abonnement Unibet Coolblue
pi_84262993




Basisgegevens
Officiële landstaal: Vietnamees
Hoofdstad: Hanoi
Regeringsvorm: Volksrepubliek
Staatshoofd: Nguyen Minh Triet
Regeringsleider: Nguyen Tan Dung
Religie: boeddhisme 93%, rooms-katholicisme 6,7%
Oppervlakte: 331.689 km² [1] (1,3% water)
Inwoners: 76.323.173 (1999[2]), 86.116.559 (2008[3]) (259,6/km² (2008))

Vietnam
Vietnam (Vietnamees: Việt Nam), officieel de Socialistische Republiek Vietnam, is een volksrepubliek met 86.116.559 (2008) inwoners in Zuidoost-Azië. De oostelijke kustlijn van het Zuidoost-Aziatische schiereiland maakt deel uit van het land.

Vietnam wordt in het noorden begrensd door China, door de Golf van Tonkin en het daarin gelegen Chinese eiland Hainan in het noordoosten, door de Zuid-Chinese Zee in het zuidoosten, door Cambodja in het zuidwesten en door Laos in het noordwesten.

De hoofdstad is het noordelijke Hanoi (Hà Nội) en de grootste stad is de zuidelijke Ho Chi Minhstad (Thành Phố Hồ Chí Minh), het vroegere Saigon.



Geschiedenis

Vietnam werd door westerlingen ingedeeld in de historische gebieden Tonkin, Annam en Cochin China. In het noordelijk deel van deze gebieden was een Vietnamese staat gevestigd die afwisselend onder Chinese controle stond en onafhankelijk was. Het zuiden van hedendaags Vietnam stond onder invloed van diverse rijken, achtereenvolgens; Funan, het Khmer-rijk en Champa. Portugese handelaren bereikten het land in 1535 en stichten een handelspost bij Faifo.

In 1772 begon de Tay Son-rebellie tegen de heerschappij van de Le-dynastie. Door slim handelen van onder andere de Franse priester Pierre Pigneau de Behaine kwam Gia Long aan de macht. Mede door deze priester werd de Franse interesse in Vietnam aangewakkerd.

Vanaf de negentiende eeuw kwam het gebied onder invloed van de Fransen en op 17 oktober 1887 werd de Unie van Indochina gevormd. Na de val van het Franse garnizoen in Dien Bien Phu in 1954 werd Vietnam verdeeld in Noord-Vietnam en Zuid-Vietnam. De Vietnamoorlog (1957-1975) kwam voort uit de poging om communistische Vietcong-guerrilla's, actief in Zuid-Vietnam, te verslaan. Over het algemeen wordt aangenomen dat de Vietcong werden gesteund door de communistische Noord-Vietnamese regering, maar men is het er niet over eens hoe groot de invloed van Noord-Vietnam was gedurende de oorlog. De door de VS gesteunde overheid van Zuid-Vietnam kwam ten val in 1975 en het land werd herenigd in 1976.

Bestuurlijke indeling
http://nl.wikipedia.org/wiki/Provincies_van_Vietnam

Naast de vijf steden, is het land verdeeld in zestig provincies (tỉnh).

Geografie

De noordelijke en westelijke gebieden van Vietnam worden overheerst door de bergen van de Annamese Cordillera, een voortzetting van de bergen van de Chinese provincies Yunnan en Guangxi in het noorden. Het smalste stuk is 50 km en de grootste 600 km.

De bergen bereiken een hoogte van meer dan 2440 m, en er zijn opmerkelijke plateaus die bekendstaan als de Centrale Hooglanden (80 - 490 m). In dit gebied worden allerlei gewassen gekweekt, zoals rubber, koffie en thee, hoewel het gebied dunbevolkt is.

Rivieren

Het oosten van de Annamese Cordillera in het noorden is een alluviale vlakte die door de Rode Rivier en een aantal kleinere rivieren wordt doorstroomd. Deze rivieren monden uit in de Golf van Tonkin. Ten zuiden van de delta van de Rode Rivier liggen de Centrale Laaglanden, een smalle kuststrook waar de korte, vaak snelstromende rivieren doorheen stromen.

