abonnement Unibet Coolblue
pi_86822386
Wat is de Ziekte van Crohn?

De ziekte van Crohn is chronische ontstekingsziekte van het maag-darmstelsel. Door de ontstekingen in de darmen kunnen deze vernauwd of zelfs afgesloten raken. In het ergste geval moet er geopereerd worden, om bijvoorbeeld stukken ontstoken darm te verwijderen. Per jaar wordt er in Nederland bij ongeveer 1000 mensen de ziekte van Crohn geconstateerd. Meestal zijn dit jonge mensen tussen de 15 en de 25 jaar. Het verloop van de ziekte is onvoorspelbaar, sommige mensen hebben bijna nooit klachten, anderen zijn bijna nooit klachtenvrij.

Wat is Colitis Ulcerosa?

Colitis ulcerosa betekent letterlijk een ontsteking van de dikke darm (colon = dikke darm, -itis = ontsteking), waarbij zweren gevormd worden (ulcerosa).

Bij colitis ulcerosa is er sprake van een chronische, regelmatig terugkerende ontsteking van de dikke darm. De ontsteking beperkt zich tot het slijmvlies, dat de binnenkant van de dikke darm bekleed. In dit slijmvlies kunnen zweren ontstaan. Ook klachten en ontstekingen buiten de darm kunnen voorkomen bij colitis ulcerosa.

Wat is dan het verschil?

Er zijn veel overeenkomsten tussen de chronische darmontstekingen Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn. Zowel de klachten als de behandeling van deze twee aandoeningen komen voor een groot deel overeen. Daardoor is het soms lastig om een goede diagnose te stellen.

Een aantal belangrijke verschillen tussen colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn:

# Bij colitis ulcerosa ontstaan de ontstekingen alleen in de dikke darm. Bij de ziekte van Crohn komen de ontstekingen in het hele maagdarmkanaal voor: van mond tot anus.

# Bij colitis ulcerosa beperken de ontstekingen in de darm zich tot de slijmvlieslaag. Bij de ziekte van Crohn kunnen de ontstekingen ook tot de diepere lagen van de darmwand doordringen. Hierdoor kunnen bij de ziekte van Crohn diepere zweren en zogenaamde fistels of pijpzweren (onnatuurlijke, open verbindingen) ontstaan.

# Bij colitis ulcerosa ontstaan geen verklevingen en vrijwel nooit vernauwingen. Doordat de zweren bij de ziekte van Crohn dieper zijn, en er ook fistels kunnen ontstaan, wordt bij deze ziekte meer littekenweefsel gevormd. Hierdoor kunnen vernauwingen in de darm en verklevingen ontstaan bij mensen met de ziekte van Crohn.

# Bij colitis ulcerosa zitten de ontstekingen vaak in een aaneengesloten gebied in de dikke darm. Bij de ziekte van Crohn kunnen gezonde delen afwisselen met gebieden die ontstoken zijn.

In Nederland zijn er ongeveer 30.000 mensen met colitis ulcerosa. De diagnose wordt vooral gesteld bij mensen tussen de 10-40 jaar oud. Colitis ulcerosa begint vaak met ontstekingen in de endeldarm. Dit wordt ook wel proctitis genoemd. De ontstekingen kunnen zich vervolgens uitbreiden over de hele dikke darm. Colitis ulcerosa kan ook op een andere plaats in de dikke darm beginnen.

In Nederland zijn er ongeveer 20.000 mensen met de ziekte van Crohn. De ziekte komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het verloop van de ziekte is heel verschillend per patiënt.

Het vorige deel
pi_86822428
quote:
Op vrijdag 24 september 2010 16:28 schreef ArchEnemy het volgende:
Lo allemaal. Heb net te horen gekregen dat ik geen colitis heb, maar Crohn. Joepie. Dacht al, mezalazine hielp niet. Specialiste vond dat er niks aan de hand was, dus ik uiteindelijk maar naar ander ziekenhuis. Colonoscopie -> zweertjes in m'n dunne darm. Bingo.

