quote:Op woensdag 21 juli 2010 13:56 schreef MaximusTG het volgende:
Mocht er iemand in geinteresseerd zijn; Heb mn huidige werkwijze even gedocumenteerd. Het is dus een combinatie van het recept van Peter Reinhart, met de wet-kneading techniek van Varasano, met een gewone mixer.
PDFje
Overigens, volgens mij is deze site al eerder genoemd in deze topicreeks, maar dit is wat mij betreft een must-read voor iedere pizza-enthousiast:
http://www.varasanos.com/PizzaRecipe.htm
tvpquote:Op woensdag 28 juli 2010 10:54 schreef DrukVout het volgende:
[EDIT] STILL IN PROGRESS
Vervolg op:
[Pizza] Zelf pizza maken voor beginner?
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #3
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #4
(ook interessant:)
[CUL-wedstrijd] CUL in de keuken (pizza)
Waarom?
Dit is het topic waarin we stoer doen over onze eigengebakken pizza's en tips uitwisselen over het ultieme deeg, het lekkerste beleg en de perfecte baktijd.
Als je het proces een beetje onder de knie hebt dan produceer je voor weinig geld stapels pizza die minstens zo lekker zijn als bij je lokale pizzaboer!
Deeg
We zijn het in de afgelopen topics niet eens geworden over het allerbeste deegrecept, en dat zullen we vermoedelijk ook nooit worden. Een voorbeeld van een door mij veelgebruikt en geslaagd recept:
Ingredienten:
- 350 gram bloem (Liefst 'Tipo 00', dat veel stoere gluten bevat!)
- 2,5 deciliter lauw water
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel suiker
- 7g instant gist (extra lekker met biergist!)
Bereiding:
- Los de suiker op in het water. Roer hier de gist doorheen en laat een kwartiertje borrelen
- Meng ondertussen het bloem met het zout. Voeg hier beetje bij beetje het water met de gist aan toe, totdat je een homogene massa hebt.
- Kneed het deeg minstens tien minuten op een bebloemd aanrecht. Voeg wat bloem toe als je deeg te nat is, of wat water als je deeg te droog is. In het begin zal het een rommeltje zijn, maar na een paar minuten lustig kneden verandert de hoop op je aanrecht vanzelf in prachtig, zacht en elastisch deeg.
- Zet het deeg na het kneden in een afgedekte kom weg op een warme plaats, en laat het een uur of twee rijzen. Het deeg zal meer dan verdubbelen in omvang.
- Als het deeg is gerezen, druk dan de lucht eruit, en kneed het nog een paar keer luchtig door. Verdeel het deeg in twee bolletjes (voor twee grote pizza's) of drie bolletjes (voor drie kleine pizza's).
Je kunt het deeg nu meteen gebruiken, maar veel lekkerder is het om je deegbolletjes nog een dagje afgedekt in je koelkast te leggen. Op die manier kan de smaak zich ontwikkelen en smaakt je pizzabodem een stuk beter!
Bakken!
Het bakken van een pizza gebeurt bij voorkeur razendsnel op een zo loeiheet mogelijke ondergrond. Op die manier schroeit het deeg aan de onderzijde van de pizza knapperig dicht en is de rest van het deeg snel gaar.
Het allerbeste is natuurlijk een echte houtoven, maar daar hebben we helaas lang niet allemaal de ruimte en/of het geld voor.
Een goed en goedkoop alternatief is een elektrische pizza-oventje van Bestron, die in een kwartiertje opwarmt tot 450 graden.
[ afbeelding ]
=92]Klik voor meer info
Een pizza bakken in je gewone oven kan natuurlijk ook, en het beste resultaat krijg je door eerst een steen in je oven voor te verwarmen op de hoogste temperatuur en daar dan je pizza op te bakken.
Voor reguliere ovens zijn allerlei dure pizzastenen te koop, maar veel goedkoper is het om bij een willekeurige bouwmarkt of tuinhandel een paar ongelazuurde tegels te halen. Vier stuks passen doorgaans prima bovenop het rooster van je oven.
Foto's uit het vorige topic
Dan gaat het zeker een flink zooitje worden in je ovenquote:Op woensdag 28 juli 2010 11:12 schreef Watashiwa het volgende:
Zie trouwens op de plaatjes dat de deeg aardig verbrand is aan een kant, je kan dat oplossen door halverwege van de tijd in de oven je pizza even om te draaien.
