abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_93111293
registreer om deze reclame te verbergen
Ik ben iets met Ankers aan het doen
Kuttepielen, daar zit muziek in
Pigmeat met Beter Leven Keurmerk
pi_93112246
Het anker vooronder leggen

Oorsprong:

Het was even zoeken naar de oorsprong van dit spreekwoord. Het gaat ver terug naar de tijd van de VOC, en was uiteindelijk de oplossing voor het nog oudere gezegde: geen gedonder in het vooronder.
In de tijd van de VOC kwam het voor dat de kapitein besloot om zijn vrouw mee te nemen op de verre reizen naar IndiŰ. Hoewel het tegen de regels van de VOC was, werd het oogluikend toegestaan.

Maar ook voor de kapitein leverde zoiets de nodige hoofdbrekens op. Want ÚÚn vrouw op een schip met meer dan 60 mannen dat kan natuurlijk niet goed gaan, en meer dan eens werd een bemanningslid betrapt met de vrouw van de kapitein in het vooronder. Nu was er een kapitein, en zijn naam is verloren geraakt in de analen, die hier een hele goede oplossing voor had bedacht. Hij liet zijn bemanning de ankers van het schip in het vooronder leggen, zodat er in het vooronder geen plaats meer was voor overspel.

Nu was dat natuurlijk geen garantie dat er niet meer gerommeld werd, want er waren wel meer spelonken in het schip waar het daglicht nauwelijks scheen.

Betekenis:

Beveiligingsmaatregelen nemen die slechts ten dele werken, en die verre van waterdicht zijn.

Voorbeeld:

Hoewel de ondernemer camara's in zijn magazijn had laten plaatsen, had hij slechts het anker in het vooronder gelegd. Uit de balans bleek dat er niet minder werd gestolen uit het magazijn.

Nieuw spreekwoord:

Met botte ijzers schaven
Kuttepielen, daar zit muziek in
Pigmeat met Beter Leven Keurmerk
pi_93126246
registreer om deze reclame te verbergen
Met botte ijzers schaven

Oorsprong
In de tweede helft van de 19e eeuw was het moeilijk om werk te vinden voor timmermannen. Er waren er veel te veel en de klussen die ze kregen, waren vaak te klein om een goede boterham mee te verdienen. Het timmermansgilde van Alkmaar kwam daarom met een omstreden oplossing. Alle aangesloten timmermannen moesten hun schaven inleveren en kregen daarvoor in de plaats oude, botte ijzers. Door daarmee te schaven, duurde het werk minimaal drie keer zo lang, waardoor de timmermannen ook meer konden verdienen. Uiteraard bleef dit niet onopgemerkt, en werden timmerlui uit de omgeving ingezet om de kosten te drukken.

Betekenis
Met botte ijzers schaven, betekent dat je bewust je werk vertraagt, in de hoop er beter van te worden, maar uiteindelijk met lege handen achter te blijven.

Voorbeeld
Om zijn promotiekansen te vergroten, vertraagde Frank het project van zijn manager door gegevens niet tijdig aan te leveren. Hij schaafde echter met botte ijzers, want zijn manager verkreeg de gegevens op een andere manier en Frank verloor zijn baan.

Volgende
Frambozen in de IJssel werpen
  maandag 21 februari 2011 @ 22:12:48 #55
112339 MPG
Slaverplaatser / Koffiemanager
pi_93126633
Ik ga eens kijken of ik frambozen in de IJssel kan werpen :) .
KSC JUBILEUM topic
"Sleep: A completely inadequate substitute for caffeine"
#TeamHumbug
Heeft patent op Mosterd-Maaltijd situaties
  dinsdag 22 februari 2011 @ 01:03:45 #56
112339 MPG
Slaverplaatser / Koffiemanager
pi_93136033
Frambozen in de IJssel werpen

