abonnement Unibet Coolblue
pi_91516952
Nu las ik recent over de A'bunadh van Aberlour en lees ik dat deze op Sherry vaten gerijpt zijn, laat dit nu net in mijn straatje passen.

Ik lees ook over subtiele smaken van chocolade smaak, sinaasappel e.d.

Heeft iemand deze al eens geprobeerd en past het in de categorie van Lasanta van Glenmorangie?
  dinsdag 18 januari 2011 @ 22:39:02 #27
128548 pavv
The computer says NO
pi_91540951
Aberlour A'bunadh is een echte sherrybom.... met nadruk op bom....

Lasanta van Glenmorangie is een bourbonvat gerijpte whisky die na enige jaren in een bourbonvat nog enkele maanden gefinished in een oloroso sherry vat.

De A'bunadh heeft zijn gehele rijping doorgebracht in een sherryvat. en dat proef je.
De sherry invloed is een heel stuk minder subtiel, eerder ruig. En het feit dat ie tegen de 60% alcohol bevat (ipv de 46% van de lasanta) maakt dat je deze malt met respect moet behandelen. :)

aanradertje!
pi_91543175
quote:
1s.gif Op dinsdag 18 januari 2011 22:39 schreef pavv het volgende:
Aberlour A'bunadh is een echte sherrybom.... met nadruk op bom....

Lasanta van Glenmorangie is een bourbonvat gerijpte whisky die na enige jaren in een bourbonvat nog enkele maanden gefinished in een oloroso sherry vat.

De A'bunadh heeft zijn gehele rijping doorgebracht in een sherryvat. en dat proef je.
De sherry invloed is een heel stuk minder subtiel, eerder ruig. En het feit dat ie tegen de 60% alcohol bevat (ipv de 46% van de lasanta) maakt dat je deze malt met respect moet behandelen. :)

aanradertje!
Wat ik begrijp is het dus niet een lekker wegdrinkertje maar meer een overweldiging? Past het wel of niet in een categorie vrouwen whisky?

Weet je ook waar hij op gestookt is, dacht dat ik een opmerking peat las ergens (turf). Hoop het niet, want de keren dat ik een turf gestookte heb ervaren was ik meteen 4 dagen smaak en reuk kwijt... Echt ranzig.
pi_91549559
quote:
1s.gif Op dinsdag 18 januari 2011 23:18 schreef Aneurism het volgende:

[..]

Wat ik begrijp is het dus niet een lekker wegdrinkertje maar meer een overweldiging? Past het wel of niet in een categorie vrouwen whisky?

vrouwenwhisky, mag ik alleen de flessen drinken met een rose etiket? Kleinere flessen? _O- Of zijn er meer kwalificaties waaraan een vrouwenwhisky moet voldoen. Mijn schat vind dat vast leuk om te weten. Dan kan hij zijn kast met iets meer argumenten verdedigen... ;)
pi_91549578
quote:
1s.gif Op dinsdag 18 januari 2011 23:18 schreef Aneurism het volgende:

[..]

Wat ik begrijp is het dus niet een lekker wegdrinkertje maar meer een overweldiging? Past het wel of niet in een categorie vrouwen whisky?

Weet je ook waar hij op gestookt is, dacht dat ik een opmerking peat las ergens (turf). Hoop het niet, want de keren dat ik een turf gestookte heb ervaren was ik meteen 4 dagen smaak en reuk kwijt... Echt ranzig.
Ik heb 0,0 verstand van het maken van whisky, maareh, als het om destilleren gaat (waar ik wel wat VWO kennis over heb), hoe kan de brandstof van invloed zijn op de smaak?
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
  woensdag 19 januari 2011 @ 09:09:01 #31
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_91550685
quote:
1s.gif Op dinsdag 18 januari 2011 23:18 schreef Aneurism het volgende:

[..]

Wat ik begrijp is het dus niet een lekker wegdrinkertje maar meer een overweldiging? Past het wel of niet in een categorie vrouwen whisky?
De A'bunadh is geen wegdrinkertje en als zodanig geen vrouwenwhisky.
Wat niet uitsluit dat vrouwen deze whisky nooit zullen drinken...

quote:
Weet je ook waar hij op gestookt is, dacht dat ik een opmerking peat las ergens (turf). Hoop het niet, want de keren dat ik een turf gestookte heb ervaren was ik meteen 4 dagen smaak en reuk kwijt... Echt ranzig.
De gemoute gerst wordt in het productieproces na het mouten gedroogd boven een open vuur (eesten genaamd) en als brandstof daarvoor gebruikt men soms turf. De rook van de brandstof trekt dan in de gemoute gerst wat je later terugproeft. Is de brandstof turf, dan proef je dit dus terug, al naar gelang de hoeveelheid turf die men gebruikt heeft. Vaak worden ook andere organische brandstoffen gebruikt.
Ik weet niet precies waar de gerst van de A'bunadh mee gedroogd wordt, maar bij de A'bunadh is de turfsmaak/-geur in ieder niet zwaar aanwezig, de zwaarte krijgt de A'bunadh voornamelijk van de alcohol.

