abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_90532917
Honderden evacuaties in Australië na overstromingen



Het oosten van Australië blijft kampen met zware wateroverlast. Vandaag zijn honderden mensen geëvacueerd wegens het wassende water.

Vooral de staat Queensland is zwaar getroffen door hevige regenbuien. Afgelopen week raasde de cycloon Tahsa over het gebied. Dit leidde tot de zwaarste wateroverlast in vijftig jaar.



Enkele dorpen zoals Chinchilla, Dalby en Theodore zijn van de buitenwereld afgesneden. Een deel van de bewoners moest per helikopter worden geëvacueerd.



Gisteren heeft de politie nog drie tieners opgepakt die probeerden om met een luchtmatras dertig kilometer naar Brisbane af te leggen. "Dom en gevaarlijk", aldus de ordediensten. Ongeruste buurtbewoners verwittigden de politie en die pakte de kinderen halverwege hun trip op. (afp/adb)

Video + Bron

Zie ook: Hurricane Season 2010 #4

[ Bericht 3% gewijzigd door #ANONIEM op 28-12-2010 13:00:22 ]
pi_90533637






pi_90579864
Ergste overstromingen in vijftig jaar tijd in Australië



Het noordoosten van Australië is getroffen door de ergste overstromingen in vijftig jaar tijd. Al meer dan duizend personen hebben noodgedwongen hun huis moeten verlaten, melden Australische media.

Afgelopen week raasde een orkaan over het gebied. Dit leidde tot zeer zware regenval met de overstromingen tot gevolg. Verscheidene regio's in de zwaar getroffen staat Queensland zijn tot rampgebied uitgeroepen. Het leger moest de circa driehonderd inwoners van het volledige ondergelopen plaatsje Theodore met helikopters evacueren.

De Australische premier Julia Gillard sprak van "ongekende'' overstromingen en waarschuwde dat de situatie nog erger kan worden. De regering heeft omgerekend circa 750 miljoen euro uitgetrokken voor hulp. Gillard riep de bevolking op ook geld te geven voor de slachtoffers. (anp/sps)







hln

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 29-12-2010 13:39:38 ]
pi_90580380
Wat ik niet begrijp is dat het land zo groot is en hele delen van het midden droog staan,dan is het toch een eitje om ff daarheen te trekken ipv te gaan jammeren aan de kust dat ze nat worden? :Y :{
Yvonne schreef op maandag 31 oktober 2011 @
13:59:43 in DEF SC #282 aan AchJa & Co
Vanaf hier en nu stopt het in DEF én op FOK!
Ik wil hier een normale SC zonder gebitch!
pi_90623679
Wateroverlast Australië houdt aan

(Novum/AP) - Door overstromingen ondergelopen plaatsen in het oosten van Australië staan mogelijk nog meer dan een week onder water. De schade loopt in de miljarden dollars, zei premier Anna Bligh van de staat Queensland.

Grote delen van het midden en zuiden van Queensland kampen door dagenlange regenval met overstromingen. Duizenden huizen en bedrijven zijn ondergelopen en wegen zijn door het water van de buitenwereld afgesneden. Twee stadjes zijn ontruimd.

Hoewel de hoeveelheid regen donderdag afnam, zwellen rivieren nog altijd aan doordat water uit hogergelegen gebieden zijn weg zoekt richting zee. Mogelijk staan sommige woonplaatsen nog zeker tien dagen onder water, aldus Bligh. Het zal miljarden kosten om de schade te herstellen, zei ze.

Queensland heeft inmiddels een noodfonds met omgerekend 750 duizend euro geopend. De Australische premier Julia Gillard heeft toegezegd dit bedrag te verdubbelen.

nieuws.nl
pi_90673775
200.000 Australiërs op de vlucht voor water

SYDNEY - Steeds meer mensen worden getroffen door de wateroverlast in het noordoosten van Australië. 22 steden zijn overstroomd en ongeveer 200.000 mensen hebben hun huis moeten verlaten in een gebied dat groter is dan Frankrijk en Duitsland samen.

