abonnement Unibet Coolblue
  zaterdag 29 januari 2011 @ 09:54:12 #26
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_92030702
Ik lees in het no knead recept dat je maar 1 gram droge gist moet gebruiken, hoeveel verse gist is dat dan ongeveer?
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
  zaterdag 29 januari 2011 @ 10:23:03 #27
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_92031162
Bij verse gist kun je het altijd verdrievoudigen.
  zaterdag 29 januari 2011 @ 10:42:43 #28
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_92031521
Is het erg als ie langer dan 18 uur rijst?
Ik wilde er zo aan beginnen maar dan zou ik dus morgenvroeg om 7 uur op moeten staan. Ik vrees dat dat 'm niet gaat worden op zondagochtend :z
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
pi_92032003
Bij mij ging ie naar alcohol smaken dus ik zou het er maar niet op wagen :')
  zaterdag 29 januari 2011 @ 15:33:17 #30
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_92041717
quote:
1s.gif Op zaterdag 29 januari 2011 11:08 schreef _Loki het volgende:
Bij mij ging ie naar alcohol smaken dus ik zou het er maar niet op wagen :')
Dat had ik dus ook in mijn achterhoofd, anders had ik het allang gedaan :+
Maargoed het is nu half4, straks ff in bad en dan maar eens aan de slag. Ik heb ook tarwebloen en droge gist gehaald.
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
  zaterdag 29 januari 2011 @ 15:39:19 #31
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_92041955
quote:
1s.gif Op woensdag 26 januari 2011 17:44 schreef MaximusTG het volgende:
Misschien had je brood te weinig zuurstof tijdens de rijs? Want gist produceert alcohol bij anaerobe verbranding.
Onzin
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 29 januari 2011 @ 15:40:21 #32
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_92041999
quote:
1s.gif Op woensdag 26 januari 2011 20:15 schreef _Loki het volgende:
Het ruikt echt naar alcohol, en het was gewoon een simpel brood, 1e recept uit de OP.
Dus, volgende keer beter tarwebloem gebruiken, minder hoge temperatuur laten rijzen en korter laten rijzen?
Welk recept had je gebruikt?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_92042180
quote:
1s.gif Op vrijdag 28 januari 2011 23:34 schreef McGilles het volgende:
Er ligt een mooie bol deeg in m'n lauwe oven te rijzen, straks nog even afbakken en hopelijk weer een succes :)
Even m'n eigen post quoten :)

Jammer genoeg was het brood niet echt luchtig geworden, de smaak was wel goed, maar brood was gewoon te zwaar en te stevig.

Waar ligt dat meestal aan? Want het brood was mooi gaan rijzen beide keren en zag er wel goed uit. Ik had wel kleine twijfels of mijn gist nog wel goed was.
pi_92044223
quote:
Op zaterdag 29 januari 2011 15:45 schreef McGilles het volgende:

[..]

Even m'n eigen post quoten :)

Jammer genoeg was het brood niet echt luchtig geworden, de smaak was wel goed, maar brood was gewoon te zwaar en te stevig.

Waar ligt dat meestal aan? Want het brood was mooi gaan rijzen beide keren en zag er wel goed uit. Ik had wel kleine twijfels of mijn gist nog wel goed was.
Dat kan verschillende redenen hebben:
- slecht glutennetwerk, waardoor het de CO2 niet goed vast houdt;
- te lage temperatuur tijdens de eerste minuten in de oven (probeer eens een pizzasteen);
- te lage luchtvochtigheid tijdens de eerste minuten in de oven (kort wordt direkt hard -> brood kan niet meer uitzetten)
- te lompe behandeling bij het in de oven doen, waardoor teveel gas kwijtraakt;
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zaterdag 29 januari 2011 @ 16:57:25 #35
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_92044894
quote:
1s.gif Op zaterdag 29 januari 2011 16:41 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Dat kan verschillende redenen hebben:
- slecht glutennetwerk, waardoor het de CO2 niet goed vast houdt;
- te lage temperatuur tijdens de eerste minuten in de oven (probeer eens een pizzasteen);
- te lage luchtvochtigheid tijdens de eerste minuten in de oven (kort wordt direkt hard -> brood kan niet meer uitzetten)
- te lompe behandeling bij het in de oven doen, waardoor teveel gas kwijtraakt;
Hoe regel je die luchtvochtigheid dan of weet je dat die goed is?
bakje water op de onderste plaat ofzo?
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
  zaterdag 29 januari 2011 @ 17:03:49 #36
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_92045135
quote:
1s.gif Op zaterdag 29 januari 2011 16:57 schreef Puckzzz het volgende:

[..]

