abonnement Unibet Coolblue
pi_90563863
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 december 2010 21:39 schreef schumacm het volgende:
Hallo
Interessant deze discussie. Heb inmiddels een offerte binnen maar als ik vergeljk wat de componenten kosten en het bedrag vd offerte dan is het zo'n 1000 euro voor de installatie terwijl ik via Honeywell toch een beetje de indruk krijg dat dit zelf te doen zou moeten zijn.
De installatie zou moeten zijn 5 slaapkamers = 5 zones. De vloerverwarming zou via een zoneklep aan/uit gezet moeten worden alleen weet ik niet hoe deze electrisch aangestuurd dient te worden? Iemand enig idee? Verder wil ik de EvoTouch aan de muur hangen op de plek waar nu de therrmostaat hangt. Aangezien we een Nefit ketel hebben verlies ik het moduleren op ruimte temperatuur en moet ik de aan/uitRF schakelaar bij de ketel hangen. En dan verder een drukventiel bv DU145, waar moet deze trouwens komen? Aan het einde vd leiding of vlak bij de ketel?

graag wat feedback en iedereen bedankt voor alle waardevolle info.
Je kunt natuurlijk ook over je offerte onderhandelen. Laat je installateur eens specificeren. Wat kost het als jij hem de apparatuur levert? Kijk ook eens op werkspot voor een installateur.
pi_90592892
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 december 2010 23:59 schreef Coelho het volgende:

[..]

Je kunt natuurlijk ook over je offerte onderhandelen. Laat je installateur eens specificeren. Wat kost het als jij hem de apparatuur levert? Kijk ook eens op werkspot voor een installateur.
Blijkbaar dekt d installateur zich al in, hoewel als je zelf de apparatuur aanlevert dan hoeft hij daar ook geen garantie op te geven ook niet op het juist functioneren van het systeem.
Blijft wel dat er ook waterzijdige werkzaamheden zijn natuurlijk.
  zaterdag 1 januari 2011 @ 11:37:44 #53
13698 microkid
speaks digitalk
pi_90704052
Een drukventiel of bypass moet bij voorkeur aan het eind van de leiding komen. Als het niet anders kan, dan ergens anders. Bij mij zit ie op 2 meter van de ketel. Niet de meest ideale plek maar het kon gewoon niet anders.
Je zou er voor kunnen kiezen om je installateur alleen het leidingwerk te laten doen en dat je zelf de EvoTouch installeerd. Zo lastig is het inderdaad niet. Zorg er dan wel voor dat je de juiste kranen op je radiators hebt (Danfoss RA serie).
pi_90759321
Ik heb twee vraagjes over het Evohome systeem:
1. Jullie hebben het steeds over die bypass. Ik snap dit niet helemaal. Waar is die voor nodig? Als er geen enkele ruimte warmte vraagt, dan is het toch de bedoeling dat de ketel ook stopgezet wordt? Dan is er toch geen bypass nodig?

2. Is het ook mogelijk om een ruimte niet 'ketelsturend' te maken? Ik heb een ruimte die ik minimaal wil verwarmen. Als de ketel aan is mag er van mij een kleine hoeveelheid water door de radiatoren aldaar lopen. Maar ik wil niet dat de ketel speciaal voor die ruimte gaat draaien. Is zoiets mogelijk?
pi_90764293
@tmp_t: Dan zet je daar toch geen HR80 thermostaatknop op maar gewoon een handbediende kraan of een thermostaatknop van een ander merk/type? Probleem opgelost lijkt me.

@microkid: Hoeft niet speciaal de Danfoss RA serie te zijn; daar heb je toch alleen maar een adapter voor nodig (ook al word die er standaard bijgeleverd); ieder thermostatisch ventiel met een M30 x 1,5 aansluiting kan direct gebruikt worden (bv. Honeywell, Heimeier, etc.).
  maandag 3 januari 2011 @ 06:26:07 #56
13698 microkid
speaks digitalk
pi_90780541
@tmp_t: Wat je zegt klopt op zich. Echter ... zijn er situaties waarbij dit niet opgaat.
1) De HR80 sluiten zichzelf af. Dus als het bijv overal warm genoeg is zal de HR80 soms slechts een klein stukje openstaan. Hierdoor wordt de doorstroming in het systeem erg laag. Dit is slecht voor je ketel aangezien het water dan zou kunnen koken. Sommige ketels kunnen een lage doorstroming detecteren (o.a. mijn Atag Blauwe Engel) en gaan dan in beschermende modus draaien. (tijdje uit en dan weer aan).
2) Sommige ketels hebben een nadraaifase. Dwz als er geen warmtevraag meer is draait de pomp nog 5 minuten door ofzo. Doordraaien terwijl alle kranen dichtstaan helpt niet echt.

