abonnement bol.com Unibet Coolblue
  maandag 8 november 2010 @ 10:16:39 #101
177114 Demon_Hunter
Tell the truth and then run.
pi_88464618
2700 jaar oude tuin ontdekt nabij Jeruzalem

Wetenschappers hebben nabij een kibboets in Israël de restanten van een tuin uit het jaar 700 voor Christus gevonden. Het gaat om een koninklijke tuin waar de vorst relaxte. De tuin was in die tijd het ultieme statussymbool en zou een prominente ligging hebben gehad waardoor deze goed te zien was. We hebben een hele zeldzame vondst gedaan, meent archeoloog Oded Lipschits.

Eén van de belangrijkste kenmerken van deze bijzondere tuin in Ramat Rachel is diens irrigatiesysteem. Het feit dat de koning in staat was om zijn tuin midden in dit woestijnachtige gebied van water te voorzien, getuigt van grote macht. Maar het moet er ook prachtig uitgezien hebben. Met open kanalen, gesloten tunnels en weelderige watervallen. Het zijn oude taferelen die wetenschappers nog nooit buiten Mesopotamië hadden gezien.

Oorlog
De wetenschappers weten niet wie de tuin heeft aangelegd of wie er opdracht toe gaf. Het gebied werd tussen de zevende en vierde eeuw voor Christus gebruikt, maar kreeg in die tijd veel oorlogen en machtswisselingen te verduren, waardoor onduidelijk blijft welk volk en welke vorst opdracht gaf tot de aanleg van de tuin.

Zorgvuldig
Bij het onderzoek naar de tuin komen diverse wetenschappelijke domeinen aan bod. Zo wordt er gekeken naar de planten en dieren die er leefden en gaan geologen de samenstelling van de grond na. Een goede opgraving voorziet toekomstige onderzoekers van essentiële informatie, meent onderzoeker Boaz Gross. We ontcijferen heel zorgvuldig wat we hier voor ons hebben. Dit is uniek.

http://www.scientias.nl/2(...)abij-jeruzalem/19241
Minds are like parachutes. They only function when open.
  maandag 8 november 2010 @ 10:18:02 #102
177114 Demon_Hunter
Tell the truth and then run.
pi_88464653
Neanderthalers hadden heftig seksleven

Wie bij Neanderthalers denkt aan goeiige en saaie mensen, moet diens oordeel na een opmerkelijk wetenschappelijk onderzoek herzien. Het leven van Neanderthalers was een stuk spannender dan dat. Volgens de onderzoekers wijzen de gefossiliseerde vingers van Neanderthalers erop dat zij veel heel veel seks en sekspartners hadden.

De onderzoekers vergeleken de fossiele resten van de Ardipithecus ramidus (deze leefde zon 4,4 miljoen jaar geleden) met die van de Australopithecus afarensis (deze leefde zon drie tot vier miljoen jaar geleden), Neanderthalers (deze verdwenen 28.000 jaar geleden) en een vroege vorm van de Homo sapiens. Ze letten daarbij vooral op de verhoudingen tussen de ring- en wijsvinger.

Androgenen
Uit eerder onderzoek is namelijk gebleken dat blootstelling aan sekshormonen (androgenen) in de baarmoeder de lengte van de vingers en het gedrag van het kindje beïnvloeden. Veel androgenen zorgt ervoor dat de vierde vinger in verhouding met de tweede vinger veel langer wordt. En kinderen met zon langere ringvinger zijn weer competitiever en hebben aanzienlijk meer wisselende seksuele contacten.

WIST U DAT
wetenschappers onlangs de slaapkamer van een Neanderthaler hebben gevonden?
Resultaat
Het onderzoek suggereert dat de Ardipithecus ramidus willekeurige sekspartners had: zijn ringvinger was in verhouding aardig lang. De Australopithecus afarensis was een stuk selectiever, zo vertelt zijn fossiele vinger. De Neanderthaler en de vroege Homo sapiens hebben in verhouding weer een lange ringvinger en gaan dus graag voor meerdere partners.

Nader onderzoek
De onderzoekers moeten bekennen dat hun aanpak vrij nieuw is en dat verder onderzoek nodig is om het sociale gedrag van Neanderthalers verder uit te diepen. Meer fossiele resten van de Neanderthaler moet uitwijzen of alle Neanderthalers een lange ringvinger hadden.

Het onderzoek brengt nieuwe vragen met zich mee. Soorten die bereid zijn om meerdere sekspartners te hebben, hebben evolutionair gezien een voorsprong op monogame soorten. Het is dus logisch dat de vroege mens diens kansen spreidde. Maar wanneer is de mens overgestapt op een monogaam bestaan? En waarom?

http://www.scientias.nl/n(...)ftig-seksleven/19031
Minds are like parachutes. They only function when open.
  Admin maandag 8 november 2010 @ 10:27:33 #103
2589 crew  yvonne
On(t)deugend
pi_88464910
quote:
1s.gif Op maandag 8 november 2010 08:34 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
06-11-2010

Wereld telt nog twee levende oorlogsveteranen van WOI

Enkele dagen voordat de wereld op 11 november, wapenstilstandsdag, het einde van WOI herdenkt, telt de wereld nog precies twee nog min of meer levende veteranen van de slachtpartij van de Europese loopgraven.

De eer, als laatste oorlogsveteraan begraven te worden een kleine eeuw nadat miljoenen hem al voorgingen, is weggelegd voor de op 3 maart 1901 geboren, in Australië wonende Brit Claude Choules of de 109-jarige Amerikaan Frank Buckles. Choules trad in 1916 toe tot de Royal Navy en bevocht 'de Duitser' aan boord van de HMS Revenge in de Noordzee. Ook in WOII was Choules, als Australische marinier, actief. Buckles diende in Frankrijk als ambulancier.

De laatste Belgische oorlogsveteraan, Cyriel Barbary, stierf in 2004 op de gezegende leeftijd van 105. De laatste Canadese overlevende blies in februari dit jaar zijn laatste adem uit. (belga/ddh)

(HLN)
Pffft, ja, overlevenden ja, oorlogsveteranen?
Discutabel.
Claude Choules heeft geen gevechtsacties meegemaakt
Buckles was ook niet betrokken in action.
Dan is er nog een engelse dame die ook als veteraan aangemerkt wordt, ze werd serveerster bij de RAF in 1918, maar voor 'ons' is er met het overlijden van Harry Patch een einde gekomen aan de zgn veteranen.
Yvonne riep ergens: Static is gewoon Static, je leeft met hem of niet.
Geen verborgen agenda's, trouw, grote muil, lief hartje, bang voor bloed, scheld FA's graag uit voor lul.


Op dinsdag 26 oktober 2021 16:46 schreef Elan het volgende:
Hier sta ik dan weer niet van te kijken Zelfs het virus is bang voor jou.
pi_88584295
10-11-2010

Unieke opgraving boerderijen Nieuwe Steentijd

VELDHOVEN - Bij opgravingen bij een uitbreiding van een bedrijventerrein in Veldhoven zijn sporen aangetroffen van boerderijen uit de Nieuwe Steentijd. De sporen en vondsten dateren uit ongeveer 3000 voor Christus. Dat heeft de gemeente Veldhoven woensdag bekendgemaakt.


© ANP

Bij de opgraving zijn minstens vier boerderijen aangetroffen. Het grootste huis is 35 bij 6 meter. Dat is veel groter dan vergelijkbare boerderijen uit die periode. Bovendien zijn er honderden potscherven en vuurstenen werktuigen gevonden.

De boerderijen stammen uit dezelfde tijd als de hunebedden in Drenthe. Daarnaast zijn er op hetzelfde terrein resten aangetroffen van ongeveer tien gebouwen uit de Bronstijd, ongeveer 1500 voor Christus.

De opgraving op het terrein is in december 2009 afgerond. Het afgelopen jaar is gebruikt om het materiaal te analyseren.

© ANP

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_88584319
10-11-2010

Museum geeft kunst Toetanchamon terug

NEW YORK - Een Amerikaans kunstmuseum gaat negentien relieken uit de tombe van de legendarische Egyptische farao Toetanchamon teruggeven aan Egypte.
Het Metropolitan Museum of Art in New York retourneert onder meer een klein, bronzen beeld van een hond, een beeld van een sfinx en een stuk armband, gemaakt van lapis lazuli.

''Dankzij de vrijgevigheid en het ethische gedrag van het Metropolitan Museum kunnen deze voorwerpen uit de tombe van Toetanchamon herenigd worden met de andere schatten van deze kindkoning'', aldus het Egyptische hoofd van oudheidkundige zaken, Zahi Hawass woensdag.



Kruistocht

De kunstwerken kwamen tussen 1920 en 1940 in het bezit van het museum, hoewel de stukken volgens de regels nooit Egypte hadden mogen verlaten.

Volgens het museum kwamen de relieken uit de erfenis van archeoloog Howard Carter, die de graftombe van Toetanchamon in 1922 ontdekte.

Hawass is al jaren bezig aan een kruistocht om alle bekende Egyptische artefacten terug te halen uit het buitenland. Hij zegt sinds 2003 al meer dan vijfduizend objecten te hebben teruggehaald naar Egypte.

Giza

De negentien objecten zijn nog tot juni 2011 in New York te zien, daarna gaan ze naar Egypte.

Uiteindelijk moeten ze terecht komen in een museum dat de hele collectie voorwerpen uit de tombe van Toetanchamon tentoon gaat stellen in Giza. Dat museum opent waarschijnlijk in 2012 zijn deuren.

Farao Toetanchamon leidde het oude Egypte van 1333 tot 1324 voor Christus. Toen hij stierf, was hij pas 19 jaar oud. Vermoedelijk ging hij dood aan malaria.

© ANP

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_88584776
quote:
1s.gif Op maandag 8 november 2010 10:27 schreef yvonne het volgende:

[..]



Pffft, ja, overlevenden ja, oorlogsveteranen?
Discutabel.
Claude Choules heeft geen gevechtsacties meegemaakt
Buckles was ook niet betrokken in action.
Dan is er nog een engelse dame die ook als veteraan aangemerkt wordt, ze werd serveerster bij de RAF in 1918, maar voor 'ons' is er met het overlijden van Harry Patch een einde gekomen aan de zgn veteranen.
Thanks voor de info :)

Claude Stanley Choules (Wyre Piddle, 3 maart 1901) is op 109-jarige leeftijd de laatste overgebleven veteraan die in beide wereldoorlogen heeft meegevochten na het overlijden van Bill Stone en de laatste Britse veteraan door het overlijden van Harry Patch op 25 juli 2009. Gedurende de Eerste Wereldoorlog vocht hij met de Britse Royal Navy en gedurende de Tweede Wereldoorlog met de Australische marine
In 1916 ging hij bij de Royal Navy. In 1918 was hij ooggetuige van de Duitse overgave.
In 1926 emigreerde hij naar Australië en ging daar bij de marine. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht hij mee met de Australische marine.
Zelfs na de oorlog bleef hij in het leger, maar op de leeftijd van 55 jaar (1956) moest hij met pensioen gaan. Momenteel woont hij in Perth, West-Australië.

Frank Buckles
Toen de Verenigde Staten in 1917 Duitsland de oorlog verklaarde meldde hij zich meteen aan voor het leger. Toentertijd was hij pas 16 jaar (hij beweerde ouder te zijn), maar hij verzon een smoes toen ze hem naar zijn geboortecertificaat vroegen: Hij zei dat er in zijn tijd in de staat Missouri nog geen geboortecertificaten waren en dat het enige bewijs was dat hij had een briefje was in de bijbel van zijn familie, maar hij had geen zin om de bijbel op te halen
In Frankrijk reed hij ambulances en motorfietsen achter het front. Na de Duitse overgave leidde Buckles Duitse krijgsgevangenen terug naar Duitsland. Na zijn militaire dienst ging hij bij de White Star Line werken.

Jawel hoor, veteranen
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_88623708
11-11-2010

Oudste embryo’s van dinosaurussen ontdekt

AMSTERDAM – Canadese wetenschappers zijn bij een onderzoek op gefossiliseerde dinosauruseieren gestuit op de oudste embryo’s van dinosauriërs die ooit zijn gevonden.
De in Zuid-Afrika ontdekte eieren bevatten de resten van twee ongeboren dinosauriërs van de soort Massospondylus. De embryo’s zijn waarschijnlijk 190 miljoen jaar geleden verwekt in het geologisch tijdperk Jura.

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Toronto gaat het om de oudste embryo’s van een landdier die ooit zijn ontdekt. Ze beschrijven hun bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Vertebrate Paleontology.



Lange voorpoten

“Dit project biedt ons een spannend kijkje in de historie en evolutie van dinosauriërs”, verklaart hoofdonderzoeker Robert Reisz op Discovery News.

De ongeboren dinosaurussen stonden op het punt om hun ei te breken, zo blijkt uit het onderzoek. De embryo’s hebben vier poten en hun skeletten zijn ongeveer 20 centimeter lang. Met name de voorpoten van de jonge dieren zijn relatief lang. Ook hebben ze een erg groot uitgevallen kop.

Groei

Die lichaamskenmerken zijn erg opvallend. Volwassen dinosauriërs van de soort Massospondylus liepen namelijk op hun achterpoten en hadden een lange nek met een relatief klein hoofd. Dit suggereert dat de nek en de achterpoten van de dieren tijdens hun jeugd veel sneller groeiden dan de rest van hun lichaam.

De wetenschappers kwamen tot hun conclusies door de gefossiliseerde eieren nauwkeurig open te breken en met een microscoop te bestuderen.

Ouderlijke zorg

De lichamelijke ontwikkeling van de embryo’s wijst er volgens de onderzoekers op dat de jonge dinosauriërs na hun geboorte niet meteen voor zichzelf konden zorgen. De embryo’s vormen daarmee mogelijk het oudste bewijs van ouderlijke zorg onder dinosauriërs.

© NU.nl/Dennis Rijnvis

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_88623733
11-11-2010

Invloed op het hiernamaals

We zijn niet altijd bang geweest om te sterven, al was dat natuurlijk afhankelijk van wat we verwachtten dat er na de dood kwam. Veel culturen kenden naast een hemel ook een soort hel, en daar wilde je niet terecht komen. Gelukkig kon jij zelf, of anders je nabestaanden, dingen doen die invloed uitoefenden op je lot in het hiernamaals.
Het Walhalla en Helheim

Van de Vikingen kent bijna iedereen het Walhalla wel. Het Walhalla was het rijk van de god Odin, en werd voorgesteld als een enorme zaal waar het voortdurend feest was. Er was vlees, honingwijn, en muziek. Voorwaarde om in het Walhalla te komen was dat je een heldhaftige, dappere krijgersdood was gestorven. Odins walkuren zochten op het slagveld de waardigst gesneuvelde krijgers uit, en namen hen mee naar het Walhalla. Je kunt je voorstellen dat dit voor de Vikingen een goede motivatie was om zichzelf dapper te onderscheiden in de strijd. Misschien is het succes van de Vikingen ook wel gedeeltelijk door deze instelling te verklaren.


