]
pi_93764677
quote:
5s.gif Op maandag 7 maart 2011 10:42 schreef k_man het volgende:

[..]

Wie vermeld je als auteur? Jezelf, of de oorspronkelijke schrijver?
Vraag me alleen af waar de grens ligt, laten we iets creatiever zijn, als je de lijn van het verhaal veranderd, zelf zinnetjes er tussen wurmt, zinnen omdraait en in principe alleen de informatie gebruikt en op een nieuwe manier en in een andere taal toepast ? Als je een originele Rembrandt in stukken knipt, bijkleurt en er een quilt van maakt kan die ouwe dan boos worden ? Al die rappers en hoppers die texten van anderen gebruiken ?

Heb het niet over herkenbare sprookjesverhalen maar meer technische nieuws artikelen etc. Wat is eigenlijk de essentie van copyright ? Losse worden zijn sowieso gesproken vrij te gebruiken dus wat is het wat het uniek maakt etc. ?
♬ ♫ ♭ ♯ ♪ ♬ ♫ ♭ ♯ ♪ Viva Colombia ♬ ♫ ♭ ♯ ♪ ♬ ♫ ♭ ♯ ♪
pi_93766755
quote:
Inbreuk op het auteursrecht

Plagiaat is een inbreuk op het auteursrecht omdat er (delen van) andermans werk worden overgenomen zonder dat aan bronvermelding wordt gedaan waarmee een essentieel onderdeel van het auteursrecht niet wordt nageleefd. Het bewust plegen van plagiaat is in de wetenschappelijke wereld een doodzonde. Het is bij plagiaatzaken overigens lang niet altijd duidelijk of er sprake is van moedwillig plagiaat, nalatigheid of slechte bronvermelding.Het is verboden om teksten zonder toestemming te hergebruiken als ze niet vallen onder de beperkingen van de auteurswet. In de handzame SURF Flyer plagiaatpreventie zijn alle vormen van geoorloofd hergebruik benoemd. Ook als het auteursrecht al verjaard is mag er alleen gebruik van teksten worden gemaakt met gebruik van correcte bronvermelding.

De essentie van plagiaat is dat het voor een lezer niet duidelijk is dat de teksten of afbeeldingen niet oorspronkelijk zijn maar hergebruikt.

Een uitstekend referentiekader binnen de TU Delft over het juiste gebruik van bronvermeldingen en plagiaat is te vinden op de site van TBM


Gradaties in plagiaat

Er zijn allerlei gradaties van plagiaat. Bij de overname van integrale teksten (en afbeeldingen) is dat duidelijk maar door het wijzigen van een beperkt aantal zinnen of woorden wordt de bewijslast al stukken lastiger. Bij het samenvatten of parafraseren van een tekst wordt dat nog moeilijker. Dit is toegestaan maar ook hier is bronvermelding onontbeerlijk. Ook kleine delen van een tekst overnemen zonder bronvermelding, zoals een aantal paragrafen, is plagiaat.

Het overnemen van concepten, ideeën en procedures is geen inbreuk op auteursrecht. Zie "Van abstract en vrij idee naar beschermde concrete uitwerking". Een dergelijk concept, idee of procedure overnemen zonder bronvermelding mag dus juridisch gezien. Het is wetenschappelijk een doodzonde maar juridisch niet fout.

TU Delft scant op plagiaat binnen Blackboard

Binnen het onderwijs aan de TU Delft hebben docenten de gelegenheid om de publicaties van hun studenten met anti-plagiaatsoftware te controleren. Dankzij de software van SafeAssignment kan het werk in Blackboard worden gecontroleerd op plagiaat. Het systeem controleert of woorden en (delen van) zinnen in de te controleren tekst geheel of gedeeltelijk overeenkomen met bronmateriaal. De SafeAssignment wordt vergeleken met bronmateriaal in:

• een uitgebreide index van publiek toegankelijke documenten op het Internet;
• de database ProQuest ABI/Inform, met daarin meer dan 1100 publicaties en ongeveer 2,6 miljoen artikelen vanaf de jaren 90. Deze database is exclusief toegankelijk voor Blackboard en wordt wekelijks geüpdate.
• Institutionele documentenarchieven. De geuploade documenten worden automatisch toegevoegd aan de TU Delft archief. De toegevoegde documenten zijn exclusief per instituut toegankelijk. Dat betekent dat Blackboardgebruikers van de Universiteit Leiden hun documenten bijvoorbeeld niet kunnen vergelijken met documenten die in de Blackboardomgeving van de TU Delft zijn toegevoegd aan het documentenarchief.
• In de Global Reference database zijn vrijwillig teksten door studenten toegevoegd om plagiaat te voorkomen. Deze database is wel beschikbaar voor Blackboardgebruikers van andere instituten, om inter-institutioneel plagiaat te voorkomen.

bron
I need a job where my immense ego seems normal.
- Dogbert
pi_93810341
quote:
1s.gif Op maandag 7 maart 2011 07:05 schreef Hoedjeman het volgende:
Stel ik kom een goed een goed artikel tegen, vertaal het en publiceer het in een andere taal, valt dat onder plagiaat ?
Ja..

Je kunt wel delen overnemen in je eigen artikel, met bronvermelding, uiteraard. Dan valt het onder het citaatrecht.
pi_93810386
quote:
1s.gif Op maandag 7 maart 2011 13:23 schreef -PatrickO- het volgende:

[..]

Dat is interessant! Vooral als de studenten ook beschikken over die scansoftware. Het schijnt dat professoren ook nog wel eens met andermans veren willen pronken..
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')