Oorsprong
Zoals bekend verondersteld mag worden, hebben Zwollenaren sinds jaar en dag de bijnaam Blauwvingers. Toen in de jaren zestig een stroom gastarbeiders naar de Scaniafabrieken kwam, kregen deze mensen dan ook een soort inburgeringscursus avant la lettre. Om dit en andere lokale fenomenen te begrijpen.
Deze inburgeringscursus was echter bijzonder theoretisch, dus op een gegeven moment was er een cursist die het allemaal niet zo goed meer snapte. Dus toen op het examen gevraagd werd, waar nou eigenlijk de bijnaam vandaan kwam, luidde zijn, uiteraard volledig onjuiste, antwoord: "Om elk jaar weer van een hoeveelheid overrijpe frambozen af te komen, gooiden ze die in de IJssel, waarna ze blauwe vingers hadden." Dit werd uiteraard met gelach ontvangen, waarmee 'frambozen in de IJssel werpen' een uitdrukking werd om aan te geven dat iemand een domme opmerking maakt.

Betekenis
Een domme opmerking maken, omdat je niet weet waar het over gaat

Voorbeeld
- Martin had de klok wel horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt, hij is nu dus weer frambozen in de IJssel aan het werpen.
- Tja, als je niet onthoudt wat er gezegd is, dan sta je op je examen natuurlijk frambozen in de IJssel te werpen!

Nieuwe uitdaging
De poes strelen als ze net gewassen is

[ Bericht 0% gewijzigd door MPG op 22-02-2011 01:09:16 ]
KSC JUBILEUM topic
"Sleep: A completely inadequate substitute for caffeine"
#TeamHumbug
Heeft patent op Mosterd-Maaltijd situaties
  dinsdag 22 februari 2011 @ 15:23:58 #57
281103 friemelaar
Sommigen weten waarom
pi_93153000
registreer om deze reclame te verbergen
Ik zal die poes wel strelen ;)
Open deuren, onweerstaanbaar !
  dinsdag 22 februari 2011 @ 15:49:30 #58
281103 friemelaar
Sommigen weten waarom
pi_93154147
De poes strelen als ze net gewassen is

Dit is een uitdrukking die ontstaan is naar aanleiding van kwajongensstreken, begin 30-er jaren van de vorige eeuw.
Internet, mobieltjes en televisie bestonden nog niet en radio was slechts voor enkele, een paar uur per dag, weggelegd.
De jeugd moest en kon zich toen nog op geheel andere wijze vermaken dan tegenwoordig.
Het is door vertellingen bekend dat veelvuldig dieren een bron van vermaak boden. op het platte land waren het de kikkers en mollen die het moesten ontgelden, maar ook de eekhoorntjes en vogels waren niet geheel veilig voor de jonge schavuiten.
In de stad waren deze dieren natuurlijk niet voorhanden en waren de katten en honden onderwerp van vermaak.
Een groep jongelui bedachten op een kwade dag dat ze een soort van dapperheidproef konden doen door een kat te vangen en deze te wassen. De kat wordt dan kwaad en zal proberen iedereen die in de buurt komt te bijten en te krabben. Wie het dus aandurfde de net gewassen poes te strelen toonde aan dat hij lef had.

Betekenis :
Bravoure streken uithalen om te laten zien dat je lef hebt.

Voorbeeld :
Bij warm weer springt de jeugd van Arnhem massaal van de brug over de ijssel, ze strelen de poes als ze net gewassen is.

Volgende uitdaging : Vastenavond vieren in Leeuwarden
Open deuren, onweerstaanbaar !
pi_93156842
Die poes heb je leuk gestreeld :D.
pi_93167566
Ik ga even naar Leeuwarden voor die Vastenavond O-).
pi_93168966
Vastenavond vieren in Leeuwarden

Oorsprong
Dit spreekwoord duikt voor het eerst op in een artikel van de Leeuwarder Courant in 1893. De journalist beschrijft een traditie van enkele jaren die steeds grotere vormen aan is gaan nemen. Het begon in 1888, toen Hendrikus Nugtersoon, afkomstig uit Tilburg, de carnavalsperiode in Leeuwarden doorbracht. Hendrikus was namelijk niet echt gecharmeerd van carnaval en schaamde zich voor zijn dorpsgenoten. De uitbundigheid, het gezang en de grenzeloze alcoholconsumptie stonden hem niet aan.

