abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_94673960
Dank jullie allen
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_94723841
Heeft er iemand gisteren deze docu gezien?

Ned 2 (23 :35) : Het evangelie van Caesar
De theorie van de Italiaans-Duitse taalkundige, filosoof en schrijver Francesco Carotta, dat het Evangelie van het Nieuwe Testament gebaseerd is op de bronnen over het leven van Julius Caesar

Ik vond het een geweldige documentaire. Fascinerend die overeenkomsten tussen het verhaal van jezus en van Caesar
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_94725293
ehm, ikke niet.

Vanavond:
Nederland 2, 20:55 - 21:50 uur.
quote:
Tegenlicht.
Dit wordt de eeuw van China. Daar zijn veel economische en geo-politieke waarzeggers het over eens. Zelfs de wereldwijde financiële crisis lijkt de spectaculaire Chinese groei niet te temperen en inmiddels is China ook op militair en politiek vlak een grote speler. Maar wat weten we nu echt over China? Ontstaat er een 'nieuwe Chinees', zijn er grenzen aan de groei, komt economische hoogmoed voor de politieke val? En zijn we op weg naar een globale, gedeelde vooruitgang, of juist naar nieuwe machtsblokken met scherp tegengestelde belangen? Verrassende antwoorden op grote vragen in ongekend China: Wat denkt China? 'I think that from a Confucian perspective those who are more powerful, more influential, more endowed with resources, ideas and information ought to feel more obligated for the wellbeing of society.' Tu Weiming. Inmiddels is het een vertrouwd beeld: de Chinese overname van een Westerse multinational of van de complete Afrikaanse infrastructuur, in ruil voor grondstoffen. En als we de deskundigen moeten geloven dan komt aan de Chinese groei voorlopig geen einde. De stormachtige economische groei van China doet ons vergeten dat er misschien meer wordt gedaan dan geld verdienen. China is ook het land van grote filosofische tradities, één van de oudste beschavingen en heeft een geheel eigen opvatting over hoe je de samenleving moet inrichten. Daarom moeten we ons de vraag stellen hoe China denkt, want alleen zo kunnen we de huidige ontwikkeling van het land begrijpen. Leidt economische vooruitgang wel tot meer politieke vrijheid? Olaf Oudheusden spreekt met professor Tu Weiming. Hij is een van de meest vooraanstaande filosofen en kenners van het Confucianisme en verklaart het moderne China vanuit die oude traditie. Daarnaast kijken we naar de televisieshows van Yu Dan, de Chinese Oprah Winfrey. Zij koppelt in haar programma's emotie en populisme aan een herontdekking van het culturele verleden. Een ontmoeting met het Confucianisme, via de hoge en lage cultuur, en aanzet tot een antwoord op de vraag Wat denkt China?
Canvas, 21:10 - 22:00 uur.
quote:
Belga Sport
over memorabele momenten en verhalen uit de moderne sportgeschiedenis.

In 1982 verongelukte de Canadese Formule 1-rijder Gilles Villeneuve op het circuit van Zolder. Waarom nam hij het grote risico in de laatste kwalificatieronde? Een terugblik met courreurs en familie.
Canvas, 23:35 - 00:25 uur.
quote:
The Gulag archipelago
Documentaire over de strafkampen die na de Tweede Wereldoorlog werden gebouwd onder het Sovjet-bewind en waar naar schatting 2,7 miljoen mensen in omkwamen. Aleksandr Solzjenitsyn (1918-2008) beschrijft in zijn beroemde boek De Goelag Archipel de mensonterende omstandigheden waarin hij zelf acht jaar vastzat in Siberië. De manier waarop het boek tot stand kwam, is haast even opmerkelijk als het inhoud ervan. In de film vertellen Solzjenitsyn en de zogenoemde 'onzichtbaren' hoe ze daarbij te werk gingen.
BBC 2, 20:00-21:00 uur.
quote:
This world
Wat gebeurde er met de Chileense mijnwerkers die vorig jaar werden bevrijd nadat ze zeventig dagen onder de grond vast hadden gezeten. Het programma volgt drie kompels en laat zien hoe zij zijn omgegaan met de roem en de grote mediaandacht die ze ten deel viel.
Kijk ze!
pi_94742875
Voor de mensen die geïnteresserd zijn.
De uitzending is te zien
Zeker aan te raden

Documentaire van Jan van Friesland. Het Evangelie van Caesar - Zoektocht naar de ware Christus. Deze documentaire komt voort uit het controversiële boek Was Jezus Caesar? (2002). Daarin presenteerde de Italiaans-Duitse taalkundige, filosoof en schrijver Francesco Carotta zijn theorie dat het verhaal van Jezus gebaseerd is op het leven van Caesar. Nadat het boek voor grote ophef zorgde, volgde documentairemaker Jan van Friesland de taalkundige ruim vier jaar op diens zoektocht naar de oorsprong van het Christendom. Van Friesland filmde in diverse delen van Europa, in kerken en kloosters, op wetenschappelijke congressen en tijdens heilige missen

http://www.hebikietsgemis(...)ar/aflevering-1.html
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_94758035
tvp
"Als het niet verzamelen van postzegels een hobby is, dan is atheisme een geloof"
"A computer is like airconditioning, as soon as you open Windows, it becomes useless!"
pi_94807828
Ik heb me inmiddels geabonneerd op de nieuwsbrief van Lichtpunt., door verkeerde vermelding in de gidsen al een paar mooie docu's gemist, en waarschijnlijk (?) jullie ook.

Hierbij dus de nieuwsbrief

http://www.lichtpunt.be/index.php

TV-uitzendingen Lichtpunt – zondag 17 april 2011

Om 9u30 op één - herhaling rond 23u op Canvas

TIJDGENOTEN: PETER SINGER

Peter Singer is een Australische filosoof en hoogleraar bio-ethiek aan de universiteit van Princeton.

Hij gaat geen ethische kwesties uit de weg en zijn ideeën rond euthanasie bij baby’s en dementerenden zijn controversieel.

Hij werd vooral bekend door zijn boek ‘Animal Liberation’ (1975) dat wordt beschouwd als het begin van de dierenbevrijdingsbeweging.

In zijn laatste werk ‘The Life You Can Save’ wil hij mensen aanzetten om hun rijkdom te delen, want alleen dan kan extreme armoede drastisch verminderd worden.

Lichtpunt had een gesprek met hem over zijn ‘radicale’ denken en over euthanasie, dierenrechten en armoede.

