abonnement Unibet Coolblue
  Moderator zondag 21 november 2010 @ 12:49:19 #1
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_88971032


Ik merk soms dat er FOK!'ers zijn die niet weten hoe elektra in hun woning verdeeld wordt en wat er nou allemaal in de meterkast qua elektrische componenten zit; en niet weten wat nu het verschil is tussen een aardlekschakelaar, een hoofdschakelaar of wat nu eigenlijk een normale “groep” is.

Het leek mij handig om nu juist voor de leken onder ons; dit topic te openen. *O*



Het energiebedrijf komt vanuit het openbare net (van buiten dus ;)) via de meterkast jou huis binnen. Het heeft dan al een lange weg afgelegd van de centrale waar het opgewekt wordt, via de hoogspanningskabels, naar de wijkstations en uiteindelijk naar de transformatorhuisjes langs de weg, jou huis in :)



De eerste beveiliging die het energiebedrijf treft zijn de hoofdzekeringen, waarschijnlijk zitten die in een verzegelde kast, deze mag ook alleen bewerkt worden door medewerkers van het energiebedrijf, je mag de zekering die op die kast zit dan ook niet verbreken. :)

Daarna volgt de analoge of digitale elektriciteitsmeter (ook wel kilowattuurmeter genoemd) hiermee wordt jou verbruik gemeten en ook deze meter is door het energiebedrijf verzekerd.

Daarboven begint pas de groepenkast die de elektrische installatie in jou woning verdeeld en voorziet van stroom.



De groepenkast in je woning, door ons elektriciens ook wel de “schakel en verdeelinrichting genoemd” omvat de beveiliging van de elektrische installatie van je woning.

Het eerste onderdeel van je installatie (als je woning na september 2005 gebouwd is) is de hoofdschakelaar, met een hoofdschakelaar kun je de alle elektriciteit in je woning in één handeling snel uit en inschakelen.

In installaties die aangelegd zijn na 1 september 2005 of in installaties waarin ingrijpende aanpassingen zijn gedaan aan de elektrische installatie is een hoofdschakelaar opgenomen.
Een hoofdschakelaar is geen beveiliging; het is namelijk een lastscheider, En om geen ingewikkelde termen te hoeven te gebruiken een hoofdschakelaar is in principe een “normale” schakelaar.


Voorbeeld van een hoofdschakelaar.

Een elektrische installatie in je woning is verdeeld in verschillende groepen, in de meterkast heeft iedere groep zijn eigen beveiliging.

In de meterkast staat op een lijst of kaart welke vertrekken van de woning en/of welke apparaten op welke groep zijn aangesloten, al deze groepen zijn genummerd. En deze nummers staan onder of boven de bijbehorende installatieautomaten of aardlekautomaten.

Vaak genoeg ontbreekt zo'n lijst of kaart en is dus niet duidelijk welke ruimten nu eigenlijk op welke groep zitten, bij een storing kost het dan vaak veel moeite om de oorzaak te achterhalen; ook als je even een bepaalde ruimte in je woning spanningsloos wil maken weet je niet één twee drie welke groep dit is. Eigenlijk zou ieder huis zo'n lijst moeten hebben ! *O*

Een goed voorbeeld van een meterkast lijst heb ik hier geupload, kwestie van even invullen en bij de betreffende groepen een nummer zetten en je hebt een prima groepenverklaring.


Elke groep in huis is voorzien van een installatieautomaat (dat is de moderne vervanger van de “stop” of “zekering). Deze schakelt de stroomtoevoer uit bij overbelasting of kortsluiting. Bij kortsluiting of overbelasting loopt er teveel stroom door een deel van de installatie.


Voorbeeld van een installatieautomaat; in de volksmond "groep" of "eindgroep" genoemd.


De installatie in huis is beveiligd door minimaal 2 aardlekschakelaars.
Per aardlekschakelaar zijn maximaal vier groepen aangesloten.

Een aardlekschakelaar zorgt ervoor dat een bepaald deel van de installatie direct uitgeschakeld wordt wanneer er bij een kapot apparaat (bijvoorbeeld een wasmachine, droger of vaatwasser o.i.d.) stroom weg “lekt” naar de aarde. Ook kan een aardlekschakelaar reageren op blikseminslag in de buurt. Een aardlekschakelaar meet dus het verschil tussen de stroom die erdoor gaat en de stroom die via de nul weer terugkomt; bij een verschil van 0,03 A schakelt hij de stroom uit. Een aardlekschakelaar beveiligd dus niet tegen kortsluiting of overbelasting !




