abonnement Unibet Coolblue
pi_90583880


Nadat 2008 één van de grootste rampjaren ooit was, was 2009 een jaar waarin de aarde ons grotendeels met rust liet. Uiteraard waren er ook toen grote rampen, maar die vielen in vergelijking met 2008 in het niet. 2010 echter, is het jaar dat de natuur verwoestend hard lijkt terug te slaan…

Aardbevingen, overstromingen, hittegolven, orkanen, sneeuwstormen, droogtes, aardverschuivingen en vulkaanuitbarstingen teisteren onze planeet. Ruim een kwart miljoen mensen komen om als direct gevolg van dit natuurgeweld, het dodelijkste jaar in decennia. In 2010 vinden dan ook meer mensen de dood als gevolg van natuurgeweld, dan in totaal veertig jaar aan terrorisme.

Op het moment dat ik dit schrijf, bevindt Nederland zich in een strenge winter, waarbij dagenlang bakken met sneeuw het land lijken te ontregelen. De NS was er klaar voor, ProRail was er klaar voor, er was voldoende strooizout om de vorige winterellende het hoofd te kunnen bieden en toch gaat het weer gigantisch fout in ons kleine landje.

Ook nu weer blijkt dat dit kleine subforum, met zijn trouwe usergroep, erg onbekend blijft bij de grote groep daarbuiten. Met nieuwe media zoals Twitter, heb ik getracht er iets meer bekendheid aan te geven. Het promoten van topics en het zoeken naar nieuwe nieuwsbronnen blijft prioriteit, maar ook dat kan niet zonder hulp van de users in dit forum, die wederom hun best gedaan hebben om er een geweldig jaar van te maken.

Bij deze dan, voor jullie, ook weer het Weer- en Natuurrampen jaaroverzicht van 2010.



Sneeuw en kou op het Noordelijk Halfrond
Januari begint waar december 2009 ophield. IJskoud en volop winter. Op het hele Noordelijk Halfrond heeft men last van de ijzige vrieskou en grote hoeveelheden sneeuw. Op 9 januari wordt er door het KNMI een weeralarm voor sneeuwjacht voor Noord-Nederland afgegeven. Een krachtige wind blaast de sneeuw voort waardoor er sneeuwduinen ontstaan die zeer belemmerend werken voor het verkeer. Rondom Amsterdam staat het verkeer urenlang vast en alleen in NoordHolland staat al voor een kleine 180 km aan file.


De sneeuw blijft in sommige delen van het land tot half februari liggen en nieuwe sneeuwval in de dagen er na zorgt er zelfs voor dat Nederland te maken krijgt met een tekort aan strooizout, waardoor wegen spekglad blijven en soms moeten worden afgesloten.

In Nederland is er na 9 januari qua sneeuwval ook een grote tweedeling. De meeste sneeuw viel in de Noordelijke provincies en in Limburg. De randstad daarentegen blijft grotendeels buiten schot, dit tot grote frustratie en jaloezie van enkele forumgangers :P


Grote verschillen in sneeuwdek Nederland op 10 januari 08.00 uur


Europa krijgt dan ook te maken met winterstorm Daisy, die vooral Midden-Europa zal lamleggen. Grote hoeveelheden sneeuw zorgen voor veel problemen. Overal in Europa worden snelwegen afgesloten en zitten automobilisten vast op wegen. Groot-Brittannië heeft ook te maken met een recordkou. Schotland meldt temperaturen van bijna -22 C, wat vrij abnormaal is. Ook Mallorca en het Spaanse vasteland krijgen te maken met storm. Op diverse vliegvelden in Europa vallen vluchten uit

Ook in Azië gaat het winterweer los. In India en China vallen ruim honderd doden door hevige sneeuwval en extreem lage temperaturen. In delen van China en Korea valt een sneeuwdek van 35 cm, iets wat de afgelopen zestig jaar niet meer is voorgekomen. Ook in Mongolie daalt de temperatuur tot -40 graden Celsius.

In de VS daalt de temperatuur overal en zelfs in Florida worden de laagste temperaturen sinds tijden gehaald waardoor de sinaasappeloogst in gevaar komt.

De extreme weersomstandigheden doen dan ook de vraag rijzen of we niet aan het begin staan van een langdurige afkoelingsperiode, oftewel Global Cooling

Aardbeving Haïti – ruim 200.000 doden


Op 12 januari wordt Haïti getroffen door een zeer zware aardbeving met een kracht van 7.0 op de schaal van Richter. De eerste beelden laten direct zien dat de hoofdstad Port-Au-Prince in stof gehuld is, wat er op duidt dat veel gebouwen zijn ingestort. Al snel wordt duidelijk dat er bijna niets meer in het land overeind staat en dat het straatarme land getroffen is door een onvoorstelbare ramp. Ca 230.000 mensen komen om het leven en ruim een miljoen mensen raken dakloos. In de dagen na de beving wordt het land getroffen door enkele zware naschokken die het reddingswerk ernstig vertragen. De chaos in het land is compleet en er wordt een wereldwijde hulpactie op touw gezet. Ook Nederland doet daar aan mee, onder andere via Giro 555 en met een landelijke tv/radioactie via Radio 555. Ruim 83 miljoen euro wordt er in ons land opgehaald. In de maanden na de ramp begint ook nog het regenseizoen en daarna komt ook nog eens het orkaanseizoen richting Haïti. Gelukkig voor de bevolking van Haïti ontsnappen ze redelijk aan het orkaanseizoen, zoals jullie hier verderop kunnen lezen. Ze krijgen alleen te maken met één van de laatste orkanen van het seizoen, Tomas. Lange tijd blijft onduidelijk hoe zwaar Tomas wordt en waar de storm precies langstrekt. Uiteindelijk trekt de storm tussen Cuba en Haïti door, maar stort ondertussen bakken met water over de eilanden uit. De combinatie van harde wind en veel water zorgt opnieuw voor grote problemen in Haïti en opnieuw vallen er slachtoffers. Een onvoorstelbaar grote ramp voltrekt zich hier. In de loop van 2010 zou ook een uitbraak van cholera nog eens aan ca 2000 mensen het leven kosten. Ook neemt de onvrede in het land toe en breken rellen uit als bekend wordt dat de cholera-epidemie vermoedelijk is begonnen bij VN-hulpverleners zelf. Ook blijkt eind oktober dat de aardbeving in Haïti is veroorzaakt op een tot dan toe onbekende breuklijn. Uit datzelfde onderzoek blijkt ook dat de spanning op de breuklijnen bij Haïti onverminderd groot is en de kans groot is dat Haïti op korte termijn nog een zware aardbeving te wachten staat. 2010 zal voor de bevolking van Haïti vermoedelijk de boeken ingaan als het grootste rampjaar in hun eigen geschiedenis.

Overstromingen Zuid-Amerika
Daar waar ze op het Noordelijk halfrond voldoende kou en sneeuw hebben, zien we op het Zuidelijke halfrond veel overstromingen. Met name in Zuid-Amerika maken ze veel slachtoffers. In Brazilie vallen veel doden na stortregens en er vallen ook doden bij noodweer in Peru. Het noodweer in Peru zorgt ook voor veel problemen onder toeristen. Zeker 2000 toeristen zitten dagenlang vast bij de toeristische trekpleister Machu Picchu.



Noodweer Spanje, Portugal & Canarische Eilanden
In februari wordt het Iberische schiereiland (Spanje/Portugal) getroffen door zwaar noodweer. In het Portugese Madeira vallen bij zware overstromingen tientallen slachtoffers. Het kolkende water verwoest letterlijk alles op zijn weg en sleurt honderden mensen en auto’s mee.


Ook de Canarische Eilanden worden begin februari getroffen door extreem noodweer. Honderden vakantiegangers zitten vast op het eiland en tienduizenden inwoners hebben geen stroom. Ook hier is de kolkende watermassa niet te stoppen. Twee weken later is het opnieuw mis op het eiland en ook nu worden veel mensen de dupe van het noodweer.

En tot overmaat van ramp komt dan ook winterstorm Xinthia op bezoek. Een zware storm die vooral Portugal, Spanje en Zuid Frankrijk zal treffen. Zware windstoten en hevige regenval teisteren het toch al doorweekte gebied. Er vallen zestien doden en een miljoen mensen zitten tijdelijk zonder stroom. Nederland heeft geen last van deze storm, hooguit wat windstoten. In België valt één dode. In Frankrijk moeten na de storm ruim duizend huizen worden afgebroken omdat ze te zwaar zijn beschadigd. In Duitsland zorgt Xinthia daarentegen wel weer voor overlast. Windstoten van 120 km/u maken twee slachtoffers.

Begin maart wordt bekend dat de regenval die het Iberische schiereiland in februari had getroffen de ergste sinds 100 jaar is geweest. Spanje spreekt over de natste winter ooit

ZuidOost-Europa – Aardverschuiving Italië
Ook in de rest van Zuid-Europa regent het hard in februari. In Griekenland, Bulgarije en Turkije vallen ook diverse slachtoffers door het noodweer en aanhoudende regenval zorgt voor paniek in Italië. Daar komt het in Messina zo ver dat 1500 mensen moeten worden geëvacueerd omdat er een aardverschuiving plaats heeft gevonden.


Ook in de regio Calabrio worden mensen geëvacueerd vanwege dreigende aardverschuivingen.

Sneeuw in de wereld
Opnieuw overlast door sneeuw in februari. Niet zozeer in Nederland, maar wel elders. Bijvoorbeeld in Zweden, een land waarvan je verwacht dat ze wel wat gewend zijn, daar wordt het leger in gezet om de sneeuw te bestrijden. In korte tijd valt er ruim een halve meter. Ook in Noorwegen was er veel sneeuw. De stad Bergen lag op 19 februari al 63 dagen onafgebroken onder een laag sneeuw.

Ook in de VS valt opnieuw een grote hoeveelheid sneeuw. Men spreekt zelfs over de zwaarste sneeuwstorm van de eeuw in het noordoosten van de VS. In Washington verwacht men 75 cm sneeuw in 24 uur en het openbare leven wordt volledig lamgelegd.




Eind februari wordt de VS opnieuw door
een sneeuwstorm geteisterd en zitten opnieuw tienduizenden Amerikanen zonder stroom.

Met de sneeuwval hebben we natuurlijk ook automatisch kans op lawines. In februari maken ze helaas veel slachtoffers. Bij een lawine in Afghanistan vallen 160 doden, bij een andere in Pakistan ruim dertig. En ook in de Alpen vallen slachtoffers.

Zeer zware aardbeving van 8.8 treft Chili



Op 27 februari wordt Chili opgeschrikt door een zeer zware aardbeving van 8.8 op de schaal van Richter. De beving, 500 maal krachtiger dan die van Haïti, is één van de zwaarste ooit op aarde gemeten. Onmiddellijk wordt een tsunamiwaarschuwing voor de gehele Stille Oceaan afgegeven en aanvankelijk wordt gevreesd voor duizenden slachtoffers. De aardbeving doet velen weer terugdenken aan de tsunamiramp van 2004. Gelukkig blijft die ramp uit, want de tsunami blijft beperkt tot een deel van Chili zelf.