Na twee dagen in Leeuwarden kreeg Hendrikus echter heimwee, maar hij wilde pertinent niet terug naar het zuiden totdat carnaval voorbij was. Toen op de laatste avond van carnaval, op Vastenavond dus, het besef tot hem doordrong dat hij weer naar huis kon, zette hij het op een zuipen in een aantal Leeuwardse kroegen.

Dit beviel hem zo goed, dat hij de jaren daarop opnieuw naar Leeuwarden trok in de carnavalsperiode. Elk jaar groeide zijn groep metgezellen, en in 1893 bestond de groep uit zo'n 25 personen. Toen Vastenavond kwam, was iedereen blij dat ze weer naar huis konden en de hele groep toog de stad in. Daar dronken ze, waren uitbundig en dronken alcohol alsof het water was. Een van de aanwezigen riep toen dat het net thuis was. Daarna heeft men Hendrikus en zijn aanhang niet meer in Leeuwarden gezien.

Sindsdien spreekt men van 'Vastenavond vieren in Leeuwarden' wanneer men wil uitdrukken dat iemand vlucht voor een bepaalde situatie, maar uiteindelijk alsnog in een vergelijkbare situatie terechtkomt.

Betekenis
Vluchten voor een bepaalde situatie, maar uiteindelijk alsnog in een vergelijkbare situatie terechtkomen.

Voorbeeld
De inbreker reed weg voor de politie, bang dat zij hem zouden pakken met de televisie in zijn kofferbak. Tien kilometer verderop vierde hij Vastenavond in Leeuwarden, toen hij staande werd gehouden voor het negeren van een rood licht.

Volgende
Jongleren met cactussen
pi_93169756
Wiki is tot hier weer bijgewerkt.
  dinsdag 22 februari 2011 @ 21:00:19 #63
85235 Tha_Erik
Erik Jezus Klaas.
pi_93169815
Zat al heel de middag te denken over Leeuwarden, maar kreeg niks leuks binnen :D. Jij wel :Y. De cactussen spreken me ook nog niet aan...
Al die willen te kaap'ren varen, moeten mannen met baarden zijn.
Hoogachtend,
Erik.
pi_93170250
Ik ga even met de cactussen aan de slag :Y
Kuttepielen, daar zit muziek in
Pigmeat met Beter Leven Keurmerk
pi_93171702
Jongleren met cactussen

Oorsprong:

Frits van Ballengooijen was naast een uitstekend jongleur ook een onverbeterlijke narcist.
Hij ging prat op zijn jongleerkunst en maakte het tijdens het wereldkampioenschap van 1873 in Zurich zo bont met het beledigen van zijn concurrenten dat de organisatie besloot hem te diskwalificeren wegens onbetamelijk gedrag.

Onze Frits ontstak hierop en woede en schreeuwde: Ik zal jullie plebs eens laten zien dat ik de beste ter wereld ben en dat jullie amateurs zijn!!!!! Jullie mogen mij blinddoeken en ik zal jongeleren met alles wat jullie me toestoppen, zonder te falen, stelletje amateurs !!!!!!!!

De voorzitter van de jury begon te stralen. Hij liet een blinddoek aanrukken en Frits werd geblinddoekt. Daarna knipte hij uit de plantenbak 6 bollen van de cactus met de gemeenste stekels uit.

Frits begon moedig aan zijn uitdaging maar moest zijn poging al snel staken door de onhoudbare pijn. Vloekend en tierend verliet hij de zaal, en Frits van Ballengooijen heeft zijn gezicht nooit meer egens laten zien.