De riviertjes stromen van het westen naar het oosten en vormen vruchtbare delta's. Het zuiden van het Centrale Laagland is de alluviale vlakte van de delta van de Mekong rivier, die door het zuidelijke gedeelte van het land stroomt.

Klimaat

Het land heeft een tropisch moessonklimaat. Op het smalste stuk is het land slechts enkele tientallen kilometers breed. Omdat Vietnam een lang gerekt land is met een afstand van de noordelijke grens tot de zuidelijke grens van circa 2000 kilometer, verschilt het klimaat in het zuidelijk deel sterk van het klimaat in het noorden. Men zegt wel dat Noord-Vietnam vier seizoenen kent en Zuid-Vietnam slechts twee; een droogseizoen en een regenseizoen. Waar het in het zuiden het hele jaar vrij vochtig en heet is, kan het kwik in het noorden soms dalen tot tegen het vriespunt. In de bekende toeristische trekpleister Sapa ligt in december of januari soms zelfs sneeuw.

Steden

De hoofdstad van Vietnam is Hanoi.

Er zijn ook vier andere zelfstandige steden op provinciaal niveau:

* Can Tho
* Da Nang
* Hai Phong
* Ho Chi Minhstad

Demografie

Bevolking

De bevolking is geconcentreerd in de twee belangrijke rivierdelta's. De etnische Vietnamezen vertegenwoordigen meer dan 85% van de bevolking. Zij spreken een Annamese-Muong taal. Er zijn ongeveer 50 minderheidsgroepen in de hooglanden, waaronder de Muong, Tai, Hmong, Dao, Sedong, Jarai, Bahnar, Rhade, Cham en een groot aantal kleinere groepen. Er is een significante groep Cambodjanen, Khmer Krom genaamd, dichtbij de Cambodjaanse grens en bij de monding van de Mekong. Er zijn grote aantallen Chinezen in de stedelijke centra, in het bijzonder in het gebied genaamd Chợ Lớn (Grote Markt) van Ho Chi Minhstad, hoewel velen gevlucht zijn nadat Zuid-Vietnam door het Noorden werd verslagen en na een grensconflict met China in 1979 (zie Geschiedenis van Vietnam).

Bevolkingsontwikkeling




Taal

In Vietnam wordt Vietnamees gesproken. Tussen het noorden en het zuiden zitten duidelijke verschillen, niet alleen in de uitspraak, maar ook in de gebruikte woorden.

Totdat de Franse Jezuïet Alexandre de Rhodes in de 17e eeuw het Westerse alfabet introduceerde werd nog steeds een op het Chinees gelijkend schrift gebruikt. Ook tegenwoordig treft men, met name bij religieuze gelegenheden, nog steeds Chinese tekens aan. Het huidige schrift is evenwel gebaseerd op Latijnse letters en wordt "Quoc ngu" genoemd.

Het Vietnamees heeft meer klinkers dan Alexandre met het Franse alfabet kon beschrijven. Zijn oplossing was het gebruik van extra tekens, zoals het ^ , dat we ook al kennen vanuit het Frans. Maar hiernaast wordt er ook gebruik gemaakt van een boogje boven de a, of een haakje aan de rechterkant van een o en u.

Het Vietnamees is een toontaal net als het Chinees. In het Vietnamees zijn er 6 tonen. Hierdoor kan elke lettergreep / woord op 6 manieren worden uitgesproken. Ook deze tonen worden door extra tekens aangegeven.

Religie

Vietnam is een mengeling van aanhangers van het boeddhisme, confucianisme, traditionele lokale geloven en rooms-katholicisme. Hoewel de communistische overheid godsdienstige praktijken heeft afgeraden, wordt het getolereerd binnen de context van overheid-geregelde boeddhistische en katholieke groepen, en sinds de jaren '90 is de traditionele verering bij boeddhistische tempels toegestaan. De protestantse evangelische kerken (die hoofdzakelijk onder etnische minderheden worden gevonden) en andere niet-geregistreerde groepen worden actief onderdrukt.

