abonnement Unibet Coolblue
pi_89863604
13-12-2010

Chinese archeologen vinden eeuwenoude soep

XIAN - Chinese archeologen hebben een 2400 jaar oude ketel met soep gevonden in een graftombe in Xi'an in de provincie Shaanxi. Dat meldde de Engelstalige Global Times maandag.


© ThinkStock

De bronzen ketel is gevuld met botten en vloeistof. De inhoud is groen geworden door de verkleuring van het brons. ''De ketel is weer gesloten nadat we wat monsters hebben genomen'', aldus archeoloog Liu Daiyun.

''We hebben contact opgenomen met specialisten om de ingrediënten van de soep te laten analyseren.''

Wijn

In de graftombe werd verder nog een bronzen pot gevonden, die mogelijk gevuld is met wijn. In de pot zaten gebroken stukken keramiek. Dat zou vroeger gebruikelijk zijn geweest, vanwege het bijgeloof dat de drank dan makkelijker te drinken zou zijn voor de doden.

Xi'an is bekend van het terracotta leger, bestaande uit meer dan 9000 beelden van krijgers die als grafgiften werden meegegeven aan de eerste keizer van China.

De stad is een van de oudste in China en diende meer dan 1100 jaar als hoofdstad van het keizerrijk.

© ANP

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  maandag 13 december 2010 @ 18:08:41 #152
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_89882277
JERUZALEM - In Israël staan de restanten van de haven van Caesarea, die dateren uit de Romeinse tijd, op instorten. De golfbrekers die het monument moesten beschermen, zijn door een flinke storm weggespoeld. "De haven is nu blootgesteld aan de volle kracht van de golven. Het is een kwestie van tijd tot alles instort", zei Zeev Margalit, hoofd van de Israëlische regeringsorganisatie voor natuur en parken.
De haven van Caesarea werd gebouwd door koning Herodes en was de residentie van Pontius Pilatus, de Romeinse landvoogd ten tijde van Jezus Christus. De ruïnes van de havenstad zijn een van de grootste in de regio. Ze vormen een grote toeristische attractie.



Het betreft niet alleen monumenten uit het begin van de jaartelling, maar ook tientallen gebouwen uit de Byzantijnse tijd en de tijd van de kruistochten (einde elfde tot einde dertiende eeuw), waaronder de gracht en versterkte muren die de haven omringen.

Weekendhuis Netanyahu
Tegenwoordig is Caesarea, ongeveer 50 kilometer ten noorden van Tel Aviv, een woonplaats van de welgestelden. Sommige van de rijkste en invloedrijkste Israëli's wonen er. Premier Benjamin Netanyahu heeft er een weekendhuis.

Margalit zei dat het zo'n drie jaar duurt om nieuwe golfbrekers te bouwen om de plaats te beschermen. Mogelijk komt er een noodconstructie om de golven weg te houden. Zijn organisatie heeft de regering voorgesteld daar meer dan 1 miljoen euro voor uit te trekken. "Als Israël niet snel reageert, zal dit belangrijke internationale erfgoed verloren gaan."
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
pi_89906888
alles staat op instorten tegenwoordig :(
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_89906899
13-12-2010

Onderzoeker: Pupillen Mona Lisa bevatten geheime code



Een Italiaanse onderzoeker denkt dat in de ogen van de Mona Lisa verborgen aanwijzingen staan die wijzen op de identiteit van de geportretteerde vrouw. Het is nog altijd onbekend wie de vrouw is op het wereldberoemde schilderij van Leonardo Da Vinci.

De identiteit van de vrouw op de Mona Lisa is nog altijd niet achterhaald
Dat schrijft de Vlaamse krant De Standaard maandag.

Minuscule lettertjes
Volgens de Italiaanse onderzoeker Silvano Vinceti zouden er initialen staan in haar linkeroog. De onderzoeker denkt dat de minuscule lettertjes voor eens en altijd duidelijk maken wie de Mona Lisa echt was. Die uitspraak over het bekendste schilderij heeft veel ophef veroorzaakt in de kunstwereld.

Vinceti is voorzitter is van het Italiaanse comité voor cultureel erfgoed.

'De initialen zijn niet zichtbaar met het blote oog, maar met de hulp van talloze beelden in superhoge resolutie heb ik de letters LV in haar rechterpupil gezien. Dat zijn natuurlijk de initialen van Leonardo Da Vinci. Maar het gaat om het linkeroog', aldus Vinceti.

Hofmodel
In dat linkeroog ziet Vinceti de letters B of S, of mogelijk de initialen CE. Hij gaat ervan uit dat de Mona Lisa is gemaakt in Milaan, en niet in Florence, zoals vaak wordt beweerd.

'Op de achterkant van het schilderij staat het nummer 149 en er is een vierde cijfer doorschrapt. Volgens mij wil dat zeggen dat hij de Mona Lisa schilderde in de jaren 1490, toen hij in Milaan vertoefde', vervolgt Vinceti. 'Waarschijnlijk gebruikte hij een vrouw van het hof van graaf Ludovico Sforza als model.'

Volgende maand maakt de onderzoeker zijn definitieve stelling bekend.

Door Arne Hankel

(Elsevier)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_89947292
15-12-2010

Wetenschappers bevestigen authenticiteit hoofd van Franse koning Hendrik IV

Het hoofd dat in 2008 bij een gepensioneerde gevonden was, is wel degelijk dat van de Franse koning Henri IV. Zo blijkt uit een onderzoek dat vandaag gepubliceerd wordt door het gerenommeerde British Medical Journal (BMJ). Volgens de wetenschappers die het hoofd onderzochten, is het hoofd zeer goed bewaard en bevat het nog haren en sporen van een baard.

Hendrik IV werd op 14 mei 1610 door een fanatieke katholiek vermoord en begraven in de Basiliek Saint-Denis samen met de andere Franse koningen. In 1793 werd zijn graf door revolutionairen geopend. Zijn lichaam werd in een massagraf gegooid, maar het hoofd werd blijkbaar meegenomen. Gedurende eeuwen zwierf het hoofd door Europa.

In de 19de eeuw bevond het zich een privécollectie van een Duitse graaf. Daarna verloor men het spoor tot het in 1919 bij een veiling in het Hôtel Drouot voor drie franc aan een antiquair uit Dinard verkocht werd. Twee jaar geleden vond men het hoofd van de koning bij een 84-jarige man die het sinds 1955 in zijn bezit had.

Het hoofd bevindt zich volgens de wetenschappers in goede staat met haar en sporen van een baard. Het vertoont ook een aantal typische kenmerken die naar koning Hendrik IV verwijzen, zoals een gat voor een oorbel in de rechteroorlel, wat toen de mode aan het Hof was, en een litteken dat hij opliep bij een mislukte moordaanslag. (afp/adv)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_89991041
quote:
Roman statue discovered in Ashkelon after storm damage
A 1.2 meter high statue of a woman was found after part of a cliff crumbled, revealing archaeological treasures.

The massive storm that swept through Israel over the weekend caused a great deal of damage to archaeological sites all along the Mediterranean coast, but also uncovered a an impressive statue of a woman between 1650 and 1800 years old in Ashkelon.

The statue, a 1.2-meter high figure of a woman with her head missing, has been dated to Roman times and is thought to have stood erect in a bath house.

http://www.haaretz.com/ne(...)torm-damage-1.330629
All those moments will be lost, like tears in rain... Time to die.
pi_90021274
quote:
Archeologen lijken op de westelijke oever van de Egyptische stad Luxor een schat aan beelden van ongeveer 3400 jaar oud te hebben gevonden. Dat heeft Zahi Hawass, hoofd van de Egyptische archeologische dienst, laten weten.

Archeologen groeven eerder deze week ten westen van de dodentempel van de farao Amenhotep III twee roze granieten delen van beelden op, aldus Hawass. Eén deel laat de god Hapi zien met zijn bavianenhoofd en menselijk lichaam. Het andere deel is van een beeld van het lichaam van Amenhotep III, wiens dodentempel een van de grootste archeologische vondsten in Egypte is.

Van het gebied ten westen van de tempel werd voorheen gedacht dat het alleen werd gebruikt voor huisvesting en landbouw.
Archeologische schatten gevonden in Egypte
pi_90077992
quote:
De lezing: 'De onschuldigste foto's zijn het ergst'

Kunsthistorica Petra Bopp over foto-albums van Duitse soldaten

8-dec-2010 Marja Verburg

Duitse soldaten maakten, gestimuleerd door Goebbels’ ministerie van Propaganda, massa’s foto’s tijdens de Tweede Wereldoorlog en bewaarden die in speciale albums. Kunsthistorica Petra Bopp verzamelde die foto’s en maakte er de tentoonstelling ‘Fremde im Visier’ van. Die laat zien hoe Duitse soldaten de oorlog zagen. Maandag vertelt ze daarover in Amsterdam.
voor het hele artikel zie http://www.duitslandweb.n(...)Duitse+soldaten.html
  zaterdag 25 december 2010 @ 13:17:48 #159
268409 voice-over
Geeft commentaar op alles
pi_90429323
Op deze eerste Kerstdag natuurlijk onze parel van de Europese cultuur.

"Jauchzet frohlocket" by Johann Sebastian Bach (Weihnachts Oratorium)

  maandag 27 december 2010 @ 16:52:38 #160
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_90499670

ROTTERDAM - Een ingenieur van Apple heeft met legoblokjes de eerste bekende computer ter wereld nagebouwd. Het toestel is een dikke 2.000 jaar oud en werd gebouwd door de oude Grieken, die er de stand van de zon en de maan mee konden voorspellen.
Duikers vonden de overblijfselen van het apparaat in 1908 voor de kust van Antikythera, maar het was pas in 2006 dat x-stralen en CAT-scans uitwezen waarvoor het toestel precies diende.

Radertjes
Het Antikytheramechanisme is opgebouwd uit een raderwerk, waarvan de onderdelen afzonderlijke wiskundige berekeningen uitvoeren. Via andere radertjes worden de resultaten van de berekeningen samengevoegd en uiteindelijk doorgegeven aan een wijzerplaat. Wijzers tonen daarop de stand van de hemellichamen.