Bedoelde dus 180 graden <- of -> te draaien...quote:Op woensdag 28 juli 2010 11:21 schreef xynix het volgende:
[..]
Dan gaat het zeker een flink zooitje worden in je oven
Ben nu dat Varasanos aan het lezen.quote:Op woensdag 21 juli 2010 13:56 schreef MaximusTG het volgende:
Mocht er iemand in geinteresseerd zijn; Heb mn huidige werkwijze even gedocumenteerd. Het is dus een combinatie van het recept van Peter Reinhart, met de wet-kneading techniek van Varasano, met een gewone mixer.
PDFje
Overigens, volgens mij is deze site al eerder genoemd in deze topicreeks, maar dit is wat mij betreft een must-read voor iedere pizza-enthousiast:
http://www.varasanos.com/PizzaRecipe.htm
Dat is eigenlijk precies het recept uit "Pizza Eigenwijs" van John Lanzafame (http://www.bol.com/nl/p/n(...)006422101/index.html).quote:Sprinkle a yeast packet into warm water between 105-115 F and put in a teaspoon of sugar to feed it. Wait for it to foam up or 'proof'. Add all your flour to a Kitchen Aid heavy duty mixer, then add the yeast and salt. Now mix until it pulls away from the side of the bowl. Coat with oil and leave in a warm place until it doubles in bulk, about 1-2 hours. Punch down, spread on a peel with some cornmeal to keep it from sticking and put it on the magical pizza stone that will make this taste just like Sally's in your 500F oven.
I assure you, this will not make anything like a real pizza. It's weird - even chefs whose other recipes all come out pretty good, like Emeril, simply pass around more or less this same terrible recipe.
Dat ziet eruit als de perfecte bodem Welk recept gebruik je voor het deeg en hoe draai je het in elkaar?quote:Op zondag 1 augustus 2010 23:20 schreef Redcoon het volgende:
Gister weer eens een pizza in elkaar geflanst. Niet heel special, maar het smaakte toch nét iets beter dan normaal. Echt leuk hoe je "kunde" ziet groeien.
Volgende keer toch een minuutje langer erin, vond em nu iets te pips.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Ik gebruik het recept uit de openingspost;quote:Op woensdag 4 augustus 2010 19:36 schreef Soulagement het volgende:
[..]
Dat ziet eruit als de perfecte bodem Welk recept gebruik je voor het deeg en hoe draai je het in elkaar?
Dan doe ik toch iets verkeerd Ik gebruik ook dat recept en dat type bloem, maar mijn randen zijn nooit zo mooi luchtig (en ik gebruik geen deegroller).quote:Op donderdag 5 augustus 2010 12:03 schreef Redcoon het volgende:
[..]
Ik gebruik het recept uit de openingspost;
- 350 gram bloem
- 2,5 deciliter lauw water
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel suiker
- 7g instant gist
En ik ben zeer tevreden over het La Tua Farina type bloem van de AH.
[ afbeelding ]
Veel succes en plezier gewenst met het maken van de pizza!
Wij hebben ook een heteluchtoven, die gaat tot 285 graden Celsius. Laat 'm meestal 20 minuten voorverwarmen met de bakplaat er in en dan idd zo'n 8 minuten in de oven. Ik denk dat het ligt aan mijn 'vorm skills' als ik een bodem moet vormen van het deeg. Of ligt het aan de pizzasteen?quote:Op donderdag 5 augustus 2010 14:39 schreef Redcoon het volgende:
Hoe heet wordt je oven? Ik verwarm mijn heteluchtoven 20 a 30 min op 250 graden celcius. Toen ik nog geen pizzasteen had liet ik altijd de bakplaat altijd mee opwarmen. Na het opwarmen wat bakpapier op de plaat en daar de pizza op.
Ongeveer 7 a 8 minuutjes in de oven en klaar is de pizza. (afhankelijk van de temp van de oven)
Zou ook zonder een steen moeten lukken, heb in het verleden goede resultaten behaald op de bakplaat. Rijst het deeg goed, ziitten er veel luchtbelletjes in?quote:Op donderdag 5 augustus 2010 15:02 schreef Soulagement het volgende:
[..]
Wij hebben ook een heteluchtoven, die gaat tot 285 graden Celsius. Laat 'm meestal 20 minuten voorverwarmen met de bakplaat er in en dan idd zo'n 8 minuten in de oven. Ik denk dat het ligt aan mijn 'vorm skills' als ik een bodem moet vormen van het deeg. Of ligt het aan de pizzasteen?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |