abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_93627874
Welkom in het topic "Met uitsterven Bedreigd"

Plaats hier nieuws over planten en dieren die met uitsterven worden bedreigd.

[ Bericht 94% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 04-03-2011 09:41:37 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_93627939
25-10-2006

Nieuwe theorie voor massale uitstervingen

Een nieuwe theorie probeert te verklaren wat nu precies de oorzaak is van de massale uitstervingen die het aardse leven af en toe treffen. Het aantal mogelijke oorzaken is groot: komeetinslagen, vulkaanuitbarstingen, kosmische stralen, epidemieën, noem maar op. Welke hiervan zijn nu de schuldigen?

Het blijkt dat alle bovenstaande gebeurtenissen niet zomaar een uitsterving veroorzaken. Daarvoor zijn er meerdere processen nodig die tegelijk plaatsvinden. In de theorie gaat men uit van twee soorten gebeurtenissen die beide ongezond zijn voor het leven: in de eerste plaats een pulse: een plotselinge, catastrofale gebeurtenis. Ten tweede heb je een press: een minder catastrofale, langdurige druk op het leven.

Het blijkt dat alleen een pulse geen massale uitsterving veroorzaakt; alleen een press ook niet. Als beide echter tegelijk of vlak na elkaar voorkomen, leggen veel soorten massaal het loodje. Vergelijk maar eens de statistieken: zonder enge gebeurtenissen sterft per miljoen jaar gemiddeld 7,3% van de soorten uit. Tijdens een pulse-periode (of een press-periode) is dat aantal hetzelfde. Pas als zowel een pulse als een press samenzweren, wordt het aantal minstens 12,8% (en soms veel hoger).

Hoe zit het dan met de massale uitsterving die vandaag de dag bezig is? Is de mens een pulse of een press? Het antwoord is: beide. De mens is de eerste enkele oorzaak voor een massale uitsterving in de geschiedenis van de planeet, waarbij pulse en press door hetzelfde proces

(Astrostart)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_93627951
27-02-2007

Meer soorten haaien bedreigd

Het aantal haaien op de internationale Rode Lijst van met uitsterven bedreigde diersoorten is verder toegenomen. Dat hebben wetenschappers van de World Conservation Union van de IUCN (International Union for the Conservation of Nature) afgelopen week bekend gemaakt.

Haaien die aan de lijst van met uitsterven bedreigde soorten zijn toegevoegd zijn de kortvinmakreelhaai (Isurus oxyrinchus), familie van de witte haai en alle drie de bestaande soorten voshaaien. Deze haaien behoren tot de soorten die leven in de open zee. Ook de geschulpte hamerhaai (Sphyrna lewini) een soort die wereldwijd vooral voorkomt op koraalriffen, is op de lijst van bedreigde soorten geplaatst. ⤸Haaien die in open zee zwemmen zijn snel, krachtig en hebben een groot leefgebied
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_93627971
28-02-2007

Te veel olifanten in Zuid-Afrika

De groei van de olifantenpopulatie in Zuid-Afrika dreigt uit de hand te lopen. Mogelijk moeten geboortebeperkende maatregelen ingezet worden of moeten de kuddes worden uitgedund. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse minister van Milieuzaken Marthinus van Schalkwyk gezegd op een persconferentie in het wildpark Addo.

6 procent per jaar
De populatie van 20.000 olifanten neemt met meer dan zes procent per jaar toe en dreigt de biodiversiteit in de wildparken aan te tasten. De regering heeft voorgesteld om dieren te verplaatsen, aangewezen gebieden af te schermen om andere soorten te beschermen of de wildparken uit te breiden. In het uiterste geval zal pas toevlucht gezocht worden tot sterilisatie of het afschieten van dieren, aldus van Schalkwyk. Natuurbeschermers hebben nog tot mei de tijd om op de plannen van de regering in te haken.

Te succesvol
Volgens van Schalkwyk is Zuid-Afrika te succesvol gebleken in het beschermen van zijn olifanten, die ooit op de rand van uitsterven verkeerden. De kuddes in het beroemde Kruger Park en andere kleinere parken zullen, als er niet ingegrepen wordt, in 2020 verdubbeld zijn. Een enkele olifant kan op een dag wel 300 kilo gras, bladeren en twijgen eten. En het zijn geen efficiënte eters, want zestig procent daarvan gaat verloren.

Sterilisatie
Hoewel het steriliseren van vrouwtjesolifanten een goed alternatief lijkt om de populatiegroei in te dammen, ontziet die methode de dieren niet. Een olifantenkoe plant zich gewoonlijk iedere vier jaar voort en paart niet gedurende de opvoeding van haar jongen. Een steriele koe zou echter elke vier maanden paren, waarbij ze het gewicht van de bullen moet verdragen. Die kunnen wel vier keer zoveel wegen als zij.

