Leuk topic!
Binnen de familie hebben pa, ma, broertje en ik een aantal jaren geleden afgesproken om kerst- en verjaardagskado's af te schaffen en in plaats daarvan 1x per jaar schandalig luxe uit eten te gaan. Helaas heb ik niet alle gegevens of foto's binnen handbereik, maar ik kan even in mijn geheugen graven om kleine impressies te geven
2006: De Lindehof, Nuenen. Soenil knalde dat jaar binnen in de Lekker Top-100 en het leek ons een mooi punt om de traditie te starten. Een heerlijke avond, Soenil maakte twee keer een rondje door het restaurant en maakte met iedereen een praatje. Toen hij hoorde dat mijn broertje en ik een horeca achtergrond hadden, wilde hij graag een extra 'visitekaartje' afgeven. Na de dessert-amuse (shotglaasje met afwisselende laagjes caramel en slagroommmmmm) stond daar plotseling de patissier aan tafel met twee kommen, waarvan één gevuld met vloeibaar stikstof! Er werd iets in de stikstof gedompeld, en daarna in onze geopende monden gelegd met de instructie "Laten smelten op je tong, vooral niet kauwen!". En na een seconde of tien was het buitenste laagje van de 'bonbon' gesmolten en vloeide er iets uit. Boem! ZOET! En toen werd ons uitgelegd dat we net een bommetje van hangop gevuld met rabarbersiroop hadden gekregen. Geweldig
2007: Oud Sluis, Sluis. Wat een end rijden! Maar goed, we zijn vijf uur lang in de watten gelegd, met hordes proeverijtjes, een bijzonder tussengerecht waarin alle ingrediënten voor een paella zaten maar alles met een andere bereidingswijze! Bediening was zeer correct, maar toch miste ik een stukje vriendelijkheid, het was allemaal net iets te stijf.
2008: Da Vinci, Maasbracht. Beste adres tot nu toe! Margo (beste Lady-chef van Nederland) aan tafel gehad, die ons persoonlijk kwam bedanken dat we haar aspergemenu hadden gereserveerd en dat ze er iets moois van ging maken. En inderdaad, dat deed ze. Zalm met asperge, lamsvlees met asperge, aspergesoep met truffel, wat een genot. Het dessert was gelukkig aspergevrij, maar ook dat was super: Gemarineerde Limburgse aardbeitjes met kletskop en Szechuan-peper-roomijs (!!!). Na het eten nog een persoonlijke rondleiding door de keuken (met foto, gesigneerde menukaart) en langs de wijnkelder om tenslotte in de lounge neer te ploffen met koffie, een parade aan friandises en zelfs Cointreau-marshmellows. Ik moet echt snel weer eens terug. Wat een feest, wat een gastvrijheid.
2009: Cordial, Oss. Lekker gegeten en gedronken, maar als je weinig meer van het eten kan herinneren behalve de Ethiopische koffie en het feit dat we naast Nick en Simon zaten die snel in een uurtje 'even kwamen eten', kan ik toch niet anders dan concluderen dat er geen wauw-momenten bij zaten. Nou vooruit, ééntje dan: miniatuurflesjes Canadese ijswijn bij het dessert.
2010: Avant-Garde Van Groeninge, Eindhoven. Het is een geweldige locatie als je van voetbal houdt. We waren er op een rustige zaterdagavond, alle tafels zaten op het terras, binnen bleef het helemaal leeg. Het uitzicht bestond uit de bouwploeg van Guus Meeuwis die druk bezig waren om het podium te bouwen op het veld van PSV. Chef van Groeninge zelf had een vrije dag en ik vrees dat dat zijn effect had op het keukenteam. Tot twee keer toe waren de gerechten niet gelijk aan elkaar en kon er een bord terug naar de keuken om er een vergeten ingrediënt aan toe te voegen. Uiteindelijk hetzelfde oordeel als Cordial: Lekker gegeten en gedronken, maar geen ervaringen die er ZO uitsprongen dat ik ze zonder foto's te kijken kan navertellen.
2011: Dit jaar hoop ik geluk te hebben door 2 topzaken te bezoeken. In april ga ik met broertje en pa op whiskyreis door Schotland en aldaar zal er gedineerd gaan worden bij de schitterende Kinloch Lodge op Skye. Nog daadwerkelijk gerund door Lord en Lady MacDonald en met Marcello Tully in de keuken!
Het tweede adres staat nog niet vast, maar aangezien ik tegenwoordig in Schiedam woon is het wel heel verleidelijk om de familie hiernaartoe te halen en richting Ivy of Zwethheul te gaan......
Het onmogelijke doen we meteen, voor een wonder hebben we iets langer nodig.
When I am with you, there's no place I'd rather be - K. 17-03-1982 / 21-10-2017