pi_87368496
Wij hebben al jaren kippen voor de gezelligheid en de eieren. Soms hebben we kuikens en daar eten we er dan zo af en toe ook wat van op. Dit jaar hebben we poule de Bresse kuikens gekocht om op te fokken en hadden we tegelijkertijd ook kuikens van eigen fok (kruisingen tussen van alles en nog wat). Het leek me wel interessant om deze keer een kleine reportage te maken van de slacht (en het bereiden) van de kippen. Zelf zijn we ook best benieuwd of we verschil proeven tussen de Bresse kip (die bekend staat als vrij exclusief) en onze eigen kip, dat zullen we morgen wel weten.

Na rijp beraad maar gekozen voor CUL om dit topic te plaatsen in plaats van F&F, vooral vanwege de expliciete foto's. Dit topic gaat eigenlijk meer over de slacht van onze kippen en niet echt over recepten oid (al gaan we ze wel opeten morgen en kan ik ook daar foto's van maken :9 ) maar ik hoop toch dat-ie hier goed staat.

Dit topic bevat zoals gezegd expliciete foto's van de slacht van onze kippen. Bij deze ben je dus gewaarschuwd; ben je vegetarir, kun je niet tegen bloed of heb je misschien gewoon een erg gevoelig zieltje, kijk maar niet verder.


Vandaag hebben we vijf van onze jonge hanen gevangen voor de slacht. De hanen waren zo'n 5 tot 6 maand oud. We hebben twee poule de Bresse hanen geslacht en drie hanen van eigen fok (vader wyandotte kriel, moeder waarschijnlijk legkip). Onze kippen hebben een fijn leventje, eten alleen graan en wat ze zelf kunnen vinden/vangen en zijn verder 100% biologisch zonder toegevoegde antibiotica, dan wel geur/kleur/smaakstoffen. Hier een korte impressie van onze kippen en hun leventje:



<--- deze zilverpel Poule de Bresse haan is vandaag geslacht, hij is te zien op alle foto's waarop het slachten, plukken en schoonmaken te zien is.

De kippen werden in hun nachthok gedreven, vervolgens werd het luikje dicht gedaan. Toen werden de ongelukkigen n voor n gevangen en in een kleinere kooi gestopt:





Hierna werden ze zo snel mogelijk geslacht. We zijn om vijf uur begonnen en rond zes uur waren we klaar. Ze zijn geslacht door de kop met een snelle beweging van hun romp te snijden:



Hier is de kop al van de romp, door de stuiptrekkingen beweegt het lichaam nog:


Uit laten bloeden in een emmer:


In de emmer, er wordt vanuit een pan kokend water overheen gegoten. Dit is om de veren losser te maken zodat de kip makkelijker te plukken is:




Het plukken van de kip:






Hier wordt de kip opengesneden om de ingewanden te verwijderen:


Binnenkant na verwijderen van de meeste ingewanden (de twee ei-vormige orgaantjes die je ziet zijn de testikels, die zitten bij een haan helemaal binnenin het lijf:


Helemaal schoon op tafel:


En later zag het er zo uit:


Er is hier al duidelijk verschil te zien tussen de twee Bresse hanen (de lichte karkassen) en onze eigen haantjes die een duidelijk gelige kleur hebben. Na wegen bleek dat de Bresse hanen beide ruim 1200 gram wogen, onze eigen hanen wogen zo rond de 1000 - 1100 gram. Morgenavond gaan ze de oven in, aangezien het topic nu toch in CUL staat kan ik daar ook wel wat foto's van maken. Dan proeven we ook of er nu echt verschil is in de smaak tussen de twee soorten.
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
pi_87368733
Tof om eens te zien.
  zaterdag 9 oktober 2010 @ 22:57:50 #3
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_87368805
Lekker hoor. Bresse kippen. ^O^
Poef.....gone! golfer
APPARTEMENT IN APELDOORN TE KOOP
  zaterdag 9 oktober 2010 @ 23:01:38 #4
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_87368896
Tvp voor morgen, interessant!
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_87368905
Ben benieuwd naar de smaaktest
  zaterdag 9 oktober 2010 @ 23:26:30 #6
13250 Lod
Sapere aude!
pi_87369613
Volgens mij is het overigens in Nederland verboden om zelf te slachten. Niet dat Ik er mee zit verder, maar dit topic kan tegen je gebruikt worden :p
Men mijde de serieuzen, want zij missen de ernst. Zij zijn zo lichtzinnig, dat zij hun mening voor de enige waarheid houden.
Godfried Bomans
http://www.privacymatters.nl/
  zaterdag 9 oktober 2010 @ 23:31:26 #7
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_87369758
Heerlijk!
Dat deed mijn vader vroeger ook.
Daarnaast ook haasjes afschieten en slachten...

