abonnement Unibet Coolblue
pi_88677090
Halloumi kun je marinreren en bakken (of op de bbq leggen).
pi_88677197
quote:
1s.gif Op zaterdag 13 november 2010 16:41 schreef douche-eendje het volgende:

[..]


Ik ben nogal een miep met kruiden, dat is bij mij juist het punt waar het mis gaat!

Tijdje terug vroeg iemand hier waar je halloumi kunt kopen en mijn interesse was gewekt. Ik vond het hier net toevallig bij de kaasboer, maar wat kan ik er eigenlijk verder mee dan leuk naar de kaas kijken? :P
Gewoon ff ruiken/proeven en beoordelen of het bij je gerecht past. Had een tijdje terug koriander in een pompoenrisotto gemikt en dat maakte alle verschil van de wereld. :9~
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
  zaterdag 13 november 2010 @ 21:29:31 #103
277759 caroline88
The Unstoppable
pi_88681983
quote:
1s.gif Op maandag 8 november 2010 00:18 schreef Zwansen het volgende:
Wat zijn jullie beweegredenen om geen vlees te eten? Puur vanwege de bio-industrie?

Het grootste argument wat ik persoonlijk ook valide vind, is het feit dat er zo gruwelijk veel energie, voeding, water, etc. in een dier moeten worden gestopt voor het vlees op tafel ligt. Iemand de precieze cijfers?

Met het stijgende aantal mensen op aarde is dit gewoon niet meer haalbaar lijkt me en natuurlijk zeer inefficiënt.
Ik dacht dat de verhouding 1:7 was. Voor elke dierlijke kcal zijn er 7 nodig om hem te maken. Dus inderdaad zeer inefficiënt.
Ik ben geen heilige. Ik vind vlees duur, smakeloos en ongezond. Over de consequenties van de huidige vleesindustrie moet ik niet te hard gaan nadenken. CO2, dierentransporten, weinig vrolijk nieuws te vinden :(
  zaterdag 13 november 2010 @ 21:36:39 #104
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_88682223
Ik heb geen kinderen en geen huisdieren. Dat scheelt zoveel in mijn "ecological footprint" dat ik elke dag vlees kan eten. :P
  zaterdag 27 november 2010 @ 09:59:22 #105
259233 GimmeGore
Dat is mevrouw Gore voor jou!
pi_89217133
*schup*

Het is weer bijna december, mijn ouders hebben de gourmetstellen alvast weer van zolder gehaald (om te kijken of ze het nog doen :P)
Maar voor het eerst eet ik geen vlees en vis mee.

Maar wat is er lekker om te gourmetten voor een vegetariër?
Wat zijn dingen die behoorlijk werken in zo'n klein pannetje? Valess voor op de gourmet heb ik nog nooit gezien :P
pi_89219648
Als je van dat soort dingen houdt zijn er van Vivera gourmetschoteltjes te krijgen, ik vind ze iig lekker. Verder kun je de doppen van champignons vullen met allerlei lekkers, je kunt gemarineerde halloumi bakken en natuurlijk pannenkoekjes :9
pi_89222741
Mijn natuurwinkel heeft ineens producten van de vegetarische slager in het assortiment *O*. Kan alleen niet kiezen, hehe.

Ik vind zelf de vivera-dingen niet zo heel lekker voor op de gourmet, ik haal zelf altijd wat dingetjes bij de natuurwinkel. Er is hier een nogal groot assortiment met vleesvervangers die totaal niet op vlees lijken en ze smaken ook een stuk beter O+
pi_89223065
quote:
1s.gif Op zaterdag 27 november 2010 09:59 schreef GimmeGore het volgende:
*schup*

Het is weer bijna december, mijn ouders hebben de gourmetstellen alvast weer van zolder gehaald (om te kijken of ze het nog doen :P)
Maar voor het eerst eet ik geen vlees en vis mee.

Maar wat is er lekker om te gourmetten voor een vegetariër?
Wat zijn dingen die behoorlijk werken in zo'n klein pannetje? Valess voor op de gourmet heb ik nog nooit gezien :P
Gourmetten kan prima als vegetariër als je wat creativiteit aan de dag legt.

Lijstje wat ik had met een vegetarische gourmet:
-Veel groenten natuurlijk in reepjes en plakjes gesneden (bijv courgette en aubergine, daar kan je veel mee!) en verschillende soorten paddestoelen
-Eieren, geraspte kaas en melk (kunnen mensen omeletjes bakken etc)
-Vega balletjes/falafelballetjes/mini kaassouflé's, dingen als bettine geitenkaasjes in plakjes, halloumi en feta en misschien mozarella om te smelten
-Noodles of mie nestjes, kan iemand zn eigen roerbak schoteltje maken
-Gemengde noten, vruchten en pannenkoekenmix
-Aardappeltjes in plakjes en lekkere tapas als olijven, peppadews etc.

Zo moet je toch een eind kunnen komen ;)
Leftist Vegan Long Haired Witch
Revolutionary Anarchist
No material girl, No extremist, Critical Thinker.
XXX Straight Edge XXX
pi_89227030
Owja.. Kerst. -O- Eens kijken hoe ik dat ga aanpakken.

Nu ben ik geen die hard vegetariër, maar voel me wel veel prettiger als ik geen vlees eet en dat prettig voelen is toch wel essentieel voor m'n kerstgevoel. :P
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
  zondag 28 november 2010 @ 12:33:09 #110
279490 Vegusto
Waarom niet?
pi_89252225
Ondertussen 16 jaar vegan... zou het me niet meer anders kunnen voorstellen :)
  donderdag 2 december 2010 @ 20:22:36 #111
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_89445736


Kennen jullie die tofu puffs of tofubeignets die je bij sommige Aziatische supermarkten kunt kopen? (liggen in het versvak)
En ook wel eens afgevraagd hoe je die zelf kunt maken? Ik ben er eindelijk achter.
Huup huup huup, barbatruc



Klik op de foto voor het antwoord. ;-)
  donderdag 2 december 2010 @ 20:24:19 #112
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_89445826
Haha, kuteditknop weer eens weg.
Ik bedoelde natuurlijk, klik op de foto voor uitleg!
pi_89447092
quote:
1s.gif Op maandag 25 oktober 2010 20:37 schreef Njosnavelin het volgende:
Ik heb dit ook al in het risotto-topic geplaatst, maar plaats hem hier ook nog ;)

Ik heb gisteren deze vegetarische risotto gemaakt.
Was echt heel lekker, al zeg ik het zelf :P

Ik vind bleekselderij zo smerig, maar toch even deze quoten om misschien eens te proberen ;)
Op maandag 9 september 2013 21:44 schreef Kapt-Ruigbaard het volgende:
Abs are made in the kitchen.
pi_89449429
quote:
14s.gif Op donderdag 2 december 2010 20:45 schreef Pisces29 het volgende:

[..]

Ik vind bleekselderij zo smerig, maar toch even deze quoten om misschien eens te proberen ;)
Ik heb het zelf zonder gemaakt (had het niet in huis :+ ), was ook lekker ;)
But while the earth sinks to its grave
You sail to the sky on the crest of a wave
pi_89449753
In deze risotto van Jamie Oliver proef je de bleekselderij niet:
http://www.jamieoliver.co(...)led-mushroom-risotto
  zondag 5 december 2010 @ 12:53:58 #116
61885 jojomen4
hungersite.com
pi_89546875
Hoi,

Ik ben op zoek naar een goed boek over voeding/voedingswaarden e.d. i.c.m. een vegetarisch/veganistisch dieet. Heeft iemand een tip?

Engels/nederlands maakt niet uit.

B.v.d.

:)
"En esta fabrica, en este Estadio, hicimos realidad todos nuestros sueños" Alfredo Di Stefano
pi_89547059
Had van een vriend een keer een goed boek geleend, ik geloof dat het deze was:

http://www.bol.com/nl/p/n(...)002064546/index.html

Stond veel informatie over voeding in en hoe en wat gezond is om te combineren. Er stonden ook niet-vegatarische gerechten in, maar hoofdzakelijk was 't vegetarisch.

Pin me er echter niet op vast of deze het echt was, want de voorkant was sowieso anders.
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
  zondag 5 december 2010 @ 20:25:52 #118
61885 jojomen4
hungersite.com
pi_89561929
Ik zoek eigenlijk iets dat meer richting de medische kant van de voeding gaat dan een boek waar ook recepten in staan.
"En esta fabrica, en este Estadio, hicimos realidad todos nuestros sueños" Alfredo Di Stefano
pi_89591122
Wat leuk, eens kijken of ik hier eens wat vaker mee kan lezen.
Ben mijn hele leven al een vegetariër. Nooit bewust vlees gegeten, alleen wel jammer dat sommige mensen niet snappen wat vegetariërs wel en niet eten.

