Nou ik heb gisteren ook pizza gemaakt! Ik had vooral ruzie met het deeg, tipo 00 gebruikt dus wel lekker rekbaar maar toch ging t op sommige plaatsen kapot en ergens anders was t weer te dik. Dus 3x opnieuw gedaan en met de 3e keer maar genoegen genomen, anders werd 't deeg ook zo moe. (Was het al, het was heel stevig).
Verder had ik er teveel tomatenprut op gedaan, het smaakte nogal naar ... tomaat. Dus meer een broodje dan de echte pizzasmaak. Bodem was ook dikker geworden dan ik wilde, maar dat kan komen doordat ik het voorgebakken heb (en het kneden/vormen niet zo lekker ging).
Recept uit de OP gebruikt:
Bodem• 350g tipo 00 bloem
• 2,5dl lauwwarm water
• 1tl zout
• 1tl suiker
• 7g instant gist (=2tl)
•
maizena om werkplaats te bestuivenSaus• 2 kleine blikjes tomatenpurree
• gedroogde basilicum
• gedroogde oregano
• geraspte pittige kaas
• 1 mozzarellakaasje
• zout
Argh nu ik dit zo typ vergat ik de helft van gisteren die in de - elektrische - oven zat. Hij's nu een beetje donkerbruin
. Mijn oven wordt altijd zo snel warm.
Goed, mijn werkwijze:
Beginnende met een lekker glaasje...
Suikergistwater! De Starbucks is er niks bij.
Water + suiker + gist heeft een kwartiertje gestaan.
Bloem en zout in een kom gemengd, daar het suikergistwaterprutje bij en lekker kneden.
Tijd om 'm anderhalf uur te laten rijzen.
In deze tijd heb ik de saus gemaakt. Pannetje + de inhoud van 2 blikjes tomatenpurree en twee van de lege blikjes gevuld met water (dus 1:1 purree:water) erbij gevoegd. Wat basilicum, oregano en zout erbij, ook wat geraspte kaas... Dit even laten koken/sudderen/staan.
Na de rijs geprobeerd er een mooie bodem van te vormen. Zoals ik hierboven beschreef was dat niet zo gemakkelijk als het klinkt.
Eerst de werkplaats bestrooid met maizena en bloem. Maizena best royaal gebruikt, wordt het lekker knapperig van. (Af en toe even doorheen halen bijv.) Uiteindelijk hiermee genoegen genomen:
Oven voorverwarmd met onder- en bovenwarmte, op maximaal (250 graden ofzo). Bakplaat meeverwarmd. Toen ik klaar was met de bodem heb ik de bakplaat uit de oven gehaald en deze bestrooid met maizena en bloem, daarna zo snel mogelijk de pizzabodem erop gelegd (in de oven laten was voor mij geen optie, met zo'n slappe bodem en geen pizzaschep).
Bakplaat met onbelegde bodem 5 minuten in de oven gehad. Deze kwam er zo uit:
En ging er zo weer terug in:
Na 13 minuten had 'ie 't wel gezien, en kwam er zo weer uit:
En in mootjes gehakt:
Shot voor de bodem:
ConclusieBodem was lekker knapperig aan de rand. Middenstuk (waar de saus op zat) was wat dik. Komt misschien door het voorbakken van de bodem, of mijn falende bodemvormskills. De bedekking mocht ook wat minder tomatig, beter te weinig dan teveel denk ik. De tomatenprut was ook aardig dik, misschien was wateriger beter geweest (1:2 - purree:water ofzo, dan was 1 blikje genoeg geweest ook). Verder weet ik het ook niet. Als iemand nog tips heeft, hoor ik het graag!
[ Bericht 0% gewijzigd door Zoheetik op 21-11-2010 10:31:39 ]