Verplaatsen
In Zuid-Afrika, Namibia, Mozambique, Zimbabwe en Botswana gedijt de olifant op dit moment uitstekend. Dat laatste land herbergt zelfs een populatie van maar liefst 165.000 exemplaren. In Oost-Afrikaanse landen zoals Kenia vergaat het de olifant een stuk minder. Het verplaatsen van het zwaarste landdier ter wereld is echter een kostelijke zaak. (novum)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_93627973
16-03-2007

Dieren trekken noordoostwaarts door ander klimaat

WAGENINGEN - De meeste dieren in Noordwest-Europa zullen hun leefgebied in deze eeuw opschuiven in noordelijke en oostelijke richtingen. Dat heeft alles te maken met de klimaatverandering, waardoor het in het zuiden te warm wordt en in het westen te nat.

Onderzoekers uit Wageningen en Oxford (GB) hebben voor 390 diersoorten doorgerekend wat de gevolgen van klimaatverandering zijn voor hun huidige leefgebied. Zij stellen dat in Noordwest-Europa meer bos moet komen met onder andere zuidelijke boom- en struikensoorten.

Ook is het nodig meer moerasland aan te leggen langs rivieren als de Rijn en de Elbe.

Springkikker

Overheidsmaatregelen als de aanleg van de Ecologische Hoofd Structuur (EHS) kunnen niet voorkomen dat het leefgebied van veel soorten zal afnemen, stellen de onderzoekers. Zo verliezen de haas en de middelste bonte specht tot 2050 duizenden vierkante kilometers terrein. De springkikker krijgt er juist veel leefgebied bij, maar kan dat nauwelijks bereiken door versnippering.

De onderzoekers verwachten dat menselijk ingrijpen nodig zal zijn om uitsterven van soorten te voorkomen. Zo denken de wetenschappers dat het uiteindelijk nodig zal zijn om bepaalde soorten actief naar eilanden als Engeland en Ierland te brengen.

Die gebieden zijn voor veel diersoorten die nu nog in warmere streken leven anders onbereikbaar.

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_93627987
08-05-2007

'EU-beleid resulteert in uitsterven blauwvintonijn'

AMSTERDAM - Het Wereldnatuurfonds (WNF) heeft dinsdag stevige kritiek geuit op de EU-lidstaten die maandag geen akkoord wisten te bereiken over het verlagen van de quota voor de vangst van blauwvintonijn in de Middellandse Zee.

De soort bevindt zich volgens de organisatie op de rand van uitsterven en een vangstverbod is op dit moment de enige oplossing.

Blauwvintonijn geldt in Japan en elders als delicatesse. Door overbevissing is het aantal blauwvintonijnen de afgelopen dertig jaar in de Atlantische Oceaan met 80 procent gedaald. Wetenschappers zeggen dat voor behoud van de soort de vangst met de helft moet worden teruggebracht, maar de landen rond de Middellandse Zee hebben daar vanwege de druk vanuit de visserijbranche tot dusver geen gehoor aan willen geven. Frankrijk, Spanje en Italië willen het onderwerp pas weer in juni bespreken.

Libië

Het WNF noemt het schokkend dat de EU wetenschappelijk bewijs naast zich neerlegt en geen maatregelen treft om de soort in de Middellandse Zee te behouden. Eurocommissaris voor visserij Joe Borg heeft landen in de EU en daarbuiten opgeroepen om samen de strijd voor het behoud van de soort aan te gaan. Dinsdag prees Borg Libië vanwege diens instemming met vorig jaar gemaakte internationale afspraken om de vangst van blauwvintonijn in de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan te reduceren.

Funest

Naar verwachting zullen de Europese vissers binnen enkele weken na de opening van het seizoen op 1 mei hun jaarlijkse quotum van 16.800 ton blauwvintonijn al bereikt hebben. Volgens de Britse minister van visserij Ben Bradshaw is de wijze waarop de EU omgaat met uitstervende soorten als de blauwvintonijn en de paling funest voor het internationale imago en de geloofwaardigheid van de EU op het gebied van milieubescherming.

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_93627991
21-05-2007

Tien procent alle vogelsoorten met uitsterven bedreigd

1 op 10 vogelsoorten is met uitserven bedreigd.Meer dan tien procent van alle vogelsoorten is wereldwijd met uitsterven bedreigd. Dat bericht de vogelbeschermingsorganisatie BirdLife International in Cambridge. Naast deze 1221 soorten vallen nog eens 812 vogelsoorten onder de categorie "bijna bedreigd". Nog nooit waren er zoveel vogelsoorten met uitsterven bedreigd.

Daardoor moeten 2033 van de in totaal rond de 10.000 bekende vogelsoorten beschermd worden, waarschuwt BirdLife. De nieuwe cijfers maken derhalve deel uit van de rode lijst van 2007, die in september door IUCN, 's werelds meest omvattende lijst met betrekking tot het behoud van planten- en dierensoorten, zal voorgelegd worden.

"Sinds de toestand van de vogels in 1988 voor de eerste keer omvattend werd gedocumenteerd, is hun situatie stelselmatig verslechterd", vullen vogelbeschermers aan. De grootste bedreiging gaat volgens hen uit van het teloorgaan van het leefgebied -86 procent van de bedreigde soorten zijn daardoor getroffen. " (belga/hln)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_93627995
22-05-2007

Veel Europese zoogdieren op rand van uitsterven

Tientallen soorten Europese zoogdieren, zoals de Iberische lynx (foto), de Saiga-antilope en de monniksrob, sterven uit als niet onmiddellijk wordt ingegrepen. Dat is de zorgwekkende conclusie van een rapport van de natuurbeschermingsorganisatie World Conservation Union (IUCN). Van de in totaal 231 soorten zoogdieren in Europa staan er momenteel 35 op de lijst van bedreigde diersoorten.

Verdwenen
Van alle Europese zoogdieren neemt 27 procent van de soorten in aantal af, terwijl 8 procent van de soorten in aantal groeit. Twee Europese landzoogdieren zijn al volledig uit het wild verdwenen; de Sardinische pika, een knaagdier, en de aurochs, een primitief soort rund. De grijze walvis wordt niet meer in Europese wateren waargenomen, maar komt nog wel voor in de Grote Oceaan.

Lijst
Diersoorten die in Europa op het punt van uitsterven staan zijn volgens de IUCN de Saiga-antilope, de monniksrob, de Noord-Atlantische echte walvis, de Beierse woelmuis en 's werelds meest bedreigde katachtige, de Iberische lynx. Van die laatste soort leven er in twee populaties in Spanje nog maar ongeveer honderdvijftig exemplaren.

Vijf voor twaalf
Volgens de directeur van IUCN, Julia Marton-Lefevre, is het nog niet te laat om het tij te keren voor de zoogdieren. Als voorbeeld noemt ze het succesverhaal van de Europese bizon, die aan het einde van de 19e eeuw bijna volledig uit het zuidoosten van Europa en de Kaukasus verdwenen was. Door intensieve bescherming en herintroductieprogramma's is het rund nu van de lijst van bedreigde diersoorten.

Oorzaken
Ontbossing, het opdrogen van wetlands, vervuiling en andere menselijke activiteiten zijn volgens de IUCN er de belangrijkste oorzaak van dat veel zoogdieren in het nauw gedreven zijn. Het rapport, waaraan 140 wetenschappers vijftien maanden werkten, doet de aanbeveling dat het bestaande Europese beleid voor natuurbehoud, dat al op de plank lag, nu eindelijk wordt ingevoerd. Daaronder valt ook de doelstelling van de Europese Unie om tot 2010 geen diersoorten meer te laten verdwijnen. (novum/hln)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_93627998
20-06-2007

Bruine beer staat op uitsterven in de Alpen

WENEN - In de Alpen leven op dit moment 38 bruine beren en dat is zo weinig dat ze misschien wel uitsterven. Dat heeft het Wereld Natuur Fonds in Oostenrijk woensdag laten weten.

De Europese Unie heeft de bruine beer als beschermde diersoort bestempeld, maar hun overleving wordt bemoeilijkt doordat hun leefomgeving steeds verder wordt aangetast. Dit komt door de economische ontwikkelingen in de Alpen.

In juni 2006 werd voor het eerst sinds tijden een beer waargenomen in Duitsland. Het dier werd echter prompt neergeschoten door een jager, omdat het tientallen schapen en kippen had gedood.

Over het algemeen wordt aangenomen dat de beesten geen gevaar vormen voor mensen omdat ze liever bij hen uit de buurt blijven.

(c) ANP

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_93628003
04-08-2007

Indiase tijger ernstig met uitsterven bedreigd

De Indiase tijger is meer dan ooit met uitsterven bedreigd. Er leven nog maar 1.300 à 1.500 exemplaren in het wild. Dit blijkt uit een nieuwe studie die natuurbeschermers hebben gepubliceerd. Bij een telling in 2001/02 stond de teller nog op 3.642 tijgers. Inmiddels is de methodiek van de tellingen verbeterd. Stropers maken jacht op de Indiase tijger, voor de vacht, de botten en andere lichaamsdelen die gebruikt worden voor de bereiding van traditionele Chinese medicijnen. (anp/hln)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_93628011
19-04-2007

Ook reptiel bedreigd in regenwoud

Niet alleen de kikkers

Niet alleen kikkers en salamanders, maar ook reptielen kampen in het laaglandregenwoud van Costa Rica met een raadselachtige, maar razendsnelle achteruitgang.

Vergelijkbare reducties zijn voor amfibiën eerder gevonden in de hogergelegen tropische bossen van Centraal-Amerika en Zuid-Amerika. Maar de achteruitgang van de reptielen komt als een verrassing. Dat concluderen Amerikaanse biologen uit een inventarisatie van de dichtheid van deze diersoorten in een ongerept deel van het plaatselijke oerwoud.

In het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences schrijven Steven Whitfield van Florida International University in Miami en zijn collega's dat het aantal amfibieën en reptielen dat in het gebied op de grond leeft tussen 1970 en 2005 met 75 procent is afgenomen.

Volgens de auteurs is het onwaarschijnlijk dat, zoals eerdere publicaties stelden, een schimmel het reptielenprobleem geheel kan verklaren. Reptielen hebben van die schimmel (Batrachochytrium dendrobatidis) geen last. Een andere mogelijkheid is dat de dichtheid van gevallen bladeren is afgenomen. Die bladeren bieden reptielen en amfibieën voedsel en een schuilplaats.

