abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_91940394
Ik ga dat voor de volgende keer ook zo doen, MB. Denk dat het daar aan ligt.
Hij is al wat omhoog gekomen, maar het ziet er niet ''luchtig'' uit, is dat juist? En hoe groot moet ie worden, nog een kwartier en dan heeft ie 2 uur de tijd gehad.. Dit is mijn allereerste zelfgemaakte pizza deeg dus het kan kloppen als ik wat n00b-achtig over kom ;).
pi_91940537
twee keer zo groot moet minimaal haalbaar zijn :P
Ja doei.
pi_91942589
Het is maar 1 bol geworden ;(.
Staat nu in de koelkast.. moet de doek vochtig zijn zoals je bij brooddeeg wel eens leest?
pi_91942781
quote:
1s.gif Op donderdag 27 januari 2011 15:07 schreef Fiorellino het volgende:
Het is maar 1 bol geworden ;(.
Staat nu in de koelkast.. moet de doek vochtig zijn zoals je bij brooddeeg wel eens leest?
Die je over de bak doet? Ja, anders droogt het uit.
  † In Memoriam † donderdag 27 januari 2011 @ 15:33:12 #130
91830 MaximusTG
pi_91943717
Persoonlijk laat ik deeg altijd in een ingevette kom rijzen, afgedekt met plastic folie. Mocht je verwachten dat het deeg hoger dan de rand van de kom komt dan vet je het plastic folie ook in. Met bv zonnebloem (of bij pizza olijfolie).
Ik denk dat het niet zo veel gerezen is doordat de buitenkant van je bol is uitgedroogd en niet meer meegeeft. Het kan ook zijn dat je gist niet meer goed was. Of had je die net nieuw gekocht?
pi_91943849
MaximusTG, ik heb het pdfje bekeken, die jij hebt gepost.
Maar ik heb dus geen mixer. Is het dan niet te doen? Qua geklieder?
  † In Memoriam † donderdag 27 januari 2011 @ 15:48:50 #132
91830 MaximusTG
pi_91944443
Hmm, zou het iig niet met de hand doen. Zoheetik heeft het geloof ik met een garde gedaan. Lijkt me goed voor je armspieren :p. Denk dat het misschien wel met de hand zou kunnen, maar wat ik dan zou doen: 3/4 bloem + water +rest mengen zoals in het recept. Dan wachten, vervolgens minuutje of zo met een garde 'kneden'. Het is dan nog heel vloeibaar dus dat moet wel te doen zijn. Daarna in de kom, of op een werkblad, de rest van de bloem erbij doen en met de hand kneden. Op die manier blijft het deeg hanteerbaar. Maar ik weet niet of dat makkelijk zal gaan (nou ja, relatief makkelijk). En dan kneden tot al het bloem erdoorheen zit. Eventueel wat extra gebruiken om je handen te bebloemen.
Wil het zelf ook nog wel een keer met de hand proberen. Dat deed ik voorheen altijd, maar ik word altijd chagrijnig van het met de hand kneden van zulk nat deeg. Dat omdat je altijd iets moet pakken, net als je handen onder zitten. Moet je het er eerst allemaal afpulken, handen wassen etc. pfff.
Simpel elektrisch mixertje is trouwens niet duur bij de blokker of V&D :+ .
pi_91944533
quote:
1s.gif Op donderdag 27 januari 2011 15:48 schreef MaximusTG het volgende:
Hmm, zou het iig niet met de hand doen. Zoheetik heeft het geloof ik met een garde gedaan. Lijkt me goed voor je armspieren :p. Denk dat het misschien wel met de hand zou kunnen, maar wat ik dan zou doen: 3/4 bloem + water +rest mengen zoals in het recept. Dan wachten, vervolgens minuutje of zo met een garde 'kneden'. Het is dan nog heel vloeibaar dus dat moet wel te doen zijn. Daarna in de kom, of op een werkblad, de rest van de bloem erbij doen en met de hand kneden. Op die manier blijft het deeg hanteerbaar. Maar ik weet niet of dat makkelijk zal gaan (nou ja, relatief makkelijk). En dan kneden tot al het bloem erdoorheen zit. Eventueel wat extra gebruiken om je handen te bebloemen.
Wil het zelf ook nog wel een keer met de hand proberen. Dat deed ik voorheen altijd, maar ik word altijd chagrijnig van het met de hand kneden van zulk nat deeg. Dat omdat je altijd iets moet pakken, net als je handen onder zitten. Moet je het er eerst allemaal afpulken, handen wassen etc. pfff.
Simpel elektrisch mixertje is trouwens niet duur bij de blokker of V&D :+ .
Klopt, die moet ik nog eens regelen ;)
Heb wel een keukenmachine met een mixer, maar die heeft weer geen deeghaken.
  † In Memoriam † donderdag 27 januari 2011 @ 16:05:45 #134
91830 MaximusTG
pi_91945152
Zou zelf het liefst een kneedmachine hebben, maar die zijn nogal duur.. Binnenkort wel een nieuwe mixer halen iig, deze heeft het wel een beetje gehad als ik em zo hoor af en toe.
  donderdag 27 januari 2011 @ 16:11:18 #135
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_91945410
LieLie, ik heb het inderdaad met een garde gedaan. Als alle bloem erbij zit heb ik nog 10min staan kneden met de hand. Dus deeg in de kom laten en met rechterhand het deeg steeds oppakken en naar boven uitrekken. (Dan zit je rechterhand helemaal onder het deeg). Is inderdaad ook goed voor je armspieren, werkt in ieder geval prima bij gebrek aan beter.

Maar moet ook maar eens een mixertje aanschaffen. Kneedmachine is sowieso te duur helaas. Of meer energie en kracht kweken, kan ook ;).

Hema heeft zelfs een handmixer voor maar 10 euro. Of dat wat is? Geen idee. Bij Blokker een Tefal voor 20.

[ Bericht 5% gewijzigd door Zoheetik op 27-01-2011 16:19:48 ]
  † In Memoriam † donderdag 27 januari 2011 @ 16:33:29 #136
91830 MaximusTG
pi_91946328
http://www.fornobravo.com(...)-wet-dough-1705.html

Daar staat nog een techniek om zulk nat deeg met de hand te kneden; samengevat: meeste van de bloem + rest in kom doen, mengen en even laten rusten. Vervolgens steeds je hand in een kom water dippen, zodat er een laagje vocht omheen zit, en dan een soort klauw beweging in het deeg maken (zie de link). Na het kneden storten op een bebloemd werkblad en mbv een deegschraper verder kneden.
  donderdag 27 januari 2011 @ 16:35:34 #137
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_91946413
Ja ik doe 't ook al zo, met als enig verschil dat ik m'n hand niet eerst onder water doe. Wordt m'n hand altijd zo koud van en dat is lastig met kneden. Dus handwarm water misschien een idee.
  donderdag 27 januari 2011 @ 18:42:45 #138
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_91951807
Hmmz nog best te doen met ongekneed deeg (paar nachtjes in koelkast):

Beetje bleek en slap maar verder "wel ok".
(Had nog een restje blokjes tomaten uit blik over, ff op gemaakt. En nog steeds geen Edammer kaas. Ik zag wel een groot blok Edam Jong liggen... maar misschien volgende keer.)
pi_91952389
quote:
1s.gif Op donderdag 27 januari 2011 18:42 schreef Zoheetik het volgende:
Hmmz nog best te doen met ongekneed deeg (paar nachtjes in koelkast):
[ afbeelding ]
Beetje bleek en slap maar verder "wel ok".
(Had nog een restje blokjes tomaten uit blik over, ff op gemaakt. En nog steeds geen Edammer kaas. Ik zag wel een groot blok Edam Jong liggen... maar misschien volgende keer.)
Ik bewaar mijn pizzadeeg ook rustig een dag of drie, vier in de koelkast. Ben er laatst wel achtergekomen dat je 't niet onbeperkt kunt bewaren - vergeten weg te gooien voor we op vakantie gingen. Drie weken later was het blauwgrijzig en vrij vloeibaar. En stinken :o
  donderdag 27 januari 2011 @ 19:15:30 #140
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_91953392
Gatsie :D.
Kan me er iets bij voorstellen.

