abonnement Unibet Coolblue
pi_85383928


[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #18

Welkom in het centrale whisky-topic, met daarin ruimte voor alles voor en over whisky en whiskey.

De voorgaande delen:
[CENTRAAL] Whisk(e)y Topic #1
[Centraal] Whisk(e)y Topic #2
[Centraal] Whisk(e)y Topic #3 - Slainte!
[Centraal] Whisk(e)y Topic #4 - Turf en hout
[Centraal] Whisky/Whiskey topic #5 - Uisge beatha
[Centraal] Whisky/Whiskey topic #6 - An òl thu uisge?
[Centraal] Whisky / Whiskey Topic #7 - Uisgebaugh-baul
[Centraal] Whisky / Whiskey Topic #8 - Loch Goo
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #9 Sherrybom & Peatmonster
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #10 van Speyside tot Islay
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #11 Whisky a Go Go
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #12 Liefst zonder IJS
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic#13 Alleen voor baardmannen?
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic#14 in heel veel smaken!
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #15 Dramming Time!
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #16 Schots? Iers? Japans?
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #17


Wat is whisky? :?
Whisky is een destillaat, dat wordt gestookt van granen; voornamelijk gerst, tarwe, rogge, en maïs. Hiertoe wordt uit de granen door middel van een speciaal proces, vergelijkbaar met het brouwen van bier, suiker onttrokken dat vervolgens vergist en gedestilleerd wordt in koperen destilleerketels. Daarna wordt het enige jaren op eikenhouten vaten gelegd om te rijpen.

De meeste whiskies worden gemaakt van meerdere soorten graan, die apart verwerkt worden en later weer bij elkaar gemengd. Dit noemt men blended whiskies. Voorbeelden die je vaak tegenkomt zijn Johnny Walker Red en Black Label, Vat69, Teachers, Famous Grouse, etc.

Andere whiskies worden van slechts één graansoort gestookt. Als die ene graansoort (gemoute) gerst is, dan heet het resultaat een single malt whisky. Is dat rogge, dan wordt het een straight rye whisky. De eerste zie je vaak uit Schotland (en soms uit Ierland), de laatste meestal uit de USA. Als zo'n whisky nu ook nog eens getapt wordt uit één vat, dan wordt het een single cask whisky genoemd.

De meeste whiskies die je gewoon koopt zijn dranken met een alcoholpercentage tussen de 40% en 46%; dat noemt men drinksterkte. Soms worden whiskies verkocht op hogere alcoholpercentages, zoals ze uit het vat vandaan komen. Dit noemt men dan vatsterkte, of cask strength whisky. Men kan er voor kiezen om de whisky op vatsterkte door er een beetje (bron)water aan toe te voegen iets soepeler drinkbaar te maken, dit is echter niet noodzakelijk.

Waar haal ik whisky? :?
De betere whisky vinden wij onder andere bij:

Ton Overmars slijterij te Amsterdam
Van Wees slijterij te Amersfoort
Van Zuylen slijterij te Loosduinen
Slijter Zonneveld te Maassluis
Whiskykoning te Den Bosch
Versailles te Nijmegen


of zo lang de Britse Pond weinig waard is:

The Whisky Exchange in de UK
Royal Mile Whisky in de UK


Bij de meeste van bovenstaande winkels is het ook mogelijk om online te bestellen zodat je voor een nieuwe of bijzondere whisky niet eens de deur uit hoeft *)


En wat als ik nog vragen heb? :?
Post de vraag in dit topic :7

Voor wie het weten wil: Hoe een whisky uiteindelijk smaakt is voor een groot (zo niet het grootste) deel afhankelijk van het vat waarin het bewaard is geweest. Tegenwoordig wordt de meeste Schotse whisky gerijpt in vaten die daarvoor in Amerika hebben gediend om bourbon in te laten rijpen. Vroeger werd er veel vaker whisky gerijpt in ex-sherryvaten. Vaak wordt er gezocht naar de beste mix van bourbonvat-whisky en sherryvat-whisky om een bepaald karakter te creëren voor een bepaalde botteling. Er zijn ook variëteiten die exclusief van bourbonvaten komen (veel Glenmorangies bijvoorbeeld) en sommige fabrikanten hebben echte 100% sherryvat-whiskies in het assortiment (veel Macallan, Glenfarclas en Aberlour).

vele honderden verschillende smaken?

Zeker!


Zó veel variatie met een soort drank? Veel meer verschillende smaken dan elke andere alcoholische drank die ik ken. zachte whisky, scherpe whisky, rokerige whisky, zoete whisky, medicinale whisky, frisse whisky, romige whisky, noem het maar op. Dus laat u door één slechte eerste ervaring niet uit het veld slaan. Helaas zitten er zeker bij de voordeligere flessen whisky ( onder de 30 euro) verhoudingsgewijs veel slechtere soorten. tussen. Probeer daarna gewoon eens een andere of haal bij de betere slijter een paar mini-flesjes (5cl) van enkele Single Malt Whiskies....en vergelijk die eens. u zult versteld staan van de varieteit.

Slechte whisky is natuurlijk beter te haggelen met flink veel ijs/water/cola ;)



Dramming?

Whisky drink je doorgaans uit een glas (toch?) In de diverse landen gelden er in de horeca verschillende regels over de hoeveelheid te schenken alcohol in een glas. In Nederland lijkt de standaard op 35ml te zitten voor een glaasje whisky. In de beter gesorteerde whiskybars kun je er ook voor kiezen om een halve hoeveelheid ( ± 2cl) aan te schaffen zodat je makkelijker meer smaken kunt vergelijken of proberen zonder dat je te snel onder invloed of blut raakt.
Een dram is echter een willekeurige hoeveelheid whisky die je inschenkt. De ene keer kies je er voor om een ruime hoeveelheid in te schenken zodat je de hele avond aan een glas kunt nippen. een andere keer neem je juist kleinere beetjes, of halve drams zodat je meerdere soorten kunt proberen.


Nog meer info nodig? dan kun je hier een forum vinden dat speciaal is gewijd aan whisky in al zijn verschijningsvormen

Drink verstandig, drink met maten
[ afbeelding ]

----Het leven is te kort om slechte whisky te drinken!----

[ Bericht 0% gewijzigd door ChickenSpikey op 17-08-2010 10:41:29 ]
  Moderator dinsdag 17 augustus 2010 @ 13:41:28 #2
45833 crew  Fogel
pi_85391248
Bestaan er eigenlijk een soort van whisky-cafes in Nederland? Ze hoeven natuurlijk niet uitsluitend whisky te verkopen (een kroeg die gespecialiseerd is in speciaal bier, verkoopt natuurlijk ook gewoon pils en fris), maar zeg dat de lat bij bv meer dan 25 a30 soorten ligt om zo'n stempel te krijgen?
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
pi_85391774
Whiskeycafe'niet in rotterdam zover ik weet,wel winkels die er een sport van maken zoals op de Nieuwe Binnenweg ed. ff googlen.
Yvonne schreef op maandag 31 oktober 2011 @
13:59:43 in DEF SC #282 aan AchJa & Co
Vanaf hier en nu stopt het in DEF én op FOK!
Ik wil hier een normale SC zonder gebitch!
pi_85392418
Tuurlijk!

- Whiskycafé L&B in Amsterdam
- North End Pub in Leiden
- De Heerenkamer (van H.R. Veldenbos)
  dinsdag 17 augustus 2010 @ 16:54:13 #5
128548 pavv
The computer says NO
pi_85399663
quote:
Op dinsdag 17 augustus 2010 14:05 schreef ChickenSpikey het volgende:
Tuurlijk!

- Whiskycafé L&B in Amsterdam
- North End Pub in Leiden
- Restaurant het Kompas, Texel
- Schots Restaurant Hielander, Alkmaar
- Van der Valk hotel Eindhoven heeft ook een aardige collectie Malts (stuk of 80) staan, iets gangbaarder spul.

quote:
- De Heerenkamer (van H.R. Veldenbos)
Deze laatste gaat er binnenkort mee stoppen, dus als je daar nog heen wilt (aanrader hoor) moet je vlot zijn.
pi_85406972
Café Jos in Nijmegen. Niet speciaal een whisk(e)y-café, maar ze hebben er wel heel erg veel :)
pi_85407049
quote:
Deze laatste gaat er binnenkort mee stoppen, dus als je daar nog heen wilt (aanrader hoor) moet je vlot zijn.
Stoppen..? :?
pi_85415481
quote:
Op dinsdag 17 augustus 2010 13:41 schreef Fogel het volgende:
Bestaan er eigenlijk een soort van whisky-cafes in Nederland? Ze hoeven natuurlijk niet uitsluitend whisky te verkopen (een kroeg die gespecialiseerd is in speciaal bier, verkoopt natuurlijk ook gewoon pils en fris), maar zeg dat de lat bij bv meer dan 25 a30 soorten ligt om zo'n stempel te krijgen?
hotel Terminus Den Bosch :Y
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_85487135
Na al het single malt geweld van de afgelopen tijd maar weer eens een goedkope blend gehaalt. Een fles Vat 69 :P met een prijs van 13 euro voor een Liter is het een van de goedkoopste whisky's die ik ooit gehad heb :P .

Ik zag hem staan bij de lokale supermarkt slijter, en herkende hem uit Band of Brothers :')

De smaak valt me erg mee, ik had toch wel een vrij ranzige smaak verwacht zoals de meeste goedkope blends. Hij is erg milt, en ik proef de alcohol dan ook bijna niet in de whisky. Hij is lichtjes van smaak, en een heeft bijna wel iets weg van wijn :X Het voelt net alsof ik een vage limonade drink. Heeft weinig met whisky te maken kwa smaak.

Zeker wel een favoriet voor goedkope slobber whisky, drinkt erg snel weg :P , Famous grouse vind ik bijvoorbeeld erg ranzig, daarintegen vind ik Jim Beam (Bourbon >:O ) ook een lekkere slobber whiskey

Bij me vorige week aangeschafte bruichladdich peat is het zonde om meer dan 1 glas per week te nemen, daar moet je gewoon van genieten. Maar deze blend lurkt zeer goed weg *;

[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 19-08-2010 20:30:00 ]
pi_85488706
Zo, er staat voor over een paar dagen een tripje naar Edinburgh op het programma (een goed excuus om mijn smaakpapillen eens te verwennen). Heeft er iemand ervaring met het bezoeken van een distillerij in Schotland of iets anders wat een must is voor de whiskey liefhebber?
pi_85500387
Ik ben al een tijdje nieuwsgierig naar whisk(e)y, echter ben ik een totale leek op dit gebied.

Normaal ben ik meer van de wat zoetere mixdrankjes of cocktails (en voor jullie nu allemaal de fakkels en hooivorken tevoorschijn halen om me dit topic uit te jagen, wees gerust, ik kom hier niet vragen welke whisk(e)y ik het beste door de cola kan gooien :P), maar aan whisk(e)y heb ik me nog nooit echt durven wagen.

Nu ben ik een tijdje op internet aan het rondsnuffelen geweest om me een beetje te oriënteren, maar het aanbod is enorm en dat maakt het er allemaal niet makkelijker op.

Ik wil nu toch maar is de stap gaan zetten om een fles te kopen en het gewoon is te gaan proberen, maar er zijn uiteraard wel een paar eisen aan verbonden.

-hij moet niet te duur zijn (a. omdat het de eerste fles is en b. omdat duur niet perse goed of lekker is)
-hij moet makkelijk verkrijgbaar zijn (gewoon bij de lokale gall/mitra dus)
-hij moet wat zachter van smaak zijn (als beginner wil ik maar niet meteen het zware spul proberen)

Na wat ervaringen van mensen gelezen te hebben leek me dit een verstandige keuze om mee te beginnen.


Tullamore Dew

Tis dan niet meteen een Schotse single malt whisky, maar deze voldoet wel aan mn criteria...

Maak ik hiermee nu een juiste keuze, of kan ik beter voor wat anders gaan?

(overigens ben ik van plan in de toekomst door zowel Schotland als Ierland een rondreisje te gaan maken en zo kan ik mooi thuis vast uitzoeken of ik daar gelijk een whisk(e)yreisje van kan maken, of dat ik dat maar beter kan laten. Misschien is whisk(e)y drinken voor mij wel helemaal niet weggelegd.)
  maandag 23 augustus 2010 @ 18:09:46 #12
128548 pavv
The computer says NO
pi_85616528
prima whiskey om mee te starten en voldoet aan alle door jou genoemde criteria.

veel plezier ermee.
pi_85638402
quote:
Op donderdag 19 augustus 2010 21:07 schreef rgras het volgende:
Zo, er staat voor over een paar dagen een tripje naar Edinburgh op het programma (een goed excuus om mijn smaakpapillen eens te verwennen). Heeft er iemand ervaring met het bezoeken van een distillerij in Schotland of iets anders wat een must is voor de whiskey liefhebber?
Ik ben afgelopen voorjaar naar de chivas regal / Strathisla (lekkere whisky!) geweest.
Echt super. Een vd mooiste distillerijen van Schotland. Wel een pokke eind ver weg van Edinburgh bedenk ik me nu... Loch ness is btw ook niet al te ver ervandaan, dus een combi tripje van 1 dag is wel te doen denk ik.
hij kan altijd nog bacardi gaan serveren in het cafe van Lock, Stock and Two Smoking Barrels
pi_85638486
quote:
Op vrijdag 20 augustus 2010 03:17 schreef hagelslagfabrikant het volgende:
Ik ben al een tijdje nieuwsgierig naar whisk(e)y, echter ben ik een totale leek op dit gebied.

Normaal ben ik meer van de wat zoetere mixdrankjes of cocktails (en voor jullie nu allemaal de fakkels en hooivorken tevoorschijn halen om me dit topic uit te jagen, wees gerust, ik kom hier niet vragen welke whisk(e)y ik het beste door de cola kan gooien :P), maar aan whisk(e)y heb ik me nog nooit echt durven wagen.

Nu ben ik een tijdje op internet aan het rondsnuffelen geweest om me een beetje te oriënteren, maar het aanbod is enorm en dat maakt het er allemaal niet makkelijker op.

Ik wil nu toch maar is de stap gaan zetten om een fles te kopen en het gewoon is te gaan proberen, maar er zijn uiteraard wel een paar eisen aan verbonden.

-hij moet niet te duur zijn (a. omdat het de eerste fles is en b. omdat duur niet perse goed of lekker is)
-hij moet makkelijk verkrijgbaar zijn (gewoon bij de lokale gall/mitra dus)
-hij moet wat zachter van smaak zijn (als beginner wil ik maar niet meteen het zware spul proberen)

Na wat ervaringen van mensen gelezen te hebben leek me dit een verstandige keuze om mee te beginnen.

[ afbeelding ]
Tullamore Dew

Tis dan niet meteen een Schotse single malt whisky, maar deze voldoet wel aan mn criteria...

Maak ik hiermee nu een juiste keuze, of kan ik beter voor wat anders gaan?

(overigens ben ik van plan in de toekomst door zowel Schotland als Ierland een rondreisje te gaan maken en zo kan ik mooi thuis vast uitzoeken of ik daar gelijk een whisk(e)yreisje van kan maken, of dat ik dat maar beter kan laten. Misschien is whisk(e)y drinken voor mij wel helemaal niet weggelegd.)
Bushmills is mi een goede optie.
Eigenlijk heb ik tullamore maar 1 x op, en dat was voldoende :N
hij kan altijd nog bacardi gaan serveren in het cafe van Lock, Stock and Two Smoking Barrels
pi_85638532
quote:
Op dinsdag 24 augustus 2010 10:29 schreef mister_popcorn het volgende:

[..]

Ik ben afgelopen voorjaar naar de chivas regal / Strathisla (lekkere whisky!) geweest.
Echt super. Een vd mooiste distillerijen van Schotland. Wel een pokke eind ver weg van Edinburgh bedenk ik me nu... Loch ness is btw ook niet al te ver ervandaan, dus een combi tripje van 1 dag is wel te doen denk ik.
eeft een mooi artikel in Whisky etc gestaan over Strathisla. Kan je wel een exemplaar sturen als je wilt?
pi_85640252
quote:
Op dinsdag 24 augustus 2010 10:34 schreef ChickenSpikey het volgende:

[..]

eeft een mooi artikel in Whisky etc gestaan over Strathisla. Kan je wel een exemplaar sturen als je wilt?
leuk!

via email of pm?
hij kan altijd nog bacardi gaan serveren in het cafe van Lock, Stock and Two Smoking Barrels
pi_85640755
quote:
Op dinsdag 24 augustus 2010 11:32 schreef mister_popcorn het volgende:

[..]

leuk!

via email of pm?
pm is goed :)
pi_85647778
Net uit mn werk even bij de lokale Gall&Gall geweest, even rondgekeken tot ik de vraag kreeg of ik misschien wat hulp nodig had... Uitgelegd dat ik nog nooit echt whisk(e)y heb gedronken en niet zo goed wist wat ik eens moest nemen... De Tullamore Dew waar ik eigenlijk voor kwam (zie vorige post) hadden ze alleen nog maar op voorraad in literflessen en dat vond ik eigenlijk een maatje te groot, maar de vrouw die me hielp vertelde dat "die voor door de koffie zijn" al gebarende naar het volledige aanbod Ierse whiskeys...

Vervolgens verwees ze me door naar het gedeelte van het schap waar de Red Label en Famous Grouse stonden met het advies om daar mee te beginnen...

Ik heb gezegd dat ik er nog maar is even over na ging denken en ben met lege handen weer naar huis gegaan...

Is als beginner een fles whisk(e)y kopen nou gewoon zo moeilijk, of ben ik zelf gewoon een beetje moeilijk :?
pi_85649540
quote:
Op dinsdag 24 augustus 2010 14:54 schreef hagelslagfabrikant het volgende:
Net uit mn werk even bij de lokale Gall&Gall geweest, even rondgekeken tot ik de vraag kreeg of ik misschien wat hulp nodig had... Uitgelegd dat ik nog nooit echt whisk(e)y heb gedronken en niet zo goed wist wat ik eens moest nemen... De Tullamore Dew waar ik eigenlijk voor kwam (zie vorige post) hadden ze alleen nog maar op voorraad in literflessen en dat vond ik eigenlijk een maatje te groot, maar de vrouw die me hielp vertelde dat "die voor door de koffie zijn" al gebarende naar het volledige aanbod Ierse whiskeys...

Vervolgens verwees ze me door naar het gedeelte van het schap waar de Red Label en Famous Grouse stonden met het advies om daar mee te beginnen...

Ik heb gezegd dat ik er nog maar is even over na ging denken en ben met lege handen weer naar huis gegaan...

Is als beginner een fles whisk(e)y kopen nou gewoon zo moeilijk, of ben ik zelf gewoon een beetje moeilijk :?
Glenfiddich 12 is denk ik een goede om te starten.
Maar dat verschilt per persoon natuurlijk.
De eerste whisky die ik binnen hield was een Ierse: Een Connemara van 8 jaar _O-
pi_85650165
Misschien is het verstandig om eerst te verdiepen in het verschil tussen een blended en een single malt whisky :) Dat verschil is best groot, zowel in kwaliteit of smaak, maar ook in prijs
¯ _(ツ)_/¯
pi_85650316
quote:
Op dinsdag 24 augustus 2010 15:49 schreef Type-R het volgende:
Misschien is het verstandig om eerst te verdiepen in het verschil tussen een blended en een single malt whisky :) Dat verschil is best groot, zowel in kwaliteit of smaak, maar ook in prijs
Net zoals er weer heel veel verschil zit in de verschillende single malts (islay, speyside, etc.)
pi_85652130
Ja, het verschil tussen een blend, een blended malt en een single malt snap ik en ik heb ook al het een en ander gelezen over de verschillende kenmerkende smaakeigenschappen van de verschillende regio's in Schotland...

Daarnaast ook al het een en ander gelezen over de invloed van de gebruikte brandstof (wel of geen turf) en het gebruik van verschillende soorten vaten om de whisk(e)y in te laten rijpen op de uiteindelijke smaak.