Overstromingen Australië Fotoserie video
Dat heeft premier Anna Bligh van de deelstaat Queensland vrijdag gezegd.
De zwaarste overstromingen in ongeveer vijftig jaar zijn het gevolg van zeer zware regenval in de afgelopen twee weken. Mijnbouwondernemingen hebben het werk geheel of gedeeltelijk stilgelegd en de haven van Bundaberg is gesloten.

Daardoor is de export van suiker stil komen te liggen. Uit de haven van de 'suikerstad' wordt jaarlijks ongeveer 400.000 ton ruwe suiker geëxporteerd.
''Als de haven slechts enkele dagen dichtgaat, is dat geen groot probleem, maar een langere vertraging, zou enige bezorgdheid wekken'', aldus een directeur van een suikerfabriek.
Toenemen
De autoriteiten verwachten dat de wateroverlast tot en met zondag zal toenemen. Zij hebben gewaarschuwd voor de gevolgen voor de volksgezondheid. Ook moeten de inwoners van Queensland bedacht zijn op krokodillen en slangen die de overstroomde gebieden in trekken.
Australië heeft volgens het Australische KNMI nog nooit zo'n natte lente beleefd. Niet alleen in Queensland zijn zes rivieren buiten hun oevers getreden, ook in de deelstaat New South Wales zijn er overstromingen geweest die schade hebben toegebracht aan de landbouw.
Warm
In de zuidelijke deelstaten Victoria en South Australia is het op dit moment bijzonder warm en droog. De autoriteiten daar hebben gewaarschuwd voor bosbranden.
De autoriteiten hebben de bevolking, maar ook toeristen opgeroepen voorbereid te zijn op een evacuatie, als er een bosbrand bij hen in de buurt uitbreekt. Tot nu toe zijn er slechts kleine branden geweest.

nu.nl
pi_90737248
Australië vreest economische gevolgen overstromingen

BUNDABERG - De Australische overheid vreest voor de economische gevolgen van de enorme overstromingen die de deelstaat Queensland in de greep houden.

De ramp van ''bijbelse proporties'' heeft niet alleen invloed op het toerisme, maar ook op de mijnbouw, aldus de lokale minister van Financiën Andrew Fraser.
''De kosten voor de staat zullen gigantisch zijn'', aldus Fraser. ''Niet alleen door directe kosten zoals het herstellen van wegen en andere beschadigde infrastructuur en het verstrekken van hulpgelden aan getroffen families, maar ook door verloren inkomsten tijdens het herstel van de mijn- en akkerbouw en het toerisme.''

Plannen hervormingen in koelkast
De minister heeft plannen voor economische en fiscale hervormingen voorlopig in de koelkast gezet. Hij wil eerst weten hoeveel schade de zondvloed precies heeft veroorzaakt. Het gaat vermoedelijk om vele miljarden Australische dollars.
Door de overstromingen staan 22 steden blank en moesten 200.000 mensen hun huizen verlaten in een gebied dat groter is dan Frankrijk en Duitsland samen. De zwaarste overstromingen in ongeveer vijftig jaar zijn het gevolg van zeer zware regenval in de afgelopen twee weken.
Op veel plekken is het waterpeil langzaam maar zeker aan het dalen, maar rond Rockhampton, een stad met 77.000 inwoners, moet het ergste vermoedelijk nog komen. De rivier Fitzroy zal naar verwachting in de loop van de week buiten de oevers treden en 40 procent van de stad blank zetten.

nu.nl
pi_90737269
Vierde dode door overstromingen

In het noordoosten van Australië is een vierde dode gevallen als gevolg van de overstromingen. Een 41-jarige werd uit haar auto gespoeld toen ze probeerde een ondergelopen weg over te steken. Na een nacht zoeken is haar lichaam gevonden.

