abonnement Unibet Coolblue
pi_91787143
Ik kon niet echt harde waardes vinden voor CO2 en CH4 maar als ik het goed heb was de CO2 concentratie met een factor 2-3 gestegen waarbij de temperatuur zo'n 4 tot 6 graden hoger werd over een periode van 500.000 jaar.

Ter vergelijking:
We doen er 250 jaar over om de eerste CO2 verdubbeling te realiseren. De volgende verdubbeling wordt daarna in 70 jaar verwacht. Dat is een gevolg van de meer dan exponentiele stijging van CO2. Tegen 2100 zitten we al rond de 900ppm.

De transient temperatuur respons op een snelle CO2 verhoging is fors lager dan de lange termijn respons. Dat heeft vooral van doen met de enorme thermische buffer capaciteit van de oceanen.

Dat zie je bijvoorbeeld ook aan de gevoeligheids cijfers: Het IPCC schat een gevoeligheid voor een verdubbeling van CO2 in op 3.5 graden (2.2 tot 4.5 graden, 95% zekerheid). Dit is de gevoeligheid op langere termijn. We zitten ondertussen op 2/3 van de eerste verdubbeling en de transient respons is ongeveer 0.8 graden geweest.

Kortom, op korte termijn (100 jaar) is 4-6 graden niet te verwachten, maar over 500 is het absoluut mogelijk (afhankelijk van economische scenario's natuurlijk). Er zit nog een heleboel opwarming 'in de pijplijn', zelfs als we per direct stoppen met CO uitstoot.

Overigens, de zon is ook weer wat helderder dan 35 miljoen jaar geleden, dat scheelt ook iets.

Edit: Uit deze abstract blijkt een atmosferisch CO2 gehalte tijdens eoceen van 1125 ppm. Dat moeten we binnen 200 jaar makkelijk kunnen halen (als we doorgaan met o.a. kolenstook).

[ Bericht 9% gewijzigd door cynicus op 24-01-2011 10:02:14 ]
pi_91800206
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 09:34 schreef cynicus het volgende:

Edit: Uit deze abstract blijkt een atmosferisch CO2 gehalte tijdens eoceen van 1125 ppm. Dat moeten we binnen 200 jaar makkelijk kunnen halen (als we doorgaan met o.a. kolenstook).
En dat allemaal in minder dan vijfhonderd jaar, hè. Als een geoloog of onderzoeker in het algemeen over een miljoen jaar, buitenaards of menselijk, onderzoek zou doen naar de aarde en de atmosfeer, dan zou hij iets heel opmerkelijks zien. Hij zou zien dat de concentratie broeikasgassen licht afneemt in de loop der miljoenen jaren en een stabiel niveau bereikt de afgelopen, zeg, vijf miljoen jaar. En plotseling, uit het niets -hij heeft geen kennis van een oude menselijke beschaving, schiet de concentratie onnatuurlijk en razendsnel omhoog. Zoveel kooldioxide! De lijn gaat in een hoek van negentig graden recht omhoog. De onderzoeker kan alleen maar concluderen dat er een onverklaarbare, massale sterfte heeft plaatsgevonden of dat er abrupte gigantische geologische incidenten zijn geweest (of een groot incident) waardoor alle koolstof uit de grond in de lucht is gekomen. Het zou het tweede zijn, komt-ie later achter, want er is niet zoveel koolstof in de grond als je zou verwachten.

Maar het is de mens. Buitengewoon.
pi_91881607
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_92093867
Er zijn nu bijzondere processen gaande in het Midden Oosten op dit moment en ik ben benieuwd wat anderen hier van vinden:

- Door de uitzonderlijk extreme hittegolf in Rusland is o.a. de graanprijs deze winter erg hoog. De intensiteit van deze hittegolf is waarschijnlijk deels een gevolg van de opwarming van de aarde.
- De rellen die in Tunesie de machthebbers aan de kant gezet zijn begonnen als protest tegen de o.a. de hoge graanprijzen.