Heb ook al wat rondgesnuffeld op diverse websites waar whiskeys/whiskies beoordeeld worden, met een omschrijving van de geur en smaak enzo. Zo ben ik uiteindelijk op die Tullamore Dew uitgekomen, omdat die niet te duur is, makkelijk verkrijgbaar, niet te zwaar en wat ik er van las sprak me wel aan.

Of zijn er andere dingen die ik eerst moet weten voor ik aan dit avontuur begin? :)

*had ik er trouwens al bij verteld dat ik vooral van zoetigheid hou? is misschien niet geheel onbelangrijk.
pi_85652281
quote:
Op dinsdag 24 augustus 2010 16:34 schreef hagelslagfabrikant het volgende:
Ja, het verschil tussen een blend, een blended malt en een single malt snap ik en ik heb ook al het een en ander gelezen over de verschillende kenmerkende smaakeigenschappen van de verschillende regio's in Schotland...

Daarnaast ook al het een en ander gelezen over de invloed van de gebruikte brandstof (wel of geen turf) en het gebruik van verschillende soorten vaten om de whisk(e)y in te laten rijpen op de uiteindelijke smaak.

Heb ook al wat rondgesnuffeld op diverse websites waar whiskeys/whiskies beoordeeld worden, met een omschrijving van de geur en smaak enzo. Zo ben ik uiteindelijk op die Tullamore Dew uitgekomen, omdat die niet te duur is, makkelijk verkrijgbaar, niet te zwaar en wat ik er van las sprak me wel aan.

Of zijn er andere dingen die ik eerst moet weten voor ik aan dit avontuur begin? :)
Misschien is het goed om een kleine tasting te bezoeken. Bij voorbeeld een Mitra Whisky Xperience (http://www.mitra.nl/proeverijen.php). Je betaalt dan 25,- intree en je kunt er alles gratis proeven. Je kunt daarna gericht, aan de hand van je proefnotities, je eerste whisky kopen (zelfs te bestellen op dit evenement met korting).
pi_85652745
quote:
Op dinsdag 24 augustus 2010 16:38 schreef ChickenSpikey het volgende:

[..]

Misschien is het goed om een kleine tasting te bezoeken. Bij voorbeeld een Mitra Whisky Xperience (http://www.mitra.nl/proeverijen.php). Je betaalt dan 25,- intree en je kunt er alles gratis proeven. Je kunt daarna gericht, aan de hand van je proefnotities, je eerste whisky kopen (zelfs te bestellen op dit evenement met korting).
hm, klinkt interessant...

Whisky Xperience Zuid-Holland
Zondag 24 Oktober, 14.00 tot 17.00 uur
Hotel Gorinchem,
Van Hogendorpweg 8-10 te Gorinchem
Entree: ¤ 25.00 per persoon

Das hier vlak om de hoek, ben er op de fiets nog sneller dan met de auto :P

Overigens staat er van 4 tot 14 oktober een 10 daagse vakantie naar Schotland op de planning, waarbij ik sowieso wel van plan was om een of meerdere distillerys te bezoeken (mocht ik de whisky niet lekker vinden, kan ik in ieder geval zien hoe het gemaakt wordt enzo :)) Mogelijke kandidaten die op de route liggen zijn Edradour, Talisker en Oban.
  dinsdag 24 augustus 2010 @ 17:02:24 #25
50458 Mert
___,,,,_(º-º)_,,,,___
pi_85653331
Voor de liefhebbers: http://www.maltstock.com/
Over 2 weken is het weer zover ;)
Learn young about hard work and manners - and you'll be through the whole dirty mess and nicely dead again before you know it. ~F. Scott Fitzgerald
XboxLive Gamertag: S2K Mert
pi_85658480
quote:
Op dinsdag 24 augustus 2010 17:02 schreef Mert het volgende:
Voor de liefhebbers: http://www.maltstock.com/
Over 2 weken is het weer zover ;)
Balen dat ik dan niet kan -O-
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_85677303
quote:
Op dinsdag 24 augustus 2010 16:49 schreef hagelslagfabrikant het volgende:

[..]

hm, klinkt interessant...

Whisky Xperience Zuid-Holland
Zondag 24 Oktober, 14.00 tot 17.00 uur
Hotel Gorinchem,
Van Hogendorpweg 8-10 te Gorinchem
Entree: ¤ 25.00 per persoon

Das hier vlak om de hoek, ben er op de fiets nog sneller dan met de auto :P

Overigens staat er van 4 tot 14 oktober een 10 daagse vakantie naar Schotland op de planning, waarbij ik sowieso wel van plan was om een of meerdere distillerys te bezoeken (mocht ik de whisky niet lekker vinden, kan ik in ieder geval zien hoe het gemaakt wordt enzo :)) Mogelijke kandidaten die op de route liggen zijn Edradour, Talisker en Oban.
Daar ben ik ook te vinden ;)
  vrijdag 27 augustus 2010 @ 14:29:47 #28
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_85771503
quote:
Op dinsdag 24 augustus 2010 10:29 schreef mister_popcorn het volgende:

[..]

Ik ben afgelopen voorjaar naar de chivas regal / Strathisla (lekkere whisky!) geweest.
Echt super. Een vd mooiste distillerijen van Schotland. Wel een pokke eind ver weg van Edinburgh bedenk ik me nu... Loch ness is btw ook niet al te ver ervandaan, dus een combi tripje van 1 dag is wel te doen denk ik.
Waarom helemaal van Edinburgh naar Strathisla in Keith?
Mooie distilleerderij (vriend van mij heeft er ruim een jaar gewerkt en heb er toen een week rondgehangen), maar vanaf Edinburgh niet echt een dagtrip. Zeker niet in combi met Loch Ness, tenzij je een helicopter tot je beschikking hebt.
Dan kan je beter naar Pitlochry gaan om Edradour en eventueel Blair Athol te bezoeken, dat is een uurtje vanaf Edinburgh en dan heb je de tijd om ook echt iets te zien en te proeven...
pi_85772236
of Glenkinchie :)
Nobody expects the Spanish Inquisition!
  vrijdag 27 augustus 2010 @ 14:54:19 #30
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_85772475
quote:
Op vrijdag 27 augustus 2010 14:48 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
of Glenkinchie :)
Maar dat is niet interessant voor een proeverij... ;)
pi_85772648
Maar het is wel prima proeven daar
Nobody expects the Spanish Inquisition!
  vrijdag 27 augustus 2010 @ 15:08:40 #32
176114 Under_Score
Sarcastische lul
pi_85773046
laatst chivas regal gehad, die was best te doen :)
  vrijdag 27 augustus 2010 @ 15:26:49 #33
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_85773777
quote:
Op vrijdag 27 augustus 2010 14:59 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
Maar het is wel prima proeven daar
Vind je?
Ik word er niet vrolijk van en zou, als ik de keuze/noodzaak had, die distilleerderij in de regio Edinburgh dus als eerste skippen...
pi_85790076
quote:
Op dinsdag 24 augustus 2010 14:54 schreef hagelslagfabrikant het volgende:
Net uit mn werk even bij de lokale Gall&Gall geweest, even rondgekeken tot ik de vraag kreeg of ik misschien wat hulp nodig had... Uitgelegd dat ik nog nooit echt whisk(e)y heb gedronken en niet zo goed wist wat ik eens moest nemen... De Tullamore Dew waar ik eigenlijk voor kwam (zie vorige post) hadden ze alleen nog maar op voorraad in literflessen en dat vond ik eigenlijk een maatje te groot, maar de vrouw die me hielp vertelde dat "die voor door de koffie zijn" al gebarende naar het volledige aanbod Ierse whiskeys...

Vervolgens verwees ze me door naar het gedeelte van het schap waar de Red Label en Famous Grouse stonden met het advies om daar mee te beginnen...

Ik heb gezegd dat ik er nog maar is even over na ging denken en ben met lege handen weer naar huis gegaan...

Is als beginner een fles whisk(e)y kopen nou gewoon zo moeilijk, of ben ik zelf gewoon een beetje moeilijk :?
Neem een Glenlivet 12y , lekker basic, toch een malt en niet duur, Kun je geen uil aan vallen, `
Take on the situation, but not the torment ...
  vrijdag 27 augustus 2010 @ 23:09:53 #35
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_85790969
quote:
Op vrijdag 27 augustus 2010 22:51 schreef SevenWonders het volgende:

[..]

Neem een Glenlivet 12y , lekker basic, toch een malt en niet duur, Kun je geen uil aan vallen, `
Je hebt net een fles er van achter je kiezen of....?
pi_85809299
Ben even bij mn achterbuurman langs geweest, en die heeft ons opgegeven voor de Whisky Xperience :)

Daarnaast is ie me net even een verjaardagscadeautje wezen brengen, een proefsetje van The Glenlivet met 2 5CL flesjes, de 12YO en de 15YO, met een Glencairn glas erbij, een 5CL flesje Glenmorangie 10YO en een nosing & tasting glaasje met een dekseltje erbij :)

Ben benieuwd :)
pi_85813242
Aankomende dinsdag even een bezoekje brengen aan de Glenturret distillerij. :)
pi_85818917
net een glaasje Glenmorangie ingeschonken van 2-3CL...

zit er nog aan te nippen, maar kan melden dat mn eerste whisky ervaring nog niet meevalt :P

ik heb een vrij scherpe neus, maar ik kan uit de geur nog niet echt iets opmaken... hij ruikt vrij mild, maar wel met iets scherps erin...

qua smaak heb ik er ook nogal wat moeite mee... voorop mn tong is ie aardig te doen, achterop zorgt ie ervoor dat mn gezicht vertrekt :P

als je hem doorslikt is ie op zich wel lekker...

kan er nog niet echt veel van maken, maar ik denk dat ik nog maar een hoop ga oefenen om te kijken of het wat beter wil gaan :7
pi_85917823
Nou. haal ik me ook nog eens een whiskey.
Liep een whiskeywinkel binnen in Eindhoven en vroeg de verkoper om een advies. Wilde 20-30 euro voor een flesje betalen. Kon natuurlijk standaard naar de Glennfiddich grijpen, echter wilde ik gewoon een andere.

Kwam hij terug met Loch Lomond Single Malt Highlander. Wat is dat voor zure troep. Zowel qua smaak als geur.
Wat water erbij, half uur laten staan, toen viel die wel enigzins te drinken.
  dinsdag 31 augustus 2010 @ 20:21:47 #40
128548 pavv
The computer says NO
pi_85924184
Loch Lomond is niet zulk best spul.....


sorry


voortaan maar niet op het advies van die slijter afgaan.
pi_85926335
quote:
Op vrijdag 27 augustus 2010 23:09 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Je hebt net een fles er van achter je kiezen of....?
:-)
Take on the situation, but not the torment ...
pi_85926501
Volgt topic *O*

Misschien binnenkort bij Wullie eten in Alkmaar (voor de kenners ;) ) *O*
pi_85926758
quote:
Op dinsdag 31 augustus 2010 20:21 schreef pavv het volgende:
Loch Lomond is niet zulk best spul.....


sorry


voortaan maar niet op het advies van die slijter afgaan.
Ik merk het. Volgende keer gooi ik nog liever met een dobbelsteen.
  dinsdag 31 augustus 2010 @ 21:26:22 #44
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_85926785
quote:
Op dinsdag 31 augustus 2010 21:19 schreef Sunnythesun het volgende:
Volgt topic *O*

Misschien binnenkort bij Wullie eten in Alkmaar (voor de kenners ;) ) *O*
Vraag naar de eendenborst.
Staat niet op de kaart, maar is vaak wel aanwezig en geweldig lekker.
En laat Wullie de begeleidende whiskies maar uitkiezen... ^O^

En doe Wullie en Gerie de groeten van me uit Amsterdam... ;)
pi_85945476
quote:
Op dinsdag 31 augustus 2010 17:35 schreef Adames het volgende:
Nou. haal ik me ook nog eens een whiskey.
Liep een whiskeywinkel binnen in Eindhoven en vroeg de verkoper om een advies. Wilde 20-30 euro voor een flesje betalen. Kon natuurlijk standaard naar de Glennfiddich grijpen, echter wilde ik gewoon een andere.

Kwam hij terug met Loch Lomond Single Malt Highlander. Wat is dat voor zure troep. Zowel qua smaak als geur.
Wat water erbij, half uur laten staan, toen viel die wel enigzins te drinken.
De verkoper liquideren en nooit meer terugkomen in die winkel....wat is dat nu voor een advies?
pi_85947315
Ik heb van de week zo'n fles gekregen:


Van het weekend maar eens open trekken. Iemand hier ervaring mee? De moeite waard?
pi_85951684
Ik vond de Glen Devron 10 jaar best ok. Niet heel erg bijzonder (ben meer een Islay liefhebster) maar wel lekker voor tussendoor..
pi_85951710
quote:
Op dinsdag 31 augustus 2010 21:26 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Vraag naar de eendenborst.
Staat niet op de kaart, maar is vaak wel aanwezig en geweldig lekker.
En laat Wullie de begeleidende whiskies maar uitkiezen... ^O^

En doe Wullie en Gerie de groeten van me uit Amsterdam... ;)
haha ik zal hem de groeten doen :P
En wat we gaan eten weet ik nog niet, zag wel dat je in principe altijd een whisky arrangement er bij kan nemen, dus dat lijkt me wel erg lekker..
  woensdag 1 september 2010 @ 18:31:35 #49
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_85957050
quote:
Op woensdag 1 september 2010 15:44 schreef Sunnythesun het volgende:

[..]

haha ik zal hem de groeten doen :P
En wat we gaan eten weet ik nog niet, zag wel dat je in principe altijd een whisky arrangement er bij kan nemen, dus dat lijkt me wel erg lekker..
Geen arrangement nemen, gewoon zeggen dat Wullie maar wat moet inschenken bij elk gerecht.
Anders krijg je mogelijk het standaard aanbod...

Nog een tip: Gerookte cheddar met Islay whisky als dessert nemen... ^O^
pi_85965134
Ok, thanx voor de tip. Maar denk je dat hij dat dan wel doet? Zomaar? Op een drukke zaterdagavond?

(oh en bepaalde kaas met Islay whiskies.. :9~ zelf ben ik erg dol op roquefort met Lagavulin..)
pi_85965141
quote:
Beslag op logo van whisky Johnnie Walker

Her vermaarde whiskymerk ’Johnnie Walker’ is verwikkeld in een internationale whiskyoorlog. Het bekende beeldmerk van de Scotch is voorlopig zelfs helemaal ’uitgewandeld’: flessen mogen nog wel worden verkocht, maar met het logo Johnnie Walker zelf mag niets meer ondernomen worden.

Behalve op het merk Johnnie Walker is ook voor ¤ 10 miljoen beslag gelegd op bankrekeningen van de beursgenoteerde drankenmultinational Diageo (het concern van o.a. Johnnie Walker, Smirnoff wodka, Guinness bier en Bailey’s likeur), waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam.

Dit na een uitspraak van de rechtbank van Amsterdam nadat een Bulgaars bedrijf om de beslagleggingen had gevraagd.

De whiskyoorlog ontstond in 2009 toen 12.096 literflessen Johnnie Walker in beslag werden genomen in de Bulgaarse haven Varna. De Bulgaarse groothandel Simiramida-04, die de drank via zogenoemde parallelimport voor circa twintig procent onder de officiële prijs op de markt brengt, had de lading daar klaar liggen voor transport. Diageo liet onmiddellijk beslag leggen op de handel omdat het volgens het bedrijf om nepflessen ging.

De rechter in Bulgarije heeft inmiddels uitgemaakt dat het niet om namaakproducten maar om échte flessen Johnnie Walker ging en dat de inbeslagname onrechtmatig was.

De Bulgaarse drankengroothandel zegt door de strijd met Diageo een schade te hebben geleden van ¤ 10 miljoen. Ook op andere manieren zou Diageo proberen de parallelimport de voet dwars te zetten, onder meer door leveranciers en afnemers zwaar onder druk te zetten.

De rechtbank heeft de beslagleggingen toegewezen. De rechter moet nu gaan bepalen welk schadebedrag de eisers precies toekomt. Tot die tijd mag er met Johnnie Walker niets gebeuren, aldus mr. J. W. de Groot (Blenheim Advocaten), namens zijn Bulgaarse cliënt. „Diageo is nu geraakt in de kern van zijn eigen vermogen. De parels van de kroon zitten in de vennootschap Diageo Brands, waarin ze alle merkenrechten hebben verzameld. Mijn cliënten willen absoluut doorbijten. Diageo mag ondertussen met Johnnie Walker geen rechtshandelingen meer verrichten”, aldus de advocaat. Diageo blijft van mening dat de parallelimport een ’grove schending van zijn merkenrecht’ betekent. Volgens de drankenmultinational handelt Bulgarije in strijd met het Europees recht.
bron
pi_85965450
quote:
Op woensdag 1 september 2010 21:47 schreef Mylene het volgende:

[..]

bron
_O-

Zal er geen traan om laten als dat van de markt verdwijnt :)
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_85977837
quote:
Op woensdag 1 september 2010 15:44 schreef Sunnythesun het volgende:
Ik vond de Glen Devron 10 jaar best ok. Niet heel erg bijzonder (ben meer een Islay liefhebster) maar wel lekker voor tussendoor..
Heb gister even een glaasje geprobeerd....best ok. Inderdaad niet heel erg bijzonder, maar zeker ook niet verkeerd. Maar ik ben dan ook geen echte whisky kenner. Prima voor na het eten dacht ik zo.
  † In Memoriam † maandag 6 september 2010 @ 18:15:34 #54
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_86134274
Zooow, heb de flessen binnen van mijn kleine Ierse whiskyproevertije over twee weken. Het is een heel Bushmillsfeest geworden, maargoed

- Bushmills Black Bush
- Bushmills 10 jr.
- Bushmills 16 jr.
- Redbreast 12 jr.
- Connnemara
- Tyrconnell 10 jr. Port Cask

En daarna was mijn budget voor de avond op. :D Ik ken zelf alleen Jameson en Connemara van de Ieren, dus ben benieuwd.
Carpe Libertatem
  † In Memoriam † maandag 6 september 2010 @ 18:16:54 #55
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_86134312
Oh en 1 november een Glenfarclas proeverij.
Carpe Libertatem
  maandag 6 september 2010 @ 18:30:44 #56
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_86134838
quote:
Op maandag 6 september 2010 18:15 schreef Boze_Appel het volgende:
Zooow, heb de flessen binnen van mijn kleine Ierse whiskyproevertije over twee weken. Het is een heel Bushmillsfeest geworden, maargoed

- Bushmills Black Bush
- Bushmills 10 jr.
- Bushmills 16 jr.
- Redbreast 12 jr.
- Connnemara
- Tyrconnell 10 jr. Port Cask

En daarna was mijn budget voor de avond op. :D Ik ken zelf alleen Jameson en Connemara van de Ieren, dus ben benieuwd.
Kan je een hele leuke avond mee hebben... ^O^
Denk wel aan de juiste volgorde, anders kan je in één keer de boel dood laten slaan.
  † In Memoriam † maandag 6 september 2010 @ 18:43:24 #57
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_86135312
quote:
Op maandag 6 september 2010 18:30 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Kan je een hele leuke avond mee hebben... ^O^
Denk wel aan de juiste volgorde, anders kan je in één keer de boel dood laten slaan.
Volgorde vind ik een beetje lastig omdat ik ze dus niet echt ken, maar ik zat te denken aan:

- Bushmills Black Bush
- Bushmills 10 jr.
- Redbreast 12 jr.
- Connnemara
- Bushmills 16 jr.
- Tyrconnell 10 jr. Port Cask

Voel je vrij om de volgorde te corrigeren, als ik iets raars achter elkaar zet. :)
Carpe Libertatem
  maandag 6 september 2010 @ 19:01:22 #58
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_86136013
quote:
Op maandag 6 september 2010 18:43 schreef Boze_Appel het volgende:

[..]

