Waar? De Bokkedoorns te Overveen (twee Michelinsterren)
Wanneer? Afgelopen zondagavond
Gezelschap? Broertje en zijn vriendin
Wat?Wij hadden het 5-gangen menu, in het kader van
Dining with the Stars. Dat betekent dus een vastgesteld menu voor een gunstige prijs. Daarbij bestond de mogelijkheid om het menu uit te breiden met twee extra gangen. Het wijnarrangement was eveneens uit te breiden van vijf naar zeven glazen. We hebben ervoor gekozen de zeven gangen te eten, maar het bij vijf keer wijn te houden (met een half wijnarrangement voor de BOB).
Het kaartje met de zeven gerechten en de wijnen heb ik meegevraagd. Voor de amuses en andere extraatjes moet ik een beroep doen op m'n geheugen. Over de wijn zal ik weinig zeggen; een glas wijn bij het eten is heerlijk, maar ik moet mijn beperkingen kennen: daar proef ik nou eenmaal weinig verschil in.
AperitiefIn een sjieke zaak kan het leuk zijn te vragen wat ze zelf aanraden. Hebben ze een bepaald huis-aperitief? Zo drink je nog wel eens iets nieuws en verrassends. In dit geval een drankje op basis van Kir Royal, met appellikeur en nog wat andere toevoegingen. Lekker hoor, maar uiteindelijk smaakt het toch vooral naar de Kir.
AmusesEen serie van vier amuses, waarvan ik eerlijk gezegd grotendeels vergeten ben wat het nou precies allemaal was. Het bijzonderst was een klein schaaltje met een koud soepje van
en een stukje stooflapjesijs. Nogal vreemd (maar wel lekker) om een intense vleessmaak ijskoud te ervaren. Verder een marshmellow van soja en shiitake, een macaron van rode biet en een hoorntje met aubergine en
Vervolgens twee amuses: een koekje van
en een warme coquille met witte chocolade. Werkt erg goed samen.
Eerste gerecht"Ravioli van tonijn en mierikswortel met een salade van noordzeekrab, gepekelde licht gerookte zalm, crème van avocado en dressing van kokos".
De wijn "Cucao PX 2009 - Elqui Valley".
Een heel mooi opgemaakt bord, met allemaal kleurige blokjes en bolletjes. Vooral ook een erg lekker bordje.
Tweede gerecht"Gegrilde zeebaars met pompoen, gegrilde coquille Saint-Jacques, inktvis gevuld met diverse groenten, pesto van notensla en saus van kardemom".
De wijn: "Famillie Ernst Grüner Veltliner Alte reben - Wagram".
Nu ik dit intik dringt eigenlijk pas door dat we niet gehad hebben wat er op het kaartje stond, of dat de bediening het verkeerd heeft uitgelegd. Er werd namelijk verteld dat het sliptong was (en ik geloof ook dat het dat was). Een bordje vis dus, dat heel goed smaakte, maar waarvan we niet direct van smaaksensatie van onze stoelen vielen. Overigens bepaald geen kleine portie voor een voorgerechtje.
Derde gerecht"Bouillon van "Kombu" zeewier met gepekelde grietfilet, kreeft, lotuswortel en gerookte paling".
De wijn: "Columela 2009 - Verdejo, Rueda".
Het gerecht geserveerd in een soort whiskeyglas, maar dan twee keer zo groot. De bouillon wordt aan tafel ingeschonken. De opvatting aan onze tafel was dat de paling (in een pakketje met een beetje taugé) heel lekker was (en nogmaals; ik hou eigenlijk helemaal niet van paling), maar dat de griet niet zo bijzonder is. Een beetje saaie vis, misschien ook omdat we in het vorige gerecht ook al voornamelijk witte vis hadden.
Vierde gerecht (supplement)"Boven houtskool geroosterde kalfszwezerik, gekonfijte kalfsmuis met kruidensla, brunoise van kalfsniertjes met piccalilly appel".
Bij de supplementen hadden we geen wijn besteld, maar dat vond onze wijnadviseur zo zonde, dat-ie toch maar een bodempje inschonk: "Hautes-Côtes de Beaune 2007 - J. Fery, Bourgogne".
Ik had nog nooit zwezerik gegeten en denk niet dat ik het snel nog eens zal bestellen. Hoewel ik van mijn tafelgenoten hoorde dat-ie heerlijk was, is het gewoon mijn smaak niet. Ik hou niet van die melige, bittere smaken. Dat gaat dus ook op voor de niertjes en de levertjes op de zwezerik. Dit was niet mijn gerechtje...
