abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_93226775
volgens mij is het zo beter :)
pi_93441228
Hee dat ziet er best goed uit! :o Maar je hebt dus gewoon normale gevelbakstenen gebruikt, geen hittebestendige stenen?

De prijs van die bakstenen zit ik (vooralsnog) niet zo mee, ik moet toch nog een laag muurtje in de tuin metselen (ga nu ook de hele tuin inrichten) dus ik moet er een hoop gaan halen.

Ziet er in elk geval heel do-able uit, thanks voor je toelichting en foto's!
pi_93732280
Hallo,

Ik heb nu dit foum gelezen en vele anderen forums, maar is er iemand die echt ervaring/verstand heeft van BBQ of tuinhaarden bouwen.
Ik kom zelf jaarlijks in Zuid-Afrika en heb al mijn braai roosters en spullen ook daarvan.
Nu wil ik zelf ook een mooie braai in de achtertuin bouwen op klei grond.

Wat ik nu veel lees is dat vuurstenen niet geschikt zijn voor buiten vanwege vocht en vorst.
De Braai die ik wil bouwen lijkt een beetje op deze al bekende:


Maar die van mij moet binnenmaats 100cm breed en 80cm diep worden.
De bovenkant van de onderplaat zal op zo'n 70cm uitkomen en de schoorsteen mantel zal op zo'n 160cm hoogte uitkomen.
Zoals ik normaal ook doe wil ik gewoon een 12 tal blokken hout opstappelen en in de hens kunnen steken.
De schoorsteen zal zo'n 3 meter hoog worden vanaf de grond (valt dan volgens mij nog binnen bouwvergunningen)

Voor mij is de belangrijkste vraag of je dus nu ook speciale bakstenen moet gebruiken aan de binnenkant van de vuurplaats en aan de binnenkant van de schoorsteen?
In het begin heb ik een aardig groot vuur en zal er dus veel warmte ontstaan.
Aangezien vuurvaste stenen niet geschikt lijken te zijn voor buiten in Nederland, wat zijn dan de alternatieven?

In Zuid-Afrika metselen ze zo goed als alles al met bakstenen die hittebestendig zijn en omdat zij daar andere produkten hebben heb ik weining aan hun info.
Ter info: de breedte van de Braai staat los van mijn rooster, deze zet ik op een driepoot welke weer in de kolen staat.
Ik heb de breedte nodig voor Potjiekos, als ik met de pot braai moet ik vuur verder van de pot af hebben om kolen te maken voor onder de pot.
Er zal dus ook vuur zeer dichtbij de binnenmuur zijn.
Brandycoke
pi_93739467
quote:
1s.gif Op maandag 28 februari 2011 15:03 schreef JSS het volgende:
Hee dat ziet er best goed uit! :o Maar je hebt dus gewoon normale gevelbakstenen gebruikt, geen hittebestendige stenen?
waren gewone stenen, die vond ik al duur genoeg. Ik heb ze bij de Gamma gehaald, volgens mij 1 euro per stuk, verder niet speciaal voor een barbeque.

Ik heb er 3 jaar lang gebruik van gemaakt en er is nooit een steen kapot gegaan.
pi_93764568
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 september 2010 14:27 schreef TheThirdMark het volgende:

[..]

Dan moet je toch even op een herhalingscursus. Denken dat de grootste hitte zich onder het vuur bevind :')
Als je er niks van snapt moet je gewoon je mond houden hm.
  maandag 7 maart 2011 @ 13:10:03 #56
245087 ueberduitser
grootgrondbezitter
pi_93766153
quote:
1s.gif Op zondag 6 maart 2011 20:24 schreef snoekiesnoeksnoek het volgende:

[..]

waren gewone stenen, die vond ik al duur genoeg. Ik heb ze bij de Gamma gehaald, volgens mij 1 euro per stuk, verder niet speciaal voor een barbeque.

Ik heb er 3 jaar lang gebruik van gemaakt en er is nooit een steen kapot gegaan.
Zo, das ff ¤1000/1000stuks, beste duren stenen!
Maar goed, dat is een ander verhaal dan de stenen bbq.