1.500 stukken
Andrew Carol bouwde het mechanisme in 30 dagen na met 1.500 stukken technisch lego. Carol moest wel wat extra radertjes inzetten omdat hij met de standaardonderdelen niet tot de juiste ratio's kwam.
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
pi_90689435
quote:
Elf berichten uit 1911

Gepubliceerd op : 29 december 2010 - 9:00 am | door Bas Teunissen

Een bordeelverbod en tal van nieuwe scoutingclubs in Nederland, in Europa is er opluchting over het bezweren van de oorlogsdreiging tussen Frankrijk en Duitsland, en in China komt een einde aan ruim twee millennia keizerlijk bewind. Nieuws van honderd jaar terug: elf berichten uit 1911.

Door Johan van der Tol en Bas Teunissen
bekijk het hele artikel op: http://www.rnw.nl/nederlands/article/elf-berichten-uit-1911
pi_90781936
29-12-2010

De 400ste sterfdag van Ludolph van Ceulen

31 december is traditiegetrouw de dag van de terugblik. De meesten kijken terug op het afgelopen jaar, maar de wetenschap blikt verder terug: 400 jaar, om precies te zijn. 31 december 1610 is de sterfdag van de Nederlandse scherm- en rekenmeester Ludolph van Ceulen.

Meer dan een kamergeleerde was Van Ceulen een eminent rekenaar. Met een school voor rekenen en schermen moet hij een rijke klantenkring hebben aangeboord – zijn school was gevestigd in de kapel van het Prinsenhof en het verhaal gaat dat hij zelfs prins Maurits schermles heeft gegeven.



De schermkunst moet Van Ceulen goed van pas zijn gekomen, want meerdere keren kreeg hij het aan de stok met wat hij wiskundige kwakzalvers noemde. Bijvoorbeeld Simon van der Eycke, die beweerde dat hij de cirkelkwadratuur had opgelost, wat er ongeveer op neerkomt dat hij het getal pi, de verhouding tussen de omtrek en de middellijn van een cirkel, had berekend: 1521/484. Van Ceulen toonde echter aan dat Van der Eycke het mis had.

Maar Van der Eycke gaf zich niet zomaar gewonnen. In een 38 pagina’s tellend manuscript gaf hij een nieuwe waarde die volgens hem wel echt klopte, namelijk √(√(320) – 8), met de opmerking erbij dat wie deze probeert te weerleggen er weinig van begrijpt.

Van Ceulen antwoordde met een tekst met de veelzeggende titel Proefsteen Ende Claerder wederleggingh dat het claarder bewijs (so dat ghenaempt is) op de gheroemde ervindingh vande Quadrature des Circkels een onrecht te kennen gheuen ende gheen waerachtich bewijs is. Het voordeel van de lange titels uit die tijd is dat ze een samenvatting van de inhoud geven. Vroeger gebruikte een goudsmid een ‘proefsteen’ om na te gaan of hij met zuiver goud te maken had en dat is precies waar Van Ceulen op zinspeelde: hij toetste of Van der Eycke’s manuscript niet enkel een dun vergulde kaft had. De uitkomst was onverbiddelijk: de berekeningen in het binnenwerk bleken van verroest metaal.

Van Ceulen was het rekenen aan de cirkelkwadratuur wel toevertrouwd en dat is ook waarmee hij bekend geworden is. De verhouding tussen de omtrek en de middellijn van een cirkel mag nu de ‘beroemdste verhouding van het universum’ zijn, in Van Ceulens tijd was er nog maar weinig over bekend. Het symbool π (de Griekse letter ‘pi’) werd pas in 1706 ingevoerd, door William Jones uit Wales. En in 1761 toonde de Zwitser Johann Heinrich Lambert voor het eerst aan dat de reeks decimalen van π oneindig lang is en geen regelmatig patroon bevat.




De grafsteen van Ludolph van Ceulen in de Pieterskerk te Leiden

Van Ceulen wist met enorm veel rekenwerk onder- en bovengrenzen van π te bepalen die pas in het 35ste cijfer achter de komma verschilden – een topprestatie in zijn tijd. Voor zijn berekening sloot Van Ceulen de cirkelomtrek in tussen twee regelmatige veelhoeken: een ingeschreven veelhoek binnen de cirkel en de andere omgeschreven. Je ziet meteen in dat de cirkelomtrek langer is dan de omtrek van de ingeschreven veelhoek, en korter dan de omtrek van de omgeschreven veelhoek. Hoe meer hoeken de veelhoek heeft, hoe kleiner het verschil tussen de in- en omgeschreven veelhoek en dus hoe beter de π-benadering. Van Ceulen gebruikte veelhoeken met 2 tot de macht 62 zijden (meer dan vier triljoen!).

Van Ceulen was trots op zijn prestatie en liet de 35 decimalen op zijn grafsteen graveren. In de Pieterskerk in Leiden kun je tegenwoordig een replica van de originele grafsteen bewonderen

(Kennislink)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_90799802
31-12-2010

Geen pardon voor revolverheld Billy the Kid

SANTA FE - De beroemde Amerikaanse revolverheld Billy the Kid krijgt geen postuum pardon. Gouverneur Bill Richardson van de Amerikaanse staat New Mexico heeft te weinig bewijs om de 130 jaar geleden gestorven bandiet gratie te verlenen.


© NU.nl

Dat meldde hij vrijdag, op zijn laatste werkdag.

Billy the Kid (die eigenlijk William Bonney heette) zou verantwoordelijk zijn voor 21 moorden, voor elk jaar van zijn leven een.

Hij zou gratie krijgen van de toenmalige gouverneur Lew Wallace, maar die sprak het pardon nooit uit. Sherrif Pat Garrett schoot de revolverheld in juli 1881 dood.

Bewijs

Richardson kwam tot zijn besluit wegens gebrek aan voldoende bewijs, maar ook omdat nooit helder werd waarom zijn voorganger van toen het pardon niet verleende.

Richardson onderzocht de zaak op verzoek van de mogelijke achterkleinkinderen van de bandiet. Over Billy the Kid zijn tientallen boeken en films gemaakt.

© ANP

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_90825600
03-01-2011

Oostenrijk doet opgravingen naar psychiatrische patiënten uit naziperiode


© epa

Oostenrijkse experts zullen in maart starten met opgravingen op een grafsite waar tot 220 slachtoffers van het medische euthanasieprogramma uit het nazitijdperk begraven zouden liggen. Dat meldt het ziekenhuis dat eigenaar is van de site.

Verbouwingen aan een psychiatrisch ziekenhuis in Hall, in de provincie Tirol, werden meteen stopgezet toen uit onderzoek bleek dat de site waarschijnlijk een begraafplaats voor slachtoffers van het nationaal-socialistische regime tussen 1942 en 1945 was.

"De doden zullen worden geïdentificeerd en de oorzaak van hun overlijden zal worden vastgesteld", zei de woordvoerder van het Tilak-ziekenhuis. Het ziekenhuis was al operationeel in de jaren 1940. Historici veronderstellen dat 100 à 360 psychiatrische patiënten gedood werden in het zogenoemde euthanasie-programma. (dpa/dea)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_90825666
03-01-2011

Mensen wisten eerder de weg op zee

ATHENE - Mensen wisten veel eerder dan werd aangenomen de weg op open zee te vinden. Dit stellen Amerikaanse en Griekse wetenschappers op Kreta naar aanleiding van vondsten.


© ANP

Dat heeft het Griekse ministerie van cultuur maandag laten weten.

De archeologen op het eiland hebben gereedschappen aangetroffen die minstens 130.000 jaar oud zijn. Kreta was toen al een eiland.

''Deze vondsten tonen aan dat er op de Middellandse Zee tienduizenden jaren eerder gevaren werd dan tot dusverre aangenomen. Het wijzigt voorts de berekeningen over hoe vroeg de mens kennis vergaarde en benutte'', aldus een communiqué van het ministerie.

Tot dusverre werd op basis van archeologisch bewijs aangenomen dat Kreta mogelijk vanaf circa zevenduizend jaar geleden bewoond is geweest. De archeologen waren op zoek naar aanwijzingen dat er op Kreta ook eerder, in de steentijd, nederzettingen waren.

© ANP

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_90869030
04-01-2011

'Graf van Toetanchamon's vrouw mogelijk snel gevonden'

AMSTERDAM - Archeologen in Egypte zullen waarschijnlijk binnenkort de graftombe opgraven van Anchesenamon, de vrouw van Toetanchamon. Dat voorspelt onderzoeksleider Zahi Hawass.


© ANP

De laatste rustplaats van Anchesenamon bevindt zich vermoedelijk in de Vallei der Koningen. In dit gebied zijn al 63 graftombes van leden van koninklijke families uit het Oude Egypte opgegraven.

Binnenkort wordt de 64e tombe blootgelegd. Volgens Zahi Hawass - onderzoeksleider van de Egyptische archeologische dienst - is de kans aanzienlijk dat dit graf toebehoort aan de vrouw van Toetanchamon.


Halfbroer

We hebben aanwijzingen gevonden dat deze tombe bestemd zou kunnen zijn voor Anchesenamon, verklaart Hawass op Discovery News. Ik hoop dat het gaat om een intacte tombe.

Anchesenamon werd geboren rond het jaar 1348 voor Christus. Ze was de derde dochter van farao Achnaton en diens vrouw Nefertiti. Op 13-jarige leeftijd trouwde ze met haar vermoedelijke halfbroer Toetanchamon. Uiteindelijk zou ze de vrouw worden van vier achtereenvolgende faraos.

Begraven piramide

Overigens verwacht Hawass in het jaar 2011 meer grote archeologische ontdekkingen in Egypte. Zo hebben zijn medewerkers op satellietfotos een begraven piramide ontdekt in de dodenstad Dasjoer. Op dit moment zijn we deze piramide aan het uitgraven, aldus Hawass.

De archeoloog denkt in het ondergrondse bouwwerk het graf van een koning uit de 13e Dynastie aan te treffen. In deze tijd brak er een felle strijd om de troon uit en regeerden meer dan 70 farao's.

De naam van deze koning weten we dan ook nog niet, aangezien we nog veel koningen uit de dertiende dynastie missen, aldus Hawass.

© NU.nl/Dennis Rijnvis

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_91015547
07-01-2011

'Mens begon 170.000 jaar geleden met kleding dragen'

AMSTERDAM - Amerikaanse wetenschappers hebben aan de hand van het DNA van kledingluizen aangetoond wanneer mensen begonnen met het maken en dragen van kleding.

