abonnement Unibet Coolblue
pi_92270081
Hoe moeilijk zijn de HR80's eigenlijk te installeren ?
Ik heb één moderne Vasco hangen met thermostaat knop, dat zal niet moeilijk zijn. Maar in de rest van het huis zitten gewone kranen (uit ± 1969). Moet ik hier de hele kraan vervangen (dus incl. "binnenwerk"), of past de HR80 met een adapter op de plek van de oude knop ? Hier een linkje naar radatorkraan 1 en radiatorkraan 2.

En ik heb ooit gehoord dat Thermostaat kranen altijd Horzontaal gemonteerd moeten worden - klopt dat ?
pi_92303473
De standaard (in de verpakking) HR80 heeft een binnendraad M30 x 1,5 mm. Voor de kranen heb je thermische ventielen nodig die heb je in haakse en rechte uitvoering, dus dat wordt hele kraan vervangen.
pi_92310444
Daar was ik al bang voor. Echt duur zijn die thermische ventielen niet (zeker als je het vergelijkt met een HR80), maar het betekend toch weer alles leeg laten, klooien met waterpomptang en teflontape en een paar wekenlang alles ontluchten.

Maar bedankt voor de uitleg !
pi_93382156
Ik heb inmiddels ook een Evohome systeem geinstalleerd met vloerverwarming en diverse HR80 radiatorkranen en loop ook tegen vreemde zaken aan:

1. Als de CV niet draait en een HR80 wordt, tegen de programmering in, hoger gezet dan springt de CV niet aan. Je moet dan weer naar de Evotouch om daar voor de desbetreffende ruimte de temperatuur te verhogen. Een beetje dom.

2. Als op de vloerverwarming 1 zone te warm is, en een andere te koud dan gaan beide zones open staan. Dit zag er in eerste instantie mooi uit omdat het deed voorkomen dat de warmte van de te warme zone naar de te koude zone wordt getransporteert...totdat even later toch de CV aansprong. Met als gevolg dat de al te warme zone nog veel heter werd. Zo zaten we hier te puffen bij 23 graden.

3. Als in 1 ruimte meerdere HR80 thermostaatkranen gekoppeld zijn via Teach-in, en 1 daarvan wordt op een andere temperatuur gezet dan gaan de andere niet mee.

Het lijkt erop dat Honeywell iets te vroeg de markt opgegaan is.
pi_93386394
Voor mensen die per etage een verdeler hebben zitten voor de diverse vertrekken zijn er ook alternatieven mogelijk, bijvoorbeeld deze:
http://verwarming.danfoss.com/PCMPDF/Brochure%20CF2%2010-2008.pdf
  donderdag 3 maart 2011 @ 21:58:52 #81
13698 microkid
speaks digitalk
pi_93614148
@svdhorst
1) dan heb je toch iets niet goed gedaan. EvoHome is er juist voor bedoeld dat je vanuit elke ruimte een warmtevraag kan starten via de HR80. Ik stel voor dat je de HR80 eens reset en opnieuw toewijst. Wat jij vraagt moet gewoon werken, hier en bij diverse anderen werkt het immers prima.
2) als beide zones open gaan heb je wederom iets fout met je HR80's. Mogelijk heb je een HR80 aan 2 zone's toegekend? Bovendien zijn de HR80 zelflerend, na een paar dagen weten ze wanneer ze af moeten knijpen zodat het niet te warm wordt.
3) dit is per design. Je regelt immers de warmtevraag per HR80. Elke HR80 zal dus zijn best doen om de temperatuur te bereiken die op die HR80 is ingesteld. Dus als jij 4 HR80's in 1 ruimte hebt en die staan op 20, zal elke HR80 zijn eigen omgeving op 20 graden zetten. Ga jij 1 HR80 op 23 zetten, dan gaat die dus naar 23, en de rest blijft op 20. Dit is precies zoals ontworpen. Als je de hele ruimte op 23 wilt moet je dit via de EvoTouch doen.
pi_93714490
@svdhorst
Ik heb dezelfde ervaring met de HR80's.
Alleen de Evotouch communiceert een warmtevraag naar de ketel afhankelijk van de ingestelde en gemeten temperatuur.
Als de HR80 handmatig versteld wordt is dat niet zichtbaar op de Evotouch ergo de ingestelde temperatuur wordt niet naar de Evotouch verstuurd.
Wat wel verstuurd wordt is de gemeten temperatuur.
Een op de DT92 ingestelde temperatuur geeft deze wel door aan de Evotouch en deze weer aan de HR80's.
Stel dat er voor een zone op de Evotouch een echte warmtevraag is en de ingestelde temperatuur wordt op de HR80 handmatig verlaagd dan heeft de Evotouch hier geen weet van en blijft die warmtevraag bestaan.
Oplossing: op de Evotouch locale bediening van radiatorregelaar uitschakelen.
Als de temperatuurvoeler een DT92 is en de lokale bediening is uitgeschakeld dan is de DT92 ook niet meer te bedienen. :(
@microkid
Ik hoor graag een oplossing voor mijn ervaring.
pi_93721589
Sinds november 2010 heb ik het Evohomesysteem draaiend.
Waarom gekozen voor dit systeem?
Ik woon in een oud huis uit 1932. Het huis is slecht geïsoleerd.
Elke morgen moest de woonkamer verwarmd worden om de keuken en badkamer een beetje warm te krijgen. In de woonkamer kom ik 's morgens niet, maar daar was het prima vertoeven.
Nu met het nieuwe systeem: de badkamer en keuken zijn op temperatuur.