Cultuur

In zijn vroege geschiedenis gebruikte Vietnam het Chinees schrift. In de 16e eeuw ontwikkelden de Vietnamezen hun eigen reeks karakters genaamd Chữ Nôm. Het gevierde epos Kim Van Kieu door Nguyễn Du werd geschreven in dit schrift. Tijdens de Franse koloniale periode werd Quốc Ngữ, de geromaniseerd Vietnamese alfabetvertegenwoordiging van het gesproken Vietnamees, populair en de alfabetisering nam snel toe. Dit had een wezenlijk effect op de politieke macht in het land.

Vanwege de lange vereniging van Vietnam met China, blijft de Vietnamese cultuur sterk confuciaans met zijn nadruk op familieplicht en harmonie. Het onderwijs wordt hoog gewaardeerd. Historisch was een goede opleiding het enige middel voor ambitieuze Vietnamezen om sociaal vooruit te komen. In de moderne tijd, proberen Vietnamezen om de traditionele cultuur met de Westers ideeën van individuele vrijheid, wantrouwen van gezag en de consumentencultuur in overeenstemming te brengen.

De meerderheid van Vietnamezen is boeddhist, met een sterke nadruk op voorouderverering. Sommige critici zeggen dat de tweede godsdienst Vietnamese bijgelovigheid en fatalisme is, een gevolg van de vele decennia van oorlog.

Binnen een stereotiepe Vietnamese katholieke familie zou men vinden: een intense toewijding aan Maagd Maria (de Heilige Moeder staat hoger dan de Zoon in de confuciaanse gedachte), beelden van overleden voorvaderen op het familiealtaar en geloofspraktijken in de Feng Shui (Phong Thủy) en communicatie met geesten en de doden.

De keuken en de muziek van Vietnam hebben drie verschillende thema's, overeenkomstig met de drie gebieden van Vietnam: Bắc of het noorden, Trung of Centraal, en Nam of zuiden. De noordelijke klassieke muziek is de oudste van Vietnam en is traditioneel. Deze muziekstroming stamt uit de tijd van de Mongoolse invasies, toen de Vietnamezen een Chinese opera hoogtij vierden. De centrale klassieke muziek vertoont invloeden van de Champacultuur dankzij zijn melancholische melodieën. De zuidelijke muziek heeft een levendig karakter. De Vietnamese keuken is gebaseerd op rijst, sojasaus en vissaus (nước mắm). Zijn kenmerkend aroma is zoet (suiker), kruidig (serranopeper), en op smaak gebracht door een verscheidenheid aan munt.

Bezienswaardigheden

http://nl.wikipedia.org/wiki/Werelderfgoedlijst#Vietnam

Economie

De landbouw is het primaire beroep onder de bevolking, en rijst is veruit het belangrijkste gewas. De Mekong en Rode rivierdelta's behoren tot de grootste rijstplantagegebieden van de wereld. In deze gebieden wordt dankbaar geprofiteerd van de zware regenval en rijke alluviale grond. Op de rijstplantages is een 4350 km lang gedetailleerd netwerk van dijken, dammen, kanalen, en sloten aangelegd dat irrigatie en overstromingsbeheer verstrekt. Pinda's, graan, bataten en bonen zijn secundaire voedselgewassen, en katoen, jute, koffie, thee en suikerriet zijn belangrijke geproduceerde marktgewassen. De visserij en de aquacultuur zijn ook belangrijke industrieën. De mariene producten zijn een belangrijke uitvoer van het land, vooral garnalen. Rubber is ook een belangrijk uitvoerproduct. Hout is er genoeg, in het bijzonder in het noorden, maar ontbossing als gevolg van nieuwe vestigingen op het hoogland, cultuurverplaatsing en de commerciële bosbouw worden een steeds ernstiger probleem.