De onderzoekers geloven dat de hoeveelheid afgevallen bladeren van bomen zou kunnen teruglopen door een warmer en natter klimaat.

In cacaoplantages nam het aantal amfibieën en reptielen per vierkante kilometer sinds 1970 juist toe met respectievelijk 4 en 2,7 procent. Onder de bomen van cacaoplantages ligt vaak een stevig dek van dode bladeren.

De auteurs noemen de achteruitgang van amfibieën een van de belangrijkste problemen in het mondiale natuurbehoud. Eenderde van alle 1856 bekende amfibiesoorten wordt bedreigd. Sinds 1980 zijn er waarschijnlijk 120 soorten uitgestorven. Naast klimaatverandering speelt ook het verlies van leefgebieden en het daarin binnendringen van vreemde soorten een rol.

Onderzoekers schreven in januari in het wetenschappelijke tijdschrift Nature dat dit te verklaren zou zijn uit het feit dat de leefomstandigheden voor de schadelijke schimmel optimaal zijn op een hoogte tussen 1.000 en 2.400 meter.

In die redenering past niet dat Whitfield de sterke teruggang in aantallen nu ook heeft ontdekt in laaglandregenwoud.

(nrc)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_93628022
08-08-2007

Legendarische rivierdolfijn blijkt uitgestorven



Een intensief onderzoek van de natuurlijke leefomgeving van de Yangtze rivierdolfijn heeft uitgewezen dat het zwemmende zoogdier definitief is uitgestorven.

Dat meldt de Britse bioloog Sam Turvey van de London Zoo in wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.

Volledigde tak
Turvey speurde samen met een team van onderzoekers van de Chinese overheid de volledige 1.669 kilometer lange Yangtze rivier af naar exemplaren van de unieke dolfijnsoort. Ze troffen er niet een meer aan.

Volgens Turvey is met het verdwijnen van de zoetwaterdolfijn een 'volledige tak van de evolutieboom' afgestorven. De dieren, die bijna drie meter lang konden worden en dan zeker 250 kilo wogen, scheidden zich 20 miljoen jaar geleden af van alle andere diersoorten.

Legende
De Yangtze rivierdolfijn gold in China eeuwenlang als een legendarisch dier. Vissers vertelden verhalen over verdronken prinsessen die veranderden in het sierlijke zoogdier. Ze werden vereerd als goddelijke wezens.

Het was de communistenleider Mao Zedong die met zijn Grote Sprong Voorwaarts een einde maakte aan de speciale status van de half-mythische rivierdolfijn, nu symbool van primitief bijgeloof en afgoderij. De duizenden dolfijnen die in de jaren vijftig de Yangtze en zijrivieren bevolkten, vielen ten prooi aan massale bevissing.

Tragedie
Van het zoetwaterzoogdier werden in 1999 nog 13 exemplaren aangetroffen, waarmee het al een van 's werelds meest bedreigde diersoorten was.

Het team van bioloog Turvey speurde zes weken lang met twee boten vier keer de hele rivier af, met speciale verrekijkers en onderwatermicrofoons.

Tevergeefs. De Yangtze rivierdolfijn is niet meer. 'Het verlies van zo'n unieke en charismatische diersoort is een schokkende tragedie,' schrijft Turvey.

Door Bas Benneker

(Elsevier)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_93628030
16-03-2007

Oesters en mosselen bedreigd door verzuring van oceanen

Oesters en mosselen worden bedreigd door de verzuring van de oceanen, die voortvloeit uit de stijging van de uitstoot van CO2, blijkt uit een wetenschappelijke studie. De verkalking van de mossel en de Japanse oester daalt evenredig met de stijging van de verzuring van de oceanen, aldus een internationale ploeg die voorgezeten wordt door Frédéric Gazeau, onderzoeker aan het Nederlands Instituut van Ecologie.

Elke dag wordt meer dan 25 miljoen ton CO2, geproduceerd door menselijke activiteiten, opgenomen door de oceanen. Deze hoeveelheid draagt bij tot de verzuring van de oceanen. Het was al zeker dat een verhoging van de zuurtegraad een moeilijkere productie teweegbrengt van kalkachtig koraal en plantaardige plankton. Maar er was nog geen studie over de impact op weekdieren met een commerciële waarde.

Bij een gemiddelde hypothese van een hoeveelheid van 740 deeltjes op een miljoen CO2 in de atmosfeer, tegen een actuele hoeveelheid van 370, vermindert de productie van schelpen met 25 procent voor de mossel en met 10 procent voor de oester.

Zo'n fenomeen kan gevolgen hebben voor het overleven van de larven. De schelpen zouden er ook langer over doen om een commerciële omvang te bereiken. Tenslotte worden ze ook gevoeliger voor roofdieren, aldus een van de onderzoekers. (belga/hln)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_93628036
04-01-2007

Klimaatverandering bedreigt vissen in Noordzee

Het overleven van vissen in de Noordzee wordt bedreigd door de opwarming van het klimaat. De klimaatverandering werkt immers een daling van de beschikbare hoeveelheid zuurstof in de hand, zo tonen de Duitse vorsers Hans-Otto Partner en Rainer Knust aan in een artikel dat vrijdag in het vakblad Science verschijnt.