In Valparaiso wordt een tsunamihoogte van ruim één meter gemeten, maar in Pichilemu hebben ze het over een tsunami van drie meter. Ook valt het totaal aantal slachtoffers, gezien de zwaarte van de beving, achteraf mee. Door de ervaringen die Chili met aardbevingen heeft en de bouwvoorschriften blijken veel gebouwen bestand tegen de beving. Begin maart wordt hetzelfde gebied in Chili getroffen door twee zware naschokken van 7.2 en 6.9. Die laatste vind plaats op de plek waar eerder de tsunami van 3 meter was gemeten, Pichilemu. Het totaal aantal slachtoffers wordt in mei definitief vastgesteld op 521.


Uitbarsting vulkaan Eyjafjallajökull op IJsland
Op tien maart 2010 bespreken we voor het eerst op het forum de aardbevingen op IJsland. De onrust, die al sinds januari aan de gang was, neemt steeds meer toe en het lijkt erop dat er op IJsland een vulkaan gaat ploffen. Langzaam smelt het ijs van de gletsjer boven de vulkaan weg tot het dan twee weken later gebeurt. Op 21 maart barst de bom onder de gletsjer en is de uitbarsting een feit. Lava spuit door het ijs van de gletsjer heen en levert in eerste instantie adembenemende plaatjes op.

Honderden mensen worden uit voorzorg geëvacueerd uit angst voor overstromingen, maar tegelijkertijd trekken honderden toeristen naar IJsland in de hoop om prachtige plaatjes te schieten van de Eyjafjallajökull vulkaan. Helaas vallen daarbij doden. De activiteit neemt echter toe en dat leidt tot een grote uitbarsting halverwege april. Bij deze uitbarsting, twintig keer zwaarder dan die van maart, worden tonnen as de atmosfeer de lucht in geslingerd. Hierop wordt de vulkaan verboden verbied voor alle toeristen en worden opnieuw honderden mensen geëvacueerd. De aswolk drijft richting Europa, waardoor er grote problemen ontstaan in het vliegverkeer.

Dagenlang wordt in diverse Europese landen het vliegverkeer volledig stilgelegd, ook in Nederland.


Foto links: Verspreiding van de aswolk op 15 april 2010

In IJsland zelf hebben ze vrijwel geen problemen. Dit gebeurt pas nadat op 22 april de wind gaat draaien. In totaal worden tijdens deze uitbarstingen in ruim veertig landen (en territoria) de luchthavens gesloten. In slechts enkele dagen worden ruim 63.000 vluchten geannuleerd.
Op het forum is het ineens een drukste van jewelste, want iedereen wil weten hoe het gaat met de vulkaan en wat er met de aswolken gebeuren gaat. Daarnaast neemt ook de angst toe dat de uitbarsting van deze vulkaan mogelijk een tweede, nog veel grotere en gevaarlijke vulkaan (de Katla), kan veroorzaken. Ook de Hekla lijkt een potentiële kandidaat, of aan het einde van dit jaar de Grimsvotn. Tot op heden blijft een tweede uitbarsting op IJsland uit, maar de onrust op het eiland wordt tot op de dag van vandaag nauwlettend gevolgd op het forum. De Eyfrutseljoekel (zoals iemand de vulkaan op dit forum noemde) heeft voor miljoenen euro’s schade aangericht , maar leverde ook fantastische plaatjes en video’s op.

Cyclonen in de Zuid-Pacific
Medio maart wordt Fiji in de Stille Oceaan onaangenaam verrast door de kracht van Cycloon Tomas. Tomas zou achteraf de zwaarste cycloon zijn geweest, die Fiji in dertig jaar tijd had getroffen.

Duizenden mensen worden geëvacueerd en nog eens tienduizend zoeken hun heil in schuilkelders op de eilanden. Op het laatste moment buigt Tomas nog net iets af en daardoor wordt Fiji niet vol geraakt, maar toch krijgen sommige eilanden te maken met windstoten van 200 tot 250 km/u. De noodtoestand wordt uitgeroepen en de schade is groot

Niet veel later ontstaat ook Cyloon Ului, die uit zou groeien tot één van de vijfde en zwaarste categorie. De orkaan blijft op dat moment nog ver weg van de bewoonde wereld en neemt langzaam in kracht af. Uiteindelijk wordt de noordoostkust van Australië getroffen met windsnelheden van 200 km/u. De orkaan, dan afgezwakt tot één van de derde categorie, zet grote delen van het land onder water en zet 60.000 huishoudens zonder stroom.

Weerextremen in de VS
Nadat in februari het noordoosten van de VS werd getroffen door extreme sneeuwval beginnen ze zich daar langzaam zorgen te maken over de regen. Omdat alle sneeuw ook weer gaat smelten en er een recordhoeveelheid regen valt in sommige gebieden van het oosten van de VS, beginnen rivieren buiten hun oevers te treden. Vooral in Rhode Island is het raak. Daar spreekt men van de zwaarste overstromingen in 200 jaar



En als de overstromingen eindelijk wat lijken af te nemen slaat het weer opnieuw om en vliegen de temperaturen de hoogte in. Begin april worden er in New York records gebroken. Nog nooit eerder werd het daar zo vroeg zo heet, want de temperatuur loopt er op naar 33 graden Celsius



Aardbeving Baja 7.2 – Mexico
In de eerste week van april wordt de grens tussen Mexico en de VS opgeschrikt door een relatief zware aardbeving. Een beving van 6.9 zorgt voor grote paniek onder de lokale bevolking. De kracht van de beving wordt later bijgesteld naar 7.2 en lijkt voor aanzienlijke schade te hebben gezorgd. Foto’s en video’s laten zien dat enkele gebouwen zijn ingestort, dat er grote scheuren in wegen zitten en dat veel panden structurele schade hebben. Het aantal slachtoffers blijft gelukkig gering. Er vallen slechts vier doden. De bewoners worden weer herinnerd aan het feit dat ze op een zeer actieve breuklijn wonen. In augustus 2009 werd de regio ook al getroffen door een beving van 6.9. Uiteraard wordt er ook bij ons gekeken naar de aardbevingen in die regio en houden we de voor- en naschokken goed in de gaten.

Natuurgeweld teistert Peru en Rio de Janeiro
In de tweede week van april krijgt Brazilië te maken met extreme regenval. Vooral de omgeving van de miljoenenstad Rio de Janeiro wordt getroffen. De stad krijgt te maken met zware slagregens die uren aanhouden. Op veel plaatsen staat het water in de huizen en vinden kleine aardverschuivingen plaats.


Zeker 240 mensen komen door het natuurgeweld om het leven. En Rio heeft het ergste dan nog niet gehad. Amper een week later wordt de streek getroffen door een hittegolf. Het is de zwaarste hittegolf in vijftig jaar tijd De gemiddelde temperatuur lag rond 39,5 graden Celsius, zo’n zes graden boven normaal, maar door de hoge zonnekracht en het gebrek aan wind voelde het aan als een graad of vijftig.

Ook in het naburige Peru eist het noodweer levens. Ongewoon hevige stortregens in de Andes hebben voor modderlawines gezorgd en die maken tientallen slachtoffers. Net als in Rio krijgt ook Peru ietwat later te maken met extreem hoge temperaturen. Hierdoor vallen zeker vijftig gewonden als een instortende gletsjermuur een tsunami veroorzaakt.

Aardbeving China – ruim 2500 doden
Op 13 april (lokale tijd) beeft opnieuw de aarde in China. Na de verwoestende aardbeving in 2008 waarbij tienduizenden Chinezen omkwamen, is het nu de beurt aan de provincie Qinhai, nabij Tibet. De 7.1 aardbeving (later bijgesteld naar 6.9) wordt binnen het kwartier gevolgd door twee zware naschokken. Uit het op het oog niet zo dichtbevolkte gebied komen mondjesmaat berichten binnen. Naarmate de uren verstrijken wordt duidelijk dat er veel slachtoffers zijn gevallen. Ruim 2500 Chinezen komen om het leven, tachtig procent van de huizen stort in. Eind april komt de oorzaak van aardbevingen aan het licht. Een Iraanse geestelijke heeft namelijk uitgelegd dat [url=wanneer vrouwen onzedelijk gekleed gaan ze de mannen het hoofd op hol brengen. Dit zorgt voor meer overspeligheid en dat veroorzaakt nieuwe aardbevingen. Duidelijk!

Olieramp Golf van Mexico
Op 20 april vindt er een geweldige explosie plaats op een olieplatform van BP in de Golf van Mexico. Het platform, Deepwater Horizon genaamd, zinkt tijdens de bluspogingen naar de bodem. Er vallen elf doden en zeventien gewonden.



Onderzoek wijst uit dat door de explosie en het zinken van het platform er olie uit de boorleidingen wegstroomt in de golf van Mexico. Met man en macht probeert BP het lek te dichten, maar tot aan juli 2010 blijft de olie onafgebroken in zee stromen. Met 160.000 liter per dag lijkt een catastrofale milieuramp onafwendbaar. Er stroomt meer olie weg dan in de grootste ramp tot dan toe, met de olietanker Exxon Valdez in 1989. In de dagen na de ramp blijkt dat het niet om 160.000 liter olie per dag gaat maar om een vijfvoudige daarvan. Begin mei beginnen de eerste dode dieren aan te spoelen en ook maakt men zich al druk om het Atlantische Orkaanseizoen dat in juni kan beginnen. De Amerikaanse president Obama stelt alle olieboringen in de Golf voor onbepaalde tijd uit en geeft de hoogste prioriteit aan deze ramp. Met man en macht probeert BP het lek te dichten en tegelijkertijd een milieucatastrofe te voorkomen door de drijvende olie te lijf te gaan.


Foto links: Olievlek voor de kust van Louisiana op 24 mei 2010

Ook gaan financiële zaken een rol spelen, net als de schuldvraag. Wie is er verantwoordelijk? Ook komt BP steeds verder in de problemen door berichten dat ze de zaak te mooi voordoen. Gewone burgers roepen op tot een boycot van BP en weigeren daar te tanken. Wetenschappers beweren dat er ruim een miljoen liter olie per dag weglekt. Halverwege mei probeert BP met een trechter het lek deels af te sluiten en zo olie die elke dag weglekt op de vangen en weg te zuigen om het vervolgens af te voeren met tankschepen. Deze methode werkt redelijk, maar lost het probleem niet op. Eind mei probeert de maatschappij met een zogenaamde “Top-Kill methode” het lek te dichten. Een aantal robots zullen een mix van bariet, polymeren en zeewater het gat in spuiten en het vervolgens met cement afdichten. Het lijkt te werken, voor een dag. Daarna blijkt dat ook deze poging is mislukt en olie onverminderd weglekt. Dagenlang probeert BP de trechtermethodes aan te passen maar het werkt allemaal maar half

Meer en meer wordt duidelijk dat er zich een enorme ramp aan het afspelen is. Schrijnende foto’s van zeevogels, besmeurd met olie, en stranden vol met het zwarte goud. De angst is groot dat de olie in de golfstroom terecht zal komen, wat een nog veel grotere schade aan het ecosysteem van de Atlantische Oceaan kan gaan brengen.

In juli wordt er dan eindelijk succes geboekt. De trechtermethode lijkt, na enkele aanpassingen aan de trechterpijp en robots, te werken. Het lek blijft dicht. Dagenlang wacht iedereen in spanning maar de olielekkage is daadwerkelijk gestopt en kan BP de olie wegpompen. BP topman Tony Hayward stapt op 27 juli op en het bedrijf maakt in augustus bekend dat de ramp BP al 6 miljard dollar heeft gekost. Begin augustus wordt geschat dat er een kleine 5 miljoen vaten met olie de zee in zijn gestroomd. Daarvan zouden er 800.000 zijn opgevangen met de trechtermethode. Een gebied van 2500 m2 zou met olie zijn besmeurd. Pas op 19 september, vijf maanden na de explosie, slaagt BP erin het lek in de zeebodem definitief te dichten en lijkt de olie-ellende achter de rug.