Hoe regel je die luchtvochtigheid dan of weet je dat die goed is?
bakje water op de onderste plaat ofzo?
Paar ijsklontje onderin gooien, die verdampen niet heel snel, maar je krijgt wel stoom
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_92047680
quote:
1s.gif Op zaterdag 29 januari 2011 16:41 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Dat kan verschillende redenen hebben:
- slecht glutennetwerk, waardoor het de CO2 niet goed vast houdt;
- te lage temperatuur tijdens de eerste minuten in de oven (probeer eens een pizzasteen);
- te lage luchtvochtigheid tijdens de eerste minuten in de oven (kort wordt direkt hard -> brood kan niet meer uitzetten)
- te lompe behandeling bij het in de oven doen, waardoor teveel gas kwijtraakt;
Dankje!

Ik denk dat het dan reden 1 & 2 is, mijn oven is zo'n klein kloteding dus misschien moet ik het zelf brood maken maar laten varen, achja, ik zie wel.

Luchtvochtigheid was niet hoog, dat weet ik zeker, volgende keer gooi ik ijsklontjes onderin op de plaat (dankje Piet).

Te lompe behandeling was het zeker niet, het was goed gerezen en kneden ging perfect, daar heb ik geen moeite mee.
pi_92047967
quote:
Op zaterdag 29 januari 2011 18:08 schreef McGilles het volgende:

[..]

Dankje!

Ik denk dat het dan reden 1 & 2 is, mijn oven is zo'n klein kloteding dus misschien moet ik het zelf brood maken maar laten varen, achja, ik zie wel.

Luchtvochtigheid was niet hoog, dat weet ik zeker, volgende keer gooi ik ijsklontjes onderin op de plaat (dankje Piet).

Te lompe behandeling was het zeker niet, het was goed gerezen en kneden ging perfect, daar heb ik geen moeite mee.
Wat betreft het gluten-netwerk kun je wat beter kneden, ander bloem gebruiken of eventueel wat glutenpoeder bij de molen halen (en dan zeg 3 % aan het bloem toevoegen)

De temperatuurprobleem kun je verminderen door iets met een grote warmtecapaciteit in de oven te laten opwarmen. Een pizzasteen of een grote gietijzeren pan, als dat past. Als die massa op temperatuur is, kan die de warmte vasthouden zodat de oven niet gelijk afkoelt zodra je er een koud brood inlegt.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_92055532
Ik vind het altijd zo jammer om na de eerste rijs opnieuw te gaan kneden, is dat nu echt nodig? Vanmiddag had ik echt een gigabrood, hij was tijdens het rijzen bijna zo groot als de bakplaat geworden, maar na de tweede kneed en de tweede rijs haalde hij dat formaat jammer genoeg niet meer.

Voor het eerst trouwens dat een speltbrood eens goed gerezen was, het was wel ander meel dan de vorige keer overigens. In spelt zit heel veel gluten dus eigenlijk vind ik het gek dat dat andere speltmeel niet wou rijzen. Ik had de gist zelfs van te voren met handwarm water en een beetje honing tot leven gebracht (tot er bellen op kwamen) voor ik het deeg ermee maakte. Maar toch werd dat brood maar 7 cm hoog.
pi_92055536
Paar dagen terug weer een broodje gebakken. Simpel witbrood. Smaak was niet echt interessant, het smaakte naar brood, maar geen bijzonder brood. Vorm was wel aardig, gebakken in een RVS kom van de IKEA.