Interview: Joël De Ceulaer

Regie & Samenstelling: Kim Strobbe
pi_94836347
tvp :)
pi_94934300
Zondag (03-04-2011)
Ned 2 (18 :50) : Human Planet : afl. Rivieren
In Yunnan in China zijn de mensen zo afhankelijk van hun rivier dat ze bekendstaan als de 'beeldhouwers van de berg'. Als ze meer land nodig hebben om te bewerken, controleert de plaatselijke sjamaan de toestand van de maan, en vervolgens slaat het dorp de handen ineen om de heuvel af te graven en de loop van de rivier te veranderen. Ieder jaar, op het dieptepunt van het droge seizoen, staan er duizenden Dogon-mannen langs de oevers van het Antogo-meer. Ze staan klaar om de overvloedige seizoensoogst aan vis binnen te halen in een van de laatst overgebleven meren in het gebied. Het is een eenmalige smulpartij voor mensen die de rest van het jaar alleen gierst te eten krijgen.
Nat Geo (21:00): Make Me a Dino
Nieuwe technieken leiden tot verrassende ontdekkingen over dinosauriërs. Waarschijnlijk zagen ze er heel anders uit dan we dachten.
Nat Geo (22:00): When Crocs ate Dinosaurs
Paleontoloog Paul Sereno vertelt over een opmerkelijk prehistorisch roofdier: de reusachtige oerkrokodil.
Canvas (23:00): Lichtpunt: afl. Op weg naar een Voedselcrash
Documentaire over de voedselcrisis. Door de groeiende wereldbevolking en het veranderende klimaat komen de voedselprijzen wereldwijd onder druk te staan

Maandag (04-04-2011)
BBC 2 (20:00): The Great Rift: Africa’s Wild Heart: afl. Fire
De vulkanische toppen die boven de bloedhete vlakten van Oost-Afrika tevoorschijn komen, vormen koele, geïsoleerde leefgebieden voor enkele vreemde diersoorten.
Animal Planet (21:00): Planet Earth: afl. Desert
Speciale camera's filmen het leven in de Atacama-woestijn, Chili, waar guanaco's dauwdruppels van een cactus likken. De olifanten van de Namibische woestijn zoeken naar voedsel

Dinsdag (05-04-2011)
BBC 2 (20:00): The Great Rift: Africa’s Wild Heart: afl. Water
Door de vallei lopen heel veel verschillende waterwegen. De dieptes van sommige meren en zeeën herbergden tot voor kort onbekende levensvormen. En daar waar vulkanische mineralen het water verrijken, is er een spectaculaire concentratie van vogels, zoogdieren en vissen.
Canvas (21:10): Hitler’s Managers: afl. Gustav en Alfried Krupp
Geen enkel Duits bedrijf werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zo gehaat door de geallieerden als de firma Krupp, 'de wapensmid van Hitler'. Hoewel vader en zoon Gustav en Alfried Krupp zich aanvankelijk nogal terughoudend opstelden tegen de ambities en plannen van de Führer, sloten zij zich tenslotte toch aan bij de groep die bekend stond als de 'managers van Hitler'. Hun wapens hadden een reputatie van dodelijke efficiëntie en het staal van Krupp was beroemd om zijn hardheid. Hitler kon de 'koningen van het kanon' goed gebruiken voor zijn oorlog, maar Gustav, die het bedrijf aanvankelijk leidde, bekeek de Nazidictator met een mengeling van minachting en scepticisme. Dat weerhield de wapenfabrikant er evenwel niet van om op commercieel vlak gouden zaken te doen met de nieuwe machthebbers.
Ned 2 (21:25): Labyrint: afl. De Machinemens
In Labyrint hoor je deze zondag hoe slimme protheses en supersonische schaatspakken een bionische mens van ons maken, wat nou de slimste manier is om een moeilijke beslissing te nemen en waarom misstanden in de wereld direct verband houden met de manier waarop we onze kinderen opvoeden.
BBC 2 (22:00): Filthy Cities: afl. Medieval London
Historicus Dan Snow keert terug naar het Londen van de middeleeuwen

Woensdag (06-04-2011)
BBC 2 (20:00): The Great Rift: Africa’s Wil Heart: afl. Grass
De Great Rift Valley is het schouwtoneel van de epische strijd tussen bomen en gras. Die strijd wordt beïnvloed door vulkaanuitbarstingen, het landschap en de regenval en bepaalt het lot van de Afrikaanse wilde kuddes. In de savannes proberen grazers en roofdieren elkaar te slim af te zijn.
Ned 2 (23:35): Import: Videocracy
Deense, Finse, Britse, Zweedse (DK, FIN, GB, S) Documentaire uit 2009 van Erik Gandini. Dwarsdoorsnede van de videocratie in het hedendaagse Italië, waar Berlusconi als mediamagnaat en als minister-president zowel de media als de politiek volledig naar zijn hand heeft gezet en een perfect systeem van entertainment en politiek heeft gecreëerd om zijn populistische boodschap bij het grote publiek te krijgen.
De sterrencultus in Italië is groot. Alle Italiaanse meisjes lijken er van te dromen veline te worden op de Italiaanse commerciële televisie. In schaarse lingerie gekleed, dansen de velines met sexy draai- en zwaaibewegingen om de televisiegastheer heen en hun aanwezigheid garandeert hoge kijkcijfers. Enkele voormalige velines voorzag Berlusconi van een politieke functie.
De regisseur volgt drie representanten van deze populaire cultuur van brood, spelen en macht. De meest onschuldige is een zevenentwintigjarige automonteur, die bij zijn moeder woont en droomt van een televisiecarrière. Hij beoefent fanatiek karate en wil de nieuwe Jean-Claude van Damme worden, maar dan wel een die ook zingt.
Minder onschuldig is de succesvolle televisieagent, Lele Mora. Hij is rijk geworden van het scouten van talent en is vertrouweling van Berlusconi. Hij bewondert Mussolini en ziet in Berlusconi veel van de kwaliteiten van de fascistische leider terug.
De derde figuur die we volgen is Fabrizio Corona, ooit assistent van Lele Mora. Hij probeert een paparazzi-imperium op te bouwen, maar beland in degevangenis als hij zijn hand overspeelt. Corona groeit uit tot een Italiaans mediafenomeen en hij droomt er van zo groot te worden als Berlusconi.

Donderdag (07-04-2011)
BBC 2 (20:00): David Attenborough’s First Life: afl. Conquest
Vijftig jaar lang heeft David Attenborough de wereld rond gereisd om het leven in al zijn schitterende en fascinerende facetten te tonen. Voor zijn nieuwste programma reist Attenborough ook nog eens miljarden jaren terug in de tijd, want in 'First Life' gaat hij op zoek naar de oorsprong van het leven. Zijn reis begint in een bos nabij zijn ouderlijk huis in Leicester - een goede vindplaats voor fossielen - en leidt via de kust van Newfoundland naar de Australische wildernis, waar de eerste complexe levensvormen hun sporen hebben nagelaten.
"Conquest" In de Rocky Mountains in Canada onthullen fossielen een grote variëteit aan dieren.
BBC 2 (22:00): A History of Celtic Brittain: afl. Age of Iron
Neil Oliver daalt af in een oude kopermijn en zoekt uit wat de oorzaken waren van het ineenstorten van de gouden periode van de bronstijd wat leidde tot sociale en economische onrusten, en nog later tot het ontstaan van een nieuw tijdperk, de kopertijd.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_95246006
Zondag (10-04-2011)
Nat Geo (18:00): Great Migrations: afl. Race to Survive
Van de pool tot de woestijn staan migrerende dieren voor een race tegen de klok, om thuis te zijn voordat de elementen zich tegen hen keren.
Ned 2 (18 :50) : Human Planet (slot) : afl. Steden
Niet alle dieren in de stad worden als een plaag gezien. In de oude Marokkaanse stad Fez zijn de leerlooierijen afhankelijk van de poep van wilde duiven. En zelfs het futuristische Dubai zou nergens zijn zonder valken. In de buitenwijken van Jaipur treffen we een Bisnoi-vrouw die een verweesd reekalf zoogt. Op de daken van Manhattan hebben we een ontmoeting met imkers. En op nog grotere schaal begint het tot mensen door te dringen dat de natuur van essentieel belang is voor het aanhoudende succes van de mensheid
Ned 2 (23.35): Holland Doc: Bastøy
Op het gevangeniseiland Bastøy leren de gevangenen 'vrij' te leven, om te gaan met hun verantwoordelijkheid en voor zichzelf en elkaar te zorgen. Hoe ziet het leven er uit in een open gevangenis? Is het makkelijker voor de gevangenen om na hun straf op Bastøy weer terug te keren in de maatschappij?