De meeste delfstoffen van het land worden gevonden in het noorden. Vietnam wint grote hoeveelheden steenkool, evenals fosfaten, mangaan, bauxiet, chromaat en andere metaalertsen. Er zijn grote onderzeese aardoliebronnen (olie en gas) ontdekt in de zuidelijke wateren. De middelen om deze grondstoffen te winnen, worden nog ontwikkeld. Vroeger werd de industriële ontwikkeling van Vietnam ernstig belemmerd door langdurige oorlogen, maar in het kader van het nieuwe economische hervormingsprogramma (Doi Moi), is er een aanzienlijke industriële ontwikkeling geweest. De belangrijke industrieën zijn de landbouwverwerking, de machinebouw, autoassemblage en de vervaardiging van textiel en kleding, cement, chemische meststoffen, glas en banden. Veel van de grote en kapitaalintensieve projecten zijn gezamenlijke ondernemingen tussen buitenlandse en Vietnamese lokale regeringen. De toeristenindustrie is ook significant voor de economie van het land; bezochten in 1994 net meer dan één miljoen buitenlandse toeristen het land, in 2007 was aantal verviervoudigd tot 4.171.564 toeristen.[4]

De belangrijkste handelspartners van Vietnam zijn Singapore, Zuid-Korea en Japan.

Politiek

Overheid

De Socialistische Republiek Vietnam wordt door een hoogst gecentraliseerd systeem geregeerd dat door de Communistische Partij van Vietnam (Đảng Cộng Sản Việt Nam) wordt overheerst, een partij die vroeger de Vietnamese Partij van de Arbeid genoemd werd. De overheid is in theorie onafhankelijk van de partij, maar in de praktijk ontvangt het het grootste deel van zijn richtlijnen van de partij. Hoewel er enige inspanning is geweest om lidmaatschap in overlappende partij en staatsstandpunten af te raden, gaat deze praktijk tot op de dag van vandaag verder. Tran Duc Luong, Phan Van Khai, Nguyen Van An, Tan Nguyen Mest, Le Hong Anh en Pham Van Tra nemen hoge posities in de overheid in.

Er zijn geen wettelijke oppositiepartijen in Vietnam, hoewel een aantal onwettige groepen overzee verspreid onder ballingschapgemeenschappen in landen zoals Frankrijk en de Verenigde Staten bestaan. Deze gemeenschappen hebben demonstraties en opstanden tegen de overheid georganiseerd. Het prominentst zijn de Vietnamese Constitutionele Monarchistische Liga, de Volksactiepartij van Vietnam, Montagnard Foundation en de Regering van Vrij Vietnam. De Regering van Vrij Vietnam heeft de verantwoordelijkheid voor een aantal guerrillainvallen in Vietnam opgeëist. Deze invallen werden door de overheid als terrorisme gezien.

Internationale lidmaatschappen

* APEC
* ASEAN
* La Francophonie
* Verenigde Naties
* Wereldhandelsorganisatie

Vorig deel
Vietnam #4: Chúc Mừng Năm Mới (voor ons dan...)
pi_84263007
vorig deel was eeuwen geleden?
pi_84263063
quote:
Op dinsdag 20 juli 2010 08:56 schreef linpunt het volgende:
vorig deel was eeuwen geleden?
Hoezo?

Even mijn enige woordje vietnamees gebruikt om de titel te bepalen

Anyway Den Haag gaat er zondag vandoor waarna ik het vorige topic op slot gooide met de mededeling dat ik nog drie maanden moet wachten (wat ook weer niet echt een probleem is, mijn reis is tenslotte geboekt )
pi_84263078
Ik ben er ergens in Januari/Februari als het goed is.
pi_84263141
quote:
Op dinsdag 20 juli 2010 09:00 schreef zatoichi het volgende:

[..]

Hoezo?