De eerste kledingluizen splitsten zich ongeveer 170.000 jaar geleden af van hoofdluizen. Het is daarom aannemelijk dat mensen zich rond die tijd voor het eerst met kleding wapenden tegen de kou.

Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit van Florida in het wetenschappelijk tijdschrift Molecular Biology and Evolution.



Kledingluizen

“We wilden een nieuwe methode ontwikkelen om te bepalen wanneer mensen begonnen met het maken en dragen van kleding”, verklaart hoofdonderzoeker David Reed op Discovery News. “Kledingluizen zijn extreem goed aangepast aan kleding. Daarom weten we bijna zeker dat ze niet bestonden voordat mensen kleding begonnen te dragen."

De onderzoekers kwamen tot hun conclusies door het DNA van luizen te analyseren en op basis daarvan te bepalen wanneer de eerste kledingluizen ontstonden.

Vacht

De bevinding suggereert dat de eerste mensen pas lang nadat ze hun lichaamshaar verloren, begonnen met het dragen van kleding. Uit eerder onderzoek is gebleken dat de voorouders van de mens ongeveer een miljoen jaar geleden het overgrote deel van hun vacht kwijtraakten.

“Het is interessant om te bedenken dat mensen honderdduizenden jaren lang in staat waren om zonder kleding en zonder lichaamshaar te overleven in Afrika”, aldus Reed. “Pas toen ze kleding hadden migreerden ze vanuit Afrika naar andere delen van de wereld.”

© NU.nl/Dennis Rijnvis

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_91031047
quote:
Louvre zoekt Nederlandse sponsors voor aankoop Frans Hals

Gepubliceerd op : 8 januari 2011 - 7:30 am | door Frank Renout

Museum Het Louvre in Parijs is dringend op zoek naar Nederlandse sponsors om een schilderij van Frans Hals te kunnen kopen. Het gaat om een onbekend werk van Hals dat nog nooit eerder aan publiek werd getoond.

Een man met halflange haren kijkt ons met een intrigerende blik aan. Hij draagt een zwarte mantel met witte kraag. 'Het is echt virtuoos geschilderd', zegt Blaise Ducos glunderend. 'De kwaliteit, de kleuren, prachtig!'

Onverwachte schat
Ducos is conservator in het Louvre Museum in Parijs en hij is trots. In 2008 liep hij op een veiling in Parijs tegen dit schilderij aan. Hals schilderde het met olieverf op een houten paneel, vermoedelijk rond 1655.

'Niemand op die veiling had enig idee wat voor kunstschat daar stond. Maar ik zag het, ik ken het werk van Frans Hals en ik wist meteen: wat ik hier zie is belangrijk.'

Hij vroeg collegas uit Nederland om te komen kijken, van het Rijksmuseum, het Frans Hals Museum en het Mauritshuis. En allemaal waren ze het eens: dit was een echte Franse Hals. Geen twijfel mogelijk.'Maar helemaal niemand van de specialisten kende het!', zegt Ducos. 'Het schilderij komt nergens in de boeken of documentatie voor, er is geen spoor van te vinden. Het was een echte ontdekking. Alsof je op een onverwachte schat stuit.'

Geldschieters gezocht
De Franse autoriteiten bestempelden het paneel daarna officieel als kunstschat en lieten er beslag op leggen. Dat moest het Louvre in staat stellen om het schilderij te kopen. De bedoeling van die procedure is om te voorkomen dat belangrijke doeken verdwijnen in huizen van particuliere verzamelaars.

Maar onderdeel van die procedure is ook dat het Louvre geldschieters zoekt om de aankoop te sponsoren. Ducos doet daarom een - uniek voor het Louvre - oproep aan Nederlanders: 'Help ons dit meesterwerk te behouden! Het is een topwerk uit de Hollandse Gouden Eeuw. Wie ons financieel steunt, beschermt Nederlands erfgoed. En ik zie het als een liefdesverklaring aan Frankrijk!'

Rijke Chinsese verzamelaar
De Nederlandse ambassade in Parijs ondersteunt de actie. Recent is een speciale avond georganiseerd om met name Nederlandse bedrijven te interesseren voor sponsoring.

'Als we niks doen wordt dit prachtige schilderij van Hals misschien wel verkocht aan een rijke Amerikaan of rijke Chinese verzamelaar', vertelt ambassadeur Hugo Siblesz. 'Of nog erger: het wordt verkocht aan een investeerder die het dan in een kluis opbergt.'

Ook Nederlandse musea steunen een gesponsorde aankoop door het Louvre. 'Wij bezitten al een enorme collectie, inclusief veel portretten gemaakt door Hals', vertelt Anna Tummers, conservator oude kunst van het Frans Hals Museum in Haarlem. 'Dan is het moeilijk om fondsen in Nederland zover te krijgen opnieuw miljoenen op tafel te leggen voor een portret. Onze geldschieters zijn selectief, dus moeten wij dat ook zijn.'

Vrije verkoop
Het Louvre daarentegen heeft géén soortgelijk portret van Hals in huis. 'Als we het kunnen kopen is het hier ook te zien voor Nederlandse toeristen, maar kunnen we het natuurlijk ook uitlenen aan Nederlandse musea', probeert conservator Ducos eventuele ongerustheid weg te nemen.

Maar zover is het nog niet. Eerst moet 5 miljoen euro worden ingezameld. En dat moet gebeuren vòòr april: dan loopt namelijk de termijn af die de Franse regering heeft gesteld. Is het geld er in april niet, dan wordt het doek alsnog in de vrije verkoop gedaan.

Flink fiscaal voordeel
'Het is urgent', beaamt Blaise Ducos. 'Als we het niet snel kopen, verdwijnt het op de particuliere markt en is het voor het publiek waarschijnlijk nooit meer te zien.'

Een enkel Nederlands bedrijf in Frankrijk heeft al interesse getoond, maar tot harde afspraken is het nog niet gekomen. 'De tijd dringt', zegt ambassadeur Siblesz. 'Het is nu aan de snelle beslissers.'

Voor degenen die opzien tegen het bedrag van 5 miljoen: de sponsor kan rekenen op een flink fiscaal voordeel in Frankrijk: 90 procent, dus 4,5 miljoen euro, wordt teruggegeven bij de belastingafrekening.
http://www.rnw.nl/nederla(...)r-aankoop-frans-hals
pi_91103313
08-01-2011

Duitsers kenden schuilplaats Eichmann al in 1952



De West-Duitse geheime dienst wist al in 1952 dat nazibeul Adolf Eichmann zich schuilhield in Argentinië. Dit blijkt uit tot nu toe geheime documenten waarin de Duitse krant Bild inzage heeft gekregen door bij de rechter een beroep te doen op de wet inzake openbaarheid van bestuur.

Eichmann werd pas in 1960 opgespoord en ontvoerd door de Israëlische geheime dienst. Hij werd in Israël berecht en ter dood veroordeeld voor de sleutelrol die hij speelde bij de organisatie van de moord op 6 miljoen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het proces tegen Eichmann trok internationaal veel aandacht, en er zijn tal van boeken over geschreven, zoals De banaliteit van het kwaad van Hannah Arendt en De zaak 40/61 van Harry Mulisch.

"Het nazimonster had veel eerder kunnen worden gepakt'', aldus Bild. Tot nu toe was bekend dat de West-Duitse geheime dienst BND de informatie over de schuilplaats van Eichmann in 1958 gaf aan de CIA. De Amerikaanse geheime dienst deed daar toen niets mee.

De Amerikaanse bezettingsmacht in West-Duitsland nam na de Tweede Wereldoorlog het initiatief tot de opbouw van een West-Duitse geheime dienst. Die werd gerecruteerd uit voormalige medewerkers van FHO, de inlichtingendienst van dictator Adolf Hitler die het Rode Leger van de Sovjet-Unie bespioneerde. De voormalige FHO'ers werden in Washington nuttig gevonden in de Koude Oorlog tegen het communisme. De nieuwe West-Duitse geheime dienst, eerst Organisation Gehlen en later Bundesnachrichtendienst (BND) geheten, recruteerde tal van voormalige leden van naziorganisaties als NSDAP, SS, SD en Gestapo. (anp/kve)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_91129872
quote:
Leviathan leeft nog

Het zeventiende-eeuwse werk Leviathan van de Britse denker Thomas Hobbes is in het Nederlands verschenen. Het blijkt verrassend actueel: politicus Ahmed Marcouch lijkt wel door Hobbes geïnspireerd.

Leviathan. Voor de titel van zijn politiek-filosofische hoofdwerk, dat onlangs integraal is vertaald, heeft de Britse denker Thomas Hobbes (1588-1679) zich laten inspireren door de Bijbel. Leviathan is een beest, maar wat voor één, blijft ietwat onduidelijk. Moderne bijbelvertalingen spreken over een krokodil, terwijl vroeger werd gedacht aan een walvis of een reusachtige zeeslang. Eén ding is zeker: zijn aaibaarheidsfactor is bijzonder laag.

Dat Hobbes de titel met zorg had uitgekozen, wordt nog eens extra duidelijk als we de illustratie aan de binnenzijde van het omslag zien bij de oorspronkelijke uitgave uit 1651. Die laat een reusachtige koning zien, die oprijst aan de horizon en uitkijkt over zijn landerijen, met in zijn rechterhand een enorm zwaard. Zonder dat we een letter hebben gelezen van het boek is de toon al gezet: law and order. Die nadruk op repressie, dat is even wennen voor wie de zachte verzorgingsstaat gewend is.

Vandaar de vraag waarom we Leviathan tegenwoordig nog zouden moeten lezen. Om te beginnen schrijft Hobbes, zoals de meeste Angelsaksische denkers, kraakhelder proza. En natuurlijk is het feit dat het boek tot de filosofische canon behoort al voldoende reden om het aan te schaffen.

Maar heeft het boek ons, en politici in het bijzonder, 350 jaar na dato nog steeds iets te melden? Wat is, met andere woorden, de actualiteitswaarde van Leviathan?