De Walkuren halen gesneuvelde helden op van het slagveld. (Emil Doepler, ca. 1905) Afbeelding: © Wikimedia commons

De strijders die niet waren uitverkoren door de walkuren vielen onder de hoede van de godin Freya. De vrouwen overigens ook, want het Walhalla was alleen voor mannen toegankelijk. Freya nam hen mee naar Fólkvangr, naar haar eigen paleis Sessrumnir. Er is niet heel veel bekend over dit oord. Volgens gedeeltes in de Gylfaginning zouden er voortdurend liefdesliederen gespeeld worden. Dit wekt de indruk dat het geen onaardige plek was om je hiernamaals door te brengen.

Sterven aan ziekte of ouderdom was de grote nachtmerrie van de Vikingen. Dan kwam je namelijk terecht in Helheim (of Niflhel), het domein van de godin Hel. Het was een plek van lijden en doffe ellende. Koud, donker en mistig, zonder uitweg. Er zijn bronnen die beweren dat sommige edelen zich op hun sterfbed lieten doorboren met speren, om maar dit vreselijke lot te kunnen ontlopen.

Het dodenrijk van de Egyptenaren
De heerschappij van de Egyptenaren duurde zo lang dat hun perceptie op het hiernamaals ook wijzigde in de loop der eeuwen. De meest recente en ook meest bekende visie komt uit de tijd van het Nieuwe Rijk (1550 v. Chr.-1090 v. Chr.) en hangt samen met de vondst van de Dodenboeken.


Gedeelte uit het Egyptische Dodenboek (ca. 1200 v. Chr.) Afbeelding: © Wikimedia commons

Voordat de gestorvene toegang kreeg tot het dodenrijk moest hij of zij verschijnen voor de rechter Osiris en 42 andere rechters, om zich te verantwoorden voor zijn of haar daden. Het hart van de overledene werd op een weegschaal gelegd en gewogen tegen de veer van Maät. Als het hart zwaarder was dan de veer werd de overledene schuldig bevonden. Een monster Ammit, ook wel de Grote Verslindster genoemd- dat vaak al bij de weegschaal stond te wachten, vrat de overledene dan op, en dit betekende dan zijn tweede dood. Einde verhaal. De Egyptenaren kenden dus geen hel als zodanig, maar het idee van een tweede dood was beklemmend genoeg zodat veel Egyptenaren er alles aan deden om dit lot te ontlopen.

Als het hart niet zwaarder was dan de veer werd de overledene rechtvaardig bevonden en kon hij zijn reis naar het hiernamaals (het Kherneter) vervolgen, als een soort Osiris zelf (dat wil zeggen een uit de dood verrijzende).

Mummificatie
Wilde je als Egyptenaar dat je ziel (Ka) überhaupt een bestaan had in het hiernamaals, dan was het zaak dat je aardse lichaam ook voor eeuwig intact bleef. Het lichaam kreeg daarom een speciale behandeling, het werd gebalsemd en gemummificeerd.
Nu was het wegen van het hart niet puur doorslaggevend. Zoals bij elke rechtszaak mocht de overledene zelf pleidooi houden voor zijn zaak, om de rechters te overtuigen van zijn rechtvaardigheid. Om de dode hiermee te helpen kreeg hij in zijn graf teksten en spreuken op papyrus (dodenboeken) mee die hem zouden helpen bij zijn verwoordingen.

De Elysische velden en het Tartaros
Als Grieken het loodje legden stond hen een enkele reis naar de onderwereld te wachten, het domein van de god Hades. Maar voordat de ziel van de dode deze reis kon ondernemen dienden de nabestaanden ervoor te zorgen dat het lichaam correct was afgelegd. Hades accepteerde namelijk alleen doden in zijn rijk die voldeden aan de eisen van het begrafenisritueel. Als er niet aan deze voorwaarden werd voldaan was de ziel van de overledene gedoemd om voor altijd tussen de twee werelden te zwerven.


Beeld van Hades en Kerberos, in het archeologisch museum op Kreta Afbeelding: © Wikimedia commons / Aviad Bublil

Het dodenritueel van de Grieken bestond uit een reeks rituele handelingen die werden uitgevoerd binnen een tijdsbestek van negen dagen. Het leek eigenlijk vrij veel op begrafenisrituelen die wij vandaag nog steeds kennen. Het lijk werd gewassen, geolied, kreeg mooie kleding aan, en werd op een baar gelegd. In de mond van de overledene werd een muntstuk gedaan, zodat de overledene bij zijn tocht naar het hiernamaals de veerman Charon kon betalen. In de dagen die volgden was er ruimte voor geweeklaag. De daadwerkelijke uitvaart vond plaats op de derde dag. Tussen de derde en de negende dag werd het huis van de gestorvene als onrein beschouwd. Het werd gereinigd, en voor de bezoekers stond er buiten een kruik met water waarmee zij zichzelf konden reinigen.

Mits het ritueel juist werd uitgevoerd werd de ziel van de dode opgehaald door Hermes, boodschapper van de goden. Hij escorteerde de dode naar de onderwereld, welke bewaakt werd door de driekoppige hond Kerberos. Deze liet een overledene vrijelijk naar binnen gaan, maar zorgde er wel voor dat niemand er meer uit kwam.

Eenmaal aangekomen bij de rivier Styx betaalde de dode de veerman Charon het muntstuk voor de overtocht. Aan de andere kant van de Styx stonden er drie rechters te wachten om hun oordeel te vellen over het leven van de gestorvene: Minos, Rhadamanthys en Aeacus, allen zonen van Zeus. Ook de Griekse onderwereld kende namelijk verschillende oorden waar de dode naar toe veroordeeld kon worden, al leek de bestemming een beetje afhankelijk van goddelijke willekeur, en niet vatbaar voor beïnvloeding.

De Elysische Velden ging je als Griek naar toe als je tijdens je leven buitengewoon rechtvaardig was geweest, of je verdienstelijk had opgesteld tegenover de goden. Hier was het altijd zomer en werd voortdurend gejaagd en feest gevierd. Dit was helaas maar voor een zeldzame enkeling weg gelegd.
Het Tartaros was bestemd voor misdadigers, en mensen die de goden hadden beledigd. Dit was een oord van eeuwige duisternis. De ongelukkigen die hiernaar toe veroordeeld werden moesten tot in de eeuwigheid een onmogelijke taak vervullen.
Verreweg de meeste mensen gingen echter naar de Asphodulus weide, een grijze grauwe plek waar je het hiernamaals willoos en gedachteloos door bracht. Ook koningen, en halfgoden gingen hier naar toe.

(Kennislink)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_88697026
quote:
Ramachandra Guha
2 september 2010

“We zijn een imperfecte democratie”

India een supermacht? Vergeet het maar, zegt de bekende historicus Ramachandra Guha (1958), van wie onlangs het boek India, De Geschiedenis van de grootste democratie ter wereld verscheen. Terwijl Indiase schrijvers, entertainers en intellectuelen hun best doen om bij te dragen aan het Indiase experiment van de democratische diversiteit, laten politici het afweten. “We zijn ‘werk in uitvoering’.”

Tekst Brigitte Ars, Beeld Peter Boer

U zegt dat India het meest vervelende land ter wereld is, en tegelijk het meest interessante.
“Het is het meest interessante vanwege de grootte, diversiteit en de aard van het politieke experiment India. Met dat experiment bedoel ik het scheppen van een verenigd land uit zoveel ongelijksoortige delen en het op democratische wijze proberen te besturen, ondanks armoede en analfabetisme. Maar het is ook een ergerlijk land, want het heeft een cultuur die wordt aangedreven door hiërarchie, ongelijkheid, onverschilligheid tegenover menselijk lijden, politieke en bestuurlijke corruptie. Het staat niet in mijn boek, maar India herbergt alles wat in de menselijke aard werkelijk verheven is, maar ook de weerzinwekkende kant. Dat maakt het land interessant voor een historicus. Als ik een gewone burger was, had ik waarschijnlijk met mijn gezin in West-Europa of in Scandinavië gewoond. Maar voor een historicus is India bijzonder fascinerend. Het neemt je geheel in beslag, juist vanwege de combinatie van verhevenheid en aftakeling.”

U praat in uw boek telkens over India als een verdeeld land. Is dat nu een zwakte, of kan het ook een kracht zijn?
“Ik geloof dat we hebben geleerd er een kracht van te maken. Met ‘we’ bedoel ik vooral de visionaire denkers die India na de onafhankelijkheid van Groot-Brittannie hebben gesticht, zoals Mahatma Gandhi en Jawaharlal Nehru. Ze hebben niet geprobeerd de diversiteit uit te wissen, zodat iedereen eenzelfde taal moest spreken en eenzelfde ideologie moest aanhangen. Zij zagen in dat ze de diversiteit moesten vasthouden, en dat je daarbij toch nationale eenheid kunt creëren, zonder bindende ideologie. Kijk, hier ben je Nederlander, dus je spreekt Nederlands. Dat maakt deel uit van je nationale identiteit. In India is dat niet het geval. En dat is ook onze kracht: dat we ons realiseren dat wij zo groot, complex en tumultueus zijn, dat we die diversiteit moeten laten stromen en bloeien. Toen India onafhankelijk werd, dacht iedereen dat de echte uitdaging zou zijn hoe hindoes en moslims kunnen samenleven. Daarom werd Pakistan afgesplitst tot een apart land. Vervolgens zeiden mensen: de echte uitdaging ligt in al die verschillende talen. In Sri Lanka bijvoorbeeld proberen ze één taal (Singalees) op te leggen, in Frankrijk het Frans. Want het idee bestaat dat je voor een nationale identiteit één taal nodig hebt. Dus iedereen was bezorgd dat religie en taal verdelende krachten waren. Maar in de praktijk blijken het juist India’s bondgenoten. Waar we ons wel zorgen over moeten maken is een andere verdeling: van economische aard, een scherpe deling tussen rijk en arm. Die is vooral ontstaan door de economische liberalisering van de laatste vijftien jaar. Dat is zorgwekkend. Recent nog, na het uitkomen van mijn boek, manifesteerde dit zich in een opstand van maoïstische rebellen op het platteland. Ze vormen een serieuze bedreiging voor de eenheid van India en gedijen dankzij ongelijkheid en armoede. Daarnaast is het een economisch gevaar. Het zendt signalen naar de wereld dat we geen veilige plek zijn, dat je niet in India moet investeren. Een ernstig probleem.”

In heel India loopt het platteland mijlenver achter op steden.
“Daar moet je je zorgen over maken. We moeten onze maatschappij duurzamer maken en de armen erbij betrekken. Ook milieu is een bedreiging: grondwatervervuiling, aantasting van het milieu. Met de oude bedreiging, religieuze en linguïstische, zijn we succesvol omgegaan. India zal niet uit elkaar vallen, punt. India wordt geen hindoestaat. Maar de opkomende ongelijkheid tussen stad en platteland, tussen zuid en west India waar het goed gaat, en oost en centraal waar het niet goed gaat, daar moeten we ons zorgen over maken en die zetten de Indiase democratie onder druk. Dat is iets waar onze politieke klasse, onze intellectuelen, onze activisten en zelfs onze business elite en media veel meer aandacht aan moeten geven.”

De middenklasse is onverschillig ten opzichte van de armen, zegt Pavan K. Varma in zijn boek The Great Indian Middle Class.
“Dat is waar, al geldt het niet voor iedereen. Het klopt dat de middenklasse vooral naar binnen gekeerd is en er een soort vulgaire aanbidding bestaat van rijkdom en succes.”

Waar komt dat vandaan, dat ze zo met zichzelf bezig zijn? Zit dat in het kastensysteem.
“Nee, dat geloof ik niet. We zijn van het ene extreem naar het andere opgeschoven We hebben ons van een door de staat gecontroleerd en gemanaged systeem naar een vrije markteconomie ontwikkeld. We voelden dat dat de weg naar welvaart is, dat we net als Singapore kunnen worden. Er speelden ook krachten van globalisering, de media lieten zien hoe Westerse consumenten leven, en we streefden ernaar om ook zo te worden.”

Om rijker te worden moet de regering werken aan scholing, gezondheidszorg en infrastructuur, zegt u. En het triple down effect, waarbij de rijkdom van de hogere klasse doorsijpelt naar de armen?
“Tot op zekere hoogte gebeurt dat, maar we moeten meer doen. Een stad als Bangalore met zijn ICT-industrie doet het goed. De software is een gezond teken van onze economie. Maar op het platteland, rondom Bangalore en in grote delen van het land, stagneert het op allerlei terreinen, zoals in de landbouw. Er zijn te weinig wegen, daarom verrotten de oogsten. Besef van markten is er niet. Er moeten nieuwe irrigatiesystemen komen. Dus landbouwvernieuwing moet onze volgende focus worden. 60 Procent van de Indiase bevolking is nog afhankelijk van landbouw, de economische weg vooruit moet veel dieper en breder worden, met deelname van de plattelandsbevolking.”

Terug naar de basis, dus. Minder aandacht voor ICT, meer voor landbouw?
“Ja.”

U zegt dat u India een ware democratie vindt, maar tegelijk zegt u dat het land 50 procent democratisch is.
“Wat ik bedoel is: we hebben vrije verkiezingen, vrije beweging van mensen en een onafhankelijke rechtspraak. Maar we hebben ook geweld, sociale conflicten, en politieke corruptie die de democratie ondermijnen. We zijn een imperfecte democratie.”

In tegenstelling tot veel andere auteurs, zoals Kishore Mahbubani (De eeuw van Azië) beschouwt u India niet als een opkomende supermacht.
“Er lopen teveel foutlijnen door ons land. We hebben te maken met een sterker wordende rebellie van maoïsten, religieuze conflicten, een hoog niveau van politieke corruptie, slecht functionerende politieke partijen, steeds meer milieuvervuiling. We leven in een verstoorde regio met Pakistan als buurland dat op het punt staat in te storten. We zijn ‘werk in uitvoering’. We proberen nog steeds ons gevoel van eenheid te voeden, te verdiepen en te verduurzamen. Onze universiteiten takelen af, we hebben geen technische innovatie zoals we dat nodig hebben.We zijn nog niet klaar om de wereld te veroveren. De ambitie van supermacht is een illusie. Al die utdagingen moeten door de Indiase regering worden aangepakt. En het is een groot, complex land.”

U presenteert in het boek een confronterend beeld waarin oud-minister-president Vajpayee per satelliet sprak met de familie van boeren die zelfmoord hadden gepleegd door mangopitten te eten, omdat hun oogsten waren mislukt. Hij kon er over land niet komen.
“Dat is het bizarre van het Indiase experiment, dat beide extremen – technologische innovatie en bittere armoede – naast elkaar leven.”

Die zelfmoorden van de boeren begonnen al jaren negentig.
“Ja. Dat komt door de sociale veranderingen. De aspiraties van de mensen veranderden. Historisch was er veel armoede. Boeren hadden eerder al schulden, hun oogsten waren eerder mislukt. Maar ze hadden zichzelf nooit eerder gedood. Waarom nu wel? Omdat beelden op televisie ineens lieten zien dat je als mens kunt slagen of mislukken. En het systeem van ondersteuning door familie en gemeenschap breekt ook af. Vroeger gaf je familie als je faalde bescherming, zelfvertrouwen en moed. Dus er is een gevoel van eenzaamheid, wanhoop en mislukking. Dat is eerder een sociaal fenomeen dan een economisch. Sociologen en psychologen breken er hun hoofd over.”

Hoe zit het met de Indiase ontwikkelingshulp aan eigen bevolking? In 2003 liet India weten dat het geen hulp van Nederland meer wil omdat het zichzelf niet langer als ontwikkelingsland beschouwt.
“Er gebeurt onvoldoende. Wat we nodig hebben is veel meer filantropie van de nieuwe zakenelite. Die moeten teruggeven. Voor gezondheid, educatie. We hebben traditioneel geen filantropie in India. Je geeft aan je familie, je kaste en je bouwt een tempel. Als er zoveel geld in India is, waarom zouden we het dan aan de Nederlanders vragen? De rijke industriëlen in India zouden stichtingen op moeten zetten om in dorpen ziekenhuizen of beter scholen te investeren.We hebben mensen nodig als Bill Gates en Warren Buffett. Het is trouwens een Gandhiaanse traditie om zoiets te doen. Mahatma Gandhi zei altijd dat de rijkdom van een zakenman hemzelf niet toebehoort. Hij houdt het in bewaring voor de maatschappij. Dus dat moet worden aangemoedigd, dat ondernemers zich verbonden voelen met de maatschappij.”

Hoe dan?
“Daar moeten we over nadenken.”

U zegt: “Onafhankelijk India is als Europa’s verleden en toekomst.” Kan Europa leren van India?
“Jazeker, hoe om te gaan met religieuze en linguïstische diversiteit. De Nederlanders hebben veel problemen met moslims, de Amerikanen met hispanics. Ik geef een buitengewoon voorbeeld: de machtigste persoon in India is een vrouw uit Italië uit een katholieke familie met een blanke huid. En geen enkele Indiër betwijfelt haar Indiërschap. We bekritiseren misschien haar beleid, maar niet haar etniciteit, religie, huidskleur of sekse. Dat is voor ons niet belangrijk. Stel je voor: een Nigeriaanse moslimvrouw met een zwarte huid die de belangrijkste persoon van Frankrijk zou worden. Of een Surinaamse vrouw hier. Voor ons is Sonia Gandhi Indiaas. Ze kwam hier in 1968, trouwde met een Indiër, spreekt hindi en voor ons is ze Indiaas, voor ons gevoel van pluralisme en dat iedereen erbij mag horen.”

Niet alleen de economie draagt bij aan de eenheid van India, maar ook cultuur, zegt u. Bollywoodfilms en cricket zijn zoiets groots in India.
“Bollywood is een belangrijker smeder van eenheid, cricket in iets mindere mate. Als je naar een film kijkt, begint die met banghra, een dans van Noord-India en eindigt hij met de bharatnatyam-dans uit Zuid-India. En de belangrijkste acteurs zijn moslims. Dat is voor ons niet belangrijk. Bollywood is een levend bewijs voor onze diversiteit.”

Vijftig jaar later zijn de publieke bestuurders nu voornamelijk bezig zichzelf te bevoordelen, terwijl de ‘entertainers’ op een creatieve manier hun steeds groeiende publiek plezier verschaffen, zegt u. Dat klinkt niet erg hoopvol.
“De Indiase politieke klasse is kortzichtig, egoïstisch en bedient zichzelf. Het politieke leiderschap takelt af sinds Nehru en Gandhi. De creativiteit komt van buiten de politiek: van schrijvers, ondernemers, entertainers, wetenschappers. De politieke klasse is middelmatig en dat is iets om ons zorgen over te maken. Om de armen in de economische groei te betrekken, voor duurzaamheid, voor het beheer van conflicten heb je een meer begaafde, creatieve en toegewijde politieke klasse nodig en die hebben we niet. Dat is ook onze uitdaging voor onze aspiraties om supermacht te worden. Hoe kun je zonder goed leiderschap de problemen binnen je land aan?
India heeft altijd bewezen anders te zijn. Iedereen riep dat het uit elkaar zou vallen, dat gebeurde niet, we bleven bij elkaar. Toen zei men dat iedereen honger zou lijden omdat er niet voldoende eten was voor de hele bevolking. Ook dat gebeurde niet. Nu zegt iedereen dat India een supermacht wordt, maar ook dat zal niet gebeuren. Vroeger zeiden ze dat India in de afgrond zou storten, nu dat het kampioen wordt. Nee, dat gaat niet gebeuren.”
http://www.isonline.nl/2010/09/02/interview-ramachandra-guha/
pi_88727695
14-11-2010

Nazi's kregen onderdak van CIA na Tweede Wereldoorlog



HLN update Veel nazi's trokken na de Tweede Wereldoorlog naar de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een tot nu toe geheim rapport waar The New York Times de hand op wist te leggen. De oorlogsmisdadigers werden opgevangen door inlichtingendiensten als de CIA en werden onder meer ingezet voor de ontwikkeling van wapens.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft zich vier jaar lang verzet tegen de vrijgave van het rapport. Maar toen The New York Times naar de rechter wou stappen, werd het document beschikbaar gesteld voor de verslaggevers. Gisteren maakte de krant de informatie openbaar.

Het zwaarlijvige dossier (600 bladzijden!) is het werk van het 'Office of Special Investigations', een orgaan dat sinds 1979 nazi's probeert op te sporen in de VS om ze uit te leveren aan landen waar ze misdaden gepleegd hebben.

Veilige haven
De CIA werkte in de naoorlogse jaren bewust met medewerkers van het Hitler-regime samen om van hun kennis gebruik te kunnen maken. De nationaalsocialisten werden toegelaten tot de VS, hoewel de autoriteiten op de hoogte waren van hun duister verleden.

"Amerika, dat zichzelf roemde als veilige haven voor de vervolgden, was - in kleine mate - ook een veilige haven voor de vervolgers", schrijft New York Times.

Onderscheiding van NASA
Tientallen prominente oorlogsmisdadigers komen aan bod in het dossier. Arthur L. Rudolph was bijvoorbeeld een wetenschapper die wapens ontwikkelde voor de nazi's. In 1945 werd hij naar de VS gehaald in Operatie Paperclip, een Amerikaans programma om nazi-wetenschappers uit Duitsland weg te plukken. Rudolph zou uiteindelijk de Saturn V-raket ontwikkelen en kreeg een onderscheiding van NASA.

Jodenvervolging
Een andere figuur is Otto von Bolschwing. Hij regelde de vernietiging van de Joden in Europa. Hij kreeg van de CIA papieren om in de VS te verblijven. In 1981 probeerden ze hem alsnog te deporteren, maar de man overleed in datzelfde jaar en heeft de VS dus niet meer verlaten.

Eerdere schattingen hadden het over 10.000 oorlogsmisdadigers die in de VS woonden. Dat aantal zou volgens het rapport wel aanzienlijk lager liggen. (anp/gb/edp)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  maandag 15 november 2010 @ 18:02:49 #111
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_88746012
Is er nou echt iemand die dat bericht hierboven 'nieuws' vindt? Iedereen dacht altijd dat Wernher von Braun vast de enige was die de Amerikanen meenamen of zo?

Goed, even over op echt nieuws:

Sfinxen opgegraven in Egypte

LUXOR - Archeologen hebben in Egypte, langs de oude verbindingsweg tussen de tempels van Luxor en Karnak, twaalf sfinxen opgegraven. Dat heeft het Egyptische ministerie van oudheden maandag bekendgemaakt. De ontdekking werd gedaan in een pas uitgegraven deel van de Boulevard van de Sfinxen.
Een groot deel van de Boulevard van de Sfinxen ligt onder het moderne Luxor, in het zuiden van Egypte. De zandstenen weg, waarlangs sfinxen waren opgesteld, stamt uit de periode dat farao Nectanebo I aan de macht was, van 380 tot 362 voor Christus. De weg werd gebruikte voor religieuze processies.

Egypte wil de hele Boulevard uitgraven. De weg werd ernstig beschadigd tijdens de Romeinse tijd door de aanleg van wegen en huizen en het hergebruik van sfinxen voor andere bouwprojecten. (Novum)

----

Je zou toch denken dat dat hele Egypte zo onderdehand al drie keer omgegraven is en toch blijven ze op bekende plaatsen nieuwe dingen vinden.
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
pi_88768184
quote:
1s.gif Op maandag 15 november 2010 18:02 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Is er nou echt iemand die dat bericht hierboven 'nieuws' vindt? Iedereen dacht altijd dat Wernher von Braun vast de enige was die de Amerikanen meenamen of zo?
Bestonden daar al documenten over?
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_88768197
quote:
1s.gif Op maandag 15 november 2010 18:02 schreef Lord_Vetinari het volgende:

Sfinxen opgegraven in Egypte

LUXOR - Archeologen hebben in Egypte, langs de oude verbindingsweg tussen de tempels van Luxor en Karnak, twaalf sfinxen opgegraven. Dat heeft het Egyptische ministerie van oudheden maandag bekendgemaakt. De ontdekking werd gedaan in een pas uitgegraven deel van de Boulevard van de Sfinxen.
Een groot deel van de Boulevard van de Sfinxen ligt onder het moderne Luxor, in het zuiden van Egypte. De zandstenen weg, waarlangs sfinxen waren opgesteld, stamt uit de periode dat farao Nectanebo I aan de macht was, van 380 tot 362 voor Christus. De weg werd gebruikte voor religieuze processies.

Egypte wil de hele Boulevard uitgraven. De weg werd ernstig beschadigd tijdens de Romeinse tijd door de aanleg van wegen en huizen en het hergebruik van sfinxen voor andere bouwprojecten. (Novum)

----




quote:
Je zou toch denken dat dat hele Egypte zo onderdehand al drie keer omgegraven is en toch blijven ze op bekende plaatsen nieuwe dingen vinden.
Dat vroeg ik me ook al af :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_88768427
15-11-2010

Wetenschappers graven Deense astronoom op

Een internationaal team van onderzoekers heeft maandag het graf geopend van de beroemde zestiende-eeuwse astronoom Tycho Brahe. Zij willen zijn plotselinge en mysterieuze dood in 1601 onderzoeken.

Brahe werd geboren in 1546 en is begraven in de Týnkerk in Praag. Na onenigheid met de Deense koning liet Brahe zijn wetenschappelijke observatorium op het eiland Hven achter zich en vertrok op uitnodiging van de Heilige Roomse Keizer Rudolf II naar de Tsjechische hoofdstad. Zijn buitengewoon nauwkeurige waarnemingen van sterren en planeten droegen bij aan het ontstaan van de vroegmoderne astronomie.

Lange tijd werd aangenomen dat Brahe overleed aan een blaasontsteking, die volgens de legende een gevolg zou zijn van zijn weigering tijdens een receptie de etiquette te breken door naar het toilet te gaan.

Onderzoek in 1996 in Zweden en later Denemarken van haren uit zijn snor en van zijn hoofd -de haren werden bij een eerdere opgraving van zijn overblijfselen in 1901 verkregen- toonde een bijzonder hoge concentratie kwik aan. Hieruit ontstond de theorie dat Brahe zou zijn bezweken aan een kwikvergiftiging en misschien wel zou zijn vermoord.

Deze keer wordt het graf opengemaakt om overblijfselen te onderwerpen aan CAT-scans en een röntgentechniek die PIXE-analyse wordt genoemd. Op deze wijze moet worden vastgesteld dat Brahe in de laatste weken van zijn leven kwik tot zich heeft genomen via een pijnstiller die het metaal bevatte. De resultaten van het onderzoek worden volgend jaar verwacht.

(fok.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_88768441
15-11-2010

Vier eeuwen oud skelet in Zwolle gevonden

ZWOLLE - Tijdens archeologisch onderzoek in Zwolle op de locatie waar het nieuwe gebouw de Twaalf Apostelen moet verrijzen, is een menselijk skelet aangetroffen. Dat heeft de gemeente maandag gemeld.


© Thinkstock
Het skelet dateert vermoedelijk van vóór 1580. Uit dat jaar werd eerder in de grond waar het nieuwe gebouw op komt te staan een rekenpenning gevonden.

Opmerkelijk is volgens de gemeente dat er rond het skelet geen sporen zijn aangetroffen van een kist of een duidelijke grafkuil.

Het is daarom vooralsnog een mysterie hoe de botten op die locatie zijn terechtgekomen, stelt een zegsman. Op die plek zijn voor zover de stadsarcheoloog bekend is nooit mensen begraven, zoals rondom kerken en kloosters wel het geval was.

Doodsoorzaak

Het lichaam lag gehurkt in de grond en er zit een gat in de schedel. Of dat ook de doodsoorzaak is, moet nog worden bestudeerd.

Het skelet wordt de komende weken aan nader onderzoek onderworpen. Tijdens dit onderzoek worden ook monsters genomen voor zogenaamd isotopenonderzoek. Hierbij wordt onder meer het gebit bestudeerd.

Deze onderzoeken kunnen mogelijk licht werpen op de herkomst van het individu en informatie geven over het voedingspatroon van de persoon aan wie het geraamte ruim vier eeuwen geleden toebehoorde.

© ANP

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_88808595
16-11-2010

Hoofdstad Romeinse rijk lag in Nederland

AMSTERDAM - De Romeinse stad Forum Hadriani die op de plaats lag van het huidige Voorburg, is tijdelijk een informele hoofdstad van het Romeinse rijk geweest.


© Thinkstock

Dat concludeert onderzoeker Tom Buijtendorp, die 15 december promoveert aan de VU in Amsterdam. Volgens hem verbleef keizer Hadrianus in Nederland en bestuurde hij in die tijd het rijk vanuit Forum Hadriani.