Mijn simpele redenatie is dat klimaatverandering nu al invloed begint te hebben op de stabiliteit van samenlevingen rond de wereld en derhalve op regeringen van landen die toch al een wankel evenwicht hebben? Is dit een van eerste echt ingrijpende lange termijn invloeden van klimaatverandering?
  donderdag 3 februari 2011 @ 16:28:19 #30
330648 zenkelly
Curious nature
pi_92279274
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1353073/Winter-storm-Map-shows-Northern-Hemisphere-covered-snow-ice.html
At first glance it looks like a graphic from a Discovery Channel programme about a distant ice age. But this astonishing picture shows the world as it is today - with half the Northern Hemisphere covered with snow and ice.

(Ik kan op de e.o.a manier geen plaatjes uploaden ;( )
Crazy as Always...met vleugels natuurlijk..;-0
pi_92280792
Op een afstandelijke manier is het prachtig al dat extreme weer, maar ik weet natuurlijk dat er mensen door getroffen worden. De dorpen waar Yasi overheen gegaan is zien eruit alsof er oorlog geweest is, inclusief Agent Orange...

quote:
At first glance it looks like a graphic from a Discovery Channel programme about a distant ice age. But this astonishing picture shows the world as it is today
Tip voor de Daily Fail: we zitten al een ruime miljoen jaar in een ice age...

Het commentaar eronder is weer van het standaard lage niveau. :N
pi_92309865
03-02-2011

Poolexpeditie onderzoekt impact global warming op biodiversiteit



Een internationaal team, waarvan twee Belgische wetenschappers deel uitmaken, onderzoekt tijdens een poolexpeditie van 8 februari tot 20 april de kreeftachtigen in de Zuidelijke Oceaan. Dat deelt het Museum voor Natuurwetenschappen mee. De onderzoekers willen zicht krijgen op de gevolgen van de klimaatverandering en de verdwijning van ijs voor de biodiversiteit.

Op tien jaar tijd ging de Larsen-ijsplaat, die meer dan twaalfduizend jaar lang twee baaien in Antarctica bedekte, verloren als gevolg van de opwarming van de aarde. De fauna die in het drieduizend vierkante kilometer grote gebied onder het ijs leefde, overleeft de veranderingen mogelijk niet, en de vrijgekomen leefplek nodigt uit tot herkolonisatie door nieuwe soorten.

Een internationaal team van onderzoekers wil inzicht krijgen in de gevolgen voor het zeeleven. Met de financiële steun van het Federaal Wetenschapsbeleid nemen Henri Robert en Charlotte Havermans van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen deel aan de expeditie aan boord van de Duitse ijsbreker Polarstern. Zij zijn gespecialiseerd in het onderzoek van amfipoden of vlokreeftjes. In de Zuidelijke IJszee komen meer dan 850 beschreven soorten van deze kleine kreeftachtigen voor. Ze drukken er dan ook een belangrijke stempel op de voedselketen.

Robert en Havermans houden een blog bij tijdens de drie maanden durende expeditie. Hun ervaringen kunnen vanaf 8 februari gevolgd worden op www.natuurwetenschappen.be/active/expeditions/antarctica2011. (belga/adb)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_92310014
04-02-2011

Droogte Amazone zorgt voor extra uitstoot

RIO DE JANEIRO - Het Amazoneregenwoud had in 2010 te lijden onder extreme droogte, waardoor veel bomen verloren gingen. Britse en Braziliaanse wetenschappers rekenden uit dat de bomensterfte meer invloed op de opwarming van de aarde heeft dan de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen door de Verenigde Staten.


© ANP

Het onderzoek werd donderdag gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Science.

De droogte van 2010 kwam als een verrassing. Een vergelijkbare extreem droge periode in 2005 werd gezien als een verschijnsel dat maar een keer per eeuw voorkomt.

De wetenschappers vrezen dat de Amazone zijn functie van 'afvoerputje' voor broeikasgas verliest als de droogtes aanhouden.

Bomen en andere vegetatie in bossen wereldwijd nemen koolstofdioxide op als ze groeien. Maar als bomen en planten afsterven en rotten, stoten ze de gassen die bijdragen aan de opwarming van de aarde juist uit.

© ANP

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator maandag 7 februari 2011 @ 09:56:08 #34
8781 crew  Frutsel
pi_92449501
quote:
NASA heeft een animatie vrijgegeven die op overtuigende wijze laat zien dat de aarde wel degelijk flink is opgewarmd. De animatie is niet gebaseerd op absolute temperaturen, maar op afwijkingen. De wetenschappers bepaalden de gemiddelde temperaturen tussen 1951 en 1980 en laten in de animatie zien hoeveel warmer (of kouder) het gemiddeld in de periode ervoor en erna was.