De schade op lange termijn is bij dit schrijven nog niet te overzien, net als de langslepende juridische procedures die door de Amerikaanse overheid en wie weet allemaal nog meer zijn opgestart. Hoe groot deze ramp precies is zullen we mogelijk nooit weten omdat de cijfers elke keer anders lijken en men elkaar van alles en nog wat beschuldigt. Schattingen zijn er wel. Op lange termijn zal ook blijken hoe de zeedieren, die nu nog leven, dit alles ondergaan, hoe de voedselketen reageert, hoe de olieresten die nooit zijn opgeruimd het zeewater hebben aangetast en of het ecosysteem kan herstellen. Er zal nog geruime tijd over worden doorgepraat

Rustig weer in Nederland = Trage topics!
Ondanks al het natuurgeweld dat de wereld teistert lijkt april in Nederland, overigens net als maart, rustig te verlopen. Als je alleen al kijkt naar het, over algemeen snellopende DASOO-topic, dan kan je zien dat er in maart en april weinig te believen viel, omdat er slechts twee of drie topics worden volgekletst. Die topics, waar het dagelijkse weer , de stijgende temperaturen of de aankomende neerslag worden besproken, gaan dan ineens een stuk langzamer. Dat lijkt ietwat opmerkelijk omdat april 2010 de warmste april ooit is geweest en dat dat schijnbaar stilletjes langs ons heen is gegaan. Wereldwijd zou maart 2010 ook de warmste ooit zijn geweest. Ook was er aan het eind van vorige maand een Britse weerkundige die zei dat we ons konden opmaken voor de heetste zomer ooit. Nou, dat hebben we geweten…of niet? O-)



Nat en koud begin van de Meimaand
Hoewel Nederland langzaam snakt naar de zomer en nog volop wil genieten van de lente, gooit eind april een onweersfront flink water op Nederland. Koninginnenacht valt daarmee letterlijk in het water lijkt het wel als diverse delen van Nederland melding maken van flinke regen en een fiks onweer. Op 2 mei komt er wederom een behoorlijke hoeveelheid neerslag naar beneden. Vooral het zuidwesten van Nederland krijgt er flink van langs en de regio Rotterdam/Dordrecht krijgt maar liefst 26 mm water. Ook de dagtemperatuur op 3 mei blijkt met 7,5 graad niet echt hoopvol voor de rest van de maand. Op 6 mei volgen er zelfs nog weerberichten dat we mogelijk nog te maken krijgen met natte sneeuw in de hooggelegen gebieden van Limburg. En zo blijkt maar weer hoe verschillend het weer kan zijn. In de tweede week van mei halen we in Nederland op sommige dagen 8 tot 10 graden Celsius. Dan blijkt dat de periode 1 tot 15 mei 2010 de op twee na koudste meiperiode ooit is geweest. Onze zuiderburen zitten in hetzelfde schuitje en zij halen op 11 mei de koudste meidag ooit. Hoe anders was dit in 2008, waar we op die dagen volop in de zomer zaten met 25 graden. Eind mei lijkt er dan eindelijk verbetering aan te komen en gaan de temperaturen langzaam richting de heerlijke zomerwaarden. Diverse delen van het land mogen dan twintigplus temperaturen bijschrijven. De zomer lijkt begonnen?

Noodweer in Centraal-Europa
In de tweede en derde week van mei worden landen in Centraal-Europa getroffen door zwaar noodweer. Dagenlang komt de regen met bakken uit de lucht, vaak gepaard met een stevig onweer. De straten van Wenen staan blank na een hevig noodweer waarbij in één uur 52 liter regenwater per vierkante meter neerkwam.


Ook andere landen in die regio gaan gebukt onder een flinke storm met lokaal windstoten tot 110 km/u. Er vallen dodelijke slachtoffers in Servië, Slowakije, Polen en Tsjechië, terwijl in Hongarije duizenden mensen hun huis uit moeten voor het wassende water. Veel rivieren kunnen de watermassa amper aan en dreigen buiten hun oevers te treden. Onder andere de Wisla, Oder, Ober en Donau hebben grote hoeveelheden water te verwerken. Eind mei worden vooral Oostenrijk en Duitsland getroffen door een nieuw noodweer. De wateroverlast duurt in veel landen nog tot halverwege juni. Polen lijkt het zwaarst getroffen. Zij spreken over over de zwaarste overstromingen in 160 jaar met een totale schade die kan oplopen tot 2 miljard euro.

Moordende hitte in delen van Azie
Terwijl Noordwest-Europa gebukt gaat onder een koude meimaand, Centraal- en Oost-Europa onder een natte meimaand, gaat in Rusland, Zuidoost-Europa en Azië de meimaand echter gewoon zoals normaal. Sterker nog, misschien wel meer extreem. In Azië neemt de hitte steeds meer toe. India, Pakistan en andere delen van Azië gaan gebukt onder de moordende hitte. Dagenlang worden in India temperaturen van tussen de 42 en 49 graden Celsius gemeten. In totaal vallen er 250 doden in India als gevolg van de hitte. In Pakistan haalt men zelfs 52,5 graden Celsius, de vierde hoogste temperatuur ooit op aarde gemeten. De aanhoudende hitte zorgt ook voor grote droogte. En een flinke wind kan dan bijvoorbeeld een fikse zandstorm veroorzaken zoals dat in China gebeurde.


Jubelen bij kaartjes, Vol spanning afwachten, Deceptie als resultaat
Al op de eerste dag van juni wordt reikhalzend uitgekeken naar de eerste zondag van de maand want de kaartjes voorspellen een voortzetting van de hoge temperaturen en een fiks onweer. Terwijl de temperaturen langzaam richting de 30 kruipen, worden bijna uurlijks de laatste kaartjes bekeken.

Ook de stormwaarschuwingen van andere sites, zoals Estofex, worden nauwlettend gevolgd. Terwijl de temperaturen blijven stijgen en het in grote delen van het land broeiend warm is, wordt met spanning uitgekeken naar het naderende noodweer. Want de vraag blijft altijd: Wie pist dit keer naast de pot en wie krijgt de volle laag? Ergens moet ik daar toch vaak om lachen, de frustratie als je geen onweer of sneeuw krijgt of de jubelmomenten als het met bakken uit de lucht komt bij jou en bij een ander niet :D Ondanks dat België een fiks noodweer krijgt, blijkt het helaas voor Nederland en voor veel fok!-mensen een debacle. Op wat zware regenbuien na, her en der een flinke donderklap, wordt het niet het zo gehoopte spektakel. Maar de zomer is net begonnen, wie weet wat er nog komt?

Terwijl we een prachtig eind van mei hadden en een warm begin van juni neemt halverwege juni de frustratie weer toe. Middagtemperaturen van 15 graden? En sommigen vragen zich af:”Was dit de zomer al”? Gelukkig is er verbetering in zicht, die uiteraard op de voet wordt gevolgd, Nadat een Britse weerkundige in maart had voorspeld dat 2010 de heetste zomer ooit kon worden, kon het immers niet zo zijn dat half juni de zomer er al op zat. Gelukkig gaat eind juni de temperatuur weer omhoog en lijkt de zomer een heerlijk vervolg.

Wel wordt eind juni duidelijk dat het zeer warme en mooie zomerweer van eind juni dan al waterschaarste veroorzaakt en dat terwijl de zomerse dagen nog maar net aan de gang zijn? Tevens wordt er een nationaal hitteplan in werking gesteld. Dit plan, twee jaar geleden opgesteld, treedt in werking als het vier dagen lang 27 graden of warmer is. En ook voor de eerste week juli zien de voorspellingen er goed uit.

Noodweer aan de Côte d’Azur
Medio juni wordt de Franse Côte d’Azur getroffen door een bizar noodweer. Enorme bakken met water worden over de regio uitgegooid, waarbij rivieren veranderen in kolkende watermassa’s.

In diverse steden en dorpen veranderen de normaal zo pittoreske straatjes in daverende watermassa’s waarbij mensen en auto’s worden meegesleurd. Zo’n honderdduizend mensen zitten zonder stroom, campings worden afgesneden van de bewoonde wereld en tientallen Nederlandse vakantiegangers komen in de problemen. Op sommige plaatsen stijgt het water met bijna drie meter. In totaal komen twintig mensen om het leven door het natuurgeweld.


Overstromingen Azië – Orkaan Phet
In juni worden grote delen van Azië wekenlang geteisterd door zware regenval. De moesson is duidelijk begonnen. En of de moesson nog niet ellende veroorzaakt, dan is het wel Orkaan Phet die een extra duit in het verwoestende zakje doet. De orkaan schampt eerst Oman als zware categorie 3-storm en zet daarna als tropische storm grote delen van Pakistan blank. In Oman vallen zestien doden, in Pakistan vallen er tien als direct gevolg van deze storm. De moesson die echter in opkomst is zou nog veel meer slachtoffers gaan maken.

Halverwege juni hebben grote delen van Pakistan, India, China, Bangladesh, Myanmar te maken met de moesson. De regenval maakt in elk land veel slachtoffers. En dat aantal zal de komende maanden alleen maar verder gaan oplopen. Dagenlang blijft het regenen en in het zuiden van China zijn eind juni al 10 miljoen Chinezen getroffen door de wateroverlast. Het dodental blijft stijgen en de kosten lopen dan al in de miljarden. Als gevolg van de hevige regenval vinden ook weer aardverschuivingen plaats die nieuwe slachtoffers maken. Vooral in Myanmar en China vinden daardoor veel mensen de dood. In juli echter zou de situatie nog erger worden.

Orkaanseizoen van start met Agatha en Alex
Officieel begint op 1 juni van elk jaar het Atlantische Orkaanseizoen, een onderwerp dat relatief veel aandacht krijgt op dit forum. Ook voor dit jaar hadden onderzoekers voorspeld dat het een ‘bijzonder zwaar en actief’ seizoen zou worden en dat zou voor Haïti waar in januari een verwoestende aardbeving was geweest en waar mensen nog altijd in tentenkampen zaten, erg slecht nieuws zijn. Tevens wordt er met enige zorg gekeken naar de olieramp in de Golf van Mexico, want niemand weet wat de invloed van een orkaan zal hebben op de olievlek daar. Eind mei duikt echter aan de Oost-Pacific (dus aan de westkust van Noord- of Midden Amerika) Tropische Storm Agatha op.

Deze storm teistert vooral Guatemala, El Salvador en delen van Mexico. De storm, die op zich niet zo krachtig was, wordt uiteindelijk de dodelijkste sinds 1997, althans voor de Oost-Pacific dus. Ruim 300 mensen komen om het leven, merendeel door aardverschuivingen die plaatsvonden door de hevige regenval.
Halverwege juni laten de satellietbeelden zien dat de eerste Atlantische storm, Alex, zich aan het vormen is. Eind juni zou Alex, als tropische storm, aan land gaan bij Belize, om vervolgens via Yucatán weer in het warme water van de Golf van Mexico te belanden. Hier groeit Alex uit tot een orkaan van de 2e categorie maar lijkt de olievlek gelukkig te gaan missen. Wel gaat de orkaan verderop in Mexico aan land. Uiteindelijk komen 33 mensen door Alex om het leven. Een ander opmerkelijk feitje in juni was nog de ontwikkeling van Orkaan Celia. Dit was de op één na vroegste categorie 5 (zwaarst mogelijke) orkaan ooit in de Oost-Pacific. Met windsnelheden van 260 km/u lag de orkaan gelukkig ver van de kust en trof daardoor geen land en maakte ze geen slachtoffers.