Maandag (11-04-2011):
Ned 2 (20:55): Tegenlicht: Door schade en schande
Wie in de gevangenis gezeten heeft, loopt een kans van 80% daar nog eens terug te komen. Rein Gerritsen is een van de mensen die aan de goede kant van de streep bleef. Hij is al jaren actief als wetenschapsfilosoof, vertaler en schrijver en heeft zich definitief met zijn gezin in de bovenwereld gevestigd. Maar door tweeënhalf jaar opsluiting (inclusief dertien weken isoleercel) voor onder meer het overvallen van een bank, is hij een ervaringsdeskundige tegen wil en dank van het Nederlandse strafsysteem. Over zijn jeugd en zijn tijd in het criminele milieu schreef Gerritsen 'Knock Out, de zieke ziel'. Om aan de kost te komen, schrijft hij artikelen en werkt hij als vertaler. Tegenlicht volgt Gerritsen naar Barcelona, waar hij met psycholoog Philip Zimbardo aan de vertaling van Het Lucifereffect werkt.
Animal Planet (21:00): Planet Earth: afl. Pole to Pole
In deze eerste aflevering krijgen we meteen een stevig voorsmaakje van al het moois dat ons nog te wachten staat. We maken een reis om de wereld op het ritme van de seizoenen en zien hoe die cyclus van zon en regen, warmte en kou het leven op aarde bepaalt. In Antarctica overleven keizerspinguïns de poolwinter: vier maanden duisternis bij temperaturen tot -70 graden. Wanneer de lente komt, zetten ijsbeerjongen hun eerste stapjes in hun gladde wereld. In Canada beginnen drie miljoen kariboes aan hun jaarlijkse trek, op de hielen gezeten door roedels wolven. In de wouden van Oost-Rusland leeft de uiterst zeldzame Amur-luipaard.
Canvas (23:50): Iron Crows
Op het scheepskerkhof van Chittagong in Bangladesh zijn zo'n 20.000 arbeiders continu in de weer voor twee dollar per dag. Met snijbranders zagen ze de enorme scheepsrompen uiteen. De gensters vliegen in het rond en zware stukken ijzerplaat vallen voortdurend naar beneden. In deze hallucinante wereld van oud ijzer maken de kraaien hun nesten in staal. Een groot deel van de wereldvloot kent hier een roemloos einde. Jaarlijks vallen er ook een twintigtal doden bij de arbeiders. Maar ondanks het gevaarlijke werk zijn de scheepswrakken voor de plaatselijke economie een geschenk van God.
BBC 2 (00:20): Wonders of the Solar System: afl. Empire of the Sun
Brian onderzoekt de stuwende kracht van het zonnestelsel: de zon. In India is hij getuige van een totale zonsverduistering en in Zweden ziet hij het noorderlicht
BBC 2 (01:20): The Brain: A Secret History: afl. Emotions
Dr. Michael Mosley onderzoekt hoe moeilijk het was voor wetenschappers om het meest irrationele en meest complexe deel van onze hersenen te begrijpen: emoties.

Dinsdag (12-04-2011)
Canvas (21:10): Brittain’s Secret Schindler
Het verhaal van Nicholas Winton, een Britse bankier die in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog honderden Joods-Tsjechische kinderen uit de handen van de nazi's redde. Nicholas Winton werd in 1909 in Londen geboren in een bankiersfamilie van Duits-Joodse afkomst. In de jaren '30 volgde hij met stijgende argwaan de opkomst van de nazi's en het anti-semitisme in Duitsland en zijn buurlanden. Vele Duits-Joodse families zochten een toevlucht in Tsjechoslovakije, destijds een eiland van rust in het turbulente Oost-Europa. Maar toen Hitler in maart 1938 Oostenrijk inlijfde, zorgde dat ook voor grote onrust in het naburige Tsjechoslovakije. Nog erger werd het toen de Britse premier Chamberlain in september 1938 een verdrag sloot met Hitler, in de hoop zo een nieuwe oorlog in Europa te voorkomen.
Ned 2 (21:25): Labyrint: afl. Zonder Geweten
De bekende Canadese psychiater Robert Hare doet al sinds de jaren 70 onderzoek naar psychopathie en adviseerde onder anderen Nicole Kidman hoe ze het best een psychopaat kon spelen.
BBC 2 (22:00): Filthy Cities: afl. Revolutionary Paris
Tweehonderd jaar geleden was Parijs een van de meest vervuilde steden van Europa. Historicus Dan Snow gaat dieper in op de Franse Revolutie.
Canvas (22:25): Cracking the Maya Code
Documentaire over de ontcijfering van het complexe Mayaschrift, een moeizaam proces dat taalkundigen eeuwenlang heeft bezig
We reizen naar de afgelegen oerwouden van Zuid-Mexico en Centraal-Amerika om te onderzoeken hoe de Maya-code uiteindelijk gebroken werd en wat hun geschriften ons leren over hun beschaving. Die Maya-beschaving was wellicht de meest ontwikkelde in Precolumbiaans Amerika. De Maya's hadden ook een ingewikkeld en mysterieus hiëroglyfisch schrift dat ze gebruikten voor aantekeningen op monumenten en aardewerk en in boeken van boomschors. Eeuwenlang hebben wetenschappers zich het hoofd gebroken over dit schrift, dat zo veel zou kunnen vertellen over de Maya's, maar dat niet te ontcijferen was. Ze hadden dan ook geen 'Rosetta-steen', die Egyptologen indertijd vrij makkelijk toeliet om de code te breken van de Egyptische hiëroglyfen. De grote doorbraak kwam er in de jaren '50 met de Sovjet-linguïst Yoeri Knorosov, die ontdekte dat de tekens zowel woorden als lettergrepen konden voorstellen.
BBC 2 (00:20): Wonders of the Solar System: afl. Order Out of Chaos
Professor Brian Cox beschrijft hoe de natuurwetten het zonnestelsel hebben gevormd. Daarbij vertelt hij hoe de orde van het universum uit een chaotische gaswolk is ontstaan en wat tornado's met de vorming van ons zonnestelsel te maken hebben.

