quote:
Banken mogen crisis-obligaties vervroegd aflossen - media
AMSTERDAM (Dow Jones)--Nederlandse banken mogen vanaf 2011 de obligaties die in de financiele crisis konden worden uitgegeven met staatsgarantie vervroegd aflossen, schrijft minister Jan Kees de Jager van Financien volgens Het Financieel Dagblad aan de Tweede Kamer.
De situatie bij de banken is volgens de minister zodanig verbeterd dat deze versnelde aflossing een serieuze optie is. Er staat voor ongeveer EUR50 miljard aan door de staat gegarandeerde leningen in de markt.
De banken zouden zelf om de vervroegde aflossing hebben gevraagd, om af te komen van de hoge premies die ze moeten betalen voor de staatsgarantie. Het gaat daarbij jaarlijks om honderden miljoenen premiebetaling, aldus het FD. Bovendien is deze verkapte vorm van staatssteun niet goed voor het imago van banken, stelt een bankier.
Bron: RTLZ
De topictitel lijkt misschien misleidend maar is dat niet.
Tijdens het dieptepunt van de financiele crisis werden de banken gered met door de staat gegarandeerde leningen. De overheid nam daarmee een enorm risico op zich, wat gedeeltelijk werd gecompenseerd met een relatief hoge rente op die leningen.
Nu het dieptepunt even is gepasseerd worden banken kennelijk in de gelegenheid gesteld om die leningen vervroegd af te lossen. Daarmee geeft de overheid de vergoeding die zij ontving voor het dragen van de risico's weer terug aan de banken. Je kunt het ook zo zien: het geld dat de overheid ontvangt voor a-pari aflossen van die leningen ligt ver onder de marktwaarde van die leningen. Met andere woorden:
dit is opnieuw een subsidie aan de banken.
Dus de eerste keer kregen de banken subsidie doordat de overheid leningen verstrekte beneden de marktwaarde en nu krijgen de banken opnieuw subsidie door de leningen te laten aflossen onder de marktwaarde.
Wat logischer zou zijn is wanneer banken in de gelegenheid zouden worden gesteld om de leningen tegen marktwaarde terug te kopen. In dat geval is er geen sprake van een staatssubsidie. Maar natuurlijk zou dat voor de banken geen enkel financieel voordeel hebben (want geen subsidie). Echter, als zij oprecht zijn over dat ook gaat om het "imago van het bankwezen", dan zou terugkopen tegen marktwaarde een optie moeten zijn. Een beter imago zonder dat het de staat geld kost.
Het zal me niks verbazen als deze zoveelste ronde staatssteun weer zonder slag of stoot zal passeren