Ik maak gebruik van de acht zones en veertien regelunits.

Het plaatsen van de regelunits heeft een dag werk gekost. Dit komt deels door het ontbreken van een handleiding, maar ook door het slecht lezen van de aanwezige handleiding.

Het systeem draait nu een aantal maanden. Ik ben er erg tevreden over!

Wat ik niet kan inschatten is of het mij een energiebesparing oplevert. Ik denk het niet. Het gemiddeld gasverbruik (in de winter) in ongeveer 100 kuub. De eindafrekening komt over een maand.

Maar het levert mij wel heel veel meer comfort op.

Mocht je vragen hebben, ik hoor het wel...
pi_94692398
@svdhorst, anonymousse,

Ik heb het Evohome systeem nu ook al een aantal maanden draaien op een Nefit Ecomline ketel met een BDR 91 ketelrelais. Als ergens een HR80 van temperatuur gewijzigd wordt warmt die ruimte gewoon op tot de op de HR80 ingestelde temperatuur. Meestal is dat overdag. Ik heb nog niet gehad dat het systeem niet reageerde. De HR80 is een regelaar dus gaat open als hij dat nodig vindt. Hij laat dat dan aan de Evotouch weten (load demand signal) en die geeft een seintje naar de BDR91/ketel: zo staat dat wel in informatie van de HR80 op de site van Honeywell. Als de ketel niet reageert op het met de hand veranderen van de temperatuur terwijl de HR80 hoorbaar open of dicht gaat is er denk ik iets fout met een van de componenten (kijk eens bij Menu/Instellingen/Foutlogboek op de Evotouch).

Wat ik wel gemerkt heb is dat je het beste de schakelmomenten van de diverse ruimtes kan synchroniseren. Dus de temperaturen bijv. rond 7 uur, 9 uur, 19.00 uur veranderen. Als een ruimte opwarmt ergens tussen deze tijden in merk ik dat de HR80 regelaars in de andere ruimtes er vrij lang over doen om dit te herkennen en dicht te gaan. Dit heeft alles te maken met onze Nefit Ecomline modulerende ketel die als de vraag naar warmte dat toelaat de watertemperatuur laat zakken, vaak naar 25-35C. Als dan de watertemperatuur vanwege de verandering tussendoor naar 60C gaat gebeurt er iets dat de rest van HR80 regelaars pas doorhebben als de ruimte warmer geworden is. Na een half tot 1 uur is alles weer normaal.

Het grote voordeel van dit systeem is dat ruimtes die vroeger te koud waren (slaapkamers) of te warm (badkamer) nu alle op de gewenste temperatuur zijn. Het systeem corrigeert dus eigenlijk de te kleine of grote radiatoren op een handige manier.
In ca 3 maanden hebben we 1x een storing gehad. Iemand had een plaat voor de BDR 91 gezet waardoor de communicatie niet goed verliep (ca 10m + betonnen vloer naar de Evotouch), plaat weghalen loste het probleem op. We zijn dus heel tevreden.
pi_94746189
ik heb kort geleden een evohome startpakket gekocht en heb dit nu geinstaleert werkt echt geweldig

nu heb ik van de oude situatie nog over een cronotherm wireless cms927 en een wireless ketelrelais bdr91

nu is mijn vraag??

is het mogelijk deze componenten bij het evohome systeem aan te sluiten/toewijzen.

ik heb namelijk een luchtverwarmer in de garage opgehangen en hier een hr80 op gemonteert. werkt prima via de evotouch maar...