In sommige installaties zijn aardlekschakelaars en installatieautomaten gecombineerd in één component. Dit heet dan een aardlekautomaat.





- Ga bij werkzaamheden aan de elektrische installatie altijd eerst na aan welke groep je werkzaamheden doet. Informeer iedereen in je huis dat je gaat werken aan de elektrische installatie en dat je een bepaalde groep in huis uitschakelt.
Voor je eigen veiligheid zet je deze groep vervolgens uit met de schakelaar op de installatieautomaat van de desbetreffende groep.

- Als de meterkast voorzien is van zekeringen of stoppen dan moet je vaak de draaiknop boven de zekering omdraaien en/of de zekering er uit draaien.

- Als de meterkast een slot heeft, draai de deur bij werkzaamheden dan op slot en neem de sleutel mee zodat niemand de groep ongewild weer aanzet. In het geval van een zekering of stop kun je de zekering bij je steken.



De aardlekschakelaars zijn in de meterkast aangebracht, er wordt aangeraden om de aardlekschakelaars maandelijks te testen of in het uiterste geval twee keer per jaar, bijvoorbeeld bij de ingang van de zomer en winter tijd. Dit doe je door op de tekstnop (te herkennen aan een T) te drukken, de aardlekschakelaar moet direct uitschakelen.

Het testen is van belang om er zeker van te zijn dat de beveiliging goed werkt als dat nodig is.

Let op dat tijdens het testen de stroomvoorziening ook echt wordt onderbroken, houdt hier dus rekening mee bij het gebruik van computers en andere (huishoudelijke) apparatuur zet deze eerst uit! en waarschuw ook eventuele huisgenoten, loop na het testen van de aardlekschakelaar alle apparatuur even na of ze opnieuw ingesteld moeten worden, kijk dan ook even na de installaties voor verwarming en/of ventilatie.



Ga bij een storing na of het een storing in je eigen huis is of dat het een algemene elektriciteit storing is. Staan in de meterkast alle installatieautomaten en aardlekschakelaars in ? en heb je bijvoorbeeld in het hele huis geen stroom meer dan is de kans groot dat het een algemene storing is. Kijk dan naar de straatverlichting buiten of vraag de buren of hun ook geen stroom hebben. :)

Zo ja: Wacht rustig af en luister eventueel naar een radio op batterijen, een autoradio of een mobieltje met radio.

Zo nee: Dan is er iets mis in de installatie in je woning.
We verwijzen je graag naar onze storingswijzer : K&W / [K&W] Storingswijzer - Elektriciteit !

Uiteraard kan het zijn dat in jou meterkast een andere merk of andere componenten gebruikt zijn; maar de werking is in principe hetzelfde. Heb je toch nog vragen of problemen over jou meterkast stel ze gerust ! :Y

Ik hoop met dit topic in ieder geval het een en ander duidelijk gemaakt te hebben over wat er nu eigenlijk in je meterkast afspeelt en hoe te handelen in het geval van een storing ! :Y

[ Bericht 1% gewijzigd door Vonkenboer op 10-12-2017 13:32:01 ]
pi_88971294
Goed topic, binnenkort even lezen! Heb nu geen tijd :'(
Weerstand Met Bifido-Vezels
Geen suiker toegevoegd
  Frontpage Koningin/Leukste user IRL zondag 21 november 2010 @ 12:58:37 #3
147316 crew  DJMO
#trut
pi_88971337
en wat als de hoofdzekering nou klapt .. die in die verzegelde kast zit dus ?? :X
Ik heb er één en ik ben er trots op
"Tussen droom en daad staan wetten in de weg, en praktische bezwaren" "The needs of the many outweigh the needs of the crew"

Terugblik op tachtig kilometer lopen - Westerborkpad
- My 5 minutes of fame - Heldin
DTS - Foto's en verslagen
  Moderator zondag 21 november 2010 @ 13:01:43 #4
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_88971425
Er zijn gewoon teveel mensen die componenten in de meterkast niet kunnen onderscheiden van elkaar; en geen flauw idee hebben wat een aardlekschakelaar, installatieautomaat of groep is.