De wetenschappers hebben er heel bewust voor gekozen om de gemiddelde afwijkingen niet per jaar, maar per vijf jaar te berekenen. Wanneer ze zich op individuele jaren hadden gericht, liggen fouten namelijk op de loer, zo legt onderzoeker Jim Hansen uit. De context gaat dan al snel verloren. “Het is niet belangrijk of 2010, 2005 of 1998 het warmste jaar ooit was. De onderliggende trend is het belangrijkst.”

En over die trend bestaan geen misverstanden. Zowel de gegevens van NASA’s Goddard Institute of Space Sciences, NOAA en het Engelse KNMI zijn helemaal met elkaar in lijn. Sinds 1880 zijn er diverse pieken en dalen waargenomen, maar de laatste decennia wint de opwarming van de aarde terrein en de laatste tien jaren zijn de warmste jaren die ooit werden gemeten.

Onderstaand filmpje brengt die trend op overduidelijke wijze in beeld. Maar is het overtuigend genoeg om klimaatsceptici van de troon te stoten?
pi_92557765
Prins Charles haalt uit naar klimaatsceptici

(Novum/AP) - De Britse prins Charles heeft woensdag hard uitgehaald naar klimaatsceptici, die hij verweet 'een roekeloos roulettespel' te spelen met de toekomst van de planeet. Sceptici van klimaatverandering hebben een 'corroderende uitwerking' op de publieke opinie, zei de Britse kroonprins.

"Hun bewering dat honderden wetenschappers in de hele wereld (...) op een of andere wijze onbewust bevooroordeeld zijn, impliceert dat velen van ons heimelijk samenspannen om het volledige kapitalistische marktsysteem te ondermijnen en moedwillig te vernietigen", zei Charles op een klimaattop in het Europees Parlement in Brussel.

Veel van deze sceptici - met name in de Verenigde Staten - verwerpen wetenschappelijk bewijs dat de mens verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. Volgens hen heeft het overgrote deel van de wetenschappelijke wereld het bij het verkeerde einde of worden de gevolgen van de opwarming schromelijk overdreven.

Trouw

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 09-02-2011 19:21:14 ]
pi_92578190
Ik was van de week wat meer aan het lezen over dat wat een Oceanic Anoxic Event wordt genoemd.
Dat is wanneer onder het oppervlaktewater van bijna de gehele oceaan een dead zone zonder zuurstof is. Massaextinctie in het oceanische leven is natuurlijk dan een van de gevolgen.

Het is in de geschiedenis meerdere malen voorgekomen, en er is een link met hoge concentraties CO2 in de atmosfeer. In feite hebben we onze olie en gas vooraden aan zo'n event te danken. De phytoplankton die afsterft, naar de bodem zakt en daar dikke lagen vormt, die we nu als zwarte schalie, en de oliehoudende lagen terugvinden. Het was in die tijden van zo'n anoxic event niet geweldig om aan zee te zijn, Een vochtig warm broeikasklimaat en de zee die naar rotte eieren stinkt.

Ik kwam bij het lezen ook een al wat oudere documentaire tegen, in drie delen van ongeveer een half uur. Een documentaire die gaat over de geschiedenis van olie. Maar ook over het klimaat, zowel het paleoklimaat tijdens het Krijt gedurende het anoxic event wat ons de olie heeft gegeven, maar ook wat ons te wachten kan staan in de toekomst als de broeikaseffecten tengevolge van de CO2 uitstoot door de verbranding van die fossiele brandstoffen, ons weer in zo'n zelfde anoxic event kan terugbrengen.

De documentaire Crude - The incredible journey of oil heb ik met veel interesse bekeken en is erg verhelderend. Ook al is die documentaire al van 2007, nog steeds de moeite waard. Heeft als documentaire ook een paar prijzen gewonnen.