Fijn, zo'n specialiste die eigenlijk geen zin heeft om d'r werk te doen. Als ik dat nou een paar jaar eerder geweten had.. Heb nu entocort gekregen. Slik het een paar dagen en het lijkt te werken. Valt bij mij op dit moment wel mee geloof ik, geen verklevingen of andere verassingen, alleen onstoken zooi & alles wat erbij hoort. Maja, leuk nieuws ist niet. Ik hou me maar gewoon rustig en eet niet te exotisch, verder merk ik het wel.
quote:
Op vrijdag 24 september 2010 16:56 schreef Gala6183 het volgende:
ArchEnemy, wat stomvervelend }:| Zo fijn als je niet serieus genomen wordt door je arts... Ik hoop dat je het goed doet op de entocort en dat je weinig klachten blijft houden!
pi_86895728
Om even te reageren op de port van ArchEnemy, het komt blijkbaar vaker voor dat het voor artsen compleet koffiedik kijken is of een patient nou Crohn of CU heeft. Mij is bij de diagnose verteld dat het waarschijnlijk CU is, maar kan ook Crohn zijn. Quote: "Waarschijnlijk komen we er nooit achter welke van de twee het is.....".

Met de hedendaagse technieken moet dat toch beter kunnen, zou je denken? In jouw voorbeeld is het natuurlijk extreem lullig. Je denkt medicijnen te gebruiken voor een specifieke aandoening, en je moet er na jaren achter komen dat het medicijn niet (goed) werkt omdat je TOCH een andere aandoening hebt!
pi_86906956
Nou dan weet ik in ieder geval zeker dat ik geen Crohn heb :')

Ik kreeg 2 jaar geleden Entocort van de apotheek terwijl ik Budenofalk had moeten krijgen. Hun commentaar was "Het is dezelfde werkzame stof". Dat is op zich ook wel zo, maar die pillen hebben een andere werking. Entocort werkt in de dunne darm, Budenofalk in de dikke. Gevolg: wekenlang alleen maar zieker, 20 keer per dag naar de wc, etc.

Ik had de mdl-verpleegkundige opgebeld en die werd woest op de apotheek en heeft gezorgd dat ik weer Budenofalk kreeg en toen voelde ik me in no time beter.

Sindsdien is mijn vertrouwen in de gemiddelde "kwaliteits"apotheek enigszins gedaald.
pi_86908032
Hoi iedereen! Ik volg al een poosje dit topic maar heb nooit eerder hier wat gepost maar weet sinds mei ongeveer dat ik ook Crohn heb. Liep daarvoor al maanden met allerlei klachten en besloot toen maar eens naar de huisarts te gaan die me eigenlijk direct doorverwees naar het ziekenhuis. Daar werd ik fijn door een internist aan een aantal onderzoeken onderworpen waarvan de gastroscopie en de endoscopie eigenlijk het meest vervelend waren ook al weet ik er zo goed als niks meer van, ik heb gelukkig een roesje gekregen. Toen de internist zo goed als zeker wist dat ik Crohn had verwees hij me door naar een MDL-arts. Die MDL-arts was het toch niet helemaal eens met de vorige internist en vond dat ik ook nog maar eens een video capsule onderzoek moest doen met als gevolg dat die capsule, door de onstekingen van de Crohn, vast kwam te zitten in mijn darmen. Hierdoor kon ik dus helemaal geen eten meer binnen houden en ben toen met spoed opgenomen in het ziekenhuis waar ik bijna twee weken heb doorgebracht. Ik was zwaar vermagerd en ben in het ziekenhuis direct aan de sondevoeding gezet en heb ook een infuus gekregen om weer op krachten te komen. Na twee weken ben ik naar huis gestuurd ondanks dat de capsule nog steeds in mijn darmen zat, deze is er overigens vlak daarna vanzelf uitgekomen :P.

Ik slik op dit moment Imuran/Azathioprine. Ik loop op dit moment in Londen stage en omdat ik vlak voor de stage een opvlamming heb gekregen moet ik ook weer Prednison nemen. Die ben ik trouwens aan het afbouwen (zit nu op 5mg). Dus dat was een beetje mijn verhaal :P
  Redactie Frontpage / Spellchecker woensdag 29 september 2010 @ 13:29:31 #6
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_86977887
Ik heb net (eindelijk) mijn endocrinoloog gesproken. HIj adviseert me nu paracetamol/codeïnezetpillen. Wat op zich logisch is, want ik neem door mijn maagverkleining normale pillen niet goed./voldoende op. Daarbij nog iets dat metronidazol heet en overmatige bacteriegroei in mijn darm tegen moet gaan. Hopelijk doet dat wat.

Hij is overigens net als ik van mening dat de oorzaak voor mijn pijn moet worden gevonden, en niet alleen maar de pijn moet worden bestreden, zoals de bedrijfsarts het liefst zou zien :6
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_86980648
@Nozomi21 Wat een verhaal zeg. Ik wist helemaal niet dat dat zou kunnen gebeuren met zo'n capsule. Voel je je nu weer goed? Kun je gewoon ("gewoon") alle dingen doen die je wilt/moet doen? Ik vind prednison echt een wondermiddel, ik voel me na een dag altijd beter als ik dat spul gebruik. Beetje jammer alleen dat ik er zo dik (en hyper, maar dat vond ik stiekem wel fijn, weer eens wat anders dan chronisch moe) van word...

@Rewimo Had je niet al een keer een onderzoek gehad om te kijken waar het vandaan kwam? Of hebben ze toen niets gevonden en moet je "afwachten"? Niets zo vervelend als afwachten wanneer je je slecht voelt :*.

Ik voel me goed. Punt. Zonder pentasa heb ik een stuk minder last van uhh zeg maar valse lucht ;) Nu moet alleen mijn hyperventilatiespier eens in de chillmodus gaan want dat begint wel een soort van te vervelen.
pi_86982514
@Gala hmhm ja dat moet mij weer overkomen. Ik voel me nu best wel weer goed en helemaal nu ik Prednison slik, dat is zeker een wondermiddel. Ik heb nu alleen een constante honger :P maar dat vind ik helemaal niet erg, normaal gesproken heb ik door de Crohn juist en verminderde eetlust. En wat betreft die capsule, als ze denken dat iemand Crohn heeft mogen ze NOOIT zon videocapsule onderzoek doen, de MDL-arts die me dat destijds heeft laten doen heeft dus mooi een fout gemaakt en dat heeft mijn huidige arts ook toegegeven en ook gezegd dat ze daar onderling ook wat woorden over hebben gewisseld.

Ik voelde me in het ziekenhuis ook echt zon attractie. Dat een videocapsule komt vast te zitten gebeurt misschien 1 op de 1000 keer.

@Rewimo kut dat ze de oorzaak niet weten, als ze dat weten dan kunnen ze je in ieder geval weer wat verder helpen.
  Redactie Frontpage / Spellchecker woensdag 29 september 2010 @ 15:32:24 #9
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_86982746
Ik wist niet eens dat dat bestaat zo'n capsule. Maar niet voor iedereen geschikt dus, blijkbaar. Wat een ellende lijkt me dat als zo'n ding blijft steken -O-
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_86982881
Haha nee niet geschikt voor iedereen en zeker niet voor mensen die mogelijk Crohn hebben. Hij was ook best groot eigenlijk al slikte ik hem wel heel makkelijk door.
pi_87213345
Vrijdag weer infuus *O*

Ben laatst bij iemand op bezoek geweest die pas geopeerd is en nu een pouch heeft. Was twee weken na de operatie (zo snel!) al enorm positief.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_87382324
Ah, hier is het topic gebleven! Ik was hem al kwijt.

Mijn derde infuus zit er sinds vrijdag in, en deze keer ging het volledig probleemloos. Ik hing binnen een kwartier na aankomst aan het infuus en nog geen 10 minuten later hing de Remicade eraan. Niemand had allergische reacties, dat scheelde ook wel natuurlijk. En deze keer geen blauwe plek! *O*

Qua energie merk ik er helaas nog niet heel veel van (we zijn nu 6 weken bezig) maar ik merk wel dat ik sinds een week of anderhalf toch wel een paar keer per week op de wc iets achterlaat wat lijkt op wat normale mensen daar achterlaten. Helaas komt het ook nog wel eens voor dat het weer appelmoes of erwtensoep is qua structuur, maar nu ik toch al weer een paar normale dingen heb "gebakken" ;) begin ik toch voorzichtig positief te worden over dat het gaat helpen.

Over anderhalve week mag ik terug naar de MDL-arts om een en ander te bespreken. En dan is het kijken hoe nu verder.

Nog een vraag aan degenen hier die Remicade of andere heftige immunosupressiva gebruiken: halen jullie de griepprik? Ik heb er nooit een oproep voor gekregen, ook niet toen ik prednison of imuran gebruikte, maar Remicade is volgens mij toch weer een graadje heftiger. Tegelijk heb ik voor zover ik me kan herinneren nooit de griep gehad. Verder dan wat fikse verkoudheden ben ik nooit gekomen. Dus ik twijfel een beetje over of het voor mij nou zin heeft om die griepprik te vragen...
Geluk is een richting,
geen punt
---Loesje---
  Redactie Frontpage / Spellchecker zondag 10 oktober 2010 @ 13:44:27 #13
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_87382760
Fijn dat het lijkt aan te slaan, Pandora :)

Griepprik, goed dat je het zegt. Ik krijg hem wel maar dat is meer vanwege mijn aanleg voor bronchitis (heb de eerste alweer achter de rug }:| ).

