abonnement Unibet Coolblue
pi_92299375
ik denk dat ik van het weekend eens pizza ga bakken, wat gebeurd er als je geen pizzasteen hebt en je het in een gewone hete lucht oven bakt?
Oja wat gebeurd er als je de tipo 00 bloem vervangt door gewone bloem?
  † In Memoriam † donderdag 3 februari 2011 @ 22:54:23 #227
91830 MaximusTG
pi_92300553
Zonder pizzasteen heeft je oven minder warmtecapaciteit, en krijgt je pizza vooral van onder minder warmte. Het is dan lastiger om dunne pizzas te maken; die worden dan al snel te nat.
Tipo 00 zegt alleen iets over de malings graad. Zorg dat je bloem hebt geschikt om brood te bakken. Maar voor een eerste keer is gewoon huismerk bloem ook wel te doen hoor. Probeer het gewoon is!
pi_92303369
maar als je gaatjes prikt in je vetvrije papier komt daar toch ook wamte doorheen?
  † In Memoriam † donderdag 3 februari 2011 @ 23:58:24 #229
91830 MaximusTG
pi_92303812
Oh, daarvoor hoef je geen gaatjes voor te prikken hoor; ik had het over warmtecapaciteit, dat is hoeveel warmte er in een bepaalde stof opgeslagen kan worden. Zo'n steen kan heel veel warmte opslaan. Die geeft ie dan aan de pizza af.
pi_92304285
ik ga het gewoon proberen ik d8 dat de hetelucht oven tot 250 graden kan
pi_92313390
Je kunt het prima proberen in een gewone oven. De pizza zal er echt niet vies van worden :)
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
  vrijdag 4 februari 2011 @ 12:32:37 #232
182980 mime_negert
Valt er hier nog wat te mimen?
pi_92318515
Ik zit er ook al een tijd aan te denken om een pizzaoven aan te schaffen.
  zaterdag 5 februari 2011 @ 09:40:25 #233
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_92362060
Nou mijn deeg van Maxidingus ligt nu in de koelkast... dan maar geen nacht maar 7 uren, moet genoeg zijn?
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  † In Memoriam † zaterdag 5 februari 2011 @ 10:29:29 #234
91830 MaximusTG
pi_92362820
Maxidingus!!?! :'(
Wachttijd heeft meeste invloed op de smaak, niet op het bakresultaat.
  zaterdag 5 februari 2011 @ 10:55:16 #235
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_92363291
ha, mooi, een "bak je eigen pizza"-topic *O*

Vorige week voor het eerst zelf pizza gemaakt. Was lekker, maar de bodem was lang niet zo als Mario dat doet in de pizzeria. Niet zo luchtig en knapperig, maar meer brood-achtig.

Voor het deeg had ik:
375g bloem (bij de molen gehaald :D )
10g droge gist
180ml water
tl zout
4 el olijfolie

werkwijze:
150ml lauw water + gist 10 minuten laten staan

Daarna deeg (bloem + gistmengsel + zout + olijfolie) gemaakt in ca. 10 minuten (?) inclusief het laatste beetje water, omdat het deeg nogal droog was.

Daarna ca. 30 min. tot 45 min. laten staan.

Voor mijn gevoel was het deeg niet echt gerezen, en zeker niet 2x zo veel geworden.

Dit deeg heb ik gebruikt voor 2 pizza's.

Ik kan zelf 2 oorzaken bedenken:
- deeg niet lang genoeg gerezen
- te veel op de pizza

Ik had op 1 pizza: tomatensaus, blikje tonijn (in olie), paar champignonstukjes, wat rode ui, mozzarella en wat geraspte kaas.

Iemand tips ter verbetering? Vanavond weer proberen namelijk :)
heitieh
  zaterdag 5 februari 2011 @ 11:06:48 #236
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_92363554
hmm, ik mag wel als de donder dat deeg gaan maken, zie ik...
:D
heitieh
  zaterdag 5 februari 2011 @ 12:15:03 #237
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_92365230
Mag het deeg ook de hele middag liggen te rijzen? Of is dat te lang... :?
heitieh
  zaterdag 5 februari 2011 @ 12:17:55 #238
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_92365325
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 februari 2011 10:29 schreef MaximusTG het volgende:
Maxidingus!!?! :'(
Wachttijd heeft meeste invloed op de smaak, niet op het bakresultaat.
:*
Ik maak foto's om het goed te maken ok??

Jooo, volgens mij kan je het rustig 2 a 3 uren bij kamertemp. houden?
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  zaterdag 5 februari 2011 @ 12:31:10 #239
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_92365702
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 februari 2011 12:17 schreef uniekhoorn het volgende:

[..]

Jooo, volgens mij kan je het rustig 2 a 3 uren bij kamertemp. houden?
Mag het ook langer? Ik ben de hele middag weg.
heitieh
  zaterdag 5 februari 2011 @ 12:58:49 #240
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_92366516
Zet je het wel in de koelkast, haal je het eruit als je thuis komt en laat het dan nog 2 uur afgedekt staan?
Weet ook niet hoor, knoei vandaag ook voor het eerst aan :P
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  zaterdag 5 februari 2011 @ 13:13:42 #241
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_92367007
quote:
Op zaterdag 5 februari 2011 12:58 schreef uniekhoorn het volgende:
Zet je het wel in de koelkast, haal je het eruit als je thuis komt en laat het dan nog 2 uur afgedekt staan?
Weet ook niet hoor, knoei vandaag ook voor het eerst aan :P
Oh oke :)

Het eerste uur laat ik het wel zo staan en dan in de koelkast als ik wegga. Ik zie wel als ik thuiskom hoe het dan is.

In ieder geval dag en nacht verschil in het deeg deze week en dat van vorige week. Veel soepeler! *O*

Als het een succes wordt, post ik het recept. (Het is op basis van de OP)
heitieh
pi_92368647
Ik heb gemerkt dat kaas ook al een heel verschil doet bij een pizza.. Zo zou ik nooit voorverpakte kaas kopen bij de supermarkt maar gewoon een blok kaas nemen en zelf raspen.

In het vorig topic had ik het ook nog eens gevraagd maar niet echt reactie op gehad, wat voor een kaas wordt er gebruikt door jullie? Jong belegen, Belegen, Oude, Emmenthaler etc etc?
pi_92369199
Hier is m'n derde poging, nu op een goede dikte ^O^

Saus met tomatenpuree, een verse tomaat, knoflook en italiaanse kruiden en wat olie
Verder rauwe ham, mozarella en rucola :)

Ohja, er is een stukje van m'n bord af :')
  † In Memoriam † zaterdag 5 februari 2011 @ 14:37:21 #244
91830 MaximusTG
pi_92370216
@uniekhoorn: Vooruit dan maar ;).

@AkTje: Ik gebruik altijd mozzarella, maar dan wel eerst in keukenpapier wikkelen, dan wordt ie veel droger.

@Joooo-pi: Je deeg is erg droog volgens mij, dr zit maar 180 ml water in op 375 gram bloem. Als je luchtig deeg wil hebben dan moet je deeg veel natter. De verhouding van ingrediënten in een 'brood'recept worden vaak aangegeven in bakkerspercentage. Dat is het gewicht van het ingrediënt gedeeld door het gewicht van de bloem *100. Dus in jouw geval 180/375 *100 = 48%. In het recept wat ik altijd gebruik is dat percentage rond de 68%.
En sowieso wat langer rijzen, zoals al eerder opgemerkt is.
Heb je niet wat foto's van je eerste poging?
pi_92370739
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 februari 2011 13:54 schreef AkTje het volgende:
Ik heb gemerkt dat kaas ook al een heel verschil doet bij een pizza.. Zo zou ik nooit voorverpakte kaas kopen bij de supermarkt maar gewoon een blok kaas nemen en zelf raspen.

In het vorig topic had ik het ook nog eens gevraagd maar niet echt reactie op gehad, wat voor een kaas wordt er gebruikt door jullie? Jong belegen, Belegen, Oude, Emmenthaler etc etc?
De vorige keer had gruyère, Parmezaanse kaas en nagelkaas (niet authentiek, wel lekker!) en alles zelf geraspt.
  zaterdag 5 februari 2011 @ 15:28:14 #246
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_92371732
Ik gebruik belegen of jong belegen goudse en mozzarella.

Wil ook nog wel eens wat anders proberen, maar wat? :D
Edammer staat nog op het lijstje.
Gorgonzola ook lekker?
pi_92371811
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 februari 2011 15:28 schreef Zoheetik het volgende:
Ik gebruik belegen of jong belegen goudse en mozzarella.

Wil ook nog wel eens wat anders proberen, maar wat? :D
Edammer staat nog op het lijstje.
Gorgonzola ook lekker?
Ja!

En nagelkaas dus ;) Met boerenmetworst!
  zaterdag 5 februari 2011 @ 15:32:57 #248
306609 Zoheetik
Zo heet ik dus.
pi_92371869
Ik doe niet aan worst :D. Maar wat is nagelkaas?

Als ik zo'n doosje gorgonzola koop dan houd ik zoveel over, zo jammer.
pi_92371897
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 februari 2011 15:32 schreef Zoheetik het volgende:
Ik doe niet aan worst :D. Maar wat is nagelkaas?

Als ik zo'n doosje gorgonzola koop dan houd ik zoveel over, zo jammer.
Ken je dat niet? Kaas met kruidnagels er door.
  zaterdag 5 februari 2011 @ 15:40:07 #250
296595 foodlover
live and learn
pi_92372069
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 februari 2011 15:32 schreef Zoheetik het volgende:
Ik doe niet aan worst :D. Maar wat is nagelkaas?

Als ik zo'n doosje gorgonzola koop dan houd ik zoveel over, zo jammer.
Danablu smaakt ook prima, doosje voor 1,29 euro ofzo!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')