Hun studie vestigt voor het eerst "een rechtstreeks verband" tussen de stijging van de temperaturen en de overlevingskansen van de puitalen. "Wanneer de temperaturen stijgen, verslechtert in de eerste plaats de zuurstofconsumptie", zo lichtte het onderzoeksinstituut van de vorsers in het Noord-Duitse Bremershaven toe. Een gebrek aan zuurstof als gevolg van de klimatologische omstandigheden is volgens het instituut de "bepalende factor" voor het overleven van de soort.

Patner en Knust vergeleken het gedrag van puitalen in de Noordzee met dat van soortgenoten in laboratoria. De Duitse onderzoekers stelden vast dat de mortaliteitscijfers sterk toenamen wanneer de temperatuur van het water tot boven 17 graden celsius steeg. Bij temperaturen vanaf 21 graden overleefden de vissen niet lang, stellen de onderzoekers. De temperatuur van de Noordzee is naargelang de bron met 1 tot 2 procent gestegen in de voorbije vier decennia. In oktober 2006 bedroeg de gemiddelde temperatuur van het water 14,2 graden. (belga)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_93628047
02-04-2007

'Klimaatverandering funest'

BRUSSEL - Als klimaatverandering geen halt wordt toegeroepen, wordt zeker een vijfde van de dier- en plantsoorten met uitsterven bedreigd. Dit staat in het tweede VN-klimaatrapport dat eind deze week uitkomt. De gezondheid van miljoenen mensen loopt gevaar.

Sinds maandag zijn in Brussel wetenschappers en regeringsfunctionarissen bijeen om de laatste puntjes op de i te zetten voor dit rapport. Het is het tweede in een reeks van vier.

Onlangs kwam het eerste VN-rapport uit dat harder dan ooit de invloed van de mens op de opwarming van de aarde beschreef.

De mens kan ook slachtoffer worden, maar dan gaat het vooral om bewoners van de armste regio's, en dan in het bijzonder kinderen. Hitte, smog en ondervoeding zijn de boosdoeners.

Zeespiegel

Ook de woestijn zal verder oprukken en het risico op hongersnood groeit. Neerslag neemt toe en vooral kustgebieden hebben daar last van. "Honderden miljoenen mensen worden door de stijging van de zeespiegel door overstromingen bedreigd", staat te lezen in de ontwerptekst.

Alleen al in Europa zijn dat er jaarlijks 2,5 miljoen mensen extra tot 2080.

Afspraken

De bijeenkomst in Brussel begon met een appÃl van de EU-milieucommissaris Stavros Dimas aan de wereld om één lijn te trekken. Die boodschap was vooral voor de Verenigde Staten bedoeld, die bindende klimaatafspraken schuwen. Anders zullen landen als China en India niet willen meedoen.

Kyoto

De EU wil het goede voorbeeld geven, maar de VS en ook Australië maken het volgens Dimas moeilijk door te weigeren de Kyoto-afspraken te bekrachtigen. 'Kyoto' verplicht industrielanden tot reductie van de uitstoot van CO2, het belangrijkste broeikasgas.

"Impopulaire maatregelen kunnen we niet meer vermijden", peperde de Belgische premier, Guy Verhofstadt, politici in. Maar ook de consument zal zijn gedrag moeten veranderen.

Afrika

Organisaties als Milieudefensie en Greenpeace willen dat het Westen ontwikkelingslanden en met name de Afrikaanse helpen via investeringen bij het opvangen van de gevolgen van klimaatverandering.

Afrika zou meer moeten profiteren van Kyoto-instrumenten, die nu voor driekwart ingezet worden in China, Brazilië en India, aldus Donald Pols van Milieudefensie.

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_93628049
4 maart 2011

Mensen met gezond verstand met uitsterven bedreigd:

Steeds meer mensen met gezond verstand sterven en er lijken er geen bij te komen.
Ouders die nog in het bezit zijn van gezond verstand wordt dringend verzocht er alles aan te doen dit gezonde verstand door te geven aan hun kinderen.
Alleen op deze manier kunnen we de verpaupering van de samenleving tegen gaan.
pi_93628065
quote:
1s.gif Op vrijdag 4 maart 2011 09:04 schreef Prins_Charming het volgende:
4 maart 2011

Mensen met gezond verstand met uitsterven bedreigd:

Steeds meer mensen met gezond verstand sterven en er lijken er geen bij te komen.
Ouders die nog in het bezit zijn van gezond verstand wordt dringend verzocht er alles aan te doen dit gezonde verstand door te geven aan hun kinderen.
Alleen op deze manier kunnen we de verpaupering van de samenleving tegen gaan.
:)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_93628091
29-08-2007

Vier op de tien vogels op Rode Lijst

Veertig procent van de Nederlandse broedvogels staat op de Rode Lijst. De meeste daarvan zijn soorten van het boerenland. Dat meldt Vogelbalans 2007, een rapport dat onlangs werd gepresenteerd door de Vogelbescherming en onderzoeksinstituut SOVON.