Ik ga morgen voor het eerst weer een paar uurtjes werken. Ik zie er erg tegenop. Niet vanwege het werk maar omdat ik 2 uur moet autorijden en dan ook nog 2 uur zittend werk. En ik heb de verkeerde zetpillen gekregen van de apotheek -O- Alleen paracatamol, terwijl er ook codeïne bij moet zitten. Hopelijk kan ik dat morgenochtend nog krijgen voor ik naar mijn werk ga.
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_87383493
Pandora, bij het gebruik van remicade wordt wel aangeraden om een griepprik te halen. Ik kan de griepprik dinsdag weer halen.

Op deze site staat er iets over:

quote:
Is een griepvaccinatie toegestaan bij het gebruik van prednison, methotrexaat (MTX), azathioprine (Imuran) of cyclofosfamide (Endoxan)?
Tijdens het gebruik van deze middelen is er geen bezwaar tegen een griepprik. Het wordt zelfs geadviseerd aangezien de weerstand tegen infecties is afgenomen.
En hier

quote:
Vaccinaties
Tijdens de behandeling met dit geneesmiddel mag u de griepprik krijgen.
De griepprik verhoogt uw weerstand en daarom raden wij u aan om de
griepprik te nemen tijdens deze behandeling. Geef dit door aan uw
huisarts. Over andere vaccinaties tijdens behandeling is weinig bekend.
Overleg in ieder geval met uw arts als u gevaccineerd moet worden met
een verzwakt levend vaccin, zoals bof, mazelen, rode hond (BMR), gele
koorts, oraal polio of tuberculose (BCG).
pi_87384995
Ow dat is wel goed om te weten zeg. Ik gebruik zelf Azathioprine en nu tijdelijk ook Prednison. Alleen zit ik nu in Londen dus is het wat lastig om zo'n griepprik te halen. Wel vreemd dat mijn MDL-arts me daar nooit wat over heeft verteld, hij heeft het wel gehad over een verlaagde weerstand.

Maar goed ik neem aan dat het slikken van vitaminepillen en wanneer je ervoor zorgt dat je je dagelijkse portie fruit en/of groente inneemt ook helpt aan het verhogen van je weerstand.

@Pandora: zo te lezen zit er verbetering in, mooi! :D
pi_87385750
Bedankt voor de reacties!
Ik zal het wel even overleggen met de huisarts denk ik. Ik twijfel vooral omdat ik in mijn volwassen leven nog nooit de griep heb gehad, en ook toen ik aan andere weerstandsverlagers zat heeft niemand het met me over de griepprik gehad. Ik ben niet anti-vaccinaties of zo, maar ik probeer het toch waar mogelijk te beperken als dat even kan. Maar als het echt wordt geadviseerd, dan moet het maar he.

@Rewimo, balen van die zetpillen zeg, hopelijk kunnen ze het nog oplossen morgen!
Geluk is een richting,
geen punt
---Loesje---
  maandag 11 oktober 2010 @ 21:49:42 #17
271665 08gnoT.
Mwoooaahhh!!
pi_87436246
Ik kom jullie ook nog een keer lastigvallen ;) Een paar weken geleden zei ik in het vorige topic dat ik een ct-scan gehad had, vandaag kreeg ik daar de uitslag van. Blijkt dat m'n darm ongeveer 3x zo lang is als normaal met extreem veel bochten. Ook was er 1 stuk dichtgekleefd.

Desondanks wil de arts niks doen, ik moet maar proberen te stoppen met de laxeermiddelen. Ja hallo, als het zo makkelijk zou zijn zou ik niet al drie jaar van arts naar arts hobbelen -O- Er is ook een reden dat ik ermee begonnen ben en steeds verder heb moeten ophogen naar dagelijks 42 keer de maximale dosis om te kunnen :% Waarom zijn ze zo laks?!

Is er echt geen werkende oplossing voor? Want ik heb nu al zo vaak geprobeerd te minderen, maar dan loopt het gewoon alleen maar weer vast. Ongeveer elke 2 weken moet ik er een dosis bij gaan slikken omdat ik dan al een week niet meer kan.

