Wat ik begrijp is het dus niet een lekker wegdrinkertje maar meer een overweldiging? Past het wel of niet in een categorie vrouwen whisky?quote:Op dinsdag 18 januari 2011 22:39 schreef pavv het volgende:
Aberlour A'bunadh is een echte sherrybom.... met nadruk op bom....
Lasanta van Glenmorangie is een bourbonvat gerijpte whisky die na enige jaren in een bourbonvat nog enkele maanden gefinished in een oloroso sherry vat.
De A'bunadh heeft zijn gehele rijping doorgebracht in een sherryvat. en dat proef je.
De sherry invloed is een heel stuk minder subtiel, eerder ruig. En het feit dat ie tegen de 60% alcohol bevat (ipv de 46% van de lasanta) maakt dat je deze malt met respect moet behandelen.
aanradertje!
vrouwenwhisky, mag ik alleen de flessen drinken met een rose etiket? Kleinere flessen? Of zijn er meer kwalificaties waaraan een vrouwenwhisky moet voldoen. Mijn schat vind dat vast leuk om te weten. Dan kan hij zijn kast met iets meer argumenten verdedigen...quote:Op dinsdag 18 januari 2011 23:18 schreef Aneurism het volgende:
[..]
Wat ik begrijp is het dus niet een lekker wegdrinkertje maar meer een overweldiging? Past het wel of niet in een categorie vrouwen whisky?
Ik heb 0,0 verstand van het maken van whisky, maareh, als het om destilleren gaat (waar ik wel wat VWO kennis over heb), hoe kan de brandstof van invloed zijn op de smaak?quote:Op dinsdag 18 januari 2011 23:18 schreef Aneurism het volgende:
[..]
Wat ik begrijp is het dus niet een lekker wegdrinkertje maar meer een overweldiging? Past het wel of niet in een categorie vrouwen whisky?
Weet je ook waar hij op gestookt is, dacht dat ik een opmerking peat las ergens (turf). Hoop het niet, want de keren dat ik een turf gestookte heb ervaren was ik meteen 4 dagen smaak en reuk kwijt... Echt ranzig.
De A'bunadh is geen wegdrinkertje en als zodanig geen vrouwenwhisky.quote:Op dinsdag 18 januari 2011 23:18 schreef Aneurism het volgende:
[..]
Wat ik begrijp is het dus niet een lekker wegdrinkertje maar meer een overweldiging? Past het wel of niet in een categorie vrouwen whisky?
De gemoute gerst wordt in het productieproces na het mouten gedroogd boven een open vuur (eesten genaamd) en als brandstof daarvoor gebruikt men soms turf. De rook van de brandstof trekt dan in de gemoute gerst wat je later terugproeft. Is de brandstof turf, dan proef je dit dus terug, al naar gelang de hoeveelheid turf die men gebruikt heeft. Vaak worden ook andere organische brandstoffen gebruikt.quote:Weet je ook waar hij op gestookt is, dacht dat ik een opmerking peat las ergens (turf). Hoop het niet, want de keren dat ik een turf gestookte heb ervaren was ik meteen 4 dagen smaak en reuk kwijt... Echt ranzig.
Makkelijk weg te drinken whiskies worden vaak lady whiskies genoemd.quote:Op woensdag 19 januari 2011 07:48 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
vrouwenwhisky, mag ik alleen de flessen drinken met een rose etiket? Kleinere flessen? Of zijn er meer kwalificaties waaraan een vrouwenwhisky moet voldoen. Mijn schat vind dat vast leuk om te weten. Dan kan hij zijn kast met iets meer argumenten verdedigen...
Zie hierboven v.w.b. het eesten.quote:Op woensdag 19 januari 2011 07:51 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Ik heb 0,0 verstand van het maken van whisky, maareh, als het om destilleren gaat (waar ik wel wat VWO kennis over heb), hoe kan de brandstof van invloed zijn op de smaak?
Het trekt erin tijdens het destillatie proces wat mij werd uitgelegdquote:Op woensdag 19 januari 2011 07:51 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Ik heb 0,0 verstand van het maken van whisky, maareh, als het om destilleren gaat (waar ik wel wat VWO kennis over heb), hoe kan de brandstof van invloed zijn op de smaak?
Ik ga mijn tuinbroek maar te voorschijn toveren. Duidelijk geen lady hier.quote:Op woensdag 19 januari 2011 09:09 schreef MadMaster het volgende:
[..]
De A'bunadh is geen wegdrinkertje en als zodanig geen vrouwenwhisky.
Wat niet uitsluit dat vrouwen deze whisky nooit zullen drinken...
[..]
De gemoute gerst wordt in het productieproces na het mouten gedroogd boven een open vuur (eesten genaamd) en als brandstof daarvoor gebruikt men soms turf. De rook van de brandstof trekt dan in de gemoute gerst wat je later terugproeft. Is de brandstof turf, dan proef je dit dus terug, al naar gelang de hoeveelheid turf die men gebruikt heeft. Vaak worden ook andere organische brandstoffen gebruikt.
Ik weet niet precies waar de gerst van de A'bunadh mee gedroogd wordt, maar bij de A'bunadh is de turfsmaak/-geur in ieder niet zwaar aanwezig, de zwaarte krijgt de A'bunadh voornamelijk van de alcohol.
[..]
Makkelijk weg te drinken whiskies worden vaak lady whiskies genoemd.
Ik ken inderdaad dames die uitsluitend aan een lichte Imperial willen nippen, maar ook die met gemak een Octomore achterover klokken.
Voorzover ik weet, gewoon rechtop bewaren. En om de zoveel maanden even heen en weer bewegen zodat de kurk weer een beetje vochtig wordt.quote:Op woensdag 19 januari 2011 21:06 schreef nielsgeode het volgende:
Wat ik me afvraag: is er in whisky-land een regel voor het (lang) bewaren van dichte flessen, afgezien van op een koele, donkere plaats: liggend op staand?
Absoluut niet neerleggen inderdaad, de alcohol tast op termijn de kurk aan en de whisky krijgt dan een kurksmaak. Twee keer per jaar de kurk vochtig maken door de fles even op z'n kop te houden is voldoende om te voorkomen dat de kurk uitdroogt.quote:Op woensdag 19 januari 2011 22:35 schreef CrashO het volgende:
[..]
Voorzover ik weet, gewoon rechtop bewaren. En om de zoveel maanden even heen en weer bewegen zodat de kurk weer een beetje vochtig wordt.
Waarom zit whisky niet gewoon in flessen met een goed afsluitende schroefdop, net als alle chemicalien bij ons op het lab? Zit een rubber seal in die tegen zo ongeveer alles bestand is.quote:Op woensdag 19 januari 2011 23:45 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Absoluut niet neerleggen inderdaad, de alcohol tast op termijn de kurk aan en de whisky krijgt dan een kurksmaak. Twee keer per jaar de kurk vochtig maken door de fles even op z'n kop te houden is voldoende om te voorkomen dat de kurk uitdroogt.
Daarnaast, de kurk van een whiskyfles is minder afdichtend dan die van bijv. een wijnfles. Van een wijnfles moet je de kurk verwijderen met een kurkentrekker, van een whiskyfles lukt dat met de hand gemakkelijk. Een whiskyfles kan dus ook makkelijker gaan lekken als 'ie ligt.
Omdat ze die vroeger wellicht niet hadden en whisky een tradioneel iets is? Geen idee eigenlijk.quote:Op donderdag 20 januari 2011 12:03 schreef nielsgeode het volgende:
[..]
Waarom zit whisky niet gewoon in flessen met een goed afsluitende schroefdop, net als alle chemicalien bij ons op het lab? Zit een rubber seal in die tegen zo ongeveer alles bestand is.
In Amsterdam in ieder geval bij L&B, Leidsedwarsstraat.quote:Op donderdag 20 januari 2011 13:11 schreef Aneurism het volgende:
Weet iemand een cafe waar ze A'bunadh schenken, ben eigenlijk wel benieuwd... Maar denk dat het niet mijn smaak is, voordat ik een hele fles heb staan die ik niet ga drinken zou het wel leuk zijn om naar een whisky cafe te gaan en daar een aantal soorten te proberen.
