abonnement bol.com Unibet Coolblue
  vrijdag 10 december 2010 @ 21:17:35 #26
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_89780607
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 december 2010 21:04 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Heb je jampotjes met metalen deksel?
Dan kan je na het inkoken de potjes kokend heet vullen en dan even wecken.
Check.

Echt wecken met beugel en wekpan of volstaat het om de warme inhoud in warme potten te doen zodat dat dingetje op de deksel naar beneden gaat.
  vrijdag 10 december 2010 @ 21:19:30 #27
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89780706
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 december 2010 21:17 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Check.

Echt wecken met beugel en wekpan of volstaat het om de warme inhoud in warme potten te doen zodat dat dingetje op de deksel naar beneden gaat.
Je hoeft geen echte weckglazen te gebruiken, maar het is wel verstandig om de potten in een pan kokend water te zetten voor een half uurtje, dan gebeurt er niets meer mee.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 10 december 2010 @ 21:21:30 #28
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_89780837
Ok dank je wel, kan morgen dus lekker weer bouillon gaan maken :) Heb nog wel een doos weckpotten staan op zolder maar die ringen zijn onderhand wel vergaan...
pi_89781723
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 december 2010 15:36 schreef Lonaa het volgende:

[..]

Een recept.

Ik wil als dessert met kerst gevulde sinaasappel maken. Daarbij wil ik een lekkere pure chocolademousse maken.

Tevens ook op zoek naar echt lekkere pure chocola.
Chocola chantilly:
Pure chocola smelten met water. Daarna snel afkoelen en flink opkloppen.. Krijg je een mousseachtige massa met alleen de smaak van pure chocola (want geen room of iets dergelijks toegevoegd). Werkt trouwens alleen goed met pure chocola.

http://en.molecularcuisine.org/forum/showthread.php?tid=67
You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe
C. Sagan
pi_89782588
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 december 2010 21:39 schreef The_stranger het volgende:

[..]

Chocola chantilly:
Pure chocola smelten met water. Daarna snel afkoelen en flink opkloppen.. Krijg je een mousseachtige massa met alleen de smaak van pure chocola (want geen room of iets dergelijks toegevoegd). Werkt trouwens alleen goed met pure chocola.

http://en.molecularcuisine.org/forum/showthread.php?tid=67
Waarom weet ik het bestaan van deze methode niet?!?

Gelijk aankomende week even maken, vind het trouwens wel lastig een echt lekkere mousse te maken, mijne is meestal iets te stevig.
pi_89794947
Dat ga ik in ieder geval eens proberen van de week. :)
Sterkheidsbaas van alles.
pi_89795163
Vorige week zag ik bij DWDD een stukje over Lièvre à la royale. Heeft u dit weleens gemaakt en is het echt zo'n moeilijk gerecht om goed klaar te maken?
  zaterdag 11 december 2010 @ 09:51:12 #33
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89795211
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 december 2010 09:46 schreef FigureBirdStars het volgende:
Vorige week zag ik bij DWDD een stukje over Lièvre à la royale. Heeft u dit weleens gemaakt en is het echt zo'n moeilijk gerecht om goed klaar te maken?
Nee, valt reuze mee, en persoonlijk vind ik het zonde om een hele haas te stoven, doe dat met de poten en braad de rug gewoon, zonde om de rug te stoven.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 11 december 2010 @ 12:55:43 #34
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_89799239
Dat deden ze gelukkig ook daar, bij DWDD.
  zaterdag 11 december 2010 @ 13:13:07 #35
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89799802
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 december 2010 12:55 schreef RobinOok het volgende:
Dat deden ze gelukkig ook daar, bij DWDD.
Geen idee, heb de aflevering niet gezien, maar klassiek is de hele haas.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 11 december 2010 @ 13:39:31 #36
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89800796
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 december 2010 15:36 schreef Lonaa het volgende:

[..]

Een recept.

Ik wil als dessert met kerst gevulde sinaasappel maken. Daarbij wil ik een lekkere pure chocolademousse maken.

Tevens ook op zoek naar echt lekkere pure chocola.
Lonaa, ben je niet vergeten, heb een recept in mijn hoofd maar dat wil ik vanavond eerst proberen. Is een klassieke met room en eiwit.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_89801338
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 december 2010 13:39 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Lonaa, ben je niet vergeten, heb een recept in mijn hoofd maar dat wil ik vanavond eerst proberen. Is een klassieke met room en eiwit.
:) Mooi. Ik wacht rustig af.

Het recept voor de gevulde sinaasappels heb ik (en das lekker!) ga ze van de week maken met chocolademousse om eens te proberen of het niet te veel is.
Maar sinaasappel + chocolade vind ik gewoon een top combi!
Sterkheidsbaas van alles.
pi_89804163
Piet,

ik het al vele malen geprobeerd maar ik rijg het niet voor elkaar: macarons! de vulling is het probleem niet maar de rest... welk recept ik ook volg, wanneer ik de 'koekjes' uit de oven haal zijn ze of de nat, te droog, te hard, ze kleven.. heb je nog een goede tip? welke temperatuur raad je aan? ik heb een oven die werkt op electriciteit.

alvast bedankt :)
  zaterdag 11 december 2010 @ 18:25:56 #39
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89809064
Wit van 3 grote eieren
100 gram suiker
1 borrel grand marnier
1 eetlepel water
200 gram bittere chocolade (ik heb lindt 85% gebruikt)
1 pakje slagroom 125 cc

Doe de chocolade in een rvs schaal en smelt deze boven warm water heel voorzichtig, pas op dat het niet te heet wordt.
Sla de slagroom stijf
Sla de eiwitten heel stijf
Doe de suiker met de grand marnier en een lepel water in een steelpan en kook deze tot ie draden trekt, laat hem niet carameliseren.
Als deze zo ver is giet je de suikerstroop in een dun straaltje bij de stijfgeslagen eiwitten terwijl de mixer loopt (beste gaat dat met een standmixer, ik heb een kitchenaid)
De eiwitten worden nu nog luchtiger en stijver.
Envelopeer een beetje van de stijve slagroom door de chocolade, giet daarna de chocolade bij de slagroom. Envelopeer de chocolade door de slagroom
Voeg nu lepel voor lepel het eischuim toen en envelopeer het er voorzichtig doorheen, NIET ROEREN, dan verdwijnt de lucht namelijk.

Enveloperen is net een houten of siliconen spatel voorzichtig omslaan.

Zet in de koelkast om op te stijven.
De chocolade die ik gebruikt heb is geheel niet zoet, als je een zoetere chocolade gebruikt, neem dan wat minder suiker.

Er mooi om dit met sinaasappelfilets te serveren. (snij de schil zo van een sinaasappel dat je het velletje van de partjes ook afsnijdt, en snij de partjes uit de velletjes, zo heb je sinaasappelpartjes zonder velletje, filets)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 11 december 2010 @ 18:29:12 #40
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89809159
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 december 2010 15:27 schreef Prego het volgende:
Piet,

ik het al vele malen geprobeerd maar ik rijg het niet voor elkaar: macarons! de vulling is het probleem niet maar de rest... welk recept ik ook volg, wanneer ik de 'koekjes' uit de oven haal zijn ze of de nat, te droog, te hard, ze kleven.. heb je nog een goede tip? welke temperatuur raad je aan? ik heb een oven die werkt op electriciteit.

alvast bedankt :)
Moet ik eens uitproberen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_89809776
Dankje Piet!

Ik ga het van de week een keer proberen.

De sinaasappels die ik erbij maak:
Voor 4 personen:
Week 6 blaadjes gellatine. Snij 4 grote sinaasappels door midden en pers ze uit. Pers 2 citroenen uit. Het sap van de sinaasappels en citroenen aanvullen met water tot 4 dl. Een beetje suiker er doorheen en de gellatine er doorheen. In de 4 sinaasappelhelften gieten en laten opstijven in de koelkast.
En ooh, als je dat goed doet is het hemels. :)

Ik wil er een klein bolletje chocolademousse op/bij serveren, van jouw recept.
Sterkheidsbaas van alles.
  zaterdag 11 december 2010 @ 19:57:38 #42
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89812051
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 december 2010 18:50 schreef Lonaa het volgende:
Dankje Piet!

Ik ga het van de week een keer proberen.

De sinaasappels die ik erbij maak:
Voor 4 personen:
Week 6 blaadjes gellatine. Snij 4 grote sinaasappels door midden en pers ze uit. Pers 2 citroenen uit. Het sap van de sinaasappels en citroenen aanvullen met water tot 4 dl. Een beetje suiker er doorheen en de gellatine er doorheen. In de 4 sinaasappelhelften gieten en laten opstijven in de koelkast.
En ooh, als je dat goed doet is het hemels. :)

Ik wil er een klein bolletje chocolademousse op/bij serveren, van jouw recept.
Heb net 2 flinke bollen op, van ijscobal grote zeg maar, en het is verstandig niet teveel ervan te serveren, hij smaakt zéér intensief naar chocolade. Bombastisch gewoon.
En ik heb nog een hele schaal staan, verdomme, die moet ik nog opeten ook.
;)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_89813098
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 december 2010 19:57 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Heb net 2 flinke bollen op, van ijscobal grote zeg maar, en het is verstandig niet teveel ervan te serveren, hij smaakt zéér intensief naar chocolade. Bombastisch gewoon.
En ik heb nog een hele schaal staan, verdomme, die moet ik nog opeten ook.
;)
Ik wil die schaal wel op komen halen. :D
Sterkheidsbaas van alles.
pi_89831782
quote:
Ik wist niet dat er een tweede deel was, maar ik begrijp uit de beschrijvingen dat het originele manuscript niet compleet uitgegeven is, en dat dit de dingen bevat die er uit waren gehaald. Bedankt dat je het onder de aandacht brengt. Heb hem in pre-order staan.
Grappig weetje trouwens, het boek is nooit in Duitsland verschenen, en zover ik weet, ook nooit in Frankrijk (in het Duits en Frans). De film wel, wat de vraag opwerpt, als er zoveel troep verschijnt op de kookboekenmarkt ze het boek niet na de Film alsnog uitbrengen.
Ik heb het ook maar besteld en binnen. Wat opbouw en inhoud betreft vind ik het sterk lijken op het eerste boek, maar dan met net andere recepten (en dat terwijl ik 95% van de recepten uit deel 1 nog nooit heb klaargemaakt :). Ik heb wel de indruk dat de recepten gemiddeld genomen net iets lastiger zijn of de
ingrediënten net iets exclusiever. Dat zou ook de reden kunnen zijn dat ze deel 1 niet gehaald hebben.

Het gedeelte over brood bakken is wel erg mooi, dat mis ik wel in deel 1. En dan van die mooie tips, zoals het toepassen van een asbestplaat bij het bakken van brood. Toch mooi dat dat er nooit is uitgehaald, het ademt nog echt de tijdsgeest van 1960.

Een waarschijnlijk verkopen kookboeken zonder op 80 % van de pagina's grote fullcolor-foto's gewoon niet. Lettertjes zijn bah, en wie koopt er nou een kookboek om daadwerkelijk uit te koken of om iets te leren?
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zondag 12 december 2010 @ 16:51:46 #45
138195 morgane
Omnomnomnivoor
pi_89837933
Piet, ik heb hier nog een fles sojasaus staan. Ooit gebruikt om japanse noodlesoep mee te maken. Waarvoor kan ik het nog meer gebruiken?
  zondag 12 december 2010 @ 19:37:12 #46
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89843878
quote:
1s.gif Op zondag 12 december 2010 16:51 schreef morgane het volgende:
Piet, ik heb hier nog een fles sojasaus staan. Ooit gebruikt om japanse noodlesoep mee te maken. Waarvoor kan ik het nog meer gebruiken?
Welke? Kikkoman?
Je kan het als smaakmaker in van alles gebruiken, om groente mee te roerbakken, door soep, sauzen, marinades, etc.

[ Bericht 1% gewijzigd door Pietverdriet op 12-12-2010 20:05:12 ]
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 12 december 2010 @ 19:41:05 #47
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_89844023
wasabi, citroensap en wat ongezouten boter erdoor roeren en je hebt een best lekker sausje.

en je kan ook kip met wat oosterse groenten (champignon roerbakpakket) wokken, noodles erbij en wat kikkoman erdoor en je hebt in 10 minuten een lekkere maaltijd met een japans tintje.
  zondag 12 december 2010 @ 19:57:25 #48
138195 morgane
Omnomnomnivoor
pi_89844653
Nee gewoon eigen merk van AH. Maar klinkt prima, bedankt voor de ideeën beiden! :)
  zondag 12 december 2010 @ 20:01:47 #49
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
  zondag 12 december 2010 @ 20:04:37 #50
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89844962
* Pietverdriet geeft RobinOok een papieren zakje voor het hyperventileren.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')