Ergo, om problemen met de doorstroming te voorkomen wordt veelal een bypass geinstalleerd. Dit is een "short-cut" tussen aanvoer en retourleiding en gaat vanzelf open wanneer de druk een bepaad minimum niveau overschrijdt. Voordat ik de bypass had ging de ketel steeds in de fout. Nadat de bypass er in zit heeft de ketel geen enkel probleem meer gegeven.
pi_90785454
quote:
1s.gif Op zondag 2 januari 2011 21:15 schreef naaa het volgende:
@tmp_t: Dan zet je daar toch geen HR80 thermostaatknop op maar gewoon een handbediende kraan of een thermostaatknop van een ander merk/type? Probleem opgelost lijkt me.
Dat vind ik geen goede oplossing, want dan maak ik niet optimaal gebruik van dit systeem. Er zijn namelijk wel weer periode's dat ik die ruimte toch wil verwarmen. En ja.. dan kan ik daar de ouderwetse kraan gaan opendraaien... maar dat was nou juist niet het idee van dit systeem.

@microkid: bedankt voor de uitleg
pi_90812647
Hallo, allemaal en een gelukig nieuw jaar nog.

Ik ben nu zelf aan de gang gegaan met dit systeem.
Heb een huis met vier verdiepingen waarvan een met vloerverwarming, ja dat is een ramp om op de juiste plaatsen warm te stoken en ja er zaten ook nog handbediende kranen in.
Was in 2009 toen ik het kocht al eens naar een systeem gaan zoeken om het geheel goed in order te krijgen, op dat moment was er niet echt iets wat mijn de oplossing bod tegen een aardige prijs en zonder het huis overhoop te halen, zie half 2010 wat ik met mijn neus op viel :)
Heeft het dus tot eind 2010 geduurt voor ik tot aanschaf overging dit hoofd zakelijk omdat je toch weinig echte info kan vinden voor maat werk.

Wat heb ik gekocht:
1 basis set voor radiatoren met een extra Modulerende unit die zijn binnen.
2 extra HR80 besteld bij onze duitse vrienden. (mijn dank voor de info in dit draadje)
1 Honeywell-Centra Netzteil ATF300 ook bij onze duitse vrienden(komt niet in de NL voor als nog)
1 honeywell zoneafsluiter.
7 danfoos thermostaat kranen.

Wat heb ik gedaan:
De basis set goed bekeken en het spul zonder het op de ketel aan te sluiten uigeprobeerd dit omdat ik bang was dat ik geen berijk zouw hebben in de badkamer op de beganegrond,huiskamer op de 2e verdieping. Als je de verschilende gebruikshandlijdingen online leest zowel van de HR80 en de Evohome kun je zien dat je de ontvangst zowel op de HR80 als de evohome kan testen. Dit een aantal dagen bekeken en de HR 80 op verschilende plaatsen geplaatst zo dat ik er zekker van ben dat ik het kan toepasen zo als ik dat zou willen.
Nu draait de evohome als kamer thermostaat met de modulerende unit stand allone, modulerende unit is een verdieping hogen geplaatst in de CV kast en het systeem werkt na behoren.

Wat ga ik doen.
1- handbediende kranen vervangen door de thermostaat kranen en de zoneafsluiter plaatsen voor de vloerverwarming.
2- de draadloos ketelrelais BDR91A1000 wat gewoon een aan/uit relais is ,die kopel ik aan de zoneafsluiter .(voor de bedrading info bel even met honeywell ik kon hem nergens vinden)
3- HR 80 aansluiten
4- de evohome unit weer op zones zeten de de HR80's en de BDR91 aanmelden
5- ATF300 inbouwen in de muur of in de CV kast zetten en de draden van de oude thermostaat gebruiken dan kan de muur plaat ook gewoon op de oude plaats van de oud ethermostaat,daar ben ik nog niet helemaal uit.

Zo wat een verhaal allemaal, ik hoop dat andere nog wat info kunnen halen uit mijn ervaringen tot nu toe, zal me nog wel een melden als het systeem geheel draait.

Thanks One 8-)
pi_91178954
Oke alles zit er in sins zondag alles lijkt te werken alleen zit ik met het volgende probleem:

Ik had mijn ketel een Agpo 135c op 50 graden gezet als max CV water en in mijn oude situatie.
De vloer verwarming toch niks doet boven de 50 graden en het hele huis werd toch warm op deze langzame manier, en doordat de isolatie bijzonder goed is kunnen de radiatoren op die manier ook niet de lucht van de huiskamer opwarmen voor de vloer daar de tijd voor kreeg.

Nu is het zo dat de openterm module van de Evohome me niet meer zelf een temp kan laten instelen voor de CV water, heb nog even de oude thermos er aan gehangen ook opentherm en dan kan het weer wel. Nu wordt dus BV het aanvoer water wel 80 graden terwijl mijn vloer echt niet sneler warmer wordt ,het omgekeerde is zelf het geval me vloer is kouder dan anders.

Iemand ideeen hier over?

Thanks One 8-)
pi_91313272
Beste Oneofmany,

Het probleem wat jij omschrijft met de temperatuur van je vloer verwarming komt mij enig sinds bekent voor.
In mijn situatie ben ik van een modulerende Thermostaat Nefit naar een aan/uit thermostaat gegaan om dat mijn Nefit ketel geen opentherm ondersteunt. Ik kan gelukkig op de ketel wel de max. CV water temperatuur instellen, staat nu op 60 graden om radiatoren nog voldoende capaciteit te geven. Ook bij mij wordt de vloer verwarming niet zo warm als in mijn oude situatie toch is de kamer temperatuur gelijk gebleven, 20 graden. Wat ik merk is dat de EVOtouch veel korter stookt maar wel vaker, met als resultaat dat de vloer minder warm wordt.
In mijn oude situatie stond de ketel wel 2-3 uur op een heel laag pitje te stoken door het moduleren van de Thermostaat, daardoor wordt uiteindelijk de vloer homogener verwarmt.

Je zou kunnen spelen met de minimale aan-tijd (5min) op de EVOtouch. En het maximaal aantal schakel momenten in een uur (3x). Dit is op advies van Honeywell.

Maar een echte oplossing heb ik tot nu nog niet gevonden.

Verder heb ik nog steeds mijn twijfels of het systeem bug vrij is. Ik merk soms ook dat de ketel gaat stoken zonder dat daar behoefte aan is radiatoren worden niet warm en vloer verwarmingspomp wordt niet ingeschakeld. Anders om gebeurt het soms ook, heel vaag allemaal. Honeywell begrijpt dit verder ook niet.

Wat mij verder ook nog opgevallen is, als je op de EVOtouch temperatuur in een ruimte omhoog zet dan springt meteen de gemeten ruimte temperatuur in die ruimte met een 0,5 graden omhoog, lijkt er op of dat ze een hysteresis hebben ingebouwd.

Twan,
  maandag 17 januari 2011 @ 21:53:50 #61
13698 microkid
speaks digitalk
pi_91488512
@twan, met wie heb jij contact bij Honeywell? Ik ben ze al tijden aan het bestoken met main inzake nieuwe firmware en suggesties die ik heb. Wellicht kunnen we via jouw contactpersoon erachter komen hoe dat nou zit met die nieuwe firmware.
pi_91619997
@naaa,
Hallo allemaal, ik heb een evo home setje aangeschaft en loop ook tegen het onderstaande aan.
Naaa (of iemand anders natuurlijk)zou jij me kunnen vertellen waar/hoe je de referentietemperatuur naar de HR 80 geïntegreerd hebt? Volgens de Honeywell helpdesk is dit namelijk niet mogelijk met een HR 80.
Volgens hun moet ik een losse temperatuuropnemer aanschaffen, en die in de ruimte hangen Maar
aangezien jij een andere ervaring hebt kan ik mij wellicht de aanschaf van een externe voeler besparen.