Sterker nog, oude malts hadden ook vaak schroefdoppenquote:Op donderdag 20 januari 2011 12:06 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Omdat ze die vroeger wellicht niet hadden en whisky een tradioneel iets is? Geen idee eigenlijk.
Goedkopere blends hebben wel gewone schroefdoppen...
whiskyfestival?quote:Op donderdag 20 januari 2011 13:11 schreef Aneurism het volgende:
Weet iemand een cafe waar ze A'bunadh schenken, ben eigenlijk wel benieuwd... Maar denk dat het niet mijn smaak is, voordat ik een hele fles heb staan die ik niet ga drinken zou het wel leuk zijn om naar een whisky cafe te gaan en daar een aantal soorten te proberen.
Weer wat geleerd, ik heb ze in ieder geval niet in mijn bezit...quote:Op donderdag 20 januari 2011 18:40 schreef gadeweerd het volgende:
[..]
Sterker nog, oude malts hadden ook vaak schroefdoppen
Ik vind het toch zonde als die traditionele kurk ervoor zorgt dat de laatste 20% van je fles langzaam achteruit gaat. Ik bedoel: we hebben hier chemicalien die letterlijk spontaan in de fik vliegen zodra ze in contact komen met de lucht. Geloof me, die zitten heus wel in *dichte* "flessen". Het is dus goed mogelijk om whisky te bottelen in flessen met een schroefdop die (nagenoeg) perfect afsluit.quote:Op vrijdag 21 januari 2011 09:43 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Weer wat geleerd, ik heb ze in ieder geval niet in mijn bezit...
Zal eens kijken in dat boekje van Robin Brilleman of er daar iets over in staat.
En anders maar eens aan een bottelaar vragen...
't Gooiquote:Op donderdag 20 januari 2011 13:17 schreef MadMaster het volgende:
[..]
In Amsterdam in ieder geval bij L&B, Leidsedwarsstraat.
Anders waarschijnlijk wel in een lokaal whiskycafé/-restaurant.
In een gewoon café zal je 'm niet snel tegenkomen.
Uit welke regio kom je?
Leuk bedankt!quote:Op donderdag 20 januari 2011 18:42 schreef gadeweerd het volgende:
[..]
whiskyfestival?
http://www.grotekerk-alkmaar.nl/evenementen/whisky2011/index.html
Haal je nu niet 2 dingen door elkaar?quote:Op vrijdag 21 januari 2011 12:34 schreef nielsgeode het volgende:
[..]
Ik vind het toch zonde als die traditionele kurk ervoor zorgt dat de laatste 20% van je fles langzaam achteruit gaat.
Ik denk niet dat de mogelijkheden een beperking zijn.quote:Ik bedoel: we hebben hier chemicalien die letterlijk spontaan in de fik vliegen zodra ze in contact komen met de lucht. Geloof me, die zitten heus wel in *dichte* "flessen". Het is dus goed mogelijk om whisky te bottelen in flessen met een schroefdop die (nagenoeg) perfect afsluit.
Op welke manier zal de lucht in dit geval het destilaat negatief beinvloeden?quote:Op vrijdag 21 januari 2011 12:56 schreef MadMaster het volgende:
[..]
2. De verhouding lucht/distillaat in een fles, waarbij, bij een verhouding van ongeveer 75% lucht/25% distillaat, de lucht het distillaat negatief gaat beïnvloeden.
Ik ben geen wetenschapper, maar mag ik je hier naar verwijzen:quote:Op vrijdag 21 januari 2011 14:11 schreef nielsgeode het volgende:
[..]
Op welke manier zal de lucht in dit geval het destilaat negatief beinvloeden?
Thanx!quote:Op vrijdag 21 januari 2011 14:14 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Ik ben geen wetenschapper, maar mag ik je hier naar verwijzen:
Wat is de houdbaarheid van Whisky in een geopende fles ? en
Iemand ervaring met "Private Preserve" en houdbaarheid ??
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |