Kefir (melkkefir; afkomstig van het Turkse woord köpürmek = schuimen) is een dikvloeibare, koolzuurhoudende en licht alcoholische melkdrank, die oorspronkelijk afkomstig is uit de Kaukasus en Tibet.
Het wordt gemaakt met een mengsel van verschillende melkzuurbacteriën en gisten. De lichtzure en frisse smaak lijkt op die van drinkyoghurt. Aan kefir worden diverse gezondheidsbevorderende effecten toegeschreven.
Inhoudsstoffen van melkkefirMicro-organismen: melkzuurbacteriën, gisten
Gistingsproducten: koolzuur, ethanol (alcohol)
Voedingsstoffen: eiwit uit melk, polysacharide
Vitaminen of pro-vitaminen: vitamine A, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B6, vitamine B12, vitamine D, foliumzuur, nicotinezuur
Mineralen: calcium, ijzer, jodium
Hoewel bij de fermentatie de melksuiker grotendeels omgezet wordt in melkzuur is melkkefir niet geschikt voor mensen die een lactose-intolerantie hebben, omdat nog steeds zo'n 20 tot 50% van de lactose in de kefir aanwezig is.
Bron:
Wikipedia.orgMeer informatie:Melkkefir.nlKefir op Food-info.netInformatieve kefir website (EN).Food science central - Kefir, a complex probiotic (EN)Zijn er meer liefhebbers van Kefir op Fok? Ik maak het iedere dag en vind het nog steeds een smakelijke en verfrissende zuiveldrank.
Ik zat overigens te twijfelen tussen CUL en LIF, wegens de gezondheidsbevorderende effecten.
Hey, learn to take a compliment.
[i]Thanks. [/i]