Sommige passages doen gedateerd aan en zijn alleen begrijpelijk tegen de achtergrond van de tijd waarin ze geschreven zijn, toen Europa een lappendeken was van elkaar bevechtende machten. Zo zullen de hoofdstukken over godsdienst, die destijds het meest vernieuwend waren, tegenwoordig nog maar op weinig instemming kunnen rekenen. Om maximale invloed over zijn onderdanen te kunnen uitoefenen, acht Hobbes het van belang dat de soeverein voorschrijft welke religie ze aanhangen. Van de scheiding tussen kerk en staat moest hij weinig hebben.

Het centrale leerstuk van Leviathan, over het sociale contract tussen de soeverein en zijn burgers, heeft daarentegen niet aan zeggingskracht ingeboet. U kunt zich niet herinneren dat u een contract heeft afgesloten met de regering? Dat kan kloppen. Hobbes is geen historicus die beschrijft hoe de staatsvorming de facto is gegaan. Het sociale contract moeten we beschouwen als een fictie of een gedachte-experiment. Bezie de relatie tussen machthebbers en burgers alsof ze een overeenkomst hebben getekend. Zo brengt Hobbes tot uitdrukking dat beide partijen verplichtingen hebben.

Welke afspraken zijn er gemaakt in dit hypothetische contract? Waaraan hebben burgers zich te houden en wat mogen zij eisen van de staat? Het komt erop neer dat de eerste partij zich onderwerpt aan de tweede en dat deze, in ruil voor die steun, zorgt voor bescherming. De staat is als het ware een strenge superscheidsrechter die conflicten tussen burgers beslecht. Hobbes is de wegbereider van wat we tegenwoordig aanduiden met het geweldsmonopolie van de staat. De politie mag wapens dragen om te voorkomen dat burgers zichzelf gaan bewapenen en in een wapenwedloop belanden. Dat is in een notedop de deal die is vastgelegd in het sociale contract.

Gewone contracten, bijvoorbeeld met de verzekeringsmaatschappij, kunnen worden opgezegd. Maar hoe zit dat met het sociaal contract? En belangrijker: in welke situatie belanden we dan? Zonder de aanwezigheid van een (sterke) staat, dient zich de natuurtoestand aan. Van een samenleving in de letterlijke zin van het woord kan dan geen sprake meer zijn. Hobbes schildert een tafereel van woeste anarchie, waarin andere mensen potentiële bedreigingen zijn die het hebben voorzien op onze bezittingen.

Getuigt deze visie van een pessimistisch mensbeeld? Of is Hobbes juist realistisch? We hoeven niet onmiddellijk aan excessen als in Irak te denken. De Nederlandse filosoof Hans Achterhuis beschrijft in Met alle geweld wat er gebeurde toen in de Canadese stad Montreal de politie staakte. Aan het eind van de dag waren er zes banken beroofd, een honderdtal winkels geplunderd, twaalf branden aangestoken, ontelbare ruiten gesneuveld en was er voor drie miljoen dollar schade aangericht.

Pas toen het leger werd ingezet, kwam een eind aan deze situatie van homo homini lupus, in de woorden van Hobbes: de mens is de mens een wolf.

Drie zware sloten op de deur, een groot hek om het huis en met een grote boog om andere mensen heen. Het is geen overbodige luxe in de natuurtoestand. Natuurlijk ontpopt niet iedereen zich daadwerkelijk als een agressor en een dief. Maar de moeilijkheid is: kunnen we uitgaan van andermans goede bedoelingen? Of is het risico te groot? Wantrouwen is de grondtoon van de natuurtoestand.

Een zeker risico is nooit uit te sluiten; andere mensen vertrouwen blijft altijd een waagstuk. De kunst is om het risico aanvaardbaar te maken. Dat is volgens Hobbes de functie van de staat. Als burgers erop kunnen vertrouwen dat hij hun beschermt, hoeven zij zich minder argwanend op te stellen jegens andere burgers. Zij vormen niet meer in eerste instantie concurrenten, maar kunnen ook collegas worden, met wie je samenwerkt. Een bijkomend voordeel: er komt tijd vrij voor leuke dingen. Wie niet langer fulltime bezig is met overleven, kan zich gaan richten op het goede leven.

Sinds de verschijning van Leviathan heeft de overheid er steeds meer taken bij gekregen. Veiligheid blijft echter haar kerntaak. Een parlementariër die nadrukkelijk in deze traditie staat, is Ahmed Marcouch. Onlangs verscheen van hem een vlammend stuk in de Volkskrant over de falende politie in Utrecht. Mijn politiehart bloedt, opent hij. Welkom op het politiebureau van Utrecht, de stad die er maar niet in slaagt daders op te sporen van homogeweld, dit jaar vier reeksen gewelddelicten tegen homos op een rij. De politie wekt de indruk vergeten te zijn waartoe zij op aarde is: daders opsporen, aanhouden en verhoren. In plaats daarvan vervult zij, aldus Marcouch, in toenemende mate de rol van welzijnswerker.

De boze toon van de PvdA-politicus wordt inzichtelijker met Hobbes in het achterhoofd. Want wat gebeurt er als de overheid stelselmatig verzaakt en haar plichten uit het sociaal contract niet nakomt? Marcouch: Schieten wij tekort in de opsporing, dan dreigen gated communities en eigenrichting. Had Hobbes nu geleefd, dan had hij het vermoedelijk precies zo opgeschreven.
http://www.trouw.nl/relig(...)than_leeft_nog_.html
pi_91150407
...
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_91150434
10-01-2011

Ophef over reis langs Hitler-monumenten


© epa

Plannen voor een toeristische trip langs locaties die voor Hitler belangrijk waren, hebben tot felle kritiek geleid, zo meldt het AD. De luxueuze achtdaagse trip die 2.400 euro per persoon zal kosten, is een idee van vier Britse reisleiders.

De reistrip draagt de naam 'Face of Evil: The Rise and Fall of the Third Reich'. Het reisgezelschap bezoekt verschillende locaties die een rol speelden in het leven van Hitler waaronder de plaats waar hij zelfmoord pleegde, zijn villa aan de Wannsee en concentratiekamp Sachsenhausen.

De tourleiders beweren dat de reis alleen bedoeld is voor mensen met een serieuze interesse in de geschiedenis van die periode, en dat zij er nauw op toe zullen zien dat zich geen neo-nazi's bij het gezelschap zullen voegen, zo stellen ze in The First Post. "We gaan alle inschrijvingen na om ons ervan te verzekeren dat de motivaties zuiver zijn", aldus de organisatoren.

Critici vrezen dat het idee uitloopt op een perverse pelgrimstocht ter ere van Hitler. "Het gevaar bestaat dat de reis sensatiezoekers aantrekt", aldus de Britse historicus David Cesarani, die vreest voor een persoonsverheerlijking van Hitler. (kve)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_91150747
10-01-2011

Resten van oerbos bij toeval ontdekt

LEERSUM - In natuurgebied het Leersumse Veld (Utrecht) zijn resten van een oeroud bos gevonden van minstens 1,2 miljoen jaar oud.


© NU.nl/Heidie Duteweert

Het bos werd toevallig ontdekt tijdens het graven van een brandput, zo meldde Staatsbosbeheer maandag.

Op 29 meter diepte stuitte Staatsbosbeheer op een 20 centimeter dikke laag fossiel hout. Na analyse van de stuifmeelkorrels door TNO bleek dat het om overblijfselen van een oeroud bos ging. De natuurbeheerder is opgetogen

Toeval

''Het is puur toeval dat je bij zo'n boring in een keer dwars door een boom heengaat'', aldus ecoloog René Schuurmans.

Het woud stamt uit een warmere periode dan nu, met onder meer fijnsparren, haagbeuken, lindes en vleugelnoten. ''Heel bijzonder'', zegt Schuurmans. ''Sommige bomen komen nu alleen nog maar in een mediterraan klimaat voor. Die zouden hier niet meer overleven.''

© ANP

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_91150816
11-01-2011

Zesduizend jaar oude wijnpers gevonden

LOS ANGELES - Archeologen hebben in het zuiden van Armenië de oudste wijnpers ter wereld gevonden.


© Thinkstock

Het apparaat is ongeveer zesduizend jaar oud, schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Archeological Science.

Een uitgedroogde druif, die werd gevonden nabij de wijnpers, bleek van circa 4000 jaar voor Christus te dateren.

Daarmee is de pers, een bak van klei van ongeveer 1 meter doorsnee, duizend jaar ouder dan eerder ontdekte oude wijnpersen.

Begrafenisrituelen

Vermoedelijk is de pers gebruikt bij begrafenisrituelen, waarbij de rouwenden van de wijn dronken, aldus de onderzoekers uit de Verenigde Staten, Ierland en Armenië.

De pers bevatte een paar liter sap en druiven, die de medewerkers met hun voeten plat stampten.

''Dit is een relatief kleine installatie, die gebruikt werd voor het ritueel in een grot. Voor de dagelijkse consumptie werd vermoedelijk een veel grotere pers gebruikt, die in het dorp stond'', aldus Gregory Areshian van de Universiteit van Californië.

Koper

Naast de wijnpers vonden de archeologen ook materialen om koper mee te bewerken. Daarnaast werd lavaglas gevonden. Dat duidt op handel, omdat het zwarte mineraal ongeveer 60 kilometer verderop voorkomt.

In vroeger tijden waren drie dagen nodig om die afstand te overbruggen. ''We kunnen wel zeggen dat dit een complexe samenleving was, die bestond uit meerdere gemeenschappen'', stelde Areshian.

De archeologische vindplaats leverde eerder al bijzonderheden op: vorig jaar troffen de archeologen een 5500 jaar oude schoen aan.

© ANP

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_91155118
'Band of Brothers' inspiration dies at age 92

'I would follow him to hell and back,' said one of men who served under Maj. Dick Winters


HERSHEY, Pa. — Even as Parkinson's disease began taking its toll on Dick Winters, who led his "Band of Brothers" through some of World War II's fiercest European battles, the unassuming hero refused, as always, to let his men down. Friends accompanied him to public events, subtly clearing a path through the adoring crowds for the living legend, whose Easy Company's achievements were documented by a book and HBO miniseries. His gait had grown unsteady, and he did not want to be seen stumbling. Winters "didn't want the members of Easy Company to know," William Jackson said Monday of his longtime friend, who died last week at age 92. "Right up to the end, he was the company commander."