Toen ik vroeg of ze dat gekleefde stuk er niet uit konden halen, werd ik alleen maar heel hard uitgelachen }:|
[PAINT] Wat gebeurt er bij de formaties #1 -- #2 -- #3 -- #4 -- #5 -- #6 -- #7 -- #8 -- #9 -- #10
Steun de strijd voor een indianenforum!
pi_87436534
08gnoT, ik zou (als ik het was) toch maar een second opinion gaan aanvragen bij een MDL-arts (is de arts waar je nu geweest ben ook een MDL-arts of een internist?). Dit klinkt toch wel als op zijn minst erg onprettig... :{

Wat wilden ze dan trouwens wél doen aan het verkleefde stuk? Gewoon laten zitten of zo?
Geluk is een richting,
geen punt
---Loesje---
  maandag 11 oktober 2010 @ 21:58:21 #19
271665 08gnoT.
Mwoooaahhh!!
pi_87436792
quote:
Op maandag 11 oktober 2010 21:54 schreef Pandora73 het volgende:
08gnoT, ik zou (als ik het was) toch maar een second opinion gaan aanvragen bij een MDL-arts (is de arts waar je nu geweest ben ook een MDL-arts of een internist?). Dit klinkt toch wel als op zijn minst erg onprettig... :{

Wat wilden ze dan trouwens wél doen aan het verkleefde stuk? Gewoon laten zitten of zo?
Dit was eigenlijk al een second opinion omdat m'n vorige heel de zomer met vakantie was, deze arts heeft me nu al patient overgenomen maar misschien word ik nog teruggestuurd, dat weet ik eigenlijk niet.

En ja hij wilde het gewoon laten zitten, ik moet nu naar een psycholoog (de zoveelste..) om er mee om te leren gaan. Ik doe het wel, omdat ik alles wil proberen, maar ik zie niet in hoe dat een lange, verkleefde darm kan oplossen. Het stuk kon ook gewoon 'lam' zijn, dat kon hij zo niet zeggen, maar er was in ieder geval een stuk wat dicht bleef.
[PAINT] Wat gebeurt er bij de formaties #1 -- #2 -- #3 -- #4 -- #5 -- #6 -- #7 -- #8 -- #9 -- #10
Steun de strijd voor een indianenforum!
pi_87448784
kan het ook dat je geen diaree hebt maar wel bloed bij je ontlasting

heb al weer een aantal maanden een zeurend gevoel in m'n buik alleen de laaste keren dat ik in het ZH was voor
de remicade zagen ze niks aan mijn bloedwaardes,klinisch bent u in orde mevrouw?
Mijn energie is 0,0 ook al probeer ik van alles om dit wat omhoog te krijgen.
Morgen mag ik weer voor de remicade dan maar dit weer in de groep gooien.

Maar ja mijn ervaring is dat er toch niet "echt" geluisterd wordt naar de klachten.
gaan gewoon door en blijven lachen :)
  Redactie Frontpage / Spellchecker dinsdag 12 oktober 2010 @ 12:24:14 #21
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_87452725
Heb nu eindelijk de zetpillen met paracetamol en codeïne. Ben nu aan het testen of ik er iets van merk qua reactievermogen. Dus als ik over een uur rare dingen doe weet ik waar het door komt :+
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_87452984
quote:
Op dinsdag 12 oktober 2010 10:01 schreef MissGreeneye het volgende:
kan het ook dat je geen diaree hebt maar wel bloed bij je ontlasting
Ja, zo begint een opvlamming bij mij altijd. Is er geen aparte MDL-verpleegkundige in het ziekenhuis waar je terecht kunt voor vragen en klachten? In het MST in Enschede is dat wel zo, die kun je altijd bellen.

Hier in Duitsland meten ze de ontstekingwaarde in je bloed op een andere manier dan in NL (tenminste in NL keek mijn huisarts altijd alleen naar bezinking en zei dan vrolijk "Oh niets aan de hand" terwijl ik al dagen op de wc bivakkeerde), en die is bij mij gelukkig al een tijdje zeer laag *O*

Hoewel ik laatst een keer een pil vergeten was en me meteen raar voelde, maar dat kan ook tussen mijn oren zitten ;)
pi_87510847
Ik zit nu aan de moviprep.. nog 0.25L.. geen idee hoe ik dat nog weg moet krijgen. Zo vol!
God, you people are paranoid. No wonder the company has to secretly manipulate you.
pi_87511957
Argh, succes!
pi_87512434
Met heel veel limonade?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')