Betekenis:

Zelfs de allerbeste vakman kan in zijn werk voor onverwachte en onmogelijke situaties komen te staan

Voorbeeld:

De chauffeur reed de route al vele jaren dagelijks, maar met deze dichte mist was het jongleren met cactussen

Nieuw Spreekwoord:

De grote wijzer plakken
Kuttepielen, daar zit muziek in
Pigmeat met Beter Leven Keurmerk
  dinsdag 22 februari 2011 @ 21:29:09 #66
85235 Tha_Erik
Erik Jezus Klaas.
pi_93171862
Ik plak de grote wijzer!
Al die willen te kaap'ren varen, moeten mannen met baarden zijn.
Hoogachtend,
Erik.
  dinsdag 22 februari 2011 @ 21:48:30 #67
85235 Tha_Erik
Erik Jezus Klaas.
pi_93173113
De grote wijzer plakken

Oorsprong
Dit spreekwoord vindt zijn oorsprong in de Limburgse dorpen. De katholieke kerk houdt wel van een feestje en het carnaval is daar geen uitzondering op. Drie dagen voor Aswoensdag vierde men dit feest. Het was als laatste kans om uitbundig te zijn voordat de veertig dagen durende vaste tot Pasen begon.
Een van de redenen van het carnevalfeest is om de voedselvoorraden op te maken, dit in verband met het bederf in de vastemaanden. De naam zou ook afkomstig zijn van het Latijnse carne vale (= vaarwel aan het vlees), maar hierover is nooit uitsluitsel gevonden.
De laatste dag van carneval, ookwel Vette Dinsdag genoemd, was echt de allerlaatste mogelijkheid om je van overtollig voedsel en drank te ontdoen, want de Vastenavond zou om klokslag 0.00 ingaan. Hier komen we bij de feitelijke oorsprong van het spreekwoord, want het was gebruikelijk dat in de dorpen de kwajongens, beneveld door de geschonken alcohol, niet wilden stoppen met feesten. Het was immers de enige tijd van het jaar dat ze eigenlijk alle maatschappelijke regels aan hun laars konden lappen. Wat ze deden was inbreken in de kerk, met name de toren waar het uurwerk hing. Ze namen touwen mee om zo de klok enkele minuten vˇˇrdat deze 12 uur sloeg vast te binden en zo het uurwerk en daarmee de tijd stil te leggen. Op deze manier konden ze net iets langer doorfeesten, totdat natuurlijk de pastoors de klok weer "bevrijd" hadden. De volgende dag was goed te zien wie de extra tijd genomen had om door te feesten, als het askruisje op een gezicht gezet had dat op standje kater stond.

Betekenis
Men plakt de grote wijzer (vast) wanneer men een moment wil rekken om er langer van te genieten.

Voorbeeld
Toen Klaas voor het eerst danste met Klazien wilde hij niets liever dan de grote wijzer plakken, om zo langer te kunnen genieten van dit prachtige moment.

Volgende:

Kindervingers kruisen.
Al die willen te kaap'ren varen, moeten mannen met baarden zijn.
Hoogachtend,
Erik.
  dinsdag 22 februari 2011 @ 21:49:08 #68
85235 Tha_Erik
Erik Jezus Klaas.
pi_93173145
Mij is ingefluisterd dat ik met mijn uitleg het honderdste spreekwoord uit deze reeks van een betekenis heb voorzien *O*!!!
Al die willen te kaap'ren varen, moeten mannen met baarden zijn.
Hoogachtend,
Erik.
  dinsdag 22 februari 2011 @ 21:50:20 #69
136730 PiRANiA
All thinking men are atheists.
pi_93173221
quote:
17s.gif Op dinsdag 22 februari 2011 21:49 schreef Tha_Erik het volgende:
Mij is ingefluisterd dat ik met mijn uitleg het honderdste spreekwoord uit deze reeks van een betekenis heb voorzien *O*!!!
Nice _O_.
Bliksem in de koffie hebben gebruik ik af en toe wel eens. Als dat gekke gezichten oplevert leg ik het graag uit :D.
pi_93175548
quote:
17s.gif Op dinsdag 22 februari 2011 21:49 schreef Tha_Erik het volgende:
Mij is ingefluisterd dat ik met mijn uitleg het honderdste spreekwoord uit deze reeks van een betekenis heb voorzien *O*!!!
Dat klopt *O*.

