Het zit zo: mijn lief wil vanavond eens hutspot eten. We eten maar een paar keer per jaar stamppot, en áls we dat dan al eens doen, dat zijn het hippe stamppotten met droge worst erdoor, en kazen, of met stoofvlees ernaast, enfin: dingen waar geen jus bij nodig is.
Mijn lief blieft echter vleesjus bij zijn hutspot vanavond. Kan -ie zijn aardappelbrij opbouwen tot een vulkaantje met een krater erin, waar dan jus in kan. Het schijnt iets van jeugdnostalgie te zijn.
Nu is het punt: ik maak nooit jus! Nooit! We eten nauwelijks aardappelen, en maar af en toe vlees, en als die combinatie al voorkomt dan niet in het soort gerecht waar jus bij hoort. Ik heb niet eens een juskom. Sorry oma!
Ik ben overigens niet bepaald een kookn00b. Ik maak mijn eigen pasta, bak mijn eigen brood en ik heb een Larousse Gastronomique die ik nog helemaal begrijp ook. Ik kan ongetwijfeld probleemloos ergens vinden hoe ik een goede jus maak, en dan lukt het ook vast wel.
Maar aangezien ons avondeten vanavond blijkbaar blijkt te draaien om persoonlijke oer-herinneringen van vroeger thuis en mijn schoonmoeder de telefoon maar niet opneemt, vraag ik aan jullie: hoe maken jullie je lekkerste jus?
Van welk vlees? En hoe precies? Roomboter? Bouillon? Andere kruiden? Hoog vuur, laag vuur, heet water, koud water? Kom maar op met die recepten.
(Wie met een zakje, pakje of potje aanmaakjus komt aanzetten krijgt, vanzelfsprekend, een schop!)O, en natuurlijk plaatjes, anders klikt de helft van jullie dit topic meteen weer weg.
[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 14-12-2010 11:11:17 ]