Vijfde gerecht"Gebraden hertenkalfsfilet, gestoofde hertenkalfssukade met pastinaak en hazelnoot, knolselderij mt koffie, jus van hert met augurk".
De wijn: "Tenuta Sant Antonio, Monte Garbi Ripasso 2008 - Valpolicella".
De jus wordt aan tafel opgeschept. Verder op het bord nog een pakketje met hertenstoofvlees in deeg. Het hert is heerlijk. Vooral het stoofvlees en de filet. De sukkade nét ietsje minder.
Zesde gerecht (supplement)"Keuze van de kaaswagen".
De wijn: de vriendin van mijn broertje wilde graag haar dessertwijn inleveren tengunste van een glas wijn bij de kaas. Dit werd de huiswijn: "Chateau Musar 2002 - Bekaa Valley, Libanon".
We konden alledrie ons eigen bordje samenstellen van vijf soorten kaas. Geserveerd met drie soorten brood. Ik hou niet van blauwe kaas, dus ik had een geitenkaasje, een twee jaar oude Reypenaer, iets brie-achtigs en nog twee andere dingen. Alles uitsluitend aangepakt met wit gehandschoende handen uit de goed gesorteerde wagen.
Zevende gerechtMousse van drie soorten chocolade met roomijs van vanille, griesmeel met flensjes, coulis van duindoornbessen, cranberries en soft-ice van griesmeel".
De wijn: "Domaine Sarda-Malet 2000 - Le Serrat, Rivesaltes".
Twee borden met een helehoop dingen. Ook hier weer allerlei kleurige blokjes en bolletjes. Met name het griesmeelijs vonden we en hoogtepuntje.
TenslotteEen dubbele espresso voor mij en een gewone koffie voor mijn broertje. Geserveerd met een schaaltje zoetigheden: diverse bonbons, kletskoppen en koekjes. Dit alles in drievoud, ondanks dat de dame de koffie overslaat.
Entourage?We waren niet zo onder de indruk van het pand, de ligging en de inrichting. We hadden wel een goede tafel: een ruime ronde tafel achterin de hoek, met een mooi uitzicht over de hele zaak. Geen fraai uitzicht: een boom pal voor het raam en verder duisternis. Makkelijke stoelen, maar persoonlijk vond ik ze niet zo lekker zitten in combinatie met de tafel. Er klopte iets niet met de hoogtes. De rest van het gezelschap had daar echter geen last van, dus ik ben gewoon raar.
Bediening?Professioneel, gastvrij en lekker ontspannen, met af en toe een grapje. Wel met een paar foutjes: het eerste gerecht kwam eerder op tafel dan de tweede serie amuses en de jus bij het hert werd nog een tweede keer opgeschept, omdat ze de eerste keer de flintertjes augurk vergeten waren. Geen drama, maar ook geen perfectie.
Verder uiterst sympathiek. Zoals al gezegd kregen we bij het eerste supplement toch een bodempje wijn, werd er niet moeilijk gedaan over de ruil in het wijnarrangement (zie bij de kaas) en werd er nog wat bijgeschonken om het laatste hapje kaas te begeleiden. Ook alle zoetigheden bij de koffie kwamen in drievoud, terwijl slechts twee mensen koffie besteld hadden.
Toen we uiteindelijk vroegen of we het menukaartje op tafel mee mochten nemen, was dat geen probleem. Sterker: er werden snel drie kaartjes bijgeprint, met daarop extra toegevoegd de naam van de Lbanese huiswijn (zie bij de kaas).
Conclusie?Het was erg goed. Afgelopen donderdag heb ik bij de Zwethheul gegeten, eveneens met twee sterren. Je gaat dan toch automatisch vergelijken tussen de één en de ander. Ik denk dat ik het eten bij de Zwethheul uiteindelijk toch net ietsje lekkerder vond, hoewel het hoofdgerecht bij de Bokkedoorns wel lekkerder was dan het hoofdgerecht bij de Zwethheul. Ook qua ambiance is de Zwethheul mooier. De Bokkedoorns wint het onderdeel bediening; ondanks de foutjes heb ik liever de wat lossere bediening - de Zwethheul was ietsje stijver, ietsje meer routine.
Schade?De menuprijs was 65 euro. De beide supplementen waren 12,50 per stuk. Het wijnarrangement was 30 euro voor vijf gangen. Alles bij elkaar kwamen we, inclusief fooi, uit op 420 euro voor drie personen.