Trouwens ook even een algemene mededeling, vaak wordt een meterkast van boven tot onder vol gezet met rotzooi die er absoluut niet thuis hoort, een meterkast is geen bergkast
Dat men een stofzuiger in de meterkast zet is tot daar aan toe, maar het gaat vaak van kwaad tot erger op het moment dat men schapjes in de meterkast aan gaat brengen.

pi_88971716
Even vraagje: Ik heb een soort tijdschakelklok in een doorzichtige plastic behuizing in mijn meterkast op de plek van de hoofdzekering zitten. Direct onder mijn dubbeltarief kWh meter dus. Is dat gewoon mijn hoofdzekering, maar dan in de doorzichtige versie? Deze doorzichtige doos is ook verzegeld links en rechts, aan een zijde is de verzegeling open, aan de andere kant is ie nog wel netjes verzegeld, met een nieuwer zegel volgens mij ook.

Van de week zat dat deel van de stroominstallatie volgens mij 's nachts namelijk onwijs te klikken. Normaal hoor ik dat ook bij overschakelen van dag op nachttarief, maar die nacht hoorde ik het elke paar minuten opnieuw, alsof ie bleef hangen oid. Normaal of abnormaal?
pi_88971840
quote:
1s.gif Op zondag 21 november 2010 12:58 schreef DJMO het volgende:
en wat als de hoofdzekering nou klapt .. die in die verzegelde kast zit dus ?? :X
Dan zal je de netbeheerder moeten bellen of een installateur met zegelbevoegdheid die de kapotte zekering vervangt.

Een installateur met zegelbevoegdheid mag alleen de zekering verwisselen en nooit een zwaardere zekering plaatsen, dat is alleen toevertrouwd aan de netbeheerder

In de nieuwe installatie`s komt steeds meer de zekeringautomaat voor, die je zelf weer kan en mag inschakelen
pi_88971994
quote:
1s.gif Op zondag 21 november 2010 13:11 schreef aloe_vera het volgende:
Even vraagje: Ik heb een soort tijdschakelklok in een doorzichtige plastic behuizing in mijn meterkast op de plek van de hoofdzekering zitten. Direct onder mijn dubbeltarief kWh meter dus. Is dat gewoon mijn hoofdzekering, maar dan in de doorzichtige versie? Deze doorzichtige doos is ook verzegeld links en rechts, aan een zijde is de verzegeling open, aan de andere kant is ie nog wel netjes verzegeld, met een nieuwer zegel volgens mij ook.

Van de week zat dat deel van de stroominstallatie volgens mij 's nachts namelijk onwijs te klikken. Normaal hoor ik dat ook bij overschakelen van dag op nachttarief, maar die nacht hoorde ik het elke paar minuten opnieuw, alsof ie bleef hangen oid. Normaal of abnormaal?
Kan wel eens gebeuren, blijft het euvel echter aanhouden, dan actie ondernemen en de netbeheerder bellen
  Moderator woensdag 24 november 2010 @ 19:48:07 #8
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
  Frontpage Koningin/Leukste user IRL woensdag 24 november 2010 @ 19:57:19 #9
147316 crew  DJMO
#trut
pi_89108017
is het niet handiger om hem op te nemen in een (gesloten) sticky topic waar linkjes staan naar dit soort topics? (dat sticky dient dan als een soort inhoudsopgave vanwaar je kunt doorklikken :P )
Ik heb er één en ik ben er trots op
"Tussen droom en daad staan wetten in de weg, en praktische bezwaren" "The needs of the many outweigh the needs of the crew"

