abonnement Unibet Coolblue
pi_92152197
Dat is een fijne tutorial! Ik moet m'n deeg gewoon steviger maken denk ik ook, het zakt zo snel uit.


Ik ga deze maar eens proberen. Is 12 uur dan niet te lang?

Oh en dit :')


[ Bericht 48% gewijzigd door _Loki op 31-01-2011 23:24:14 ]
  † In Memoriam † dinsdag 1 februari 2011 @ 01:03:46 #52
91830 MaximusTG
pi_92157688
Nee, das niet te lang. Er zit ook weinig gist in namelijk, die gaat langzaam vermenigvuldigen in die 12 uur.
Diezelfde site die ik eerder postte heeft ook een uitleg voor het no-knead bread trouwens:

http://uitdekeukenvanarde(...)o-knead-bread-2.html

Maar wat bedoel je met steviger? Ik zou je deeg niet veel droger maken hoor.
pi_92161249
Ik dacht dat er te weinig bloem in zat, maar dan wordt ie idd wel erg droog.
  † In Memoriam † dinsdag 1 februari 2011 @ 09:40:22 #54
91830 MaximusTG
pi_92162417
Ja, brood wordt vaak lekkerder als het deeg natter is. Te weinig water en je krijgt van die kleffe compacte broden. Heb wel eens vaker met van dat slappe deeg gewerkt; Dan bol je het op, bv zoals die batard, en als je het dan neerlegt om voor de laatste keer te rijzen dan zakt het weer uit. Ik liet het dan vaak op een schietplank rijzen voor de laatste keer, zodat het daarna meteen op de steen kon in de oven. Vaak zie je dan dat ie weer helemaal omhoogkomt in de oven.

Heb nu trouwens zelf ook maar eens het no-knead brood gestart. Gisternacht ff gemengd, moet vanmiddag de oven in kunnen.
pi_92162774
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 februari 2011 09:40 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, brood wordt vaak lekkerder als het deeg natter is.
Scheisse, had ik dat vanmorgen maar geweten. Het deeg was zo nat, en ik er maar bloem bij strooien om het wat droger en minder plakkerig te krijgen. Nu maar afwachten hoe het brood wordt. Hij staat nu voor de 2e x te rijzen.

Tijdens het handmatig kneden vanmorgen herinnerde ik me ineens dat mijn broodbakmachine weliswaar niet meer warmt, maar nog wel kneedt. Dat kan ik dus voortaan mooi door dat ding laten doen. Gebruik ik 'm gewoon als kneedmachine. :)
  † In Memoriam † dinsdag 1 februari 2011 @ 10:05:21 #56
91830 MaximusTG
pi_92162934
Ja, alles met mate natuurlijk he ;). Je hebt ook zoiets als te nat. Rond de 70% hydratatie is wat Frans brood meestal heeft. (hydratatie is het gewicht van het water/gewicht bloem * 100). Beetje bloem strooien is niet zo erg hoor. Zolang je die hydratatie maar niet significant veranderd. (bv 100 gram extra bloem door een brood met 400 gram bloem kneden).

Edit:

Deeg van het no-knead brood is klaar:





[ Bericht 34% gewijzigd door MaximusTG op 01-02-2011 13:04:44 ]
pi_92169329
Leuk rijsmandje, waar vind je die?
  † In Memoriam † dinsdag 1 februari 2011 @ 13:26:18 #58
91830 MaximusTG
pi_92169796
Deze heb ik van een vrijmarkt in Münster. Was grappig, ging daarheen met het doel zo'n mandje te vinden. En toen lag er dus welgeteld 1 op de hele markt!

Maar je kan ze ook op internet vinden. Moet je wel ff weten waar je op zoekt. Het Franse woord is banneton, het Duitse woord is gärkorbe of gärkorbchen. Als je op rijsmand zoekt vind je niet veel namelijk.
Op ebay staan er behoorlijk wat:

http://shop.ebay.nl/i.htm(...)=p3286.c0.m270.l1313

Die van 'Peddigrohr' zijn van rotan gemaakt.
pi_92169930
Net voor de eerste keer een no-knead brood gemaakt, echt heerlijk!!! :)

In mijn grote braadpan gemaakt, 40 minuutjes in de oven op 250graden en net even laten koelen.
Nu 3 sneetjes als lunch en smaakt fantastisch, voor herhaling vatbaar :)
  † In Memoriam † dinsdag 1 februari 2011 @ 15:53:19 #60
91830 MaximusTG
pi_92176546
Die van mij is net klaar!
Fotos:





  dinsdag 1 februari 2011 @ 16:06:52 #61
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_92177309
Dat ziet er lekker uit!
Kun je 'm al opensnijden?
  † In Memoriam † dinsdag 1 februari 2011 @ 16:14:36 #62
91830 MaximusTG
pi_92177730
Nee, eerst nog ff afkoelen he ;). Eet er vanavond van, lekker met een soepje en wat roomboter voor op het brood :D.
Dan zal ik er wel een foto van maken.
  † In Memoriam † dinsdag 1 februari 2011 @ 17:26:19 #63
91830 MaximusTG
pi_92181786
Wauw, die ziet er echt geweldig uit.
Hoe heb je dat gedaan? :D
  † In Memoriam † dinsdag 1 februari 2011 @ 17:40:16 #65
91830 MaximusTG
pi_92182212
Simpel; Die site die ik je al eerder linkte heeft ook een NLse uitleg van dat filmpje wat je postte over het no-knead brood.