Woensdag (13-04-2011)
Nat Geo (21:00): The bombing of Germany
Veteranen en historici vertellen over de bombardementen van de geallieerden op Duitse steden tijdens WW II, en de bijbehorende morele dilemma's.
Canvas (22:20): Ingrid Betancourt, Six Years in the Jungle
Betancourt is ongetwijfeld een van de beroemdste gegijzelden van de voorbije decennia. Op 23 februari 2002 werd ze ontvoerd door het FARC. Ze was toen kandidaat voor de Colombiaanse presidentsverkiezingen. Zes jaar lang werd ze in de jungle gevangengehouden. Slechts af en toe sijpelde wat nieuws over haar lot door naar de buitenwereld. Zo was er die ene schokkende foto in 2007 die duidelijk maakte dat ze op het punt stond ineen te storten. Het jaar daarop werd ze tijdens een spectaculaire reddingsoperatie door het Colombiaanse leger bevrijd. In deze documentaire vertelt Ingrid Betancourt voor het eerst het volledige verhaal van haar ontvoering en gevangenschap in de jungle.
Ned 2 (23:00): Profiel: afl. Marjolijn Februari, de zichtbare denker
Filosoof en jurist Marjolijn Februari (1963) is bekend als succesvol romanschrijver en gezaghebbend columnist. Frederieke Jochems volgt deze invloedrijke moderne denker bij enkele van haar openbare optredens, waarbij ze haar gehoor graag op het verkeerde been mag zetten. Met zichtbaar genoegen onderschrijft ze in haar Boekenbal-voordracht de bewering van Oscar Wilde dat van lezen je neus gaat groeien.
Februari: `En waarom? Omdat er meer ruimte komt in je hoofd en dat duwt je neus naar voren. En daar word je inderdaad niet mooier van. U kunt vanavond zelf vaststellen wie er het minst gelezen hebben, en wie er (enigszins verontschuldigend op zichzelf wijzend) het meest gelezen hebben.´
Voor Februari is de spanning tussen de noodzaak tot regelgeving en de weerbarstigheid van de praktijk een constante; of het nou gaat over literatuur, politiek of religie. Of luchtvaart. Voorzitter Benno Baksteen vroeg Februari voor de commissie DEGAS (Dutch Export Group Aviation Savety) `vanwege haar gezond- verstand-denken over complexe interacties´.
Februari: `Het grote thema van mijn leven en werk is de verhouding tussen de rommeligheid van de werkelijkheid, de ongrijpbaarheid daarvan en de noodzaak daar toch enige ordening in aan te brengen.´
Journalist Yvonne Zonderop:`Zoals Marjolijn denkt, gelooft en accenten legt bij menselijke waardigheid en het geloof in wat mensen zelf kunnen - dat past heel erg bij hoe we deze eeuw gaan vormgeven. Zij is een hele moderne denker.´
Ned 2 (23:40): Import: De zonden van mijn vader: Pablo Escobar
Hoe moet je leven met de misdaden van je vader wanneer deze man niemand minder is dan de Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar? Ben je verantwoordelijk voor het geweld en de misdaden van je vader? De zoon van Escobar worstelt met een antwoord op deze vraag. In de jaren tachtig ontketende Pablo Escobar, een golf van geweld in Colombia met honderden slachtoffers. Tenslotte werd Escobar in 1993 in Medellin doodgeschoten. Na de dood van zijn vader vlucht zoon Juan Pablo Escobar met zijn moeder naar Buenos Aires. Juan verandert zijn naam in Sebastian Marroquin en probeert een zo gewoon mogelijk leven te leiden. Nu komt hij voor het eerst uit de anonimiteit om het verhaal over zijn vader te vertellen.
BBC 2 (00:20): Wonders of the Solar System: afl. Dead or Alive
Brian reist naar de vulkaan Mauna Kea in Hawaï om aan te tonen dat de omvang van een planeet het verschil tussen leven en dood kan betekenen.

Donderdag (14-04-2011)
Canvas (23:10): Extreme Cities: afl. Yakutsk
Yakoetsk is een stedelijk eiland met 300.000 inwoners in het hart van Oost-Siberië. Het is de hoofdstad van Yakoetië en veruit de koudste stad ter wereld. Bij de val van Sovjet-Unie werd Yakoetië de autonomen republiek Sakha. De winter duurt er makkelijk 9 tot 10 maanden en het kwik daalt er tot -70° C. De hele stad is op permafrost gebouwd: diepgevroren grond die nooit ontdooit. Dat vergt bouwtechnische huzarenstukjes van architecten en aannemers. En het is meteen ook de zwakte vanYakutsk: door de opwarming van de aarde dreigt de hele stad in te storten
BBC 2 (22:00): A History of Celtic Britain: Age of Warriors
Neil komt oog in oog te staan met een gevierd krijger uit 300 v.Chr. die eigenaar was van het mooiste zwaar uit het ijzertijdperk ooit gevonden. Verder onderzoekt hij de macht die Keltische priesters hadden
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_95423234
Nu zeer interessante documentaire over de Maya's
Dadelijk 2de deel van Wonders of the Solar System (gisteren 1ste deel gezien, geweldig)
Straks ook nog Britain's Secret schindler gezien, zeer indrukwekkend!
_O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_95428348
Wordt laat vandaag
Meteen na Wonders of the Solar System afl 2 is nu afl 3 bezig :)
Stond niet in de gids
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_95474612
Daar gaan we weer
Aflevering 4 van Wonders of the Solar System
_O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_95573912
Zondag (17-04-2011)
Nat Geo (18:00): Great Migrations: afl. Race to survive
Van de pool tot de woestijn staan migrerende dieren voor een race tegen de klok, om thuis te zijn voordat de elementen zich tegen hen keren.
Ned 2 (18:50): De Magie van ons Zonnestelsel: afl. Het Rijk van de Zon
Professor Brian Cox onderzoekt de grootste krachtcentrale van allemaal, de zon
Nat Geo (21:00): Into Iceland’s Volcano
De uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajokull in 2010 zorgde voor chaos in het Europese luchtruim. Talloze vluchten werden geannuleerd
Canvas (21:35): Meesterwerken: afl. De Gevagenisneming van Christus (Carvaggio)
In 1993 deed de National Gallery van Ierland een spectaculaire mededeling: een verdwenen schilderij van de Italiaanse meester Michelangelo da Caravaggio (1571-1610) was teruggevonden in Dublin. Het doek ‘De gevangenneming van Christus’ was bekend van kopieën, maar het origineel was al 200 jaar spoorloos. Tot de National Gallery in 1990 het verzoek kreeg van de Jezuïeten van Sint Ignatius in Dublin om een oud schilderij op te kuisen dat al 60 jaar in hun instelling hing. De restaurateur herkende de compositie meteen: het ging om ‘De gevangenneming van Christus’, ook wel ‘De Judaskus’ genoemd.
Maar wat overtuigde de experten dat het schilderij in Dublin wel degelijk het origineel is? Hoe kwam het meesterwerk in Dublin terecht en welke weg heeft het afgelegd sinds zijn verdwijning twee eeuwen geleden? En klopt het verhaal dat Caravaggio ook zichzelf heeft afgebeeld op het schilderij? Dat zien we in deze documentaire van Ian Michael Jones.
Nat Geo (22:00): 2012: The final Prophecy
De Maya's hadden WW I en de tsunami van 2006 voorspeld. Moeten we hun verwachting dat het einde van de wereld in 2012 nadert serieus gaan nemen?
BBC 1 (23:20): Does Christianity Have a Future?
Ann Widdecombe onderzoekt de afnemende belangstelling voor het christelijk geloof
Canvas (23:45): Lichtpunt: Tijdgenoten: Peter Singer.
Peter Singer is een Australische filosoof en hoogleraar bio-ethiek aan de universiteit van Princeton. Hij gaat geen ethische kwesties uit de weg en zijn ideeën rond euthanasie bij baby's en dementerenden zijn controversieel. Hij werd vooral bekend door zijn boek 'Animal Liberation' (1975) dat wordt beschouwd als het begin van de dierenbevrijdingsbeweging. In zijn laatste werk 'The Life You Can Save' wil hij mensen aanzetten om hun rijkdom te delen, want alleen dan kan extreme armoede drastisch verminderd worden. 'Lichtpunt' had een gesprek met hem over zijn 'radicale' denken en over euthanasie, dierenrechten en armoede. - Kortfilm: 'La historia de siempre'. Een man doet er alles aan om zijn vrouw terug te winnen en zijn situatie te verbeteren .