Zo moeilijk lijkt me dat niet toch?
Geen dier... Dus geen vlees en vis...
En toch... helaas vaak zat vlees tussen mn eten gehad (vnml in restaurants). Dat leert eerst uitpluizen en iemand laten proeven voordat ik er aan begin ;-)

Wat eet ik dan eigenlijk...
Nou alles, ik lus en eet alles wat vegetarisch is. Althans dat denk ik.
Ben van Indiase afkomst, dus ken voornamelijk de wat meer exotische groente.
Maar ben altijd voor alles in.
Dus goede hollandse gerechten vind ik altijd leuk om uit te proberen.

Ik zal eens kijken of ik binnenkort de tijd vind om wat indiase gerechten hier neer te zetten.

Ben zelf wel verwend met het eten van 2 groentes bij het hoofdgerecht altijd.
  dinsdag 7 december 2010 @ 12:36:47 #120
259233 GimmeGore
Dat is mevrouw Gore voor jou!
pi_89627952
Ik ben wel benieuwd naar je recepten met exotische groente.

Ik zie vaak dingen bij de Toko waarvan ik denk:"dat wil ik wel eens proberen, dat ruikt lekker/ziet er lekker uit"
Maar dan weet ik niet wat ik er mee moet
pi_89644754
quote:
1s.gif Op dinsdag 7 december 2010 12:36 schreef GimmeGore het volgende:
Ik ben wel benieuwd naar je recepten met exotische groente.

Ik zie vaak dingen bij de Toko waarvan ik denk:"dat wil ik wel eens proberen, dat ruikt lekker/ziet er lekker uit"
Maar dan weet ik niet wat ik er mee moet
Ja, ben ik ook wel benieuwd naar. Veel verder dan wokken kom ik met sommige groenten niet. Wokken kan je zo'n beetje alles :P Als je iets vraagt verstaan ze maar de helft, dus dat wordt 'm ook niet.

Af en toe neem ik eens iets aparts mee1 keer had ik iets naar de kassa genomen (een soort nootjes), maar dat scheen helemaal niet lekker te zijn, maar tegen de verkoudheid ofzo. _O-
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
  dinsdag 7 december 2010 @ 20:18:30 #122
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_89646859
Misschien is dit wat voor jullie, een nog groeiend lijstje met een hele zooi Aziatische groenten onder elkaar:

http://www.aziatische-ingredienten.nl/tag/aziatische-groenten/

(lijst is langer dan er op die blz past, dus onderaan kun je klikken naar "oudere berichten" voor nog meer groenten) (oh, wacht, eentje maar, zie ik ;-) )

En als iemand nog briljante recepten online weet voor deze groenten, dan hoor ik het graag. Hoe meer linkjes hoe beter.
pi_89666727
Nou eens even kijken.
Ik ben zelf helemaal gek van roti. Daar kun je mij bijna voor wakker maken. En dan bedoel ik de zelf gemaakte en niet die van knor uit een pakje :+

Roti: Deeg maken (zelfrijzend bakmeel met water mengen of 50/50 water en melk totdat er een mooie deeg is die niet plakt. Die even dichtmaken en laten rijzen voor een uurtje of 2.
Koken van aardappelen, mag redelijk zacht gekookt worden.
Uitje raspen, knoflookje persen.
Aardappelen, geraspt uitje en knoflookje stampen tot 1 puree en voeg naar smaak zout toe. Zorg dat er geen harde stukjes aardappel meer inzit.
Vervolgens moet de roti gemaakt worden.
Haal een klein bolletje van de deeg af en maak deze een beetje groter in je handpalm. zorg wel dat het enigszins rond blijft. En maak er een soort van kuiltje in. Als dit niet lukt. Kun je hem een beetje uit elkaar rollen maar niet te ver. De deeg moet wel een beetje dik blijven.
Vul de deeg (het kuiltje) met wat aardappelpuree en maak er weer een mooi sluitend balletje van waar het deeg in zit.
Dit doe je een paar keer totdat de deeg en puree op zijn. Zorg dat de gemaakte gevulde bolletjes bijv. op je keukenblad ligt op een heel dun laagje met zelfrijzend bakmeel. En dek de bolletjes af met een schone theedoek, zodat ze niet droog worden.

Vervolgens de eerst gemaakte bol pakken. Deze even aan beide kanten in een bakje met meel stoppen en op een droge en gladde/egale ondergrond met een roller netjes uitrolllen tot een mooie pannenkoek. Probeer em niet te groot te maken maar ook niet te klein.
En deze moeten dan stuk voor stuk gebakken worden in een koekenpan. Ze moeten een beetje lichtbruin worden en je gooit de roti in de koekenpan. Eerst zonder olie in de koekenpan. Bij de eerste keer draaien, gooi je wat olie op de eerst gebakken kant. Dan draai je hem weer op en olie je een beetje de andere kant en draai je hem weer om en is die bijna klaar.
Je rolt er 1, als deze klaar is bakken in de koekenpan en dan weer de volgende.