Terugblik op tachtig kilometer lopen - Westerborkpad
- My 5 minutes of fame - Heldin
DTS - Foto's en verslagen
pi_89109996
bij ons is een jaar geleden de badkamer verbouwd, er is toen elektrische vloerverwarming ingekomen.
Hiervoor moest de oude aardlek vervangen worden, want oude was nog 500 ma de nieuwe 30 milliampère, maar toen heeft de man die de aardlek voor ons vervangen heeft de de hoofdzekering eruit gehaald (installatie spanningsloos maken) maar de kast niet opnieuw verzegeld.
ik kwam hier achter naar aanleiding van dit topic, wat zijn nu de consequenties voor ons
Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan
  Frontpage Koningin/Leukste user IRL woensdag 24 november 2010 @ 20:37:41 #11
147316 crew  DJMO
#trut
pi_89110109
als de sodemieter een erkend installateur bellen en vragen of ze 'm komen verzegelen. Als eneco langskomt voor controle ben je de lul namelijk ..
Ik heb er één en ik ben er trots op
"Tussen droom en daad staan wetten in de weg, en praktische bezwaren" "The needs of the many outweigh the needs of the crew"

Terugblik op tachtig kilometer lopen - Westerborkpad
- My 5 minutes of fame - Heldin
DTS - Foto's en verslagen
pi_89111681
quote:
1s.gif Op woensdag 24 november 2010 20:37 schreef DJMO het volgende:
als de sodemieter een erkend installateur bellen en vragen of ze 'm komen verzegelen. Als eneco langskomt voor controle ben je de lul namelijk ..
dan zal ik ons vader daar eens achteraan jagen
Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan
pi_90358833
quote:
1s.gif Op zondag 21 november 2010 13:15 schreef exlurker het volgende:

[..]

Dan zal je de netbeheerder moeten bellen of een installateur met zegelbevoegdheid die de kapotte zekering vervangt.

Een installateur met zegelbevoegdheid mag alleen de zekering verwisselen en nooit een zwaardere zekering plaatsen, dat is alleen toevertrouwd aan de netbeheerder

In de nieuwe installatie`s komt steeds meer de zekeringautomaat voor, die je zelf weer kan en mag inschakelen
Wat is nu het grote nut van die verzegeling van de hoofdzekering? Als ze bang zijn voor aftappen vóór de meter (wat ik me best kan voorstellen) waarom zit dat ding niet ná de meter?
pi_90359342
quote:
1s.gif Op donderdag 23 december 2010 20:34 schreef Fixers het volgende:

[..]

Wat is nu het grote nut van die verzegeling van de hoofdzekering? Als ze bang zijn voor aftappen vóór de meter (wat ik me best kan voorstellen) waarom zit dat ding niet ná de meter?
Als de meter vervangen moet worden kan de monteur van de netbeheerder door de zekering te verwijderen dit spanningsvrij doen, tevens is de meter nu ook beveiligd door de zekering van 25 of 35 A
  zondag 26 december 2010 @ 12:12:23 #15
12821 gateway
@ [DPC]Fokschaap
pi_90454365
quote:
Een aardlekschakelaar meet dus het verschil tussen de stroom die erdoor gaat en de stroom die via de nul weer terugkomt; bij een verschil van 0,3 A schakeld hij de stroom uit. Een aardlekschakelaar beveiligd dus niet tegen kortsluiting of overbelasting !
0,3 moet dat geen 0,03 zijn?

Verder goed topic :)
  Moderator zondag 26 december 2010 @ 12:25:44 #16
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_90454666
Whoeps, idd het is namelijk 30mA (=0,03A) geen 0,3 zoals ik aangeef.
Zal het even wijzigen ! Bedankt ! :Y
  † In Memoriam † zondag 26 december 2010 @ 12:27:51 #17
220133 De_Kardinaal
sapiens sine operibus
pi_90454721
Ik heb geen stopcontact in de meterkast. Hoe moeilijk is het om die aan te leggen?
______________________________________
Hier tekenen:
.......................De_Kardinaal......................
______________________________________
  Moderator zondag 26 december 2010 @ 12:28:33 #18
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
  † In Memoriam † zondag 26 december 2010 @ 12:33:44 #19
220133 De_Kardinaal
sapiens sine operibus
pi_90454882
quote:
1s.gif Op zondag 26 december 2010 12:28 schreef Vonkenboer het volgende:
Wil je hem in de meterkast zelf plaatsen ? Of ernaast ? :)
In de meterkast zelf. Daar komt namelijk de antenne binnen en daar wil ik dat signaal splitsen voor tv/radio in de slaapkamer. Ik heb er de ballen verstand van maar er werd aangeraden het signaal daar te splitsen waar het binnen komt.
______________________________________
Hier tekenen:
.......................De_Kardinaal......................
______________________________________
  Moderator zondag 26 december 2010 @ 12:40:42 #20
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_90455118
Als je niet handig bent en/of gewoon geen ervaring hebt met elektriciteit zou ik het gewoon uit gaan besteden aan een installatiebedrijf uit de buurt. Het is geen hogere wiskunde ofzo; maar er zijn wel een aantal werkzaamheden die je moet doen waarbij je wel moet weten wat je nu uiteindelijk aan het doen bent :P