Maandag (18:04:2011)
Nat Geo (20:00): The Coral Eden
De aarde bestaat voor tweederde uit water. Oceanen behoren dan ook tot de meest belangrijke natuurlijke hulpbronnen en de laatste wildernissen van onze planeet.
Ned 2 (20:55): Tegenlicht: Google Versus China
De nieuwe geopolitieke arena is informatie. De Chinese overheid heeft dit goed begrepen en blokkeert Facebook, Youtube en Twitter. WikiLeaks heeft een nieuw licht laten schijnen op de confrontatie tussen Google en de Chinese overheid: Google weigerde vorig jaar om nog langer mee te werken aan de Chinese censuurwetten en trok zijn zoekmachines terug naar het vrijere Hong Kong.
Animal Planet (21:00): Planet Earth: afl. Mountains
We krijgen een spectaculair overzicht van de belangrijkste bergmassieven op aarde en de dieren die er in moeilijke omstandigheden proberen te overleven. We reizen daarbij van een van de laagste plaatsen ter wereld - waar een nieuw gebergte in de maak is - naar de hoogste toppen van de Himalaya. De bergtocht begint in Ethiopië, waar een lavameer al honderd jaar lang een nieuw gebergte aan het opstuwen is. Op de flanken van dat Erta Ale-massief wonen troepen van wel 800 gelada's: de enige primatensoort die alleen van grassen leeft. In de Andes zien we hoe groep guanacos (een soort lama's) door een sneeuwstorm overvallen wordt en hoe de solitaire poema's soms toch ook in groep opereren.
Canvas (23:45): Blue Meridian
De reis gaat van Cairo, Illinois, naar Venice, Louisiana, en laat de kijker kennismaken met de mensen die langs de rivier wonen, tussen de sporen van natuurrampen, economisch verval en een turbulente geschiedenis. Als een blauwe meridiaan trekt de Mississippi een lijn tussen oost en west, noord en zuid. De rivier is een icoon van de Amerikaanse natie en een symbool van de Amerikaanse droom. Langs de rivier wordt de complexe relatie duidelijk tussen plaats en identiteit in Amerika: overstromingen, rassenrellen en vastgoedspeculatie hebben vele mensen doen wegtrekken, zodat dorpen en steden er half verlaten bij liggen. Wie gebleven is, probeert het verleden in stand te houden of iets nieuws op te bouwen in de traditie van de Amerikaanse belofte. De documentaire biedt ons een kritische, maar empathische blik op dit getekende Amerika.

Dinsdag (19-04-2011)
Canvas (20:40): Meneer Doktoor: afl. Ethiek
In de jaren 40 en 50 bestond de pil nog niet. Anticonceptiemiddelen waren verboden en abortus was een misdrijf dat zwaar werd bestraft. In de schemerzone opereerden zogenaamde 'engeltjesmaaksters': oudere vrouwen die illegaal abortussen uitvoerden, vaak onder slechte hygiënische omstandigheden, met alle gevolgen vandien voor de zwangere vrouw. Euthanasie mocht officieel niet zo genoemd worden, maar terminale patiënten werden wel geholpen met een hoge dosis morfine.
Canvas (21:10): The Battle of Chernobyl (1/2)
Op 26 april 1986 ontplofte de vierde reactor van de nucleaire centrale van Tsjernobyl in de toenmalige Sovjet-staat Oekraïne, niet ver van de grens met Wit-Rusland. De explosie leidde tot een kettingreactie die nog een tweede ontploffing dreigde te veroorzaken. Acht maanden lang werkten 800.000 soldaten, mijnwerkers en burgers rond de klok om de radioactiviteit te 'stoppen' door een 'sarcofaag' rond de verwoeste reactor te bouwen. Het waren acht maanden in de hel en de betrokkenen zullen die beproeving nooit vergeten. Deze documentaire brengt het relaas van twintig jaar strijd tegen een dodelijke en onzichtbare vijand. Die strijd begon in de totale chaos van de eerste dagen na de ramp: de verwarring, het ongeloof, de beperkte en inaccurate communicatie van de autoriteiten, zowel in de Sovjet-Unie als in het Westen.
Ned 2 (21:25): Breingeheim
Populair-wetenschappelijke programma dat de mysteries van ons brein test.
De genen die we van vader en moeder gekregen hebben zijn erg bepalend voor de vorming van onze hersenen in de baarmoeder. Maar niet alleen de genen.
BBC 2 (22:00): Filthy Cities: afl. Industrial New York
Dan Snow reist terug in de tijd naar een ziedend Manhattan vlak na de industriële revolutie, toen New York een stad was die gebukt ging onder massa's tonnen vuil en corruptie
BBC 1 (23:55): The Baby Born in a Concentration Camp
Documentaire over Anka Bergman die van haar dochter Eva beviel in een nazi-concentratiekamp en zes maanden gedwongen moest werken tijdens haar zwangerschap.
Canvas (22:55): Montezuma
Toen Montezuma II in 1502 het Aztekenrijk van zijn oom erfde, werd hij de heerser over vijf miljoen mensen en een imperium dat zich uitstrekte van hedendaags Mexico tot Nicaragua. Maar het was een los samenraapsel van half-onafhankelijke stadsstaatjes. Montezuma slaagde erin om het rijk nog uit te breiden en vooral om de macht te centraliseren. Maar daarvoor moest hij wel voortdurend oorlog voeren en een waar schrikbewind uitoefenen. Hij leidde zijn leger persoonlijk in 43 veldslagen en zaaide terreur door massale slachtingen en ontelbare mensenoffers. In deze documentaire reizen we naar het hart van het voormalige Aztekenrijk en onderzoeken we hoe een handvol Spaanse soldaten erin slaagde het machtige imperium van Montezuma binnen de kortste keren ten val te brengen. Hoe ging Montezuma om met deze vreemde indringers en waarom liet hij zich zo makkelijk opzij schuiven?