Ik ben ook van plan een stenen BBQ te metselen, al moet ik eerst ff wat verder zijn met m'n tuin.
Wil binnenkort de bbq alvast uittekenen, de tekening show ik hier nog wel even.

Ik ga de binnenkant en bodem van de bbq met chamotte bekleden. Dit adviseerde m'n schoorsteenveger mij.
  maandag 7 maart 2011 @ 13:37:12 #57
173997 Redcoon
Verdomd heet!
pi_93767355
Ik raad het aan om op dit forum even na te vragen wat je het beste kan doen. De collectieve bbq-kennis daar is immens.

www.bbqforum.nl
pi_93810519
quote:
1s.gif Op maandag 7 maart 2011 13:10 schreef ueberduitser het volgende:
Zo, das ff ¤1000/1000stuks, beste duren stenen!
Ja, veel te duur, maar we wilden rode stenen en ik had meen ik 30 stenen in totaal , voor grotere aantallen zou ik even langs een speciaalzaakje gaan, vooral als je zo'n schoorsteen wilt bouwen.

Je moet altijd even kijken of kant en klaar kopen van een stenen barbeque niet goedkoper is, als je die in de aanbieding haalt kan je het bijna niet voor die prijs namaken.
  dinsdag 8 maart 2011 @ 12:50:30 #59
245087 ueberduitser
grootgrondbezitter
pi_93810936
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 maart 2011 12:37 schreef snoekiesnoeksnoek het volgende:

[..]

Ja, veel te duur, maar we wilden rode stenen en ik had meen ik 30 stenen in totaal , voor grotere aantallen zou ik even langs een speciaalzaakje gaan, vooral als je zo'n schoorsteen wilt bouwen.

Je moet altijd even kijken of kant en klaar kopen van een stenen barbeque niet goedkoper is, als je die in de aanbieding haalt kan je het bijna niet voor die prijs namaken.
Ik heb nog een tas stene over van m'n huis, dus ik heb genoeg.

Een stenen bbq kopen is goedkoper denk ik. Maar ik wil juist een bbq die precies bij het huis past. Mooie kap erop kan m'n schoonvader wel lassen, passend bij het huis.

Ik zit er ook nog aan te denken de bbq op de kop van m'n schijnvijver te zetten en dan in de achterkant van de bbq een waterval te maken. (niet een echte waterval, maar een rvs-sleuf waaruit water klettert) Ligt er een beetje aan of ik de bbq op die plek wil hebben.
  dinsdag 8 maart 2011 @ 13:30:43 #60
49558 1-of-6Billion
Up the shut fuck you must
pi_93812285
Ha, het voorjaar zit weer in de lucht *O*
Loop zelf ook al een tijdje met een idee voor een BBQ/Pizza-/Rookoven.

Van die bogen metselen, zoals in de BBQ van brandycoke, is dat moeilijk? :P
I follow you......but not on Twitter
  dinsdag 8 maart 2011 @ 13:49:22 #61
245087 ueberduitser
grootgrondbezitter
pi_93812907
quote:
14s.gif Op dinsdag 8 maart 2011 13:30 schreef 1-of-6Billion het volgende:
Van die bogen metselen, zoals in de BBQ van brandycoke, is dat moeilijk? :P
In principe niet, even netjes een malletje maken en de boog daarop uittekenen. Mal tussen de muurtjes plaatsen en de boog eroverheen leggen/metselen.
Als je het mooi wilt doen moet je natuurlijk wel weten hoe je een fatsoenlijke boog met fatsoenlijke aansluitingen maakt/construeert.
Daarover kun je hier:http://www.metselen.net wel het een en ander vinden.
  dinsdag 8 maart 2011 @ 15:34:01 #62
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_93816789
quote:
1s.gif Op zondag 6 maart 2011 17:16 schreef brandycoke het volgende:

Wat ik nu veel lees is dat vuurstenen niet geschikt zijn voor buiten vanwege vocht en vorst....
...Voor mij is de belangrijkste vraag of je dus nu ook speciale bakstenen moet gebruiken aan de binnenkant van de vuurplaats en aan de binnenkant van de schoorsteen?
In het begin heb ik een aardig groot vuur en zal er dus veel warmte ontstaan.
Aangezien vuurvaste stenen niet geschikt lijken te zijn voor buiten in Nederland, wat zijn dan de alternatieven?
Vorst in combinatie met vocht zou een probleem kunnen geven. De stenen hebben een hoog gehalte klei en dat is porreus. Die springen dus nog wel eens kapot met vorst, al denk ik dat het wel mee zal vallen. Als ze aan de binnekant zitten, zal het wel meevallen. Alternatieven zou ik niet weten.