Waar eet je als vegetariër lekker een roti mee?

Ik vind het met oranje pompoen echt heeeeeerlijk.
Je moet de pompoen eerst schillen, en daarna even ontpitten. En vervolgens in kleine schijfjes/blokjes snijden.
Uitje schillen en in stukjes snijden
knoflookje persen.
Eerst het uitje met de knoflook fruiten.
Vervolgens een 2 theelepeltjes kerriepoeder toevoegen en even mee laten bakken
Daarna de pompoenstukjes toevoegen en dit op een zacht vuur laten smelten.
af en toe omroeren.
na ongeveer 10-15 minuten ongeveer 1-1,5 theelepel voorgebakken djira toevoegen en weer roeren.
En naar smaak wat zout en suiker toevoegen. Het moet een beetje zoetig smaken niet te zoet.
En dan heerlijk smullen maar!

En een andere lekkere groente erbij is kouseband.
Snij deze in stukjes van ongeveer 1-1,5 cm
snij er aardappeltjes bij in stukjes
Uitje erbij en eventueel knoflookje.

Uitje fruiten, knoflookje erbij en wat kerrie laten bakken.
Daarna de kouseband en aardappeltjes toevoegen. En op zacht vuur laten gaar worden.
Probeer dit eigenlijk zonder deksel op de pan zodat de kouseband beetje knapperig en mooi groen blijft. Lukt dit niet om de aardappels gaar te houden dan kun je op het lage vuur de deksel erop doen.
Af en toe roeren en naar smaak zout toevoegen.

En dan smullen maar!

Ik krijg spontaan zin in roti met pompoen. Het is alleen zoveel werk. Dus dat gaat em niet worden vandaag :)
  woensdag 8 december 2010 @ 18:20:04 #124
309770 Tanin
de vreemdeling
pi_89686394
quote:
1s.gif Op donderdag 7 oktober 2010 15:18 schreef rijsttafel het volgende:
Tahoe en tofu is overigens precies hetzelfde. Het ene is de Indische benaming, het andere de Chinese geloof ik.
In Japan hebben ze tofu, en age (gefrituurde tofu, komt vaak in platte plakjes). Ik heb later 2 keer in restaurants age gekregen nadat ik "tahoe" bestelde. Ik weet niet of dit toeval is of dat er wel degelijk verschil in zit. Tofu is in ieder geval een Japans/Chinees woord.
Vind age een stuk lekkerder dan tofu.

Ik ben zelf een soort halve vegetarier. Wat mij betreft zijn we alleseters, en is er niets mis mee om een stukje vlees te eten als zijnde feestmaaltijd, maar er is geen reden om dat elke dag te doen.
Als we (bij wijze van spreken) de dieren die ons van melk en eieren voorzien op zouden eten nadat ze overlijden, en voorderest geen dieren houden om vlees te "kweken" dan lijkt me dat zeer menselijk.
Ik koop derhalve nooit vlees, maar als iemand anders het me voorschotelt doe ik er niet moeilijk over. Ook bouillon en gelatine eet ik gewoon, omdat het op het moment (als student) te moeilijk is dit te weren.
"Dit? Dit zijn mijn oorlogswonden, heb jarenlang oorlog gevoerd met mezelf, maar ik heb gewonnen!"
pi_89688520
quote:
1s.gif Op woensdag 8 december 2010 18:20 schreef Tanin het volgende:

[..]
Ik ben zelf een soort halve vegetarier. Wat mij betreft zijn we alleseters, en is er niets mis mee om een stukje vlees te eten als zijnde feestmaaltijd, maar er is geen reden om dat elke dag te doen.
Als we (bij wijze van spreken) de dieren die ons van melk en eieren voorzien op zouden eten nadat ze overlijden, en voorderest geen dieren houden om vlees te "kweken" dan lijkt me dat zeer menselijk.
Ik koop derhalve nooit vlees, maar als iemand anders het me voorschotelt doe ik er niet moeilijk over. Ook bouillon en gelatine eet ik gewoon, omdat het op het moment (als student) te moeilijk is dit te weren.
Ik heb precies hetzelfde. Eén verschil: Een feestmaaltijd is voor mij geen stuk vlees :P Maar juist vegetarisch.

Probeer tegenwoordig ook wat vaker veganistsich te koken om zo minder melk/ei te consumeren. Maar streng voor mezelf ben ik dus zeker niet aangezien ik soms wel vlees/vis eet. Maar liever niet, heb ik gemerkt.
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')