Volgorde vind ik een beetje lastig omdat ik ze dus niet echt ken, maar ik zat te denken aan:

- Bushmills Black Bush
- Bushmills 10 jr.
- Redbreast 12 jr.
- Connnemara
- Bushmills 16 jr.
- Tyrconnell 10 jr. Port Cask

Voel je vrij om de volgorde te corrigeren, als ik iets raars achter elkaar zet. :)
Ik weet niet welke Connemara je hebt, maar ik zou het zo doen:

- Redbreast 12 jr.
- Bushmills 10 jr.
- Bushmills Black Bush
- Bushmills 16 jr.
- Tyrconnell 10 jr. Port Cask
- Connnemara

Toelichting:
De Redbreast is een vrij zachte potstill, die ten opzichte van de wat scherpere Bushmills' anders wat weg zou vallen.
Daarna de Bushmills' waarbij je onderlinge verschillen goed kan proeven, ze worden steeds voller van smaak in deze volgorde.
De port finished Tyrconnel na de Bushmills' overleeft het wel en de peated Connemara absoluut op het eind (zeker als je de cask strenght hebt).
  † In Memoriam † maandag 6 september 2010 @ 19:17:44 #59
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_86136656
quote:
Op maandag 6 september 2010 19:01 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Ik weet niet welke Connemara je hebt, maar ik zou het zo doen:

- Redbreast 12 jr.
- Bushmills 10 jr.
- Bushmills Black Bush
- Bushmills 16 jr.
- Tyrconnell 10 jr. Port Cask
- Connnemara

Toelichting:
De Redbreast is een vrij zachte potstill, die ten opzichte van de wat scherpere Bushmills' anders wat weg zou vallen.
Daarna de Bushmills' waarbij je onderlinge verschillen goed kan proeven, ze worden steeds voller van smaak in deze volgorde.
De port finished Tyrconnel na de Bushmills' overleeft het wel en de peated Connemara absoluut op het eind (zeker als je de cask strenght hebt).
Nu ik er wat meer over nadenk is jouw volgorde idd. wat logischer, dank. :) Ik heb overigens niet de cask strength.
Carpe Libertatem
  maandag 6 september 2010 @ 20:42:55 #60
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_86140336
quote:
Op maandag 6 september 2010 19:17 schreef Boze_Appel het volgende:

[..]

Nu ik er wat meer over nadenk is jouw volgorde idd. wat logischer, dank. :) Ik heb overigens niet de cask strength.
Alstu...

Peated whiskies sowieso altijd bijna of geheel op het einde doen en als je ook non-peated whiskies op cask strenght hebt en je kent ze niet, dan moet je om en om voorproeven om de juiste volgorde te bepalen t.o.v. de peated whiskies.
Voorproeven kan sowieso geen kwaad... ;)
pi_86206247
voor de liefhebber: online publicatie Whisky etc magazine

[ Bericht 22% gewijzigd door ChickenSpikey op 08-09-2010 15:55:42 ]
  woensdag 8 september 2010 @ 15:47:35 #62
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_86207054
quote:
Op woensdag 8 september 2010 15:27 schreef ChickenSpikey het volgende:
voor de liefhebber: http://issuu.com/whiskyetc/docs/whisky_01_2010
Op basis van een nietszeggende link weet ik niet of ik een liefhebber ben en of ik er dus al dan niet op moet klikken...
pi_86207391
quote:
Op woensdag 8 september 2010 15:47 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Op basis van een nietszeggende link weet ik niet of ik een liefhebber ben en of ik er dus al dan niet op moet klikken...
Aangepast :)
  † In Memoriam † woensdag 8 september 2010 @ 15:58:17 #64
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_86207494
Ik heb 1 & 4 (?) gekregen bij online bestellingen. Is het wat, dat blad? Heb nog niet echt de moeite genomen om ze open te slaan. :')
Carpe Libertatem
pi_86207624
quote:
Op woensdag 8 september 2010 15:58 schreef Boze_Appel het volgende:
Ik heb 1 & 4 (?) gekregen bij online bestellingen. Is het wat, dat blad? Heb nog niet echt de moeite genomen om ze open te slaan. :')
Cool, waar heb je die gekregen dan?
Of het wat is moet je zelf beoordelen natuurlijk, maar het is zeker de moeite waard om ze open te slaan ;)
  † In Memoriam † woensdag 8 september 2010 @ 16:03:43 #66
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_86207721
quote:
Op woensdag 8 september 2010 16:01 schreef ChickenSpikey het volgende:

[..]

Cool, waar heb je die gekregen dan?
Of het wat is moet je zelf beoordelen natuurlijk, maar het is zeker de moeite waard om ze open te slaan ;)
Bij bestellingen bij passievoorwhisky.nl (dat is gewoon een Gall & Gall) waren ze in de doos erbij gestopt. Kreeg ook pas gratis pipetjes erbij (na verzoek).
Carpe Libertatem
pi_86207792
quote:
Op woensdag 8 september 2010 16:03 schreef Boze_Appel het volgende:

[..]

Bij bestellingen bij passievoorwhisky.nl (dat is gewoon een Gall & Gall) waren ze in de doos erbij gestopt. Kreeg ook pas gratis pipetjes erbij (na verzoek).
In Rijswijk, ja. Staan ook in het blad :)
  woensdag 8 september 2010 @ 22:06:42 #68
138800 compier
This is Spartaaaaaaaa
pi_86222444
jack daniels :) tennesee whiskey :)
Mijn usericon is mede mogelijk gemaakt door wonderer.
Live from Sparta MO
JOE-ES-EE!!
pi_86222480
quote:
Op dinsdag 31 augustus 2010 17:35 schreef Adames het volgende:
Nou. haal ik me ook nog eens een whiskey.
Liep een whiskeywinkel binnen in Eindhoven en vroeg de verkoper om een advies. Wilde 20-30 euro voor een flesje betalen. Kon natuurlijk standaard naar de Glennfiddich grijpen, echter wilde ik gewoon een andere.

Kwam hij terug met Loch Lomond Single Malt Highlander. Wat is dat voor zure troep. Zowel qua smaak als geur.
Wat water erbij, half uur laten staan, toen viel die wel enigzins te drinken.
hij is in ieder geval goed te doen voor in de koffie
pi_86233739
Voor diegenen die naar het Whisky Festival in Leiden gaan:

quote:
ONTRAFEL DE SMAAK VAN DE NIEUWE
THE FAMOUS GROUSE
WORD JIJ DE MASTER BLENDER VAN HET INTERNATIONAL WHISKY
FESTIVAL IN LEIDEN?
Om een goede whisky blend te maken heb je de beste single malts nodig. Single malts zijn
het neusje van de zalm. Ze worden gemaakt van uitsluitend gemoute gerst. Bij het bottelen
mogen single malt whisky’s van verschillende leeftijden van dezelfde distilleerderij worden
gebruikt. Een blended malt whisky, zoals The Famous Grouse, bestaat uitsluitend uit een
blend van single malt whisky’s. The Famous Grouse gebruikt hiervoor onder andere de
beroemde malts van The Macallan en Highland Park. Niet voor niets werden er in 2009 van
de nummer 1 premium blended whisky van Nederland meer dan één miljoen flessen
verkocht. Dat zijn 118 flessen per uur! De totale whiskymarkt bestaat voor 89% uit blends
en voor 11% uit malts.*

Om master blender te worden heb je een jarenlange training en ervaring nodig want de
master blender bepaalt welke single malts en graan whisky’s gecombineerd worden om een
bepaalde blended whisky te maken. Het is geen gemakkelijke taak, een blended whisky kan
namelijk wel samengesteld zijn uit 20 verschillende whisky’s die allemaal een eigen smaak
hebben! Daarom is de taak van master blender maar voor een paar personen weggelegd.
Durf jij het na het lezen van bovenstaande tekst nog steeds de uitdaging aan en wil jij de
master blender van het International Whisky Festival in Leiden worden door de nieuwe
smaak van The Famous Grouse te ontrafelen? Bezoek dan The Famous Grouse stand. Hier
dagen we namelijk 75 whiskykenners uit om de smaak van een nog nieuw op de markt te
brengen fles uit de familie van The Famous Grouse te ontrafelen. Naast ‘tasting notes’ om de
verfijnde smaak te kunnen achterhalen, krijgen bezoekers die zich hiervoor hebben
opgegeven, een primeur. Als eerste mogen zij een slokje proeven van dit nieuwe familielid
van The Famous Grouse, om vervolgens aan de slag te gaan met het creëren van hun eigen
blend om het recept te kunnen kraken. Om de blend samen te stellen kunnen ze kiezen uit
allerhande ingrediënten. Daarnaast is vanuit Schotland één van de whiskymakers van de
Edrington Group aanwezig om de blends te beoordelen en om ze te coachen in het blending
proces. De persoon die met zijn zelf samengestelde blend het dichtst bij het recept weet te
komen mag zich met recht de master blender van het International Whisky Festival Leiden
noemen en verdient natuurlijk ‘de eeuwige roem’! Daarnaast ontvangt hij of zij een unieke
prijs: de nieuwe whisky blend van The Famous Grouse wordt opgedragen aan hem of haar!
Zijn naam zal dan ook pronken op alle flessen in heel Nederland! Vanaf februari 2011 is deze
nieuwe variant verkrijgbaar!

Heb jij altijd al een kijkje willen nemen in een laboratorium van een whiskyhuis? En durf jij de
uitdaging aan om de smaak van het nieuwste familielid The Famous Grouse te kraken? Geef
je dan nu op via www.whiskyfestival.nl of www.thefamousgrouse.nl. Op deze sites staat ook
alle informatie over deze unieke actie. Schrijf je in en wie weet wordt jij wel de master
blender van het International Whisky Festival Leiden en staat de fles met jouw naam daarop
volgend jaar overal in de schappen! Minimum leeftijd deelname is 18 jaar.

*IWRS Netherlands Report 2009 - aantal gebaseerd op 0,7l flessen.
  † In Memoriam † donderdag 9 september 2010 @ 10:14:38 #71
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_86233758
quote:
Op donderdag 9 september 2010 10:13 schreef ChickenSpikey het volgende:
Voor diegenen die naar het Whisky Festival in Leiden gaan:
[..]


Op vrijdagavond. *O*
Carpe Libertatem
pi_86233909
quote:
Op donderdag 9 september 2010 10:14 schreef Boze_Appel het volgende:

[..]

Op vrijdagavond. *O*
Dan ben ik er ook :)
  donderdag 9 september 2010 @ 10:31:52 #73
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_86234191
quote:
Op donderdag 9 september 2010 10:31 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Ik ga vrijdagmiddag al...
En ook dan ben ik er :P
  donderdag 9 september 2010 @ 10:36:21 #75
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_86234677
quote:
Op donderdag 9 september 2010 10:36 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Stand van Whisky Etc?
:Y
  vrijdag 17 september 2010 @ 11:08:03 #77
133939 egeltje1985
Elegant als een egel
pi_86529297
Oké, ik snap iets niet:
'of halve drams zodat je meerdere soorten kunt proberen.' en 'Een dram is echter een willekeurige hoeveelheid whisky die je inschenkt.'.
Hoe kun je nou de helft inschenken van een willekeurige hoeveelheid? :P


Ik heb trouwens samen met mn vriend voor ons 5jarig samenzijn een cragganmore distillers edition gekocht. Erg lekker. In Delft bij wines en whiskys, superveel keus trouwens. Jaar weet ik niet precies nu, hij staat bij mn vriend thuis (wat beter is want ik drink meer... :P),

Deze ongeveer volgens mij.

Zelf in de kast hier Glen Scotia, 12 y. Lekker zacht.


Handig voor een tocht door whiskyland, de Flavour map:
  vrijdag 17 september 2010 @ 12:25:53 #78
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_86532131
quote:
Op vrijdag 17 september 2010 11:08 schreef egeltje1985 het volgende:
Oké, ik snap iets niet:
'of halve drams zodat je meerdere soorten kunt proberen.' en 'Een dram is echter een willekeurige hoeveelheid whisky die je inschenkt.'.
Hoe kun je nou de helft inschenken van een willekeurige hoeveelheid? :P
Waar heb je dat vandaan?
In combinatie met elkaar is het inderdaad een wat kromme redenering...

Whisky wordt normaal gesproken meestal geschonken in hoeveelheden van 4cl en bij nosing & tastings in hoeveelheden van 2cl.
Ik denk dus dat bedoeld wordt dat je niet altijd de gebruikelijke hoeveelheid whisky (4cl) in hoeft te schenken, maar, t.b.v. nosing & tastings, kan volstaan met de helft (of een deel) daarvan.
  vrijdag 17 september 2010 @ 12:27:13 #79
133939 egeltje1985
Elegant als een egel
pi_86532172
quote:
Op vrijdag 17 september 2010 12:25 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Waar heb je dat vandaan?
In combinatie met elkaar is het inderdaad een wat kromme redenering...

Whisky wordt normaal gesproken meestal geschonken in hoeveelheden van 4cl en bij nosing & tastings in hoeveelheden van 2cl.
Ik denk dus dat bedoeld wordt dat je niet altijd de gebruikelijke hoeveelheid whisky (4cl) in hoeft te schenken, maar, t.b.v. nosing & tastings, kan volstaan met de helft (of een deel) daarvan.
Staat in de op. En ik snap het wel hoor. :) Kvond het er alleen wel grappig staan.
pi_86533182
iedere bezoeker krijgt overigens een prachtig magazine mee O-)

(geen Whisky etc, maar echt een speciale uitgave)
  vrijdag 17 september 2010 @ 12:57:18 #81
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_86533224
quote:
Op vrijdag 17 september 2010 12:56 schreef ChickenSpikey het volgende:
iedere bezoeker krijgt overigens een prachtig magazine mee O-)

(geen Whisky etc, maar echt een speciale uitgave)
Ik neem aan dat je het Whisky Festival in Leiden bedoeld? O-)
pi_86533336
quote:
Op vrijdag 17 september 2010 12:57 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Ik neem aan dat je het Whisky Festival in Leiden bedoeld? O-)
uiteraard ;)
  vrijdag 17 september 2010 @ 13:03:44 #83
14616 bluesparkle
Wat Suwannaphumaham
pi_86533420
Vorige week bij Gall de Talisker 10j gekocht.
Nog nooit geprobeerd maar smaakt prima, flink alcohol percentage trouwens.
Explore the World
pi_86533958
quote:
Op vrijdag 17 september 2010 12:57 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Ik neem aan dat je het Whisky Festival in Leiden bedoeld? O-)
Welkom op Het Whisky Forum overigens ;)
  † In Memoriam † zaterdag 18 september 2010 @ 12:54:32 #85
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_86567760
quote:
Op maandag 6 september 2010 19:01 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Ik weet niet welke Connemara je hebt, maar ik zou het zo doen:

- Redbreast 12 jr.
- Bushmills 10 jr.
- Bushmills Black Bush
- Bushmills 16 jr.
- Tyrconnell 10 jr. Port Cask
- Connnemara

Toelichting:
De Redbreast is een vrij zachte potstill, die ten opzichte van de wat scherpere Bushmills' anders wat weg zou vallen.
Daarna de Bushmills' waarbij je onderlinge verschillen goed kan proeven, ze worden steeds voller van smaak in deze volgorde.
De port finished Tyrconnel na de Bushmills' overleeft het wel en de peated Connemara absoluut op het eind (zeker als je de cask strenght hebt).


Staat in volgorde klaar voor vanavond. ^O^
Carpe Libertatem
pi_86570192
Ohh veel plezier alvast *O*
pi_86573918
quote:
Op zaterdag 18 september 2010 12:54 schreef Boze_Appel het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

Staat in volgorde klaar voor vanavond. ^O^
Ik zie dat je uitgave 2 van dit jaar nog mist.. ;)
  † In Memoriam † zaterdag 18 september 2010 @ 17:22:30 #88
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_86574475
quote:
Op zaterdag 18 september 2010 17:05 schreef ChickenSpikey het volgende:

[..]

Ik zie dat je uitgave 2 van dit jaar nog mist.. ;)
3 ook. ;)
Carpe Libertatem
pi_86595196
quote:
Op zaterdag 18 september 2010 17:22 schreef Boze_Appel het volgende:

[..]

3 ook. ;)
3 verschijnt komende vrijdag :)
  maandag 20 september 2010 @ 00:05:47 #90
176114 Under_Score
Sarcastische lul
pi_86622345
pas mijn glen garioch aangebroken, die smaakt best wel fijn :D deze gaat er zeker weer komen :D
  dinsdag 21 september 2010 @ 12:37:08 #91
112339 MPG
Slaverplaatser / Koffiemanager
pi_86670375
quote:
Op vrijdag 17 september 2010 12:27 schreef egeltje1985 het volgende:

[..]

Staat in de op. En ik snap het wel hoor. :) Kvond het er alleen wel grappig staan.
Leuke contradictie inderdaad :Y . Maargoed:
quote:
Op vrijdag 17 september 2010 12:25 schreef MadMaster het volgende:

[..]


Whisky wordt normaal gesproken meestal geschonken in hoeveelheden van 4cl en bij nosing & tastings in hoeveelheden van 2cl.
Ik denk dus dat bedoeld wordt dat je niet altijd de gebruikelijke hoeveelheid whisky (4cl) in hoeft te schenken, maar, t.b.v. nosing & tastings, kan volstaan met de helft (of een deel) daarvan.
Dit dus. En die halve drams is dus écht wel aan te raden, zeker als er een wat grotere line-up klaarstaat voor de proeverij :P .

Mijn eigen collectie is na mijn verjaardag in augustus overigens uitgebreid met een Cardhu 12 en een Caol Ila 12.
KSC JUBILEUM topic
"Sleep: A completely inadequate substitute for caffeine"
#TeamHumbug
Heeft patent op Mosterd-Maaltijd situaties
  dinsdag 21 september 2010 @ 12:43:54 #92
133939 egeltje1985
Elegant als een egel
pi_86670599
Zo'n proeverij lijkt me ook wel tof, maar hoe bepaal je de volgorde?
  dinsdag 21 september 2010 @ 12:59:46 #93
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_86671030
quote:
Op dinsdag 21 september 2010 12:43 schreef egeltje1985 het volgende:
Zo'n proeverij lijkt me ook wel tof, maar hoe bepaal je de volgorde?
Ik heb een aantal posts hierboven al iemand op weg geholpen met de volgorde van een proeverij.

Het belangrijkste is ervaring/kennis hebben van de whiskies die je wilt gaan laten proeven.
Als organisator zelf even voorproeven is geen overbodige luxe als je de whiskies zelf nog niet (allemaal) kent.

Regels die ik in eerste instantie altijd hanteer voor een eerste opzet:

- Lowland whiskies zijn doorgaans milder dan andere whiskies en komen daardoor meestal eerst;

- Highland/Speyside/Campeltown whiskies op volgorde plaatsen o.b.v. alcoholpercentages (van laag naar hoog), maturing (speciale finishes later dan geen specifieke finishes), vatsoort (bourbon eerst, overige vatsoorten daarna en sherry als laatste);

- Peated whiskies pas op het laatst;

- Cask Strenght whiskies vrijwel ook altijd op het laatst en in combinatie met ook peated whiskies de onderlinge volgorde daartussen bepalen op basis van ervaring/voorproeven.