Ik zag ondertussen dat de atmosferische co2 concentratie gemeten op Mauna Loa nu naar 391.19 ppm was bijgesteld. In de discussies die ik soms heb, ga ik meestal meteen naar het onderwerp van die stijging van de co2 concentratie in de atmosfeer maar ook naar de uitwisseling met de oceanen. Vooral als het in zo'n discussie teveel alleen gaat over temperatuur. Het gaat over meer dan alleen warmte en natte voeten. En ik ben niet zo optimistisch over hoe die co2 nog kan stijgen in de komende driehonderd jaar, met alle effecten die erbij horen.

[ Bericht 0% gewijzigd door barthol op 10-02-2011 04:53:57 ]
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_92580353
quote:
2s.gif Op woensdag 9 februari 2011 19:18 schreef aloa het volgende:
Prins Charles haalt uit naar klimaatsceptici
[..]
Staat ondertussen ook op de frontpage en de pseudo-skeptici op de frontpage bevestigen maar weer eens precies het punt dat Charles maakt. Diep triest, al die verontwaardigde meningen van eigenlijk totaal ongeinformeerde mensen. :N

quote:
1s.gif Op donderdag 10 februari 2011 04:37 schreef barthol het volgende:
[..]
Dank, die ga ik eens bekijken. :)
pi_92607700
Heb de serie bekeken nu en moet zeggen dat ze een erg goede documentaire gemaakt hebben. Heb geen grote fouten kunnen ontdekken, hoewel ze in het laatste deel toch een slippertje begaan door te claimen dat de golfstroom in 2004 al even stil is komen te staan. Daar heb ik geen bewijs voor kunnen vinden en vind het eerlijk gezegd nogal ongeloofwaardig. Het dichtsbijzijnde nieuws dat ik kon vinden is dit.

Maar buiten dat; petje af. Ik vond de uitleg hoe een koolstof atoom in de korte koolstofcyclus uitwisselt tussen oceaan, lucht, plant, dier etc erg duidelijk en begrijpbaar uitgewerkt. En ook hoe dat atoom voor meer dan honderd miljoen jaar opgesloten heeft gezeten om nu weer deel uitmaakt van de korte koolstofcyclus en daarmee het broeikasgaseffect (met mogelijk erg vervelende gevolgen) weer versterkt.

Deze zouden meer mensen moeten zien ondanks het kleine vlekje in het golfstroom verhaal. Een soort van tweede "an inconvenient truth" film?

Edit: niet koolstof atoom, maar CO2 molecuul. Nitpick maar toch... ;)

[ Bericht 7% gewijzigd door cynicus op 11-02-2011 09:19:40 ]
pi_92622336
quote:
1s.gif Op donderdag 10 februari 2011 21:07 schreef cynicus het volgende:
Deze zouden meer mensen moeten zien
Dat dacht ik dus ook na het zien van de documentaire, vandaar.
en je hebt gelijk wat betreft dat ene punt van kritiek.
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_92631752
Ik zit me af te vragen, zou er ook een koraal topic moeten zijn? Ben over de jaren heen heel wat presentaties en informatie over koralen en klimaatverandering tegen gekomen. Zou misschien handig zijn om dat allemaal te bundelen... Heb alleen nog nooit een topic geopend, laat staan een mooie TS gemaakt.

Heb wel een topic titel in gedachten: Koraal en klimaatverandering - de kanarie in kolenmijn?

Goed idee?
pi_92897550
quote:
Heb wel een topic titel in gedachten: Koraal en klimaatverandering - de kanarie in kolenmijn?

Goed idee?
Misschien wel cynicus, maar zelf ben ik nog in het stadium van heeeel veel lezen, voordat ik durf hard te maken en uit te spreken waar ik bang voor ben dat dat gebeurt.

Het is inderdaad een kanarie in een kolenmijn, want de impact zal denk ik nog veel groter zijn, het gaat ook om alle schelpdieren in de diepzee, krabbetjes, of eigenlijk de hele voedselcyclus. Ook uitstralend naar het dierenleven buiten de zee wat (direkt of indirekt) afhankelijk is van de voedselcyclus van de zee. Met andere woorden: Als we niet uitkijken en er maar mee doorgaan... een klimaat- en ecosysteem verandering die wel meer treft dan alleen ijsberen die het ijs zien smelten.

Maar zoals gezegd ben ik zelf eerst nog heel veel aan het lezen, op zoek naar het ongelijk van mijn vermoedens van dit ogenblik. Op zoek naar een iets minder somber perspectief.