Zomer in Nederland en dus: ONWEER
Begin juli zucht Nederland onder de hitte. De tropische waarden van 30 graden zijn bereikt en heel Nederland snakt naar verkoeling (het is ook nooit goed :P) Op 2 juli halen de meetstations in Brabant zelfs de 35 graden Celsius grens, Terwijl Nederland verkoeling zoekt bij meertjes, rivieren, zwembadjes en de zee, zitten de trouwe fokkertjes nauwlettend verkoeling te zoeken bij een mogelijk onweersfront dat Nederland kan bereiken. Maar dat loopt allemaal net iets anders als gehoopt en blijven we in de warme zomerzon puffen en zuchten. Dit verandert in de tweede week van juli als de DASOO reeks een ongekend stormachtige periode meemaakt, als de kaartjes wijzen op een mogelijk zwaar onweer in de periode rond 13 juli. Je merkt direct weer het fanatisme en het euforische van iets wat mogelijk gebeuren gaatDe cape-waarden wijzen op een mogelijk spektakel wat we al een tijdje niet meer hebben gezien.

Voor 10 en 11 juli wordt er dan door Estofex een waarschuwing level 2 afgegeven voor een deel van Nederland, wat op zich al bijzonder genoeg is en dus lijkt er inderdaad een flink noodweer aan te komen. Ook het KNMI komt met een weeralarm. De vooruitzichten voor de 10e en 11e juli brengen tegelijkertijd ook flashbacks omhoog, bijvoorbeeld naar die van 25 en 26 mei 2009. Terwijl de temperaturen in sommige delen van het land oplopen naar 36 graden Celsius, wachten we in spanning af op wat komen gaat. En wederom zie je de frustraties als het onweer langs hun heen gaat, laat staan dat anderen totaal van de kaart lijken als er wel wat gebeurt. Vooral het zuiden van het land krijgt het er van langs, Velen moet het dan ook doen met de verhalen, foto’s of filmpjes van diegenen die wel een lekker onweersbuitje hebben gehad. Pas in de loop van de nacht trekken de buien naar het noorden. Toch blijkt dit alles een voorbode voor wat komen gaat…

Noodweer…
En dan gebeurt het. In de loop van de 12e juli wordt er voor een deel van Nederland zelfs een level-3 stormwaarschuwing door Estofex uitgegeven. Ook het KNMI geeft om half 11 ’s ochtends een waarschuwing voor ‘extreem weer’ voor het hele land i.v.m. het naderende noodweer. Vooral het oosten en het noorden lijken dit keer de grootste kanshebbers voor flink wat overlast. Toch krijgt opnieuw ook het zuidoosten flink wat klappers en daar vallen ook treinen uit door blikseminslag en is er op diverse plaatsen schade door het noodweer. Ook het festivalterrein van de Zwarte Cross in Lichtenvoorde wordt getroffen. En ook in Hengelo (O) wordt schade gemeld, vooral aan daken, bijvoorbeeld van het centraal station, maar ook lokaal aan bomen en huizen zoals blijkt uit onderstaande foto.


Later zou blijken dat verscheidene windhozen ons land hebben getroffen, zoals deels zichtbaar op onderstaand amateurfilmpje gemaakt in Hengelo.
Toch is hiermee de hitte niet verdreven en al snel blijkt dat er na de 12e juli nog meer in het vat zit voor Nederland. Een tweede ronde is aanstaande. Al snel blijkt dat ook op de 14e juli er een zwaar onweersfront zit aan te komen. Ook het KNMI komt een weeralarm voor de 14e en ook Estofex komt voor de tweede keer in een paar dagen tijd komt met een level 3.


Een level 3 van Estofex is al uitzonderlijk, zeker voor ons land, laat staan dat het twee keer gebeurt in een paar dagen tijd. En met de schade en windhozen van de 12e nog in het achterhoofd vraagt iedereen zich af: “Hoe erg wordt het nu?” Uiteraard wordt er bij dit soort dagen weer teruggedacht aan de ‘[url= 17 juli 2004 - Precies vijf jaar geleden 17e juli 2004[/url]’. Terwijl het onweersfront zichtbaar wordt op de radar wacht iedereen gespannen af wat gaat komen. Van minuut tot minuut wordt er gespeculeerd en één voor één worden de DASOO-topics gevuld, sneller dan ooit lijkt het wel. Aan het eind van de middag komen dan de eerste onweersbuien ons land binnen. Rotterdam, Den Haag en Zwijndrecht maken melding van onweer, terwijl Brabant en Limburg ook noodweer melden Ook lijken België en delen van Duitsland de grootste klappers op te vangen al komen er uit het zuiden van het land toch berichten en foto’s van aanzienlijke schade. Dan treft het noodweer een camping in Gelderland, waarbij een windhoos verscheidene caravans omver blaast of simpelweg het meer in. Er valt een dode en tientallen gewonden, waarvan er later nog één overlijdt. Een trieste balans van een ongekend noodweer in Nederland. Duizenden bomen zijn verwoest, honderden huizen beschadigd en er vallen verder tientallen gewonden. Vooral in Brabant. Limburg en Gelderland is de schade het grootst. De totale schade wordt geraamd op 55 miljoen euro. Ondanks alle ellende en schade leverde het noodweer ook prachtige foto’s op.

Olivia in Europa
Terwijl de Duitsers het noodweer van de 14e en 15e juli al omgedoopt hadden tot Orkaan Olivia trok het kolossale gebied verder richting Europa, om daar nog meer schade aan te richten en nog meer slachtoffers te maken.

Bosbranden en Hittegolf Rusland
Sinds juni werd Rusland in de greep gehouden van onaangenaam hoge temperaturen. In juli duurde deze hittegolf onverminderd voort en werd zelfs nog een tikkeltje erger. Met dagtemperaturen ver boven de 30 graden Celsius lag de temperatuur ver boven het gemiddelde. In het Aziatische deel van Rusland werden eind juni, begin juli temperaturen van 40 graden en meer gehaald. In juli 2010 lag de gemiddelde dagtemperatuur dan ook 7 graden hoger dan normaal. In juni stierven dan ook meer dan duizend mensen als gevolg van de hitte, maar vaak ook door verdrinking omdat Russen door de hitte de verkoeling op zochten terwijl ze niet konden zwemmen of omdat ze teveel drank op hadden en daardoor het zwemmen niet meer ging of omdat ze familie uit het oog verloren.

Eind juli breken er dan ook enorme bosbranden uit in de omgeving van Moskou. Door de aanhoudende hitte zijn de bossen kurkdroog en slaan de branden snel om zich heen. Moskou beleefde op 29 juli zijn zevende hittegolf week aaneen en haalde 39,6 graden Celsius in de schaduw. Begin augustus zijn de branden nog altijd niet onder controle.

Veel mensen sterven op de vlucht voor het vuur, anderen worden verrast in hun huis of auto en tientallen huizen gaan in vlammen op. Op vier augustus bedreigt het vuur ook een nucleair centrum bij Sarov. Diverse steden zijn in rook gehuld en de rook dringt zelfs door tot in de 80 meter dieper gelegen metro van Moskou.
Pas in de derde week van augustus dringt een koudefront eindelijk de hitte terug en kunnen de bosbranden onder controle worden gebracht. Eind september wordt gezegd dat er alleen al in Moskou 11.000 doden zouden zijn gevallen als gevolg van de hittegolf.

Overigens waren er veel bosbranden in andere delen van de wereld als gevolg van hoge temperaturen. Ook in Portugal, de VS, Frankrijk en Griekenland wordt volop tegen de vlammen gevochten. Een combinatie van harde wind, droogte, bosbranden kan trouwens ook een bizar natuurverschijnsel veroorzaken, zoals een vuur tornado, zoals zichtbaar op onderstaande foto, genomen in Brazilië.


Kou in het zuiden, Hitte in het noorden
Terwijl Nederland in mei en begin juni, maar ook eind juni en in begin juli gebukt gaat onder een flinke zomer lijkt het overal op het Noordelijk Halfrond wel enorm warm te zijn. Hierboven schreef ik al over de bosbranden in Rusland als gevolg van de hittegolf die helemaal tot in het Aziatische deel van Rusland doordringt. Maar ook andere delen van Europa gaan gebukt onder de hittegolf. In Mei waren het al India en Pakistan maar in juli worden onder andere ook China, New York en Dubai getroffen door extreme temperaturen. Wereldwijd is het eerste half jaar van 2010 de warmste ooit en ook de maand juni is wereldwijd nog nooit zo warm geweest. En volgens klimatologen blijft dat de komende jaren nog wel even zo. Het hele noordelijke halfrond lijkt wel gebukt te gaan onder een hittegolf. :{

Hoe anders is dit op het zuidelijk halfrond? Daar slaat de kou onder andere toe in Zuid Afrika. Tijdens het WK voetbal is het niet bepaald warm en tijdens de finale Nederland-Spanje waren de temperaturen amper boven nul.

Ook het zee-ijs van de Zuidpool groeit gestaag door een koufront wat daar al een tijdje hangt. In Australië worden ook lage temperaturen gemeten en bijvoorbeeld Sydney heeft op 30 juni te maken met de koudste juni-ochtend sinds 1949. Ook in Zuid-Amerika is het bijzonder koud. Hevige sneeuwval in Chili en extreme kou maken dodelijke slachtoffers in Argentinië.

[ Bericht 1% gewijzigd door Frutsel op 19-12-2011 14:25:39 ]
pi_90583968

Na de hitte van juli begint de maand augustus met gemiddelde temperaturen. In de eerste weken schommelt de temperatuur zo rond de 20 graden en zijn er enkele dagen bij met wat fikse buien, vooral voor het westen van het land. Dan zie je ook weer dat frustraties alweer toenemen over dat ‘rotweer’, terwijl de broeiende hitte van juli net achter de rug is en ook niet goed was. De [url= 1509882]temperaturen stijgen niet[/url] en blijven de rest van de maand rond de 20 graden. Redelijk aangenaam, niet slecht, maar voor een augustusmaand, en voor velen een zomer- en vakantiemaand, mag het best wat warmer worden. Zo wordt er echter ook door enkelen uitgekeken naar de spaarzame (onweers)buitjes die ons landje bereiken. Eind augustus echter komt er verandering in het rustige weer van Nederland. Want de kaarten voorspellen rond 26 augustus een ware neerslagbom voor een groot deel van het land. En de kaarten liegen niet, want er worden gigantische bakken met regen over ons land uitgestort. Grote delen van het land hebben last van het vele regenwater op 23 augustus, maar op 26 augustus krijgt vooral een 50km brede strook tussen Amsterdam en Enschede vele liters aan regenwater, op 27 augustus is Twente, maar vooral de Achterhoek, nog eens aan de beurt.