de ventilator van deze luchtverwarmer 230v 2A wil ik laten schakelen via de bdr91 zodra de hr80 openstuurt en als de hr80 dichtstuurt dan ook de bdr91 afschakelt.

als ik nu de temp in de garage handmatig wil verstellen kan dat dan via de cms927 die dus de hr80 regelt, de bdr91(voor de ventilator) regelt en het open therm ketelrelais R8810A1018
aanstuurt

een hele waslijst aan vragen ben al zelf aan het puzzelen geweest maar krijg het niet werkend.

kortom ik wil dus via de evotouch kunnen regelen(hr80,bdr91 en R8810A1018)

en handmatig in de garage het zelde kunnen regelen via de cms927

kan dit???

en zo niet met welke componenten dan wel??

ik hoop dat het duidelijk is wat ik bedoel want mij lukt het niet en misschien kan het ook niet werken

ik hoop van julie te horen.

m.v.g.

Sander van Es
pi_95487742
Ik heb recentelijk een Evohome systeem geinstalleerd en ik heb daarbij een probleem:

Naast de EvoTouch heb ik 5 keer een HR80 plus een R8810 ketelrelais geinstalleerd.
De HR80 reageren prima en sturen indirect ook de ketal aan indien de ruimtes te koud zijn.

Het probleem dat ik echter heb is dat tijdens periodes dat alle ruimtes warm genoeg zijn en er dus geen warmtevraag is, de ketel toch wordt aangestuurd. Ongeveer elke 10 minuten slaat de ketel aan. Aangezien de ketel op onze slaapkamer hangt en dit de hele nacht geluid maakt is dit enorm storend. En volgens mij ook compleet onlogisch... Als alle ruimtes warm genoeg zijn, moet de ketel toch in ruststand blijven?

De communicatie tussen de EvoTouch en de R8810 werkt goed.
De ketel is een Vaillant HR Solide Plus en heeft geen warmwater reservoir. Ook de comfortstand heb ik uitgeschakeld. M.a.w. de ketel hoeft geen ketelwater op temperatuur te houden.

Weet iemand wat de oorzaak van mijn probleem kan zijn en hoe dit kan worden opgelost?

Ruud
pi_95611618
Ik heb/had hetzelfde probleem, mijn ketel ging ook om de 10 minuten aan. Nu had ik dit probleem ook met de CM67z.
Ik heb contact gehad met Honeywell, maar de klantenservice is dusdanig slecht: Men heeft geen idee hoe hun eigen producten werken, en op email wordt al helemaal niet gereageerd.

Maar goed, het enige wat helpt is de temperatuur voor 's nachts instellen op 5 graden
, dan slaat de ketel niet om de 10 minuten aan, sterker nog hij slaat 's nachts helemaal niet aan, want ook bij strenge vorst wordt mijn huis geen 5 graden.
Ik denk dat het een honeywell programma fout is, want zoals eerder gezegd, het gebeurde bij de CM67z en de evohome.
Het is te hopen dat dit aangepakt is in de software update die uit komt voor de evohome.
  zondag 24 april 2011 @ 09:13:05 #88
13698 microkid
speaks digitalk
pi_95910441
@RLN: als de ketel elke 10 min aangaat komt dat mogelijk vanuit de EvoTouch. Die staat standaard ingesteld om 6x per uur de ketel aan te sturen. Je zou dan eens even moeten voelen aan alle radiatoren welke er warm wordt, die vraagt dus blijkbaar warmte. Check ook je programma nog eens, ik heb ook een keer een foutje gemaakt dat er 'snachts iets op 21 bleef staan.

En anders kan je contact op nemen met je Honeywell dealer om de EvoTouch te laten flashen. Heb ik zelf afgelopen vrijdag laten doen, nu zit de laatste software er in. Hier zijn in elk geval een aantal bugs uitgehaald en wat nieuwe zaken toegevoegd. De belangrijkste vind ik toch wel dat de je maximale opwarmtijd bij adaptief verwarmen nu kan beperken tot 1 uur (of meer). Dat is zeker handig, want soms begon de ketel al om 4 uur 's nachts te draaien, terwijl m'n huis in een uurtje warm is. Afknijpen tot 1 uur is voor mij prima en spaart ook nog eens gas :-)
pi_96229941
@animalfarm: Het vreemde is dat ik dit al heb geprobeerd. Zelfs bij 5 graden insteltemperatuur slaat de ketel aan. (zij het slechts heel kort)

@microkid: Bij het aanslaan van de ketel op de onverklaarbare ogenblikken blijven de radiatoren allemaal koud. Alleen de centrale leiding wordt heet.De ketel slaat ook weer vrij snel uit maar het gehele proces van aanslaan en nadraaien is zeer storend qua geluid (de ketel hangt in onze slaapkamer) en zorgt voor onnodig gasverbruik en slijtage.