quote:
12s.gif Op woensdag 19 januari 2011 07:48 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

vrouwenwhisky, mag ik alleen de flessen drinken met een rose etiket? Kleinere flessen? _O- Of zijn er meer kwalificaties waaraan een vrouwenwhisky moet voldoen. Mijn schat vind dat vast leuk om te weten. Dan kan hij zijn kast met iets meer argumenten verdedigen... ;)
Makkelijk weg te drinken whiskies worden vaak lady whiskies genoemd.
Ik ken inderdaad dames die uitsluitend aan een lichte Imperial willen nippen, maar ook die met gemak een Octomore achterover klokken. :D

quote:
1s.gif Op woensdag 19 januari 2011 07:51 schreef Lyrebird het volgende:

[..]

Ik heb 0,0 verstand van het maken van whisky, maareh, als het om destilleren gaat (waar ik wel wat VWO kennis over heb), hoe kan de brandstof van invloed zijn op de smaak?
Zie hierboven v.w.b. het eesten.
De brandstof die gebruikt wordt bij het distilleren (het stoken van de ketels om alcohol/distillaat te verkrijgen) is tegenwoordig in de meeste gevallen gewoon gas en dus makkelijk te besturen d.m.v. thermometers e.d.
Vroegâh werden de ketels (stills) vaak opgestookt met hout of kolen en dan was ht distilleer-proces minder ged te sturen, de en keer werd de still dus warmer gestookt dan een andere keer, wat weer van invloed was op het verkregen distillaat. Die was minder stabiel dan tegenwoordig...

Twee afbeeldingen m.b.t. het productie proces, je ziet hierin wanneer er met vuur gespeeld wordt (in het begin bij het eesten (malting/kilning) en op het eind bij het distilleren):



pi_91568684
quote:
1s.gif Op woensdag 19 januari 2011 07:51 schreef Lyrebird het volgende:

[..]

Ik heb 0,0 verstand van het maken van whisky, maareh, als het om destilleren gaat (waar ik wel wat VWO kennis over heb), hoe kan de brandstof van invloed zijn op de smaak?
Het trekt erin tijdens het destillatie proces wat mij werd uitgelegd

Ik kan je een proeverij aanraden in Utrecht:

http://www.rubensproeflokaal.nl/

Hebben we 4 whisky's geproefd en daar werd duidelijk wat de verschillende vaten doen, wat het stoken met turf en andere brandstof doet en ook de bron van het water.
pi_91573456
quote:
1s.gif Op woensdag 19 januari 2011 09:09 schreef MadMaster het volgende:

[..]

De A'bunadh is geen wegdrinkertje en als zodanig geen vrouwenwhisky.
Wat niet uitsluit dat vrouwen deze whisky nooit zullen drinken...

[..]

De gemoute gerst wordt in het productieproces na het mouten gedroogd boven een open vuur (eesten genaamd) en als brandstof daarvoor gebruikt men soms turf. De rook van de brandstof trekt dan in de gemoute gerst wat je later terugproeft. Is de brandstof turf, dan proef je dit dus terug, al naar gelang de hoeveelheid turf die men gebruikt heeft. Vaak worden ook andere organische brandstoffen gebruikt.
Ik weet niet precies waar de gerst van de A'bunadh mee gedroogd wordt, maar bij de A'bunadh is de turfsmaak/-geur in ieder niet zwaar aanwezig, de zwaarte krijgt de A'bunadh voornamelijk van de alcohol.

[..]

Makkelijk weg te drinken whiskies worden vaak lady whiskies genoemd.
Ik ken inderdaad dames die uitsluitend aan een lichte Imperial willen nippen, maar ook die met gemak een Octomore achterover klokken. :D

Ik ga mijn tuinbroek maar te voorschijn toveren. Duidelijk geen lady hier. _O-
pi_91582457
Wat ik me afvraag: is er in whisky-land een regel voor het (lang) bewaren van dichte flessen, afgezien van op een koele, donkere plaats: liggend op staand? Als je ze neerlegt (zoals bij wijn) heb ik wel eens gehoord dat de lijm uit de kurk langzaam oplost maar als je ze rechtop zet gaan ze misschien lekken als de kurk uitdroogt?
blub blub
pi_91589366
quote:
1s.gif Op woensdag 19 januari 2011 21:06 schreef nielsgeode het volgende:
Wat ik me afvraag: is er in whisky-land een regel voor het (lang) bewaren van dichte flessen, afgezien van op een koele, donkere plaats: liggend op staand?
Voorzover ik weet, gewoon rechtop bewaren. En om de zoveel maanden even heen en weer bewegen zodat de kurk weer een beetje vochtig wordt. :P
  woensdag 19 januari 2011 @ 23:45:09 #36
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_91593427
quote:
Op woensdag 19 januari 2011 22:35 schreef CrashO het volgende:

[..]