Woensdag (20-04-2011)
Animal Planet (20:00): Life in the Undergrowth: afl. Intimate Relations (Attenborough)
De kleinste schepsels in het kreupelhout vormen al sinds eeuwen verbonden en vennootschappen met elkaar en met planten. Soms hebben beide partijen daar profijt van, soms ook niet. Zo gebruiken dazen kleinere vliegen om hun eitjes naar koeien te brengen waar ze zich nestelen in hun huid.
Nat Geo (21:00): Killing Hitler
Onlangs vrijgekomen documenten werpen nieuw licht op gewaagde complotten tegen Hitler. Er zijn tenminste 42 moordaanslagen op Hitler beraamd
BBC 2 (23:00): The Victorians: afl. Having it All
Jeremy Paxton vertelt over de macht van de Victoriaanse tijd. Spoorwegen, fabrieken en het leger maakten van Groot-Brittannië het rijkste land ter wereld. Paxman ontmoet Britse generaals in het ministerie van Buitenlandse Zaken en het paard dat de aanval van de Light Brigade aanvoerde, rijdt met een stoomtrein en bezoekt een fort, een staalfabriek en een huis van een miljonair
Ned 2 (23:00): Profiel: afl. Stine Jensen
Filosofe Stine Jensen schrijft voor de Maand van de Filosofie in april het essay 'Echte vrienden', een persoonlijke, verhalende verkenning van de term intiem kapitaal.
Canvas (23:20): In The Shadow of the Moon
Documentaire over de geschiedenis van de NASA, naar aanleiding van de tentoonstelling Science Tunnel.
Tussen 1968 en 1972 reisden negen Amerikaanse ruimtetuigen naar de maan en twaalf mannen liepen over het maanoppervlak. Zij blijven ook nu nog de enige mensen die ooit op de maan zijn geweest. Deze documentaire brengt voor het eerste en wellicht voor het laatst leden van de verschillende Apollo-missies samen en laat hen ieder hun verhaal vertellen en commentaar geven bij de archiefbeelden van hun historische maanreizen. Ze zijn ondertussen oud geworden en hun gelaat is even gegroefd als het maanoppervlak, maar ze vertellen met veel zin voor humor, nuance en historisch perspectief over hun ruimteavonturen. De film schetst ook de tijdsgeest waarin de maanreizen plaatsvonden, balancerend tussen de optimistische vooruitgangsgedachte van de jaren 50 en 60, de spanning van de Koude Oorlog en het trauma van Vietnam.
Ned 2 (23:40): Import: De Schaduw van Pol Pot
Van 1975 tot 1979 was Khieu Samphan een van de topleiders van het terreurregime van de Rode Khmer. 30 jaar later wordt hij vervolgd wegens oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide.

Donderdag (21-04-2011)
Canvas (20:40): Human Planet: afl. Deserts
De Kababish-stam is afhankelijk van grote gedeeltes van de noord-Soedanese woestijn die, na een gunstige regentijd, een overvloed aan voedsel bieden. De Danakil Depression is een barre, stenige woestijn met kale rotsheuvels, zoutpannen en vulkanen in het noorden van Ethiopië. Het is de warmste plek op aarde. Hier wonen de Afar, die op een wel heel bijzondere manier aan water komen
Canvas (21:30): Is the Magnetic Pole About to Flip?
Documentaire over het merkwaardige fenomeen van de poolinversie
Volgens sommige wetenschapper is de 'poolinversie', de omwisseling van de magnetische noord- en zuidpool, nakende en dat kan grote gevolgen hebben voor het leven op aarde. Waarom verplaatst de magnetische noordpool zich en waarom gebeurt dat zo snel? Paleomagnetisme, historisch wetenschappelijk onderzoek naar het magnetisme, leert ons dat de magnetische polen in de loop van de geschiedenis geregeld gewisseld zijn, van noord naar zuid en omgekeerd. Dat zou gemiddeld eens om de 250.000 jaar gebeuren. Zo'n wissel houdt het risico in dat de aarde niet langer beschermd zal zijn door de magnetosfeer, wat enorme gevolgen kan hebben voor mensen en dieren, voor de natuur in het algemeen en voor onze technologisch kwetsbare maatschappij. De laatste wissel van de polen gebeurde 780.000 jaar geleden.
BBC 2 (22:00): A History of Celtic Britain: Age of Invasion
Neil Oliver bereikt een cruciaal punt in de geschiedenis van Groot-Brittannië: de inval van het Romeinse Rijk in het Keltische Groot-Brittannië
Ned 2 (23:00): Holland Doc: Surprising Europe
De Oegandese migrant Ssuuna Golooba waarschuwt zijn landgenoten: Blijf thuis, Europa is een hel. In 2003 verruilde de succesvolle fotojournalist Ssuuna Golooba Oeganda voor Europa.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zaterdag 16 april 2011 @ 12:43:22 #189
85618 No-P
Dosis sola venenum facit
pi_95577696
Benieuwd naar The Coral Eden.
Sei wachsam,
Fall nicht auf sie rein! Paß auf, daß du deine Freiheit nutzt,
Die Freiheit nutzt sich ab, wenn du sie nicht nutzt!
pi_95582347
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 april 2011 12:43 schreef No-P het volgende:
Benieuwd naar The Coral Eden.
Ik ook, maar: Ned 2 (18:50): De Magie van ons Zonnestelsel: afl. Het Rijk van de Zon
wil ik ook zien :Y
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
pi_95586607
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 april 2011 15:25 schreef StateOfMind het volgende:

[..]

Ik ook, maar: Ned 2 (18:50): De Magie van ons Zonnestelsel: afl. Het Rijk van de Zon
wil ik ook zien :Y
Die is er afgelopen week op BBC 2 geweest, ik heb ze allemaal gekeken. maandag, dinsdag en woensdag, begon om 00:20, dinsdag en woensdag waren 2 afl achter elkaar. Ik heb ervan genoten! Zeer aan te raden, met recht een docu-serie die je niet mag missen :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_95724211
Even een update, interessante dag vandaag