Niks is echter heilig, deze regels ook niet en dus kan het bij voorproeven blijken dat je er een paar om moet draaien.
pi_86714336
Thuis nog Chivas regal staan, iemand nog ervaring met mixdranken van Chivas regal?
  woensdag 22 september 2010 @ 16:11:02 #95
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_86714493
quote:
Op woensdag 22 september 2010 16:07 schreef koekii het volgende:
Thuis nog Chivas regal staan, iemand nog ervaring met mixdranken van Chivas regal?
Ja, afgelopen weekend gebruikt voor de 'Irish' Coffee.
Prima te doen... ^O^
  woensdag 22 september 2010 @ 16:47:03 #96
112339 MPG
Slaverplaatser / Koffiemanager
pi_86716102
quote:
Op dinsdag 21 september 2010 12:43 schreef egeltje1985 het volgende:
Zo'n proeverij lijkt me ook wel tof, maar hoe bepaal je de volgorde?
Wij hebben wel eens aan de hand van proefnotities / beschrijvingen een volgorde bepaald, en achteraf uitgebreid gediscussieerd over 'had die ene nou niet beter voor die andere gekund?'
KSC JUBILEUM topic
"Sleep: A completely inadequate substitute for caffeine"
#TeamHumbug
Heeft patent op Mosterd-Maaltijd situaties
pi_86732154
Vandeweek even een mailtje naar Talisker gestuurd, vrijdag 8 oktober om 3 uur ga ik samen met mn vriendin de tour door de distillery doen :)

Edradour ook gemaild maar die sturen nog niks terug, maar even bellen anders en als dat niet werkt zie ik het wel als we er zijn :P
  woensdag 22 september 2010 @ 22:45:15 #98
112339 MPG
Slaverplaatser / Koffiemanager
pi_86732202
quote:
Op woensdag 22 september 2010 22:44 schreef hagelslagfabrikant het volgende:
Vandeweek even een mailtje naar Talisker gestuurd, vrijdag 8 oktober om 3 uur ga ik samen met mn vriendin de tour door de distillery doen :)

Edradour ook gemaild maar die sturen nog niks terug, maar even bellen anders en als dat niet werkt zie ik het wel als we er zijn :P
Dat is wel tof!
KSC JUBILEUM topic
"Sleep: A completely inadequate substitute for caffeine"
#TeamHumbug
Heeft patent op Mosterd-Maaltijd situaties
  woensdag 22 september 2010 @ 22:58:24 #99
133939 egeltje1985
Elegant als een egel
pi_86732798
quote:
Op woensdag 22 september 2010 22:45 schreef MPG het volgende:

[..]


Dat is wel tof!
edradour heb ik bezocht, tijdens een georganiseerde rondreis. Is dus iig mogelijk.
  woensdag 22 september 2010 @ 23:06:41 #100
112339 MPG
Slaverplaatser / Koffiemanager
pi_86733180
quote:
Op woensdag 22 september 2010 22:58 schreef egeltje1985 het volgende:

[..]

edradour heb ik bezocht, tijdens een georganiseerde rondreis. Is dus iig mogelijk.
Een vriend van mij is er inderdaad ook eens geweest :Y . Is volgens mij toen ter plekke gaan informeren.
KSC JUBILEUM topic
"Sleep: A completely inadequate substitute for caffeine"
#TeamHumbug
Heeft patent op Mosterd-Maaltijd situaties
  donderdag 23 september 2010 @ 00:08:54 #101
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_86735379
quote:
Op woensdag 22 september 2010 22:44 schreef hagelslagfabrikant het volgende:
Vandeweek even een mailtje naar Talisker gestuurd, vrijdag 8 oktober om 3 uur ga ik samen met mn vriendin de tour door de distillery doen :)

Edradour ook gemaild maar die sturen nog niks terug, maar even bellen anders en als dat niet werkt zie ik het wel als we er zijn :P
Edradour is vrijwel elke werkdag geopend en heeft de hele dag tours...
pi_86735953
quote:
Op donderdag 23 september 2010 00:08 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Edradour is vrijwel elke werkdag geopend en heeft de hele dag tours...
yup, klopt, maar ze vinden het meestal wel prettig als je vantevoren even laat weten wanneer je komt :)
  donderdag 23 september 2010 @ 04:42:22 #103
176114 Under_Score
Sarcastische lul
pi_86737396
vanavond glenn fidich geprobeerd, maar die beviel niet zo. mischien als ik compleet nuchter ben wel. maar nu vond ik hem te overheersend.
  donderdag 23 september 2010 @ 07:15:45 #104
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_86737633
quote:
Op donderdag 23 september 2010 00:31 schreef hagelslagfabrikant het volgende:

[..]

yup, klopt, maar ze vinden het meestal wel prettig als je vantevoren even laat weten wanneer je komt :)
Welnee, ben er vaak genoeg geweest en heb me nog nooit van te voren aangemeld.
Aangezien Edradour van Signatory is, Signatory bij Edradour de bottellijn in gebruik heeft genomen én ze bij Edradour een flinke whiskyshop hebben met dus ook Signatory produkten, zijn ze dus vrijwel altijd geopend.
De koffie staat klaar, in mokken die je mee mag nemen nadat je je koffie op hebt gedronken.

En als je toch in Pitlochry bent, Blair Athol zit daar ook. Ook vrijwel altijd geopend zonder aanmelding vooraf...
  donderdag 23 september 2010 @ 12:38:45 #105
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_86745301
Prijsvraag: Win 2 toegangskaarten voor het 'Whisky & Rum aan Zee' festival op 9 oktober a.s. in IJmuiden!!

Ga hiervoor naar 'Het Whisky Forum' en doe een poging de kaarten te winnen.
pi_86779457
even stiekem reclame maken.. Maar het officiële whiskyglas van Glencairn is vanaf vandaag te koop via de shop van Whisky etc. magazine: www.whiskyetc.nl
Gebruik de kortingscode 'whiskyetc' en ontvang 5% korting op je bestelling :Y
  vrijdag 24 september 2010 @ 12:32:45 #107
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_86784814
quote:
Op vrijdag 24 september 2010 09:44 schreef ChickenSpikey het volgende:
even stiekem reclame maken.. Maar het officiële whiskyglas van Glencairn is vanaf vandaag te koop via de shop van Whisky etc. magazine: www.whiskyetc.nl
Gebruik de kortingscode 'whiskyetc' en ontvang 5% korting op je bestelling :Y
Mag ik zeggen dat ik ¤ 5,95 (of ¤ 5,65 met 5% korting) eigenlijk best wel duur vind?
Per 6 zijn ze iets goedkoper, maar nog altijd duurder dan in de whiskyshops waar ik ze kan kopen.
Ik heb er inmiddels echter meer dan genoeg dus ik heb sowieso geen belangstelling...

Maarre, wie verkoopt ze nu eigenlijk? :P
pi_86785457
quote:
Op vrijdag 24 september 2010 12:32 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Mag ik zeggen dat ik ¤ 5,95 (of ¤ 5,65 met 5% korting) eigenlijk best wel duur vind?
Per 6 zijn ze iets goedkoper, maar nog altijd duurder dan in de whiskyshops waar ik ze kan kopen.
Ik heb er inmiddels echter meer dan genoeg dus ik heb sowieso geen belangstelling...

Maarre, wie verkoopt ze nu eigenlijk? :P
Tja.. Daarvoor moet je bij www.whiskyglas.eu zijn ;)
  † In Memoriam † vrijdag 24 september 2010 @ 15:03:00 #109
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_86790637
quote:
Op vrijdag 24 september 2010 12:32 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Mag ik zeggen dat ik ¤ 5,95 (of ¤ 5,65 met 5% korting) eigenlijk best wel duur vind?
Per 6 zijn ze iets goedkoper, maar nog altijd duurder dan in de whiskyshops waar ik ze kan kopen.
Ik heb er inmiddels echter meer dan genoeg dus ik heb sowieso geen belangstelling...

Maarre, wie verkoopt ze nu eigenlijk? :P
En zo speciaal zijn de glazen nou ook weer niet.
Carpe Libertatem
  vrijdag 24 september 2010 @ 18:29:18 #110
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_86798878
quote:
Op vrijdag 24 september 2010 15:03 schreef Boze_Appel het volgende:

[..]

En zo speciaal zijn de glazen nou ook weer niet.
Want?
Jij vindt whisky uit een Tupperware beker ook OK? 8-)
  † In Memoriam † vrijdag 24 september 2010 @ 19:22:24 #111
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_86801112
quote:
Op vrijdag 24 september 2010 18:29 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Want?
Jij vindt whisky uit een Tupperware beker ook OK? 8-)
Nee, maar zulke glazen kan je ook als proefglazen kopen, 6 euro een euro of 8 en ik vind ze niet mooi. :P

Maarja, ik heb zelf sowieso al stoere whiskyglazen. 'tumbling' tumblers. klik. Zulke ongeveer.
Carpe Libertatem
pi_86803560
Misschien wel interessant om te kijken/ leren waarom tumblers (en andere glazen) niet helemaal geschikt zijn voor nosings:



[ Bericht 13% gewijzigd door Type-R op 25-09-2010 17:05:09 ]
¯ _(ツ)_/¯
pi_86904174
Zou ik deze nog eens kwijtraken..?
  † In Memoriam † maandag 27 september 2010 @ 16:17:27 #114
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_86904505
quote:
Op maandag 27 september 2010 16:09 schreef ChickenSpikey het volgende:
Zou ik deze nog eens kwijtraken..?
Kwijtraken of verkopen? Er zijn denk ik genoeg hier in het topic die er een glaasje uit zouden willen. :P
Carpe Libertatem
pi_86904710
quote:
Op maandag 27 september 2010 16:17 schreef Boze_Appel het volgende:

[..]

Kwijtraken of verkopen? Er zijn denk ik genoeg hier in het topic die er een glaasje uit zouden willen. :P
verkopen uiteraard ;)
  maandag 27 september 2010 @ 16:28:16 #116
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_86904968
quote:
Op maandag 27 september 2010 16:09 schreef ChickenSpikey het volgende:
Zou ik deze nog eens kwijtraken..?
Zo lang ze dat soort flessen nog met massa's tegelijk op de markt zetten, vrees ik het ergste voor je.
Ik ben bij Strathisla geweest, wat tevens dienst doet als uitvalbasis van de Chivas groep, en daar stonden flinke voorraden van dit spul in de warehouses, gebotteld en wel...
pi_86905181
quote:
Op maandag 27 september 2010 16:28 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Zo lang ze dat soort flessen nog met massa's tegelijk op de markt zetten, vrees ik het ergste voor je.
Ik ben bij Strathisla geweest, wat tevens dienst doet als uitvalbasis van de Chivas groep, en daar stonden flinke voorraden van dit spul in de warehouses, gebotteld en wel...
Schijnt inderdaad te kloppen.. Gekke alleen aan het Engelse artikeltje is dat er staat dat het een gelimiteerde oplage is van 255 flessen.. Ik zeg: misleiding..
  maandag 27 september 2010 @ 16:35:55 #118
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_86905361
quote:
Op maandag 27 september 2010 16:32 schreef ChickenSpikey het volgende:

[..]

Schijnt inderdaad te kloppen.. Gekke alleen aan het Engelse artikeltje is dat er staat dat het een gelimiteerde oplage is van 255 flessen.. Ik zeg: misleiding..
Periodiek brengen ze een batch op de markt en slechts in dat opzicht is het gelimiteerd.
Maar aangezien een vriend van ons op dat moment bij Strathisla werkte, ben ik op plekken geweest die niet in de standaard tour zitten, ook de board (directie) kamer waar een voorraad flessen whisky van Chivas en de concurrentie staat waar half Schotland lam van kan raken, hoor en zie je nog wel eens wat... 8-)
pi_86905579
quote:
Op maandag 27 september 2010 16:35 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Periodiek brengen ze een batch op de markt en slechts in dat opzicht is het gelimiteerd.
Maar aangezien een vriend van ons op dat moment bij Strathisla werkte, ben ik op plekken geweest die niet in de standaard tour zitten, ook de board (directie) kamer waar een voorraad flessen whisky van Chivas en de concurrentie staat waar half Schotland lam van kan raken, hoor en zie je nog wel eens wat... 8-)
Cool! Goede basis voor een mooi artikel ;)
  Moderator / Redactie Sport maandag 27 september 2010 @ 17:23:53 #120
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_86907483
Op malts vijf euro korting bij de G&G. :)
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
pi_86910957
quote:
Op maandag 27 september 2010 17:23 schreef borisz het volgende:
Op malts vijf euro korting bij de G&G. :)
Heb je een bron? Ik kan namelijk niets vinden op hun website en in de folder.
  Moderator / Redactie Sport maandag 27 september 2010 @ 18:51:21 #122
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_86911062
Gall.nl en dan de folder mijn lievelingswijn
http://www.gall.nl/aanbiedingen
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
  maandag 27 september 2010 @ 19:19:33 #123
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_86912275
quote:
Op maandag 27 september 2010 18:51 schreef borisz het volgende:
Gall.nl en dan de folder mijn lievelingswijn
http://www.gall.nl/aanbiedingen
Logische plek... :')
Zou dat soms ook de reden zijn dat ik zelden bij G&G komen?
pi_86913388
quote:
Op maandag 27 september 2010 17:23 schreef borisz het volgende:
Op malts vijf euro korting bij de G&G. :)
Goeie zaak :) Of eigenlijk een slechte, want dit gaat vast weer betekenen dat ik een fles ga halen :') Iemand nog aanraders?
pi_86915376
Ardbeg.
pi_86915752
Bowmore Enigma.
¯ _(ツ)_/¯
  maandag 27 september 2010 @ 20:28:57 #127
81329 MadMaster
Schots en scheef...
  † In Memoriam † maandag 27 september 2010 @ 22:49:30 #128
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_86924257
Weet iemand van jullie toevallig een leuke whiskyshop in London? Ik ben daar over een maandje weer eens om te shoppen.
Carpe Libertatem
  maandag 27 september 2010 @ 23:41:14 #129
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_86926391
quote:
Op maandag 27 september 2010 22:49 schreef Boze_Appel het volgende:
Weet iemand van jullie toevallig een leuke whiskyshop in London? Ik ben daar over een maandje weer eens om te shoppen.
De meest complete: http://www.royalmilewhiskies.com (zelfde als in Edinburgh)

3 Bloomsbury Street, London WC1B 3QE
  woensdag 29 september 2010 @ 00:20:23 #130
128548 pavv
The computer says NO
pi_86966400
of the whisky exchange natuurlijk:

CENTRAL LONDON SHOP

The Whisky Exchange
Vinopolis
1, Bank End
London SE1 9BU

Tel: +44 (0) 207 403 8688
Fax: +44 (0) 207 403 8788
Email: vinopolis@thewhiskyexchange.com
  † In Memoriam † woensdag 29 september 2010 @ 08:14:25 #131
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_86969358
Bedankt. Ik zal bij allebei iig. even kijkje nemen (en even uitzoeken hoeveel flessen je tegenwoordig mee mag nemen) :P
Carpe Libertatem
  Moderator woensdag 29 september 2010 @ 08:30:19 #132
45833 crew  Fogel
pi_86969530
Op Heathrow kan je ook whisky proeven, altijd handig als je nog wat tijd over hebt voor je vlucht :)
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
pi_86971150
quote:
Op woensdag 29 september 2010 08:30 schreef Fogel het volgende:
Op Heathrow kan je ook whisky proeven, altijd handig als je nog wat tijd over hebt voor je vlucht :)
Dronken het vliegtuig in, handig........ ;)

[ Bericht 0% gewijzigd door ChickenSpikey op 29-09-2010 10:04:23 ]
  woensdag 29 september 2010 @ 09:53:09 #134
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_86971183
quote:
Op woensdag 29 september 2010 09:51 schreef ChickenSpikey het volgende:

[..]

ronken het vliegtuig in, handig........ ;)
Als een vliegtuig niet ronkt, stort het neer...
pi_86971505
quote:
Op woensdag 29 september 2010 09:53 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Als een vliegtuig niet ronkt, stort het neer...
weet niet waar je t over hebt... O-)
  woensdag 29 september 2010 @ 12:54:49 #136
159909 -Peach
Prunus persica
pi_86976724
Oeh een Whiskytopic! Op dit moment staat hier in de kast:

Blackadder Smoking Islay
Blackadder The Legendary (nog dicht)
Bowmore uit de 2000 Berry's Own Selection serie
Bruichladdich Octomore 2.2 - Orpheus/140
Bushmills
Glenroths 17yrs, The Clydesdale (nog dicht)

De Blackadder en Bruichladdich zijn zeker aanraders voor turfliefhebbers!! (en natuurlijk de Ardbeg Supernova, helaas is deze al een tijd op :P )

:9~
Garlic cheese! Double death to you, you lactose intolerant vamp man!
  Moderator woensdag 29 september 2010 @ 12:59:19 #137
45833 crew  Fogel
pi_86976872
quote:
Op woensdag 29 september 2010 09:51 schreef ChickenSpikey het volgende:

[..]

Dronken het vliegtuig in, handig........ ;)
Zelfbeheersing... en als je jezelf niet in de hand kan houden, krijg je vast hulp van de mensen die daar werken ;)

kan je daarna nog altijd in de lounge verder gaan drinken
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
  Moderator / Redactie Sport woensdag 29 september 2010 @ 16:20:25 #138
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_86985034
Flesje Aberlour 10 binnen :). Ben benieuwd.
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
  woensdag 29 september 2010 @ 16:58:23 #139
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_86986601
quote:
Op woensdag 29 september 2010 12:54 schreef -Peach het volgende:
Oeh een Whiskytopic! Op dit moment staat hier in de kast:

Blackadder Smoking Islay
Blackadder The Legendary (nog dicht)
Bowmore uit de 2000 Berry's Own Selection serie
Bruichladdich Octomore 2.2 - Orpheus/140
Bushmills
Glenroths 17yrs, The Clydesdale (nog dicht)

De Blackadder en Bruichladdich zijn zeker aanraders voor turfliefhebbers!! (en natuurlijk de Ardbeg Supernova, helaas is deze al een tijd op :P )

:9~
In plaats van de Octomore te drinken, lik ik mijn asbak wel leeg.
Zelfde effect en veel goedkoper... :7
pi_86989593
quote:
Op woensdag 29 september 2010 16:58 schreef MadMaster het volgende:

[..]

In plaats van de Octomore te drinken, lik ik mijn asbak wel leeg.
Zelfde effect en veel goedkoper... :7
Die Octomore klinkt mij ook als een bijzonder sterk spul in de oren :P
  woensdag 29 september 2010 @ 20:20:02 #141
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_86994711
quote:
Op woensdag 29 september 2010 18:21 schreef IbeBen het volgende:

[..]

Die Octomore klinkt mij ook als een bijzonder sterk spul in de oren :P
Los van de sterkte (61% is op zich niets bijzonders in whiskyland) vind ik de Octomore een typisch marketingsproduct van Jim McEwan.
Zoals zo vaak brengt hij 'whiskies' op de markt met een zogenaamd eigen verhaal (zie o.a. de X4, de 3D3 en wat mij betreft ook de Octomore), waarbij het hem vaak lukt om de mythe rondom deze whiskies op te blazen tot enorme proporties, waardoor het grote publiek nieuwsgierig wordt naar deze whisky, over gaat tot aanschaf van de whisky en Jim McEwan c.s. de keihard benodigde centen binnenkrijgt.

Op zich is er niks mis met het creëren van een markt, alleen vind ik dat Jim McEwan daarin doorgeslagen is en dat hij de grens van wat nog wel en wat niet whisky genoemd kan worden heeft overschreden.
Wettelijk zal hij geen ongelijk hebben, maar als whisky purist heb ik dus wel wat moeite met het geëxperimenteer van Bruichladdich...

Just my 2 cents...
pi_87000113
quote:
Op woensdag 29 september 2010 20:20 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Los van de sterkte (61% is op zich niets bijzonders in whiskyland) vind ik de Octomore een typisch marketingsproduct van Jim McEwan.
Zoals zo vaak brengt hij 'whiskies' op de markt met een zogenaamd eigen verhaal (zie o.a. de X4, de 3D3 en wat mij betreft ook de Octomore), waarbij het hem vaak lukt om de mythe rondom deze whiskies op te blazen tot enorme proporties, waardoor het grote publiek nieuwsgierig wordt naar deze whisky, over gaat tot aanschaf van de whisky en Jim McEwan c.s. de keihard benodigde centen binnenkrijgt.

Op zich is er niks mis met het creëren van een markt, alleen vind ik dat Jim McEwan daarin doorgeslagen is en dat hij de grens van wat nog wel en wat niet whisky genoemd kan worden heeft overschreden.
Wettelijk zal hij geen ongelijk hebben, maar als whisky purist heb ik dus wel wat moeite met het geëxperimenteer van Bruichladdich...