Photoblog: See Winters as a young soldier

An intensely private and humble man, Winters had asked that news of his death be withheld until after his funeral, Jackson said. Winters lived in Hershey, Pa., but died in an assisted-living center in neighboring Palmyra. The men Winters led through harrowing circumstances and under fire from the German army never let the toll of time dull their own admiration for their commander. "When he said 'Let's go,' he was right in the front," William Guarnere, 88, and dubbed "Wild Bill" by his comrades, said Sunday night from his south Philadelphia home. "He was never in the back. A leader personified."

Another member of the unit living in Philadelphia, Edward Heffron, 87, called Winters "one hell of a guy, one of the greatest soldiers I was ever under." "He was a wonderful officer, a wonderful leader," said Heffron, who had the nickname "Babe" in the company. "He had what you needed: Guts and brains. He took care of his men, that's very important."

Winters was born Jan. 21, 1918, and studied economics at Franklin & Marshall College before enlisting, according to a biography on Penn State's website. Winters became the leader of Company E, 506th Regiment, 101st Airborne Division, on D-Day after the death of the company commander during the invasion of Normandy. During that invasion, Winters led 13 of his men in destroying an enemy battery and obtained a detailed map of German defenses along Utah Beach. In September 1944, he led 20 men in a successful attack on a German force of 200 soldiers. Occupying the Bastogne area of Belgium at the time of the Battle of the Bulge, he and his men held their place until the Third Army broke through enemy lines, and Winters shortly afterward was promoted to major.

"His leadership example both on and off the battlefield will continue to inspire 'Screaming Eagle' soldiers for years to come," said Lt. Col. Patrick Seiber, a spokesman for the 101st Airborne Division, currently deployed to Afghanistan. "His principles for success on the battlefield are timeless, as they are as critical today in Afghanistan as they were on 'Fortress Europe' during World War II."

After returning home, Winters married his wife, Ethel, in May 1948, and trained infantry and Army Ranger units at Fort Dix in New Jersey during the Korean War. He started a company selling livestock feed to farmers, and he and his family eventually settled in a farmhouse in Hershey, where he later retired. Historian Stephen Ambrose interviewed Winters for the 1992 book "Band of Brothers," upon which the HBO miniseries that began airing in September 2001 was based. The miniseries followed Easy Company from its training in Georgia all the way to the war's end in May 1945. Its producers included actor Tom Hanks and Steve Spielberg. Damian Lewis portrayed Winters.

"Dick Winters was at the Vanguard of representing 'The Greatest Generation' in bringing honor to all his Band of Brothers when he collaborated with Tom Hanks, Stephen Ambrose and me in the mounting of our tribute series," Spielberg said in a statement. "He would not have wanted this credit. He would have simply asked all of us to never forget how his generation served this nation and the world in WWII." Winters himself published a memoir in 2006 titled "Beyond Band of Brothers." In 2009, an exhibit devoted to Winters was dedicated at the Hershey-Derry Township Historical Society. Winters was also the subject of a campaign to raise money to erect a monument in his honor near the beaches of Normandy. Winters talked about his view of leadership for an August 2004 article in American History Magazine.

"If you can," he wrote, "find that peace within yourself, that peace and quiet and confidence that you can pass on to others, so that they know that you are honest and you are fair and will help them, no matter what, when the chips are down."

When people asked whether he was a hero, he echoed the words of his World War II buddy Mike Ranney: "No, but I served in a company of heroes."

"He was a good man, a very good man," Guarnere said. "I would follow him to hell and back. So would the men from E Company."

Arrangements for a public memorial service are pending.

pi_91232814
quote:
De Amerikaanse psychiater van Hermann Göring

door Hans van der Lugt

‘Mijn uren met Hermann Göring.’ Zo zou de titel kunnen luiden van de hervonden, 65-jaar oude aantekeningen van de Amerikaanse psychiater Douglas M. Kelley. In 1946 discussieerden de toen 32-jarige majoor van het Amerikaanse leger en Hermann Göring in een gevangeniscel “urenlang over de Duitse politiek, oorlogsstrategie en de mogelijk uitkomst van het aanstaande [Nürnberg] proces”.

De aantekeningen van Kelley waren tot dusver in handen van zijn familie, zegt de Scientific American, ook al schreef Kelly destijds: “The near destruction of modern culture will have gone for naught if we do not draw the right conclusions about the forces that produced such chaos. We must learn the why of the Nazi success so we can take steps to prevent the recurrence of such evil.”

Kelly was deels gefascineerd door de charmante, ijdele Göring. Maar leerde ook een andere kant.

More forbiddingly, Kelley learned that Goering displayed a terrible flip side to the charm and eloquence he showed on first impression. This man who, as Reich Forestry and Hunting Master, had repeatedly condemned cruelty to animals and drafted humane laws to preserve wildlife, also ordered the 1940 bombing of the defenseless city of Rotterdam in the Netherlands that flattened the city center and left 85,000 people homeless. After Goering matter-of-factly recounted the murder of a close associate that he had once set into motion, Kelley asked how he could bring himself to demand his old friend be killed. “Goering stopped talking and stared at me, puzzled, as if I were not quite bright,” Kelley recalled. “Then he shrugged his great shoulders, turned up his palms and said slowly, in simple, one-syllable words: ‘But he was in my way….’ ”

Tijdens het proces in Nürnberg ging het Göring uiteindelijk om het oordeel van de geschiedenis. “Ik weet dat ik zal hangen”, zei Göring tegen Kelley, “maar over 50, 60 jaar zullen er overal in Duitsland standbeelden van mij staan.”

Kelley kwam uiteindelijk zeer dicht bij Göring te staan, zo dicht dat Göring vroeg of hij zijn dochter wilde adopteren indien er iets met zijn vrouw gebeurde. Begin 1946, terwijl het proces nog liep, onttrok Kelley zich aan een plan om met een collega een boek over de zaak te schrijven en keerde abrupt terug naar de VS. Tussen zijn papieren vond de schrijver een gesigneerde foto van Hermann Göring in gala-uniform.
http://www.nrc.nl/nieuws/(...)-van-hermann-goring/
pi_91357387
14-01-2011

"Binnen 20 jaar is wrak Titanic helemaal opgevreten"



De ijzervretende bacterie, Halmonas Titanicae, verorbert het wrak van de Titanic langzaam maar zeker tot er niets anders dan een grote roestvlek van zal overblijven. Wetenschapster Henrietta Mann denkt dat de Titanic nog amper 15 à 20 jaar heeft. "Veel langer zal het niet duren."

De Titanic, destijds het grootste luxe passagiersschip ter wereld, zonk bijna honderd jaar geleden in april 1912 tijdens haar maidentrip, nadat het op een ijsberg was gebotst.

Na onderzoek van de universiteiten van Halifax in Canada en van Sevilla in Spanje blijkt dat de bacterie zich te goed doet aan het ijzer van het wrak, dat 3,8 km diep op de bodem van de oceaan ligt. De Halmonas Titanicae vrat al 50.000 ton weg van het onzinkbaar gewaande cruiseschip, dat na de crash met de ijsberg doormidden brak en toch zonk. Daarbij kwamen 1517 passagiers om het leven. (jv)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_91357475
14-01-2011

Wiskundige raadsels op oude tabletten

As I was going to St Ives is de eerste zin van een bekend Brits kinderversje, dat een rekenkundig raadsel beschrijft. Dit raadsel blijkt zijn oorsprong te hebben op een meer dan 3600 jaar oude papyrus uit Egypte.

As I was going to St Ives,
I met a man with seven wives.
Each wife had seven sacks,
each sack had seven cats,
each cat had seven kits.
Kits, cats, sacks, wives,
how many were going to St Ives?

Het raadsel hierboven, As I was going to St Ives, is een traditioneel Brits kinderversje en een bekend wiskundig raadsel. De oorsprong van het raadsel bljikt echter al gelegen in het oude Egypte. Dat heeft Milo Gardner ontdekt na een uitgebreide studie van Egyptische manuscripten.

Uit deze zogenaamde Rhind Papyrus blijkt het wiskundige vernuft in het oude Egypte. Het bevat onder meer een puzzel die een boel zevens bevat en een opvallende gelijkenis vertoont met het St Ives raadsel. In plaats van vrouwen, zakken en katten gaat het in de Rhind Papyrus om katten, muizen en graan, maar de essentie is hetzelfde: zeven huizen hebben elk zeven katten, elke kat eet zeven muizen, en elke muis eet zeven graankorrels. Elke graankorrel bevat zeven hekat vezels. (Een hekat is een in het oude Egypte gebruikte volume-eenheid). Het doel is om te bepalen hoeveel dingen er worden beschreven. (Het antwoord staat aan het eind van dit artikel.)



Rhind Papyrus

De Rhind Papyrus werd in 1828 door de Schotse Egyptoloog Alexander Henri Rhind in Thebe gevonden. Dit document dateert uit ongeveer 1650 voor Christus en is daarmee een van de oudst bekende documenten over wiskunde. Het ligt in het British Museum in Londen, waar ook de Egyptian Mathematical Leather Roll gehuisvest is. Andere vergelijkbare tabletten zijn de Moscow Mathematical Papyrus (in het Pushkin State Museum of Fine Arts in Moskou) en de houten Achmim-tabletten (in het Museum van Egyptische Oudheden in Caïro). Afbeelding: © British Museum

De meer dan 3600 jaar oude papyrus beschrijft onder meer methoden voor het meten van de mast en het roer van een schip, formules voor het volume van cilinders en piramiden en de waarde van brood uitgedrukt in liters bier (nuttig voor de ruilhandel!). Sommige tabletten bevatten zelfs vroege benaderingen van het getal pi: op een tablet wordt de waarde 162/92 (= 256/81) gebruikt, wat ongeveer gelijk is aan 3,16 en dus iets boven de werkelijke waarde ligt: 3,14159



Het maken van puzzels is een van de oudste instincten, zegt Marcel Danesi in The New York Times. Danesi is hoogleraar antropologie aan de universiteit van Toronto en een puzzelliefhebber. Documenten als de Rhind Papyrus zijn de eerste puzzelboeken uit de geschiedenis, aldus Danesi. Het maken van puzzels is van alle tijden en van alle culturen. Danesi denkt dat dat komt omdat puzzels eenduidige oplossingen hebben. Als je eruit bent, geeft dat een voldaan gevoel. Daarom lossen veel mensen ook zo graag een sudoku op.