Persoonlijk heb ik het nog nooit zo erg meegemaakt. Het was met de auto van werk naar huis, in Twente, bijna niet te doen. Tunnels stonden onder water en het water kolkte letterlijk door enkele straten. Rotondes stonden blank en fietspaden waren veranderd in riviertjes. Ik kon me niet herinneren ooit zoveel water te hebben gezien na een dag regen. Een prima voorbeeld van hoe het was voor de regenval en na de regenval vind je hier

Op sommige plaatsen viel op de 26e augustus net zoveel regen als normaal in heel augustus

de neerslagstrook Amsterdam-Enschede is goed zichtbaar, Twente en delen van de Achterhoek als uitschieters

In Twente kan het riviertje de Dinkel de grote hoeveelheden water niet meer aan en treedt buiten haar oevers, waardoor grote delen van Twente onder water komen te staan. Ook een deel van de A1 bij Oldenzaal wordt hierdoor afgesloten omdat er teveel water op de rijbanen komt te staal. Achteraf blijkt dat de gemeente Hupsel (bij Eibergen) 142 mm water te verwerken heeft gehad en daarmee de vierde plaats inneemt van hoogste dagsommen neerslag sinds 1901 op een KNMI-station.

Ook in Duitsland valt een enorme hoeveelheid water en ook daar richt het noodweer grote schade aan. Er worden meerdere tornado’s gesignaleerd

Orkanen Danielle, Earl en Fiona
Het Atlantische orkaanseizoen nadert in augustus zijn bijna hoogtepunt en het is een drukte van jewelste. Op 21 augustus ontstaat voor de kust van Afrika de Orkaan Danielle, die uit zou groeien tot de eerste zware categorie 4 orkaan van het Atlantische bassin. Gelukkig blijft Danielle relatief ver uit de buurt van dichtbevolkte gebieden en daardoor richt ze geen schade aan.
Plaatje links: Bovenin orkaan Danielle, daaronder orkaan Earl en rechts van Earl, de tropische storm Fiona.

Maar terwijl Danielle nog zeer actief is, ontstaat achter haar al orkaan Earl. Die orkaan lijkt in eerste instantie de oostkust van de VS te gaan treffen. Uiteindelijk draait Earl nog bij en schampt het de oostkust en delen van Québec en Canada. Desondanks is de totale schade die Earl veroorzaakt meer dan 40 miljoen dollar. Het was de eerste orkaan die New England bedreigde sinds orkaan Bob in 1991.Ook in Canada werden er voorzorgsmaatregelen genomen en wederom lijkt de oostkust van de VS te ontsnappen aan een ‘direct-hit’. Een categorie 1 orkaan voor de kust van New York zou volgens geleerden hetzelfde effect hebben als dat Katrina op New Orleans had. En terwijl Earl doorraast richting de oostkust, ontstaat daarachter alweer Fiona. Maar omdat Earl zo enorm groot is lijkt die alle beschikbaar energie op te zuigen waardoor Fiona geen lang leven beschoren lijkt.

Toch blijken de orkanen niet bestand tegen de verschillende luchtlagen in de atmosfeer want telkens weer buigen ze voortijdig af de oceaan weer op. Ondanks dat het dus een druk orkaanseizoen is, blijven ze vooralsnog bij de kustlijnen van de VS en de Caribische gebied weg.

Overstromingen Pakistan, China en delen van Azië
De aanhoudende regenval van de moessonregens in juli in Azië maken begin augustus duidelijk dat er zich in Pakistan een enorme ramp aan het afspelen is, die tot dan toe niet of nauwelijks aandacht krijgt in de buitenlandse media. Terwijl ook daar de cholera toeslaat zegt de VN eindelijk hulp toe aan de zwaar getroffen gebieden. Volgens het rode kruis zijn meer dan 2,5 miljoen mensen getroffen. Pakistan zelf spreekt van de zwaarste overstromingen ooit en dat het de grootste ramp is die het land ooit heeft getroffen. Halverwege augustus is duidelijk dat de totale omvang van de ramp groter is dan gedacht. Een vijfde deel van heel Pakistan staat onder water. Op 26 augustus, ironisch genoeg dat ook grote delen van Nederland blank staan, start Nederland een nationale tv- en radioactie voor hulp aan Pakistan. De teller van giro 555 stond na de tv-actie op 16 miljoen euro. Begin september begint het water uiteindelijk te zakken. De trieste balans: 1750 doden en 43 miljoen dollar schade

Maar niet alleen Pakistan wordt getroffen door de moesson. Grote delen van China hebben de kampen met de wateroverlast. De kolossale Drieklovendam kan het water nauwelijks aan en Chinese autoriteiten spreken over de ergste overstromingen in honderd jaar tijd. Ook in China vallen honderden doden als gevolg van dodelijke modderstromen die alles op hun pad meesleuren.

In China komen ruim drieduizend mensen om het leven, nog eens duizend worden vermist en de totale schade wordt geschat op 51 miljoen dollar.

Ook in India maakt de regen weer veel slachtoffers. De regio Ladahk wordt zwaar getroffen en daar vallen bijna 200 doden doordat de regen een verwoestende aardverschuiving veroorzaakte.



Aardbeving Nieuw Zeeland
Op 3 september van dit jaar wordt het zuidelijke eiland van Nieuw Zeeland opgeschrikt door een zware aardbeving. De beving, met een kracht van 7.2, vindt in de vroege ochtend plaats en treft de grote stad Christchurch.

Nu zijn ze in Nieuw-Zeeland wel gewend aan aardbevingen, ook wel aan relatief grote, maar deze doet veel meer schade dan tot nu toe werd aangenomen. Gemiddeld wordt Nieuw Zeeland jaarlijks getroffen door 14000 aardbevingen en in de dagen na deze zware beving vinden er ook diverse zware naschokken plaats van 5.0 of hoger. Dit gaat door tot het eind van het jaar 2010. Naarmate de berichten binnenkomen over evacuaties, stroomuitval, ingestorte gebouwen doet me dit denken aan de grote beving in Chili dit jaar. Ondanks de kracht van de beving en ook de relatief grote schade aan gebouwen is het bijzonder opmerkelijk dat er geen dodelijke slachtoffers zijn gevallen. De totale schade wordt geraamd op 2,5 miljard euro. Een indicatie van de schade is onder andere hier te vinden.

Modderstromen Midden-Amerika
Guatemala, één van de armste landen van Midden-Amerika, wordt al sinds mei onafgebroken getroffen door zware regenval. Zoals ik hierboven al schreef, was het in mei eerst al tropische storm Agatha die het land blank zette, maar in de maanden daarna bleef het regenen en sprak men over de zwaarste neerslag in zestig jaar tijd. De grond raakt verzadigd en aardverschuivingen vinden plaats. Zo ook nu weer Een bus vol passagiers wordt door een modderstroom gegrepen en bedolven. Reddingswerkers proberen met man en macht de mensen te bevrijden maar op dat moment vindt een tweede aardverschuiving plaats die de reddingswerkers treft. Nog meer mensen komen onder de modder terecht en uit angst voor nieuwe verzakkingen gaan nieuwe reddingspogingen uiterst moeizaam. Uiteindelijk komen 46 mensen om het leven en wordt het zoeken naar meer overlevenden op 6 september gestaakt.

Dezelfde regenval die Guatemala trof heeft ook gebieden in Mexico maandenlang geteisterd. En ook daar zijn aardverschuivingen. Eind september wordt de regio Oaxaca getroffen door zo’n aardverschuiving. Gevreesd wordt dat er honderden slachtoffers zijn en met alle mogelijke middelen wordt gezocht naar overlevenden. Later zal blijken dat de ramp gelukkig meeviel en dat er slechts enkele doden te betreuren waren. Ook in de Mexicaanse regio Pueblo komen mensen om bij een modderstroom.

Drukste maand orkaanseizoen geeft elders opluchting
Terwijl eind augustus orkaan Earl de oostkust van de VS ging schampen kwam hij uiteindelijk in de eerste week van september aan land in het Canadese Nova Scotia. Ondanks dat Earl was afgezwakt zorgde hij toch voor aanzienlijke overlast in Canada. Met windsnelheden van 100 km/u werden bomen ontworteld en elektriciteitslijnen vernield. Er viel gelukkig maar één dode.

Terwijl de tropische stormen Fiona en Gaston vlak na elkaar ontstonden en weinig tot geen problemen veroorzaakten ontstaat in de plotseling de tropische storm Hermine. Het lage druk gebied ontstond voor de kust van, wederom Guatemala, en trok over het land zo de golf van Mexico in. Daar ging de storm vrij snel aan land op de grens van Mexico en Texas en liet het de olieopruimactie in de Golf met rust. Aan Hermine worden toch nog honderd doden gerelateerd met een totale schade van 740 miljoen dollar.

Op 8 september ontstaat tropische storm Igor. En ook nu blijkt dat het een joekel van een orkaan gaat worden, maar tegelijkertijd zien we ook weer dat de storm voortijdig afbuigt van het vaste land van de VS of het Caribische gebied. Dit is natuurlijk uitermate gunstig voor olie opruimwerkzaamheden, maar ook voor de bevolking van Haïti ,waar na de aardbeving nog duizenden mensen in tenten leven. Igor lijkt echter op Bermuda af te stevenen en terwijl Igor langzaam groeit en groeit ontstaat achter Igor alweer Julia te ontstaan. Julia is zelfs de meest oostelijke zware orkaan ooit. Terwijl beide stormen in mum van tijd uitgroeien tot monsterorkanen van 4e categorie, komt ook tropische storm Karl in actie.


De orkanen Karl (links), Igor (midden) en Julia (rechts) goed zichtbaar op de Atlantische oceaan

Deze storm ontstond voor de kust van Yucatán (Mexico) en zet het schiereiland onder water om vervolgens te heractiveren in de Golf van Mexico. Daar maakt Karl optimaal gebruik van het warme zeewater en groeit uit tot een kolossale categorie 3-orkaan en gaat dan de kust van Mexico hard treffen.

Orkaan Igor mist uiteindelijk Bermuda net maar zorgt met zijn kolossale omvang toch voor veel overlast en trekt dan verder richting Labrador en Newfoundland (Canada). Ondanks dat er maar vier doden vielen, was de schade van Igor best groot. Totaal zou de storm voor 160 miljoen dollar aan schade hebben aangericht. Julia doofde uit de op de Atlantische oceaan, zonder noemenswaardige schade, maar Karl richtte voor miljarden schade aan. Met name Mexico krijgt er van langs, daar vallen 22 doden in de regio Vera Cruz.

Eind september komt dan ook nog tropical storm Matthew voorbij. De storm, die maar erg traag voorbij trekt, dumpt bakken water uit over Venezuela, Midden-Amerika en later ook Mexico. De aardverschuiving in Mexico, die ik hierboven al noemde, wordt dan voornamelijk gerelateerd aan de regenval van Matthew. Maar niet alleen Mexico wordt zwaar getroffen, sterker nog: het is Nicaragua dat het hardst lijkt getroffen. Daar vallen 54 doden en raken duizenden mensen dakloos. Ook in Mexico, Venezuela, Belize en Guatemala vallen doden. Matthew heeft uiteindelijk 126 slachtoffers gemaakt en voor 2,5 miljard dollar aan schade aangericht.



Symfonie der Indonesische Vulkanen
Nadat vorige maand op het Indonesische eiland Sumatra vulkaan Sinabung tot leven kwam had nog niemand kunnen voorspellen wat er nog zou komen. Eind oktober begint één van de gevaarlijkste vulkanen van Indonesië, de Merapi, aan een nieuwe reeks uitbarstingen. Nadat tienduizenden mensen zijn geëvacueerd, houdt iedereen in de buurt de adem in, want de Merapi blijft zeer onvoorspelbaar. Uiteraard volgen we de Merapi op de voet en de vulkaan barst op 26 oktober uit. Hete as wordt kilometers weggeslingerd en maakt direct al slachtoffers. Nog eens duizenden slaan op de vlucht. In de dagen erna blijft de vulkaan actief en tonnen as wordt over de omringende dorpen uitgestrooid.



