abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_125089035
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 maart 2013 09:01 schreef Pietverdriet het volgende:
Zuidelijke hemel is koeler dan de noordelijke hemel. Hmm, de aarde heeft op het zuidelijk halfrond minder landopp dan het noordelijk halfrond.
Vraag me af of er invloed is omdat de Sat rond de aarde draait. Is die Plank Sat een Sat om de aarde of om de zon. Om aardse invloeden te elimineren zou hij rond de zon moeten draaien
Was het niet zo dat hier de relatieve beweging van de aarde (of de satelliet ) tov de achtergrond zichtbaar werd?
pi_125129992
aan TS: In de geest van het collectief bestaat dark matter.. klaar :Y
Worker bees can leave. Even drones can fly away. The queen is their slave
pi_125386077
15-04-2013

Mogelijke detectie van donkere materie

ac609d687d8587518f57623784e24696.jpg
Technici bij een van de detectoren van het CDMS-experiment. (CDMS collaboration)

Amerikaanse natuurkundigen zeggen aanwijzingen gevonden te hebben voor de detectie van donkere materie in een ondergronds laboratorium.

In een artikel dat gepubliceerd gaat worden in Physical Review Letters worden metingen beschreven die de afgelopen jaren gedaan zijn met het SuperCDMS-experiment (Super Cryogenic Dark Matter Search) in de Soudan-mijn in Minnesota. De onderzoekers claimen de detectie van drie 'events' die veroorzaakt zouden kunnen zijn door de extreem zeldzame wisselwerking van donkeremateriedeeltjes met siliciumatomen in de detector.

Daarbij zou het gaan om weakly interacting massive particles (WIMPs) - een populaire kandidaat voor de donkere materie die ongeveer een kwart van de totale materie/energie-inhoud van het heelal vertegenwoordigt, maar waarvan de ware aard nog steeds een groot raadsel is.

Er wordt nog wel een slag om de arm gehouden: de statistische significantie van de detectie is 99,8 procent (3-sigma); pas bij een 5-sigma-resultaat (99,9999 procent) wordt in de deeltjesfysica van een ontdekking gesproken. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_130840340
registreer om deze reclame te verbergen
03-09-2013

Dark Energy Survey gaat van start

6bb3d508620734b12d3939b5321e162b.jpg
De Dark Energy Camera (zwart) in het brandpunt van de 4-meter telescoop op Cerro Tololo. (Govert Schilling)

Samen met onderzoekers van 25 instituten in zes verschillende landen gaan Britse astronomen de komende vijf jaar op zoek naar de ware aard van de donkere materie in het heelal. Vandaag is de Dark Energy Survey officieel van start gegaan, die tot doel heeft de uitdijingsgeschiedenis van het heelal in kaart te brengen en op die manier te achterhalen waarom die kosmische uitdijing sinds een paar miljard jaar aan het versnellen is.

Bij de Dark Energy Survey wordt gebruikt gemaakt van de Dark Energy Camera, een van de grootste digitale astronomische camera's ooit gebouwd, met 570 miljoen pixels. De lenzen van de camera zijn in het Verenigd Koninkrijk gemaakt. De camera is vorig jaar geīnstalleerd in het brandpunt van de 4-meter Blanco-telescoop op de internationale Cerro Tololo-sterrenwacht in Noord-Chili.

In de komende vijf jaar zal de camera van een paar honderd miljoen sterrenstelsels tot op afstanden van ca. 8 miljard lichtjaar heel nauwkeurig vormen en kleuren vastleggen. Ook verwachten astronomen zo'n honderdduizend clusters van sterrenstelsels in kaart te brengen. Op basis van al die waarnemingen kan informatie worden verkregen over het ontstaan van de groteschaalstructuur van het heelal, en (indirect) over de ware aard van de donkere materie. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_131087209
11-09-2013

Donkere materie in dwergstelsels zit vooral in de kern

049ee32ac3e4bb68be89dbe4689b95b1.jpg
Opname van het Fornax-dwergstelsel, een van de ‘satellieten’ van onze Melkweg. (ESO/Digitized Sky Survey 2)

Astronomen van de universiteit van Texas in Austin denken het antwoord te hebben gevonden op een vraagstuk dat astronomen al twintig jaar bezighoudt: de verdeling van donkere materie in kleine sterrenstelsels. Die verdeling verschilt van stelsel tot stelsel, maar gemiddeld blijkt de meeste donkere materie gewoon in het centrum te zitten.

Donkere materie is materie die geen licht uitzendt, maar die astronomen wel kunnen ontdekken doordat zij zwaartekrachtsaantrekking uitoefent op haar omgeving. Waaruit die donkere materie bestaat, is nog onduidelijk. Zeker is wel dat de hoeveelheid donkere materie in het heelal gemiddeld zeven keer zo groot is als de hoeveelheid ‘gewone’ materie.

In dwergstelsels – sterrenstelsels die veel kleiner zijn dan onze Melkweg – is naar verhouding nog meer donkere materie aanwezig: tot wel duizend keer zoveel als normale materie. Dat maakt deze stelsels heel interessant voor het onderzoek van donkere materie.

De afgelopen twintig jaar hebben observationele astronomen en theoretici erover gediscussieerd hoe die donkere materie over de dwergstelsels is verspreid. Observationele astronomen, die zich op waarnemingen met telescopen baseren, betoogden dat de donkere materie vrij gelijkmatig over de stelsels is verdeeld. Gesteund door computersimulaties uit de jaren negentig, meenden theoretici echter dat de dichtheid van de donkere materie van binnen naar buiten sterk afneemt.

Uit het nieuwe onderzoek, waarbij is gekeken naar een aantal dwergstelsels die om onze Melkweg cirkelen, blijkt dat beide mogelijkheden voorkomen. In sommige van de stelsels neemt de dichtheid van de donkere materie naar buiten toe af en bij andere blijft de dichtheid gelijk. Maar als je het gemiddelde van de onderzochte sterrenstelsels neemt, hebben de theoretici gelijk. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_131091130
Donkere materie is onderdeel van dezelfde zichtbare materie maar niet te zien omdat we alleen de straling zien dat naar ons toe beweegt vanaf hetzelfde object. Het ligt dus puur in de werking van het atoom en daar ligt blijkbaar dan een verkeerd aangenomen interpretatie van de werkelijkheid waarmee ze er dan ook nooit uitkomen.
  donderdag 12 september 2013 @ 12:48:24 #82
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_131091542
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 maart 2013 15:28 schreef Bananenbuiger het volgende:

[..]

De eenheid is km/s/megaparsec, oftewel de snelheid van de uitdijing is een functie van de grootte van het heelal.
Hoe groter het heelal, hoe groter de versnelling.
Ergo, geen constante
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_131099421
quote:
0s.gif Op donderdag 12 september 2013 12:31 schreef PvdHeijden het volgende:
Donkere materie is onderdeel van dezelfde zichtbare materie maar niet te zien omdat we alleen de straling zien dat naar ons toe beweegt vanaf hetzelfde object. Het ligt dus puur in de werking van het atoom en daar ligt blijkbaar dan een verkeerd aangenomen interpretatie van de werkelijkheid waarmee ze er dan ook nooit uitkomen.
Donkere materie is waarschijnlijk juist niet van dezelfde aarde als gewone materie.
pi_131107578
quote:
7s.gif Op donderdag 12 september 2013 17:15 schreef Kowloon het volgende:

[..]

Donkere materie is waarschijnlijk juist niet van dezelfde aarde als gewone materie.
Je schrijf inderdaad juist ''waar-schijn-lijk'' en daarom schreef ik ook dat men de werking van het atoom verkeerd heeft geīnterpreteerd. Deze interpretatie is al zo'n gemeengoed geworden dat men niet meer twijfelt en dat terwijl men steeds verder verstrikt raakt in theorieën. En juist omdat ze in dit geval het grote willen verklaren en dit niet lukt zou het logisch zijn om nog eens echt te kijken naar de basis en of het kleine... de werking van het atoom. Hiervoor zou men dan wel met een haast schone lij moeten beginnen en eerst dat wat al gemeengoed is geworden moeten loslaten... maar ik weet dat dit onmogelijk is. Daarnaast speelt -zoals alles in de mensenwereld- geld natuurlijk ook een rol want dat moet wel blijven rollen waardoor de kosmologie langzaam maar redelijk snel steeds meer een lacher wordt bij een groter wordend publiek.... ondanks alle miljarden kostende speeltjes.
pi_131801685
01-10-2013