Even mijn enige woordje vietnamees gebruikt om de titel te bepalen

Anyway Den Haag gaat er zondag vandoor waarna ik het vorige topic op slot gooide met de mededeling dat ik nog drie maanden moet wachten (wat ook weer niet echt een probleem is, mijn reis is tenslotte geboekt )
  dinsdag 20 juli 2010 @ 09:06:53 #6
61399 Superher0
Is it a plane?
pi_84263153
25 september vliegen. Wilde deze week mijn visum regelen maar heb geen pasfoto's en ben onderuit gegaan met de fiets waardoor ik beter een week kan wachten met foto's nemen .
Superhero to the rescue!
pi_84263268
Leuke OP om te lezen
There is no time like the present..
pi_84263699
Ah ik moet ook nog een visum regelen, wilde het eigenlijk gewoon hier in Nederland doen, scheelt misschien weer wat gedoe daar; en zoveel duurder is het volgens mij niet.
pi_84265557
@TT:

pi_84266143
pi_84284402
quote:
Op dinsdag 20 juli 2010 09:06 schreef Superher0 het volgende:
25 september vliegen. Wilde deze week mijn visum regelen maar heb geen pasfoto's en ben onderuit gegaan met de fiets waardoor ik beter een week kan wachten met foto's nemen .
awh das naai..
pi_84435142
Pff gisteren mijn shots gehaald (nog nooit eerder in een land geweest waar je shots voor nodig had, maar die kerel van de GGD weet wel aardig paniek te zaaien; mijn vrouw dirft gelijk niet meer naar Phu Quoc omdat daar honden rondlopen (hondsdolheid) en de enige plek van Vietnam waar malaria voorkomt...

Als je de gebieden bekijkt waar Malaria voor zou komen vind ik het ook behoorlijk verdacht dat dat toevallig niet in de toeristische is; oftewel niet langs de complete kust van Vietnam en Sa Pa, en niet in Cambodja bij Pnom penh, Siem Reap en Angkor Wat; de rest van cambodja wel tot precies aan de grens van Thailand, want daar komt ie in een keer niet meer voor... knappe muggen die precies weten waar de grens van Thailand ligt...
  maandag 26 juli 2010 @ 12:56:11 #13
62913 Blik
The one and Only!
pi_84500728
quote:
Op zaterdag 24 juli 2010 14:20 schreef zatoichi het volgende:
Pff gisteren mijn shots gehaald (nog nooit eerder in een land geweest waar je shots voor nodig had, maar die kerel van de GGD weet wel aardig paniek te zaaien; mijn vrouw dirft gelijk niet meer naar Phu Quoc omdat daar honden rondlopen (hondsdolheid) en de enige plek van Vietnam waar malaria voorkomt...

Als je de gebieden bekijkt waar Malaria voor zou komen vind ik het ook behoorlijk verdacht dat dat toevallig niet in de toeristische is; oftewel niet langs de complete kust van Vietnam en Sa Pa, en niet in Cambodja bij Pnom penh, Siem Reap en Angkor Wat; de rest van cambodja wel tot precies aan de grens van Thailand, want daar komt ie in een keer niet meer voor... knappe muggen die precies weten waar de grens van Thailand ligt...
Dat van malaria heeft te maken met de preventiemaatregelen die ieder land neemt tegen malaria. Om toeristen tevreden te houden wordt er flink aan preventie gedaan op de toeristenroutes. Sommige landen, zoals Thailand, doen aan preventie in het hele land waardoor malaria eigenlijk is uitgeroeid in Thailand.
pi_84503019
Tja nou die malaria is nog een probleem, want mijn vrouw heeft zich min of meer in het hoofd gehaald om tijdens die vakantie ongeveer zwanger te willen worden (tja haar tweelingzus is het nu, dus wat wil je); maar dat is niet zo verstandig met malaria risicio en malaria preventie...

Blijft vreemd dat de mug zogenaamd niet voorkomt aan de complete kust van Vietnam en rondom Tonle Sap, maar wel op een klein eilandje als Phu Quoc...
pi_84768914
groetjes vanuit Hue :W
pi_84768941
Als je weer thuis bent verwacht ik een uitgebreid reisverslag, zodat ik me kan gaan verlekkeren op mijn reis straks *O*
pi_84768976
dat is goed. nu eerst nog week 2 en 3 :D