Een 38-jarige man die aan het vissen was, wordt vermist en is waarschijnlijk ook om het leven gekomen. Eerder kwam al een man om het leven die was gaan zwemmen in een uit zijn oevers getreden rivier.

Bijbels
De staat Queensland kampt met de ergste overstromingen in decennia, nadat er in een paar weken tijd enorm veel regen is gevallen.

Een gebied zo groot als Frankrijk en Duitsland samen staat blank. Een plaatselijke woordvoerder zei dat de overstromingen "bijbelse proporties" hadden aangenomen.

Afgesneden
Zo'n 200.000 mensen zijn getroffen. De stad Rockhampton met 75.000 inwoners is praktisch van de buitenwereld afgesneden. De luchthaven en het treinstation waren al dicht en nu is ook een deel van de belangrijkste toegangswegen afgesloten vanwege de overstromingen.

Het regent nog steeds en het ziet er niet naar uit dat het weer snel verbetert. Het water zal dus de komende week waarschijnlijk hoog blijven.

nos
pi_90743800
Er komt nog meer slecht weer aan voor het getroffen gebied

quote:
The Bureau of Meteorology says a severe thunderstorm late on Sunday night will bring "damaging winds, very heavy rainfall, flash flooding and large hailstones" to areas including Charleville, Emerald and Blackwater.

This includes areas in the central Highlands which have been hit badly by the floods in recent weeks.
New storm forecast for Queensland
pi_90744360
quote:
SEVERE THUNDERSTORM WARNING

for DAMAGING WIND, FLASH FLOODING and LARGE HAILSTONES

For people in parts of the
Central Highlands and Coalfields,
Central West and
Maranoa and Warrego Forecast Districts.
Issued at 9:34 pm Sunday, 2 January 2011.
Severe thunderstorms are likely to produce damaging winds, very heavy rainfall, flash flooding and large hailstones in the warning area over the next several hours. Locations which may be affected include Charleville, Emerald, Blackwater, Mitchell, Rolleston and Springsure.
pi_90786825
Doden door overstromingen Australië

CANBERRA - De overstromingen in de Australische staat Queensland hebben een derde persoon het leven gekost.

Maandagochtend is het lichaam gevonden van een man die verdronk toen hij in de plaats Aramac met zijn auto een overstroomde weg probeerde over te steken.
Een andere inzittende wist zich in veiligheid te brengen. Dat heeft de Australische omroep ABC maandag gemeld.

Zaterdag verdronk een vrouw die ook probeerde een overstroomde weg over te steken. De derde dode is een 38-jarige man die was vermist, nadat zijn vissersboot zaterdag was omgeslagen.
Situatie
In de stad Rockhampton, 600 kilometer ten noorden van Brisbane, wordt de situatie steeds nijpender. Alleen vanuit het noorden is de stad van 75.000 inwoners nog over de weg bereikbaar, maar de autoriteiten vrezen dat ook die weg overstroomd zal raken.
Het Australische leger zet alles op alles om Rockhampton van voedsel en medische hulpmiddelen te voorzien, voordat de laatste toegangsweg overstroomd raakt.
''Het lijkt alsof Rockhampton midden op een eiland ligt. De hoeveelheid water die in de rivier stroomafwaarts gaat, is niets minder dan verbijsterend'', zei premier Anna Bligh van de staat maandag, nadat zij over het overstroomde gebied was gevlogen. Door de stad loopt de rivier de Fitzroy, waarvan het waterpeil nog steeds stijgt.
Plunderingen
Door de overstromingen in Australië staan 22 steden blank en moesten 200.000 mensen hun huizen verlaten in een gebied dat groter is dan Frankrijk en Duitsland samen. De politie heeft versterkingen opgeroepen om plunderingen in het geëvacueerde gebied te voorkomen.
Regenval
De zwaarste overstromingen in ongeveer vijftig jaar zijn het gevolg van zeer zware regenval in de afgelopen twee weken. In de plaats Rockhampton, zo'n 600 kilometer ten noorden van Brisbane, stond het water maandag op sommige plekken negen meter hoog, zo meldde de politie.
Door de watermassa's is al schade ter waarde van meer dan 1 miljard Australische dollar (770 miljoen euro) ontstaan.