Voorzover ik weet, gewoon rechtop bewaren. En om de zoveel maanden even heen en weer bewegen zodat de kurk weer een beetje vochtig wordt. :P
Absoluut niet neerleggen inderdaad, de alcohol tast op termijn de kurk aan en de whisky krijgt dan een kurksmaak. Twee keer per jaar de kurk vochtig maken door de fles even op z'n kop te houden is voldoende om te voorkomen dat de kurk uitdroogt.

Daarnaast, de kurk van een whiskyfles is minder afdichtend dan die van bijv. een wijnfles. Van een wijnfles moet je de kurk verwijderen met een kurkentrekker, van een whiskyfles lukt dat met de hand gemakkelijk. Een whiskyfles kan dus ook makkelijker gaan lekken als 'ie ligt.

[ Bericht 0% gewijzigd door MadMaster op 20-01-2011 09:56:55 ]
pi_91605992
quote:
1s.gif Op woensdag 19 januari 2011 23:45 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Absoluut niet neerleggen inderdaad, de alcohol tast op termijn de kurk aan en de whisky krijgt dan een kurksmaak. Twee keer per jaar de kurk vochtig maken door de fles even op z'n kop te houden is voldoende om te voorkomen dat de kurk uitdroogt.

Daarnaast, de kurk van een whiskyfles is minder afdichtend dan die van bijv. een wijnfles. Van een wijnfles moet je de kurk verwijderen met een kurkentrekker, van een whiskyfles lukt dat met de hand gemakkelijk. Een whiskyfles kan dus ook makkelijker gaan lekken als 'ie ligt.
Waarom zit whisky niet gewoon in flessen met een goed afsluitende schroefdop, net als alle chemicalien bij ons op het lab? Zit een rubber seal in die tegen zo ongeveer alles bestand is.
blub blub
  donderdag 20 januari 2011 @ 12:06:10 #38
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_91606085
quote:
1s.gif Op donderdag 20 januari 2011 12:03 schreef nielsgeode het volgende:

[..]

Waarom zit whisky niet gewoon in flessen met een goed afsluitende schroefdop, net als alle chemicalien bij ons op het lab? Zit een rubber seal in die tegen zo ongeveer alles bestand is.
Omdat ze die vroeger wellicht niet hadden en whisky een tradioneel iets is? Geen idee eigenlijk.
Goedkopere blends hebben wel gewone schroefdoppen...
pi_91608386
Weet iemand een cafe waar ze A'bunadh schenken, ben eigenlijk wel benieuwd... Maar denk dat het niet mijn smaak is, voordat ik een hele fles heb staan die ik niet ga drinken zou het wel leuk zijn om naar een whisky cafe te gaan en daar een aantal soorten te proberen.
  donderdag 20 januari 2011 @ 13:17:26 #40
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_91608644
quote:
1s.gif Op donderdag 20 januari 2011 13:11 schreef Aneurism het volgende:
Weet iemand een cafe waar ze A'bunadh schenken, ben eigenlijk wel benieuwd... Maar denk dat het niet mijn smaak is, voordat ik een hele fles heb staan die ik niet ga drinken zou het wel leuk zijn om naar een whisky cafe te gaan en daar een aantal soorten te proberen.
In Amsterdam in ieder geval bij L&B, Leidsedwarsstraat.
Anders waarschijnlijk wel in een lokaal whiskycafé/-restaurant.
In een gewoon café zal je 'm niet snel tegenkomen.

Uit welke regio kom je?
pi_91622888
quote:
1s.gif Op donderdag 20 januari 2011 12:06 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Omdat ze die vroeger wellicht niet hadden en whisky een tradioneel iets is? Geen idee eigenlijk.
Goedkopere blends hebben wel gewone schroefdoppen...
Sterker nog, oude malts hadden ook vaak schroefdoppen
pi_91622971
quote:
1s.gif Op donderdag 20 januari 2011 13:11 schreef Aneurism het volgende:
Weet iemand een cafe waar ze A'bunadh schenken, ben eigenlijk wel benieuwd... Maar denk dat het niet mijn smaak is, voordat ik een hele fles heb staan die ik niet ga drinken zou het wel leuk zijn om naar een whisky cafe te gaan en daar een aantal soorten te proberen.
whiskyfestival?

http://www.grotekerk-alkmaar.nl/evenementen/whisky2011/index.html
  vrijdag 21 januari 2011 @ 09:43:13 #43
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_91648543
quote:
1s.gif Op donderdag 20 januari 2011 18:40 schreef gadeweerd het volgende:

[..]