Op 1 november barst de Merapi nog eens uit en nu krijgt ook het vliegverkeer boven Indonesië last van de aswolken. Op 2 november volgt een nog zwaardere explosie op de vulkaan, juist op de dag dat de president het rampgebied bezoekt. Op 3 november volgt een nog zwaardere uitbarsting waarna de gevarenzone rondom de vulkaan verder wordt vergroot tot 20 kilometer en dus nog eens tienduizenden mensen worden geëvacueerd.

Foto rechts: Askolom van de Merapi op 4 november, tot 10 kilometer hoogte.

Door de nieuwe krachtige uitbarstingen worden tientallen mensen in hun slaap verrast door hete aswolken. Ze overleven het helaas niet. Vulkanologen vrezen dat de zwaarste uitbarsting mogelijk nog moet komen. Zo ver komt het gelukkig niet en naarmate de dagen verstrijken lijkt de vulkaan weer tot rust te komen. Af en toe stoot de vulkaan nog een hete gaswolk uit maar het ergste is achter de rug. Langzaam keren de mensen terug naar hun dorpjes en dagen achtereen worden nog slachtoffers geborgen die het natuurgeweld niet konden ontvluchten. De Merapi maakt uiteindelijk meer dan 320 slachtoffers en talloze dorpen zijn onbewoonbaar door de tonnen as die er ligt. De schade aan de natuur is enorm en nog niet volledig in kaart gebracht. Een foto-overzicht vind je hier.

Op 30 oktober begint ook de Krakatau, een andere Indonesische vulkaan, aan een nieuwe uitbarstingsreeks. Ook deze vulkaan heeft een zeer gewelddadige geschiedenis en wordt al sinds jaar en dag op ons forum gevolgd. In de loop van de jaren bouwt de vulkaan zichzelf weer op om ooit net zo verwoestend uit te barsten als in 1883. De vulkaan ligt in zee en zorgt vooralsnog alleen voor wat overlast door middel van aswolken, maar tot op de dag van vandaag is de Krakatau nog steeds actief.

Terwijl de vulkanen overal ter wereld nauwlettend worden gevolgd, is het in november de beurt aan de Bromo, weer een Indonesische vulkaan, op het eiland Java. Gelukkig zijn de gevolgen van deze uitbarsting gering. Een vliegveld wordt enkele dagen gesloten en op sommige plaatsten ligt een laag as van tien centimeter dik. Wel heeft deze uitbarsting gevolgen voor het toerisme, want veel toeristische plaatsen zijn getroffen door de aswolken van de Bromo. Eind december zijn ze daar nog steeds bezig met het reinigen van de as.

Zware overstromingen in Thailand
In oktober wordt Thailand getroffen door abnormale hoeveelheden neerslag De moessonregens zouden normaliter niet meer zoveel water dumpen in oktober, maar dit jaar gaan de regens onverminderd voort. De regering maakt bekend dat 25 procent van heel Thailand onder water staat. Bijna drie miljoen mensen zijn getroffen door de watersnood, tientallen mensen komen om het leven. Het overtollige water wil onder andere via de rivier Chao Praya weg, maar die loopt dwars door Bangkok.

Daar probeert de regering met man en macht de naderende vloed het hoofd te bieden. Evacuaties komen op gang en met honderdduizenden zandzakken gaat de regering het water te lijf. Gelukkig blijft Bangkok het ergste bespaard maar staat het dodental op 232 eind november. Wel blijven toeristen weg uit Thailand en dat wordt er niet beter op als een ‘beroemde’ Thaise waarzegger voorspelt dat het land in december een tsunami te wachten staat, soortgelijk aan de ramp uit 2004. De tsunami komt er tot op de dag van vandaag niet. Het is nog onduidelijk wat er met de waarzegger is gebeurd.

Supertyfoon Megi
Op 12 oktober ontstaat in de Stille Oceaan een tyfoon genaamd Megi. In het begin lijkt de tyfoon (oftewel orkaan) vooral Taiwan in het vizier te hebben, maar als hij plotseling afbuigt, wordt duidelijk dat de tyfoon op ramkoers met de Filipijnen ligt. De orkaan groeit uit tot een supertyfoon van de allerzwaarste vijfde categorie. Duizenden mensen worden geëvacueerd vanuit Luzon, waar Megi verwacht wordt. Op de morgen van de 18e oktober komt de supertyfoon in Luzon aan land, met windsnelheden van ruim 200 km/u, waar het ongelofelijke schade aanricht aan huizen en rijstvelden. Gelukkig zijn de Filippijnen redelijk goed voorbereid op Megi, waardoor het aantal slachtoffers beperkt blijft tot ca. 40. Megi is desondanks de op drie na duurste orkaan ooit voor de Filipijnen, met een totale schade van 255 miljoen dollar. De regering spreekt echter van de zwaarste orkaan in twintig jaar die het eiland heeft getroffen.


Supertyfoon Megi (ook wel Juan genoemd) op 17 oktober vlak voor de landfall op Luzon in de Filippijnen

Nadat Luzon onder water is gezet, is Megi afgezwakt tot categorie twee maar de warme zeewatertemperaturen in de Zuid-Chinese Zee doen Megi opnieuw uitgroeien tot een orkaan van vierde categorie. Terwijl Taiwan door Megi geschampt wordt en daar ook tientallen mensen bij overstromingen omkomen, gaat Megi in China opnieuw aan land. De Chinese regering volgde Megi ook al op de voet en heeft gelukkig goede voorbereidingen getroffen. 150.000 mensen waren uit voorzorg geëvacueerd. Desondanks richt Megi grote schade aan de landbouw en infrastructuur. De geschatte schade in China loopt op tot 450 miljoen dollar. In China zouden geen mensen zijn omgekomen.



Warm begin November en toen kwam Carmen
Terwijl het begin van november zich aandiende waren de minimumtemperaturen in Nederland nog verbazingwekkend hoog. Op de 4e zelfs recordhoog. Westdorpe (Zl) in het zuidwesten van het land haalde recordtemperaturen van 14,7 graden Celsius, terwijl ook het midden, westen en zuidoosten ruim boven de 14 graden bleef. Alleen het noorden en noordoosten haalde zijn hoogste temperatuur ooit niet. Ook op het forum bleef dat ook niet onopgemerkt. De dagen kabbelden rustig weg en ineens was daar Carmen.

Op maandag 8 november kregen we op het forum de eerste aanwijzingen voor een op handen zijnde depressie met flink wat regen en wind. Een dag later beginnen ook andere sites zich te roeren en lijkt het er op dat we in de loop naar dat weekend een flinke herfststorm gaan krijgen. Onze oosterburen hebben dan de komende storm al een naam gegeven: Carmen! Vol verwachting wordt weer uitgekeken naar een woest en stormachtig weekend. De camera’s worden opgeladen en menig DASOO-bezoeker maakt zich klaar om wat foto’s te gaan schieten van het naderende stormfront. Terwijl de kinderen buiten door het onstuimige weer moeten ploeteren om hun begeerde snoep op Sint Maarten op te halen, blijven wij binnen, wachten op wat komen gaat. Windkracht negen wordt nog wel langs de kust gehaald maar toch lijkt iedereen wat teleurgesteld als het daarbij blijft. Af en toe wordt er een windstoot van 110-125 km/u gemeten, maar meer is het niet. Lokaal is er wel wat overlast van afgewaaide dakpannen, omgewaaide bomen of her en der wat schade in tuinen, maar over het algemeen valt het met Carmen allemaal behoorlijk mee. Hooguit wat leuke plaatjes.

Zware overstromingen in delen van Limburg, Brabant, Belgie en Europa.
In de tweede helft van november worden grote delen van Europa getroffen door hevige regenval. Novemberstormen teisteren diverse delen van het continent en zware regenval verandert rivieren en beekjes in ontzagwekkende watermassa’s die alles meesleuren wat ze tegenkomen. Onze zuiderburen worden ook hard getroffen. In Vlaanderen staat het water op veel plaatsen op historisch hoge hoogtes en dijken kunnen het water niet aan en bezwijken.

Oost-Vlaanderen kondigt het rampenplan af en in de Vlaamse Ardennen barsten rivieren uit hun voegen. Bij St.Pietersleeuw breekt een dijk door en bij Ninove stroomt het water het centrum in. In België zijn vier dodelijke slachtoffers te betreuren.

Ook in Limburg en Brabant komen gemeentes in de problemen. Media november heeft het behoorlijk wat dagen geregend (na Carmen) en Zuid-Limburg kent zelfs de natste novemberdag ooit. Veel problemen zijn er gemeld in de omgeving van onder andere Baarlo, Nuth en Elsloo. Via de hoger gelegen gebieden in Limburg baant het water zich een weg naar lager gelegen gebieden en daar komen steeds meer gemeentes in de problemen. Ook net over de grens in Duitsland richting Düsseldorf zoekt het water een uitweg en komen Duitse gemeenten in de problemen. Ook stroomafwaarts richting Goch, bij Kleve, staat er veel meer water dan normaal. De totale schade in Nederland en Vlaanderen wordt geschat op 180 miljoen euro. Daarvan is 150 miljoen alleen al voor de Belgische provincies Waals-Brabant, Oost-Vlaanderen en Henegouwen.

Het zuidwesten van Engeland wordt ook zwaar getroffen. Delen van het land kregen zo’n 25 mm water te verwerken in een paar uur tijd waardoor wegen, kelders onderliepen en rivieren het water niet aan konden.

Ook op het Griekse eiland Corfu gaat het mis. Als je denkt dat je nog even van een nazomer vakantie kunt genieten had je het goed mis. Het eiland krijgt te maken met de zwaarste overstromingen van de afgelopen 40 jaar

Ook op de Balkan hebben ze te kampen met de grootste wateroverlast in 100 jaar tijd. Montenegro spreekt van de ernstigste overstromingen ooit, terwijl 70 procent van het hele land wordt bedreigd door het kolkende water. Bosnië spreekt van een catastrofe langs de rivier de Driba, waar in sommige dorpen de waterstand gestegen is tot aan de tweede verdieping. Kroatië meldt grote problemen in de omgeving van Dubrovnik waar kolkende watermassa’s door de dorpen stromen, zoals zichtbaar op onderstaand filmpje

Verbazingwekkende mooie plaatjes: Het noorderlicht
Vorig jaar maakte ik al melding van een bijzonder fenomeen, namelijk de Lichtende Nachtwolk, maar ook dit jaar wil ik even de aandacht vestigen op een bijzonder mooi natuurverschijnsel. In november van dit jaar wordt er in de landen in het hoge noorden zoals IJsland, Noorwegen, Canada of Groenland het noorderlicht, ook wel poollicht of Aurora Borealis genoemd, veelvuldig gespot.


Dit werkelijk adembenemende verschijnsel zorgt voor menig ‘oeh’ of ‘aaah’ op het forum en lijkt een fantastische vakantiebestemming. Het verschijnen van dit fenomeen valt samen met krachtige uitbarstingen op de zon, die we uiteraard ook volgen op dit forum, waarbij energiedeeltjes in de aardse atmosfeer binnendringen. Boven de polen worden deze deeltjes versneld afgebogen en botsen op zuurstof- en stikstofatomen. De energie die daarbij vrij komt veroorzaakt op grote hoogte dan het noorderlicht.