Maar de Egyptische puzzels waren niet alleen recreatief bedoeld. In de Rhind Papyrus wilde de schrijver, bekend als Ahmes, nuttige toepassingen geven en correcte rekenmethoden presenteren. Verder bevat de papyrus tekeningetjes die breuken vertegenwoordigen: 1/2, 1/4, 1/8, 1/16, 1/32 en 1/64. Egyptenaren rekenden met stambreuken, dat zijn breuken met een 1 in de teller.

De problemen in Rhind Papyrus zijn, gemeten naar de huidige maatstaven, niet moeilijk. De uitdaging voor wetenschappers is om te ontcijferen om welke raadsels het precies gaat en de juistheid ervan te controleren. Fouten zijn al gevonden; ook in het op St Ives lijkende raadsel, waarin Ahmes een foutje maakte. Terwijl het toch echt niet zo moeilijk is: de juiste oplossing is 7 + 72 + 73 + 74 + 75 = 19607. (En het antwoord van het Engelse St Ives raadsel is 1 + 1 + 7 + 72 + 73 + 74 = 2802; al hangt het er maar net vanaf hoe je de opgave interpreteert: het is niet gezegd dat die zeven vrouwen (met die zakken en die katjes en babykatjes) met die man meegaan naar St Ives, dus het antwoord 2 (I en a man) is ook verdedigbaar, en zelfs het antwoord 1 (I) is verdedigbaar, omdat de ik-persoon in het versje die man kan zijn tegengekomen tijdens zijn reis naar St Ives, maar dat wil nog niet zeggen dat die man dezelfde bestemming had Zo slecht waren die oude Egyptenaren dus niet: de Rhind-Papyrusversie laat minder ruimte voor verschillende interpretaties!)

(Kennislink)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zondag 16 januari 2011 @ 13:35:38 #179
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_91407531
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
  zondag 16 januari 2011 @ 17:14:36 #180
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_91418234
CSI proves Dr Crippen was innocent: DNA tests reveal remains in the cellar 'were not his wife'

Modern CSI methods have been used to prove Dr Hawley Crippen who gained a reputation as one of the most notorious murderers in British history - did not kill his wife.

The breakthrough comes more than 100 years after he was hanged for allegedly poisoning Cora.

Now scientists say DNA tests show the remains found at the couples home were not hers.


Dr Crippen


Ethel Le Neve

The prosecution said Cora Turner was murdered by her husband Dr Crippen

Police investigating the disappearance of Mrs Crippen had discovered a headless corpse in the coal cellar of her Holloway home. Dr Crippen had already fled with his secretary Ethel Le Neve, and they were on a ship travelling to Canada when they were recognised by the captain.

A piece of flesh featured a scar similar to one Mrs Crippen had on her torso and a jury took less than half an hour to sentence the homeopath to death.

But now scientists at the University of Michigan claim the remains were actually male, the Sunday Express reported.

Tests similar to those used on the Channel 5 drama CSI compared DNA from the remains to samples from Mrs Crippens living relatives and found no match.

Lead scientist David Foran said: Based on genealogical and DNA research, the tissue used to convict Dr Crippen was not that of Cora.

Further DNA testing showed the tissue was male.

The findings were published in the Journal of Forensic Science in America and were co-authored by poisoning expert John Trestrail.

Mr Foran added: All we can say scientifically is, the tissue did not come from Cora.

One possibility is that Crippen murdered someone else and those were the remains discovered. Another possibility is that the celebrated investigators planted the evidence.

The news follows years of campaigning by Dr Crippens supporters to secure an official pardon.

Patrick Crippen, his closest living relative, said last year: It is a celebrated horror case but the prosecution was entirely wrong.


Dr Crippen with Ms Le Neve during their trial for murder. Dr Crippen was found guilty and executed, while his alleged accomplice was acquitted

The DNA evidence and a longer, more sober look at the facts reveals this is a gross miscarriage of justice.

The case for a pardon is being pushed in Britain by self-styled legal expert Giovanni di Stefano - an Anglo-Italian who claims to have worked for notorious clients including Saddam Hussein.

He claims that Britain broke international protocol by executing Dr Crippen, an American citizen, without officially informing the U.S. government.

Mr di Stefano, who has written to the Justice Ministry calling for a pardon, added: 'Dr Crippen was wrongly convicted of the murder of his wife because, as has been scientifically proved, the remains at the house were not those of his wife.

'Our actions can now vindicate the Crippen family and Dr Crippen who, in his last letter, said that "history will prove I am no murderer".'

Mr di Stefano said he was seeking the help of the American Ambassador to address the alleged breach of protocol over the execution.

He said he had also written to the governor of Pentonville prison demanding the return of Dr Crippen's body, which is buried in a grave inside the jail.

Read more: http://www.dailymail.co.u(...)e.html#ixzz1BDPbeS00
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
pi_91420019
27 BC The title Augustus is bestowed upon Gaius Julius Caesar Octavian by the Roman Senate.
  zondag 16 januari 2011 @ 17:50:14 #182
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_91420042
quote:
1s.gif Op zondag 16 januari 2011 17:49 schreef Romanus het volgende:
27 BC The title Augustus is bestowed upon Gaius Julius Caesar Octavian by the Roman Senate.
:?
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
pi_91420128
quote:
1s.gif Op zondag 16 januari 2011 17:50 schreef Lord_Vetinari het volgende:

[..]

:?
Oh moest het in het nieuws zijn? In ieder geval. Op deze dag, 2028 jaar geleden kreeg Octavianus de naam Augustus (de verhevene) van de senaat
  zondag 16 januari 2011 @ 17:53:20 #184
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_91420190
quote:
1s.gif Op zondag 16 januari 2011 17:51 schreef Romanus het volgende:

[..]

Oh moest het in het nieuws zijn?
De titel van dit topic had natuurlijk een hint kunnen zijn....
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
pi_91502327
17-01-2011

'Val van Romeinse Rijk af te lezen uit boomstammen'

AMSTERDAM – De opkomst en ondergang van grote beschavingen in Europa is gedeeltelijk terug te vinden in de structuur van oude boomstammen. Dat beweren Zwitserse wetenschappers.


© Thinkstock

Politieke instabiliteit in Europa ging in de afgelopen 2500 jaar vaak samen met klimaatsverandering. Daardoor is bijvoorbeeld de val van het Romeinse Rijk min of meer af te lezen uit de jaarringen van boomstammen.

Dat schrijven onderzoekers van het Zwitserse instituut voor Bos, Sneeuw en Landschap in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

“Als we 2500 jaar terug kijken, zijn er verschillende voorbeelden te vinden waarbij klimaatsverandering grote impact had op de menselijke geschiedenis”, verklaart hoofdonderzoeker Ulf Büntgen op BBC News.

De wetenschappers baseren hun conclusies op een studie waarbij jaarringen in 9000 eikenhouten voorwerpen uit de afgelopen 2500 jaar werden bestudeerd.

Voedingsstoffen

De ringen in boomstammen worden over het algemeen breder in jaren waarin er een overvloed aan water en voedingsstoffen is. Als de omstandigheden minder gunstig zijn, ontstaan er juist smalle ringen in het hout.

Uit het onderzoek blijkt dat politieke omwentelingen in Europa vaak samengingen met instabiele klimatologische tijden.

Voorspoed

“Tijdens periodes van voorspoed in het Romeinse tijd en in de Middeleeuwen waren de zomers vaak warme en vochtig”, schrijven de onderzoekers. “Maar toenemende onstabiliteit in het klimaat van 250 tot 600 na Christus viel samen met de val van het westelijke Romeinse rijk en de periode van grote migraties.”

“We waren ons al een tijdje bewust van de grote datasets in bomen. Nu hebben we ze samengebracht en geanalyseerd om klimaatsignalen te kunnen interpreteren.”

© NU.nl/Dennis Rijnvis

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_91600895
19-01-2011

Skelet Graaf van Egmont moet in Zottegemse kerk blijven

Het skelet van de onthoofde Graaf van Egmont en zijn vrouw Sabina van Beieren moet in een bronzen sarcofaag in de crypte van een Zottegemse kerk blijven. Dat adviseert Ruimte en Erfgoed Oost-Vlaanderen.



Lamoraal I van Gavere, Graaf van Egmont (1522-1568) Het stadsbestuur wil het skelet van de opstandige katholiek verhuizen naar een grotere kelder in het kasteel van Egmont, want in de crypte kunnen maar drie mensen tegelijk binnen.

Lamoraal I van Gavere, Graaf van Egmont (1522-1568), werd samen met Graaf van Hoorne op 5 juni 1568 op de Grote Markt in Brussel onthoofd door de hertog van Alva, de Spaanse generaal en gouverneur van de Nederlanden. De twee edelmannen verzetten zich, samen met prins Willem van Oranje, tegen de Beeldenstorm en de Inquisitie.

De stad Zottegem was van plan om de sarcofagen te verhuizen naar de kelder van het kasteel van Egmont. De twee lichamen liggen sinds 1857 begraven in de crypte van de Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk. Het hart van de graaf ligt samen met de harten van zijn jongere broer Karel en hun oudste zoon Filips in een bronzen koffer.

Ontgoocheld
Ruimte en Erfoed contacteerde voor haar advies academici en zocht voorbeelden hoe andere historische figuren begraven werden. De erfgoedorganisatie stelt dat de graaf er duidelijk voor koos om als katholiek bij zijn familie in de parochiekerk begraven te worden en zelfs niet in de privékapel van zijn kasteel. De nieuwe rustplaats, een voorraadkelder, zou hem "onwaardig" zijn.

Vanuit een "menswaardige behandeling" moeten de resten ook in de gesloten sarcofaag blijven. Ruimte en Erfgoed stelt wel een aantal alternatieven voor hoe Zottegem het graf van Egmont meer toeristisch kan uitspelen.