De Wiki is weer bijgewerkt, en er staan nu 100 spreekwoorden in *O*.

http://wiki.fok.nl/index.(...)landse_spreekwoorden
pi_93175887
quote:
17s.gif Op dinsdag 22 februari 2011 21:49 schreef Tha_Erik het volgende:
Mij is ingefluisterd dat ik met mijn uitleg het honderdste spreekwoord uit deze reeks van een betekenis heb voorzien *O*!!!
Wow heb ik ook nog een bijdrage geleverd aan de 100e *O*
Dit is echt zoooo leuk :Y
Kuttepielen, daar zit muziek in
Pigmeat met Beter Leven Keurmerk
  dinsdag 22 februari 2011 @ 22:41:20 #72
276374 najazeg
dit kan toch niet?
pi_93176724
niemand die de kindervingers kruist? Dan ga ik dat doen :D
"najazeg heeft geen abonnement"
Nee, en ik ga er ook geen aanschaffen, brutale vlerk!
ik heb twee eervolle vermeldingen op mijn naam staan! *O*
  dinsdag 22 februari 2011 @ 22:56:13 #73
276374 najazeg
dit kan toch niet?
pi_93177704
Kindervingers kruisen

Oorsprong
Dit gezegde is redelijk jong (slechts enkele decennia) en is door een kinderjuffrouw in het leven geroepen. De kinderjuffrouw had de kinderen waar ze op moest letten opgeroepen haar wat te helpen in het huishouden. De kinderen hadden er geen zin in en zij renden weg om buiten te spelen. Toen deze kinderen uiteindelijk terugkwamen liet ze hen beloven nooit meer weg te rennen omdat ze ongerust over hen geworden was, en ze beloofden het door hun vingers te kruisen, wat een teken was van het doen van een plechtige belofte in die regio en in die tijd.
Maar van die belofte kwam niets, want de eerstvolgende keer en elke keer daarna gebeurde exact hetzelfde weer.

Betekenis
kindervingers kruisen betekent het doen van een belofte die je niet meent en waar je soms bij voorbaat al van weet dat je die niet zal houden, maar het zegt om een ander gunstig te stemmen.

Voorbeeld
De directie van de NS kruist kindervingers met het toezeggen van oplossingen voor de klachten van reizigers die veelal met vertragingen van treinen te maken hebben.

Volgende spreekwoord:
de haring vergokken
"najazeg heeft geen abonnement"
Nee, en ik ga er ook geen aanschaffen, brutale vlerk!
ik heb twee eervolle vermeldingen op mijn naam staan! *O*
pi_93184583
Wat me nou verbaast: de verzamelnaam is Oud-Hollandse spreekwoorden, maar bij de laatste spreekwoorden ging het over situaties in het zuiden en het noorden van Nederland, dus bepaald niet uit Holland.
Onderschat nooit de kracht van domme mensen in grote groepen!
Der Irrsinn ist bei Einzelnen etwas Seltenes - aber bei Gruppen, Parteien, V÷lkern, Zeiten die Regel. (Friedrich Nietzsche)
  woensdag 23 februari 2011 @ 01:52:21 #75
85235 Tha_Erik
Erik Jezus Klaas.
pi_93185249
Begin je nou weer? Ik beroep me op een post van DaMart:
quote:
14s.gif Op zaterdag 19 februari 2011 01:07 schreef DaMart het volgende:

[..]

Niets doms aan. Het is gewoon goed Nederlands. En nogmaals: een dergelijke discussie ontsiert dit topic, dus als je die wilt voeren, dan graag in een apart topic.
Het is nou eenmaal zo genoemd, oud-hollandse spelen werden vast ook buiten holland gespeeld, de quiz Ik hou van holland gaat ook over heel Nederland, ik heb oud-Hollands gekozen als term omdat het een bestaande term is die de lading dekt. Klaar nu, de discussie is offtopic. Als je er per se over wil discussiŰren heeft DaMart ook al gezegd dat je een nieuw topic mag openen.
Al die willen te kaap'ren varen, moeten mannen met baarden zijn.
Hoogachtend,
Erik.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')