In jouw geval zou ik de binnenkant van de vuurplaats bekleden met vuurvaste steen, maar de schoorsteen niet. Je zou wel vuurvaste mortel kunnen overwegen (voor het eerste stuk dan).

Mijn mening is niet gebaseerd op berekeningen e.d. maar slechts op de vele zelfgebouwde BBQs die ik ken. Niemand heeft z'n schoorsteen bekleed, en ze worden al jaren flink gebruikt. WIj stoken hier vooral met druif en steeneik, en maken dan ook een flinke fik. Ik zou niet moeilijk doen...
Siesta & Fiesta!
pi_94037010
je kan de stenen goed beschermen door er gewoon aan de binnenkant een laag cement tegenaan te doen, doorstaan ze prima de winter. Zie de foto hierboven, daar zie je het. Op mijn foto's zie je het wat lastiger, maar je doet gewoon een dun laagje cement aan de binnenkant.

quote:
1s.gif Op dinsdag 8 maart 2011 12:50 schreef ueberduitser het volgende:
Een stenen bbq kopen is goedkoper denk ik.
Als je de stenen al hebt, dan gaat de prijs vooral nog omhoog door het rooster. Dat is het duurste onderdeel (althans in mijn geval).
  zondag 13 maart 2011 @ 16:33:29 #64
130186 FallingSky
Damn i'm good.
pi_94051058
Uit ervaring, vuurvaste stenen gaan allemaal kapot in NL. Die kunnen er gewoonweg niet tegen.
Hardgebakken (1100 graden) baksteen kan het wel hebben. Alleen moet je dan niet in de winter willen braaien.

Nou bbqen niet erg veel mensen in de winter (wat eigenlijk zonde is, want het blijft heel erg lekker) dus dat zal het probleem niet zijn.

Verder kun je meestal een betonnen vloer gebruiken in je bbq, het liefst eentje die vervangbaar is. Op dit moment gebruiken we gewonen betonnen stoeptegels :p
  maandag 14 maart 2011 @ 12:41:40 #65
49558 1-of-6Billion
Up the shut fuck you must
pi_94089370
De meeste stenen pizza-ovens zijn koepelvormig. Heeft er iemand enig idee waarom dat is? :o

Zou je kunnen volstaan met kubusvormig? O-)
I follow you......but not on Twitter
  maandag 14 maart 2011 @ 12:51:41 #66
545 dop
:copyright: dop
pi_94089718
quote:
5s.gif Op maandag 14 maart 2011 12:41 schreef 1-of-6Billion het volgende:
De meeste stenen pizza-ovens zijn koepelvormig. Heeft er iemand enig idee waarom dat is? :o

Zou je kunnen volstaan met kubusvormig? O-)
gokje warmte ontwikkeling en verloop is mooier door de vorm , de hele oven is gelijkmatiger warm.
Ik schrijf soms wat rottig, zelf noem ik het dyslexie , sommige zeggen dat ik lui ben.
get over it , het wordt niet beter
pi_94089991
quote:
5s.gif Op maandag 14 maart 2011 12:41 schreef 1-of-6Billion het volgende:
De meeste stenen pizza-ovens zijn koepelvormig. Heeft er iemand enig idee waarom dat is? :o

Zou je kunnen volstaan met kubusvormig? O-)
Koepel zorgt voor een mooiere geleiding van de lucht. Als je een kubusvormige zou maken krijg je een erg grote statische druk aan de bovenkant van de oven, met als gevolg dat alle hitte er aan de opening aan de voorkant uitvliegt. Het lijkt me een beetje lastig om je pizza er dan nog uit te halen ;)
  maandag 14 maart 2011 @ 14:36:17 #68
49558 1-of-6Billion
Up the shut fuck you must
pi_94093706
quote:
1s.gif Op maandag 14 maart 2011 13:01 schreef Fes1-2 het volgende:

[..]

Koepel zorgt voor een mooiere geleiding van de lucht. Als je een kubusvormige zou maken krijg je een erg grote statische druk aan de bovenkant van de oven, met als gevolg dat alle hitte er aan de opening aan de voorkant uitvliegt. Het lijkt me een beetje lastig om je pizza er dan nog uit te halen ;)
Owkee, zit wat in. Ook daarom hebben die pizza-ovens dus een schoorsteentje aan de voorkant?
I follow you......but not on Twitter
pi_94093777
quote:
1s.gif Op maandag 14 maart 2011 13:01 schreef Fes1-2 het volgende:
Het lijkt me een beetje lastig om je pizza er dan nog uit te halen ;)
Zou dat niet meevallen? Een normale oven is ook vierkant en daar zit ook geen luchtgat in, maar ik krijg er alles wel prima uit aan de voorkant.
pi_94093820
quote:
14s.gif Op maandag 14 maart 2011 14:36 schreef 1-of-6Billion het volgende:

[..]

Owkee, zit wat in. Ook daarom hebben die pizza-ovens dus een schoorsteentje aan de voorkant?
Waarschijnlijk ja, ben geen pizza oven expert hoor ;)

quote:
1s.gif Op maandag 14 maart 2011 14:38 schreef snoekiesnoeksnoek het volgende:

[..]

Zou dat niet meevallen? Een normale oven is ook vierkant en daar zit ook geen luchtgat in, maar ik krijg er alles wel prima uit aan de voorkant.
Tot welke temperatuur gaat je normale oven?.. en hoe warm is dat hout wat in de fik staat? :P
pi_94094264
quote:
1s.gif Op maandag 14 maart 2011 14:39 schreef Fes1-2 het volgende:
Tot welke temperatuur gaat je normale oven?.. en hoe warm is dat hout wat in de fik staat? :P
Niet van die lastige vragen stellen :P

Ik snap trouwens niet waarom je een oven gaat bouwen in de tuin, een barbeque is perfect, maar een oventje?
  maandag 14 maart 2011 @ 15:33:47 #72
49558 1-of-6Billion
Up the shut fuck you must
pi_94095989
quote:
1s.gif Op maandag 14 maart 2011 14:52 schreef snoekiesnoeksnoek het volgende:

[..]
knip...

Ik snap trouwens niet waarom je een oven gaat bouwen in de tuin, een barbeque is perfect, maar een oventje?
Gewoon, omdat het kan ;)

Nee, als het inderdaad niet goed kan met een "vierkante" oven, dan houdt het waarschijnlijk op en blijft het bij een BBQ :Y
I follow you......but not on Twitter
pi_94096646
quote:
14s.gif Op maandag 14 maart 2011 15:33 schreef 1-of-6Billion het volgende:

[..]

Gewoon, omdat het kan ;)

Nee, als het inderdaad niet goed kan met een "vierkante" oven, dan houdt het waarschijnlijk op en blijft het bij een BBQ :Y
Heb nog even zitten googlen uit nieuwsgierigheid.
Volgens deze site: http://www.fornobravo.com/pompeii_oven/why_round.html

Werkt een ronde oven ook beter omdat de temperatuur gelijkmatiger verdeelt wordt. In mijn antwoorden dacht ik echter dat we het alleen over de bovenkant van zo'n oven hadden.
pi_94105917
Die va bovenstaande sites zijn niet echt een aanwinst voor je tuin zeg....
Een kuil voor je bier is trouwens ook aan te raden :P
  maandag 14 maart 2011 @ 21:13:51 #75
245087 ueberduitser
grootgrondbezitter
pi_94114523
quote:
1s.gif Op maandag 14 maart 2011 19:07 schreef snoekiesnoeksnoek het volgende:
Die va bovenstaande sites zijn niet echt een aanwinst voor je tuin zeg....
Een kuil voor je bier is trouwens ook aan te raden :P
Ik zal komende week of de week erna wel eens een mooi ontwerp maken als ik de tijd heb.
Trouwens, voor dat bier heb ik gewoon een extra koelkast in de garage staan. ;)
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')