"We zijn bijzonder ontgoocheld," aldus burgemeester Herman De Loor. "Het schepencollege zal zich beraden of er beroep wordt aangetekend." (belga/mvdb)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_91600954
19-01-2011

Graf 800 jaar voor Christus ontdekt

ZUTPHEN - Archeologen hebben in Zutphen een urn gevonden die dateert uit 800 jaar voor Christus. De vondst werd gedaan tijdens opgravingen bij sportcomplex 't Meijerink, zo maakte de gemeente Zutphen woensdag bekend.


© ANP

Het gaat om een graf van een gecremeerde vrouw, die met uitzonderlijke sieraden was uitgedost. Volgens de gemeente gaat het voor Nederlandse begrippen om een uniek graf.

De vondst van onder meer Keltische glazen armbanden wijst op Keltische invloeden die noordelijker reikten dan tot nu toe werd aangenomen.

De vondsten zijn 20 en 21 januari te bezichtigen in het gebouw De Kaardebol in Zutphen.

© ANP

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_91601082
19-01-2011

Graftombe van Caligula gevonden

Nadat de politie in de nabijheid van het meer van Nemi - ook wel Speculum Dianae (Spiegel van Diana) genoemd -, ten zuiden van Rome in de Albaanse Heuvels, een man arresteerde die een 2,5 meter grote beeltenis van Gaius Caesar Augustus Germanicus, postuum algemeen bekend geraakt als Caligula, naar het buitenland wou smokkelen werd de vermoedelijke graftombe van Caligula gevonden.



De bekende Romeinse princeps van Rome (van 37 tot 41) was een waanzinnige tiran, sliep regelmatig met zijn zussen, doodde voor zijn plezier, roofde niet-Italiaanse kunstschatten en wou zijn lievelingspaard Incitatus als consul aanstellen. Mede door de talrijke schandaalverhalen over Caligula werd hij door zijn tijdgenoten als een krankzinnige keizer omschreven.

Caligula had een villa, een drijvende tempel en een drijvend paleis in de omgeving van het meer van Nemi. De meeste monumenten die Caligula liet bouwen werden na zijn dood - Caligula werd vermoord door de Pretoriaanse garde, zijn eigen keizerlijke lijfwacht - vernietigd. De funderingen werden tijdens de dictatuur van Benito Mussolini gevonden, maar raakten zo goed als vernietigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat is één van de redenen waarom archeologen enthousiast zijn om de overblijfselen van Caligula op te graven.

Het beeld dat de Italiaanse kunstsmokkelaar wou helen had een paar militaire (marmeren) caligae-sandalen aan. Caligula (wat zoveel betekent als kleine laars) ontleende zijn bijnaam aan het feit dat hij als kleine jongen al in een miniatuuruniform en op caligae in soldatenkampementen rondliep. De waarde van het beeld (gemaakt uit zeldzaam Grieks marmer) wordt op circa 1 miljoen euro geschat.



De politie is er van overtuigd dat het marmeren beeld uit de graftombe van Caligula kwam. Tijdens het verhoor van de kunstdief bracht deze hen naar de plaats waar hij het beeld opgegraven had. Omdat archeologen de hoop koesteren dat er nog meer van Caligulas erfenis te vinden is zijn de opgravingen daar vandaag al van start gegaan.

(Grenswetenschap)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_91647567
20-01-2011

Eeuwenoude graftombe ontdekt in Peru

Peruaanse archeologen hebben een eeuwenoude graftombe ontdekt van een edelman uit de tijd voordat de Europeanen voet zetten op het Amerikaanse continent.

De 1100 jaar oude graftombe werd gevonden in de regio Lambayeque in het noorden van Peru en behoorde toe aan een edele uit de Sicán-cultuur. De dode was begraven, zittend op een draagstoel, met een masker, een kroon en andere gouden en zilveren voorwerpen die erop duiden dat hij veel aanzien genoot.

De Sicán-cultuur ontstond rond 750 en beleefde zijn hoogtijdagen tussen 900 en 1100. In 1375 werd het gebied van de Sicán ingelijfd door de Chimú, die een kleine honderd jaar later op hun beurt werden overwonnen door de Inca's. (anp/vsv)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_91647613
20-01-2011

'Romeinse grens als werelderfgoed'

ARNHEM - De oude Romeinse grens in Nederland moet op de internationale UNESCO werelderfgoedlijst komen te staan.



Dat idee hebben de provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland samen met betrokken gemeentes donderdag neergelegd bij staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur.

De grens van het Romeinse rijk liep van 57 v Chr. tot 400 n Chr. door Nederland en staat bekend als de Limes. De grens loopt van Katwijk langs Arnhem naar Duitsland.

Delen van de grens in Engeland, Schotland en Duitsland zijn al aangewezen als werelderfgoed en delen in Oostenrijk, Hongarije en Kroatië worden binnenkort voorgedragen, aldus de drie provincies.

Toerisme

De Limes is het grootste archeologische monument van Nederland, stellen de provincies in hun verzoek.

Vorig jaar kwamen Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland al overeen samen te werken aan bescherming van de oude Romeinse grens en aan toerisme en educatie.

© ANP

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_91662342
quote:
'Adolf Hitler was een lafaard'
Artikel in Historisch Nieuwsblad over Hitlers oorlogsmythe

20-jan-2011Redactie Duitslandweb

Adolf Hitler sprak graag over zijn heldendaden in de Eerste Wereldoorlog. Maar in werkelijkheid was hij een lafaard. Dat is deze maand te lezen in het Historisch Nieuwsblad. Het blad besteedt aandacht aan Hitlers rol in de oorlog en de oorlogsmythe die hij zelf creëerde.

Als je Hitlers beweringen in Mein Kampf en zijn toespraken moet geloven, heeft hij Duitsland heldhaftig verdedigd aan het front tijdens WO I. Zijn medesoldaten schetsen in hun aantekeningen een heel ander beeld. De Oostenrijker was volgens hen een Etappenschwein, een lafaard die steeds uit het bereik van de vijand wist te blijven. Zij moesten na de oorlog dan ook niets van hem hebben.
De nieuwe inzichten over Hitlers bestaan als soldaat in de Eerste Wereldoorlog zijn het resultaat van een nieuwe studie van Thomas Weber. De Britse historicus bestudeerde de archieven van het regiment waarin Hitler tijdens de oorlog diende. Hij deed hierbij spectaculaire ontdekkingen, aldus historicus Johannes Houwink ten Cate in het Historisch Nieuwsblad. Niemand was nog op het idee gekomen de archieven van zijn regiment op te vragen. Die tonen aan dat Hitlers bewering dat hij een oorlogsheld was, niet klopte. Het tijdschrift wijdt deze maand een artikel aan Webers nieuwe boek.
Hetzelfde nummer besteedt ook aandacht aan de dagboeken van Joseph Goebbels, voor het eerst in het Nederlands vertaald door historicus Willem Melching. De Nederlandse editie van de aantekeningen van Hitlers Propagandaminister verschijnt dit voorjaar. In het Historisch Nieuwblad een voorpublicatie. Uit Goebbels aantekeningen blijkt hoezeer de nazis elkaar wantrouwden en tegen beter weten in doorvochten, schrijft Melching in het tijdschrift.
De artikelen zijn te lezen in het Historisch Nieuwsblad van januari 2011. Het boek van Thomas Weber verschijnt komend voorjaar in Nederland onder de titel Hitlers Eerste Oorlog. Joseph Goebbels, Hitlers spindoctor is de titel van de Nederlandse vertaling van Goebbels dagboeken door Willem Melching.
http://www.duitslandweb.n(...)+soldaat_x0027_.html
pi_91785991
21-01-2011

Resten uit Steentijd ontdekt in Kruishoutem-Deinze

Op de grens tussen Kruishoutem en Deinze, waar binnenkort gestart wordt met de aanleg van een glastuinbouwzone, zijn sporen uit de Midden-Steentijd teruggevonden. "Voor deze regio in het zuiden van Oost-Vlaanderen is het de eerste keer dat zoveel sporen uit de periode 9.000 tot 4.000 voor Christus zijn teruggevonden", aldus archeoloog Karl Cordemans van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM).

Op het 33 hectare groot terrein van Stokstorm werden proefsleuven gegraven en op 230 plaatsen boringen uitgevoerd. "In de uitgezeefde monsters vonden we kleine vuursteenschilfers die wijzen op de bewerking van vuursteen. Aan de oppervlakte vonden we eerder al een rondom mooi afgewerkt vingernagelschrabbertje en fragmenten van microklingen (mesjes)", zegt Cordemans. Tijdens het onderzoek kwamen ook twee haardkuilen aan het licht.

Verrassing
De archeologen dachten niet dat ze sporen uit de Midden-Steentijd zouden aantreffen, omdat die in Oost-Vlaanderen vooral langs de Oude Kale in het Meetjesland en de Moervaartdepressie in het Waasland teruggevonden werden.

Water
De bewoners leefden tussen 11.000 en 6.000 jaar geleden op een kleine zandrug waarlangs nu de Karreweg loopt. "De nabij gevonden moerasmergel in de bodem duidt op de aanwezigheid van een meertje, ontstaan na de laatste ijstijd", aldus Cordemans. "Dat verklaart wellicht waarom de mensen er tijdelijke kampen opsloegen, want er was zoet water en waterwild voorradig." (belga/sam)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 25 januari 2011 @ 07:54:09 #193
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_91835898
De Egyptische antiquiteitenraad heeft een verzoek ingediend bij het Neues Museum in Berlijn voor de teruggave van een 3300 jaar oude buste van koningin Nefertiti. Dat heeft het hoofd van de raad, Zahi Hawass, maandag gezegd. Het borstbeeld wordt al tientallen jaren in Berlijn tentoongesteld.

De buste dateert van de veertiende eeuw voor Christus en staat bovenaan de lijst van antiquiteiten die Egypte terug wil. Het land heeft sinds 2002 zo'n vijfduizend kunstvoorwerpen teruggekregen van musea en particuliere verzamelaars in de hele wereld.

Duitsland heeft vergelijkbare verzoeken voor teruggave van de buste in het verleden afgewezen, omdat het beeld legaal in Duitsland zou zijn en bovendien te fragiel zou zijn om te vervoeren. Volgens Egypte is het borstbeeld in 1913 echter met behulp van vervalste documenten uit Egypte meegenomen.