Hebben jullie enig idee of de nieuwste softwareversie dit probleem zou kunnen oplossen? Kan elke installateur dit installeren?
  donderdag 5 mei 2011 @ 20:13:22 #90
13698 microkid
speaks digitalk
pi_96401688
@RLN: Je kan contact opnemen met een Honeywell productspecialist (http://www.kijkvoelbeleef(...)oductspecialist.aspx). Dan kan je langs gaan met je EvoTouch. Hij kan hem flashen, duurt 1 minuut :-). Bij mij bleef het programma zelfs staan dus ik was snel weer up and running.
Toch klinkt het alsof het uit de EvoTouch komt. De minimale brandduur is standaard 1 minuut. Dus als jij zegt dat de ketel 6x per uur kort aangaat komt dat wel overeen met de instellingen op de EvoTouch : elke 10 minuten, brandduur 1 min.
pi_97581480
@microkid Kan je even vermelden waar je de firmware van je Evotouch hebt laten flashen: ik heb een 'productspecialist' gecontacteerd maar die wist mij alleen te melden dat ik contact moest opnemen met mijn leverancier....
Dank je
  maandag 13 juni 2011 @ 21:37:34 #92
13698 microkid
speaks digitalk
pi_98132829
Ik heb hem bij Siwako in Rotterdam laten flashen. In principe moet elke productspecialist hem kuinnen flashen hoor.
pi_99561012
@microkid,

Weet jij toevalig of je de HR80 ook kunt gebruiken als ruimte voeler in combienatie met een zone klep?

Thanks One :)
pi_103133165
Weet iemand of ik de BDR91 kan gebruiken om de thermostaatingang van de ketel te sturen?

Volgens de documentatie moet de BDR91 worden aangesloten op de voeding van de ketel. Maar als ik naar de schema's kijk denk ik dat ik hem ook zou moeten kunnen gebruiken op de thermostaat aansluiting: BDR91 voeden via het net, L niet doorverbinden met A, thermostaat aansluiten op A en B.
Reden is dat ik hem wil gebruiken op een schip. Dan zou de BDR91 in de machinekamer moeten hangen, maar daar kan ik die draadloze verbinding wel vergeten.

Suug
  zondag 16 oktober 2011 @ 00:58:35 #95
205222 betyar
Egyedül vagyunk
pi_103135527
thermostaatknoppen op de radiatoren, een weersafhankelijke regelaar en klaar ben je.
pi_103142668
Dank voor de supersnelle reactie. Als ik het goed begrijp adviseer je geen ketelschakeling te gebruiken.
Dat kan, maar dan blijft de ketel warmte maken, ook als er geen warmtevraag is. Mijn ketel gebruikt diesel en daarom heb ik naast de circulatiepomp ook een brandstofpomp, samen goed voor 250W. Ook heeft mijn ketel geen optie voor een weersafhankelijke ketelwatertemperatuur.
Daarom is het zaak de ketel uit te zetten als er geen warmtevraag is., b.v. tijdens de nachtverlaging. Zonder BDR91 zou de ketel het leidingsysteem via het overdrukventiel op temperatuur houden. Kost diesel en die 250W, zonder warmtevraag.
Klinkt misschien allemaal wat mieren... maar op een schip is energie duurder dan aan de wal.
pi_104280932
Ook ik heb sinds gisteren en evohome systeem geplaatst en via een open-term aansluiting op een Vaillant HR solide vhr-24-28 aangesloten.
Ik heb een aantal vragen

Bij het testen van de communicatie tussen de evotouch en de HR80 krijg ik van de bad- en de slaapkamer een uitstekende signaalsterkte.
Maar bij het testen van de woonkamer wordt het signaal niet ontvangen. Nu heb ik in de woonkamer de interne voeler van de evotouch aangewezen. Is dat de oorzaak en is dit normaal of kan ik beter voor de externe voeler de hr80 kiezen.

Ook ik merk dat de ketel aanslaat als er nergens warmtevraag is. Het warme water kan vervolgens nergens heen en de ketel springt in de foutmodus (E12 bij Vaillant)
Ik zag dat RLN ( Ruud) dit probleem ook had. Hoe heb jij dat opgelost?
Dank allen

Jelle
pi_105499878
De monteur is hier aan het stoeien met mijn nieuwe systeem. Graag wat input van jullie:

Ik heb 2 vloerverwarmingszones op de BG. Nu staan daar 2 DT92 op, een per ruimte. De EvoTouch staat ook beneden, maar is nu niks meer dan het knooppunt.