De Nederlands-Romeinse stad was volgens Buijtendorp een stuk belangrijker dan gedacht. De stad leek qua inwonertal en omvang namelijk meer op een gemiddelde Romeinse plaats dan bijvoorbeeld de beroemde stad Pompeii.

Forum Hadriani was ongeveer elf hectare groot en had rond de duizend inwoners. De stad speelde ook een belangrijke strategische rol.

Keizer Hadrianus

Keizer Hadrianus, die tussen 117 en 138 regeerde, wordt gezien als een van de grootste Romeinse strategen.

Hij verbleef vermoedelijk enkele weken in Nederland. Uit resten die door het hoge grondwater goed geconserveerd zijn gebleven, blijkt dat het stadsontwerp van Forum Hadriani een weerspiegeling is van de strategie van Hadrianus.

Het onderzoek geeft een zeldzame analyse van het economische en strategische belang van de stad. Forum Hadriani was nauw verweven met de grensstreek. Via een vlootstation was de stad verbonden met de Rijn.

Archeologie

Buijtendorp is werkzaam in het bedrijfsleven en heeft veel belangstelling voor archeologie. Hij heeft dertig jaar over het onderzoek gedaan.

Buijtendorp onderzocht onder meer wijnvaten, dakpannen, stukken pilaar en een stadsplattegrond. De vondsten waren al eerder gedaan, maar in een la van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden terechtgekomen.

© Novum

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 17 november 2010 @ 16:08:38 #117
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_88823515
Sketch of King Richard II's skull found among medieval tomb relics in museum basement

Relics from the tomb of medieval English king Richard II and sketches of his skull and bones have been discovered in boxes in the basement of the National Portrait Gallery.

Objects thought to have come from inside the tomb were found inside a cigarette box by archivists cataloguing the papers of the gallery's first director, Sir George Scharf.

The box contained fragments of wood, possibly from the coffin itself, and a piece of leather, thought to have been part of the king's glove.


Eerie: A sketch of the skull of medieval King Richard II found in the National Portrait Gallery basement

Archivists say that the leather matches the gallery director's sketch of a glove which was contained inside the coffin.

The gallery's director was invited to see the opening of the royal graves at Westminster Abbey and the date on the cigarette box - August 31, 1871 - matches that of his visit.

The gallery's founding director, who frequently attended the opening of graves and witnessed those of Richard II, Edward VI, Henry VII, James I and Elizabeth of York, also made careful sketches of the skull and bones of the king, with detailed measurements.


Found in a matchbox: Relics from Richard II's tomb in Westminster Abbey first collected in 1871


The relics were discovered in boxes in the basement of the National Portrait Gallery in central London

Krzysztof Adamiec, National Portrait Gallery assistant archivist, said: It was a very exciting discovery and one that reveals the hidden potential of Scharf's papers.

By matching diary entries, with sketches, notes and other material in the collection a unique record is revealed. Scharf meticulously recorded almost everything he saw and experienced.

Sir George Scharf was appointed in 1857, shortly after the gallery was founded. His papers cover the first 38 years of the institution's existence.

Read more: http://www.dailymail.co.u(...)t.html#ixzz15YJjJj9L
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
  woensdag 17 november 2010 @ 16:18:43 #118
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_88823982
Remains of huge Roman settlement found buried on site of new luxury hotel in the centre of London

A Roman settlement brimming with ancient artefacts and human remains has been unearthed on a building site for a luxury hotel in west London, it was revealed today.

Archaeologists excavating the listed site in Syon Park made the discovery of more than 11,000 Roman items just half a metre below the surface.

They were digging on the plot of land ahead of the construction of a new landmark hotel, which will open the outskirts of the historic Syon Park Estate in 2011.


Discovery: The excavation of Roman skeleton revealed it had been buried in one of the Roman field ditches and laid in a crouched position, on its side


Around 11,500 fragments of pottery, 100 coins and jewellery were uncovered by the experts from the Museum of London Archaeology, along with burial sites containing human remains and a Roman road.

Jo Lyon, a senior archaeologist at the museum, said today: 'We were extremely fortunate to discover such a comprehensive repertoire of Roman finds and features so close to the surface. They tell us a great deal about how the people of this village lived, worked and died.

'The archaeology at Syon Park has given us a valuable, rare insight into the daily life of an agricultural village on the outskirts of Londinium (London) that would have supplied the Roman city and provided shelter for travellers passing through.

'It helps us build a picture of the Roman landscape and shows how the busy metropolis of Londinium connected with the rest of Roman Britain.'

The excavations at the Grade I listed site near Brentford were conducted in 2008, but the fascinating discoveries have only now been revealed.

Archaeologists said the Roman settlement had remained remarkably undisturbed for almost 2,000 years and was of local and national significance.

The site revealed a section of one of Roman Britain's most important roads, linking Londinium with the Roman town of Silchester and an ancient tributary of the Thames.


Jewel: Part of a Late Bronze Age gold penannular ribbon bracelet. The bracelet is a familiar Late bronze Age type, with parallels found in hoards in Towednack and Morvah in Cornwall, in Downpatrick, County Down and Saint Johns, County Kildare (Eogan, 1994) and more recently in the Bawdeswell area in Norfolk


Ancient find: The scale of the site unearthed in Syon Park is clear as excavators work to unearth more remains


An archaeological plan of the Syon Park site showing trenches as excavated and the archaeological features found

The artefacts found included two shale armlets, fragments of a lava quernstone and a late Bronze Age (1000-700 BC) gold bracelet.

The dig revealed that the British landscape changed considerably under Roman influence with towns being established, interconnected by roads.

These roads were markers of the Romanisation of Britain. Londinium was founded c AD 48 on an uninhabited site.

Its strategic position on the river Thames meant that it rapidly became the most important and largest commercial town in the province.

Once a Roman road was built it started to attract settlement along it, like that in West London. The Syon Park and the surrounding area was an attractive place to settle as it lay between the road and the Thames.

The land was easy to cultivate and the presence of the road would have offered an additional source of income to the community from travellers seeking refreshment and lodging.

The new hotel, being built by Waldorf Astoria, is set to open on the site next year and is hoping to display some of the historic finds.

The Duke of Northumberland, whose family has held residence at Syon Park for more than 400 years, said: 'Syon Park has a rich and remarkable history. The Roman findings are an incredible addition to this legacy and emphasise Syon Parks place as a prominent landmark in ancient British history'

Read more: http://www.dailymail.co.u(...)n.html#ixzz15YM5z2tE
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
pi_88824022
quote:
1s.gif Op woensdag 17 november 2010 08:28 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
16-11-2010

Hoofdstad Romeinse rijk lag in Nederland

AMSTERDAM - De Romeinse stad Forum Hadriani die op de plaats lag van het huidige Voorburg, is tijdelijk een informele hoofdstad van het Romeinse rijk geweest.

[ afbeelding ]
© Thinkstock

Dat concludeert onderzoeker Tom Buijtendorp, die 15 december promoveert aan de VU in Amsterdam. Volgens hem verbleef keizer Hadrianus in Nederland en bestuurde hij in die tijd het rijk vanuit Forum Hadriani.

De Nederlands-Romeinse stad was volgens Buijtendorp een stuk belangrijker dan gedacht. De stad leek qua inwonertal en omvang namelijk meer op een gemiddelde Romeinse plaats dan bijvoorbeeld de beroemde stad Pompeii.

Forum Hadriani was ongeveer elf hectare groot en had rond de duizend inwoners. De stad speelde ook een belangrijke strategische rol.

Keizer Hadrianus

Keizer Hadrianus, die tussen 117 en 138 regeerde, wordt gezien als een van de grootste Romeinse strategen.

Hij verbleef vermoedelijk enkele weken in Nederland. Uit resten die door het hoge grondwater goed geconserveerd zijn gebleven, blijkt dat het stadsontwerp van Forum Hadriani een weerspiegeling is van de strategie van Hadrianus.

Het onderzoek geeft een zeldzame analyse van het economische en strategische belang van de stad. Forum Hadriani was nauw verweven met de grensstreek. Via een vlootstation was de stad verbonden met de Rijn.

Archeologie

Buijtendorp is werkzaam in het bedrijfsleven en heeft veel belangstelling voor archeologie. Hij heeft dertig jaar over het onderzoek gedaan.

Buijtendorp onderzocht onder meer wijnvaten, dakpannen, stukken pilaar en een stadsplattegrond. De vondsten waren al eerder gedaan, maar in een la van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden terechtgekomen.

© Novum

(nu.nl)
Erg kort door de bocht, maar ach...
  woensdag 17 november 2010 @ 16:24:01 #120
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_88824248
quote:
7s.gif Op woensdag 17 november 2010 16:19 schreef Sloggi het volgende:

[..]



Erg kort door de bocht, maar ach...
To put it mildly....
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
  woensdag 17 november 2010 @ 16:27:39 #121
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_88824422
First American in Europe 'was native woman kidnapped by Vikings and hauled back to Iceland 1,000 years ago'

A native woman kidnapped by the Vikings may have been the first American to arrive in Europe around 1,000 years ago, according to a startling new study.

The discovery of a gene found in just 80 Icelanders links them with early Americans who may have been brought back to Iceland by Viking raiders.

The discovery means that the female slave was in Europe five centuries before Christopher Columbus first paraded American Indians through the streets in Spain after his epic voyage of discovery in 1492.

The genes that the woman left behind have now been discovered in the DNA of just our distinct family lines.

Any early suggestion that the genes were from Asia were ruled out after it was worked out that they had been present in Iceland since at least the 18th century long before Asian genes appeared in Icelanders.

The team found that the genes they studied can be traced to common ancestors in the south of Iceland, near the Vatnajkull glacier, in around 1710.

It has long been thought that Viking raiders arrived in the Americas centuries before Columbus ever arrived in the Caribbean.

Norse epic sagas such as Erik the Red, talk of early Scandavian settlers discovering lush new lands, with a temperate climate and abundant crops now believed to be parts of northern Canada.

A Viking settlement at L'Anse aux Meadows, in the eastern Canadian region of Newfoundland, is thought to date to the 11th century. Other such settlements are found in Greenland, which Viking navigators reached from Iceland.

Because Iceland was isolated from the rest of the world from the 11th century onwards scientists speculate that the woman must have been taken from the Americas sometime around the year 1000.

The DNA lineage, named C1e, is mitochondrial which means that the genes were introduced by a woman.

The unknown American woman was probably abducted from the Americas and then brought to Iceland after surviving the sea voyage back. She then bore children in her new home but nothing was ever written of her existence or fate.

The study will be published in the American Journal of Physical Anthropology.

Iceland is a renowned centre for gene research and the new study was led by DeCode Genetics - a world-leading genome research lab on the island which has DNA records of almost everyone living on the island.

Carles Lalueza-Fox, who co-authored the paper, told MailOnline: In my view, the most plausible hypothesis is that these four Icelandic families derived from an Amerindian woman brought there at pre-Columbian times.

There are alternatives to this that we cannot totally reject. To have a definite proof, we should found a pre-Columbian Icelandic remain that could be genetically analysed and show the same Amerindian lineage.

One of the alternatives is that a post 1400s American female, like Pocohontas, the character that inspired the Disney film, found her way from mainland Europe to Iceland. But scientists believe this to be unlikely because of how isolated Iceland was at the time.

Since the womans arrival a millennium ago, 40 generations of her descendants have lived in Iceland. In each generation, there was at least one girl child.

She also had daughters and the female lineage has not been interrupted yet as the mitochondrial gene has been passed through the generations.

The research team do not believe the lineage passed to the European mainland

The Vikings were fearsome warriors and highly skilled navigators. Viking raiders in Britain took not just gold and other precious good but also slaves that they could sell elsewhere around the world.

For example, while the original male inhabitants of Iceland were mostly of Viking origin, the majority of original female inhabitants came from the coasts of Scotland and Ireland.

Historical evidence suggests that people in Scandinavia and the British Isles arrived in Iceland around the year 870. The analysis of the Y sex chromosome, which passes from father to son, shows that 80% of Icelandic lineages comes from Scandinavia, compared to 20% in Scotland and Ireland.

Mitochondrial DNA, inherited through the maternal line, shows a 37 per cent from Scandinavia and 63% of the British Isles.

This difference has only one explanation: that the Vikings were in the habit of plundering the women of the British Isles. It is logical that they would do the same in America, said Lalueza-Fox.

Read more: http://www.dailymail.co.u(...)o.html#ixzz15YObYFgi
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
pi_88851865
quote:
1s.gif Op woensdag 17 november 2010 16:27 schreef Lord_Vetinari het volgende:
First American in Europe 'was native woman kidnapped by Vikings and hauled back to Iceland 1,000 years ago'
17-11-2010

'Vikingen namen al Amerikanen mee naar Europa'

AMSTERDAM De Vikingen namen waarschijnlijk al lokale vrouwen uit Amerika mee ver voordat Columbus het continent ontdekte. Dat concluderen Spaanse wetenschappers op basis van een DNA-onderzoek in IJsland.


© Thinkstock

Columbus was in de vijftiende eeuw niet de eerste Europeaan die oorspronkelijke bewoners van het Amerikaanse continent meenam naar zijn thuisland.

Het is goed mogelijk dat de Vikingen al veel eerder vrouwen uit de Nieuwe Wereld naar IJsland brachten. Dat melden wetenschappers van de Pompeu Fabra Universiteit in het wetenschappelijk tijdschrift American Journal of Physical Anthropology.

Mitochondriaal DNA

De wetenschappers baseren hun theorie op mitochondriaal DNA van Amerikaanse afkomst dat is aangetroffen bij tachtig IJslanders. Mitochondriaal DNA wordt doorgegeven van moeder op dochter.

De genen suggereren volgens hoofdonderzoeker Carles Lalueza-Fox dat er al Amerikaanse vrouwen aanwezig waren op IJsland in de tijd van de Vikingen.

Aangezien het eiland praktisch geïsoleerd was na de tiende eeuw is de meest waarschijnlijke hypothese dat het gaat om genen van een Amerikaanse vrouw die rond het jaar 1000 door de Vikingen is meegenomen uit Amerika, verklaart Lalueza-Fox in de Britse krant The Guardian.

Twijfel

De wetenschappers hielden ook rekening met de optie dat de Amerikaanse genen in IJsland arriveerden via Azië. Maar uit hun onderzoek blijkt dat het mitochondriaal DNA al aanwezig was op het eiland voor de achttiende eeuw, toen er voor het eerst Aziaten naar IJsland kwamen.

Nader onderzoek moet uitwijzen in welke eeuw het Amerikaanse DNA precies in IJsland opdook.