Invloed donkere materie op kosmisch ‘oerlicht’ gemeten

2ccd9ff82257bcd71096a01615cbe185.jpg

Deze artist's impression laat zien hoe fotonen van de kosmische achtergrondstraling worden afgebogen ten gevolgen van het gravitatielenseffect van grote kosmische structuren. (ESA & Planck Collaboration)
Met behulp van een telescoop op Antarctica en de Europese infraroodsatelliet Herschel zijn astronomen er voor het eerst in geslaagd om de subtiele afwijkingen in de kosmische achtergrondstraling te meten die ontstaan doordat deze door clusters van sterrenstelsels en donkere materie wordt afgebogen. De kosmische achtergrondstraling is het schamele overblijfsel van de intense straling die bij de oerknal vrijkwam en bevat informatie over de prille jeugd van het heelal.

Door de kosmische achtergrondstraling nauwkeurig in kaart te brengen hebben astronomen ontdekt dat de materie in het heelal enkele honderdduizenden jaren na de oerknal niet gelijkmatig was verdeeld. Aangenomen wordt dat deze dichtheidsverschillen de aanzet zijn geweest tot het ontstaan van sterren en sterrenstelsels.

Maar de kosmische achtergrondstraling bevat nog meer informatie. Een klein deel van deze radiostraling is gepolariseerd, wat wil zeggen dat de golven waaruit de straling bestaat niet willekeurig georiënteerd zijn, maar een zekere voorkeursrichting vertonen. De astronomen zijn er nu voor het eerst in geslaagd om de polarisatie in de kosmische achtergrondstraling te meten die ontstaat doordat dit ‘oerlicht’ onderweg grote concentratie van (donkere) materie tegenkomt – een verschijnsel dat het gravitatielenseffect wordt genoemd.

De onderzoekers hopen dat ze op deze manier ook een ander type polarisatie kunnen opsporen waarvan de oorzaak ligt bij de zogeheten inflatiefase – de korte periode vlak na de oerknal waarin het heelal extreem snel in omvang toenam. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 3 oktober 2013 @ 11:44:24 #86
65434 Parafernalia
Leuker als je denkt
pi_131805083
quote:
0s.gif Op donderdag 12 september 2013 21:11 schreef PvdHeijden het volgende:

[..]

Je schrijf inderdaad juist ''waar-schijn-lijk'' en daarom schreef ik ook dat men de werking van het atoom verkeerd heeft geīnterpreteerd. Deze interpretatie is al zo'n gemeengoed geworden dat men niet meer twijfelt en dat terwijl men steeds verder verstrikt raakt in theorieën. En juist omdat ze in dit geval het grote willen verklaren en dit niet lukt zou het logisch zijn om nog eens echt te kijken naar de basis en of het kleine... de werking van het atoom. Hiervoor zou men dan wel met een haast schone lij moeten beginnen en eerst dat wat al gemeengoed is geworden moeten loslaten... maar ik weet dat dit onmogelijk is. Daarnaast speelt -zoals alles in de mensenwereld- geld natuurlijk ook een rol want dat moet wel blijven rollen waardoor de kosmologie langzaam maar redelijk snel steeds meer een lacher wordt bij een groter wordend publiek.... ondanks alle miljarden kostende speeltjes.
Kloon van..?
Eindelijk iemand die denkt wat iedereen zegt
pi_132198004
08-10-2013

‘Slome’ donkere materie heeft maximumsnelheid

Vergeleken met de lichtsnelheid gaat donkere materie met een slakkengangetje. Amerikaanse astronomen ontdekten dat de mysterieuze materie met slechts 54 meter per seconde door het heelal kan suizen.

SamHeelal-300x193.jpg
Een samengestelde afbeelding van sterrenstelsels, gas en donkere materie. Bron: Nasa

Naast de snelheid van het licht kennen we nu ook de snelheid van het donker. Amerikaanse astronomen hebben de maximumsnelheid van donkere materie achterhaald. De relatief trage deeltjes kunnen maximaal met een snelheid van 54 meter per seconde door ons heelal sukkelen. Met deze bevinding, deze week gepubliceerd op de voorpublicatiesite arXiv, hebben Amerikaanse astronomen een tipje van de sluier rond de mysterieuze materie opgelicht.

We weten tot nu toe erg weinig over donkere materie. De zwaartekracht-effecten van de deeltjes zijn uitgebreid in kaart gebracht, maar verder heeft de materie geen effect op gewone materie. Volgens de ganbare theorieën is de meeste donkere materie ‘koud’, wat betekent dat het veel langzamer dan licht beweegt.

Klonten materie
De donkere materie die in ons heelal zweeft, is vastgeklonterd in grote klompen en beweegt daardoor nog trager dan 54 meter per seconde. Wetenschappers vermoeden dat de ronddobberende deeltjes donkere materie samensmolten toen de hete oersoep van ons pasgeboren heelal afkoelde. Hun zwaartekracht zou vervolgens de eerste sterren hebben doen ontstaan. De snelheid van de donkere materie bepaalde hoe gemakkelijk de deeltjes samenklonterden. Razendsnel bewegende deeltjes zouden niet de basis kunnen zijn van de verdeling van donkere materie op grote schaal zoals we die nu kennen.

Om de maximumsnelheid te achterhalen die de ronddobberende donkere materie voor het samenklonteren moet hebben gehad, keken de Amerikaanse astronomen naar verschillende momentopnamen uit de kosmische geschiedenis. Ze bekeken hoe de donkere materie over het heelal was verdeeld, zowel op kleine schaal, door het alleroudste licht te bestuderen, als op grote schaal met behulp van overzichten van sterrenstelsels. De astronomen berekenden hoe snel de materie zich in het vroege universum moet hebben voortbewogen om tot de huidige donkere materie-structuur te komen.

Volgens Scott Dodelson, onderzoeker aan het Fermi National Accelerator Laboratory in Illinois, die niet deelnam aan het onderzoek, is de berekende snelheid ongeveer wat volgens de theorie werd verwacht. Toch is het volgens hem handig om de waarde precies te weten. ‘Het spreekt voor zich dat we erg weinig over donkere materie weten,’ zegt Dodelson. ‘Alles wat we over de materie te weten komen is daarom van groot belang.’

(NewSientistNL)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_137229499
25-02-2014

Steriel neutrino verklaart donkere materie

Een nieuw deeltje, het steriele neutrino, is mogelijk de bron van donkere materie. Deze week kwam zowel een Nederlands als een Amerikaans onderzoeksteam tot die conclusie.

heic1401a-268x300.jpg
In sterrenstelsels schuilt veel donkere materie.
Bron: NASA/ESA

De onderzoekers melden dat ze een indirect signaal hebben gevonden van donkere materie – een goedje dat zo’n 27% van het heelal vult. Astronomen weten nog niet goed wat de mysterieuze materie eigenlijk is, maar toch weten zij zeker dat donkere materie bestaat. Ze zien dat bijvoorbeeld aan de bewegingen van sterren in sterrenstelsels. Deze bewegingen zijn dankzij de zwaartekracht afhankelijk van de hoeveelheid massa in het stelsel. Uit observaties blijkt er veel meer massa in een stelsel aanwezig te zijn dan we daadwerkelijk kunnen zien: die ‘verstopte’ massa heet donkere materie.

Nieuw soort neutrino
De Leidse sterrenkundige Alexey Boyarsky bekeek röntgenlicht dat afkomstig is van het nabije sterrenstelsel Andromeda. Zijn team ontdekte dat het licht bij een bepaalde frequentie een klein piekje oplevert. Normaal gesproken kunnen astronomen uit de frequentie van zo’n piekje achterhalen naar welke atomen zij kijken. Dat bleek nu niet het geval, de gevonden piek komt namelijk niet overeen met een reeds bekend deeltje. Het onderzoeksteam denkt daarom dat het licht ontstaat wanneer een nieuw soort neutrino uiteenvalt in andere deeltjes.

Het nieuwe deeltje staat bekend als het ‘steriel’ neutrino, omdat het geen interacties aangaat met andere neutrino’s. Het bestaan van het deeltje is al in 1994 geopperd, toen uit de theorie bleek dat het deeltje kan ontstaan bij kernverval. Nu lijken de observaties het bestaan van het steriel neutrino te bevestigen. Omdat het steriel neutrino een massa heeft, kan het misschien de verstopte massa in het heelal verklaren.

Tweede team
Niet alleen de onderzoekers in Leiden zijn dit mogelijke donkere-materie-deeltje op het spoor. Vrijwel tegelijkertijd heeft een onderzoeksteam van de universiteit Harvard, onafhankelijk van het Nederlandse team, dezelfde conclusie getrokken. Of het deeltje echt de donkere materie verklaart, zal moeten blijken uit vervolgonderzoek.

(newscientist.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_137230571
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 februari 2014 09:17 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
25-02-2014

Steriel neutrino verklaart donkere materie

Een nieuw deeltje, het steriele neutrino, is mogelijk de bron van donkere materie. Deze week kwam zowel een Nederlands als een Amerikaans onderzoeksteam tot die conclusie.

[ afbeelding ]
In sterrenstelsels schuilt veel donkere materie.
Bron: NASA/ESA

De onderzoekers melden dat ze een indirect signaal hebben gevonden van donkere materie – een goedje dat zo’n 27% van het heelal vult. Astronomen weten nog niet goed wat de mysterieuze materie eigenlijk is, maar toch weten zij zeker dat donkere materie bestaat. Ze zien dat bijvoorbeeld aan de bewegingen van sterren in sterrenstelsels. Deze bewegingen zijn dankzij de zwaartekracht afhankelijk van de hoeveelheid massa in het stelsel. Uit observaties blijkt er veel meer massa in een stelsel aanwezig te zijn dan we daadwerkelijk kunnen zien: die ‘verstopte’ massa heet donkere materie.

Nieuw soort neutrino
De Leidse sterrenkundige Alexey Boyarsky bekeek röntgenlicht dat afkomstig is van het nabije sterrenstelsel Andromeda. Zijn team ontdekte dat het licht bij een bepaalde frequentie een klein piekje oplevert. Normaal gesproken kunnen astronomen uit de frequentie van zo’n piekje achterhalen naar welke atomen zij kijken. Dat bleek nu niet het geval, de gevonden piek komt namelijk niet overeen met een reeds bekend deeltje. Het onderzoeksteam denkt daarom dat het licht ontstaat wanneer een nieuw soort neutrino uiteenvalt in andere deeltjes.

Het nieuwe deeltje staat bekend als het ‘steriel’ neutrino, omdat het geen interacties aangaat met andere neutrino’s. Het bestaan van het deeltje is al in 1994 geopperd, toen uit de theorie bleek dat het deeltje kan ontstaan bij kernverval. Nu lijken de observaties het bestaan van het steriel neutrino te bevestigen. Omdat het steriel neutrino een massa heeft, kan het misschien de verstopte massa in het heelal verklaren.

Tweede team
Niet alleen de onderzoekers in Leiden zijn dit mogelijke donkere-materie-deeltje op het spoor. Vrijwel tegelijkertijd heeft een onderzoeksteam van de universiteit Harvard, onafhankelijk van het Nederlandse team, dezelfde conclusie getrokken. Of het deeltje echt de donkere materie verklaart, zal moeten blijken uit vervolgonderzoek.

(newscientist.nl)
Interessant! Kan alleen nog niet goed opmaken waarom de conclusie wordt getrokken dat het hier inderdaad om dat steriele neutrino deeltje gaat...
Er wordt veelvuldig gezegd dat er meerdere goeie kandidaten zijn voor dark matter, iemand een overzicht wat de andere opties zijn?
  zondag 2 maart 2014 @ 04:55:58 #90
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_137296546
Wetenschappers denken overigens dat er 4 keer meer donkere materie is, niet 5 keer (20% zichtbaat + 80% donkere materie)

Ik zou het zelf wel grappig winden als het ~93% blijkt te zijn.
Ik zie zelf steeds meer verband tussen het groten en het klein, in elk geval over hoe het gevisualiseerd wordt.
Zoals elektronen om een atoom draaien draaien planeten om sterren en sterren, etc.
Soort schaalvergroting.