Op dit moment staan 78 soorten op de Rode Lijst van Nederlandse Broedvogels. Die soorten zijn in ons land met uitsterven bedreigd. Dat is maar liefst veertig procent van de 175 in Nederland broedende soorten. Voor verschillende soorten, zoals kemphaan, kuifleeuwerik en grauwe gors, is het tij waarschijnlijk niet meer te keren. Zij staan volgens Vogelbalans 2007 op het punt uit ons land te verdwijnen.


Kemphaan

Landbouw in ontwikkeling
De laatste jaren gaat het vooral slecht met de soorten van het boerenland. Wel zestig procent van de soorten op de lijst broedt in die gebieden. De op het boerenland broedende grutto, de gele kwikstaart en de veldleeuwerik zijn nieuwkomers op de Rode Lijst. Van die laatste is nog maar tien procent over van het aantal eind jaren zeventig.


Het land wordt steeds vaker gemaaid. Dit maaien kan vogelnesten verwoesten.

Boerenlandvogels hebben last van de ontwikkelingen in de landbouw. Voorheen konden ze tot wel drie keer per seizoen broeden. Door de intensieve akkerbouw van nu, waarbij meerdere keren per jaar gemaaid wordt, is dat vaak nog maar één keer.

Boel onderzoekers
Vogelbalans is een jaarlijkse inventarisatie van de vogelstand in Nederland door Vogelbescherming Nederland en SOVON Vogelonderzoek Nederland. Zon 7000 vrijwilligers verzamelen de gegevens voor het onderzoek.

Stikstof
Daarnaast speelt klimaatverandering een belangrijke rol bij het afnemen van de soortenstand. Een vogel als de duinpieper, niet meer in Nederland gesignaleerd sinds 2006, is voor zijn overleving en voortplanting afhankelijk van schrale gebieden, zoals zandverstuivingen. De laatste jaren zijn er in ons land steeds minder van dat soort gronden te vinden. Vogelbalans 2007 wijt die trend aan de toename van de hoeveelheid stikstof in de grond.

Stikstof is een belangrijke voedingsbron voor planten. Het is een bestanddeel van aminozuren en dus van de eiwitten waaruit planten opgebouwd zijn. Als gevolg van de industrialisering is veel meer stikstof in de lucht gekomen en neergeslagen in de grond. Planten in schrale gebieden profiteren daarvan. Ook de hoeveelheden koolstofdioxide en hogere temperaturen zullen in de nabije toekomst een rol gaan spelen.

De mussen passen niet meer bij het dak
Het klinkt misschien vreemd, maar ook de doodgewone huismus staat op de Rode Lijst. Inderdaad vliegen er nog steeds tussen de 0,5 en 1 miljoen mussen in Nederland rond. Na de merel is de soort zelfs de meest voorkomende vogelsoort in ons land. Waarom dan toch op de lijst? Dat is vanwege de enorme afname in de afgelopen jaren. Sinds 1990 halveerde het aantal. De oorzaak daarvan ligt voor een groot deel bij de manier waarop daken van huizen tegenwoordig gemaakt worden. Veel pannendaken verdwijnen. Platte daken bieden de huismus geen bescherming.

Zachte winters
Maar van sommige vogelsoorten zijn de hoeveelheden in Nederland toegenomen. Bij een aantal kwam dat juist ook door klimaatverandering, zoals bij sommige watervogels en zuidelijke broedvogels. De ijsvogel en de roerdomp, voorheen Rode Lijst soorten, profiteerden van de zachte winters. Wel loopt de roerdomp nu weer het gevaar te verdwijnen als de moerasgebieden waarin hij leeft opdrogen.


Ooievaars bij een nest

Ook bescherming heeft er toe geleid dat enkele soorten van de Rode Lijst af konden. De ooievaar en de lepelaar zijn daar voorbeelden van. Door herintroductie is de ooievaar in Nederland weer terug op een voor Vogelbalans acceptabel niveau.

(Kennislink)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_93628100
03-09-2007

"Elke maand sterft een nuttige diersoort uit"

Meer dan een vijfde van alle nuttige diersoorten is volgens de Verenigde Naties wereldwijd bedreigd. In de afgelopen zes jaar is zelfs elke maand een soort uitgestorven, luidt het in een rapport van de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO). Het werd tijdens een internationale conferentie voor het behoud van de gedomesticeerde diersoorten in het Zwitserse Interlaken gepresenteerd.

Massaproductie
De wereldwijde vraag naar vlees, melk en eieren heeft geleid tot een enorme stijging van de massaproductie, schrijft FAO-directeur-generaal Jacques Diouf in een voorwoord op het rapport. Steeds meer landbouwers kweken daarom ingevoerde dieren. Zo vertegenwoordigen 15 diersoorten 90 procent van alle gedomesticeerde dieren.