Just my 2 cents...
De bijzonder sterk opmerking kwam vooral door de 140 die in de titel genoemd is ;-) Het zijn gewoon 'peatbommen' die (wat mij betreft) flink aan de prijs zijn.
  donderdag 30 september 2010 @ 02:34:00 #143
199696 JtodaX
Dat ben ik. Jij. Ons.
pi_87008800
tvp
Ik aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud van de door mij geplaatste berichten.
pi_87009971
quote:
Op woensdag 29 september 2010 21:56 schreef IbeBen het volgende:

[..]

De bijzonder sterk opmerking kwam vooral door de 140 die in de titel genoemd is ;-) Het zijn gewoon 'peatbommen' die (wat mij betreft) flink aan de prijs zijn.
flink aan de prijs, erg jong en weinig subtiel....maar mensen kopen het, dus geen de producenten eens ongelijk...
  donderdag 30 september 2010 @ 11:00:48 #145
159909 -Peach
Prunus persica
pi_87013602
quote:
Op woensdag 29 september 2010 16:58 schreef MadMaster het volgende:

[..]

In plaats van de Octomore te drinken, lik ik mijn asbak wel leeg.
Zelfde effect en veel goedkoper... :7
Lol :P Dan toch liever de Octomore....ik vind 'm wel lekker, maar denk niet dat we deze nog een keer gaan kopen.
Garlic cheese! Double death to you, you lactose intolerant vamp man!
pi_87071128
Ik heb 1.5 jaar geleden het levenswater ontdekt.
Het begon met de blend Glen Talloch Very Old :X
Daarna maar een miniset van Dun Bheagan gekocht met de 5 regio's en dat beviel erg goed, vooral de highland en islay sprongen eruit. Daarna maar wat 20cl flesjes van de classic malts serie besteld om me verder te verdiepen in de whisky's.
Ben me vooral aan het oriënteren op de islay whisky.
Mijn favorieten zijn de Ardbeg Uigeadail en de Laphroaig Cask Strenght.
Maar af en toe drink ik ook wel lekkere highland/speysiders vooral de Glenlivet French Oak 15y is mij erg goed bevallen.
Hebben jullie nog aanraders tot ¤60?


Gaan er nog fokkers naar de XL tasting in de Toeter in Groningen 24 oktober?
  zaterdag 2 oktober 2010 @ 11:09:55 #147
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_87091918
quote:
Op donderdag 23 september 2010 12:38 schreef MadMaster het volgende:
Prijsvraag: Win 2 toegangskaarten voor het 'Whisky & Rum aan Zee' festival op 9 oktober a.s. in IJmuiden!!

Ga hiervoor naar 'Het Whisky Forum' en doe een poging de kaarten te winnen.
Last call voor deze prijsvraag, win 2 kaarten voor het festival 'Whisky & Rum aan Zee' in IJmuiden d.d. 9 oktober a.s.!!
Deelname is geheel gratis!
  † In Memoriam † maandag 4 oktober 2010 @ 18:51:25 #148
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_87178361
Ik weet dat hier vooral asbaklikkers komen en zelf ben ik er ook eentje van, maar ik probeer zoveel mogelijk buiten mijn eigen smaak om te gaan om nieuws te ontdekken, daarom een vraagje aan jullie:

Wat is jullie favoriete lichte budgetmalt?

Voor mij nu de Glenturret 8 jaar. Glijdt makkelijk naar binnen, maar toch een heerlijk smaakje en bovendien goed geprijst.
Carpe Libertatem
pi_87179528
quote:
Op maandag 4 oktober 2010 18:51 schreef Boze_Appel het volgende:
Ik weet dat hier vooral asbaklikkers komen en zelf ben ik er ook eentje van, maar ik probeer zoveel mogelijk buiten mijn eigen smaak om te gaan om nieuws te ontdekken, daarom een vraagje aan jullie:

Wat is jullie favoriete lichte budgetmalt?

Voor mij nu de Glenturret 8 jaar. Glijdt makkelijk naar binnen, maar toch een heerlijk smaakje en bovendien goed geprijst.
Heb je de Balvenie Double Wood 12y en Glenlivet French Oak 15y wel eens gehad?
Beide onder de ¤35
pi_87188310
Vandaag de bowmore tempest gekocht. Bevalt goed!
niet de vervaarlijke schaduw
met zijn dikke pens vol pistolen
beiden ingevet als een locomotief onder nul
  † In Memoriam † maandag 4 oktober 2010 @ 22:18:08 #151
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_87188548
quote:
Op maandag 4 oktober 2010 19:21 schreef teeningar87 het volgende:

[..]

Heb je de Balvenie Double Wood 12y en Glenlivet French Oak 15y wel eens gehad?
Beide onder de ¤35
De double wood heb ik helaas pas opgemaakt, tijd om die weer aan te vullen. Die french oak ken ik niet, wel de 12y en die is heerlijk.
Carpe Libertatem
pi_87189736
quote:
Op maandag 4 oktober 2010 18:51 schreef Boze_Appel het volgende:
I
Wat is jullie favoriete lichte budgetmalt?

Talisker 10y
Highland Park 12y
Scapa 14y
Old Pulteney 12y
Bunnahabhain 12 yo (de nieuwe versie is ws nog beter...)
  maandag 4 oktober 2010 @ 23:44:33 #153
128548 pavv
The computer says NO
pi_87192449
quote:
Op maandag 4 oktober 2010 22:40 schreef gadeweerd het volgende:

[..]

Talisker 10y

Bunnahabhain 12 yo (de nieuwe versie is ws nog beter...)
hmmm... de Talisker 10 is heel erg lekker, maar ik zou hem voor beginnende whiskyliefhebbers niet bij de lichte whiskies indelen.

ik zit zelf meer te denken aan Balvenie doublewood of founder's reserve, Of Dalwhinnie 12, Dalmore 12, Glengoyne 10, Glenmorangie 10.

Ikzelf vind de nieuwe Bunnahabhain 12 ( de 46,3% ) niet zo geweldig. Afgelopen weekend head to head gedronken met de oude 12 ( 40%) en de nieuwe heeft meer invloed van sherryvaten. En dan helaas meer de negatieve dingen als wat zwavel in de neus en smaak. Wèl heeft ie een iets langere afdronk.
  † In Memoriam † dinsdag 5 oktober 2010 @ 08:56:37 #154
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_87197916
Ik heb bij mijn laatste bestelling "Snow Grouse" erbij gedaan.

Whisky dat je moet drinken als vodka, dus uit de vriezer. Waarschijnlijk heeft het 0,0 met whisky te maken (sowieso is het al Famous Grouse), maar ben wel benieuwd.
Carpe Libertatem
pi_87203689
quote:
Op dinsdag 5 oktober 2010 08:56 schreef Boze_Appel het volgende:
Ik heb bij mijn laatste bestelling "Snow Grouse" erbij gedaan.

Whisky dat je moet drinken als vodka, dus uit de vriezer. Waarschijnlijk heeft het 0,0 met whisky te maken (sowieso is het al Famous Grouse), maar ben wel benieuwd.
Als je even vergeet dat het whisky is, is het goed te drinken. Even in de mond houden en dan doorslikken. Op het moment dat je het namelijk even in de mond houdt ontdooit ie vrijwel direct en komt de smaak vrij.
  dinsdag 5 oktober 2010 @ 12:36:34 #156
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_87203767
quote:
Op dinsdag 5 oktober 2010 12:34 schreef ChickenSpikey het volgende:

[..]

Als je even vergeet dat het whisky is, is het goed te drinken. Even in de mond houden en dan doorslikken. Op het moment dat je het namelijk even in de mond houdt ontdooit ie vrijwel direct en komt de smaak vrij.
_O-
Dan kan je net zo goed een Spa Blauw nemen als je er toch niets van wilt proeven...
pi_87204296
quote:
Op dinsdag 5 oktober 2010 12:36 schreef MadMaster het volgende:

[..]

_O-
Dan kan je net zo goed een Spa Blauw nemen als je er toch niets van wilt proeven...
Je begrijpt t verkeerd ;)
Je proeft t juist wel! Vandaar de tip om even in de mond te houden, das de truc.
Alleen moet je t niet met whisky vergelijken, maar das meer persoonlijk..
  dinsdag 5 oktober 2010 @ 12:59:56 #158
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_87209445
ik kan hieraan komen: Port Ellen 1982/2010 (56%, Thosop Import, Handwritten Label, 150 Bts)

Kan iemand mij vertellen of dit interessant is?
Kostte 250,- maar aangezien er geen flessen meer beschikbara zijn schijnen ze al voor 400,- over de toonbank te gaan.
  dinsdag 5 oktober 2010 @ 15:14:49 #160
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_87209904
quote:
Op dinsdag 5 oktober 2010 15:02 schreef ChickenSpikey het volgende:
ik kan hieraan komen: Port Ellen 1982/2010 (56%, Thosop Import, Handwritten Label, 150 Bts)

Kan iemand mij vertellen of dit interessant is?
Kostte 250,- maar aangezien er geen flessen meer beschikbara zijn schijnen ze al voor 400,- over de toonbank te gaan.
Kan interessant zijn, maar ik kan alleen maar loftrompetten over deze bottelingen vinden die door de bottelaar zelf geschreven zijn. Per definitie niet erg objectief dus.

Het probleem bij Port Ellen is dat de hype er om heen bij iedere botteling er voor zorgt dat de grondvesten staan te schudden, maar dat dat meer door de hype zelf omt dan door de inhoud van de fles. De meeste Port Ellen's zijn niet slecht, integendeel, maar iedereen doet altijd of ze de kip met de gouden eieren hebben gevondenen dat kan wel wat gerelativeerd worden.

Koop je hem als investering dan zal je er niet snel een buil aan vallen als je de indexering er van kent, als dram voor 's avonds op de bank zou ik het niet doen...
pi_87210167
wel, diegene wil hem ruilen (misschien) voor mijn Chivas Regal 38 uitvoering. Reden dat ik dat zou doen is dat de Port Ellen wellicht makkelijker te verkopen is. Aan de andere kant: de Chivas was duurder en kan ik dus ook een buil vallen :S
pi_87219644
quote:
Op dinsdag 5 oktober 2010 15:02 schreef ChickenSpikey het volgende:
ik kan hieraan komen: Port Ellen 1982/2010 (56%, Thosop Import, Handwritten Label, 150 Bts)

Kan iemand mij vertellen of dit interessant is?
Kostte 250,- maar aangezien er geen flessen meer beschikbara zijn schijnen ze al voor 400,- over de toonbank te gaan.
Op whiskyauction is de Port Ellen 2 x verkocht. eenmaal voor ¤ 320 en voor ¤ 265... Daar gaat nog flink commissie van af...ik zou het niet doen,
  † In Memoriam † dinsdag 5 oktober 2010 @ 21:18:36 #163
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_87224862
quote:
Op dinsdag 5 oktober 2010 12:52 schreef ChickenSpikey het volgende:

[..]

Je begrijpt t verkeerd ;)
Je proeft t juist wel! Vandaar de tip om even in de mond te houden, das de truc.
Alleen moet je t niet met whisky vergelijken, maar das meer persoonlijk..
Maar het is toch gewoon een grain blend whisky, puur technisch gezien.

Ik juich dan weer dit soort experimenten van harte toe. Er zijn weinig mensen die whisky zijn gaan drinken door een kwaliteits single malt, daardoor blijf je drinken, maar ik denk dat de meesten via een blend begonnen zijn en zo'n 'hippe' versie van whisky kan alleenmaar de markt van liefhebbers vergroten.
Carpe Libertatem
pi_87225312
quote:
Op dinsdag 5 oktober 2010 21:18 schreef Boze_Appel het volgende:

[..]

Maar het is toch gewoon een grain blend whisky, puur technisch gezien.

Ik juich dan weer dit soort experimenten van harte toe. Er zijn weinig mensen die whisky zijn gaan drinken door een kwaliteits single malt, daardoor blijf je drinken, maar ik denk dat de meesten via een blend begonnen zijn en zo'n 'hippe' versie van whisky kan alleenmaar de markt van liefhebbers vergroten.
Mwah, niemand die het koopt.
niet de vervaarlijke schaduw
met zijn dikke pens vol pistolen
beiden ingevet als een locomotief onder nul
  † In Memoriam † dinsdag 5 oktober 2010 @ 21:28:53 #165
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_87225351
quote:
Op dinsdag 5 oktober 2010 21:28 schreef LostFormat het volgende:

[..]



Mwah, niemand die het koopt.
Ik :D
Carpe Libertatem
  dinsdag 5 oktober 2010 @ 21:31:19 #166
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_87225498
quote:
Op dinsdag 5 oktober 2010 19:30 schreef gadeweerd het volgende:

[..]

Op whiskyauction is de Port Ellen 2 x verkocht. eenmaal voor ¤ 320 en voor ¤ 265... Daar gaat nog flink commissie van af...ik zou het niet doen,
Je moet hem dan ook niet via die oplichters whiskybase verkopen...
pi_87225532
quote:
Op dinsdag 5 oktober 2010 21:28 schreef Boze_Appel het volgende:

[..]

Ik :D
Ik werk in een slijterij. Niemand die het koopt, daar dan.
niet de vervaarlijke schaduw
met zijn dikke pens vol pistolen
beiden ingevet als een locomotief onder nul
  † In Memoriam † dinsdag 5 oktober 2010 @ 21:42:27 #168
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_87226097
quote:
Op dinsdag 5 oktober 2010 21:31 schreef LostFormat het volgende:

[..]


Ik werk in een slijterij. Niemand die het koopt, daar dan.
Ok, maar dan nog vind ik dat soort experimenten wel leuk. Het is waarschijnlijk net als Jill en Heineken Ice of weet ik veel hoe die ellende heet.
Carpe Libertatem
  dinsdag 5 oktober 2010 @ 21:48:25 #169
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_87226399
Ik heb wel eens Johnny Walker Green Label als dessert whisky voorgeschoteld gekregen bij een parfait/ijs combinatie. Was op die manier prima te doen...
pi_87236689
@ MadMaster en gadeweerd: thnx, ik ga het niet doen ;)
  † In Memoriam † woensdag 6 oktober 2010 @ 09:35:03 #171
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_87236799
quote:
Op dinsdag 5 oktober 2010 21:48 schreef MadMaster het volgende:
Ik heb wel eens Johnny Walker Green Label als dessert whisky voorgeschoteld gekregen bij een parfait/ijs combinatie. Was op die manier prima te doen...
Gewoon in een glas is JW Green Label ook prima te doen.
Carpe Libertatem
  woensdag 6 oktober 2010 @ 10:18:28 #172
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_87237779
quote:
Op woensdag 6 oktober 2010 09:35 schreef Boze_Appel het volgende:

[..]

Gewoon in een glas is JW Green Label ook prima te doen.
Deze JW GL zat ook in een glas, een bevroren glas wel te verstaan en de fles had ook wat uurtjes in de vriezer gelegen.

Zie hier:
Taartje van chocolade gevuld met een crême van frambozen en een crême van butterscotch, hierbij een mousse van lemoncurd
Begeleidende whisky: Johnnie Walker Green Label (uit de vriezer!!)



  † In Memoriam † woensdag 6 oktober 2010 @ 10:30:24 #173
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_87238054
Ziet er smakelijk uit.
Carpe Libertatem
  woensdag 6 oktober 2010 @ 10:44:04 #174
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_87265640
Vandaag in de Edradour distillery geweest, was niet druk en kon inderdaad zo binnenlopen en met een tour mee :)

Erg leuk om een keer gezien te hebben, glaasje geproefd en moet zeggen dat ik hem erg lekker vond.

Uiteraard ook een flesje mee naar huis genomen ;)

Overmorgen staat Talisker nog op het programma, benieuwd of ik die binnen kan houden :P
  woensdag 6 oktober 2010 @ 22:20:19 #176
112339 MPG
Slaverplaatser / Koffiemanager
pi_87265705
quote:
Op woensdag 6 oktober 2010 22:18 schreef hagelslagfabrikant het volgende:
Vandaag in de Edradour distillery geweest, was niet druk en kon inderdaad zo binnenlopen en met een tour mee :)

Erg leuk om een keer gezien te hebben, glaasje geproefd en moet zeggen dat ik hem erg lekker vond.

Uiteraard ook een flesje mee naar huis genomen ;)

Overmorgen staat Talisker nog op het programma, benieuwd of ik die binnen kan houden :P
Tof!
Heb je ook foto's gemaakt?
KSC JUBILEUM topic
"Sleep: A completely inadequate substitute for caffeine"
#TeamHumbug
Heeft patent op Mosterd-Maaltijd situaties
  donderdag 7 oktober 2010 @ 13:53:55 #177
320891 Geelman
Uw conservatieve baken
pi_87283504
Gister heb ik een fles Glen Moray 8yo gekocht omdat ik dat leuk vond en omdat hij ¤5,- was afgeprijsd.
Deze whisky was een stuk lekkerder dan die White Lion van een tijdje terug!
Hoe oud is de gemiddelde whiskydrinker hier eigenlijk? Ik merk dat mijn leeftijdsgenoten geen whisky drinken. Zouden ze het vies vinden of misschien te duur?
Ook zag ik, dat al het zwoegen, alsook alle bekwaamheid in het werk, louter naijver is van de een op de ander; ook dit is ijdelheid en najagen van wind.
pi_87284688
quote:
Op donderdag 7 oktober 2010 13:53 schreef Geelman het volgende:
Deze whisky was een stuk lekkerder dan die White Lion van een tijdje terug!
Zo moeilijk is dat niet. ;)

Overigens ben ik 21.
  donderdag 7 oktober 2010 @ 17:01:23 #179
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_87292330
quote:
Op donderdag 7 oktober 2010 13:53 schreef Geelman het volgende:
Gister heb ik een fles Glen Moray 8yo gekocht omdat ik dat leuk vond en omdat hij ¤5,- was afgeprijsd.
Deze whisky was een stuk lekkerder dan die White Lion van een tijdje terug!
Hoe oud is de gemiddelde whiskydrinker hier eigenlijk? Ik merk dat mijn leeftijdsgenoten geen whisky drinken. Zouden ze het vies vinden of misschien te duur?
jong...1971
pi_87292498
quote:
Op woensdag 6 oktober 2010 22:20 schreef MPG het volgende:

[..]


Tof!
Heb je ook foto's gemaakt?
ja, een aantal... zal als ik eind volgende week weer thuis ben even kijken of ik er wat kan posten :)
pi_87292662
quote:
Op donderdag 7 oktober 2010 13:53 schreef Geelman het volgende:
Hoe oud is de gemiddelde whiskydrinker hier eigenlijk?
24... ben alleen niet echt een gemiddelde whiskydrinker, maar een beginnende ;)
pi_87298092
Ook 24 hier. Zojuist nog maar even van de Gall & Gall actie gebruik gemaakt voor een geslaagde collega: Een fles Macallan 10 jaar :) Kun je moeilijk een buil aan vallen naar mijn mening.
  donderdag 7 oktober 2010 @ 22:57:04 #184
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_87306859
'Ons' 4e vat aanstaande whisky is afgelopen week gebotteld.
'Ons' zijn in dit geval de aandeelhouders van Caskplan van dit vat.

Het gaat om een port-pipe vat Glenglassaugh.

Zoals de initiatiefnemer van het Caskplan omschrijft:
'Onze port pipe is de allereerste port pipe die bij Glenglassaugh gevuld is; het vat is dus volledig uniek op dit moment. Ze zijn zelf ook heel benieuwd wat het gaat worden, want zij kunnen ook alleen maar raden.

De spirit is op dit moment roze, want de port heeft er meteen al een heel klein beetje kleur aan gegeven. Dat blijft niet zo: uiteindelijk zal de port er een donkerrode kleur aan geven, maar dat duurt nog een paar jaartjes. De verwachting is dat he ttussen de 7 en 12 jaar duurt voordat we zullen bottelen.
En over de smaak: hij is ontzettend fruitig, totaal geen turfwhisky, veel citrus eraan en het zou mooi met de port samen moeten gaan.'