Even zoeken op FOK! bracht mij naar dit Stopcontact in meterkast (laten) aanleggen topic; misschien dat je daar wat aan hebt ? :)
  † In Memoriam † zondag 26 december 2010 @ 19:25:27 #21
220133 De_Kardinaal
sapiens sine operibus
pi_90465835
quote:
1s.gif Op zondag 26 december 2010 12:40 schreef Vonkenboer het volgende:
Als je niet handig bent en/of gewoon geen ervaring hebt met elektriciteit zou ik het gewoon uit gaan besteden aan een installatiebedrijf uit de buurt. Het is geen hogere wiskunde ofzo; maar er zijn wel een aantal werkzaamheden die je moet doen waarbij je wel moet weten wat je nu uiteindelijk aan het doen bent :P

Even zoeken op FOK! bracht mij naar dit Stopcontact in meterkast (laten) aanleggen topic; misschien dat je daar wat aan hebt ? :)
Ik ben absoluut niet handig en ik kan dat hele draadje niet volgen. Ik las wel dat er meer mensen waren met een relatief nieuwe woning waar geen stopcontact in de meterkast zit. Apart, want ik ben niet anders gewend. :P
______________________________________
Hier tekenen:
.......................De_Kardinaal......................
______________________________________
pi_90486808
quote:
1s.gif Op zondag 26 december 2010 19:25 schreef De_Kardinaal het volgende:

[..]

Ik ben absoluut niet handig en ik kan dat hele draadje niet volgen. Ik las wel dat er meer mensen waren met een relatief nieuwe woning waar geen stopcontact in de meterkast zit. Apart, want ik ben niet anders gewend. :P
Er is een tijd geweest dat de beltrafo naast de verdeelkast was gemonteerd en in die woningen was er ook een wandcontactdoos in de meterkast. In de moderne verdeelkasten is de trafo op genomen in de kast en hier door is de noodzaak van de wandcontactdoos in de meterkast verdwenen
  † In Memoriam † maandag 27 december 2010 @ 11:37:21 #23
220133 De_Kardinaal
sapiens sine operibus
pi_90487458
quote:
1s.gif Op maandag 27 december 2010 11:17 schreef exlurker het volgende:

[..]

Er is een tijd geweest dat de beltrafo naast de verdeelkast was gemonteerd en in die woningen was er ook een wandcontactdoos in de meterkast. In de moderne verdeelkasten is de trafo op genomen in de kast en hier door is de noodzaak van de wandcontactdoos in de meterkast verdwenen
Lang leve de vooruitgang! :P
______________________________________
Hier tekenen:
.......................De_Kardinaal......................
______________________________________
  maandag 27 december 2010 @ 14:07:30 #24
20849 Fred
Beroepschagrijn
pi_90492993
quote:
1s.gif Op maandag 27 december 2010 11:17 schreef exlurker het volgende:
Er is een tijd geweest dat de beltrafo naast de verdeelkast was gemonteerd en in die woningen was er ook een wandcontactdoos in de meterkast. In de moderne verdeelkasten is de trafo op genomen in de kast en hier door is de noodzaak van de wandcontactdoos in de meterkast verdwenen
Terwijl er door allerlei datacommunicatie ontwikkelingen juist weer een enorme behoefte is aan een stopcontact in de meterkast...
So we just called him Fred
  Moderator maandag 27 december 2010 @ 14:28:17 #25
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_90493874
Vergeet niet dat er tegenwoordig op veeelal grote bouwprojecten er ook van alles aan wordt gedaan om iets vooral als meerwerk te kunnen verkopen.

Bij kleinere installateurs heb ik namelijk nog nooit meegemaakt dat we bij nieuwbouw niet standaard een dubbele wandcontactdoos in de meterkast plaatsen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')