Is er iemand die een goed bruinbrood recept voor me te leen heeft?
pi_92055627
Nee, helaas heb ik geen recept voor je meestal doe ik maar wat ;)
Dat moet ook wel bijna, aangezien op de zakken meel die ik zo her en der koop alleen staat hoe je het in de broodbakmachine moet bakken.
Ik ben wel erg te spreken over de broodbakmixen bij de Jumbo, vooral donkerbruin en pompoenbrood zijn erg smakelijk.
Ik gooi er vaak nog een handvol zonnebloempitten of lijnzaad bij, lekker.
pi_92056404
Dat klinkt in ieder geval al gunstig, we krijgen binnenkort een Jumbo hier in de buurt :)
  zaterdag 29 januari 2011 @ 22:10:26 #43
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_92056952
Een tip:
Staar je in het begin niet blind op welk merk bloem je gebruikt. Kneden is het toverwoord. Dan later kun je wel kijken of het wat beter wordt met duurdere/beter bloem. (Bespaart ook kosten, en ik vind het zelf heel leuk om te zien wat voor resultaat je kan krijgen met het goedkoopste van het goedkoopste :D)
pi_92057230
Kneden is erg belangrijk inderdaad. Ik houd alleen niet zo van wit brood :)
  zaterdag 29 januari 2011 @ 22:45:34 #45
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_92058388
quote:
1s.gif Op zaterdag 29 januari 2011 21:35 schreef Freddeh het volgende:
Is er iemand die een goed bruinbrood recept voor me te leen heeft?
Bruin als in volkoren?

Bij mij blijft het brood vrijwel altijd compact, waarschijnlijk omdat ik het brood na een nachtje rijzen in de oven doe zonder 2e rijs omdat ik geen zin heb te wachten met ontbijt :P

Nu het brood na een eerste rijs van een avondje al in de broodjesvormen gedaan, ben benieuwd hoe het wordt morgenochtend.

Qua kneden gebruik ik een handmixer van 2 tientjes, die houd het goed uit tot iets minder dan een kilo.
pi_92058595
quote:
1s.gif Op zaterdag 29 januari 2011 22:45 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Bruin als in volkoren?

Bij mij blijft het brood vrijwel altijd compact, waarschijnlijk omdat ik het brood na een nachtje rijzen in de oven doe zonder 2e rijs omdat ik geen zin heb te wachten met ontbijt :P

Nu het brood na een eerste rijs van een avondje al in de broodjesvormen gedaan, ben benieuwd hoe het wordt morgenochtend.

Qua kneden gebruik ik een handmixer van 2 tientjes, die houd het goed uit tot iets minder dan een kilo.
Volkoren inderdaad, en vooral met zaden/pitten vind ik heerlijk.

Ik gebruikte in het verleden altijd een broodbakmachine, maar toen m'n vrouw me tipte dat ze in een donker hoekje een handmixer had liggen ben ik die gaan gebruiken. Zoals jij al zegt, voldoet prima tot net onder de kilo.
Vroeg of laat heb ik zoveel broden gebakken dat m'n vrouw het me wel vergeeft als ik met een Kitchenaid thuis kom, maar voorlopig is het nog niet zo ver ;)

Heb ook wel eens een no-knead bread gedaan, maar dat is het toch ook net niet helemaal.
  zaterdag 29 januari 2011 @ 22:55:24 #47
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_92058731
Het recept uit de op maar dan met volkorenmeel.

Kno-knead is opzich wel een interessant principe, ik denk dat ik het deeg van morgen en kneed en 18 uur laat staan, kijken wat er dan gebeurt.
pi_92135983
Net een zuurdesempje klaar gezet en afscheid genomen: "tot over 3 dagen liefie!" ;)
pi_92144236
Nog een vraag.
Hoe kun je een brood vormen zodat hij in vorm blijft en zo op een pizzasteen kan schuiven?
  † In Memoriam † maandag 31 januari 2011 @ 22:37:05 #50
91830 MaximusTG
pi_92149659
De kunst is om het spanning aan te brengen in het oppervlak van het deeg. Hier staat bijvoorbeeld een goede uitleg hoe je een batard vormt:

http://uitdekeukenvanarde(...)-van-een-batard.html
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')