quote:
0s.gif Op zaterdag 16 april 2011 09:49 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Dinsdag (19-04-2011)
Canvas (20:40): Meneer Doktoor: afl. Ethiek
In de jaren 40 en 50 bestond de pil nog niet. Anticonceptiemiddelen waren verboden en abortus was een misdrijf dat zwaar werd bestraft. In de schemerzone opereerden zogenaamde 'engeltjesmaaksters': oudere vrouwen die illegaal abortussen uitvoerden, vaak onder slechte hygiënische omstandigheden, met alle gevolgen vandien voor de zwangere vrouw. Euthanasie mocht officieel niet zo genoemd worden, maar terminale patiënten werden wel geholpen met een hoge dosis morfine.
Canvas (21:10): The Battle of Chernobyl (1/2)
Op 26 april 1986 ontplofte de vierde reactor van de nucleaire centrale van Tsjernobyl in de toenmalige Sovjet-staat Oekraïne, niet ver van de grens met Wit-Rusland. De explosie leidde tot een kettingreactie die nog een tweede ontploffing dreigde te veroorzaken. Acht maanden lang werkten 800.000 soldaten, mijnwerkers en burgers rond de klok om de radioactiviteit te 'stoppen' door een 'sarcofaag' rond de verwoeste reactor te bouwen. Het waren acht maanden in de hel en de betrokkenen zullen die beproeving nooit vergeten. Deze documentaire brengt het relaas van twintig jaar strijd tegen een dodelijke en onzichtbare vijand. Die strijd begon in de totale chaos van de eerste dagen na de ramp: de verwarring, het ongeloof, de beperkte en inaccurate communicatie van de autoriteiten, zowel in de Sovjet-Unie als in het Westen.
Ned 2 (21:25): Breingeheim
Populair-wetenschappelijke programma dat de mysteries van ons brein test.
De genen die we van vader en moeder gekregen hebben zijn erg bepalend voor de vorming van onze hersenen in de baarmoeder. Maar niet alleen de genen.
BBC 2 (22:00): Filthy Cities: afl. Industrial New York
Dan Snow reist terug in de tijd naar een ziedend Manhattan vlak na de industriële revolutie, toen New York een stad was die gebukt ging onder massa's tonnen vuil en corruptie
BBC 1 (23:55): The Baby Born in a Concentration Camp
Documentaire over Anka Bergman die van haar dochter Eva beviel in een nazi-concentratiekamp en zes maanden gedwongen moest werken tijdens haar zwangerschap.
Canvas (22:55): Montezuma
Toen Montezuma II in 1502 het Aztekenrijk van zijn oom erfde, werd hij de heerser over vijf miljoen mensen en een imperium dat zich uitstrekte van hedendaags Mexico tot Nicaragua. Maar het was een los samenraapsel van half-onafhankelijke stadsstaatjes. Montezuma slaagde erin om het rijk nog uit te breiden en vooral om de macht te centraliseren. Maar daarvoor moest hij wel voortdurend oorlog voeren en een waar schrikbewind uitoefenen. Hij leidde zijn leger persoonlijk in 43 veldslagen en zaaide terreur door massale slachtingen en ontelbare mensenoffers. In deze documentaire reizen we naar het hart van het voormalige Aztekenrijk en onderzoeken we hoe een handvol Spaanse soldaten erin slaagde het machtige imperium van Montezuma binnen de kortste keren ten val te brengen. Hoe ging Montezuma om met deze vreemde indringers en waarom liet hij zich zo makkelijk opzij schuiven?.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_95726766
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 april 2011 18:34 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Even een update, interessante dag vandaag

[..]

Dat wordt een avondje Canvas in huize StateOfMind :Y
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
pi_95741421
quote:
14s.gif Op dinsdag 19 april 2011 19:24 schreef StateOfMind het volgende:

[..]

Dat wordt een avondje Canvas in huize StateOfMind :Y
^O^

Nu Montezuma
Azteken
_O_

En over een uurtje BBC 1 :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_95880894
Zondag (24-04-2011)
Nat Geo (18:00): Great Migrations: afl. Feast of Famine
Van microscopisch plankton tot reusachtige olifanten: alle levende wezens moeten zich verplaatsen op zoek naar voedsel.
Ned 2 (18 :50) : De Magie van ons Zonnestelsel: afl. Orde uit Chaos
Ontdek hoe schoonheid en orde in de kosmische achtertuin van de aarde zijn ontstaan uit niets meer dan een chaotische gaswolk
Animal Planet (20:05): Life in the Undergrowth: afl. Intimate Relations
De kleinste schepsels in het kreupelhout vormen al sinds eeuwen verbonden en vennootschappen met elkaar en met planten. Soms hebben beide partijen daar profijt van, soms ook niet. Zo gebruiken dazen kleinere vliegen om hun eitjes naar koeien te brengen waar ze zich nestelen in hun huid
Nat Geo (21:00): Vatican: Life Within
Slechts enkelen hebben toegang tot het Vaticaan, een eeuwenoud machtscentrum. Voor het eerst vertellen acht werknemers over hun taken
Nat Geo (23:00): Drug Inc.: afl. Cannabis
Cannabis is een van de meest wijdverbreide verboden middelen ter wereld. Als medicijn staat het centraal in een deels legale miljoenenindustrie.

Maandag (25-04-2011)
Ned 2 (20:55): Teledoc: Nederwiet
De Nederlandse coffeeshop is een potsierlijk fenomeen. De voorkant heeft een gewone winkeldeur, daar mag je wiet kopen en gebruiken. Maar het verbouwen van wiet en het aanleveren daarvan is verboden.
Animal Planet (21:00): Planet Earth: afl. Fresh Water
Slechts 3% van het water op Aarde is zoet, maar het is essentieel voor het leven op onze planeet. Deze aflevering toont rivieren, watervallen en meren in alle vormen en groottes, en laat ons kennismaken met de dieren die er leven. De reis begint op de Tepuis, hoge plateaus in het zuiden van Venezuela, waar tropische stortbuien dagelijks voor een overvloed aan water zorgen. Dat zoekt zijn uitweg over de rand van de plateaus, onder meer langs de Angel-waterval, met 979 meter de hoogste ter wereld. De breedste waterval is dan weer de Iguaçu in Brazilië. En daar bevindt zich ook het grootste moeras ter wereld: de Pantanal. De kracht van water wordt nergens duidelijker dan in de Grand Canyon: een kloof van tientallen kilometer breed en anderhalve kilometer diep, in de loop der tijden uitgeschuurd door de Colorado.

Dinsdag (26-04-2011)
Canvas (21:10): The Battle of Chernobyl (slot)
Op 26 april 1986 ontplofte de vierde reactor van de nucleaire centrale van Tsjernobyl in de toenmalige Sovjet-staat Oekraïne, niet ver van de grens met Wit-Rusland. De explosie leidde tot een kettingreactie die nog een tweede ontploffing dreigde te veroorzaken. Acht maanden lang werkten 800.000 soldaten, mijnwerkers en burgers rond de klok om de radioactiviteit te 'stoppen' door een 'sarcofaag' rond de verwoeste reactor te bouwen. Het waren acht maanden in de hel en de betrokkenen zullen die beproeving nooit vergeten. Deze documentaire brengt het relaas van twintig jaar strijd tegen een dodelijke en onzichtbare vijand. Die strijd begon in de totale chaos van de eerste dagen na de ramp: de verwarring, het ongeloof, de beperkte en inaccurate communicatie van de autoriteiten, zowel in de Sovjet-Unie als in het Westen.
Ned 2 (21:25): Breingeheim: afl. Het Babybrein
De genen die we van vader en moeder gekregen hebben zijn erg bepalend voor de vorming van onze hersenen in de baarmoeder. Maar niet alleen de genen.
België 1 (21:35): Koppen XL: afl. De kinderen van de kernramp
Deze aangrijpende documentaire vertelt het verhaal van de dramatische gevolgen van een kernramp en radioactieve straling, gevolgen die tot op de dag van vandaag nog blijven opduiken. De kernramp in Tsjernobyl is precies een kwarteeuw geleden. En nog steeds worden mensen ziek. De grootste slachtoffers zijn de kinderen. Kinderen met kanker, lichamelijke afwijkingen en gruwelijke misvormingen, dodelijke ziektes. Hele gebieden tot ver buiten de reactor zijn onbewoonbaar. De gevolgen van de vreselijke kernramp in Japan laten zich nu al raden. De Ierse Adi Roche trekt zich al jaren het lot aan van de Tsjernobyl kinderen. Zij leidt ons rond in de ziekenhuizen en de weeshuizen. Het zijn gruwelijke, vaak harde beelden.
BBC 2 (22:00): A History of Celtic Britain: afl. Age of Romans
Neil Oliver beëindigt zijn historische reis door duizenden jaren Britse geschiedenis met een blik op het Romeinse tijdperk
Canvas (22:00): Louis Theroux: Law and Disorder in Lagos
Lagos is een van de snelst groeiende steden ter wereld. De officiële veiligheidsinstanties kunnen dat tempo niet volgen. Nieuwe machtsgroepen zijn in het gat van de wetteloosheid gesprongen en zorgen voor een controversieel soort ordehandhaving: jeugdbendes en paramilitaire groepen. De 'Area Boys' controleren alle districten van de stad door plaatselijke handelszaken af te persen in ruil voor 'veiligheid'. De KAI (Kick Against Indiscipline) is dan weer een paramilitaire regeringsorganisatie die met veel machtsvertoon hele illegale wijken platgooit en zonder bewijs honderden mensen arresteert die ze ervan verdenken de wet te overtreden. Louis gaat met beide groepen 'ordehandhavers' op stap en wordt geconfronteerd met een wereld die nu eens wetteloos en corrupt lijkt en dan weer merkwaardig ordelijk en gereglementeerd.
Ned 2 (23:00): Close Up: Antoni Gaudi: De Sagrada Familia
De Catalaanse architect Antoni Gaudi begon in de negentiende eeuw aan zijn meest ambitieuze project: de Sagrada Familia kerk in Barcelona.