Bedreiging voedselvoorziening
Dit verlies bedreigt volgens het FAO-onderzoek de wereldwijde voedselvoorziening, omdat bijna een miljard mensen nuttige dieren hebben. Zo houden bijvoorbeeld in Oeganda steeds meer boeren Freiburger Holstein-koeien met een groot prestatievermogen in plaats van de inheemse soorten. Bij een droogte stierven evenwel onlangs alle Holsteiner-runderen, omdat ze de lange afstand naar de drenkplaatsen niet overleefden.

Actieplan
De FAO heeft tegen vrijdag afgevaardigden van 120 landen uitgenodigd om een globaal actieplan voor het behoud van de veelsoortigheid van gedomesticeerde dieren uit te werken. Bovendien zal een "Verklaring van Interlaken" de landen tot een gepaste reglementering van diergenetische hulpmiddelen verplichten. Volgens niet-gouvernementele organisaties (ngo's) werd in het VN-rapport echter niet voldoende rekening gehouden met de verzuchtingen van herders, nomaden en boeren. (belga/hln)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_93628117
12-09-2007

Steeds meer planten en dieren dreigen te verdwijnen

GLAND - Steeds meer dier- en plantensoorten op aarde dreigen voorgoed te verdwijnen. De internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN presenteerde woensdag een geactualiseerde 'Rode Lijst' met 41.415 soorten planten en dieren die in meer of mindere mate in de gevarenzone zitten.

Bekijk video

Voor 16.306 soorten dreigt het doek voor altijd te vallen. Dat zijn er 188 meer dan in 2006, zo meldde IUCN.

Beschermingsmaatregelen

De verscheidenheid aan planten- en diersoorten staat al vele decennia onder druk door onder meer de groei van de wereldbevolking, de toenemende ontbossing en andere aantasting van de natuur, de vervuiling en door gebrekkige beschermingsmaatregelen.

De Rode Lijst geldt internationaal als een goede en gezaghebbende indicator voor de ernst van de situatie.

Gevaar

Volgens IUCN is een op elke vier zoogdierensoorten in gevaar. Bij vogels gaat het om een op de acht en bij amfibieën om een op de drie. Bij de plantensoorten geldt dat 70 procent op enigerlei wijze in gevaar is.

Tot dusver zijn 785 planten- en diersoorten al voorgoed verdwenen. Zeker 65 soorten komen alleen nog in gevangenschap of in gecultiveerde vorm voor.

De lijst maakt duidelijk dat onder meer de Westelijke Laagland-gorilla ernstig in de problemen zit en dat de Jangtze-dolfijn in China waarschijnlijk al niet meer voorkomt op aarde.

Direct gevaar

Voor het eerst zijn er nu ook koralen op de Rode Lijst geplaatst: tien soorten die voorkomen rond de Galapagos-eilanden. Ook de krokodillenpopulaties in India en Nepal staan er beroerd voor. Op de lijst staan iets meer dan 12.000 soorten planten, waarvan er 8447 nu direct gevaar lopen.

IUCN hoopt dat overheden en organisaties met de lijst onder ogen nadere actie ondernemen om de biodiversiteit op onze planeet te beschermen.

Crisis

Volgens directeur-generaal Julia Marton-Lefèvre is er sprake van een wereldomspannende crisis. Ze wees er woensdag op dat het voortbestaan van mensen op aarde direct in verband staat met de staat van de natuur en dat bescherming van dieren en planten "noodzakelijk is voor ons eigen lot op aarde".

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_93628125
13-09-2007

Gorilla bedreigd met uitsterven


Laagland gorilla Kiki in de dierentuin van het Amerikaanse Boston. (Foto AP)

Het aantal bedreigde dier- en plantensoorten blijft toenemen. Dat blijkt uit de jongste uitgave van de zogeheten Rode Lijst van de World Conservation Union.

Met 41.415 soorten is de Rode Lijst de uitgebreidste wetenschappelijke inventarisatie van met uitsterven bedreigde dier- en plantensoorten. Van de ruim 40.000 onderzochte soorten worden er 16.306 daadwerkelijk met uitsterven bedreigd. Dat zijn er 188 meer dan vorig jaar. Die toename is niet alleen het gevolg van het verlies aan leefmilieus of infectieziekten, maar ook van toegenomen wetenschappelijke kennis over deze soorten.

Volgens de World Conservation Union ( IUCN) is één op de vier zoogdiersoorten bedreigd, één op de acht vogels en eenderde van alle amfibieën. Algemeen directeur Julia Marton Lefèvre van de World Conservation Union noemt de vele initiatieven die worden genomen om soorten te beschermen van onschatbare waarde. Maar het is niet genoeg, aldus Lefèvbre in een geschreven verklaring. De snelheid waarmee de biodiversiteit verloren gaat neemt toe en we moeten stevig ingrijpen om deze mondiale uitstervingscrisis een halt toe te roepen.