nu.nl
  Moderator maandag 3 januari 2011 @ 13:30:31 #13
8781 crew  Frutsel
pi_90789486
quote:
Drie doden in 48 uur
Bij de overstromingen in Australië is op 48 uur tijd een derde dodelijk slachtoffer gevallen. Nadat eerder vandaag het lichaam van een vermiste man werd gevonden, blijkt dat de bestuurder van een auto die meegesleurd werd door de stroming ook om het leven gekomen is.

Het leger bracht vandaag met vliegtuigen voedsel en geneesmiddelen naar Rockhampton, een kuststad met 75.000 inwoners in de staat Queensland. De stad dreigt volledig geïsoleerd te raken. De luchthaven werd gesloten, terwijl wegen ten zuiden en westen van de stad geblokkeerd raakten door overstromingen. Het waterniveau zou blijven stijgen tot woensdag.

Zes cyclonen
De ellende is nog lang niet voorbij in Australië. In Queensland vrezen specialisten dat het stormseizoen nog een grote cycloon in petto heeft. Het seizoen duurt nog drie maanden en dus zou er nog veel neerslag uit de lucht kunnen vallen. Zeker tot woensdag zal het waterniveau blijven stijgen.

In november hadden weerkundigen een seizoen met zes cyclonen voorspeld. Dit was pas de eerste.

Slangen en spinnen
Bewoners die naar hun huis mogen terugkeren staan voor nog een onaangename verrassing: giftige slangen en spinnen krijgen door de wateroverlast vrije toegang.

In het noorden van Queensland wordt extra antigif tegen slangenbeten ingevoerd. De overheid vreest dat de bewoners van overstroomde huizen slangen in hun woning kunnen aantreffen. De slangen zijn net als spinnen op de vlucht voor het stijgende waterpeil. Daardoor komen ze vaker in contact met de bewoonde wereld.

Krokodillen
Het water bevat nog een ander gevaar: krokodillen. "Er bestaat een risico dat we een aantal krokodillen over de vloer krijgen die in de rivier leven", zegt Brad Carter, burgemeester van Rockhampton. "Het zal niet meteen een gevaar zijn voor de veiligheid van de bevolking zolang ze maar uit het water blijven.
pi_90790214
En dan te bedenken dat dit niet eens een echte cycloon was, maar een tropische storm.
De neerslag zorgt altijd voor de meeste overlast.
  Moderator dinsdag 4 januari 2011 @ 13:06:05 #15
8781 crew  Frutsel
pi_90832714
quote:
Regeringsstad Queensland bedreigd

In het Australische Rockhampton wordt in de komende twaalf tot achttien uur de hoogste waterstand verwacht. Nu is de belangrijkste stad en de zetel van de regering in Queensland nog langs één weg bereikbaar. De regering vreest dat de weg al in de komende uren niet meer begaanbaar is.

Van meer dan vijfhonderd huizen zijn de bewoners geëvacueerd;sommigen weigeren te vertrekken. Het vliegveld van de stad is al gesloten. Bevoorrading vindt nu plaats door militairen met boten en helikopters.