Woensdag (27-04-2011)
Animal Planet (20:05): Life in the Undergrowth: afl. Super Societies
Als je de ongewervelde dieren beter bestudeert, gaat er een intrigerende wereld voor je open.
Nat Geo (21:00): Hitler’s Secret Weapon
Een fascinerende blik op de nieuwe wapens waarmee Hitler WW II hoopte te winnen. Had hij daarin kunnen slagen, of deugden de ontwerpen niet?
Canvas (22:40): L’avocat de la Terreur
Als jonge advocaat in Frans Algerije in de jaren 50 koos Vergès de kant van het antikolonialistische verzet. Hij verdedigde de revolutionaire activiste Djamila Bouhired, alias La Pasionaria. Hij wist haar niet alleen van de doodstraf te redden, maar trouwde zelfs met haar. In 1970 verdween Vergès spoorloos; pas in 1978 dook hij weer op. Waar hij al die tijd verbleef, heeft hij nooit willen zeggen. Na zijn terugkeer begon hij opnieuw controversiële processen te voeren. Zo verdedigde hij onder meer de Palestijnse FPLP, de Rode Khmer, de terrorist Carlos en de oorlogsbeul Klaus Barbie.
BBC 2 (23:00): The Victorians (slot): afl. Dreams and Nightmares
Jeremy Paxman ontdekt hoe in de laatste jaren van Victoria's beleid sommige artiesten een opstand leidden tegen de Victoriaanse waarden in verband met geld en moraal. Ze willen liever een wereld creëren vol met middeleeuwse ridders en jonkvrouwen, dromen en sproojes, seks en dood. Hij ontmoet enkele spirituele mediums, bezoekt een tentoonstelling van naakten uit de tijd en krijgt de toestemming om het Broadmoorziekenhuis te bezoeken waar hij op zoek gaat naar de dolgedraaide artiest Richard Dadd
Ned 2 (23:00): Profiel: afl. Hans Achterhuis-De achterkant van het kwaad
de achterkant van het kwaad" Hans Achterhuis, een van de meest vooraanstaande filosofen van dit moment, werkte jarenlang aan zijn magnum opus Met alle geweld, waarin hij de ontwikkeling van het denken over geweld beschrijft.
Ned 2 (23:35): Import: Tsjernobyl 4 Ever
26 april is het 25 jaar geleden dat de kernramp in Tsjernobyl plaatsvond. Nog zeker 100 jaar zullen de verstrekkende gevolgen van deze ramp op de agenda staan van de internationale gemeenschap
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_95927758
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 april 2011 17:43 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Die is er afgelopen week op BBC 2 geweest, ik heb ze allemaal gekeken. maandag, dinsdag en woensdag, begon om 00:20, dinsdag en woensdag waren 2 afl achter elkaar. Ik heb ervan genoten! Zeer aan te raden, met recht een docu-serie die je niet mag missen :)
Heb helaas de eerste gemist en de tweede (van zojuist) maar half gezien. Volgende week is dus het slot?

(heb het dus over de Magie van ons Zonnestelsel)
pi_95928265
Animal Planet (20:05): Life in the Undergrowth: afl. Intimate Relations
De kleinste schepsels in het kreupelhout vormen al sinds eeuwen verbonden en vennootschappen met elkaar en met planten. Soms hebben beide partijen daar profijt van, soms ook niet. Zo gebruiken dazen kleinere vliegen om hun eitjes naar koeien te brengen waar ze zich nestelen in hun huid

Ben ik nu aan het kijken. Zeer de moeite waard :Y
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
  zondag 24 april 2011 @ 20:30:42 #198
85618 No-P
Dosis sola venenum facit
pi_95928803
quote:
0s.gif Op zondag 24 april 2011 20:12 schreef StateOfMind het volgende:
Animal Planet (20:05): Life in the Undergrowth: afl. Intimate Relations
De kleinste schepsels in het kreupelhout vormen al sinds eeuwen verbonden en vennootschappen met elkaar en met planten. Soms hebben beide partijen daar profijt van, soms ook niet. Zo gebruiken dazen kleinere vliegen om hun eitjes naar koeien te brengen waar ze zich nestelen in hun huid

Ben ik nu aan het kijken. Zeer de moeite waard :Y
Zeker.
Mocht Madagascar binnenkort herhaald worden op de BBC of op een andere zender moet je zorgen dat je die niet mist, als je die nog niet kent.
Sei wachsam,
Fall nicht auf sie rein! Paß auf, daß du deine Freiheit nutzt,
Die Freiheit nutzt sich ab, wenn du sie nicht nutzt!
pi_95938635
quote:
0s.gif Op zondag 24 april 2011 19:54 schreef Sodium het volgende:

[..]

Heb helaas de eerste gemist en de tweede (van zojuist) maar half gezien. Volgende week is dus het slot?

(heb het dus over de Magie van ons Zonnestelsel)
Het zijn 5 afleveringen. Op de BBC hebben ze maandag 1 afl. uitgezonden, dinsdag 2 afleveringen en woensdag ook 2 afl.
Op ned 2 komt er slechts 1 per week. We hebben dus nog 3 weken te gaan :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_95938922
quote:
0s.gif Op zondag 24 april 2011 20:12 schreef StateOfMind het volgende:
Animal Planet (20:05): Life in the Undergrowth: afl. Intimate Relations
De kleinste schepsels in het kreupelhout vormen al sinds eeuwen verbonden en vennootschappen met elkaar en met planten. Soms hebben beide partijen daar profijt van, soms ook niet. Zo gebruiken dazen kleinere vliegen om hun eitjes naar koeien te brengen waar ze zich nestelen in hun huid

Ben ik nu aan het kijken. Zeer de moeite waard :Y
^O^
ik vind eigenlijk alles van attenborough de moeite waard.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')