Nou het is inderdaad goed te bewaren, maar "probleem" met dit deeg was, dat ik het vergeten was te kneden :') Hoe stom... Maar door het rijzen in de koelkast is de kwaliteit van het deeg wel verbeterd. Het ging minder snel kapot dan toen ik op de dag van 't maken van het deeg een pizza probeerde te vormen. 't Veerde wel meer terug en is wat minder egaal dan WEL gekneed deeg.
  donderdag 27 januari 2011 @ 22:10:08 #141
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_91963570
quote:
1s.gif Op donderdag 27 januari 2011 18:42 schreef Zoheetik het volgende:
Hmmz nog best te doen met ongekneed deeg (paar nachtjes in koelkast):
[ afbeelding ]
Beetje bleek en slap maar verder "wel ok".
(Had nog een restje blokjes tomaten uit blik over, ff op gemaakt. En nog steeds geen Edammer kaas. Ik zag wel een groot blok Edam Jong liggen... maar misschien volgende keer.)
woaa die ziet er mooi uit!!
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  donderdag 27 januari 2011 @ 22:26:32 #142
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_91964584
Dank je! :D
pi_91974520
quote:
1s.gif Op donderdag 27 januari 2011 15:33 schreef MaximusTG het volgende:
Persoonlijk laat ik deeg altijd in een ingevette kom rijzen, afgedekt met plastic folie. Mocht je verwachten dat het deeg hoger dan de rand van de kom komt dan vet je het plastic folie ook in. Met bv zonnebloem (of bij pizza olijfolie).
Ik denk dat het niet zo veel gerezen is doordat de buitenkant van je bol is uitgedroogd en niet meer meegeeft. Het kan ook zijn dat je gist niet meer goed was. Of had je die net nieuw gekocht?
Denk dat het gewoon is uitgedroogd. Heb net een stuk ervan op, de rest weg gegooid.
Het deeg was opzich wel goed, maar er is een hoop fout gegaan (bedroevend gewoon) ;(. Ik heb hem gewoon op een bakplaat gebakken en wat bloem erover gestrooid. Teveel want die hele bodem was wit toen ik hem uit de oven haalde. Hij was te dik, de saus was te pittig :'). Maargoed, daar leer je van. De volgende keer ga ik het in ieder geval anders aanpakken.
pi_91975883
ik kan niet kiezen welke ik moet bestellen ;(
niet meer
  † In Memoriam † vrijdag 28 januari 2011 @ 08:46:52 #145
91830 MaximusTG
pi_91977870
Hoeft ook niks te bestellen, dit is nl. het zelf pizza maken topic 8-) .

@Fiorellino: Jammer! Gewoon nog een keer proberen hoor!
pi_91982742
Je wilt niet weten hoeveel pizza's ik de afgelopen tijd heb gemaakt voordat ik ze durfde te posten. Die waren niet allemaal even goed gelukt (behoorlijk understatement). Des te beter het gevoel als het wel goed gaat :)

Nog even een tipje in het algemeen: mozarella kan je makkelijk in grote stukken snijden en dan in een eiersnijder doen om mooie 'dunne' plakjes te krijgen.

[ Bericht 21% gewijzigd door reclamedoos op 28-01-2011 11:50:47 ]
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
  vrijdag 28 januari 2011 @ 12:26:17 #147
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_91984429
Ik snijd m'n mozzarella altijd in kubusjes van een halve cm :). Dat smelt wat leuker.
pi_91990242
Ik scheurde het met m'n handen in stukken. Smolt prima.
  vrijdag 28 januari 2011 @ 15:32:27 #149
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_91991769
Ja natuurlijk smelt het prima, maar als je een blokje snijdt dan smelt eerst het onderste en steeds meer naar boven, zodat je een soort "wolkje" krijgt op je pizza.
Qua smaak zal 't niks uitmaken :P Het verdeelt alleen beter over de pizza, vind ik.
pi_91993728
quote:
1s.gif Op vrijdag 28 januari 2011 15:32 schreef Zoheetik het volgende:
Ja natuurlijk smelt het prima, maar als je een blokje snijdt dan smelt eerst het onderste en steeds meer naar boven, zodat je een soort "wolkje" krijgt op je pizza.
Qua smaak zal 't niks uitmaken :P Het verdeelt alleen beter over de pizza, vind ik.
O+ Ik ga de volgende keer ook wolkjes op m'n pizza maken O+

Kant-en-klare diepvriespizza's zijn trouwens echt niet meer te eten als je ze ooit eenmaal zelf hebt gemaakt. Heb ze nu weer omdat ik ivm zeer been niet kan koken, maar echt.. hierna nooit meer!
*Kleine muisjes hebben kleine wensjes; beschuitjes met gestampte mensjes*
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')