FOK!forum / Culinesse ŕ gogo / Voor het eerst jus maken, tips gevraagd
minilotdinsdag 14 december 2010 @ 10:45
Het zit zo: mijn lief wil vanavond eens hutspot eten. We eten maar een paar keer per jaar stamppot, en áls we dat dan al eens doen, dat zijn het hippe stamppotten met droge worst erdoor, en kazen, of met stoofvlees ernaast, enfin: dingen waar geen jus bij nodig is.
Mijn lief blieft echter vleesjus bij zijn hutspot vanavond. Kan -ie zijn aardappelbrij opbouwen tot een vulkaantje met een krater erin, waar dan jus in kan. Het schijnt iets van jeugdnostalgie te zijn. :+

Nu is het punt: ik maak nooit jus! Nooit! We eten nauwelijks aardappelen, en maar af en toe vlees, en als die combinatie al voorkomt dan niet in het soort gerecht waar jus bij hoort. Ik heb niet eens een juskom. Sorry oma!

Ik ben overigens niet bepaald een kookn00b. Ik maak mijn eigen pasta, bak mijn eigen brood en ik heb een Larousse Gastronomique die ik nog helemaal begrijp ook. Ik kan ongetwijfeld probleemloos ergens vinden hoe ik een goede jus maak, en dan lukt het ook vast wel.
Maar aangezien ons avondeten vanavond blijkbaar blijkt te draaien om persoonlijke oer-herinneringen van vroeger thuis en mijn schoonmoeder de telefoon maar niet opneemt, vraag ik aan jullie: hoe maken jullie je lekkerste jus?

Van welk vlees? En hoe precies? Roomboter? Bouillon? Andere kruiden? Hoog vuur, laag vuur, heet water, koud water? Kom maar op met die recepten.
(Wie met een zakje, pakje of potje aanmaakjus komt aanzetten krijgt, vanzelfsprekend, een schop!)

O, en natuurlijk plaatjes, anders klikt de helft van jullie dit topic meteen weer weg. ~O>

w600h4000_shutterstock_14057860jpg1259186490.jpg

2wovio3.jpg

[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 14-12-2010 11:11:17 ]
Soohrdinsdag 14 december 2010 @ 10:57
Welke worst ga je gebruiken?
Ik kan je alleen helpen als je een braadworst neemt.

Doe een lekkere hoeveelheid boter in de pan,
net iets meer dan je eigenlijk nodig hebt om de worst in te braden.
Braad je worst zoals dat gewoonlijk gaat.
Haal de worst uit de pan,
doe een beetje water bij het braadvet en kook deze even kort door.

Nu heb je jus.

Foutmogelijkheden
- te weinig boter, dan mis je de vettigheid van de jus
- te mager vlees, dan mis je de smaak van de jus
- te veel water, dan wordt je jus een waterig geheel.
Attitudedinsdag 14 december 2010 @ 11:06
je hebt iets van croma jus nodig, das een pakje, koop je zo bij een supermarkt. neem daarvan een helft, laten verwarmen en voeg beetje water toe en klaar is kees. Doen we thuis altijd....
MalaCocineradinsdag 14 december 2010 @ 11:09
Van mijn oer hollandse gezellige dikke buurvrouw heb ik het zo geleerd. Boter in pan, meer dan je nodig hebt vet vlees bakken. Als de vlees klaar is, vlees er uit halen een beetje water bij doen. Dan het vuur heel hoog zetten, de pan een beet je schuin naar je toe trekken zodat alleen die gedeelte verwarmd wordt. Terwijl je de restjes vlees die achtergebleven zijn in dat goedje van boter en water schraapt.

Je kunt soms een theelepel mosterd toevoegen of een donker goedje. Of dat donker goedje maggi is of soja saus dat weet ik niet meer @:
Ssswingdinsdag 14 december 2010 @ 11:14
tja, wat is meestal doe is het volgende:

Geschikt voor: Gehaktbal, worst, slavink of zelfs hamburgers.

Braad het vlees in een ruime hoeveelheid boter (extra optie is om wanneer de boter gaat schuimen er een extra scheut olijfolie in te doen voor extra hitte, met name voor gehaktballen een aanrader).

Doe, nadat je het vlees hebt aangebraden een aantal champions en uien in stukjes gesneden erbij en water (ongeveer een wijnglas). Effe pepper en wat zout toevoegen.
Right. Laat het vlees uitgaren en bereidt ondertussen in een bakje wat boter en wat bloem voor. Met een vork kun je die twee goed mengen. Uiteindelijk moet er een kleine bal onstaan van de twee ingerediënten (geen water of vocht toevoegen!). Hoeveelheid kan ik je helaas niet vertellen; liever teveel dan te weinig :). Wat je feitelijk doet is een roux maken; dit is bekend als beure mange (ofzoiets).

Wanneer het vlees goed is, haal je dit eruit en doe dit in aluminiumfolie. Roer vervolgens eht mengsel van boter en bloem door de saus met een garde. Goed kloppen; effe aan de kook brengen en een halve minuut onder langzaam roeren laten staan. De saus zal wat binden en een mooie glans krijgen. Borden opmaken met het vlees en een klein scheppie saus; de rest in een apart bakje.