De theorie dat de Vikingen al contact hadden met de lokale bevolking van Amerika is niet nieuw. Veel legenden suggereren dat het volk uit Scandinavië het continent eerder ontdekte dan Columbus.

© NU.nl/Dennis Rijnvis

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 18 november 2010 @ 16:39:55 #123
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_88867364
Duits blad voert bewijs aan voor nazi-ufo Hitler


Officiële tekening en uiteindelijke uitwerking van de 'nazi-ufo'.

BERLIJN - Een recent rapport in het Duitse wetenschapsblad PM beweert dat Adolf Hitler aan het einde van de Tweede Wereldoorlog opdracht heeft gegeven aan zijn wetenschappers om een 'superwapen' te creëren waarmee hij de geallieerden alsnog zou kunnen verslaan.
Zo kwamen de Duitsers met de V2-raketten en de eerste jet fighters op de proppen, maar die kwamen te laat om de nederlaag voor Hitler nog af te wenden. Andere ideeën, zoals een vliegende schotel die Londen en zelfs New York moest bombarderen, kwamen niet voorbij de tekentafel. Tenminste, dat werd altijd aangenomen, maar volgens het rapport in PM, zou zo'n vliegende schotel wel degelijk uitgewerkt zijn en zou een prototype daadwerkelijk hebben rondgevlogen.

In het blad worden ooggetuigen geciteerd, die de zogenaamde ufo met het ijzeren kruis, symbool van het Duitse leger, in 1944 over de Thames zagen vliegen. De Amerikanen zouden het tuig ook als een potentieel gevaar gedetecteerd hebben op hun radars.

New York Times
In de toenmalige New York Times werden er foto's van gepubliceerd en geschreven over een 'mysterieuze vliegende schijf die met hoge snelheden over de hoge gebouwen van de stad scheert.' Volgens het magazine vernietigden de Duitsers na hun nederlaag al het papierwerk rond hun uitvinding, maar in 1960 konden ufo-experts in Canada een toestel namaken dat tot hun eigen verbazing echt kon vliegen.

Het Duitse project kreeg de naam Schriever-Habermohl mee, naar ingenieur en testpiloot Rudof Schriever en collega-ingenieur Otto Habermohl. Zij werkten tussen 1941 en 1943 in Praag samen aan de schotel. Daarna kwam het project in handen van SS-officier Hans Kammler, toen Hitler aan Hermann Goering als hoofd van de luchtmacht vroeg om een superwapen te lanceren.

Gevangenen
Gevangenen van de geallieerden claimden de zilveren vliegende schotel, die ongeveer 5,4 meter breed was, meerdere keren gezien te hebben. volgens Joseph Andreas Epp, die als ingenieur meewerkte aan het project, werden er vijftien prototypes gebouwd. Rond een centrale cockpit werden er vleugels gebouwd die een cirkel vormden en het toestel deden klimmen.

Buikvormig
De theorie wordt ook gevoed door Igor Witkowski, een Poolse gewezen historicus en journalist. In zijn boek uit 2000, 'Prawda O Wunderwaffe' (De waarheid over het wonderwapen), claimt de man dat de Nazi's een buikvormig luchtvaarttoestel gecreëerd hadden en dat Hitler de beste wetenschappers en ingenieurs tot zijn beschikking had.

Onlangs lekte in Amerika een rapport uit waaruit bleek dat verschillende nazi-wetenschappers na de oorlog in dienst werden genomen door de NASA waar ze een grote bijdrage leverden aan de ontwikkeling van de Amerikaanse ruimtevaart. (EK)
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
  zaterdag 20 november 2010 @ 09:35:42 #124
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_88934251
GROOT-BRITTANNIË - Stonehenge wordt opgeknapt. De wegen rond het monument zijn overvol door toeristen en de faciliteiten op het terrein voldoen niet meer. De werkzaamheden bij Stonehenge moeten zo'n dertig miljoen euro kosten. Dat heeft de Engelse erfgoedraad gezegd.
De raad zegt momenteel over tweederde van het geld te beschikken dat nodig is voor de nodige aanpassingen, maar denkt niet op tijd klaar te zullen zijn met de renovatiewerkzaamheden voor het begin van de Olympische Spelen in Londen in 2012.

Stonehenge is zo'n vier- tot vijfduizend jaar oud en een van 's werelds meest markante monumenten. Het uitzicht op de steencirkel wordt echter bedorven door twee drukke wegen, waarvan er één vlak langs het monument voert.

Daarnaast kunnen de faciliteiten rond Stonehenge niet aan de vraag voldoen. Momenteel staat op het terrein maar één kiosk die versnaperingen verkoopt aan de ongeveer één miljoen mensen die de steencirkel jaarlijks bezichtigen. (NOVUM)

En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
  zaterdag 20 november 2010 @ 12:59:32 #125
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_88939009
WASHINGTON - De Verenigde Staten maakten na de Anjerrevolutie in Portugal in 1974 plannen om de Azoren ''over te nemen'', voor het geval dat in Lissabon de communisten aan de macht zouden komen. Dit blijkt uit tot nu toe geheime Amerikaanse overheidsdocumenten.

Daarin staat dat de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger in januari 1975 zijn zorgen uitte over een ''kans van 50 procent'' dat Portugal in handen van communisten kwam.

Minister van Defensie James Schlesinger antwoordde daarop dat een 'noodplan' was gemaakt om te Azoren over te nemen. De Amerikanen hebben een belangrijke luchtmachtbasis op de eilandengroep in de Atlantische Oceaan.

Door de Anjerrevolutie kwam een einde aan een decennialange, door de Amerikanen gesteunde rechtse dictatuur in Portugal. Het land mocht ondanks het ontbreken van democratie en grondrechten NAVO-lid zijn. (ANP)

With friends like that....
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
  zaterdag 20 november 2010 @ 13:03:40 #126
111528 Viajero
Who dares wins
pi_88939195
quote:
1s.gif Op zaterdag 20 november 2010 12:59 schreef Lord_Vetinari het volgende:
WASHINGTON - De Verenigde Staten maakten na de Anjerrevolutie in Portugal in 1974 plannen om de Azoren ''over te nemen'', voor het geval dat in Lissabon de communisten aan de macht zouden komen. Dit blijkt uit tot nu toe geheime Amerikaanse overheidsdocumenten.

Daarin staat dat de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger in januari 1975 zijn zorgen uitte over een ''kans van 50 procent'' dat Portugal in handen van communisten kwam.

Minister van Defensie James Schlesinger antwoordde daarop dat een 'noodplan' was gemaakt om te Azoren over te nemen. De Amerikanen hebben een belangrijke luchtmachtbasis op de eilandengroep in de Atlantische Oceaan.

Door de Anjerrevolutie kwam een einde aan een decennialange, door de Amerikanen gesteunde rechtse dictatuur in Portugal. Het land mocht ondanks het ontbreken van democratie en grondrechten NAVO-lid zijn. (ANP)

With friends like that....
En toch waren het betere vrienden dan de andere optie, kijk eens naar hoe Oost Europa er in 1989 uitzag.....
It really is just like a medieval doctor bleeding his patient, observing that the patient is getting sicker, not better, and deciding that this calls for even more bleeding.
  maandag 22 november 2010 @ 07:45:30 #127
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_89002573
The ghosts of Amsterdam: Pictures merge modern day and yesteryear to show city in two lights

They are scenes of Amsterdam that merge modern day with yesteryear.

A busy street has Dutchmen celebrating the liberation of the city, while tourists mingle outside a Nazi recruitment office.

And while the pictures owe much to modern technology, they also show a historical side to the Dutch capital.


Young factory workers gather on steps outside a modern Dutch home. The picture was created by merging a negative with a modern day photo using computer software


On the march: During the liberation celebrations, members of the underground press wear face masks and carry banners

They are the work of historical consultant Jo Teeuwisse, who created the scenes after discovering some negatives at a flea market and scanning them onto her computer.

After that she found the places illustrated in the old photos and took her own pictures at the modern day locations.

Then she merged the two together using computer software to create the pictures illustrated.

Work and the Second World War form a large part of her portfolio, with the photos usually showing either factory workers or events which took place during, or after, the War.


At war: World War II troops march prisoners down a modern day street in Cherbourg, France

The undated first picture illustrates a group of workers at ease, possibly outside their factory, although by her own admission Jo said she cheated on this one as she altered the modern day location.

The second shows the Liberation Parade in the Vijzelstraat on Friday 29th June 1945, where thousands marched to celebrate the end of the War.

As Jo is from Amsterdam, the city is the main location of her work, but the French city of Cherbourg has also been a source of some of her wizardry.

Here evidence of war is particularly obvious as troops march prisoners through the city's modern day streets.


Dam Square: It may be a tourist spot now, but during the occupation it housed the recruiting office of the SS


Not such hard work: Factory workers climb a ladder outside the building which houses the company office

The wartime history of the Dam Square is less obvious to today's tourists in the next image as they chat freely outside a SS recruitment office

Jo has said that there is also film footage of this location showing someone climbing onto the roof to smash the windows of the Nazi building.

Finally, workers from a factory in the Reguliersgracht lark about on a ladder outside the office of their company. Today it appears to be a residential home.

Read more: http://www.dailymail.co.u(...)s.html#ixzz15zUpUZlI
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
pi_89042544
quote:
1s.gif Op maandag 22 november 2010 07:45 schreef Lord_Vetinari het volgende:
The ghosts of Amsterdam: Pictures merge modern day and yesteryear to show city in two lights

They are scenes of Amsterdam that merge modern day with yesteryear.

A busy street has Dutchmen celebrating the liberation of the city, while tourists mingle outside a Nazi recruitment office.

And while the pictures owe much to modern technology, they also show a historical side to the Dutch capital.

[ afbeelding ]
Young factory workers gather on steps outside a modern Dutch home. The picture was created by merging a negative with a modern day photo using computer software

[ afbeelding ]
On the march: During the liberation celebrations, members of the underground press wear face masks and carry banners

They are the work of historical consultant Jo Teeuwisse, who created the scenes after discovering some negatives at a flea market and scanning them onto her computer.

After that she found the places illustrated in the old photos and took her own pictures at the modern day locations.

Then she merged the two together using computer software to create the pictures illustrated.

Work and the Second World War form a large part of her portfolio, with the photos usually showing either factory workers or events which took place during, or after, the War.

[ afbeelding ]
At war: World War II troops march prisoners down a modern day street in Cherbourg, France

The undated first picture illustrates a group of workers at ease, possibly outside their factory, although by her own admission Jo said she cheated on this one as she altered the modern day location.

The second shows the Liberation Parade in the Vijzelstraat on Friday 29th June 1945, where thousands marched to celebrate the end of the War.

As Jo is from Amsterdam, the city is the main location of her work, but the French city of Cherbourg has also been a source of some of her wizardry.

Here evidence of war is particularly obvious as troops march prisoners through the city's modern day streets.

[ afbeelding ]
Dam Square: It may be a tourist spot now, but during the occupation it housed the recruiting office of the SS

[ afbeelding ]
Not such hard work: Factory workers climb a ladder outside the building which houses the company office

The wartime history of the Dam Square is less obvious to today's tourists in the next image as they chat freely outside a SS recruitment office

Jo has said that there is also film footage of this location showing someone climbing onto the roof to smash the windows of the Nazi building.

Finally, workers from a factory in the Reguliersgracht lark about on a ladder outside the office of their company. Today it appears to be a residential home.

Read more: http://www.dailymail.co.u(...)s.html#ixzz15zUpUZlI
COOL
_O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_89042560
22-11-2010

'Oudste resten van tabaksplant ontdekt'

AMSTERDAM Wetenschappers hebben in het noorden van het Amazone-gebied de gefossiliseerde resten ontdekt van een tabaksplant die enkele miljoenen jaren oud is.

Het fossiel van de plant dateert uit het Pleistoceen en is ongeveer 30 vierkante centimeter groot. De tabaksresten zijn naar schatting 2,5 miljoen jaar oud, zo meldt persbureau AFP.

Wetenschappers van het Meyer-Honninger Museum in Peruaanse stad Trujillo hebben het fossiel aangetroffen in de Marañón, een rivier in het noorden van Peru. Ze vermoeden dat veel tabaksplanten oorspronkelijk uit dit gebied komen.



Ontstaansgeschiedenis

Deze ontdekking stelt ons in staat om te bepalen dat de plant dateert uit het tijdperk Pleistoceen, verklaren de wetenschappers op nieuwssite Physorg.com. Onze bevindingen bevestigen dat deze plant is ontstaan in het noorden van Peru.

Over de ontstaansgeschiedenis van tabaksplanten is nog relatief weinig bekend. Tabak werd al geteeld in Zuid-Amerika voordat de Europeanen het continent in de zestiende eeuw ontdekten.

Rook

Vrijwel alle traditionele Zuid-Amerikaanse stammen gebruikten tabak bij verschillende rituelen. Zo deden de bladeren bijvoorbeeld dienst als medicijn bij kwalen aan de ogen.

Maar volgens de wetenschappers bliezen stamleden de rook van tabak vermoedelijk ook als een soort pepmiddel in elkaars gezicht voor belangrijke gevechten met andere stammen.

© NU.nl/Dennis Rijnvis

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_89042602
22-11-2010

Romeins zwembad gevonden in Jeruzalem

JERUZALEM - Israëlische archeologen hebben bij opgravingen in de oude stad van Jeruzalem de resten van een zwembad uit de tijd van de bezetting door de Romeinen ontdekt.


© ANP

Volgens de Israëlische autoriteiten maakte het vermoedelijk deel uit van een badhuis voor het tiende Romeinse legioen, dat in de toenmalige garnizoensstad Aelia Capitolina was gelegerd.

De archeologen deden hun onderzoek op een plaats waar een ritueel bad voor joodse mannen is gepland.

Nadat de Romeinen de opstand van de joden in 135 na Christus hadden neergeslagen, werd de naam Jeruzalem veranderd in Aelia Capitolina. Joden mochten de garnizoensstad niet in.3

Groter

Volgens de archeologen bewijst de ontdekking dat de stad groter was dan tot nu toe aangenomen. Het legioen was gelegerd in het tegenwoordige Armeense deel van de oude stad.

De vondst van het badhuis in het huidige joodse deel wijst erop dat de meeste militairen ook buiten het kamp actief waren.

Aan de zijkant van het bad hebben de archeologen verscheidene badkuipen gevonden. De vloer was bedekt met witte steentjes.

© ANP

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_89286751
26-11-2010

Stalin beval executie 22.000 Poolse intellectuelen


© afp

Sovietdictator Josef Stalin heeft persoonlijk opdracht gegeven tot het bloedbad in het bos van Katyn in 1940, dat aan circa 22.000 Polen, voornamelijk officieren en intellectuelen, het leven kostte. Dat heeft de Doema, het Russische parlement, nu ook toegegeven.

Tientallen jaren lang schoof Moskou de verantwoordelijkheid voor het bloedbad op de nazi's.

In 1990 gaf de toenmalige leider van de Sovjet-Unie, Michael Gorbatsjov, toe dat de geheime dienst van de Sovjet-Unie NKVD op last van Stalin in 1940 op drie plaatsen, waaronder het bos van Katyn in het westen van het huidige Rusland, bijna 26.000 Polen heeft laten executeren.

Stalin hoopte op die manier de weerstand tegen het communisme in het inmiddels door de nazi's bezette Polen de kop in te drukken. (anp/mvl)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_89331722
29-11-2010

'Egyptenaren bouwden piramides van primitief beton'

AMSTERDAM – De oude Egyptenaren hebben hun piramides mogelijk gebouwd met primitieve betonblokken. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers uit Nieuw-Zeeland.


© Getty Images

De stenen in de buitenste laag van de beroemde Knikpiramide van Snofroe in Egypte bestaan uit kalksteen en kwarts, gemixt met water. Die samenstelling suggereert dat de piramide in ieder geval voor een deel is opgebouwd uit blokken die door mensen zijn vervaardigd.

Tot die conclusie komen wetenschappers van de Victoria Universiteit in Nieuw-Zeeland, zo meld TV New Zealand.

Sleeptheorie

Wetenschappers gingen er tot nu toe vanuit dat de oude Egyptenaren de piramides hebben gebouwd met rotsblokken die ze uit steengroeven hakten en vervolgens naar de bouwwerken toe sleepten.

Volgens hoofdonderzoeker Ken MacKenzie wijzen de nieuwe bevindingen er echter op dat de piramidebouwers zelf blokken produceerden van een primitief soort beton. “Het ging om een soort oplossing van steen”, aldus MacKenzie. Je zou het de oudste vorm van beton kunnen noemen die we nu kennen.”

Poeder

De wetenschappers kwamen tot hun ontdekking door een blokje steen uit de Knikpiramide tot poeder te malen. Dit poeder werd in kaart gebracht met een magnetische spectrometer. Uit de analyse bleek dat het steen was samengesteld uit verschillende materialen.

MacKenzie vermoedt dat de piramidebouwers hun primitieve betonblokken produceerden door mineralen uit de omgeving te mengen met water en in een houten mal te gieten.

Milieuvriendelijk

Volgens hem kunnen we mogelijk iets leren van de manier waarop de blokken werden gemaakt. Het primitieve beton was namelijk een stuk milieuvriendelijker dan het beton dat vandaag de dag wordt gebruikt in de bouw. Bij de productie van modern beton worden veel broeikasgassen uitgestoten.

© NU.nl/Dennis Rijnvis

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_89373419
30-11-2010

Muur in Pompei stort in


© afp

Voor de tweede keer deze maand is een bouwwerk in Pompei ingestort. Volgens een archeologische medewerkster heeft een 12 meter lange muur die het Huis van de Moralist (Casa del Moralista) beschermde, het begeven door de hevige regen.

Op zaterdag 6 november stortte de stenen school in waar gladiatoren vermoedelijk voorbereidden op de gevechten in de nabijgelegen arena.

Pompei werd in het jaar 79 bedolven bij een uitbarsting van de vulkaan, de Vesuvius.

Volgens de woordvoerster is 12 meter lange muur in de Tweede Wereldoorlog ook ingestort. Hij is toen weer opgebouwd, maar de zware regenval van de afgelopen dagen was er te veel aan. "De muur was gebouwd uit oude stenen. We zullen die verzamelen en hergebruiken, net zoals de vorige keer." (ka)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 2 december 2010 @ 19:49:20 #134
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_89443881
BERLIJN - Adolf Hitler had een driehoeksrelatie met Eva Braun en de vrouw van zijn propagandaminister Joseph Goebbels, Magdalena.

Dat blijkt uit dagboekmateriaal van Joseph Goebbels. De Führer bracht elke dag tijd door in het gezelschap van Magdalena en pinkte een traan weg op haar huwelijk, schrijft historicus Peter Long Rich in een nieuwe biografie over Goebbels.

De wetenschapper had als eerste toegang tot het dagboekmateriaal, meldt de Noorse krant Dagbladet. Goebbels heeft het in de dagboeken over zijn bewondering voor de Führer en het gebruik van de moderne propagandatechnieken die Hitler in 1933 aan de macht hielpen.

In hetzelfde jaar werd Goebbels benoemd tot minister van Propaganda maar het meest opmerkelijk zijn de passages waarin Goebbels het heeft over zijn vrouw Magdalena.

Aantekeningen over ontmoetingen in bed
Goebbels ontmoette haar vlak na haar scheiding in 1930. Magdalena was al moeder en had net een huwelijk achter de rug met een van de rijkste Duitsers van dat ogenblik. Ze hield er dan ook een exclusieve levensstijl op na, blijkt uit de geschriften van Goebbels. Goebbels en Magdalena konden het al snel goed met elkaar vinden en Goebbels maakte elke keer nadat ze het bed gedeeld hadden aantekeningen van zijn belevenissen met Magdalena tussen de lakens.

Führer verliefd op Magdalena
Magdalena -een sterke vrouw zo blijkt uit de dagboeken- besliste na een jaar dat het tijd was om te huwen maar voor het zover was, vroeg ze het advies aan haar ex-man én Hitler. Ze wilde ook zijn mening horen over een huwelijk met Goebbels want blijkbaar had ook de Führer een zwak voor haar. "Hij houdt van Magda, arme Führer. Ik voel me bijna beschaamd voor al mijn geluk. Ook Magda houdt van hem en toch kiest ze voor mij', schreef Goebbels in een van zijn dagboeken.

Dagelijks bezoekje
Goebbels wist het ook zeker: Hitler en zijn vrouw waren niet 'zomaar vrienden'. Hitler speelde zelf ook met de idee om Magdalena te trouwen. De Führer wilde 'een respectabele' vrouw aan zijn zijde. Hitler bracht ook dagelijks een bezoekje aan de vrouw van Goebbels en als de propagandaminister weg was, dan spendeerde het koppel tot twee uur per dag samen, schrijft de historicus in zijn boek.

Hitler huilt op huwelijk
Goebbels heeft het ook over het geflirt van zijn vrouw met Hitler en schreef dat zijn echtgenote zich daarbij 'niet als een keurige vrouw gedraagt'. Volgens de schrijver van de biografie Peter Long Rich was Goebbels stikjaloers maar dat was de pijn die hij moest lijden om in de gunst én de buurt van de Führer te blijven.

Een andere opmerkelijke aantekening uit de dagboeken van Goebbels is dat de Führer een traan wegpinkte op het huwelijk van zijn propagandaminister waar hij getuige was.

Geen leven zonder Führer
Ook na het huwelijk bleef Magdalena, Hitler aanbidden en vaak trad ze ook op als Duitslands 'first lady'. Als ultieme blijk van bewondering voor de dictator gaf ze haar kinderen een naam die begon met de H van Hitler: Helga, Hildegard, Helmut, Hedwig, Holdin en Heidrun.

Ze gaf haar kinderen de gifpil in de bunker van de Führer in Berlijn toen het Duitse Rijk op instorten stond en schreef nog een brief waarin ze verklaarde dat een 'leven zonder de Führer waardeloos is', waarna ook zij en haar man, net als Hitler en Eva Braun zelfmoord pleegden.

===========

Volgens mij zijn de dagboeken van Goebbels al JAREN toegankelijk. Ik herinner me zelfs een documentaire erover van jaren her, toen de dagboeken in Rusland gevonden waren op glasplaten. Bovendien is het al net zo lang bekend dat Hitler meer dan een zwak voor Magda Goebbels had (zie bv Guido Knopp's Hitler's vrouwen ).

Raar verhaal, dus.
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
pi_89464315
quote:
1s.gif Op donderdag 2 december 2010 19:49 schreef Lord_Vetinari het volgende:
BERLIJN - Adolf Hitler had een driehoeksrelatie met Eva Braun en de vrouw van zijn propagandaminister Joseph Goebbels, Magdalena.

Dat blijkt uit dagboekmateriaal van Joseph Goebbels. De Führer bracht elke dag tijd door in het gezelschap van Magdalena en pinkte een traan weg op haar huwelijk, schrijft historicus Peter Long Rich in een nieuwe biografie over Goebbels.

De wetenschapper had als eerste toegang tot het dagboekmateriaal, meldt de Noorse krant Dagbladet. Goebbels heeft het in de dagboeken over zijn bewondering voor de Führer en het gebruik van de moderne propagandatechnieken die Hitler in 1933 aan de macht hielpen.

In hetzelfde jaar werd Goebbels benoemd tot minister van Propaganda maar het meest opmerkelijk zijn de passages waarin Goebbels het heeft over zijn vrouw Magdalena.

Aantekeningen over ontmoetingen in bed
Goebbels ontmoette haar vlak na haar scheiding in 1930. Magdalena was al moeder en had net een huwelijk achter de rug met een van de rijkste Duitsers van dat ogenblik. Ze hield er dan ook een exclusieve levensstijl op na, blijkt uit de geschriften van Goebbels. Goebbels en Magdalena konden het al snel goed met elkaar vinden en Goebbels maakte elke keer nadat ze het bed gedeeld hadden aantekeningen van zijn belevenissen met Magdalena tussen de lakens.

Führer verliefd op Magdalena
Magdalena -een sterke vrouw zo blijkt uit de dagboeken- besliste na een jaar dat het tijd was om te huwen maar voor het zover was, vroeg ze het advies aan haar ex-man én Hitler. Ze wilde ook zijn mening horen over een huwelijk met Goebbels want blijkbaar had ook de Führer een zwak voor haar. "Hij houdt van Magda, arme Führer. Ik voel me bijna beschaamd voor al mijn geluk. Ook Magda houdt van hem en toch kiest ze voor mij', schreef Goebbels in een van zijn dagboeken.

Dagelijks bezoekje
Goebbels wist het ook zeker: Hitler en zijn vrouw waren niet 'zomaar vrienden'. Hitler speelde zelf ook met de idee om Magdalena te trouwen. De Führer wilde 'een respectabele' vrouw aan zijn zijde. Hitler bracht ook dagelijks een bezoekje aan de vrouw van Goebbels en als de propagandaminister weg was, dan spendeerde het koppel tot twee uur per dag samen, schrijft de historicus in zijn boek.

Hitler huilt op huwelijk
Goebbels heeft het ook over het geflirt van zijn vrouw met Hitler en schreef dat zijn echtgenote zich daarbij 'niet als een keurige vrouw gedraagt'. Volgens de schrijver van de biografie Peter Long Rich was Goebbels stikjaloers maar dat was de pijn die hij moest lijden om in de gunst én de buurt van de Führer te blijven.

Een andere opmerkelijke aantekening uit de dagboeken van Goebbels is dat de Führer een traan wegpinkte op het huwelijk van zijn propagandaminister waar hij getuige was.

Geen leven zonder Führer
Ook na het huwelijk bleef Magdalena, Hitler aanbidden en vaak trad ze ook op als Duitslands 'first lady'. Als ultieme blijk van bewondering voor de dictator gaf ze haar kinderen een naam die begon met de H van Hitler: Helga, Hildegard, Helmut, Hedwig, Holdin en Heidrun.

Ze gaf haar kinderen de gifpil in de bunker van de Führer in Berlijn toen het Duitse Rijk op instorten stond en schreef nog een brief waarin ze verklaarde dat een 'leven zonder de Führer waardeloos is', waarna ook zij en haar man, net als Hitler en Eva Braun zelfmoord pleegden.

===========

Volgens mij zijn de dagboeken van Goebbels al JAREN toegankelijk. Ik herinner me zelfs een documentaire erover van jaren her, toen de dagboeken in Rusland gevonden waren op glasplaten. Bovendien is het al net zo lang bekend dat Hitler meer dan een zwak voor Magda Goebbels had (zie bv Guido Knopp's Hitler's vrouwen ).

Raar verhaal, dus.

De Fûhrer bracht dagelijks een bezoekje aan Magdalena.


Magdalena had een zwak voor de Führer en vroeg om zijn toestemming voor haar huwelijk met Goebbels.


Goebbels was stikjaloers maar verbeet de pijn om in de buurt en de gunst van de Führer te blijven.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_89464343
02-12-2010

Prehistorisch edelhert opgegraven in Limburg



Archeologen hebben in een beekdal van de Tungelroyse Beek aan de Mildert bij Nederweert (Limburg) een relatief compleet skelet van een edelhert uit 9000 voor Christus opgegraven. Het gaat volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed om een bijzondere en zeer zeldzame vondst uit het begin van de Midden-Steentijd, het Mesolithicum.

De gevonden skeletdelen van het prehistorische hert werden donderdagmiddag in Nederweert gepresenteerd. Het hert is slachtoffer geweest van een jachtpartij, wat erop wijst dat de toenmalige bewoners van Limburg jager-verzamelaars waren. Volgens Eelco Rensink van de Rijksdienst is de vondst zeer bijzonder omdat maar heel zelden organische resten uit die tijd worden ontdekt in Nederland.

(Depers.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_89464360
02-12-2010

Humanisten frustreerden vooruitgang



In Oxford is geen middeleeuws handschrift te vinden. James Hannam bewijst dat teksten uit die tijd meer respect verdienen.

De Middeleeuwen heten natuurlijk niet voor niets middeleeuwen. Volgens de humanisten, de toonaangevende intellectuelen in de vijftiende en zestiende eeuw, vormden die eeuwen namelijk niet meer dan een overgangsfase, een duistere periode tussen de grootse tijd van de Grieken en Romeinen, en hun eigen tijd. De wereld kon die middeleeuwen maar beter snel vergeten. En dat gebeurde ook. Na de humanisten schilderden verlichte filosofen als Locke, Voltaire en Diderot (die van de Encyclopédie) de middeleeuwen af als een tijdperk van domkopperij en religieus fanatisme. En nog steeds, wanneer het gaat om de geschiedenis van de wetenschap, maken veel auteurs en documentairemakers graag een reuzensprong van de Grieken naar de Renaissance dwars over de Middeleeuwen.

Eerherstel

Toch, schrijft James Hannam in de inleiding van Gods Filosofen, heeft recent onderzoek aangetoond dat de Middeleeuwen een periode van enorme vooruitgang op het gebied van wetenschap zijn geweest. Dat recent moet zijn boek waarschijnlijk actueel maken, en enorm klinkt wat al te groots maar het is wel hoog tijd voor eerherstel.

Wie humanist zegt, denkt aan gemoedelijke, tolerante geleerden als Erasmus en Thomas More. Die nobele herontdekkers der klassieke beschaving, slechts gewapend met een ganzenveer. Maar ze hadden ook hun fanatieke kantjes, die humanisten. Zo werden middeleeuwse filosofen door hen consequent genegeerd, belachelijk gemaakt of simpelweg voor domkop uitgemaakt. En zodra humanisten op een universiteit de lakens konden uitdelen, zetten ze zoveel mogelijk middeleeuwse handschriften bij het grofvuil. Wie nu naar Oxford gaat, zal daar geen enkel middeleeuws handschrift aantreffen. Die zijn allemaal rond 1540 aan de straat gezet. Elders gingen die geleerde humanisten al even radicaal te keer. Ze veroorzaakten een intellectuele kaalslag zonder weerga, die gelukkig niet volledig kon worden uitgevoerd dankzij de uitvinding van de boekdrukkunst, een eeuw daarvoor, waardoor toch nog verschillende belangrijke middeleeuwse handschriften in druk zijn verschenen. En daarmee hebben de eerste drukkers vooral de natuurwetenschap gered.

Humanisten hadden niets met de middeleeuwse natuurwetenschap. Die was volgens hen op een dwaalspoor geraakt. Humanisten wilden terug naar de basis, naar de oudste geschriften, en voor wat betreft de wetenschap betekende dat: terug naar de Griekse filosoof Aristoteles. Dat was in de Middeleeuwen geen onbekende naam; middeleeuwers waren vertrouwd met het denken van de filosoof (zoals hij respectvol werd aangeduid). Maar voor wat de natuurkunde betreft hadden de middeleeuwse filosofen hem zo rond 1300 toch wel afgeschaft.

Dat ging overigens niet zonder slag of stoot. Dankzij de beroemde theoloog Thomas van Aquino was de katholieke theologie rond 1200 stevig gegrondvest op de filosofie van Aristoteles, dus wie daarvan afweek, liep het risico voor ketter uitgemaakt te worden. Maar zolang alle twijfel geuit werd binnen de muren van de eerste universiteiten (Parijs, Bologna, Oxford), en zolang je maar zei dat het om academische speculaties ging, was er niet veel aan de hand.

Maar dat loslaten was onvermijdelijk. Op natuurkundig gebied had Aristoteles namelijk enkele hoogst curieuze uitspraken gedaan. De bekendste was zijn opvatting dat een voorwerp slechts kon bewegen als er een kracht op werd uitgeoefend. Wie een bal gooit, oefent een kracht uit, maar al vliegend door de lucht moet er óók een kracht op de bal werken, vond Aristoteles. Hij dacht dat de lucht dat deed. Ze veroorzaakt niet alleen (lucht)weerstand, maar duwt de bal ook vooruit, aan de achterkant. Een dwaas idee, dat omstreeks 1300 door de Franse geleerde Jean Buridan verworpen werd. Hij had een ander idee: wie een bal gooit, geeft de bal daarmee impetus, impuls. En daarmee kan de bal een tijdje voort. Een geniale gedachte, met verregaande consequenties. Volgens Buridan betekende dat ook dat de planeten niet voortdurend Gods hand voelden, maar tijdens de schepping één keer een duw hadden gehad. Sindsdien vlogen ze vanzelf. Het waren met andere woorden dode dingen. God de alom aanwezige duwer werd God de eenmalige aanduwer. Het was de geboorte van de moderne natuurkunde, zegt Hannam. En toen was het onvermijdelijk dat zijn leerling Nicolaas van Oresme tot de revolutionaire conclusie kwam dat astrologie onzin moest zijn: dode dingen konden ons leven niet beïnvloeden. Daar bleef het voorlopig bij. Buridan stierf in 1361 aan de pest. En daarna kwam een tweede ramp: de humanisten. Het duurde tot omstreeks 1600 voordat de wetenschap de middeleeuwse weg kon vervolgen.

De immer zo vereerde humanisten zijn bij Hannam dus de slechteriken, de tegenstanders van de vooruitgang. Hij wijst erop dat Galileis aanval op Aristoteles, in zijn Dialogo dei due mondi (1632), geen aanval is op middeleeuwse denkers, zoals vaak wordt gedacht, maar op de moderne humanisten. Als zij wat meer respect hadden gehad voor het werk hunner voorgangers, had de wetenschap geen twee eeuwen vertraging opgelopen. En hadden de Middeleeuwen nooit Middeleeuwen geheten.

(Depers.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_89508779
quote:
Boeddhisme herovert China

BEIJING , 1 december 2010 ( IPS ) Officieel is China nog altijd atheïstisch, maar het aantal boeddhisten stijgt er spectaculair. Volgens recent onderzoek nemen zeker 185 miljoen Chinezen de 2400 jaar oude leer ernstig. Misschien helpt dat ook de Tibetaanse zaak vooruit.

"Ik ging er altijd van uit dat het boeddhisme een soort bijgeloof was", zegt Quan Zhenyuan, zaakvoerder van een reisbureau in Beijing. "Maar toen gaf de eigenaar van een vegetarisch restaurant me er een boek over, en dat veranderde alles." De 32-jarige vrouw zegt dat het boeddhisme haar leerde beter om te gaan met klanten en medewerkers. "Het boeddhisme maakt me rustig".

Vluchtheuvel

De nieuwe opgang van het boeddhisme in China valt samen met de snelle economische groei die dertig jaar geleden in gang werden gezet door de toenmalige sterke man Deng Xiaoping. Religie blijkt voor veel Chinezen een vluchtheuvel in een maatschappij die gekenmerkt wordt door toenemende stress en ongebreideld materialisme.

Het boeddhisme, dat al tweeduizend jaar aanwezig is in China, is daarbij een voor de hand liggende keuze. De boeddhistische gemeenschap in China kreeg een knauw na de communistische machtsovername in 1949, maar verboden werd de leer nooit. Veel tempels en boeddhistische organisaties gingen wel algauw over in overheidshanden. Toen het Chinese regime in 1959 het Tibetaanse boeddhisme hardhandig onderdrukte, kreeg het de steun van de Boeddhistische Vereniging van China. Tijdens de Culturele Revolutie in de jaren zestig en zeventig werden veel heilige plaatsen van het Chinese boeddhisme vernield, maar na de dood van Mao in 1976 begon de druk op het boeddhisme en andere godsdiensten af te nemen.

Gouden periode

Volgens de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen beleeft het boeddhisme in China nu al dertig jaar een "gouden periode". De Chinese boeddhisten hebben zich verenigd in organisaties die het hele land bestrijken en via vormingsactiviteiten en zomerkampen de leer verder verspreiden. In 1997 schatte het Staatsbureau voor Religieuze aangelegenheden het aantal boeddhisten in China op honderd miljoen. In 2007 antwoordde zelfs 33 procent van de respondenten in een grote peiling van het Chinese Onderzoekscentrum voor Religieuze Cultuur dat ze in het boeddhisme geloofden. Onder intellectuelen en jongeren is het boeddhisme de belangrijkste religie, verklaarde Liu Zhongyu, de leider van het onderzoek. Onderzoekers van de Amerikaanse Purdue University kwamen dit jaar ook tot de conclusie dat het boeddhisme in China exponentieel groeit. Volgens hen telt China nu ongeveer 185 miljoen boeddhisten.

De voorbije decennia zijn er in China verscheidene boeddhistische monumenten heropgebouwd, terwijl er ook nieuwe tempels verschenen. In 2006 organiseerde China het Wereld Boeddhistisch Forum, en een jaar later kwam er een verbod op mijnbouwactiviteiten in berggebieden die heilig zijn voor de boeddhisten.

Er zijn wel weinig echte boeddhisten in China, zegt Duan Yuming, een docent aan het Instituut voor Religieuze Studies aan de universiteit van Sichuan. "Veel mensen doen alleen aan boeddhisme om rustig te worden", zegt hij. Maar zelfs dat is volgens hem een goede zaak. "Het boeddhisme zet een spirituele ontwikkeling in gang die leidt naar echt geluk. Boeddhistische technieken als meditatie helpen mensen zichzelf te veranderen en tot een groter bewustzijn en meer mededogen en wijsheid te komen. De Chinezen van vandaag zijn altijd druk in de weer. Ze weten niet meer hoe ze zich moeten ontspannen. Meditatie kan hen helpen."

Tibet

Voor een deel heeft de aantrekkingskracht van het boeddhisme te maken met een toenemende fascinatie voor Tibet. Veel Chinese stedelingen hebben romantische voorstellingen van het beschouwelijke leven in het afgelegen gebied. Het Chinese toerisme naar de Tibetaanse hoofdstad Lhasa en andere plaatsen in de provincie is de laatste jaren explosief toegenomen. Misschien leidt de groei van het boeddhisme in China wel tot meer begrip voor de Tibetanen en hun eis tot meer autonomie. Alvast de Dalai Lama, de geestelijke leider van de Tibetanen die in 1959 naar India vluchtte, denkt er zo over. "Als Tibet binnen dertig jaar bestaat uit zes miljoen Tibetanen en tien miljoen boeddhisten, dan lossen sommige problemen zich misschien vanzelf op", vertelde hij aan zijn biograaf Pico Iyer.
http://www.ipsnews.be/artikel/boeddhisme-herovert-china
pi_89577121
23-12-2010

Neandertalers werden slachtoffer van extreme klimaatsveranderingen



De Neandertaler is volgens een studie van een team rond Gerd-Christian Weniger van de Universiteit van Keulen uitgestorven vanwege extreme klimaatsveranderingen.

In het tijdschrift Quaternary International hebben de wetenschappers gegevens uit meerdere disciplines samengevoegd en vroegere studies bevestigd die zeiden dat klimaatsveranderingen wellicht tot het uitsterven van dit soort oermens heeft geleid.

Het team gaat er in zijn model van uit dat de neandertalers in Europa de meeste klimaatsveranderingen naar een ijstijd hebben overleefd doordat dit type mensen zich ten noorden van de Middellandse Zee als een jojo bewoog tussen de 53ste en de 45ste breedtegraad. Klimaatsveranderingen over 1.000 jaar zijn echter door zes zogenaamde Heinrich-Events versterkt.

Tijdens dergelijke koude periodes hebben grote brokken ijs van Noord-Amerika de oceaan overgestoken en hebben naast een verdere terugval van de temperatuur ook voor extreme droogtefases gezorgd.

Die droogte heeft de basiscondities van de neandertaler in de gebieden waar hij een onderkomen had gezorgd vernietigd. Het team rond Weniger gaat ervan uit dat onze voorvader tijdens het vierde Heinrich-Event is uitgestorven.

Moderne mens
De eerste anatomisch moderne mensen zijn uit West-Azië naar Europa gekomen en zowat 30.000 jaar geleden ook uitgestorven. Met grote waarschijnlijkheid hebben de moderne mensen en de neandertaler zich in West-Azië vermengd. In Europa kon dat niet meer, want daar leefden er op dat moment geen neandertalers meer. (belga/gb)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_89577206
03-12-2010

'Cleopatra had vrouwelijke voorganger'

AMSTERDAM Cleopatra had een vrouwelijke voorganger die veel eerder over het Oude Egypte regeerde en nog honderden jaren later werd vereerd. Dat hebben Zweedse wetenschappers ontdekt.



Koningin Arsinoë II kwam vermoedelijk 200 jaar eerder aan de macht dan Cleopatra en was daarmee de eerste vrouw uit de de Ptolemaeïsche dynastie die de scepter zwaaide over het oude Egypte.

Dat blijkt uit een analyse van reliëfen waar ze op is afgebeeld, zo meldt Discovery News. De symbolen op haar kroon suggereren volgens wetenschappers van de Universiteit van Göteborg dat Arsinoë II werd gezien als een hogepriesteres, een god en een farao.

Olympische Spelen

De afbeeldingen wijzen er op dat ze een vergelijkbare rol had als Cleopatra en Hatsjepsoet, de eerste vrouwelijke farao ooit. Het betekent dat ze tijdens haar leven is uitgeroepen tot vrouwelijke farao, verklaart onderzoeker Maria Nilsson. Ze bestuurde Egypte samen met haar broer Ptolemeüs II.

Het was al langer bekend dat Arsinoë een belangrijk persoon was in de oud Egyptische geschiedenis, maar haar rol van farao bleef tot nu toe onderbelicht. Ze leidde volgens de Zweedse onderzoekers een zeer kleurrijk leven.

Ze was geen gewone vrouw, aldus Nilsson. Ze vocht mee in oorlogen en deed zelfs mee aan de Olympische Spelen, waarin ze drie paardenwedstrijden won.

Liefdesleven

Ook het liefdesleven van Arsinoë was turbulent. Ze trouwde eerst met een rijke generaal. Nadat deze man stierf, trad ze in het huwelijk met haar halfbroer, waarvan ze weer scheidde toen hij twee van haar zonen vermoordde. Daarna besloot ze de echtgenote van haar broer Ptolemeüs te worden.

Uit verschillende vondsten in Egypte blijkt dat Arsinoë tot 200 jaar na haar dood nog werd vereerd. Ook zou haar kroon later zijn gedragen door Cleopatra.

Imitatie

Deze studie ontsluit een totaal nieuw onderzoeksveld, verklaart archeologe Mona Haggag van de Alexandra Universiteit in Egypte. Het onderzoek laat zelfs zien dat de andere Ptolemaeïsche koninginnen Arsinoë gedeeltelijk imiteerden.

© NU.nl/Dennis Rijnvis

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_89577230
03-12-2010

'Oudste gekauwde cocabladeren gevonden'

AMSTERDAM Amerikaanse wetenschappers hebben in Peru 8000 jaar oude resten van cocabladeren ontdekt. Vermoedelijk is er op de bladeren gekauwd door mensen.



De gefossiliseerde cocabladeren zijn gevonden onder de vloer van huizen in oude nederzettingen in het noordwesten van Peru.

Bij bladeren zijn ook resten gevonden van verbrande kalksteen die vermoelijk werd vermengd met de plantresten.

Dit is een bekende methode die er voor zorgt dat er meer oppepende stoffen vrijkomen uit de coca.

Select groepje

De ontdekking bewijst dat het eerste gebruik van coca ongeveer 3000 jaar eerder plaatsvond dan tot nu toe werd aangenomen. Dat schrijven onderzoekers van de Vanderbilt Universiteit in het wetenschappelijk tijdschrift Antiquity.