Op weg naar de winter… en volgens enkelen: Een Siberische winter…
In oktober bereiken ons de allereerste wintervoorspellingen voor 2010/2011. Krijgen we een kwakkelwinter? Een droge? Een ijskoude? Een sneeuwvolle? Het is natuurlijk weer afwachten maar volgens een Britse weerkundige krijgen we komende winter een ijskoude, Siberische winter. Nadat het Britse Met Office vorig jaar blunderde met zijn zomer en wintervoorspelling en genadeloos werd afgemaakt, was het dit keer de beurt aan het veel kleinere “Positiv Weather Solutions”. Opmerkelijk detail? Dit kleine station had vorig jaar de koude en sneeuwvolle winter plus de natte zomer goed voorspeld.

Begin november wagen zich ook de Duitsers aan een gewaagde uitspraak: We krijgen een nog koudere winter dan vorig jaar. Ook collega’s uit Rusland en Polen wezen op een extreem koude winter die ons zou gaan treffen. En de witte kerst? Volgens de Duitsers was die kans dit jaar bijzonder gunstig! Uiteraard proberen we ook wekelijks weer op ons forum het weer te voorspellen. Iedereen is daarbij welkom, dus doe je ding en probeer het ook eens.

Maar is daar dan in november al wat van te merken voor ons land? Jazeker.. terwijl in het begin van november de temperaturen abnormaal hoog zijn, dalen ze aan het eind van de maand richting vriespunt. De sneeuw komt eraan! En dan merk je dat in de derde week van november dat de koorts op het DASOO-gedeelte weer toeneemt. “De schaatsen kunnen uit het vet mensen!”, schreeuwt Horned_Reaper hard op 18 november. De weerkaarten zien er voor eind november, begin december, prachtig uit en de temperatuur duikt onder het vriespunt. Koning Winter lijkt zich begin december aan te dienen.



Op bovenstaande weerkaart is goed te zien hoe de cumulatieve sneeuwhoeveelheid zich in de dagen vooruit zou moeten ophogen. Vanaf 25 november zit Nederland in het groens terwijl het op 2 december onder een dik pak sneeuw zou moeten liggen. De spanning neemt met de dag toe en iedereen denkt: SNEEUW!!!, nouja, bijna iedereen dan. De dagen na de 25e november kruipt de temperatuur naar beneden, de sneeuw lijkt er daadwerkelijk te gaan komen. Steeds meer mensen willen weten of het witte goedje er daadwerkelijk komt of niet en je merkt direct weer dat De Atmosfeer Staat Op Ontploffen (DASOO)-topics een stuk sneller gaan lopen. Er is duidelijk iets aan de hand.

En op 29 november gebeurt het daadwerkelijk. Vanuit het zuiden komen sneeuwbuien het land binnen en hoe! Het wordt een regelrechte chaos voor ons land en dat op de allereerste sneeuwdag. Ruim 900 kilometer file wordt er in Nederland gemeld. Een absoluut record voor een avondspits. En dat terwijl de ANWB een normale avondspits verwacht, met kans op wat sneeuw. Nederland staat gewoon stil. Automobilisten staan uren in de file en komen pas ’s avonds laat thuis, na een uur of vier in de file te hebben gestaan. Een ongekende chaos, maar een voorbode wat ons straks in december staat te wachten. In elk geval levert het vroege winterweer weer prachtige plaatjes op.



Sneeuw, Nog meer sneeuw, Had ik al sneeuw gezegd: SNEEUW!?
Terwijl Koning Winter in november een flinke voorproef gaf voor wat ons te wachten zou staan volgen we de kaartjes intensief in de maand december. Terwijl de eerste verkeerschaos al achter de rug is valt begin december de eerste paar centimeters sneeuw in Limburg. Ook de rest van het land ziet de witte vlokken, maar vooral in Limburg blijft het liggen. Terwijl de temperaturen begin december onder het vriespunt blijven (en op sommige plaatsen ze er pas eind december weer boven komen!!) valt ook in het hoge noorden de eerste sneeuw. Vooral in het noorden van Friesland en Groningen valt 5 tot 10 centimeter.

Het KNMI komt op 3 december met een weerwaarschuwing voor extreemweer voor de kustprovincies en een nieuwe recordspits lijkt aanstaande. Die blijkt nog redelijk mee te vallen en dit keer is het de beurt aan de omgeving van Den Helder. Daar valt een dik pak sneeuw, zoals je hieronder op de foto kunt zien. (Met dank aan Co_OL!)

In de week erna blijft het vriezen en sneeuwen op veel plekken in het land. Geen grote hoeveelheden, maar tot dan toe is het een heerlijke winter. Langzaam gaan we ons afvragen: “Komt die witte kerst er dit jaar weer?”, want twee jaar op rij, is toch wel uniek. En de laatste eeuw was het immers nog maar een keer of zeven voorgekomen. Eventjes wordt het twijfelen als de sneeuw aan het eind van week twee in december zo goed als verdwenen is in ons land, maar op de 15e december is het weer raak.

Terwijl gemeentes en provincies beginnen te roepen dat het strooizout alweer op raakt, krijgt dit keer het oosten van Nederland weer enkele centimeters sneeuw, tot frustratie van het westen. Verbazingwekkende berichten omdat men in oktober nog riep voldoende strooizout te hebben voor deze winter. Ook de NS en ProRail riepen toen:”We zijn klaar voor de winter, het gaat niet zoals vorig jaar!”. Yeah right.. NOT.. #FAIL!

De kaartjes hadden goed voorspeld, dat er op die dagen weer sneeuw op ons land zou afkomen. Ook blijkt uit de nieuwe kaarten dat de dooiaanvallen geen kans krijgen en dat ons land afstevent op nieuwe sneeuwval, maar ook ijzige temperaturen. De vraag blijft echter:”Hoe koud? En Hoeveel sneeuw?” Ook onze oosterburen wijzen op twee dagen flinke sneeuwval van twintig centimeters per dag, voor grote delen van hun land, maar dus ook voor delen van ons land.

Bakken met sneeuw voor de Randstad, Oosten en Zuiden
Op donderdag 16 december krijgen we opnieuw een flinke sneeuwaanval. Ditmaal zijn de Randstad en Zeeland aan de beurt. Om twee uur ‘s middags heeft een flink neerslaggebied bijna heel Nederland in zijn greep met vooral sneeuw in het zuidwesten en natte sneeuw en/of regen in het noordoosten.
Echter gaat het op de 17e en 18e december helemaal los als het westen en zuidwesten van het land tientallen centimeters sneeuw krijgt. Met jaloerse blikken wordt gekeken naar de ongelofelijke hoeveelheden die daar vallen. Ook het KNMI waarschuwt weer voor die regio’s voor extreem weer. En het wordt weer een verkeerschaos rondom Rotterdam, Den Haag en later ook Amsterdam en Utrecht. Onderstaand kaartje geeft het sneeuwdek op 19 december 08.00 uur.

Het openbaar vervoer ligt plat. Treinen rijden niet of met enorme vertragingen, wissels zijn bevroren en ook busmaatschappijen, zoals GVB, halen hun bussen van de straat omdat het te gevaarlijk zou zijn. Er ontstaan recordlange files en bijvoorbeeld rond Amsterdam staat het verkeer gewoon uren stil, zoals te zien is op onderstaande kaart.

Op de A1 staat VEERTIG kilometer file tussen Watergraafsmeer en Hoevelaken, om maar wat te noemen. Op vrijdagmiddag iets voor vijven staat er dan al 737 kilometer aan file. Ook op Schiphol vallen vele vluchten uit en moeten reizigers de nacht doorbrengen op de luchthaven. Ook het oosten, zuiden en zuidoosten krijgen die dagen veel sneeuw al is het minder dan in de Randstad. Het noorden kan tot dan toe alleen toekijken, het lijkt inderdaad op de omgekeerde wereld vergeleken met 2009. Op de 19e december krijgt vooral het zuidelijk deel van Nederland nog eens een enorm pak sneeuw over zich heen.

Witte kerst en geen winterbanden of strooizout?
Een paar dagen voor kerst maken steeds meer provincies melding van een strooizout tekort. Rantsoenen worden ingesteld en dat terwijl de echte winter nog maar enkele weken bezig is. Prijzen van strooizout lijken te verdubbelen omdat men niet meer aan de vraag kan voldoen. Ook komen we berichten tegen dat de ijskoude nachten van december langzamerhand de koudste decembermaand ooit kunnen gaan veroorzaken. En aan het einde van dit jaar wordt opgemerkt dat 2010 het koudste jaar in tijden, is geweest. Op 22 december wordt dan definitief bekend gemaakt dat we opnieuw een witte kerst krijgen. Ook is er een nijpend tekort aan winterbanden. Ze zijn niet aan te slepen en die wel te krijgen zijn, lijken in prijs verdubbeld wat veel woede opwekt.

Limburg begraven: Ongekende hoeveelheden sneeuw
Op 21 december geven de nieuwe kaarten aan dat er op de 23e en 24e december opnieuw veel sneeuw wordt verwacht. Dit keer zouden het oosten en zuiden de gelukkigen zijn. Sterker nog: Mogelijk een etmaal lang sneeuw, oplopend tot 20-50 centimeter lokaal. Achja, zo erg kan het toch nooit worden? Nou dat hebben we geweten… Zelfs het KNMI zag het niet aankomen, er werd vooraf geen waarschuwing gegeven voor extreem weer maar op de 24e december wordt Limburg begraven onder de sneeuw. Rijkswaterstaat adviseert vrachtwagens niet de weg op te gaan. Dit terwijl België en Duitsland sommige delen van hun land totaal afsluiten voor vrachtverkeer. Luchthaven Eindhoven gaat dicht en ook de A2 tussen Maastricht en Eindhoven wordt een tijd afgesloten om hij onbegaanbaar is geworden. Ook andere wegen in het zuiden zijn nauwelijks begaanbaar. Ook worden bussen weer binnen gehouden. Sommige delen van Limburg krijgen uiteindelijk 20 tot 40 centimeter sneeuw, een unieke hoeveelheid. Op onderstaande kaart het sneeuwdek op 1e kerstdag 08.00 uur


Tocht der Tochten?
Door de geringe sneeuwval in het noorden, de koude nachten en het langzaam groeiende ijs wordt het woord “Elfstedentocht” ook steeds vaker genoemd. Voor dit evenement heeft FOK! zelfs een eigen forum in het leven geroepen en langzaam zie je dat zich ook daar steeds meer mensen gaan melden. Komt ie wel of komt ie niet? Als de directeur van Meteo Consult dan ook nog roept dat elke Fries eens sneeuw moet gaan ruimen, zodat we op 28 december een tocht kunnen rijden, wordt dit door zo’n beetje elk krant opgepikt. Het lijkt er voor december niet meer in te zitten, zeker omdat de dooiaanval na kerst meer en meer grip lijkt te krijgen. Op dit moment wijzen de kaarten na nieuwjaarsdag opnieuw op kou, maar hoe koud wordt het echt? En krijgen we nog sneeuw? Want met sneeuw komt er geen ijs, maar de kansen op een Elfstedentocht in januari zijn nog altijd aanwezig. Afwachten!

We vonden de winter van 2009 al prachtig, maar die van 2010 zullen we in Nederland niet snel vergeten. Maar, zoals altijd: gelukkig hebben we de foto’s nog!

Winter in Europa en de VS
Ook elders in Europa gaan ze gebukt onder grote hoeveelheden sneeuw, maar ook onder ijzige vrieskou. De sneeuw die ons eind november trof, trof de Britten op hetzelfde moment nog harder. Zij kregen de volle laag. De chaos op luchthavens en in het verkeer in Groot-Brittannië is enorm na ijskoude nachten en hevige sneeuwval. De luchthavens Gatwick, Edinburgh en Heathrow gaan soms dicht en deze vertragingsellende duurt heel december. Wales meldt zelfs een kouderecord.

Ook bij onze oosterburen gaat het in dezelfde periode al mis. Hevige sneeuwval zorgt op één dag al voor 1800 ongelukken in de deelstaat Nordrhein-Westfalen. Diezelfde deelstaat sluit later in december de wegen voor al het vrachtverkeer door de aanhoudende sneeuwval. Ook hier sluiten luchthavens, net als in België, Zwitserland en Frankrijk
Terwijl West-Europa vooral te kampen heeft met temperaturen van -10 en hevige sneeuwval, is er in Oost-Europa veel meer kou. Temperaturen van -20 tot -30 graden Celsius maken daar tientallen slachtoffers, vooral in Polen. Net als Nederland heeft België vlak voor kerst te maken met de enorme bakken sneeuw. En ook daar hebben ze een enorme verkeerschaos. Ook in Scandinavië hebben ze problemen. Daar valt in Zweden en Finland soms 50 tot 70 centimeter sneeuw en ook in Denemarken valt veel sneeuw, zoals te zien is op deze foto’s.

Ook de VS krijgt in december te maken met zware sneeuwstormen die vooral het midden en noordoosten van het land teisteren. Halverwege de maand was het Midwesten van de VS aan de beurt waardoor duizenden vluchten moesten worden geannuleerd. Ook Canada heeft te maken met het winterweer en daar wordt het leger ingezet om mensen te bevrijden uit ondergesneeuwde gebieden en ingesneeuwde auto’s.
Onderstaand filmpje toont een dak van een stadion dat de grote hoeveelheden sneeuw duidelijk niet meer aan kan:

Ook na kerst blijft het winterweer de VS teisteren en krijgt vooral het noordoosten te maken met enkele sneeuwstormen. Hierdoor gaat onder andere alle luchthavens van New York dicht. Er viel in korte tijd dertig centimeter sneeuw en er wordt nog eens een halve meter sneeuw verwacht. Het leverde enkele opmerkelijke feiten op. Als je wilt weten wat twintig uur sneeuwstorm in de VS doet met je achtertuin, moet je voor de aardigheid echt eens dit filmpje bekijken. Krankzinnig gewoon :{



Zo zijn we dus een jaar verder en blijven op dit moment enkele vragen hangen. Hoeveel sneeuw gaat er nog vallen? Komt de kou weer terug of zet de dooi door? Komt er een Elfstedentocht begin volgend jaar? Wie weet komt er een kwakkelwinter en krijgen we februaristormen.. het is en blijft afwachten en je zult het wellicht gaan lezen in het jaaroverzicht van 2011.

Uiteraard wil ik iedereen ook dit jaar bedanken die zich heeft ingezet voor dit ‘kleine’ subforum. De views en postaantallen zijn in november flink gestegen en dat zal voor december alleen maar zo blijven vanwege de hevige sneeuwval verwacht ik.
Ik zou het zelf erg leuk vinden als een ieder die dit jaaroverzicht leest ook even een berichtje wil achterlaten.

Voor een ieder die de voorgaande edities van het jaaroverzicht wil teruglezen:
DE: Jaaroverzicht 2009
DE: Jaaroverzicht 2008
DE: Jaaroverzicht 2007

Voor de rest heb ik weinig meer te melden, ik heb de laatste dagen genoeg geschreven en gedacht dus bij deze wens ik iedereen die dit leest een heel voorspoedig uiteinde van 2010 en vast een gelukkig 2011. Tot ziens in dit fijne subforum!

Frutsel

[ Bericht 0% gewijzigd door Frutsel op 29-12-2010 21:05:42 ]
pi_90584548
Geweldig Frutsel!

Wat een werk, en wat een prachtige uiteenzetting.
Heerlijk om dit terug te lezen! O+
  woensdag 29 december 2010 @ 15:38:35 #4
105393 IkWilbert
-Tukker 4 life-
pi_90585447
Frutsel, HELD! _O_
* I intend to live forever, so far so good! *
pi_90587238
Heel mooi gedaan, veel werk! ^O^

Maar ik kwam tijdens het lezen wel heel, heel erg veel spelfouten tegen, met name d's en t's. Als je de OP effe in een code weergeeft, dan wil ik ze er wel allemaal uithalen.
pi_90587495
Ge-wel-dig!

Bedankt Frutsel!
's Avonds een man, overdags rustig an
pi_90587659
quote:
1s.gif Op woensdag 29 december 2010 16:17 schreef Saekerhett het volgende:
Heel mooi gedaan, veel werk! ^O^

Maar ik kwam tijdens het lezen wel heel, heel erg veel spelfouten tegen, met name d's en t's. Als je de OP effe in een code weergeeft, dan wil ik ze er wel allemaal uithalen.
Mjah er staan her en der nog wel meer schoonheidsfoutjes, een gemiste spatie etc etc en de spellingscontrole zal de D's en T's niet hebben gezien denk ik. Maar ja, kan niet overal op letten :') Ik kan je het hele document wel mailen als je wilt?
pi_90587697
quote:
1s.gif Op woensdag 29 december 2010 16:25 schreef Frutsel het volgende:

[..]

Mjah er staan her en der nog wel meer schoonheidsfoutjes, een gemiste spatie etc etc en de spellingscontrole zal de D's en T's niet hebben gezien denk ik. Maar ja, kan niet overal op letten :') Ik kan je het hele document wel mailen als je wilt?
Stuur hem maar op naar mijn mail ^O^
pi_90587775
quote:
1s.gif Op woensdag 29 december 2010 16:26 schreef Saekerhett het volgende:

[..]

Stuur hem maar op naar mijn mail ^O^
mot je me je mailadres ff pm'en ;)
pi_90587830
Mooi gemaakt! Daar zit vast heel wat tijd in! Leuk om te lezen.
I believe i can fly!
I believe i can touch the sky!
pi_90587917
quote:
1s.gif Op woensdag 29 december 2010 16:27 schreef Frutsel het volgende:

[..]

mot je me je mailadres ff pm'en ;)
Gedaan. Ik dacht dat de blauwen van iedereen het mailadres wel konden zien, maar niet dus :P
pi_90588057
quote:
14s.gif Op woensdag 29 december 2010 15:17 schreef horned_reaper het volgende:
Geweldig Frutsel!

Wat een werk, en wat een prachtige uiteenzetting.
Heerlijk om dit terug te lezen! O+
Thx, je wordt nog ff bij naam genoemd ;) :P
quote:
1s.gif Op woensdag 29 december 2010 15:38 schreef IkWilbert het volgende:
Frutsel, HELD! _O_
O+ :@

quote:
1s.gif Op woensdag 29 december 2010 16:22 schreef Burnie88 het volgende:
Ge-wel-dig!

Bedankt Frutsel!
*O*
quote:
1s.gif Op woensdag 29 december 2010 16:28 schreef pietkanarie het volgende:
Mooi gemaakt! Daar zit vast heel wat tijd in! Leuk om te lezen.
:Y Ik zal niet zeggen hoeveel :X :')
  woensdag 29 december 2010 @ 17:38:39 #13
34663 SpeedyGJ
Zo snel als de bliksem O+
pi_90591404
Wat een werk zeg, geweldig _O_ ^O^
Ga zo door _O_
<a href="https://www.youtube.com/channel/UCPueUwKfPaGH7v48LZlltkg" rel="nofollow" target="_blank">WSDokkum Youtube</a>
  woensdag 29 december 2010 @ 17:51:37 #14
145755 kahaarin
You are my sunshine......
pi_90591962
Mooi gedaan Fruts! ^O^ :*
be nice or go away
  User die overal opduikt 2022 woensdag 29 december 2010 @ 17:56:43 #15
186611 Haags
pi_90592170
Hier heb ik maar 1 woord voor over!

Amen! _O_
Zonder wrijving geen glans
pi_90592418
quote:
1s.gif Op woensdag 29 december 2010 16:32 schreef Frutsel het volgende:

[..]

Thx, je wordt nog ff bij naam genoemd ;) :P

Ik zag het al!
:*
  woensdag 29 december 2010 @ 18:04:35 #17
15221 Falco
Afleidingsmanoeuvre
pi_90592444
Gaaf en vermakelijk overzicht Frutsel _O_!
<a href="https://www.youtube.com/watch?v=yIl_jGh-LWE" target="_blank" rel="nofollow">Afleidingsmanoeuvre</a>
pi_90592585
Wat een overzicht ^O^

Daar moet echt een berg werk in gezeten hebben. Hulde _O_
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
  woensdag 29 december 2010 @ 18:33:48 #19
74976 JDude
groetjes, veldmuis
pi_90593763
Leuk leesvoer!
It's always around me, all this noise
But not nearly as loud as the voice saying
"Let it happen, let it happen (It's gonna feel so good)
Just let it happen, let it happen"
pi_90595351
Wederom mooi gedaan _O_
Leuk om alles weer eens terug te lezen.

Mooiste topic van dit jaar. ^O^
pi_90599068
complimenten ^O^
pi_90600083
Dank u Dank u O+

Even kleine aanpassing gedaan met betrekking tot spelVouten :P Met dank aan Saekerhett _O_
  Licht Ontvlambaar donderdag 30 december 2010 @ 09:27:37 #23
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_90617264
Wauw! Maar, het doet me meteen weer twijfelen aan onze eventuele vakantiebestemming voor volgend jaar :P
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
pi_90662285
Mooi overzicht. :Y
full stops and exclamation marks
  vrijdag 31 december 2010 @ 19:15:06 #25
8372 Bastard
Persona non grata
pi_90687943
Nomineer ik voor beste OP dit jaar _O_

Was ook echt een DE jaar!
The truth was in here.
pi_90710100
_O_
Wat een fantastisch stuk werk!
pi_90749392
_O_ Schitterend _O_
Weer of geen weer, altijd actueel www.onweer-online.nl
pi_90783845
Mooi overzicht!
"If I make it trough the night, we can eat my balls for breakfast."
  Moderator maandag 3 januari 2011 @ 13:21:03 #29
8781 crew  Frutsel
pi_90789039
Thx allen O+

quote:
1s.gif Op vrijdag 31 december 2010 19:15 schreef Bastard het volgende:
Nomineer ik voor beste OP dit jaar _O_
Helaas kan je die nominatie nergens kwijt :') :P
  dinsdag 4 januari 2011 @ 15:36:31 #30
330648 zenkelly
Curious nature
pi_90838332
_O_ Respect Frutsel! ^O^
Ik ben nu al benieuwd naar het jaaroverzicht 2011... c_/
Crazy as Always...met vleugels natuurlijk..;-0
  woensdag 5 januari 2011 @ 10:42:29 #31
97042 Sj0rSz
Erkend Oppersoftie
pi_90872345
Tof overzicht, Fruts!! :D

Ik had hem ff gemist xD
Op donderdag 28 juni 2012 20:52 schreef Peterselieman het volgende:
We hebben Sjorsduels. Saaie wedstrijden waarin niets gebeurt en die ellendig lang duren :P
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')