Sterker nog, oude malts hadden ook vaak schroefdoppen
Weer wat geleerd, ik heb ze in ieder geval niet in mijn bezit...

Zal eens kijken in dat boekje van Robin Brilleman of er daar iets over in staat.
En anders maar eens aan een bottelaar vragen...
pi_91654164
quote:
1s.gif Op vrijdag 21 januari 2011 09:43 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Weer wat geleerd, ik heb ze in ieder geval niet in mijn bezit...

Zal eens kijken in dat boekje van Robin Brilleman of er daar iets over in staat.
En anders maar eens aan een bottelaar vragen...
Ik vind het toch zonde als die traditionele kurk ervoor zorgt dat de laatste 20% van je fles langzaam achteruit gaat. Ik bedoel: we hebben hier chemicalien die letterlijk spontaan in de fik vliegen zodra ze in contact komen met de lucht. Geloof me, die zitten heus wel in *dichte* "flessen". Het is dus goed mogelijk om whisky te bottelen in flessen met een schroefdop die (nagenoeg) perfect afsluit.
blub blub
pi_91654667
quote:
1s.gif Op donderdag 20 januari 2011 13:17 schreef MadMaster het volgende:

[..]

In Amsterdam in ieder geval bij L&B, Leidsedwarsstraat.
Anders waarschijnlijk wel in een lokaal whiskycafé/-restaurant.
In een gewoon café zal je 'm niet snel tegenkomen.

Uit welke regio kom je?
't Gooi :)

Maar weet je iets in Utrecht?

[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 21-01-2011 12:48:32 ]
pi_91654680
quote:
Leuk bedankt! :)
  vrijdag 21 januari 2011 @ 12:56:17 #47
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_91654960
quote:
1s.gif Op vrijdag 21 januari 2011 12:34 schreef nielsgeode het volgende:

[..]

Ik vind het toch zonde als die traditionele kurk ervoor zorgt dat de laatste 20% van je fles langzaam achteruit gaat.
Haal je nu niet 2 dingen door elkaar?

1. De kurk van een fles die niet 100% sluitend is, feitelijk al niet vanaf het moment van plaatsen van de kurk op de fles. Hierdoor staat de inhoud van de fles in minimale mate open aan de buitenlucht wat wellicht enige invloed op de inhoud van de fles kan hebben;
2. De verhouding lucht/distillaat in een fles, waarbij, bij een verhouding van ongeveer 75% lucht/25% distillaat, de lucht het distillaat negatief gaat beïnvloeden.

quote:
Ik bedoel: we hebben hier chemicalien die letterlijk spontaan in de fik vliegen zodra ze in contact komen met de lucht. Geloof me, die zitten heus wel in *dichte* "flessen". Het is dus goed mogelijk om whisky te bottelen in flessen met een schroefdop die (nagenoeg) perfect afsluit.
Ik denk niet dat de mogelijkheden een beperking zijn.
Dat zullen andere afwegingen zijn, die ik overigens niet weet... :P
pi_91658518
quote:
1s.gif Op vrijdag 21 januari 2011 12:56 schreef MadMaster het volgende:

[..]

2. De verhouding lucht/distillaat in een fles, waarbij, bij een verhouding van ongeveer 75% lucht/25% distillaat, de lucht het distillaat negatief gaat beïnvloeden.
Op welke manier zal de lucht in dit geval het destilaat negatief beinvloeden?
blub blub
  vrijdag 21 januari 2011 @ 14:14:59 #49
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_91658667
quote:
1s.gif Op vrijdag 21 januari 2011 14:11 schreef nielsgeode het volgende:

[..]

Op welke manier zal de lucht in dit geval het destilaat negatief beinvloeden?
Ik ben geen wetenschapper, maar mag ik je hier naar verwijzen:

Wat is de houdbaarheid van Whisky in een geopende fles ? en

Iemand ervaring met "Private Preserve" en houdbaarheid ??
pi_91659172
quote:
1s.gif Op vrijdag 21 januari 2011 14:14 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Ik ben geen wetenschapper, maar mag ik je hier naar verwijzen:

Wat is de houdbaarheid van Whisky in een geopende fles ? en

Iemand ervaring met "Private Preserve" en houdbaarheid ??
Thanx! :)
Ik ga het dit weekend even rustig lezen
blub blub
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')