Eerst nog een artikel.

quote:
If Greenhouse Gas Emissions Stopped Now, Earth Would Still Likely Get Warmer, New Research Shows

ScienceDaily (Feb. 15, 2011) — While governments debate about potential policies that might curb the emission of greenhouse gases, new University of Washington research shows that the world is already committed to a warmer climate because of emissions that have occurred up to now.

There would continue to be warming even if the most stringent policy proposals were adopted, because there still would be some emission of heat-trapping greenhouse gases such as carbon dioxide and methane. But the new research shows that even if all emissions were stopped now, temperatures would remain higher than pre-Industrial Revolution levels because the greenhouse gases already emitted are likely to persist in the atmosphere for thousands of years.

In fact, it is possible temperatures would continue to escalate even if all cars, heating and cooling systems and other sources of greenhouse gases were suddenly eliminated, said Kyle Armour, a UW doctoral student in physics. That's because tiny atmospheric particles called aerosols, which tend to counteract the effect of greenhouse warming by reflecting sunlight back into space, would last only a matter of weeks once emissions stopped, while the greenhouse gases would continue on.

"The aerosols would wash out quickly and then we would see an abrupt rise in temperatures over several decades," he said.

Armour is the lead author of a paper documenting the research, published recently in the journal Geophysical Research Letters. His co-author is Gerard Roe, a UW associate professor of Earth and space sciences.

The global temperature is already about 1.5 degrees Fahrenheit higher than it was before the Industrial Revolution, which began around the start of the 19th century. The scientists' calculations took into account the observed warming, as well as the known levels of greenhouse gases and aerosols already emitted to see what might happen if all emissions associated with industrialization suddenly stopped.

In the best-case scenario, the global temperature would actually decline, but it would remain about a half-degree F higher than pre-Industrial Revolution levels and probably would not drop to those levels again, Armour said.

There also is a possibility temperatures would rise to 3.5 degrees F higher than before the Industrial Revolution, a threshold at which climate scientists say significant climate-related damage begins to occur.

Of course it is not realistic to expect all emissions to cease suddenly, and Armour notes that the overall effect of aerosols -- particles of sea salt or soot from burning fossil fuels, for example -- is perhaps the largest uncertainty in climate research.

But uncertainties do not lessen the importance of the findings, he said. The scientists are confident, from the results of equations they used, that some warming would have to occur even if all emissions stopped now. But there are more uncertainties, and thus a lower confidence level, associated with larger temperature increases.

Climate models used in Intergovernmental Panel on Climate Change assessments take into consideration a much narrower range of the possible aerosol effects, or "forcings," than are supported by actual climate observations, Armour said. The Nobel Peace Prize-winning panel, sponsored by the United Nations, makes periodic assessments of climate change and is in the process of compiling its next report.

As emissions of greenhouse gases continue, the "climate commitment" to a warmer planet only goes up, Armour said. He believes it is helpful for policy makers to understand that level of commitment. It also will be helpful for them to understand that, while some warming is assured, uncertainties in current climate observations -- such as the full effect of aerosols -- mean the warming could be greater than models suggest.

"This is not an argument to say we should keep emitting aerosols," he said. "It is an argument that we should be smart in how we stop emitting. And it's a call to action because we know the warming we are committed to from what we have emitted already and the longer we keep emitting the worse it gets."
bron
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_92908503
quote:
1s.gif Op woensdag 16 februari 2011 23:37 schreef barthol het volgende:

[..]

Misschien wel cynicus, maar zelf ben ik nog in het stadium van heeeel veel lezen, voordat ik durf hard te maken en uit te spreken waar ik bang voor ben dat dat gebeurt.

Het is inderdaad een kanarie in een kolenmijn, want de impact zal denk ik nog veel groter zijn, het gaat ook om alle schelpdieren in de diepzee, krabbetjes, of eigenlijk de hele voedselcyclus. Ook uitstralend naar het dierenleven buiten de zee wat (direkt of indirekt) afhankelijk is van de voedselcyclus van de zee. Met andere woorden: Als we niet uitkijken en er maar mee doorgaan... een klimaat- en ecosysteem verandering die wel meer treft dan alleen ijsberen die het ijs zien smelten.