Smakelijk!
Soohrdinsdag 14 december 2010 @ 11:14
Ik denk dat dat donkere goedje eerder maggi is dan soja saus.
minilotdinsdag 14 december 2010 @ 11:16
Aha, al twee stemmen voor alleen boter, vleesbraadselstukjes en water!
En eentje voor een jus op basis van een rouxje.. Dat lijkt me eigenlijk wel lekkerder, ja. Dank, Ssswing!

quote:
1s.gif Op dinsdag 14 december 2010 11:06 schreef Attitude het volgende:
je hebt iets van croma jus nodig, das een pakje, koop je zo bij een supermarkt. neem daarvan een helft, laten verwarmen en voeg beetje water toe en klaar is kees. Doen we thuis altijd....
Croma Smeltjus komt natuurlijk mijn keuken niet in hč? Brrrrr!
Nogmaals: geen pakjes en zakjes en zéker niets waar Croma op staat. :)
Soohrdinsdag 14 december 2010 @ 11:21
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 december 2010 11:16 schreef minilot het volgende:
Aha, al twee stemmen voor alleen boter, vleesbraadselstukjes en water!
En eentje voor een jus op basis van een rouxje.. Dat lijkt me eigenlijk wel lekkerder, ja. Dank, Ssswing!

[..]

Croma Smeltjus komt natuurlijk mijn keuken niet in hč? Brrrrr!
Nogmaals: geen pakjes en zakjes en zéker niets waar Croma op staat. :)
Je mag mijn boter, vleesresten en water stem ook omzetten naar de jus op basis van rouxje,
die lijkt mij lekkerder :)
MalaCocineradinsdag 14 december 2010 @ 11:23
Ik eet nooit jus dus mijn stem mag je omzetten, naar wat jou lekker lijkt O+
conlechedinsdag 14 december 2010 @ 11:23
Je krijgt de lekkerste jus van rollade,(of ander groot braadvlees, als een stuk fricandeau) óf van runderstoofvlees. Van worst en zo juist niet zo, zit minder smaak aan. Van karbonaadjes krijg je ook wel lekkere jus, voordeel daarvan is dat zo'n karbonaadje ook prima bij stamppot smaakt. Voor de rest klopt het wel; bakken in boter, als vlees klaar is uit pan halen, vocht erbij (bouillon als je hebt, anders is water ook prima) aanbaksels losroeren. Als je per ongeluk iets te veel vocht hebt toegevoegd: geen probleem, even laten staan ter verdamping. Wat wel heel belangrijk is: laat je boter bij het aanbraden niet te heet worden: dat verpest de smaak van de jus.

[ Bericht 0% gewijzigd door conleche op 14-12-2010 12:01:37 ]
minilotdinsdag 14 december 2010 @ 11:25
Karbonaadje! Wat een goed idee!
conlechedinsdag 14 december 2010 @ 11:25
Oh ja en dat roux-verhaal: veel te fancy als je het oma-gevoel wilt bereiken. :P
Sjeendinsdag 14 december 2010 @ 11:46
quote:
3s.gif Op dinsdag 14 december 2010 11:25 schreef conleche het volgende:
Oh ja en dat roux-verhaal: veel te fancy als je het oma-gevoel wilt bereiken. :P
Mijn buurvrouw gebruikt het groentenkookvocht ipv water, erg lekker!
Lotje-Plusonedinsdag 14 december 2010 @ 14:54
Gebruik je dan vloeibare bakboter en een pakje boter om het vlees in te braden en jus van de maken?
Sjeendinsdag 14 december 2010 @ 15:04
gewoon 'echte' boter :)
Foeksiadinsdag 14 december 2010 @ 17:23
Een mooi stuk vlees braden in voldoende geklaarde roomboter. Als vlees klaar is, liefst echt net aan, verpak het in alluminumfolie. Dan gaart het ook na. Giet water bij het braadvet, schraap de vleestukjes in de pan los, breng aan de kook. Reduceer tot gewenste substantie. Voeg de vleesappen die in het alluminumfolie zitten ook toe aan de jus. Vind je de jus te dun? doe er dan een minibeetje iets van 1 tot 2 theeleperls dunne maizenapap in.

Bij jus tegenwoordig denken we vaak aan sausachtige substantie. Dat komt omdat alle zakjes jus zo dik zijn. Echte jus, zoals van vroeger is dat niet.
golferdinsdag 14 december 2010 @ 17:43
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 december 2010 17:23 schreef Foeksia het volgende:
Een mooi stuk vlees braden in voldoende geklaarde roomboter. Als vlees klaar is, liefst echt net aan, verpak het in alluminumfolie. Dan gaart het ook na. Giet water bij het braadvet, schraap de vleestukjes in de pan los, breng aan de kook. Reduceer tot gewenste substantie. Voeg de vleesappen die in het alluminumfolie zitten ook toe aan de jus. Vind je de jus te dun? doe er dan een minibeetje iets van 1 tot 2 theeleperls dunne maizenapap in.

Dat dus.
I.p.v. maizena kan je ook wat aardappelzetmeel gebruiken.
Ssswingwoensdag 15 december 2010 @ 13:43
en lekker gegeten? :)
minilotdonderdag 16 december 2010 @ 12:39
Het ging niet al te best!

Jus van karbonaadjes geprobeerd te maken. Basic, zonder roux dus, gewoon vlees gebraden, water en roomboter. Het werd niks! Het bleef vettige, waterige transparante nattigheid, plus stukjes aanbaksel. Ik maar roeren, roeren en nog eens roeren.. Hielp niks! Grrr.
conlechedonderdag 16 december 2010 @ 12:50
Had je het vuur wel hoog op het einde? Dus vlees bakken in boter>vlees eruit>vocht erbij>vuur hoog
Kan niet mislukken eigenlijk. :?

Misschien te veel boter gebruikt? Van 2 karbo's krijg je ook geen liter jus.

En je moet geen saussubstantie verwachten. Gewone jus is vrij dun.
KomtTijd...donderdag 16 december 2010 @ 12:54
Mijn ma deed altijd het afgietvocht van de aardappels gebruiken voor de jus.

- gelijk heet water dus lekker snel aan de kook
- er zit wat aardappelzetmeel in wat de jus bindt.
minilotdonderdag 16 december 2010 @ 12:56
quote:
1s.gif Op donderdag 16 december 2010 12:50 schreef conleche het volgende:
Had je het vuur wel hoog op het einde? Dus vlees bakken in boter>vlees eruit>vocht erbij>vuur hoog
Kan niet mislukken eigenlijk. :?

Misschien te veel boter gebruikt? Van 2 karbo's krijg je ook geen liter jus.

En je moet geen saussubstantie verwachten. Gewone jus is vrij dun.
Ik weet het, ik weet het, ik kreeg tot mijn achttiende elke avond per week old-school jus te zien. :) Maar het wou gewoon niet! Het bleef water met bonkjes. Binnenkort nog eens proberen.

[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 16-12-2010 13:17:46 ]
RobinOokdonderdag 16 december 2010 @ 13:16
3179144601_565fee110a.jpg

Ik hield vroeger ook niet van jus, maak het nu nog steeds bijna nooit.
Alleen als ik bijvoorbeeld kwartels, duif of een hazenrug met bot heb.
Dan rooster ik die (het afval/afsnijdsel dus) in de oven.
Ondertussen bak ik uitje, knoflook en misschien wat thijm of zo in een pan met dikke bodem.
Dan daar de karkassen uit de oven bij. De ovenschaal op het vuur zetten en er een scheut cognac of wijn of wat je lekker lijkt bij doen, in laten koken, maar het gaat er ook om dat je alle aanbaksels los krijgt en bij de karkassen in de pan giet.
Dan nog een goede bouillon erbij. (tsja, ik weet het, het valt niet mee)
In laten koken. Op smaak brengen en klaar is Kees. :D
Eventueel wat binden met klontjes koude boter of gewoon een beetje aardappelmeel/maizena/arrowroot.

(die botten en afsnijdsels spaar ik trouwens op in de vriezer, om eens in de zoveel tijd bouillon of jus te maken)
Paarse_Kiwidonderdag 16 december 2010 @ 22:43
Maak vaak een sjuutje van de boter waarin ik mn vlees gebakken heb. Vlees uit de pan, pan van het vuur af. Even iets laten afkoelen. Daarna een flinke scheut water erbij, flink wat curry. Beetje bieslook(mag uit een potje maar vers is nog lekkerder!), scheutje ketjap manis, beetje sambal en wat kerriepoeder/paprikapoeder. Goed mengen met een garde en weer op het vuur zetten. Lekker een beetje laten inkoken en je hebt een prima sjuutje. Even proeven en naar smaak nog wat ingredienten erbij doen naar smaak.
YuckFoudonderdag 16 december 2010 @ 23:43
quote:
1s.gif Op donderdag 16 december 2010 22:43 schreef Paarse_Kiwi het volgende:
Vlees uit de pan, pan van het vuur af. Even iets laten afkoelen. Daarna een flinke scheut water erbij, flink wat curry. Beetje bieslook(mag uit een potje maar vers is nog lekkerder!), scheutje ketjap manis, beetje sambal en wat kerriepoeder/paprikapoeder.
Jij snapt het ;)
Zelf braad ik vrijwel altijd in croma (geleerd van oma O+ ), maak je geen vlees maar heb je alleen een rookworst, bak dan wat ontbijtspek met klein gesneden uitjes ofzo, flinke klont bakboter iig, 1/6 kommetje water erbij, laos, KLEIN beetje ketjap, klein beetje ketchup, misschien wat cayenne peper en knoflook (vers of poeder erbij) flink opkoken en klaar, wil je dikke jus dan een beetje maizena aanmaken in een kopje en dat erdoorheen koken tot het wat dikker is et voila, jus de luxe :9~
lemonlimevrijdag 17 december 2010 @ 10:41
Ik doe er wel eens een klein stukje van een runderbouillonblokje bij :@ . Telt dat ook als jus uit een pakje of zakje? het is wel lekker :P