Filmpjes van het bottelen onder begeleiding van Graham Eunson, distillery manager:

pi_87331151
Vandaag bij Talisker geweest. Vond de whisky wel aardig (10YO geproefd) maar is (nog) niet echt mijn smaak. Mocht er nog minder foto's maken dan bij Edradour... Heb enkel een foto van de voorkant van het bedrijf, en een van een stapel vaten uit 1979 (american oak, ex bourbon) door een plexiglas ruit heen...

Rondleiding was wel leuk, maar het verhaal was grotendeels hetzelfde als bij Edradour... leuk om te zien dus, maar qua info niet heel verrassend...

Grappig detail was overigens dat ze de 18YO en 30YO niet meer op voorraad hebben... wachten op een nieuwe botteling dus :P
pi_87332107
Je hebt hoop ik toch wel iets meer van Skye gezien dan alleen de destilleerderij? Skye O+ het mooiste eiland op aarde O+
  vrijdag 8 oktober 2010 @ 19:35:25 #187
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_87332875
quote:
Op vrijdag 8 oktober 2010 18:43 schreef hagelslagfabrikant het volgende:
Vandaag bij Talisker geweest. Vond de whisky wel aardig (10YO geproefd) maar is (nog) niet echt mijn smaak. Mocht er nog minder foto's maken dan bij Edradour... Heb enkel een foto van de voorkant van het bedrijf, en een van een stapel vaten uit 1979 (american oak, ex bourbon) door een plexiglas ruit heen...
Bij Edradour mag je bijna alles, in tegenstelling tot de meeste distilleerderijen...

quote:
Rondleiding was wel leuk, maar het verhaal was grotendeels hetzelfde als bij Edradour... leuk om te zien dus, maar qua info niet heel verrassend...
Bezoek er nog 20 en je hoort 20 keer hetzelfde verhaal. Daarom heet het ook allemaal 'whisky'... 8-)

quote:
Grappig detail was overigens dat ze de 18YO en 30YO niet meer op voorraad hebben... wachten op een nieuwe botteling dus :P
Ik heb nog wel een 18y voor ze te koop... ;)
pi_87333891
quote:
Op vrijdag 8 oktober 2010 19:35 schreef MadMaster het volgende:
Bezoek er nog 20 en je hoort 20 keer hetzelfde verhaal. Daarom heet het ook allemaal 'whisky'... 8-)
Dat ga ik mn vriendin niet aandoen :P misschien als ik nog een keer terug naar Schotland ga zonder haar dat ik er dan wat meer ga bezoeken :)
pi_87334039
quote:
Op vrijdag 8 oktober 2010 19:12 schreef Sunnythesun het volgende:
Je hebt hoop ik toch wel iets meer van Skye gezien dan alleen de destilleerderij? Skye O+ het mooiste eiland op aarde O+
check daarvoor het schotland topic, want dat is hier een btje off-topic ;)
pi_87334365
straks mijn laatste beetje glenlivet 15yo french oak reserve opmaken, zit te twijfelen of ik hem opnieuw zal halen aangezien hij wel erg lekker is maar er zijn zoveel lekkere whiskies
  vrijdag 8 oktober 2010 @ 20:48:08 #191
128548 pavv
The computer says NO
pi_87335953
quote:
Op vrijdag 8 oktober 2010 20:13 schreef flying-dutchman het volgende:
straks mijn laatste beetje glenlivet 15yo french oak reserve opmaken, zit te twijfelen of ik hem opnieuw zal halen aangezien hij wel erg lekker is maar er zijn zoveel lekkere whiskies
Natuurlijk voor een andere whisky gaan, Er is nog zo veel ander moois te krijgen!.
  vrijdag 8 oktober 2010 @ 20:58:42 #192
10864 maartena
Needs more cowbell.
pi_87336411


Iemand bekend met deze? Ik heb net mijn laatste fles geleegd..... Lekker spul :)
Proud to be American. Hier woon ik.
"Beer is proof that God loves us" - Benjamin Franklin.
-
"Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety deserve neither Liberty nor Safety" - Benjamin Franklin
  vrijdag 8 oktober 2010 @ 21:13:50 #193
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_87337245
quote:
Op vrijdag 8 oktober 2010 20:58 schreef maartena het volgende:
[ afbeelding ]

Iemand bekend met deze? Ik heb net mijn laatste fles geleegd..... Lekker spul :)
ja, bekend met de Laphroaig 10y. Voor mij net iets te rauw als gewone dram. Wel erg lekker op een verse oester... :P
Maarre... je laatste fles net leeg? Hoeveel had je er dan? ;)
pi_87337898
quote:
Op vrijdag 8 oktober 2010 20:05 schreef hagelslagfabrikant het volgende:

[..]

check daarvoor het schotland topic, want dat is hier een btje off-topic ;)
Gevonden :Y O-) ;)
pi_87337930
quote:
Op vrijdag 8 oktober 2010 20:58 schreef maartena het volgende:
[ afbeelding ]

Iemand bekend met deze? Ik heb net mijn laatste fles geleegd..... Lekker spul :)
Een van de favorieten hier.. met de snelste doorlooptijd O-) ;) :9~
  vrijdag 8 oktober 2010 @ 21:45:52 #196
10864 maartena
Needs more cowbell.
pi_87338793
quote:
Op vrijdag 8 oktober 2010 21:13 schreef MadMaster het volgende:
Maarre... je laatste fles net leeg? Hoeveel had je er dan? ;)
Twee. Een nieuwe, zelf gekocht.... en een speciale, die nu nog leeg staat te pronken. Mijn schoonvader kocht deze fles namelijk eind jaren 80. Hij genoot er zelf - met mate - van tijdens de jaren 90....(hij had namelijk ook andere flessen) en toen hij in 1999 overleed aan kanker was de fles precies half leeg.

Uiteindelijk is in 2005 of zo het drankkabinet van mijn overgebleven schoonmoeder eens goed opgeruimd, omdat zij dus echt nooit Whiskey of andere sterke drank drinkt, waaronder deze fles. Ik heb de fles meegenomen, en deze de afgelopen 2 jaar beetje bij beetje opgemaakt.

Een toast op mijn schoonvader. We hebben samen die fles gedeeld.
Proud to be American. Hier woon ik.
"Beer is proof that God loves us" - Benjamin Franklin.
-
"Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety deserve neither Liberty nor Safety" - Benjamin Franklin
  vrijdag 8 oktober 2010 @ 23:52:56 #197
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_87344367
quote:
Op vrijdag 8 oktober 2010 21:45 schreef maartena het volgende:

[..]

Twee. Een nieuwe, zelf gekocht.... en een speciale, die nu nog leeg staat te pronken. Mijn schoonvader kocht deze fles namelijk eind jaren 80. Hij genoot er zelf - met mate - van tijdens de jaren 90....(hij had namelijk ook andere flessen) en toen hij in 1999 overleed aan kanker was de fles precies half leeg.

Een toast op mijn schoonvader. We hebben samen die fles gedeeld.
Herkenbaar verhaal...
Mijn schoonvader, ook overleden aan kanker, was ook mijn whisky maatje. Samen N&T's bezoeken, whiskies proberen bij ons of bij hem thuis.
Het enige wat ik van hem heb zijn z'n vaak half lege flessen whisky en die ene Signatory Linkwood, die we vlak voor z'n overlijden voor z'n verjaardag hadden gekocht. Die zal nooit open gaan.

Tijdens onze trips naar Schotland is z'n as steeds meegegaan en in het Koniningin Wilhelminabos hebben we een boom voor hem geplant die we hebben gedoopt met z'n favoriete whisky, Dalwhinnie...
  † In Memoriam † zaterdag 9 oktober 2010 @ 01:03:56 #198
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_87346888
Teeheee, die Snow Grouse is best lekkah. Het heeft idd. geen reet met whisky te maken, maar voor lekker een avondje wegtikken is het een geniaal alternatief voor vodka of tequila.

MadMaster, morgen ga ik even zitten voor je collectie youtubes. Dat soort koopplannen zijn leuk, heb het geld wel, maar ben veels te mietig om zoiets in te kopen.
Carpe Libertatem
  zaterdag 9 oktober 2010 @ 01:08:46 #199
10864 maartena
Needs more cowbell.
pi_87347027
Hmmm... Ik heb geloof ik ook nog een fles Famous Grouse.

Helaas heb ik alle drank al ingepakt. Ik verhuis volgende week. ^O^
Proud to be American. Hier woon ik.
"Beer is proof that God loves us" - Benjamin Franklin.
-
"Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety deserve neither Liberty nor Safety" - Benjamin Franklin
  † In Memoriam † zaterdag 9 oktober 2010 @ 01:20:35 #200
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_87347331
quote:
Op zaterdag 9 oktober 2010 01:08 schreef maartena het volgende:
Hmmm... Ik heb geloof ik ook nog een fles Famous Grouse.

Helaas heb ik alle drank al ingepakt. Ik verhuis volgende week. ^O^
Een standaard fles Famous Grouse is weinig speciaal, maar dat Snow Grouse is best grappig. Waarschijnlijk verscheelt het weinig/niets met het normale recept, maargoed, perceptie is sowieso humorvol.
Carpe Libertatem
pi_87349740
Gister na het eten een Dalwhinnie 15YO op, best lekker :)
pi_87349994
Ik zoek een goede single malt whisky. Het is niet voor mij, ik heb er verder ook geen verstand van maar ik wil het iemand cadeau doen. Het mag best wel wat kosten. Of als iemand een leuke whisky proeverij weet, dan hoor ik dat ook graag. Alle tips zijn welkom!
  zaterdag 9 oktober 2010 @ 09:45:05 #203
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_87350309
quote:
Op zaterdag 9 oktober 2010 09:14 schreef Snowglobe het volgende:
Ik zoek een goede single malt whisky. Het is niet voor mij, ik heb er verder ook geen verstand van maar ik wil het iemand cadeau doen. Het mag best wel wat kosten. Of als iemand een leuke whisky proeverij weet, dan hoor ik dat ook graag. Alle tips zijn welkom!
Altijd goed: Highland Park 12y (of als je heel erg om de persoon geeft, de 18y oude versie)...

Of is een kaartje voor het Whisky Festival in Leiden misschien iets?
pi_87350394
highland park 18yo is :9
pi_87350399
Dank je, de 18jaar oude versie it is! Tenzij iemand anders nog een goede tip heeft? Ik had inderdaad gezien dat dat festival er binnenkort is, maar ik had gedacht dat de kaartjes al uitverkocht zouden zijn.
pi_87350876
Volgens mijn notities is de Highland Park 18yo juist één van de minste whiskies die ik tot nu toe genuttigd heb. Persoonlijk zou ik voor een Ardbeg gaan.
  zaterdag 9 oktober 2010 @ 10:42:39 #207
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_87351022
quote:
Op zaterdag 9 oktober 2010 10:30 schreef rgras het volgende:
Volgens mijn notities is de Highland Park 18yo juist één van de minste whiskies die ik tot nu toe genuttigd heb. Persoonlijk zou ik voor een Ardbeg gaan.
Smaken verschillen, maar doorgaans wordt Highland Park zeer goed gewaardeerd, ook de 18y.
Beter nog is de 21y, maar die is niet overal te koop (in principe alleen tax-free en heel soms bij een whiskyspeciaalzaak).

Als je niet bekend bent met whisky (weet niet of dat hier van toepassing is in het geval van de ontvanger van Snowglobe's whisky ...) dan zou ik zeker geen extreme smaakbom als bijv. een Ardbeg schenken. De kans dat je daarna nooit meer een whisky aanraakt, is niet klein dan. You love it or hate it....
pi_87351208
quote:
Op zaterdag 9 oktober 2010 09:51 schreef flying-dutchman het volgende:
highland park 18yo is :9
Die vind ik erg prettig :9
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_87351579
Degene aan wie ik het geef drinkt vrijwel alleen maar whisky. Voor zover ik weet heeft hij de Highland park nog niet gehad.
pi_87368538
I second Ardbeg (en natuurlijk de opmerking over de smaakbom, maar als de ontvanger van rokerig houdt is het wel briljant spul).

Wat zijn de meningen eigenlijk over Port Charlotte?
pi_87510498
In november is weer het leids whisky festival. Waarschijnlijk ga ik er heen voor de eerste keer. Nu zit ik die masterclasses te bekijken. Zijn er aanraderts? Niet alleen qua whisky's maar mss omdat de spreker erg goed z'n ding doet oid...
niet de vervaarlijke schaduw
met zijn dikke pens vol pistolen
beiden ingevet als een locomotief onder nul
pi_87524591
quote:
Op woensdag 13 oktober 2010 21:00 schreef LostFormat het volgende:
In november is weer het leids whisky festival. Waarschijnlijk ga ik er heen voor de eerste keer. Nu zit ik die masterclasses te bekijken. Zijn er aanraderts? Niet alleen qua whisky's maar mss omdat de spreker erg goed z'n ding doet oid...
Het festival op zich is al een aanrader :)
pi_87547647
Zo even vanuit de lurk-mode, maar nip nu lekker aan een glaasje Glenlivet Nadurra. (batch 1007D), Lekker hoor!
Take on the situation, but not the torment ...
  zaterdag 16 oktober 2010 @ 17:14:18 #214
73232 De_Hertog
Aut bibat, aut abeat
pi_87609564
Ook weer eens meeposten. Laatst bij iemand een Ledaig geprobeerd en die beviel wel. Vandaag in de stad bleek deze in de aanbieding te zijn, dus heb ik hem maar meegenomen.

Vanavond maar eens proberen, ik ben benieuwd of deze variant net zo goed smaakt :)
Mary had a little lamb
Then Mary had dessert
pi_87612643
quote:
Op zaterdag 16 oktober 2010 17:14 schreef De_Hertog het volgende:
Ook weer eens meeposten. Laatst bij iemand een Ledaig geprobeerd en die beviel wel. Vandaag in de stad bleek deze in de aanbieding te zijn, dus heb ik hem maar meegenomen.

Vanavond maar eens proberen, ik ben benieuwd of deze variant net zo goed smaakt :)
Welke variant heb je gekocht? Ik heb er eentje meegenomen uit Schotland :D Moet hem nog proeven :@
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
  zaterdag 16 oktober 2010 @ 19:22:38 #216
73232 De_Hertog
Aut bibat, aut abeat
pi_87612886
quote:
Op zaterdag 16 oktober 2010 19:14 schreef PdeHoog het volgende:

[..]

Welke variant heb je gekocht? Ik heb er eentje meegenomen uit Schotland :D Moet hem nog proeven :@
Grappig. Van een proeverij, toevallig? ;) Ik heb de 11 yo Aberdeen Distillers versie. Welke heb jij?
Mary had a little lamb
Then Mary had dessert
pi_87619119
Ik zit nu aan een Lagavulin 16. Ik ben verliefd O+
Ik heb 'm een anderhalf jaar geleden ook gehad, toen trok ik 'm totaal niet, maar ik dronk toen sowieso nauwelijks whisky. Nu kan ik 'm erg goed waarderen :) Vind 'm ietswat medicinaal ruiken, maar van wat ik gehoord heb is dat met andere Islay's soms nog een stuk erger, maar op deze en Bunnahabhain na heb ik die nog niet geprobeerd..
Hoe verhoudt de Laphroaig 18 zich tot deze jongen?
pi_87622998
quote:
Op zaterdag 16 oktober 2010 19:22 schreef De_Hertog het volgende:

[..]

Grappig. Van een proeverij, toevallig? ;) Ik heb de 11 yo Aberdeen Distillers versie. Welke heb jij?
Nope. Ik wilde wat leuks meenemen uit Schotland dus heb in een willekeurige supermarkt ongeveer een kwartier voor het schap met de whiskies staan twijfelen _O- :D
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_87623020
quote:
Op zaterdag 16 oktober 2010 22:51 schreef Intrepidity het volgende:
Ik zit nu aan een Lagavulin 16. Ik ben verliefd O+
Had ik ook :9 Goed te combineren met een blauwschimmelkaasje :Y HEb ik van een andere whiskyliefhebbende fokker geleerd :D
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
  zondag 17 oktober 2010 @ 09:40:26 #220
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_87625217
quote:
Op zondag 17 oktober 2010 01:47 schreef PdeHoog het volgende:

[..]

Had ik ook :9 Goed te combineren met een blauwschimmelkaasje :Y HEb ik van een andere whiskyliefhebbende fokker geleerd :D
Lagavulin moet je eens over een rauwe oester heen sprenkelen (niet verzuipen, een paar druppies is genoeg)...
pi_87626399
quote:
Op zondag 17 oktober 2010 09:40 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Lagavulin moet je eens over een rauwe oester heen sprenkelen (niet verzuipen, een paar druppies is genoeg)...
Hmmmm..... Een idee :9
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_87634289
quote:
Op zaterdag 16 oktober 2010 19:22 schreef De_Hertog het volgende:

[..]

Grappig. Van een proeverij, toevallig? ;) Ik heb de 11 yo Aberdeen Distillers versie. Welke heb jij?
Waar heb je die Aberdeen Distillers gekocht?
  vrijdag 22 oktober 2010 @ 16:02:43 #223
24114 --H-I-M--
beyond redemption...
pi_87834465
Zo, Gisteren heb ik thuis een mooie whiskeyborrel gegeven voor zo'n 40 collega's! hartstikke leuk, en ik had zes verschillende single malts uitgezocht die geproefd konden worden! wat een feest!

Tevens van wat collega's een hele mooie 25-jaar oude signatory vintage bowmore gekregen, erg fijn!
pi_87835226
Net terug uit Schotland. Wegens het beperkte vakantiebudget kon ik maar 1 flesje meenemen....
Heb daar kennis gemaakt met de Ardberg 10 en Caol Ila 12. Ik vond ze beide erg lekker, maar de Caol Ila is uiteindelijk mee naar Nederland gekomen :)
Ik heb nagenoeg geen ervaring met de Islay Malts, maar weet nu al dat deze fles eerder leeg is dan de Speysides die er nog stonden.
Als beginnend whisky-drinker/liefhebber doet zo'n tripje je wel beseffen dat er nog heel veel te ontdekken valt....ik heb d'r zin in :)
  vrijdag 22 oktober 2010 @ 16:52:14 #225
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_87836609
quote:
1.gif Op vrijdag 22 oktober 2010 16:20 schreef xibalba het volgende:
Net terug uit Schotland. Wegens het beperkte vakantiebudget kon ik maar 1 flesje meenemen....
Heb daar kennis gemaakt met de Ardberg 10 en Caol Ila 12. Ik vond ze beide erg lekker, maar de Caol Ila is uiteindelijk mee naar Nederland gekomen :)
Ik heb nagenoeg geen ervaring met de Islay Malts, maar weet nu al dat deze fles eerder leeg is dan de Speysides die er nog stonden.
Als beginnend whisky-drinker/liefhebber doet zo'n tripje je wel beseffen dat er nog heel veel te ontdekken valt....ik heb d'r zin in :)
Waarom een fles Coal Ila 12 meenemen uit Schotland, terwijl die fles hier veel goedkoper is :?
Of speelde het valse sentiment op? 8-)

Zat je op Islay?
pi_87837174
quote:
Op vrijdag 22 oktober 2010 16:52 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Waarom een fles Coal Ila 12 meenemen uit Schotland, terwijl die fles hier veel goedkoper is :?
Of speelde het valse sentiment op? 8-)

Zat je op Islay?
Dat valt volgens mij wel mee toch? 30 pond is op het moment nog geen 34 euro. Volgens mij betaal ik hier in Nijmegen er meer voor....
En sentiment speelt natuurlijk ook mee....souvenirtje hè

En was (helaas) niet op Islay. 'Gewoon' in Edinburgh voornamelijk.
pi_87857790
Heerlijk Topic.
Zal nu ook eens reargeren.
Vandaag een flesje Bushmills 10yo gehaald.
En een flesje Signatory single grain malt whiskey (distilled 17/11/1994 bottled 13/3/2007 43%)
De laatste heeft een vrij romige smaak,eigenlijk te zoet naar mijn smaak.
Hij is verders wel te doen met een stukje parmesan en vijgen mosterd.
  Moderator zaterdag 23 oktober 2010 @ 09:05:19 #228
45833 crew  Fogel
pi_87859940
Ik had een paar weken geleden een (semi) blind tasting waarbij we wel wisten uit welke 14 soorten gekozen kon worden (waarvan 12 single malts en 2 blends), maar natuurlijk niet welke 4 van de 14 gekozen waren. Toch een stuk moeilijker dan verwacht, ik had er maar 1 goed, en 1 als "2e optie". Mijn Schotse collega had er 3 spot on en 1 als "2e optie", alles goed dus.