Maar het lijkt mij een dun kippetje met niet al teveel smaak?
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  zaterdag 9 oktober 2010 @ 23:32:48 #8
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_87369793
Kippen en ander kleinvee mag je volgens mij gewoon zelf slachten. En anders kraait er geen haan naar. :+
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_87369805
quote:
Op zaterdag 9 oktober 2010 23:26 schreef Lod het volgende:
Volgens mij is het overigens in Nederland verboden om zelf te slachten. Niet dat Ik er mee zit verder, maar dit topic kan tegen je gebruikt worden :p
Nee hoor, van dat kleine grut mag je zelf slachten, mits het vakkundig gebeurt. Grotere beesten zoals varkens, schapen, koeien en nijlpaarden zijn een ander verhaal.
من يستطيع قراءة هذا هو غبي
pi_87370270
Volgens mij is slachten van kippen voor eigen gebruik gewoon toegestaan. Varkens, schapen, geiten etc. mag uiteraard niet, hier zit ook heel veel papierwerk aan vast omdat deze allemaal geregistreerd moeten worden. Varkens mag je zelfs niet thuis laten slachten door een erkend slager, die moeten verplicht in een slagerij/slachthuis worden gedood (daar kwamen we twee jaar geleden achter toen we onze slachtvarkens wilden laten slachten).

@ Uniekhoorn: Wat betreft de smaak denk ik dat het wel goed zit. De haantjes hebben hun hele leven lekker rondgewandeld en gezond en gevarieerd gegeten. Ze zijn wel wat mager, maar dat gele wat je op de foto's van het schoonmaken ziet is allemaal vet. Ze hebben dus wel degelijk een vetlaagje, maar zijn niet zo volgevreten als de doorsnee plofkip (daar hebben we er trouwens ook nog 4 van rondlopen, die gaan over een paar weken de pan in). 1200 gram is verder een doorsnee gewicht voor een haantje dat je op de markt bij de poelier koopt, daar kun je vaak kiezen uit 1200 of 1500 gram.

Maar we gaan morgen zien proeven of ze misschien niet toch wat magertjes of taai zijn en of de poule de Bresse nou echt zo bijzonder smaakt als ze claimen :)
"If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
  zaterdag 9 oktober 2010 @ 23:59:59 #11
150677 PKfotografie
www.fotobijbestellen.com
pi_87370530
even volgen ook al kan ik moeilijk kippen houden op het balkon
pi_87371233
hm.. toch maar een TVPtje.. met name voor de rest :)
deze ruimte huren? DM
  zondag 10 oktober 2010 @ 00:36:56 #13
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_87371814
Ben benieuwd... Het zal best heerlijk smaken :9
Eet smakelijk
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  zondag 10 oktober 2010 @ 01:12:40 #14
194264 NoCigar
anonieme razernist
pi_87372951
Ach, wat interessant. Ook die smaaktest is leuk.
Ik heb zelf nog nooit een zoogdier doodgemaakt bedenk ik me net- indirect wel trouwens: een enkel muisje- maar ik neem aan dat ik het wel zou kunnen.
Alleen de eerste keer lijkt me wel tegenvallen. Ik ga er vanuit dat de slachter het vaker gedaan heeft: hoe heeft ie dat geleerd?
Vier kippen in de oven, niet wat veel? Smakelijk in ieder geval.
de dokter heeft er geen naam voor
  zondag 10 oktober 2010 @ 07:55:54 #15
43653 sigme
Zwelstijfsel
pi_87376821
Mooi topic!
Lijkt erg op mijn werkwijze :).

Paar vraagjes: wat voor mes gebruik je voor het kopafsnijden? Ik heb een (groot gekarteld) broodmes gebruikt, zo te zien heb jij een klein keukenmes?

En je klemt haan tussen de knieen, nek straktrekken? Ik had de haan opgehangen, poten door een stropje. Ik denk dat ik daardoor minder goed de nek strak kon trekken dan in jouw opstelling.

Je slaat de haan niet eerst bewusteloos zo te zien. Dat doe ik wel.

De veren losser maken doe ik gewoonlijk ook wat anders, grote pan heet water en daar het beest in onderdompelen.

Onze haantjes zijn nog lang niet zo groot. Ik zag ze vanochtend wel de eerste vechtbewegingen maken..

[ Bericht 0% gewijzigd door sigme op 10-10-2010 08:27:18 ]
Ganselijk onbekwaam tot enig goed en geneigd tot alle kwaad
pi_87376853
Erg gaaf topic! Leuk om te zien en ben erg benieuwd naar de smaaktest.
  zondag 10 oktober 2010 @ 10:57:35 #17
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_87378573
* Pietverdriet kijkt lekker mee.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_87378688
Lekker! Ben benieuwd hoe dat eruit komt te zien!
pi_87378730
heftig :@
maar ik ben erg benieuwd hoe de kippen smaken, en of je erg het verschil proeft!
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  zondag 10 oktober 2010 @ 11:12:55 #20
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_87378891
quote:
Op zondag 10 oktober 2010 11:05 schreef Mirjam het volgende:
heftig :@
maar ik ben erg benieuwd hoe de kippen smaken, en of je erg het verschil proeft!
Hoe is het met je kippenkatje?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_87378963
quote:
Op zondag 10 oktober 2010 11:12 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Hoe is het met je kippenkatje?
m'n wattes?
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_87378975
quote:
Op zondag 10 oktober 2010 11:15 schreef Mirjam het volgende:

[..]

m'n wattes?
Hij is in de war met iemand anders. DIe een katje heeft in haar kippenren. :)

Katje denkt dat ze een kip is
  zondag 10 oktober 2010 @ 11:18:30 #23
131800 Tarado
cap de fusca
pi_87379024
Ik krijg er nu al trek in, zou je ze ook kunnen wegen na braden, dit om het vochtverlies te vergelijken?
multiple VBL award winner
  zondag 10 oktober 2010 @ 11:21:17 #24
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_87379089
quote:
Op zondag 10 oktober 2010 11:15 schreef Mirjam het volgende:

[..]

m'n wattes?
sorry, het was Bloodymary die een kat had die dacht dat ze een kip was, my bad
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 10 oktober 2010 @ 11:21:27 #25
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_87379092
quote:
Op zondag 10 oktober 2010 07:55 schreef sigme het volgende:
Mooi topic!
Lijkt erg op mijn werkwijze :).

Paar vraagjes: wat voor mes gebruik je voor het kopafsnijden? Ik heb een (groot gekarteld) broodmes gebruikt, zo te zien heb jij een klein keukenmes?

En je klemt haan tussen de knieen, nek straktrekken? Ik had de haan opgehangen, poten door een stropje. Ik denk dat ik daardoor minder goed de nek strak kon trekken dan in jouw opstelling.

Je slaat de haan niet eerst bewusteloos zo te zien. Dat doe ik wel.

De veren losser maken doe ik gewoonlijk ook wat anders, grote pan heet water en daar het beest in onderdompelen.

Onze haantjes zijn nog lang niet zo groot. Ik zag ze vanochtend wel de eerste vechtbewegingen maken..
Ik heb ook wel eens een paar kippen geslacht maar ik heb een andere werkwijze, ik laat ze iemand op het hakblok leggen en de nek strekken, daarna een flinke klap met de hakbijl en de kop is er meestal in n keer af.

Minst leuke gedeelte vind ik de organen eruit halen, wat een luft komt daar af zeg :%

Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')