quote:
Op donderdag 16 september 2010 12:08 schreef aegir_de_viking het volgende:Ik ben onlangs bezig geweest met het aanleggen van een luchttoevoerkanaal in de kelder voor de verse toevoerlucht voor mijn houtkachel.
In de oude situatie was een een tegelkachel die de lucht uit de woonkamer gebruikte, nadat ik die gesloopt had heb ik een nieuwe kachel gekocht. In de gebruiksaanwijzing werd aangeraden om de toevoerlucht van buiten aan te zuigen. Aangezien de kachel niet tegen een buitenmuur aanstaat, heb ik een gat in de vloer (laten) maken zodat de kachel lucht uit de kelder aanzuigt.
Dit gat komt uit in de stookruimte in de kelder waar ook de viessmann olie gestookte ketel staat, hier staat dus ook altijd een raampje open.
Toen vorig jaar de schoorsteenveger kwam vertelde hij me dat deze situatie zo niet kon, en het gat met een kanaal naar buiten geleid moest worden. Had te maken met eventueel brand in de stookruimte en het doorslaan naar de woonkamer.
De installateur van de houtkachel had blijkbaar geen zin of tijd om het te fixen, want na herhaalde telefoontjes geen reactie terug. Dus toen maar zelf aan de slag. Ik heb het gat met spiraliet buizen en koppelstukken naar buiten geleid en netjes afgewerkt, zie ook:
http://www.wildkamp.com/w(...)-100-mm_pr_8792_WKNLWeet iemand of deze buizen voldoende brandwerend zijn? of wat de voorschriften van de schoorsteenveger zijn?
Die stalen buizen zouden toch geen probleem moeten zijn lijkt me., anders moet je toch echt over naar echte kachelpijp. En die zijn duuuuur!!!
Andere oplossing is het omtimmeren van de Spiraliet met gipsplaat. Gipsplaat heeft een brandvertragende werking namelijk. Ander Promatec o.i.d., dat zijn echt brandwerende materialen.
Had je beter niet ff de schoorsteenveger kunnen bellen, of direct vragen welk materiaal je wel en niet mag gebruiken. Die mensen hebben naast vegen ook een voorlichtende functie.
En ik weet niet of je een open keuken hebt, dus de keuken in verbinding met de ruimte waar je haard/kachel staat? Zo ja, kan het zo zijn dat je afzuigkap van de keuken geschakelt moet worden dat hij alleen aan kan als je een raam open hebt staan. Daar zijn draadloze zenders voor te krijgen(hebben wij ook). Het kan namelijk zijn dat je afzuigkap van de keuken alle toevoer verbrandingslucht voor de haard wegkaapt. Hierdoor gaat ten eerste je haard uit, maar gevaarlijker is dat je eventueel rookgassen en CO in je ruimte haalt!
Heb je ook een wasdroger die in de buurt staat? Die trekt ook lucht uit de ruimte, zo'n 50m3. per uur als ik het goed heb.
Tijdens het keuren van je kachel/haard zal de schoorsteenveger namelijk op zuurstoftoevoer controleren.
1 tip, hou die beste man te vriend!