Vervolg op:[Pizza] Zelf pizza maken voor beginner?[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #2[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #3[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #4[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #5[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #6[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #6[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #7(ook interessant, maar oud:)
[CUL-wedstrijd] CUL in de keuken (pizza)Waarom?Dit is het topic waarin we stoer doen over onze eigengebakken pizza's en tips uitwisselen over het ultieme deeg, het lekkerste beleg en de perfecte baktijd.
Als je het proces een beetje onder de knie hebt dan produceer je voor weinig geld stapels pizza die minstens zo lekker zijn als bij je lokale pizzaboer!
DeegDit recept staat al lange tijd in deze recept en is door veel Fok!kers gebruikt:
Recept 1Ingredienten:
- 350 gram bloem (Liefst 'Tipo 00', dat veel stoere gluten bevat!)*
- 2,5 deciliter lauw water**
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel suiker
- 7g instant gist (extra lekker met biergist!)
*het schijnt zo te zijn dat 'Tipo 00' bloem pas echt goed presteert bij zeer hoge temperaturen. Kan worden vervangen door een goede broodbloem. Tipo 00 is slechts een aanduiding van de malingsgraad, voluit wordt bedoeld: 'Farina di grano tenero tipo 00'.
**Het is normaal voor broodrecepten om ingrediënten weer te geven in een zogenaamd Bakkers percentage. Dat is hoeveel procent van het gewicht van de bloem in het recept een bepaald ingrediënt is. In dit recept is dat voor water 250/350 * 100 = 71,4%. Dat is erg hoog. Het zal dan ook bijna altijd nodig zijn extra bloem toe te voegen aan dit recept, vooral als het met de hand gekneden moet worden. Een misschien wat betere hoeveelheid is 65%. Dat is in dit geval dus 227,5 gram/ml water. Dat is nog steeds vrij nat trouwens.
Bereiding:
- Los de suiker op in het water. Roer hier de gist doorheen en laat een kwartiertje borrelen
- Meng ondertussen het bloem met het zout. Voeg hier beetje bij beetje het water met de gist aan toe, totdat je een homogene massa hebt.
- Kneed het deeg minstens tien minuten op een bebloemd aanrecht. Voeg wat bloem toe als je deeg te nat is, of wat water als je deeg te droog is. In het begin zal het een rommeltje zijn, maar na een paar minuten lustig kneden verandert de hoop op je aanrecht vanzelf in prachtig, zacht en elastisch deeg.
- Zet het deeg na het kneden in een afgedekte kom weg op een warme plaats, en laat het een uur of twee rijzen. Het deeg zal meer dan verdubbelen in omvang.
- Als het deeg is gerezen, druk dan de lucht eruit, en kneed het nog een paar keer luchtig door. Verdeel het deeg in twee bolletjes (voor twee grote pizza's) of drie bolletjes (voor drie kleine pizza's).
Je kunt het deeg nu meteen gebruiken, maar veel lekkerder is het om je deegbolletjes nog een dagje afgedekt in je koelkast te leggen. Op die manier kan de smaak zich ontwikkelen en smaakt je pizzabodem een stuk beter!
Recept 2Dit recept is een combinatie van de techniek van Jeff Varasano van varasanos.com en de formule van Peter Reinhart, door MaximusTG:
PDFSausEen basistomatensaus voor op een pizza kan je van deze ingrediënten maken:
- tomaten, gebruik bijvoorbeeld gezeefde tomaten (verkrijgbaar in een pak) aangevuld met tomatenblokjes of een blikje tomatenpuree, maar je kan ook verse tomaten of tomaten uit blik gebruiken
- ui
- knoflook
- beetje suiker en zout
- kruiden (bijvoorbeeld oregano, thijm, basilicum, rozemarijn, salie)
- eventueel rode wijn
- voor meer pit: een beetje chilipoeder of worchestersaus
Fruit de ui en de knoflook, voeg de rest van de ingrediënten toe en laat het inkoken tot de saus niet meer te vochtig is, maar nog wel goed smeerbaar. Eventueel nog even de staafmixer er doorheen.
Tip voor het gebruik van gepelde tomaten: Spoel het vocht van de tomaten weg, snij de tomaten open, maar verwijder eerst de harde stukjes boven en onderaan de tomaten. Spoel de zaadjes weg en doe in een kom/maatbeker (een diepere smallere container is makkelijker ivm staafmixer). Laat eventueel water uitlekken, en pureer licht met de staafmixer. Het moet geen gladde saus worden, enige textuur is het lekkerst. Breng op smaak met bv zout, oregano en eventueel wat suiker.
Bakken!Het bakken van een pizza gebeurt bij voorkeur razendsnel op een zo loeiheet mogelijke ondergrond. Op die manier schroeit het deeg aan de onderzijde van de pizza knapperig dicht en is de rest van het deeg snel gaar.
Het allerbeste is natuurlijk een echte houtoven, maar daar hebben we helaas lang niet allemaal de ruimte en/of het geld voor.
Een goed en goedkoop alternatief is een elektrische pizza-oventje van Bestron, die in een kwartiertje opwarmt tot 450 graden.
Klik voor meer infoEr zijn nog meer merken/types van dit soort oventjes. Uit ervaring van een aantal Fok!kers met deze oventjes blijkt dat het verstandig is om in het begin van de bakperiode de deksel een keer te openen, zodat een deel van de stoom kan ontsnappen. Dit ivm bruining van de korst.
Een pizza bakken in je gewone oven kan natuurlijk ook, en het beste resultaat krijg je door eerst een steen in je oven voor te verwarmen op de hoogste temperatuur en daar dan je pizza op te bakken.
Voor reguliere ovens zijn allerlei dure pizzastenen te koop, maar veel goedkoper is het om bij een willekeurige bouwmarkt of tuinhandel een paar ongeglazuurde tegels te halen. Vier stuks passen doorgaans prima bovenop het rooster van je oven. Je kunt ook vragen om stenen voor een openhaard, die kunnen zeker tegen de hitte. Het beste gebruik je poreuze stenen, die nemen beter vocht op. Zogenaamde 'chamotte' stenen.
Handige links over pizza makenJeff Varasano's Internet best pizza recipePizzamaking.com
Filmpje over deeg opbollenWat foto's uit het vorige topicZoheetik
Terpentin07
reclamedoos
Freddeh
_Xbox_Master
AkTje
MevrouwPuff
MaximusTG
[ Bericht 5% gewijzigd door MaximusTG op 10-02-2011 20:34:49 ]