http://uitdekeukenvanarde(...)o-knead-bread-2.html

Tis echt puur een kwestie van ingredienten mengen, afdekken, 12 uur wachten. Dan werkblad bebloemen, deeg uitstorten (zeer nat/soepel), bloem er bovenop stuiven. Paar keer omvouwen en dan opbollen (zijkanten naar binnenvouwen en vastdrukken). Ik heb een rijsmandje gebruikt, dat leek me makkelijker. Het deeg moet uiteindelijk met de gladde kan naar beneden in de braadpan, dus heb ik em met de gladde kant naar boven in het mandje gedaan. Weer afgedekt en laten rijzen voor 2 uur. Laatste tijd voor rijzen klaar was oven met braadpan erin opgewarmd. Uiteindelijk braadpan uit de oven, mandje er op de kop boven gehouden tot het deeg eruit viel en in de braadpan viel. Deksel erop, en de oven in. Na 30 minuten deksel eraf en dan nog zo'n 20 minuten (kan korter).
  dinsdag 1 februari 2011 @ 17:45:40 #66
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_92182468
Ja no knead bread heb ik ook eens gemaakt van diezelfde weblog. Had alleen geen braadpan en 'm iets te lang laten rijzen.
  dinsdag 1 februari 2011 @ 17:55:35 #67
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_92182943
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 februari 2011 15:53 schreef MaximusTG het volgende:
Die van mij is net klaar!
Fotos:

[ link | afbeelding ]

[ link | afbeelding ]

[ link | afbeelding ]
Prachtig! O+

Bijna te mooi om aan te snijden :D
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
pi_92183588
Wat een mooi luchtig brood is dat geworden, en wat een leuk patroontje van dat rijsmandje is erin gekomen :)

Dit is mijn - niet zo bijster gerezen - pompoenbrood van vanmorgen.


Volgende keer geen bloem meer bijgooien als het deeg plakkerig is, weer wat geleerd, thankx Maximus.
  dinsdag 1 februari 2011 @ 18:14:20 #69
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_92183744
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 februari 2011 18:11 schreef Gwywen het volgende:
Wat een mooi luchtig brood is dat geworden, en wat een leuk patroontje van dat rijsmandje is erin gekomen :)

Dit is mijn - niet zo bijster gerezen - pompoenbrood van vanmorgen.
[ afbeelding ]

Volgende keer geen bloem meer bijgooien als het deeg plakkerig is, weer wat geleerd, thankx Maximus.
Roggemeel gebruikt?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_92186024
Nee, maar volgens de verpakking zit er wel gerst in de mix, misschien zelfde effect?
  dinsdag 1 februari 2011 @ 19:02:56 #71
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_92186195
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 februari 2011 18:59 schreef Gwywen het volgende:
Nee, maar volgens de verpakking zit er wel gerst in de mix, misschien zelfde effect?
Ja, Gerst heeft ook nauwelijks gluten, dus geen belletjes, dus je brood wordt minder luchtig.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_92186903
Raar dan eigenlijk dat mijn speltbrood ook niet erg wou rijzen laatst, want in spelt zitten juist super veel gluten.
  † In Memoriam † dinsdag 1 februari 2011 @ 19:25:29 #73
91830 MaximusTG
pi_92187362
Kun je dan eens posten wat voor recepten je gebruikt heb voor je brood hierboven en dat speltbrood?
  dinsdag 1 februari 2011 @ 19:40:32 #74
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_92188081
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 februari 2011 19:16 schreef Gwywen het volgende:
Raar dan eigenlijk dat mijn speltbrood ook niet erg wou rijzen laatst, want in spelt zitten juist super veel gluten.
te koud? Gist niet vers?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_92188538
quote:
1s.gif Op [url=http:/Iorum.fok.nl/topic/1597013/1/100#92187362]dinsdag 1 februari 2011 19:25[/url] schreef MaximusTG het volgende:
Kun je dan eens posten wat voor recepten je gebruikt heb voor je brood hierboven en dat speltbrood?
Moet ik morgen even de schuur in duiken, verpakking ligt al bij het oud papier. :)

@Piet: ik gebruik gedroogde gist maar laat die altijd wel even activeren/bellen vormen in warm water met een schepje suiker, voor ik het met het meel meng.

Ik las ooit ergens de tip om speltmeel te mengen met 100 gram witte bloem, omdat het witte bloembeter zou rijzen, maar dat heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')