Maar zoals gezegd ben ik zelf eerst nog heel veel aan het lezen, op zoek naar het ongelijk van mijn vermoedens van dit ogenblik. Op zoek naar een iets minder somber perspectief.

Eerst nog een artikel.

[..]

bron
Ok, 'k ga er eens over denken en literatuur/video linkjes verzamelen.

Wat betreft de schaaldieren, die zullen er veel minder snel last van hebben (verzuring) dan koralen omdat ze een andere chemische calciumverbinding variant gebruiken voor hun skelet, en die is minder gevoelig voor een lagere zuurgraad. Maar voor de voedselvoorziening (1/5 van de mensheid is voor het grootste deel afhankelijk van zeevoedsel) zal tegen die tijd al zwaar onder druk staan. Niet alleen door verzuring maar ook door overbevissing enz.

Ja, het valt niet mee om positief over de toekomst te zijn qua zeeleven, tenzij je een egoist bent (klimaatverandering treft vooral andere mensen, in minder gematigde gebieden), veel van kwallen houdt (die profiteren van een verstoorde evenwicht in de oceanen) of voor de gek gehouden wilt worden ~O>
pi_92953091
17-02-2011

Effect van klimaatverandering in Europa voorspeld

Klimaatverandering leidt in Europa niet tot een enorm verlies aan biodiversiteit. Wel zal de verspreiding van planten, vogels en zoogdieren over het continent in 2080 homogener zijn dan nu. Dat schrijven Franse biologen deze week in vakblad Nature.


Hoe gaat de biodiversiteit van Europa veranderen onder invloed van klimaatverandering? Afbeelding: © Dom Dada, Flickr.com

Bijna alle planten-, vogels- en zoogdiersoorten die op de aarde rondlopen, hebben in hun evolutionaire geschiedenis al eens te maken gehad met klimaatveranderingen. Toch komt de klimaatverandering die op dit moment aan de gang is voor veel soorten harder aan. Sommige wetenschappers vrezen namelijk dat het klimaat op dit moment zó snel verandert dat soorten niet de tijd krijgen om zich aan de nieuwe situatie aan te passen. Wat dat precies betekent voor de biodiversiteit in Europa zocht een team van Franse wetenschappers uit.

De Fransen analyseerden informatie uit verschillende klimaatmodellen en gegevens van 1280 plantensoorten, 340 vogelsoorten, en 140 zoogdiersoorten. Zoogdieren zijn over het algemeen minder gevoelig voor klimaatverandering dan vogels en planten, maar toch waren er in iedere groep wel soorten te vinden die door klimaatverandering aan leefgebied verliezen. Voorbeelden zijn scheefkelken (Arabis), wulpen (Numenius), en bepaalde spitsmuizen (Sorex). Er zijn echter ook soorten die dankzij klimaatverandering hun leefgebied juist kunnen uitbreiden, zoals bijvoorbeeld reigers (Ardeidae).

Verlies aan diversiteit en verspreiding van soorten
De totale afname aan biodiversiteit door klimaatverandering valt volgens de voorspellingen van de Fransen erg mee. In het slechtste scenario verdwijnt 2.7 procent van de planten, 11.5 procent van de vogels, en 9.6 procent van de zoogdieren definitief van ons continent. Dat is eigenlijk niet veel meer dan de verwachte afname bij een model waarin soorten willekeurig dus niet specifiek onder invloed van klimaatverandering uitsterven.

Dit betekent dat soorten die gevoelig zijn voor klimaatverandering niet geclusterd liggen op de lange takken van de stamboom van het leven. In dat geval zou het verlies aan diversiteit door klimaatverandering namelijk groter zijn dan bij willekeurige uitsterving. Ook liggen de gevoelige soorten niet geclusterd op de korte takken van de stamboom, want dan zou het verlies aan diversiteit door klimaatverandering kleiner zijn dan bij willekeurige uitsterving.


Verspreiding van soorten over Europa nu (linkerrijtje) en in de toekomst (midden). In het rechterrijtje is het verschil tussen beide verspreidingen te te zien. Daaruit blijkt dat zowel bij planten, vogels, en zoogdieren de diversiteit in Noord-Europa toeneemt en de diversiteit in Zuid-Europa afneemt. De totale biodiversiteit van Europa zal onder invloed van klimaatverandering iets afnemen, maar niet veel meer dan bij willekeurige uitsterving het geval zou zijn. Afbeelding: © Wilfried Thuiller e.a.