"Dit is geen officieel verzoek om teruggave door de Egyptische staat aan Duitsland", zei Andreas Peschke, woordvoerder van het Duitse ministerie van buitenlandse zaken. "Een dergelijk verzoek om teruggave moet gericht zijn van regering tot regering, en dat is niet het geval."

Van de FP. Bild.de reageert:

Obwohl WIR sie ausgegraben haben

Tja, dat Duitsers niet wakker liggen van het roven van kunstwerken was bekend. Maar ik had toch de indruk dat die houding na 1945 wel verleden tijd was. Blijkbaar niet, dus...
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
pi_91836046
quote:
1s.gif Op dinsdag 25 januari 2011 07:54 schreef Lord_Vetinari het volgende:
De Egyptische antiquiteitenraad heeft een verzoek ingediend bij het Neues Museum in Berlijn voor de teruggave van een 3300 jaar oude buste van koningin Nefertiti. Dat heeft het hoofd van de raad, Zahi Hawass, maandag gezegd. Het borstbeeld wordt al tientallen jaren in Berlijn tentoongesteld.

De buste dateert van de veertiende eeuw voor Christus en staat bovenaan de lijst van antiquiteiten die Egypte terug wil. Het land heeft sinds 2002 zo'n vijfduizend kunstvoorwerpen teruggekregen van musea en particuliere verzamelaars in de hele wereld.

Duitsland heeft vergelijkbare verzoeken voor teruggave van de buste in het verleden afgewezen, omdat het beeld legaal in Duitsland zou zijn en bovendien te fragiel zou zijn om te vervoeren. Volgens Egypte is het borstbeeld in 1913 echter met behulp van vervalste documenten uit Egypte meegenomen.

"Dit is geen officieel verzoek om teruggave door de Egyptische staat aan Duitsland", zei Andreas Peschke, woordvoerder van het Duitse ministerie van buitenlandse zaken. "Een dergelijk verzoek om teruggave moet gericht zijn van regering tot regering, en dat is niet het geval."

Van de FP. Bild.de reageert:

Obwohl WIR sie ausgegraben haben

Tja, dat Duitsers niet wakker liggen van het roven van kunstwerken was bekend. Maar ik had toch de indruk dat die houding na 1945 wel verleden tijd was. Blijkbaar niet, dus...
Die buste moet zijn waar ze hoort: in Egypte!
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_91836056
25-01-2011

'Hallucinaties Chopin gevolg van epilepsie'

PARIJS - De Poolse componist Frederic Chopin geldt als een bij uitstek romantische kunstenaar. Dat beeld is versterkt door zijn Franse minnares George Sand, die in haar geschriften lyrisch schreef over de geestrijke visioenen van haar geliefde.



''De geesten riepen hem en grepen hem bij de keel. In plaats van dat hij zijn vader en vriend naar hem zag glimlachen in de straal van geloof, sloeg hij hun vleesloze gezicht van zich af en worstelde zich uit onder de greep van hun ijzige handen'', schreef Sand.

Twee Spaanse neurologen hebben echter een andere visie op de hallucinaties van de componist, die vooral bekend werd door zijn werken voor piano en in 1849 op 39-jarige leeftijd in Parijs stierf.

Hun studie is verschenen in Medical Humanities, een blad van de Britse artsenorganisatie British Medical Association.

Epilepsie

Manuel Vazquez Caruncho en Francisco Branas Fernandez sloegen zich door verslagen van tijdgenoten en brieven van Chopin heen en komen tot de conclusie dat hij aan epilepsie leed. Het is een kwestie van eliminatie: andere oorzaken sluiten zij uit.

Zo kunnen hallucinaties het gevolg van migraine zijn, maar dan kunnen ze wel een half uur duren. De zinsbegoochelingen van de componist waren uiterst kort, soms zelfs enkele seconden.

Ook schizofrenie achten de twee neurologen onwaarschijnlijk, omdat die gewoonlijk met het horen van stemmen gepaard gaat.

Visioenen

Chopin gebruikte opium om de pijn als gevolg van zijn vele lichamelijke kwalen te verlichten, maar het soort hallucinaties dat hij had, komen niet overeen met visioenen als gevolg van het gebruik van het verdovende middel. Bovendien had de componist vele jaren voor hij opium ging gebruiken, al hallucinaties.

Daarom, zo schrijven de twee neurologen, blijft epilepsie over. Die kan gepaard gaan met korte, stereotype visioenen van de soort waaraan Chopin leed.

Zij wijzen erop dat artsen in de dagen van Chopin epilepsie gemakkelijk over het hoofd zagen. Zij moeten echter erkennen dat hun artikel is gebaseerd op een ''een diagnostische veronderstelling''.

© ANP

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 25 januari 2011 @ 11:42:47 #196
111528 Viajero
Who dares wins
pi_91841333
quote:
1s.gif Op dinsdag 25 januari 2011 08:14 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Die buste moet zijn waar ze hoort: in Egypte!
Voor mij ligt Berlijn dichterbij dan Cairo, dus ik ga liever naar Berlijn om hem te zien. Als we alle kunst en historische werken naar het land van herkomst terugbrengen dan kan je ze alleen nog in het land van herkomst zien. En dan heeft bv naar the British Museum, Louvre of Museeninsel gaan nauwelijks zin meer. Daarnaast zouden de poorten van Babylon (nu ook in Berlijn, oorspronkelijk uit Irak) dan waarschijnlijk in 2003 verwoest of aan een priveverzamelaar verkocht zijn.
It really is just like a medieval doctor bleeding his patient, observing that the patient is getting sicker, not better, and deciding that this calls for even more bleeding.
  dinsdag 25 januari 2011 @ 11:49:39 #197
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_91841594
quote:
1s.gif Op dinsdag 25 januari 2011 11:42 schreef Viajero het volgende:

[..]

Voor mij ligt Berlijn dichterbij dan Cairo, dus ik ga liever naar Berlijn om hem te zien. Als we alle kunst en historische werken naar het land van herkomst terugbrengen dan kan je ze alleen nog in het land van herkomst zien. En dan heeft bv naar the British Museum, Louvre of Museeninsel gaan nauwelijks zin meer. Daarnaast zouden de poorten van Babylon (nu ook in Berlijn, oorspronkelijk uit Irak) dan waarschijnlijk in 2003 verwoest of aan een priveverzamelaar verkocht zijn.
Oneens. Het spul is genaast uit de landen, waar het onderdeel is van hun historie en van de cultuur. Excessen, zoals in Irak, zijn natuurlijk geen reden om dan maar de boel leeg te jatten. Bovendien, enig idee hoeveel er verloren is gegaan bij bombardementen in WO2? Dus het Grote Westen is geen garantie dat spul heel blijft.

Ik ben van mening, dat spullen in het land horen waar ze vandaan komen. Dat het dan moeilijker wordt om dingen te bekijken, so be it. Maar ik denk dat jij ook gaat steigeren als Italië hier een opgraving doet, een tempel ontdekt en het ding in stukjes en beetje meeneemt naar Rome om in een museum te zetten.
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
  dinsdag 25 januari 2011 @ 11:56:40 #198
111528 Viajero
Who dares wins
pi_91841864
quote:
1s.gif Op dinsdag 25 januari 2011 11:49 schreef Lord_Vetinari het volgende:

[..]

Oneens. Het spul is genaast uit de landen, waar het onderdeel is van hun historie en van de cultuur. Excessen, zoals in Irak, zijn natuurlijk geen reden om dan maar de boel leeg te jatten. Bovendien, enig idee hoeveel er verloren is gegaan bij bombardementen in WO2? Dus het Grote Westen is geen garantie dat spul heel blijft.

Ik ben van mening, dat spullen in het land horen waar ze vandaan komen. Dat het dan moeilijker wordt om dingen te bekijken, so be it. Maar ik denk dat jij ook gaat steigeren als Italië hier een opgraving doet, een tempel ontdekt en het ding in stukjes en beetje meeneemt naar Rome om in een museum te zetten.
Vooral omdat dat dat geldverspilling zou zijn, ze hebben in Italie zoveel tempels dat ze niet weten wat ze ermee moeten.

Maar wil je dan ook alle Hollandse meesters terugbrengen naar Nederland, of is het alleen zielig voor derde wereld landen dat hun cultuur over de hele wereld verspreid en bewonderd wordt?
It really is just like a medieval doctor bleeding his patient, observing that the patient is getting sicker, not better, and deciding that this calls for even more bleeding.
  dinsdag 25 januari 2011 @ 12:01:44 #199
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_91842066
quote:
1s.gif Op dinsdag 25 januari 2011 11:56 schreef Viajero het volgende:

[..]

Vooral omdat dat dat geldverspilling zou zijn, ze hebben in Italie zoveel tempels dat ze niet weten wat ze ermee moeten.

Maar wil je dan ook alle Hollandse meesters terugbrengen naar Nederland, of is het alleen zielig voor derde wereld landen dat hun cultuur over de hele wereld verspreid en bewonderd wordt?
Er zijn genoeg Hollandse meesters in Nederland over. Bovendien vind ik dat niet echt te vergelijken. Die schilderijen zijn bovendien niet gejat (meestal), maar gekocht. In de 19e en begin 20e eeuw dacht Europa dat ze alles bezaten en jatten mee wat ze hebben wilden. Tot hele obelisken aan toe. Als jouw fiets gejat wordt en je weet wie hem heeft, wil je hem toch ook terug?
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
  dinsdag 25 januari 2011 @ 12:04:01 #200
111528 Viajero
Who dares wins
pi_91842146
quote:
1s.gif Op dinsdag 25 januari 2011 12:01 schreef Lord_Vetinari het volgende:

[..]

Er zijn genoeg Hollandse meesters in Nederland over. Bovendien vind ik dat niet echt te vergelijken. Die schilderijen zijn bovendien niet gejat (meestal), maar gekocht. In de 19e en begin 20e eeuw dacht Europa dat ze alles bezaten en jatten mee wat ze hebben wilden. Tot hele obelisken aan toe. Als jouw fiets gejat wordt en je weet wie hem heeft, wil je hem toch ook terug?
Zullen we trouwens hier verder gaan?

Teruggeven van kunst/archeologische schatten (nav Nefertiti)

Om niet teveel offtopic te gaan hier. :)
It really is just like a medieval doctor bleeding his patient, observing that the patient is getting sicker, not better, and deciding that this calls for even more bleeding.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')