Volgens de burgemeester kan het weken duren voor het water weer is verdwenen.
pi_90869230
WATERSNOOD QUEENSLAND OP HOOGTEPUNT


Inwoners van stad Rockhampton waren bang dat de belangrijkste toegangsweg zou onderlopen, maar dat is niet gebeurd. De overstromingen lijken dus over hun hoogtepunt heen, maar het duurt nog zeker twee dagen voor het water gaat zakken. Rockhampton is een van de vele steden in Queensland die zijn getroffen door watersnood.
Tien doden
De overstromingen in het noordoosten hebben aan zeker tien mensen het leven gekost. 200.000 inwoners in 20 stadjes hebben met de overstromingen te maken.

rtl
  Moderator woensdag 5 januari 2011 @ 10:06:23 #17
8781 crew  Frutsel
pi_90871179
quote:
Overstromingen bedreigen ook Great Barrier Reef
De enorme overstromingen die Queensland, in het noordoosten van Australië, treffen, breiden zich nog uit. Ook het Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld, wordt nu bedreigd. Reden zijn het vuil en de pesticiden die door het afvalwater meegevoerd worden en verspreid worden in de zee.

Volgens universiteitswetenschappers gaat het om een gevaarlijke 'cocktail' voor het fragiele evenwicht van het unieke ecosysteem. Het Great Barrier Reef is Unesco-werelderfgoed en is een belangrijke toeristische attractie in Australië.

De overstromingen breiden zich intussen nog uit. Het aantal gemeenten dat rechtstreeks wordt getroffen, is gestegen van 22 naar 40. Volgens het Australische Meteorologische Bureau zal het niveau van de rivier Fitzroy die door de zwaar getroffen stad Rockhampton loopt, vandaag stijgen naar een piek van 9,4 meter. Op korte termijn zal het niveau van de rivier ook niet veel dalen.

Daar komt nog bij dat er in het zuiden van Queensland vandaag risico is op hevige onweders, waardoor het water weer bruusk kan stijgen.
De overstromingen treffen meer dan 200.000 mensen en strekken zich uit over een gebied dat zo groot is als Frankrijk en Duitsland samen.
  Moderator woensdag 5 januari 2011 @ 14:32:27 #18
8781 crew  Frutsel
pi_90881125

Rainfall in Queensland, Australia for December, 2010.

quote:
The rains over Queensland continued yesterday and today, with many of the flooded regions receiving 1/2 - 1 inch (about 12 - 25 mm) of rain. Total rainfall amounts in the flood region over the past month are generally in the 16 - 24 inch range (400 - 600 mm). Predicted rainfall amounts for the next two days in the flooded region are less than 1/2 inch (12 mm), which should allow for river levels to peak by Tuesday or Wednesday, then slowly fall. However, heavy rains are predicted to affect the area again by Thursday, and it may be several weeks before the summer rains ease enough to allow all of Queensland's rivers to retreat below flood stage. Damage to infrastructure in Australia has been estimated at over $1 billion by the government, and economists have estimated the Australian economy will suffer an additional $6 billion in damage over the coming months due to reduced exports, according to insurance company AIR Worldwide. Queensland is Australia's top coal-producing state, and coal mining and delivery operations are being severely hampered by the flooding. Damage to agriculture is currently estimated at $400 million, and is expected to rise.
  Moderator donderdag 6 januari 2011 @ 13:15:05 #19
8781 crew  Frutsel
pi_90927952

quote:
Nog meer water voor Queensland
In de door overstromingen getroffen Australische provincie Queensland heeft het donderdag weer hevig geregend. Meteorologen verwachten dat de nieuwe regens het zuiden en midden van Queensland het zwaarst zullen treffen. In het gebied staan al honderden woningen onder water. De regenval houdt waarschijnlijk aan tot en met het weekeinde.

In de stad Rockhampton, die de afgelopen dagen door het leger bevoorraad werd omdat alle toegangswegen overstroomd waren, daalt het water echter beetje bij beetje. De rivier Fitzroy die door de stad stroomt, bereikte woensdag haar hoogste peil.