Nu zit er in het lichaam van de meeste dieren 93% vocht, want nu als je dat ook weer in schaal kan vergroten?

En waarom zouden er niet meerdere kandidaten zijn?
Men ziet het nu als een geheel maar het kan natuurlijk ook uit meerdere sub-delen bestaan.
  zondag 2 maart 2014 @ 15:24:50 #91
65434 Parafernalia
Leuker als je denkt
pi_137308277
quote:
0s.gif Op zondag 2 maart 2014 04:55 schreef SiGNe het volgende:
Wetenschappers denken overigens dat er 4 keer meer donkere materie is, niet 5 keer (20% zichtbaat + 80% donkere materie)

Ik zou het zelf wel grappig winden als het ~93% blijkt te zijn.
Ik zie zelf steeds meer verband tussen het groten en het klein, in elk geval over hoe het gevisualiseerd wordt.
Zoals elektronen om een atoom draaien draaien planeten om sterren en sterren, etc.
Soort schaalvergroting.

Nu zit er in het lichaam van de meeste dieren 93% vocht, want nu als je dat ook weer in schaal kan vergroten?

En waarom zouden er niet meerdere kandidaten zijn?
Men ziet het nu als een geheel maar het kan natuurlijk ook uit meerdere sub-delen bestaan.
Tja grappig is dat idd. Vraag me dat ook al een tijdje af..maar ja, zal wel gewoon een soort van toeval zijn...net als dat de mens qua formaat precies in het midden zit van alle grote en kleine dingen in het universum. Creatie? O-)
Eindelijk iemand die denkt wat iedereen zegt
  zondag 2 maart 2014 @ 15:32:41 #92
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_137308570
quote:
0s.gif Op zondag 2 maart 2014 15:24 schreef Parafernalia het volgende:

[..]

Tja grappig is dat idd. Vraag me dat ook al een tijdje af..maar ja, zal wel gewoon een soort van toeval zijn...net als dat de mens qua formaat precies in het midden zit van alle grote en kleine dingen in het universum. Creatie? O-)
Dat de mens qua formaat in het midden zit is volgens mij een miscalculatie of op de som is verzonnen naar aanleiding van het resultaat.
Zowel in het grote als in het kleine komen we nog steeds nieuwe (grotere en kleinere) dingen tegen, enorm veel zaken zijn bij de mens nog onbekend, 80% van het zeeleven is bijv nog niet in kaart gebracht.

Hoe kan je dan stellen dat de mens precies in het midden zit? de som veranderd nog steeds en kan dus niet hetzelfde resultaat behouden.
Ik denk zelf dat ook daar balans in zit, leg het grote en het kleine op de weegschaal en je komt op 0 uit bijv.
Misschien dat de balans iets naar een bepaalde kant uitslaat, door gebrek aan zwarte materie bijv. dan zou de balans op 49% vs. 51% moeten uitkomen.
  zondag 2 maart 2014 @ 15:55:13 #93
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137309600
quote:
0s.gif Op zondag 2 maart 2014 04:55 schreef SiGNe het volgende:
.

Nu zit er in het lichaam van de meeste dieren 93% vocht
Waar baseer je dit op?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 2 maart 2014 @ 15:56:24 #94
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_137309664
quote:
1s.gif Op zondag 2 maart 2014 15:55 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Waar baseer je dit op?
Biologielessen van vroeger.

Zat er alleen flink naast blijkt, moet ~60% zijn
  zondag 2 maart 2014 @ 15:58:41 #95
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137309792
quote:
0s.gif Op zondag 2 maart 2014 15:56 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Biologielessen van vroeger.

Zat er alleen flink naast blijkt, moet ~60% zijn
:)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_137332918
quote:
0s.gif Op zondag 2 maart 2014 04:55 schreef SiGNe het volgende:
Wetenschappers denken overigens dat er 4 keer meer donkere materie is, niet 5 keer (20% zichtbaat + 80% donkere materie)

Ik zou het zelf wel grappig winden als het ~93% blijkt te zijn.
Ik zie zelf steeds meer verband tussen het groten en het klein, in elk geval over hoe het gevisualiseerd wordt.
Zoals elektronen om een atoom draaien draaien planeten om sterren en sterren, etc.
Soort schaalvergroting.