Over een paar weken ga ik voor het eerst in mijn leven eens een Jack Daniels proberen, ben dan nl in Nashville. Ter compensatie van deze heiligschennis zal ik op de terugweg op Schiphol nog een single malt meenemen :P
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
pi_87895237
nu onderweg naar de whisky xperience in hotel gorinchem met pa en de buurman... ben benieuwd :)
  zondag 24 oktober 2010 @ 14:35:02 #230
73232 De_Hertog
Aut bibat, aut abeat
pi_87896530
quote:
Op zondag 17 oktober 2010 15:27 schreef gadeweerd het volgende:

[..]

Waar heb je die Aberdeen Distillers gekocht?
Bij de De Koning in Den Bosch, waar we min of meer toevallig langskwamen :). Was in de aanbieding, ook nog eens.
Mary had a little lamb
Then Mary had dessert
  zondag 24 oktober 2010 @ 14:40:55 #231
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_87896704
quote:
14.gif Op zondag 24 oktober 2010 14:35 schreef De_Hertog het volgende:

[..]

Bij de De Koning in Den Bosch, waar we min of meer toevallig langskwamen :). Was in de aanbieding, ook nog eens.
Ah, bij Rob 'Zuurbekje' de Whiskykoning... ;)

Heb die man nog nooit op een lach kunnen betrappen.
Ik wacht ook nog steeds op een Blackadder T-shirt dat 'ie me 7 jaar geleden beloofd heeft...

[ Bericht 0% gewijzigd door MadMaster op 24-10-2010 14:46:00 ]
  zondag 24 oktober 2010 @ 14:43:01 #232
73232 De_Hertog
Aut bibat, aut abeat
pi_87896802
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 14:40 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Ah, bij Rob 'Zuurbekje' de Whiskykoning... ;)

Heb die man nog nooit op een lach kunnen betrappen.
Ik wacht ook nog steeds op een Blackadder T-shirt dat 'ie me 7 jaar gelden beloffd heeft...
Kwam inderdaad niet heel gezellig over, maar wel behulpzaam. En natuurlijk een prachtig aanbod daar :)
Mary had a little lamb
Then Mary had dessert
pi_87903391
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 14:40 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Ah, bij Rob 'Zuurbekje' de Whiskykoning... ;)

Heb die man nog nooit op een lach kunnen betrappen.
Ik wacht ook nog steeds op een Blackadder T-shirt dat 'ie me 7 jaar geleden beloofd heeft...
Helaas, Den Bosch is niet in mijn buurt...
pi_87905263
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 14:05 schreef hagelslagfabrikant het volgende:
nu onderweg naar de whisky xperience in hotel gorinchem met pa en de buurman... ben benieuwd :)
Leuk je even ontmoet te hebben ;)
pi_87918054
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 18:14 schreef ChickenSpikey het volgende:

[..]

Leuk je even ontmoet te hebben ;)
zo zie je nog is iemand ;)
  Moderator / Redactie Sport zondag 24 oktober 2010 @ 22:47:38 #236
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_87918206
Aberlour 10 open gemaakt. :)
Wel een aardige, makkelijke whisky. Droog, fris en fruitig, volle smaak.
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
pi_87920602
Ik heb hier nog een oude fles Glenfiddich staan die waarschijnlijk al heel wat langer in de fles zit dan ie in het vat heeft gezeten. Het is een Pure Malt van 'over 8 years'. Verder geen jaartal of iets te vinden. Enig idee of ik er achter kan komen uit welk jaar die (ongeveer) is? Hij heeft nog de aanduiding: 70° proof.....
  maandag 25 oktober 2010 @ 16:52:10 #238
128548 pavv
The computer says NO
pi_87942438
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 23:44 schreef xibalba het volgende:
Ik heb hier nog een oude fles Glenfiddich staan die waarschijnlijk al heel wat langer in de fles zit dan ie in het vat heeft gezeten. Het is een Pure Malt van 'over 8 years'. Verder geen jaartal of iets te vinden. Enig idee of ik er achter kan komen uit welk jaar die (ongeveer) is? Hij heeft nog de aanduiding: 70° proof.....
Erg lastig om te bepalen.

is ie 70 of 75 cl of 750ml

schroefdop, kurk of andere sluiting?


ongezien gok ik een botteling uit de jaren 70 of 80

Maar als je wat foto's plaatst is het makkelijker te bepalen.


Gelukkig bederft het spul niet of nauwelijks wanneer je deze enigszins goed (droog/donker) hebt bewaard.

dus, als je van whisky houdt.... openmaken en proeven.
Of anders cadeau doen aan iemand de een goede whisky kan waarderen.
pi_87978072


Kun je daar iets mee? :)
Alvast bedankt.
pi_87980401
De enige die ik kan vinden die daar op lijkt is deze.
Gedestilleerd in de jaren '60 staat daar bij :)
deze lijkt er ook wel op, maar volgensmij is het label net iets anders.
  dinsdag 26 oktober 2010 @ 22:31:55 #241
128548 pavv
The computer says NO
pi_88002554
quote:
Op dinsdag 26 oktober 2010 14:23 schreef xibalba het volgende:
[ afbeelding ]

Kun je daar iets mee? :)
Alvast bedankt.
Jazeker daarmee is het een stuk beter te doen...


Het is deze fles




Zo op het eerste gezicht en met de aanvullende informatie erbij lijkt dit een fles uit de jaren 70 te zijn, of net jaren 80.

Best leuk dus. Het spul zit alweer ruim 30 jaar in de fles.
Niet extreem waardevol (zo rond de 50 euro waard) en daarom ook nog prima open te maken en op te drinken.

Veel plezier ermee.
pi_88003271
quote:
1s.gif Op dinsdag 26 oktober 2010 22:31 schreef pavv het volgende:

[..]

Jazeker daarmee is het een stuk beter te doen...


Het is deze fles


[ afbeelding ]

Zo op het eerste gezicht en met de aanvullende informatie erbij lijkt dit een fles uit de jaren 70 te zijn, of net jaren 80.

Best leuk dus. Het spul zit alweer ruim 30 jaar in de fles.
Niet extreem waardevol (zo rond de 50 euro waard) en daarom ook nog prima open te maken en op te drinken.

Veel plezier ermee.
Dank u vriendelijk :)
Nog ff kijken wat ik er mee doe dan.
pi_88004243
quote:
1s.gif Op dinsdag 26 oktober 2010 22:31 schreef pavv het volgende:

[..]

Jazeker daarmee is het een stuk beter te doen...

Het is deze fles

[ afbeelding ]

Zo op het eerste gezicht en met de aanvullende informatie erbij lijkt dit een fles uit de jaren 70 te zijn, of net jaren 80.

Best leuk dus. Het spul zit alweer ruim 30 jaar in de fles.
Niet extreem waardevol (zo rond de 50 euro waard) en daarom ook nog prima open te maken en op te drinken.

Veel plezier ermee.
Is dat dan eigenlijk een blend van single malts? Gezien het 'pure malt' en 'over 8 years' opschrift.. Nooit geweten dat 'fiddich ook blends produceerde :)
  woensdag 27 oktober 2010 @ 00:32:53 #244
128548 pavv
The computer says NO
pi_88008372
quote:
Op dinsdag 26 oktober 2010 23:02 schreef Intrepidity het volgende:

[..]

Is dat dan eigenlijk een blend van single malts? Gezien het 'pure malt' en 'over 8 years' opschrift.. Nooit geweten dat 'fiddich ook blends produceerde :)
vroeger werden single malt whiskies anders genoemd..... en stond er heel vaak "pure malt" op de fles terwijl ze eigenlijk het equivalent van de huidige "single malt" bedoelen.

Pure malt is overigens een term die in een latere tijd (tot circa 2008) is gebruikt om een whisky aan te duiden die is samengesteld uit een mengsel van Malt whiskies van diverse distilleries. (deze term is later vervangen door de termen vatted malt en nu moet het geloof ik blended malt heten..... domme SWA regeltjes)

Het wordt pas een blended whisky als ze ook nog GRAANwhisky aan het sapje toevoegen.
(Slechte blended whiskies bevatten al snel meer dan 80% aan inferieure graanwhisky... en dat proef je snel terug in die bodemschapwhiskies,)
pi_88013191
een kleine sfeerimpressie van de tasting bij Van Pelt in Dordrecht gisteren (t.b.v. het goede doel):





pi_88022429
quote:
1s.gif Op woensdag 27 oktober 2010 09:34 schreef ChickenSpikey het volgende:
een kleine sfeerimpressie van de tasting bij Van Pelt in Dordrecht gisteren (t.b.v. het goede doel):
Wat zit er in dat flesje waar het etiket helemaal wit van is?

Ik heb zelf van de week deze op de kop getikt:



Ben erg benieuwd hoe hij gaat smaken, want ik drink normaal Islays en dat is toch echt wat anders. Hij ruikt in elk geval erg goed.
pi_88023860
quote:
1s.gif Op woensdag 27 oktober 2010 14:28 schreef Azreal het volgende:

[..]



Wat zit er in dat flesje waar het etiket helemaal wit van is?

Highland Park 30 yo :+
pi_88046907
Recent wat whiskey's geprobeerd, maar ik blijf toch bij de "vrouwenwhiskey" Glenmorangie Lasanta. Zijn er meer van dit soort whiskey's die misschien wat zachter zouden zijn?

Ook op turf gestookte whiskey geprobeerd, dat doen we niet meer.
  donderdag 28 oktober 2010 @ 03:47:20 #249
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_88054836
quote:
Op woensdag 27 oktober 2010 23:06 schreef Aneurism het volgende:
Recent wat whiskey's geprobeerd, maar ik blijf toch bij de "vrouwenwhiskey" Glenmorangie Lasanta. Zijn er meer van dit soort whiskey's die misschien wat zachter zouden zijn?

Ook op turf gestookte whiskey geprobeerd, dat doen we niet meer.
Pssst, het is whisky, niet whiskey in het geval van de Schotse versie.

Linkwood wordt vaak een lady whisky genoemd en Macallan Fine Oak is ook wel in trek bij de dames, heb ik gemerkt. Is er gelukkig toch nog een markt voor... ;)
pi_88055185
quote:
1s.gif Op woensdag 27 oktober 2010 09:34 schreef ChickenSpikey het volgende:
een kleine sfeerimpressie van de tasting bij Van Pelt in Dordrecht gisteren (t.b.v. het goede doel):

je hebt het nodige over voor het goede doel zie ik ;)
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_88056558
quote:
1s.gif Op donderdag 28 oktober 2010 06:38 schreef Its-Jojo-4you het volgende:

[..]



je hebt het nodige over voor het goede doel zie ik ;)
Initiatief van de slijter en met veel dank aan de importeur :)
  donderdag 28 oktober 2010 @ 09:34:23 #252
24114 --H-I-M--
beyond redemption...
pi_88056644
quote:
1s.gif Op woensdag 27 oktober 2010 23:06 schreef Aneurism het volgende:
Recent wat whiskey's geprobeerd, maar ik blijf toch bij de "vrouwenwhiskey" Glenmorangie Lasanta. Zijn er meer van dit soort whiskey's die misschien wat zachter zouden zijn?

Ook op turf gestookte whiskey geprobeerd, dat doen we niet meer.
Bij mij op mijn proeverij was de Dalwhinnie 15 veruit favoriet bij de dames :)
  † In Memoriam † donderdag 28 oktober 2010 @ 10:45:19 #253
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_88058214
Maandag een Glenfarclas-proeverij. *O*

PS. afgelopen weekend mij ogen uitgekeken in The Vintage House op Old Compton Street in Soho, London. Veel 'normaal' spul, maar ook een grote glazen wand met allemaal 200 euro+ flessen. Niets gekocht, want de betaalbare flessen waren een tikkeltje duurder dan hier, dus niet de moeite om daarmee te zeulen.
Carpe Libertatem
pi_88080162
Voor de liefhebbers: Komende twee weken zijn het whiskyweken bij de Dirck III. Op elke fles single malt en ook alle speciale blends uit het assortiment krijg je 25% korting. Assortiment is niet heel groot maar wel ruim genoeg om er wat lekkers tussen te vinden (en de prijzen vallen normaal al mee).

Mochten jullie prijzen willen weten of willen weten of een bepaald merk verkrijgbaar is dan kan je het vragen. Merendeel ken ik wel uit m'n hoofd. :)
niet de vervaarlijke schaduw
met zijn dikke pens vol pistolen
beiden ingevet als een locomotief onder nul
pi_88109886
Ik ben op zoek naar iets nieuws, ik vind Glenfiddich 12, Glen Moray 16, Glenlivit 12, Jameson 12, Green Label lekker, iemand een leuke tip (mag ook 2) zijn nu het toch wat leuke weken zijn bij DirckIII?

Inmiddels staat hier nog in de kast:
Glen Fiddich 12
Glen Moray 16
Lagavulin 16
Glenlivit 12
Snow Grouse
Gold Label
Blue Label
Dimple
Jack Daniels :@

[ Bericht 42% gewijzigd door Mojo_klojo op 29-10-2010 16:30:32 ]
pi_88113679
quote:
1s.gif Op vrijdag 29 oktober 2010 16:24 schreef Mojo_klojo het volgende:
Ik ben op zoek naar iets nieuws, ik vind Glenfiddich 12, Glen Moray 16, Glenlivit 12, Jameson 12, Green Label lekker, iemand een leuke tip (mag ook 2) zijn nu het toch wat leuke weken zijn bij DirckIII?

Inmiddels staat hier nog in de kast:
Glen Fiddich 12
Glen Moray 16
Lagavulin 16
Glenlivit 12
Snow Grouse
Gold Label
Blue Label
Dimple
Jack Daniels :@

Ardbeg maakt erg mooie whiskies en Port Charlotte PC8 is ook een van mijn favorieten, maar dan moet je natuurlijk wel van Islays houden ;).
pi_88114033
quote:
Op donderdag 28 oktober 2010 20:57 schreef LostFormat het volgende:
Voor de liefhebbers: Komende twee weken zijn het whiskyweken bij de Dirck III. Op elke fles single malt en ook alle speciale blends uit het assortiment krijg je 25% korting. Assortiment is niet heel groot maar wel ruim genoeg om er wat lekkers tussen te vinden (en de prijzen vallen normaal al mee).

Mochten jullie prijzen willen weten of willen weten of een bepaald merk verkrijgbaar is dan kan je het vragen. Merendeel ken ik wel uit m'n hoofd. :)
Thanks! ;)

Ik heb een dirkIII in de buurt zitten :)
[quote][img]http://i.fokzine.net/templates/forum2009/i/p/1s.gif[/img] Op zondag 16 januari 2011 18:23 schreef Witchfynder het volgende:[..]
Soort mix tussen Hawkwind, Immortal en een Nespresso reclame.[/quote]
pi_88114358
quote:
4s.gif Op donderdag 28 oktober 2010 20:57 schreef LostFormat het volgende:
Voor de liefhebbers: Komende twee weken zijn het whiskyweken bij de Dirck III. Op elke fles single malt en ook alle speciale blends uit het assortiment krijg je 25% korting. Assortiment is niet heel groot maar wel ruim genoeg om er wat lekkers tussen te vinden (en de prijzen vallen normaal al mee).

Mochten jullie prijzen willen weten of willen weten of een bepaald merk verkrijgbaar is dan kan je het vragen. Merendeel ken ik wel uit m'n hoofd. :)
Kan je het interessante assortiment posten?
pi_88114390
Wat bedoel je met interessant? Buiten het geijkte?
niet de vervaarlijke schaduw
met zijn dikke pens vol pistolen
beiden ingevet als een locomotief onder nul
pi_88116644
quote:
Op vrijdag 29 oktober 2010 18:07 schreef Azreal het volgende:

[..]



Ardbeg maakt erg mooie whiskies en Port Charlotte PC8 is ook een van mijn favorieten, maar dan moet je natuurlijk wel van Islays houden ;).
Moet ik denken richting de smaak van de Lagavulin 16?
  vrijdag 29 oktober 2010 @ 20:21:43 #261
73232 De_Hertog
Aut bibat, aut abeat
pi_88118230
quote:
Op donderdag 28 oktober 2010 20:57 schreef LostFormat het volgende:
Voor de liefhebbers: Komende twee weken zijn het whiskyweken bij de Dirck III. Op elke fles single malt en ook alle speciale blends uit het assortiment krijg je 25% korting. Assortiment is niet heel groot maar wel ruim genoeg om er wat lekkers tussen te vinden (en de prijzen vallen normaal al mee).

Mochten jullie prijzen willen weten of willen weten of een bepaald merk verkrijgbaar is dan kan je het vragen. Merendeel ken ik wel uit m'n hoofd. :)
Komt dat aanbod ook nog op de site, want daar staat nu alleen wijn en bier bij de aanbiedingen..
Mary had a little lamb
Then Mary had dessert
pi_88118419
Bij de aanbiedingen staan nog die van deze week. Ik ga er van uit dat zondag de nieuwe aanbiedingen er op staan. Dat zal dan het vaste assortiment single malts zijn wat daar staat. Veel filialen hebben meer aanbod dan dat (aangezien we de wat meer bijzondere malts eenmalig binnenkrijgen).
niet de vervaarlijke schaduw
met zijn dikke pens vol pistolen
beiden ingevet als een locomotief onder nul
pi_88121044
quote:
1s.gif Op vrijdag 29 oktober 2010 19:36 schreef Mojo_klojo het volgende:
Moet ik denken richting de smaak van de Lagavulin 16?
Lagavulin 16 ken ik niet, dus ik kan moeilijk een vergelijk maken ;). Ardbeg en PC zijn in elk geval erg rokerig. Als ik zo de beschrijving van de Lagavulin lees is het wel in dezelfde richting.

Aan de andere kant zijn die beschrijving altijd lekker poetisch ;).
pi_88134672
quote:
1s.gif Op vrijdag 29 oktober 2010 18:31 schreef LostFormat het volgende:
Wat bedoel je met interessant? Buiten het geijkte?
inderdaad!
pi_88141915
quote:
1s.gif Op vrijdag 29 oktober 2010 21:25 schreef Azreal het volgende:

[..]



Lagavulin 16 ken ik niet, dus ik kan moeilijk een vergelijk maken ;). Ardbeg en PC zijn in elk geval erg rokerig. Als ik zo de beschrijving van de Lagavulin lees is het wel in dezelfde richting.

Aan de andere kant zijn die beschrijving altijd lekker poetisch ;).
Laga heeft ook veel jodium en is erg vol en complex (in mijn beleving). Ardbeg (de 10jr) is iets rokeriger en heeft wat minder jodium. Beiden vind ik heel erg :9~ maar ik ben dan ook een echte Islay liefhebster ;)
pi_88154249
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 oktober 2010 10:41 schreef gadeweerd het volgende:

[..]



inderdaad!
Niet veel en het verschilt per filliaal omdat we de specialere dingen eenmalig binnen krijgen. Waar ik werk lopen de whisky's redelijk en heb ik dus niet zo heel veel speciale dingen over. Ik heb bijv. een double barrel macallan/laphroaig en een higland park/bowmore. Een single cask highland park. Een aberlour a'bunadh (als ik het goed spel). Dit is wat er me nu zo snel binnenschiet.
Ik zal 's kijken of ik ergens een lijstje kan regelen.