Op de 1e verdieping heb ik 2 slaapkamers met HR80, en een badkamer met vloerverwarming (geen pomp, alleen een normale thermostaatknop) en een designradiator (vooral om handoeken te drogen) met HR80.

Op de 2e verdieping zit ook nog een HR80.

Bottleneck is de badkamer: Als ik het goed begrijp moet de gewone knop van de vloerverwarming daar open staan en zal deze de ruimte verwarmen als er ergens in huis warmte gevraagd wordt. Als dit gebeurt door de designradiator, dan heb ik kans op doorschieten, want ik ik krijg dan ineens een dubbele warmteaanvoer in mijn badkamer. Ook is de kans op een koude vloer zeer aanwezig, als er nergens anders in huis om warmte wordt gevraagd.

Nu is mijn voorstel om een DT92 in de woonkamer te laten vervallen en daar de Evotouch voor in de plaats te zetten. Volgens mij kan die namelijk ook als voeler gebruikt worden en zo de betreffende vloerverwarmingszone aansturen. De vrijgekomen DT92 vervolgens in de badkamer hangen. Als de DT92 daar om warmte vraagt, zal de vloerverwarming met de gewone knop warmte geven. Als ik tegelijkertijd de HR80 van de design laag instel, zal deze koud blijven. Wil ik handdoeken drogen, dan kan ik deze wat hoger zetten. Correct?

Is dit de beste wijze om dit op te lossen, of zijn er wellicht betere mogelijkheden?
Overigens bleek het niet mee te vallen om alles aan te melden, de monteur heeft vandaag 3x met Honeywell gebeld en elke keer werd er wat anders gezegd... Na een dag werk is alleen mijn vloerverwarming actief, de rest nog niet.
pi_105500352
quote:
0s.gif Op maandag 20 december 2010 22:47 schreef microkid het volgende:

Oud: vakantieknop links naast de ECO knop. Nieuw : Lifestyle knop naast de ECO knop, met daarachter 3 zelf te programmeren opties (bijv zondag, thuiswerk enz)
Oud : slechts 1 optimalisatie keuze. Nieuw : 4 optimalisatie keuzes (inschakeloptimalisatie, uitschakeloptimalisatie, normale optimalisatie en nog een 4e keuze)
Oud : verborgen systeemmenu menu (na 10 seconden) bestaat uit 6 items. Nieuw : menu bestaat uit 8 items en 2 pagina's.
En ik heb nog een paar kleinigheden gezien maar nu even niet op het netvlies.

Zowiezo kan de EvoTouch nog een stuk krachtiger en slimmer gemaakt worden. Ik heb Honeywell al een lijst met 20 verbeterpunten toegestuurd. Deze zijn al doorgegeven aan het ontwikkelteam. Denk bijv. aan de handige optie van de Chronoterm "Volgende dag als zondag" en 3 afzonderlijk in te stellen weekprogramma's. Nu maar eens wachten of en wanneer ze in een nieuwe firmware opduiken. Het is dat ik zelf de sourcecode niet heb, anders had ik er al lang een paar leuke opties bij geprogrammeerd :)
Kan ik zelf de firmware updaten via de USB poort, of moet de leverancier dat doen? De EvoHome die ik vandaag in ontvangst heb genomen, heeft nl. links van de ECO knop een Vakantie knop zitten ipv een Lifestyle knop, dus oude firmware?

Iemand een overzicht met versies en hoe je kunt uitlezen welke versie je hebt?
pi_105516596
Ik ben van plan om een Evohome systeem te plaatsen maar heb een vraagje waarvan ik het antwoord nog nergens heb gelezen . Als je bijv. 2 zone's hebt ( 2 kamers ) waarvan 1 kamer met 3 radiatoren en de tweede kamer met 1 radiator , wanneer nu de kamers op hetzelfde tijdstip warmte vragen en in kamer 1 met de 3 radiatoren is de temperatuur bereikt gaan de drie HR 80 dan tesamen dicht ? Of wordt alleen de ketel uitgeschakeld .Het zou niet logisch zijn dat de tweede kamer de ketel verder aanstuurd waardoor er eveneens warmte wordt afgegeven in de eerste kamer omdat de radiatoren nog steeds open staan .Dus m.a.w als de temperatuur bereikt is sluiten de draadloze radiatorkranen en gaan open als de temperatuur gezakt is ? Of zie ik het mis ?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')