De Westelijke laagland gorilla (Gorilla gorilla) is één van de soorten die de makers van de Rode Lijst grote zorgen baart. De aap is verplaatst van de categorie bedreigd naar kritisch bedreigd. De belangrijkste ondersoort die leeft in het stroomgebied van de Congo is in ruim 20 jaar met 60 procent in aantal afgenomen door het Ebolavirus en de handel in bushmeat. Als de trend doorzet, zo voorspelt de IUCN, dan is de soort in tien tot twaalf jaar uitgestorven.

De IUCN heeft voor het eerst ook koralen geïnventariseerd. Tien soorten die voorkomen langs de Galapagoseilanden maken hun entree op de Rode Lijst. De klimaatverandering is de belangrijkste bedreiging voor koralen. Ook tien wieren rond de Galapagoseilanden staan voor het eerst op de lijst. Deze planten worden behalve door klimaatverandering ook bedreigd door de overbevissing. Met het verdwijnen van roofdieren aan de top van de voedselketen nemen zee-egels en andere planteneters in aantal toe.

De Chinese vlagdolfijn (Lipotes vexillifer) is door de IUCN geplaatst in de categorie mogelijk bedreigd. Een waarneming van het dier in de rivier de Yangtze wordt volgens de natuurorganisatie nog verder onderzocht.

De Gangesgaviaal, een Indiase krokodillensoort is net als de laagland gorilla verplaatst naar de categorie kritisch bedreigd. Het aantal volwassen dieren dat zich voortplant is afgenomen van 436 in 1997 naar 182 in 2006. Dammen en irrigatieprojecten zorgen voor een snelle inperking van het leefgebied van deze diersoort.

(nrc)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_93628132
13-09-2007

Keniaanse stam bedreigd met uitsterven

NAIROBI - Uitsterving dreigt voor een eeuwenoude Keniaanse stam als niet snel maatregelen worden genomen. Dit lieten onderzoekers donderdag weten. De El Molo-stam telt nu nog maar veertig leden.

De uiterst kleine El Molo-stam is een van de onbekendste bevolkingsgroepen in Kenia, een land waar de verschillende volksstammen een belangrijke rol spelen in het moderne sociale en politieke leven.

De leden van El Molo zijn in hun aantal verminderd door gezondheidsproblemen en aanvallen van strijdlustige buurstammen, aldus de onderzoekers.

Maatregelen

Ziektes en misvormingen komen binnen de El Molo-stam vaak voor. Artsen wijten dit aan een gebrek aan calcium en vitamine D. Zij roepen de regering op om snel maatregelen te nemen.

De regering van Kenia laat weten een uitgebreid programma te hebben opgesteld voor het behoud van alle bevolkingsgroepen in het land.

(c) ANP

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_93628142
02-10-2007

Purperreiger bedreigd door komst windmolens

STEENWIJK - Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Natuur en Milieu Overijssel vrezen voor de instandhouding van de purperreiger als rond nationaal park Weerribben-Wieden windmolens worden geplaatst. De purperreiger is een internationaal beschermde vogel.

De gemeente Steenwijkerland heeft windmolenparken gepland bij Scheerwolde en Blokzijl. De natuurorganisaties zijn bereid de plaatsing van de molens tot aan het Europees Hof aan te vechten.

(c) ANP

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_93628157
23-12-2007

'Giraffes dreigen uit te sterven'



Enkele giraf-soorten in Afrika dreigen uit te sterven. Daarvoor waarschuwt een groep biologen. Het aantal netgiraffes daalde bijvoorbeeld in tien jaar van 27 duizend naar drieduizend.

Dat meldde een groep Britse en Keniaanse biologen dit weekend in een nieuw rapport, meldt Reuters. Daarin staat ook dat de giraffe bestaat uit zes verschillende soorten. Tot nu toe werden enkele van deze soorten als ondersoorten beschouwd.

Volgens de Britse en Keniaanse biologen staan enkele soorten op het punt uit te sterven. Van de Tsjaadgiraffe zijn er nog maar 160 over. In totaal leven er nog honderdduizend giraffes in Afrika.

De grootste bedreigingen voor het dier zijn stroperij en de oorlogen in Somalië en Ethiopië. en Kenia. De giraffe komt nog niet voor op de rode lijst van beschermde diersoorten van de World Conservation Union (IUCN). Nu de biologen stellen dat ondersoorten als aparte soorten beschouwd moeten worden, komen ze waarschijnlijk wel op de rode lijst.

Giraffes zijn de hoogste dieren op aarde. De mannetjes kunnen tot 5,5 meter hoog worden en wegen tot 1900 kilogram.

Bekijk deze YouTube-video


(depers.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_93628160
07-01-2008

'Bruinvis acuut met uitsterven bedreigd'

BERLIJN - De bruinvis, een walvisachtige die leeft in de Oostzee, wordt acuut met uitsterven bedreigd. Dit meldde de Duitse Vereniging ter Bescherming van Zeezoogdieren maandag in het Duitse Kiel.

Ondanks de vele voorschriften ter bescherming van de dieren spoelden het afgelopen jaar meer dan honderd dode bruinvissen aan. Dat waren er meer dan twee keer zoveel als in 2006.

De zoogdieren raken verstrikt in vissersnetten en verdrinken, aldus de vereniging.

(c) ANP

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')