Ten slotte keken de Fransen ook naar de verspreiding van soorten over Europa. Op dit moment is er een hoge diversiteit aan planten in Italië, Frankrijk, en in het noorden van Spanje en Portugal. In de Noord-Europese landen en de Alpen is de soortenrijkdom aan planten veel lager. Bij zoogdieren en vogels is ongeveer hetzelfde patroon zichtbaar: ook zij zijn in het zuiden van Europa sterker vertegenwoordigd dan in het noorden.

Onder invloed van klimaatverandering zal de biodiversiteit in Noord-Europa en het Alpengebied echter toenemen en dat zal gepaard gaan met een afname van de diversiteit in Zuid-Europa, met als gevolg een homogenere verspreiding van soorten over Europa in 2080 dan nu.

Bron
Wilfried Thuiller e.a. Consequences of climate change on the tree of life in Europe Nature, 16 februari 2011

(Kennislink)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_93187610
23-02-2011

PVV: Geen geld meer naar 'liegend' klimaatinsituut IPCC

De PVV wil in navolging van Amerika de subsidie aan het klimaatinstituut van de Verenigde Naties, de IPCC, stopzetten. Het klimaatpanel raakte in opspraak toen er in een hoofdstuk over opwarming van de aarde diverse fouten bleken te staan.


De PVV wil geen geld meer geven aan het IPCC van Rajendra Pachaury

Bekijk ook Dwarse Rozendaal: Het witwassen van de klimaatrapporten
Dat meldt De Telegraaf.

'Onze burgers behoren niet het prijskaartje te betalen voor een organisatie die corrupte feiten produceert die worden misbruikt voor het opleggen van een enorme energiebelasting,' zegt PVV’er Richard de Mos.

Subsidiestop
In het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen de meerderheid van de zetels bezetten, werd zaterdagavond gestemd voor een stop op de bijdrage aan het IPCC. 'Zijn wij nou zo dom of zijn die Amerikanen zo slim,' vraagt De Mos zich af.

VVD’er René Leegte vindt het een slecht idee om de bijdrage aan het IPCC stop te zetten. 'Amerika heeft invloed, ook al geeft het land geen geld aan het VN-instituut. Bij Nederland ligt dat anders. We kunnen beter een vinger in de pap houden en ervoor zorgen dat het kritische geluid over klimaatopwarming ook wordt gehoord.'

Door Marlou Visser

(Elsevier)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_93197904
quote:
Het klimaatpanel raakte in opspraak toen er in een hoofdstuk over opwarming van de aarde diverse fouten bleken te staan.
Uhm, nee. Elsevier, :').

quote:
We kunnen beter een vinger in de pap houden en ervoor zorgen dat het kritische geluid over klimaatopwarming ook wordt gehoord.'
Uhm, die kritische geluiden zitten uiteraard al in het rapport. Meneer of mevrouw Leegte heeft het natuurlijk over la-la-la-la-het-is-een-groot-complot-kritiek a.k.a. "scepsis". VVD, :').
pi_93242536
23-02-2011

'Koraalrif kan in 2050 verdwenen zijn'

WASHINGTON - Als de wereld niet snel actie onderneemt tegen de bedreigingen, kunnen koraalriffen in 2050 van de zeebodem zijn verdwenen.


© ANp

Het koraal kampt met steeds warmer zeewater, dat ook steeds zuurder wordt.

Ook scheepvaart en kustbebouwing bedreigen de kleurrijke onderzeese heuvels die zijn opgebouwd door levende koraalpoliepen.

Steeds blekere koraal

''Alle bedreigingen van de koraalriffen komen nu samen'', zei Jane Lubchenco, bestuurder van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) woensdag in Washington bij een presentatie van haar studie naar de toekomst van de riffen.

Volgens het rapport is ruim 90 procent van de riffen in 2030 bedreigd. In 2050 zou dat gelden voor alle riffen. Vooral de opwarming van de zee leidt tot steeds blekere koraal.