De overstromingen in de staat Queensland hebben de afgelopen tijd een uitgestrekt gebied getroffen. In de getroffen regio wonen ongeveer 200.000 mensen. Veertig dorpen en steden zijn overstroomd of afgesneden van de buitenwereld. Oogsten zijn verwoest en belangrijke (spoor)wegen afgesloten. (mvl)
pi_90969584
Opnieuw zware regen op komst in Australië

In verschillende steden in het noordoosten van Australië zijn ze vandaag begonnen met de schoonmaak na de zware overstromingen die de regio de afgelopen weken teisterden. Er is echter opnieuw regen aangekondigd, waardoor de schoonmaakactie in sommige gebieden mogelijk geen al te lang leven is beschoren.

Inwoners getuigen over de vernietigende kracht van de overstromingen, en vergelijken ze met de doortocht van een cycloon "die alles heeft weggevaagd". "Er is overal modder, bomen zijn omgevallen en alle elektrische toestellen verdwenen", aldus de eigenaar van een pub in Condamine, ten westen van Brisbane. Ook in Emerald, dat voor tachtig procent onder water liep, is het alle hens aan dek en worden 'en masse' vuilniszakken buitengezet.

Immense schade
In Rockhampton, een stad aan de kust met 75.000 inwoners, moet de bevolking daarentegen nog minstens een week wachten alvorens te mogen terugkeren. Het waterpeil zakt er maar traag en er worden opnieuw zware regenbuien verwacht.

De watermassa besloeg afgelopen week op het meest kritieke moment een oppervlakte zo groot als Frankrijk en Duitsland samen. Duizenden inwoners moesten hun huizen verlaten en de autoriteiten van Queensland ramen de schade die de overstromingen hebben veroorzaakt op ongeveer 150 miljoen dollar, omgerekend zo'n 115,4 miljoen euro. (afp/dea)

hln
pi_90973172
New South Wales vreest nieuwe overstromingen

SYDNEY - Het noorden en noordoosten van de Australische deelstaat New South Wales verwacht in het weekeinde nieuwe en zeer hevige regenval. Het gebied grenst aan de door overstromingen getroffen deelstaat Queensland.

De autoriteiten hebben gewaarschuwd dat in lager gelegen gebieden rivieren, zoals de Richmond en de Brunswick, snel buiten hun oevers treden, meldde The Sydney Morning Herald vrijdag.
Op tal van plaatsen zijn wallen van zandzakken opgesteld in de hoop de stromen op hun normale route naar zee te houden. Maar de bewoners van het gebied zijn gewaarschuwd dat lage gebieden zoals de plaats Lismore als gevolg van de verwachte ''aanzienlijke overstromingen'' dit weekeinde onder water lopen.

Nu.nl
  Moderator zaterdag 8 januari 2011 @ 21:35:47 #23
8781 crew  Frutsel
pi_91042247
quote:
Opnieuw veel regen in Queensland
Vanochtend is opnieuw veel regen gevallen in de Australische deelstaat Queensland. In een paar uur tijd viel zeker 300 milimeter neerslag. Verwacht wordt dat het morgen nog harder gaat regenen.

In het gebied staan honderden woningen onder water. In de zwaarstgetroffen stad Rockhampton is het water wel iets aan het zakken. Afgelopen woensdag bereikte de rivier Fitzroy die door Rockhampton loopt het hoogste punt.

De overstromingen in Queensland hebben aan tien mensen het leven gekost. Zeker 200.000 mensen zijn getroffen door de wateroverlast.
pi_91042386
Ja jeetje, een vriendin die hier 3 jaar geleden een jaar woonde, woont dus in dat gebied. Ik heb d'r een tijdje geleden een berichtje gestuurd maar niks terug ontvangen. Die zal wel ergens ronddobberen in een bootje..

Zielig, ze zei altijd al dat het daar zo ontzettend kon regenen, dat we helemaal niet zo graag daar zouden willen moeten wonen, zo heet en zo veel regen. Dat was heus niet veel beter dan koude winters. Maar dit is wel heel erg veel regen!
  Moderator zaterdag 8 januari 2011 @ 21:41:18 #25
8781 crew  Frutsel
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')