Lijst van het vaste assortiment

[ Bericht 5% gewijzigd door LostFormat op 30-10-2010 22:01:51 ]
niet de vervaarlijke schaduw
met zijn dikke pens vol pistolen
beiden ingevet als een locomotief onder nul
pi_88155159
Dat ziet er goed uit, ik zag max 4 flessen per klant, is dat maximaal 4 flessen in totaal of 4 van dezelfde whiskey?

Wat op m`n lijstje staat is:
Jameson 12y
Glenlivit 18y
Glenfiddich 15y
Green Label

Iemand nog een leuke toevoeging wat een beetje in deze richting van smaak valt?

[ Bericht 23% gewijzigd door Mojo_klojo op 30-10-2010 22:32:18 ]
pi_88155526
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 oktober 2010 22:21 schreef Mojo_klojo het volgende:
Dat ziet er goed uit, ik zag max 4 flessen per klant, is dat maximaal 4 flessen in totaal of 4 van dezelfde whiskey?
Totaal. Maar ik weet dat wij op ons filiaal niet echt moeilijk doen. Het is echt indekking tegen doorverkoop.
niet de vervaarlijke schaduw
met zijn dikke pens vol pistolen
beiden ingevet als een locomotief onder nul
pi_88168200
Mijn lijst;

Caol Ila 12
Highland Park 15 of 18
Laphroaig 10
Aberloar 16

c_/

Kom ik de winter wel mee door :7
[quote][img]http://i.fokzine.net/templates/forum2009/i/p/1s.gif[/img] Op zondag 16 januari 2011 18:23 schreef Witchfynder het volgende:[..]
Soort mix tussen Hawkwind, Immortal en een Nespresso reclame.[/quote]
pi_88171610
quote:
7s.gif Op zaterdag 30 oktober 2010 21:56 schreef LostFormat het volgende:

[..]



Niet veel en het verschilt per filliaal omdat we de specialere dingen eenmalig binnen krijgen. Waar ik werk lopen de whisky's redelijk en heb ik dus niet zo heel veel speciale dingen over. Ik heb bijv. een double barrel macallan/laphroaig en een higland park/bowmore. Een single cask highland park. Een aberlour a'bunadh (als ik het goed spel). Dit is wat er me nu zo snel binnenschiet.
Ik zal 's kijken of ik ergens een lijstje kan regelen.

[ afbeelding ]
Lijst van het vaste assortiment
Waarom heet het een malt whisky spektakel als ze er vervolgens een hele riedel blends op zetten? Winkel zonder verstand van wat ze verkopen, zo blijkt maar weer.
pi_88181075
quote:
1s.gif Op zondag 31 oktober 2010 11:49 schreef N.I.M.B.Y. het volgende:
Mijn lijst;

Caol Ila 12
Highland Park 15 of 18
Laphroaig 10
Aberloar 16

c_/

Kom ik de winter wel mee door :7
Die Caol Ila heb je bij een slijter voor 30 tot 35 euro. Waar ze die 43 vandaan halen op de folder :?

maar ok, je krijgt 3 euro korting....
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_88181325
quote:
1s.gif Op zondag 31 oktober 2010 13:43 schreef Intrepidity het volgende:

[..]


Waarom heet het een malt whisky spektakel als ze er vervolgens een hele riedel blends op zetten? Winkel zonder verstand van wat ze verkopen, zo blijkt maar weer.
Wat zit je nou te zeuren? Alle single malts zijn afgeprijds. Ook alle speciale blends doen er aan mee. Das dan toch alleen maar mooi? :?
niet de vervaarlijke schaduw
met zijn dikke pens vol pistolen
beiden ingevet als een locomotief onder nul
pi_88186801
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 oktober 2010 15:14 schreef Sunnythesun het volgende:
Laga heeft ook veel jodium en is erg vol en complex (in mijn beleving). Ardbeg (de 10jr) is iets rokeriger en heeft wat minder jodium. Beiden vind ik heel erg :9~ maar ik ben dan ook een echte Islay liefhebster ;)
Wat doet jodium precies met de smaak? Zelf heb ik van Ardbeg alleen Airigh Nam Beist geproefd, maar die is dan ook echt geweldig. En ben ik een bescheiden van fan van de wat zoetere Japanse en Indische whiskies.
pi_88187195
quote:
1s.gif Op zondag 31 oktober 2010 20:59 schreef Azreal het volgende:

[..]



Wat doet jodium precies met de smaak?
Tja.. het geeft een jodiumsmaak.. moeilijk te omschrijven verder. Ik vind het heel prettig, maar je moet er wel van houden. In mijn beleving geeft het diepgang.
De Ardbeg die je noemt heb ik zelf nooit geproefd dus ik kan je geen vergelijk geven..
pi_88199353
Gister gekregen van mijn ouders (meegenomen uit Frankrijk):



Wat kunnen de kenners hierover vertellen? Gister al een glaasje geproefd. Lekker, maar niet WOW.
pi_88199608
quote:
1s.gif Op maandag 1 november 2010 08:28 schreef Nikos1986 het volgende:
Gister gekregen van mijn ouders (meegenomen uit Frankrijk):

[ afbeelding ]

Wat kunnen de kenners hierover vertellen? Gister al een glaasje geproefd. Lekker, maar niet WOW.
Serge schrijft op whiskyfun:
[i]Cardhu 12 yo (40%, OB, Pure Malt, 2004) Colour: straw. Nose: certainly ‘from the same family’ but simpler and grainier, without these nice oaky tones we had in its older siblings. Apple skins, porridge, cereals, praline, vanilla crème… Something a little farmy in the background. Gentle but less complex, uncomplicated but enjoyable. Mouth: now it’s completely different, I guess the other distilleries start to show off. Something slightly waxy and smoky mixed with sweet toffee and notes of cappuccino at the attack, but the middle is sort of weak and curiously papery despite a certain oiliness. Yet, the finish is bolder again, more satisfying and rather coating, with something ‘funny’ persisting (olive oil? Hazelnut oil?) and finally a little fruit (figs). No winner but not worth the scandal either. We’ve had lots of worse singles. 76 points.[/i]

Dekt de lading wel,denk ik...
pi_88199775
Is van dezelfde club die Johnie Walker maakt, de bulk wat bij Cardhu gedestilleerd wordt verdwijnt daar naar toe. :)
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_88199872
quote:
1s.gif Op maandag 1 november 2010 08:28 schreef Nikos1986 het volgende:
Gister gekregen van mijn ouders (meegenomen uit Frankrijk):

[ afbeelding ]

Wat kunnen de kenners hierover vertellen? Gister al een glaasje geproefd. Lekker, maar niet WOW.
Ik heb er al een aantal flessen van verorberd, inderdaad lekker, maar één van de vele Speysides met een redelijk vergelijkbare smaak vind ik. Wel een prima prijs/kwaliteit-verhouding imo :) Heb er meestal wel een flesje van in huis.
  maandag 1 november 2010 @ 09:22:56 #279
112339 MPG
Slaverplaatser / Koffiemanager
pi_88200245
Ik sluit me hier bij aan ^O^ :

quote:
Op maandag 1 november 2010 09:04 schreef Intrepidity het volgende:

[..]


Ik heb er al een aantal flessen van verorberd, inderdaad lekker, maar één van de vele Speysides met een redelijk vergelijkbare smaak vind ik. Wel een prima prijs/kwaliteit-verhouding imo :) Heb er meestal wel een flesje van in huis.
KSC JUBILEUM topic
"Sleep: A completely inadequate substitute for caffeine"
#TeamHumbug
Heeft patent op Mosterd-Maaltijd situaties
pi_88219329
quote:
Op zondag 31 oktober 2010 11:49 schreef N.I.M.B.Y. het volgende:
Mijn lijst;

Caol Ila 12
Highland Park 15 of 18
Laphroaig 10
Aberloar 16

c_/

Kom ik de winter wel mee door :7
En ze staan in m'n drankkast :7

Misschien ga ik er nog een paar bijhalen wat mildere voor de afwisseling.
[quote][img]http://i.fokzine.net/templates/forum2009/i/p/1s.gif[/img] Op zondag 16 januari 2011 18:23 schreef Witchfynder het volgende:[..]
Soort mix tussen Hawkwind, Immortal en een Nespresso reclame.[/quote]
pi_88219769
quote:
Op maandag 1 november 2010 19:07 schreef N.I.M.B.Y. het volgende:

[..]

En ze staan in m'n drankkast :7

Misschien ga ik er nog een paar bijhalen wat mildere voor de afwisseling.
Een Glen Moray 16 kan ik je wel aanraden, kost nu 22,50 ipv 30

Welke kan je me aanraden als ik zou moeten kiezen tussen Highland en Aberloar
pi_88220875
quote:
Op maandag 1 november 2010 19:17 schreef Mojo_klojo het volgende:

[..]

Een Glen Moray 16 kan ik je wel aanraden, kost nu 22,50 ipv 30

Welke kan je me aanraden als ik zou moeten kiezen tussen Highland en Aberloar
De Aberloar heb ik nog niet geproefd.

De Highland Park is imho erg lekker, turf licht zoet noten en honing lange afdronk.
[quote][img]http://i.fokzine.net/templates/forum2009/i/p/1s.gif[/img] Op zondag 16 januari 2011 18:23 schreef Witchfynder het volgende:[..]
Soort mix tussen Hawkwind, Immortal en een Nespresso reclame.[/quote]
pi_88222800
Klinkt goed, zal van de week een Highland 18 toevoegen aan m`n collectie
pi_88225875
Ik weet nog niet welke ik ga aanschaffen. Wel er wel een of twee meepakken met die korting maar de keuze..

Longmorn 16y, hoe vinden jullie die?
niet de vervaarlijke schaduw
met zijn dikke pens vol pistolen
beiden ingevet als een locomotief onder nul
  † In Memoriam † dinsdag 2 november 2010 @ 00:27:55 #285
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_88234377
Vanavond de 12, 15, 105 (cask strength en ook gekocht), 25, 30, 40 en 1958 (family collectie/cask) geproeft van Glenfarclas. Leuke proeverij en die 105 heb ik met krabbel van de man van Glenfarclas.

Vond de 40 het lekkerst, maar 290 oid. vind ik de prijzig voor thuis lekker een glaasje. Om over die 850 van 1958 maar de zwijgen.

Nare hobby, dat whisky. O-)
Carpe Libertatem
  dinsdag 2 november 2010 @ 06:10:49 #286
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_88236356
Vandaag een bezoek gebracht aan Balcones Distillery Co. in Waco, Texas, USA.

Een mini-distilleerderij met zelfgemaakte stills, mashtuns tot en met de spirit safe (niet meer dan wat koperen pijpen met tapkranen) aan toe. En alles in eigen beheer.

De rondleiding door Chip Tate (Founder, President and Head Distiller) duurde een half uur en bedroeg van het begin tot het eind zo'n 20 meter qua afstand op en neer, groter was de distilleerderij niet.

Daarna nog 4 distillaten mogen proeven, o.a. de zogenaamde Rumble (geen whisky), een whisky van blauwe mais gemaakt, Baby Blue Whisky (46%) en de cask strenght True Blue (61,3%). Tenslotte de nog experimentele Brimstone whisky die op 61% was.
Op zich allemaal erg jong spul, maar vol van geur en, vergeleken bij vele Amerikaanse bourbons/whiskies, behoorlijk complex qua smaak. Veel kruiden (kaneel, nootmuskaat, peper), groen en rood fruit, toffee en in de Brimstone (gerookt opTexan Oak) rubber en licht teer.

Door het warme, droge klimaat en het gebruik van kleine 25 liter (niet 100% zeker van de maat, maar veel groter waren ze m.i. niet) nieuwe American Oak vaten (hout van minstens 12 jaar oud), rijpt de whisky zeer snel en komt deze snel op smaak.

Buiten de USA wordt de whisky alleen in zeer kleine hoeveelheden in de UK geïmporteerd.

Foto's volgen binnenkort, hier alvast een promo filmpje van hun zelf op YouTube:


In de distilleerderij 2 Balcones Glencairn glazen (made in Scotland) en 3 T-shirt gekocht en in de plaatselijke liquor shop (zelf mogen ze niets aan alcohol rechtstreeks aan consumenten verkopen) de 3 verkrijgbare produkten gekocht.

Klein maar fijn én kort maar krachtig, zou ik deze ervaring willen omschrijven...
pi_88239462
quote:
Op maandag 1 november 2010 21:17 schreef LostFormat het volgende:
Ik weet nog niet welke ik ga aanschaffen. Wel er wel een of twee meepakken met die korting maar de keuze..

Longmorn 16y, hoe vinden jullie die?
ik heb de longmorn zaterdag mogen proeven. ik vond het een erg fijne whisky. uiteindelijk ben ik toch de winkel uit gelopen met een springbank 14yo c.s. (de jazz editie van hans offringa)
Reaching out to embrace the random. reaching out to embrace what ever may come.
  dinsdag 2 november 2010 @ 14:38:15 #288
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_88247810
Vandaag bij Liquid Gold in Haarlem een Nederlandse private label (van Zuidam distillers) 8 jaar oude single malt, single cask van 49,5 % aangeschaft.
Vanavond maar eens proberen. :)
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  † In Memoriam † dinsdag 2 november 2010 @ 16:22:07 #289
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_88252168
quote:
6s.gif Op dinsdag 2 november 2010 06:10 schreef MadMaster het volgende:
met zelfgemaakte stills,
Alle stills, behalve overgekocht van andere whiskybakkers is toch gewoon zelfgemaakt?
Carpe Libertatem
  woensdag 3 november 2010 @ 03:31:38 #290
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_88275616
quote:
Op dinsdag 2 november 2010 16:22 schreef Boze_Appel het volgende:

[..]


Alle stills, behalve overgekocht van andere whiskybakkers is toch gewoon zelfgemaakt?
Zelfgemaakt als 'zelf gemaakt door de personen die in de distilleerderij werken'. In Schotland gebeurt dat al tijden niet meer, daar worden de stills tegenwoordig gewoon besteld bij koperbewerkers/-bedrijven en kant en klaar geleverd.
  woensdag 3 november 2010 @ 03:34:28 #291
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_88275621
quote:
Op dinsdag 2 november 2010 14:38 schreef golfer het volgende:
Vandaag bij Liquid Gold in Haarlem een Nederlandse private label (van Zuidam distillers) 8 jaar oude single malt, single cask van 49,5 % aangeschaft.
Vanavond maar eens proberen. :)
Welke heb je, de peated of de rye?
Beide zijn goed te doen. Heb bij Zuidam zelf een rye whisky uit het vat mogen bottelen op ruim 60 procent, behoorlijk stevig is het dan...
pi_88279766
:W
voor een (verlaat) verjaardagscadeau voor mn zwager zoek ik een fles whisky kopen omdat hij dat graag drinkt. nu weet ik er niks vanaf dus hoop dat iemand hier een tip heeft om cadeau te geven en waar ik dat kan kopen. was bij de Hoogvliet slijterij en daar hadden ze whisky voor ¤ 3,- maar dat zal vast slootwater zijn :P alvast bedankt!
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
pi_88280042
quote:
1s.gif Op woensdag 3 november 2010 10:57 schreef FutureFairytale het volgende:
:W
voor een (verlaat) verjaardagscadeau voor mn zwager zoek ik een fles whisky kopen omdat hij dat graag drinkt. nu weet ik er niks vanaf dus hoop dat iemand hier een tip heeft om cadeau te geven en waar ik dat kan kopen. was bij de Hoogvliet slijterij en daar hadden ze whisky voor ¤ 3,- maar dat zal vast slootwater zijn :P alvast bedankt!
Ik zeg ga naar de Dirk III en koop een Highland Park 18, nu vet in de aanbieding en altijd goed!
pi_88282558
quote:
Op woensdag 3 november 2010 11:06 schreef gadeweerd het volgende:

[..]



Ik zeg ga naar de Dirk III en koop een Highland Park 18, nu vet in de aanbieding en altijd goed!
dankjewel!
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
  woensdag 3 november 2010 @ 12:42:58 #295
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_88283039
quote:
1s.gif Op woensdag 3 november 2010 03:34 schreef MadMaster het volgende:

Welke heb je, de peated of de rye?
Beide zijn goed te doen. Heb bij Zuidam zelf een rye whisky uit het vat mogen bottelen op ruim 60 procent, behoorlijk stevig is het dan...
De peated versie. Erg aromatisch.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  woensdag 3 november 2010 @ 13:44:39 #296
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_88285076
Enkele foto's van ons bezoek aan Balcones Distillery Co in Waco, Texas, USA:



Goed verstopt onder een brug en achter een container is de distilleerderij te vinden...



En achter de container dan het logo waar we naar zochten en logischerwijs eerst niet konden vinden...



Links founder/master distiller/ontwerper/lasser/chemicus Chip Tate en rechts het 'lijdend onderwerp' voor de stills... ;)



Op de achtergrond de houten grinder en daarvoor de lopende band naar de mash tun (rechtsboven)...



De washback op de achtergrond en op de voorgrond vaten met rijpende alcohol...



De zelfgemaakte spirit safe... :o



De stills op de achtergrond met op de voorgrond wederom vaatjes...



En voor de afwisseling nog wat vaten met achterin de 'bottellijn'...



Een tafel vol met afgedekte proefglazen t.b.v. het proeven/blenden met Zack, de assistent distiller die met ons de proeverij deed...



Begrijp ik dit 'systeem'? Euh... nee... eigenlijk niet...
Maar omdat alle vaten op elkaar gestapeld zijn en er regelmatig geproefd en geblend moet worden, is dit de manier die men hanteert om periodiek samples uit verschillende vaten met elkaar te proeven en vervolgens te blenden als sample...



Dan maar zelf proeven, al is het nog wat vroeg... :D



O.a. de nog experimentele single malt 'Brimstone'. Dit is nog slechts een werktitel, ook de fles en het etiket zijn geleend van een ander produkt...



En de cask strength 'Rumble CAsk Reserve'. Geen whisky, maar een distilaat van vijgen, honing en suiker.
Mierzoet, maar waarschijnlijk wel goed bij een opkomend keelpijntje...

Ook hier weer de fles en het label geleend van de 'True Blue', een cask strenght whisky (geen 'whiskey' met een 'e' er in!!) uit blauwe mais, uniek in z'n soort...



Wegens gebrek aan een warehouse breek je bijna overal je nek over de mini-vaatjes...



En in dezelfde ruimte is ook de inpakafdeling en de opslag...



I, met aangeschafte T-shirts onder de arm, was here...
pi_88287049
Tof!
niet de vervaarlijke schaduw
met zijn dikke pens vol pistolen
beiden ingevet als een locomotief onder nul
  † In Memoriam † woensdag 3 november 2010 @ 14:38:03 #298
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_88287216
Haha, dat is inderdaad klein allemaal.
Carpe Libertatem
pi_88288184
quote:
1s.gif Op woensdag 3 november 2010 11:06 schreef gadeweerd het volgende:

[..]



Ik zeg ga naar de Dirk III en koop een Highland Park 18, nu vet in de aanbieding en altijd goed!
Die's best prettig idd :9
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_88289437
Ik zit nog even te twijfelen of ik wel langs de dirck moet gaan, de kast staat al aardig vol thuis...
(nu op de plank: caol ila 8yo unpeated caskstrength, laphroaig quarter cask, balv. doublewood, bowmore enigma, glenlivet en macallan fine oak.)

Maar ik wil ook nog wel graag een talisker, aberlour a bunadh, highland park 18 en een flesje lagavulin om de winter door te komen. Voor de zekerheid :)

En weet iemand hoe de famous grouse portwood finish is?
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  woensdag 3 november 2010 @ 15:55:23 #301
25794 Detroit
Per aspera ad astra
pi_88290162
Goed topic! En trouwens ook een goede actie van Dirck III, maar een flesje Highland Park 18 yo gekocht.
Ik ben nog maar een beginnende Whisky drinker dus ik hoop op de Whisky-beurs in Leiden dadelijk veel nieuw lekkers te proeven. :).
So, if you're frightened of dying and... and you're holding on, you'll see devils tearing your life away. But if you've made your peace, then the devils are really angels...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')