De groei neemt af door de verzuring, een gevolg van het toenemende hoeveelheid CO2 in het water.Bovendien tast overbevissing de koraalriffen aan.

Herstellen

De onderzoekers roepen op om snel de CO2-uitstoot te verminderen en overbevissing te bestrijden. De riffen hebben in het verleden getoond dat ze zich snel kunnen herstellen.

"Als het koraal echt verdwijnt, bedreigt dat wereldwijd de inkomstenbronnen van zo'n 500 miljoen mensen", zei onderzoekster Lubchenco.

Vooral in Zuidoost-Azië en rond de Indische Oceaan leven veel mensen van de koraalriffen. Dat varieert van toerisme tot visvangst. Zonder riffen zijn kustgebieden bovendien minder beschermd tegen hoge golven.

© ANP

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_93325541
Kernoorlog stopt global warming


Een kernoorlog kan de opwarming van de aarde stoppen, met langere winters en hongernood tot gevolg. Dat is gebleken uit onderzoek door Amerikaanse wetenschappers van onder meer NASA.

De wetenschappers hebben een computermodel gebruikt om te kijken wat er gebeurt als honderd kernbommen ontploffen, van het formaat van de bom die op Hiroshima viel. Dit is slechts 0,03 procent van totale nucleaire arsenaal op de wereld. De onderzoekers noemen dit een 'kleine regionale kernoorlog', zo wordt beschreven in een artikel van National Geographic.

De brand van deze bommen veroorzaakt een enorme hoeveelheid koolstof, vijf miljoen ton, in de onderste laag van de atmosfeer. Volgens klimaatmodellen van NASA, zal de koolstof een deel van de warmte van de zon absorberen. Hierdoor wordt deze laag warmer en stijgt op naar hogere gebieden in de dampkring waar het langer duurt voor de koolstof verdwijnt.

Doordat de dikke roet warmte tegenhoudt, koelt de aarde af. Wereldwijd met zo'n 1,25 graden celsius. Op sommige plekken, zoals de tropen, Alaska, Europa en Azië, met wel 3 tot 4 graden celsius. Sommige plekken van de Noord- en Zuidpool zouden juist iets warmer kunnen worden door de veranderende golfstroom. Tien jaar na de kernoorlog is de aarde nog steeds een halve graad koeler dan ervoor.

Dat is weliswaar goed nieuws voor de ijsbeer in Alaska, het veroorzaakt grote problemen voor de mensheid. De onderzoekers denken dat de klimaatverandering zeer schadelijk zal zijn voor de landbouw, met als gevolg grote hongersnood. Ook doet het afbreuk aan de ozonlaag die ons beschermt tegen schadelijke straling van de zon.

Trouw

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 25-02-2011 21:38:42 ]
  vrijdag 25 februari 2011 @ 23:48:54 #48
256363 ZoKanIkHetOok
Also twitterte Zarathustra.
pi_93332083
Ergo: de alarmistische linksmens wil een kern-oorlog.

Van de cursus Nieuwsberichten Ombuigen Voor Gevorderde Skeptici.
pi_93340230
Verkeerde titel. Kernoorlog stopt geen opwarming, maar gevolgen kernoorlog "compenseren" heel tijdelijk opwarming.
pi_93346704
quote:
1s.gif Op donderdag 24 februari 2011 08:55 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
23-02-2011

'Koraalrif kan in 2050 verdwenen zijn'

Als de wereld niet snel actie onderneemt tegen de bedreigingen, kunnen koraalriffen in 2050 van de zeebodem zijn verdwenen.

Volgens het rapport is ruim 90 procent van de riffen in 2030 bedreigd. In 2050 zou dat gelden voor alle riffen. Vooral de opwarming van de zee leidt tot steeds blekere koraal.

Ja, het zou kunnen maar we weten eigenlijk niet genoeg dus het ook zomaar eens niet kunnen.. Maar dat zijn we dan tegen die tijd wel vergeten en noemen we dat gewoon nieuw inzicht.
Minister Cramer: "Milieuvervuiling mag zolang je maar betaalt."
Minister Cramer: "Mensheid in 2100 grotendeels verdwenen."
Minister Cramer: "In 2050 40% van alle dier- en plantensoorten uitgestorven."
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')