Bij voorbaat dank voor de eventuele info.

quote:
1s.gif Op dinsdag 7 december 2010 21:00 schreef naaa het volgende:
Badkamer en keuken werden warm, maar in de woonkamer werden de radiatoren even verwarmt en daarna niets. De Evohome gaf vrolijk aan dat er 20,5˚ gemeten werd en 21˚ ingesteld.

In werkelijkheid lag de temperatuur tussen de 13˚ en de 16˚ graden.
Uiteindelijk na wat zoek werk de oorzaak gevonden.

Als referentie-temperatuur werd de interne voeler van de HR80 gebruikt; maar aangezien deze onder een vensterbank gemonteerd zit word deze beïnvloed door de warmte.

Ik heb de referentie-temperatuur aangepast naar de voeler geïntegreerd in de Evohome-base,
en het lijkt nu *eindelijk* goed te werken.

Waarschijnlijk had de installateur van de aannemer deze instelling over het hoofd had gezien.

Wat ik hem ook niet kwalijk kan nemen; want de informatie bijgeleverd is zeer karig en op internet, laat staan de Regelvisie site (website van Honeywell), is ook weinig te vinden.

Misschien komen de volgende PDF's die ik op internet gevonden heb andere gebruikers nog van pas als ze ook in de "moeilijkheden" zitten: PDF 1, PDF 2 en PDF 3

En wellicht interessant voor de monteurs/installateurs onder ons die meer over Evohome willen weten of verder willen uitbreiden: Workshop Evohome
Ik heb mij in ieder geval aangemeld, gewoon uit belangstelling.


[ Bericht 1% gewijzigd door zwolly op 20-01-2011 19:11:22 ]
pi_91629308
Iemand interesse in een OpenTherm R8810A1018 ? , ik heb een complete set gekocht op marktplaats maar ik heb geen OpenTherm ketel dus ik zoek een BDR91A1000 Ketelrelais (aan/uit).
Ruilen is gewenst....mijn relais is gloednieuw en nooit getest/gemonteerd.
PM me even als je interesse hebt
pi_91633574
@zwolly: Als je de zones hebt aangemaakt en de componenten gaat toewijzen,
word er eerst gevraagd of je de interne temperatuurvoeler wilt gebruiken (die in de Evotouch-base;
maar let op: kan alleen aan 1 zone gekoppeld worden!) of een externe temperatuurvoeler.

In dit geval kies je dus voor een externe en volg je de wizard. Vervolgens wijs je dan 1 van HR80 aan als temperatuurvoeler dmv. toewijzen toets in de HR80.

Hierna wijs je de zoneregelaar(s) toe aan de zone, wederom dmv. de toewijzen toets in de HR80 (dus opnieuw).

Zie ook de PDF 1 link in mijn vorige post voor een wat duidelijkere handleiding waar dit ook in staat vermeld. Overigens ben ik vandaag naar die workshop in Amsterdam geweest, een aantal vragen beantwoord gekregen, een aantal nieuwe dingen opgestoken maar het een-en-ander was ik zelf dmv. "error-and-trail" al achter gekomen :)
pi_91636299
@naaa Thnx voor je snelle reactie!
Wat gebruik je nu als temperatuur sensor/opnemer dan een HR80 of de Evotouch zelf?
Ik kan nergens wat vinden over het aanpassen van een referentie temperatuur in de HR80, ook niet in die PDF 1 zoals gelinkt.
Handige links overigens, mijn bijgeleverde cd deed het maar half dus heb dankbaar gebruik gemaakt van PDF's.

Hoe was de workshop interesante dingen gehoord die eraan zitten te komen?
Of ging het meer over instellingen en toewijzen van randapparaten?
"error-and-trail" is hier in huis ook altijd een bekende aan tafel :-)
  zondag 23 januari 2011 @ 20:43:24 #66
13698 microkid
speaks digitalk
pi_91766807
Eindelijk goed nieuws van Honeywell: de nieuwe firmware voor de EvoTouch wordt binnen enkele weken verspreid onder de getrainde installateurs. Zal binnenkort dus eens contact opnemen met mijn leverancier en zien hoe ik de firmware erin krijg.
pi_91777709
Da's opzich goed nieuws, ik ervaar toch wat vreemde problemen.
Alleen jammer dat je voor een "makkelijk zelf te doen systeem" naar een getrainde installateur moet voor een firmware update, mijn leverancier is bijvoorbeeld een internetshop.
Maar eens horen of Honeywell een adressenlijst heeft van "getrainde installateurs".
pi_91788993
@zwolly: Afhankelijk van wat je wilt gebruik je de interne sensor in de Evotouch of de externe sensor in de HR80; op moment dat je aan de knop van HR80 die je als temperatuurvoeler hebt ingesteld voor een bepaalde zone draait, stel je hiermee de temperatuur voor die zone omhoog of omlaag.

@microkid: Over de firmware heb ik/we het ook even kort gehad. De "nieuwste" firmware 2 is via Honeywell en een aantal getrainde installateurs verkrijgbaar en kan dus gebruikt worden om de Evotouch's met een eerdere firmware via de computer te upgraden.

Ook de functionaliteit die in de toekomst evt. uit te breiden is, zou zolang het "technisch mogelijk is" op eerdere versies van de Evotouch geïnstalleerd moeten kunnen worden.

Overigens zit er achterop de Evotouch een "klepje" waar een "uitbreidingsprint" ingezet kan worden. Ben benieuwd wat hiervoor nog op de markt komt. Klik-aan-klik-uit, weer- en verkeersinfo via draadloos internet; Who knows :)
pi_91825686
@naaa, Ik dacht dat je bedoelde dat je een correctie kon meegeven aan een HR80 die onder een vensterbank gemonteerd zit, zodat de gewenste ruimte temperatuur weer klopt.

@microkid, Hoe worden die HR80's geleverd vanuit Duitsland, zijn die inclusief de danfoss adapter?
  donderdag 27 januari 2011 @ 17:46:46 #70
13698 microkid
speaks digitalk
pi_91949536
@naaa: ik zou dat uitbreidingspunt graag gebruiken om de EvoTouch via Wifi te programmeren en uit te lezen. Dan nog een iPhone App erbij en dan kan je vanuit de auto tegen je EvoToch vertellen dat je er aan komt :) (of later thuis komt)

Je zegt dat de firmware ook via Honeywell verkrijgbaar is. Weet jij hoe dan? Ik moet hier namelijk 3 systemen updaten, dus het zou wel makkelijk zijn als ik dat gewoon zelf kan.

@zwolly : ze komen met de normale adapterringen, dus ook voor Danfoss
pi_91951792
@zwolly: Je kan wel de temperatuur van de interne sensor van de Evotouch "nastellen" of "kalibreren", maar dat geld niet voor de HR80's.

In jouw beschreven situatie (montage onder vensterbank) word er aangeraden een externe temperatuurvoeler te gebruiken (bv. de HCW82 of de DT92) óf de interne van de Evotouch zelf.

@microkid: Van Honeywell zelf :) Probeer ze eens telefonisch te benaderen, en lukt het niet, misschien kan ik wat regelen.
pi_91977476
@naaa: heb je zelf die firmware al binnen dan? Ik ben zelf geinteresseerd in deze firmware namelijk, ook ik hou ervan om dingen zelf te doen/regelen :) Honeywell zelf bellen...ze zijn erg "druk" als ik bel (als particulier) erg kortaf/snel/weinig behulpzaam (krijg te horen dat dit alleen voor installateurs is als ik wat vraag), dus om ze weer te bellen en te vragen over de firmware zie ik niet zo zitten.

Btw, mijn vraag over het ruilen van de ketelrelais is voldaan, heb nu een geschikt ketelrelais en de "oude" hangt in Groningen aan de muur bij iemand. De ruil is goed gegaan, bij hem werkt het perfect en bij mij ook. Aansluiten van alles en alles instellen was een eitje.
pi_92038331
Heren kenners, ik wil de volgende situatie gaan inrichten met EvoHome. Enig idee hoe ik dit het beste doe (wat ik nodig heb aan apparatuur?)

Woonkamer
- Vloerverwarming als hoofdverwarming, deelvertrekken die ik wil reguleren zijn woonkamer, keuken en werkkamer.
- In de bijkeuken zit een radiator en er ligt vloerverwarming (zelfde lus als de keuken). De radiator wil ik kunnen reguleren.

1e etage
- Vloerverwarming op mijn badkamer.
- Een (design)radiator op de badkamer, voornamelijk om handdoeken te drogen. Hoe deze twee te reguleren zodat ze elkaar zeker niet tegenwerken?
- 3 slaapkamers, onafhankelijk reguleren.

2e etage
- Twee zolderkamers, allebei onafhankelijk reguleren.
- Een kleine badkamer, die - indien gebruikt - door de radiator te verwarmen moet zijn. Dit gebeurt maar af en toe, dus deze radiator zou handbediend mogen zijn. Deze moet echter wel warm worden wanneer opengedraaid (en dus niet afhankelijk van andere vertrekken).

Kan dit op een systeem? Op welke wijze (ruimtevoelers of HR80)? Tellen de 3 zones van de vloerverwarming ook als 3 zones wanneer het gaat om de max. 8 onafhankelijke zones die op de EvoHome kunnen? In dat geval kom ik namelijk aan 3x BG, 4x 1e en 2x2e = 9. Indien dat de rekensom is, dan zouden werkkamer en keuken misschien geschakelt moeten worden, aangezien er ook een gashaard in de woonkamer staat (haard aan moet niet tot koude werkkamer/keuken leiden.

Iemand met verstand van zaken die een poging wil wagen?
pi_92095847
@sammie72: Voor zover ik weet geeft Honeywell de firmware voor als nog alleen vrij aan een select aantal installatiebedrijven/installateurs.

@Coelho: De situatie zoals jij die beschrijft is goed te regelen met het Evohome systeem.

Je geeft aan dat de BG geheel vloerverwarming heeft. Ik neem aan dat alle lussen samenkomen op een verdeler en je ook weet welke lussen naar welke vertrekken gaan? Zou je een foto kunnen maken van de verdeler? Afhankelijk daarvan kan ik oordelen of het mogelijk is om deze lussen als aparte "zones" te kunnen instellen.

Voor de rest kan je de ruimtes die met radiators verwarmt worden gewoon voorzien van HR80 knoppen. Hiermee kan je aparte zones aanmaken.

Als je de radiator van de kleine badkamer in een aparte zone zet met een constant "lage" temperatuur (b.v. 17 of 18 graden), zal deze doorgaans geen warmte vragen of krijgen van de CV ketel. Op het moment dat je handmatig de knop van de HR80 omhoog zet, zal deze een warmte vraag naar de ketel sturen en de handmatig ingesteld temperatuur zal gehandhaafd blijven tot het volgende schakelmoment door de Evotouch word vrijgegeven.
  zondag 30 januari 2011 @ 21:52:24 #75
3394 Coelho
BigGreenEgg
pi_92101070
quote:
1s.gif Op zondag 30 januari 2011 20:48 schreef naaa het volgende:
@Coelho: De situatie zoals jij die beschrijft is goed te regelen met het Evohome systeem.

Je geeft aan dat de BG geheel vloerverwarming heeft. Ik neem aan dat alle lussen samenkomen op een verdeler en je ook weet welke lussen naar welke vertrekken gaan? Zou je een foto kunnen maken van de verdeler? Afhankelijk daarvan kan ik oordelen of het mogelijk is om deze lussen als aparte "zones" te kunnen instellen.

Voor de rest kan je de ruimtes die met radiators verwarmt worden gewoon voorzien van HR80 knoppen. Hiermgee kan je aparte zones aanmaken.

Als je de radiator van de kleine badkamer in een aparte zone zet met een constant "lage" temperatuur (b.v. 17 of 18 graden), zal deze doorgaans geen warmte vragen of krijgen van de CV ketel. Op het moment dat je handmatig de knop van de HR80 omhoog zet, zal deze een warmte vraag naar de ketel sturen en de handmatig ingesteld temperatuur zal gehandhaafd blijven tot het volgende schakelmoment door de Evotouch word vrijgegeven.
Het mooie is dat ik op dit moment nog vrije keus heb, dus ik kan de leidingen leggen zoals ik wil. Mijn huis moet nog gezet worden (overmorgen starten ze met graven). Ik vraag me nog steeds af of we niet teveel zones hebben als we de indeling hanteren zoals ik in mijn eerdere post voorgesteld heb.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')