Nu zit er in het lichaam van de meeste dieren 93% vocht, want nu als je dat ook weer in schaal kan vergroten?

En waarom zouden er niet meerdere kandidaten zijn?
Men ziet het nu als een geheel maar het kan natuurlijk ook uit meerdere sub-delen bestaan.
Why Atoms Are Not Tiny Solar Systems
;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_137333156
quote:
0s.gif Op zondag 2 maart 2014 15:24 schreef Parafernalia het volgende:

[..]

Tja grappig is dat idd. Vraag me dat ook al een tijdje af..maar ja, zal wel gewoon een soort van toeval zijn...net als dat de mens qua formaat precies in het midden zit van alle grote en kleine dingen in het universum. Creatie? O-)
Hoe bedoel je in het midden?
zie filmpje hiervboven ;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 4 maart 2014 @ 23:39:17 #98
65434 Parafernalia
Leuker als je denkt
pi_137401803
quote:
0s.gif Op maandag 3 maart 2014 00:02 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Hoe bedoel je in het midden?
zie filmpje hiervboven ;)
filmpje zeg daar niks over?
Eindelijk iemand die denkt wat iedereen zegt
pi_141522900
24-06-2014

Röntgentelescopen vinden mogelijke 'vingerafdruk' van donkere materie

3101f51030acd3ef99fa6e91874c6cfb.jpg
Röntgenopname van de Perseus-cluster. (NASA/CXC/SAO/E.Bulbul)

Sterrenkundigen hebben mogelijk de 'vingerafdruk' van donkere materie ontdekt. Röntgenmetingen van clusters van sterrenstelsels, verricht met de ruimtetelescopen Chandra (NASA) en XMM-Newton (ESA) laten een mysterieus signaal zien, dat misschien verklaard kan worden door het verval van donkere-materiedeeltjes. De metingen zijn gepubliceerd in The Astrophysical Journal.

Tussen de afzonderlijke sterrenstelsels in een cluster bevindt zich een ijl, heet gas, dat vanwege zijn hoge temperatuur röntgenstraling uitzendt. Op sommige golflengten (energieën) wordt meer röntgenstraling uitgezonden dan op andere; uit de posities van zulke 'spectraallijnen' kan de samenstelling van het gas worden afgeleid.

In röntgenmetingen van de Perseus-cluster is echter een spectraallijn gevonden (op een energie van ca. 3,55 kilo-elektronvolt) die niet met een bekend element in verband gebracht kan worden. Dezelfde (zeer zwakke) spectrale 'vingerafdruk' is gevonden door de röntgenspectra van 73 andere clusters van sterrenstelsels samen te voegen.

De onderzoekers, onder leiding van Esra Bulbul van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, vermoeden dat de extra röntgenstraling op deze energie afkomstig zou kunnen zijn van het verval van zogeheten steriele neutrino's. In tegenstelling tot gewone neutrino's - elementaire deeltjes die geen lading en vrijwel geen massa hebben en alleen gevoelig zijn voor de zwakke kernkracht en voor de zwaartekracht - vertonen steriele neutrino's ook geen wisselwerking met andere materie via de zwakke kernkracht. De hypothetische deeltjes zijn eerder al voorgesteld als kandidaat voor de mysterieuze donkere materie in het heelal.

Zelfs als zeker zou zijn dat er steriele neutrino's in het spel zijn, staat geenszins vast dat alle donkere materie in het heelal uit deze hypothetische deeltjes bestaat. Sommige andere astronomen denken overigens dat de 'spectraallijn' die Chandra en XMM-Newton hebben gevonden veroorzaakt kan zijn door het verval van axionen - een andere donkere-materiekandidaat. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 25 juni 2014 @ 15:15:28 #100
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_141533805
quote:
een spectraallijn gevonden (op een energie van ca. 3,55 kilo-elektronvolt)
Moet dat niet Giga-elektronvolt zijn? Higg-Boson is al 125,3GeV, 3,55 KeV lijkt me dan zo weinig...
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')