Verder suggereren de plaatsen waarop de cocabladeren zijn gevonden dat slechts een select groepje individuen toegang had tot de medicinale planten.

Economische middelen

We vonden de bladeren niet in een huiselijke context, alsof ze door veel mensen in grote mate werd gebruikt, verklaart hoofdonderzoeker Tom Dillehay op BBC News. In plaats daarvan ontdekten we ze bij de huizen van een beperkt aantal individuen.

Ons bewijs suggereert dat het niet zo was dat iedereen die de economische middelen had maar toegang kreeg tot medicinale planten, zoals in Westerse gemeenschappen, aldus Dillehay.

Rituelen

Het kauwen op cocabladeren wordt door veel wetenschappers beschouwd als een gewoonte die ongeveer zo oud is als de beschaving van de Incas. Maar het onderzoek van Dillehay wijst uit dat de traditie waarschijnlijk veel verder terug gaat.

Gezien de beperkte distributie van de cocabladeren, werden ze mogelijk niet alleen als genotsmiddel of medicijn gebruikt, maar ook bij speciale rituelen.

Het kauwen op cocabladeren is een diepgewortelde economische, sociale en mogelijk zelfs religieuze traditie in de Andes, aldus Dillehay.

© NU.nl/Dennis Rijnvis

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_89577272
03-12-2010

Notitieboeken van Ramanujan op microfilm

De universiteitsbibliotheek van Madras heeft een zeer waardevol document op microfilm gezet. Het gaat om de notitieboeken van de wiskundige Srinivasa Ramanujan; schriften vol met bizarre formules.


Srinivasa Ramanujan

De uit India afkomstige Srinivasa Ramanujan (1887-1920) schreef in 1913 een brief aan de Engelse wiskundige Godfrey Harold Hardy. Alweer zon gek, die denkt dat hij iets nieuws heeft uitgevonden, was diens eerste gedachte bij het zien van de brief. Maar al gauw kwam hij erachter dat deze brief van een genie was. Ramanujan kwam naar Engeland en werkte met Hardy samen. De samenwerking was echter van korte duur. Het verblijf in Engeland sloopte Ramanujans gezondheid: er was daar niemand die hem ervoor behoedde om een etmaal lang zonder onderbreking met wiskunde bezig te zijn. Na vijf jaar verliet Ramanujan Engeland weer en in 1920 overleed hij op 32-jarige leeftijd aan tuberculose. En tot op zijn allerlaatste momenten maakte hij wiskundige aantekeningen.

Die aantekeningen zijn bewaard gebleven en bekend geworden onder de naam Ramanujans Notebooks. Ze staan vol met bizarre formules, waar wiskundigen maar moeilijk vat op konden krijgen. Niet alleen in Ramanujans tijd, maar ook nu nog. Sommige raadsels zijn opgelost, zoals die van de mock theta functies, maar andere aantekeningen -vooral die over getaltheorie- van het Indiase genie vormen vandaag de dag nog steeds een mysterie.

Dat Ramanujan echter geen onzinnige wiskundige symbolen noteerde, is wel duidelijk: de raadselachtige formules waar wiskundigen inmiddels wél grip op hebben, blijken diepe achterliggende theorieën te bevatten. Wiskundigen denken dat dat bij de nog niet opgeloste Ramanujan-krabbels ook zo zal zijn.


Handgeschreven aantekeningen van het Indiase genie Srinivasa Ramanujan (1887-1920). Dankzij microfilm zijn deze notitieboeken nu niet meer enkel in de universiteitsbibliotheek van Madras te bezichtigen. Afbeelding: © V. Ganesan

De drie schriften vol met handgeschreven aantekeningen zijn nu op microfilm gezet door de universiteitsbibliotheek van Madras, die nu honderd jaar bestaat. Eén exemplaar van de notitieboeken op microfilm blijft, samen met het origineel, in deze bibliotheek. Kopieën van de microfilm gaan verder naar wiskunde-instituten zodat alle onderzoekers toegang hebben tot dit waardevolle manuscript. Ramanujan schreef de ene na de andere formule in zijn schriften. Al zijn theorieën bewijzen, is zelfs voor moderne wiskundigen razend moeilijk. Je kunt je er alleen maar over verbazen, hoe Ramanujan als eerste grip leek te hebben op deze ingewikkelde materie, zegt K. Parthasarathy van het Ramanujan Institute for Advanced Study in Mathematics, onderdeel van de universiteit van Madras.

(Kennislink)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_89594083
quote:
1s.gif Op woensdag 1 december 2010 08:40 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
30-11-2010

Muur in Pompei stort in

"De muur was gebouwd uit oude stenen. We zullen die verzamelen en hergebruiken, net zoals de vorige keer." (ka)

8)7
All those moments will be lost, like tears in rain... Time to die.
pi_89622609
06-12-2010

Onbekende bacterie vreet Titanic op


© ap

Wetenschappers hebben een nieuwe bacterie gevonden op het wrak van de Titanic. De vondst werd gedaan door een team rond Antonio Ventosa van de Universiteit van Sevilla, staat in het jongste nummer van het vakblad van de Britse Vereniging voor Algemene Microbiologie (SGM).

Het op een stuk roest gevonden microbiologische leven kreeg de naam Halomonas titanicae. Het diertje vreet immers aan het wrak van de Titanic en is volgens de onderzoekers mee verantwoordelijk voor het verval van het op 14 april 1912 gezonken luxeship. Het ligt op zowat 3,8 kilometer diepte na in aanvaring te zijn gekomen met een ijsberg.

De wetenschappers gaan ervan uit dat de Titanic-bacterie een rol kan spelen bij de afbraak van ijzerconstructies onder water. Hun bevindingen kunnen aldus van belang zijn voor moderne kunstwerken onder water. (dpa/sam)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_89622688
06-12-2010

Opgegraven skelet is van vrouw

SWIFTERBANT - De menselijke resten die in september zijn gevonden bij de archeologische opgraving bij Swifterbant zijn van een vrouw. Zij is vernoemd naar de vinder van het graf en heet nu Michelle.


© ANP

Hoe oud de vondst is moet nog verder worden uitgezocht, maar vooralsnog wordt ervan uitgegaan dat het graf dateert uit de periode tussen 8000 en 4500 voor Christus. Dat heeft de provincie Flevoland maandag laten weten.

Naar schatting is Michelle tussen de 30 en 40 jaar oud geworden en was ze ongeveer 1 meter 60 lang. Om de juiste leeftijd van de vondst vast te stellen is nog vier maanden onderzoek nodig.

Als het skelet net zo oud is als de omliggende vondsten, dan gaat het om het oudste skelet dat in Nederland is gevonden. Bij de opgraving zijn inmiddels ook meer dan 100.000 stukjes vuursteen gevonden, 60 haardkuilen en 30 eiken.

Unieke vondst

De provincie spreekt van een unieke maar dure vondst. De totale kosten van de opgraving zijn opgelopen tot 5,4 miljoen euro. Daarvan hebben de gemeente Dronten en het Rijk 1,9 miljoen euro bijgedragen.

De rest kwam voor rekening van de provincie. Als alle onderzoeken naar Michelle afgerond zijn, wordt ze tentoongesteld in het Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad.

Binnen twee jaar moet ook het wetenschappelijk rapport over de opgraving gereed zijn. Pas dan kan worden vastgesteld hoe belangrijk de vindplaats is.

© ANP

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_89664332
07-12-2010

Onbekende dinosaurus ontdekt in Zuid-Korea


© afp

In Zuid-Korea is een tot nu toe onbekende gehoornde dinosaurus ontdekt. Het gaat om de eerste van deze soort die gevonden werd in een zone waar dinosaurusfossielen erg zeldzaam zijn. Dat melden wetenschappers.

De dinosaurus met een hoofd gelijkend op dat van een papegaai en een staart die mogelijk gebruikt werd om te helpen bij het zwemmen, was ongeveer 1,67 meter groot en woog tussen de 27 en 45 kilo. Volgens wetenschappers verplaatste hij zich waarschijnlijk op zijn achterste poten.

De ontdekking van "deze soort is belangrijk in de mate dat het een leegte van 20 miljoen jaar invult tussen de oorsprong van deze dinosauriërs in Azië en hun eerste verschijning in Noord-Amerika". (belga/kve)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_89685511
quote:
Nijmegen neemt afscheid van torenwachter

Gepubliceerd op : 5 december 2010 - 10:00 am | door Thijs Papôt

Nu de laatste torenwachter van de Nijmeegse Sint-Stevenstoren met pensioen gaat, komt er een einde aan een eeuwenlange traditie in de Waalstad.

Op de uitkijk voor mogelijk onraad of gevaar waakte de torenwachter in Nederland sinds de middeleeuwen voor de veiligheid van de stad. Brand was de grootste vijand van de stedenbewoners in de tijd dat de huizen nog van hout waren. 'De torenwachter wees met een stok een rode vlag naar de richting waar de brand was uitgebroken', vertelt Willemien Wannet.

Sinds 1979 vervult zij de functie van torenwachter op de Sint Stevenstoren in Nijmegen. Aanvankelijk om haar man te assisteren, die haar het torenwachtersvak 'op spartaanse wijze' heeft geleerd. 'Miljoenen treden' moet Willemien Wannet sindsdien zijn opgeklommen. Met een spectaculair uitzicht over de Waal, de stad of de Ooijpolder als beloning. 'Dat verveelt me nooit.'

Bombardement
Als Willemien binnenkort met pensioen gaat, komt er in Nijmegen een definitief einde aan een eeuwenlange traditie, met als enige onderbreking de jaren na de Tweede Wereldoorlog, waarin de Sint Stevenstoren werd verwoest door een bombardement.

Uiteraard is het ambacht van torenwachter ingehaald door de moderne tijd. De werkzaamheden van Willemien bestaan nu vooral uit het geven van rondleidingen. Maar toen enkele jaren geleden een stel autodieven door haar vanaf de toren werden gesignaleerd, en zodoende opgepakt, voelde ze hoe het moet zijn geweest om in vroeger tijd op de uitkijk te staan. 'Toen dacht ik: ik waak nog altijd over de stad!'
zie voor video http://www.rnw.nl/nederla(...)eid-van-torenwachter
pi_89708367
08-12-2010

Duitse spoorwegen schenken 5 miljoen aan nazislachtoffers



Deutsche Bahn doet humanitaire gesteDe Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn schenkt vijf miljoen euro aan de slachtoffers van het naziregime. Het geld is bestemd voor projecten in Oost-Europa, en dan voornamelijk voor Polen.

"Vijfenzestig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn we het lijden van de slachtoffers nog niet vergeten", aldus Rüdiger Grube, topman bij Deutsche Bahn.

"De overlevenden lijden ook vandaag nog onder de gevolgen van de deportatie en de dwangarbeid onder de nazi's. Om die reden heeft Deutsche Bahn beslist een humanitaire geste te doen", zo luidt het verder.

De helft van de 5 miljoen euro zal worden besteed aan projecten in Polen, de andere helft is bestemd voor projecten in Oekraïne, Rusland, Tsjechië en Wit-Rusland. (belga/vsv)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_89708393
08-12-2010

Unieke Romeinse zilverschat in Everbeek (Brakel) gevonden

Het Provinciaal Archeologisch Museum (PAM) Velzeke toont dit weekend voor het eerst een Romeinse zilverschat uit de derde eeuw. De vondst werd vorig jaar door een amateurarcheoloog gedaan, maar is al die tijd stilgehouden. Volgens het museum is het de eerste keer dat in België een dergelijke schat gevonden wordt.

Kom
Op een terrein in Everbeek (Brakel) vond een amateur-archeoloog vorig jaar een tiental zilveren voorwerpen. Het topstuk is een met mythologische figuren versierde kom. "De bovenfries vertoont florale motieven en op de onderfries zijn op een bijzonder kunstzinnige wijze vier fabelachtige dieren afgebeeld, een soort zeemonsters met vissenstaarten." Daarnaast bevat de schat ook een ring en zilveren lepels.

"De vondst is uniek en de eerste van die omvang in België", zegt Kurt Braeckman, conservator-diensthoofd van het PAM Velzeke.

Invallen Germanen
De Romeinse eigenaar van het zilverwerk verstopte zijn kostbare spullen wellicht tijdens de invallen van de Germanen, in het midden van de derde eeuw. "De context is ons nog niet helemaal duidelijk, maar vermoedelijk werd de schat nadien nooit meer gerecupereerd. Het is nog te vroeg om de vondst aan een woonplaats te linken, maar we denken dat de eigenaar een edelsmid was. Want tussen de dure zilveren voorwerpen zaten ook gebroken stukken en zilverafval."

Uit analyse blijkt dat de gemiddelde kwaliteit van het zilver ongeveer 95 procent bedraagt. De schat wordt zaterdagavond voor het eerst aan het personeel, schenkers, bruikleengevers en de pers voorgesteld. Het brede publiek kan er zondag mee kennismaken. (belga/eb)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_89863355
12-12-2010

Besparingen bedreigen Pompeï en ander Italiaans erfgoed


Pompeï © afp

"Het culturele patrimonium van Italië dreigt in te storten." Die alarmkreet komt van Pier Giovanni Guzzo, al veertien jaar directeur van de archeologische site van Pompeï. Daar staan verscheidene gebouwen op instorten.

Met drie miljoen bezoekers per jaar is Pompeï nog steeds één van de drukst bezochte sites ter wereld, maar er is volgens Guzzo de voorbije jaren nauwelijks geïnvesteerd in conservatie en restauratie. Het maakt dat tal van gebouwen in bijzonder slechte staat verkeren. Volgens Guzzo is de situatie toe te schrijven aan de zware besparingen in het al niet bepaald genereuze Italiaanse cultuurbudget.

Tegen de achtergrond van de crisis en de zware problemen in de openbare financiën daalde het budget in twee jaar tijd met meer dan 25 procent tot vijf miljard euro in 2010. Personeel dat op pensioen gaat wordt niet meer vervangen, waardoor er steeds minder technici voorhanden zijn om herstellingen uit te voeren.

Ook elders laat het gebrek aan openbare middelen zich voelen. In Rome is reeds een deel van het dak van de door keizer Nero gebouwde Domus Aurea ingestort en ook het wereldberoemde Colosseum verkeert in slechte staat en is dringend aan herstel toe.

Een piste die soelaas zou kunnen bieden is geld uit de private sector. Zo zou schoenenkoning Diego Della Valle 25 miljoen euro willen investeren in de restauratie van het Collosseum. Guzzo wijst er echter op dat private schenkingen in Italië niet fiscaal aftrekbaar zijn, zoals bijvoorbeeld wel het geval is in de Verenigde Staten. (belga/kve)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')