alleen nu wel ff vandaag tropische wolkbreuk boven Hue -O-
  maandag 2 augustus 2010 @ 13:02:46 #18
267333 buzz1291
Never a dull moment
pi_84769046
quote:
Op maandag 26 juli 2010 13:54 schreef zatoichi het volgende:
Blijft vreemd dat de mug zogenaamd niet voorkomt aan de complete kust van Vietnam en rondom Tonle Sap, maar wel op een klein eilandje als Phu Quoc...
Dat heet commercie. Zodra er een grote investeerder zich aandient die op Phu Quoc wilt bouwen, is die malariamug opeens verdwenen. Let maar op!
2015: BUD - SAW - AUH - BKK - CNX - UTH - SIN - KUL - SGN - DAD - HUI - HAN - HKG . . . . . .
pi_84770083
quote:
Op dinsdag 20 juli 2010 10:58 schreef Ruud het volgende:
@TT:

[ afbeelding ]
ja leuk maar niet je eigen pic dus... :{

heeft iemand weleens dat cobrawhiskey oid gedronken aldaar? })
Yvonne schreef op maandag 31 oktober 2011 @
13:59:43 in DEF SC #282 aan AchJa & Co
Vanaf hier en nu stopt het in DEF én op FOK!
Ik wil hier een normale SC zonder gebitch!
  maandag 2 augustus 2010 @ 13:34:36 #20
62913 Blik
The one and Only!
pi_84770129
quote:
Op maandag 2 augustus 2010 13:02 schreef buzz1291 het volgende:

[..]

Dat heet commercie. Zodra er een grote investeerder zich aandient die op Phu Quoc wilt bouwen, is die malariamug opeens verdwenen. Let maar op!
Ook omdat die grote commerciële investeerder wel flink wat geld wilt investeren in anti-malaria maatregelen
  maandag 2 augustus 2010 @ 13:45:46 #21
267333 buzz1291
Never a dull moment
pi_84770538
quote:
Op maandag 2 augustus 2010 13:34 schreef Blik het volgende:

[..]

Ook omdat die grote commerciële investeerder wel flink wat geld wilt investeren in anti-malaria maatregelen
Die investeerders heb ik rond het Ton LeSap nog nooit gezien. En als je die malaria gebieden ziet op een landkaart, zou je denken dat er wel een heel erge hoge muur om Thailand heen moet staan. Want die mug steekt dus nooit de noord grens van Cambodja met Thailand over....... Wel eens in de omgeving van Si Sa Ket of Sankha geweest? Malaria vrij dus, maar gek genoeg ziet het er allemaal precies hetzelfde uit als in Anlong Veng en omgeving. Één grote commerciele hoax dus want je wordt nog steeds overal verrot gestoken maar die Thaise muggen infecteren ineens niet meer.......
2015: BUD - SAW - AUH - BKK - CNX - UTH - SIN - KUL - SGN - DAD - HUI - HAN - HKG . . . . . .
pi_84771733
Ik neem gewoon veel Deet mee; want iets zegt me dat ik in de buurt van Angkor Wat, de Mekong Delta en eigenlijk op elke plek wel een malaria mug tegen kan komen...
pi_84780832
quote:
Op maandag 2 augustus 2010 13:33 schreef rubje het volgende:

[..]

ja leuk maar niet je eigen pic dus... :{
Nee, ik heb geen foto's van dat bier gemaakt.

quote:
heeft iemand weleens dat cobrawhiskey oid gedronken aldaar? })
Snakewine heb ik op in Laos. Erg vies, maar je bent wel heel snel lam. Je kunt beter gewoon Ricewine drinken ^O^

quote:
Op maandag 2 augustus 2010 14:16 schreef zatoichi het volgende:
Ik neem gewoon veel Deet mee; want iets zegt me dat ik in de buurt van Angkor Wat, de Mekong Delta en eigenlijk op elke plek wel een malaria mug tegen kan komen...
Hoeveel is veel? Ik had 2 flesjes voor een half jaar. Een daarvan was nog vol bij terugkomst.
pi_84871581
malaria komt in heel vietnam nouwelijks voor. heel de bevolking gebruikt er niets tegen.. Wel lekker deet mee voor alle insecten in het algemeen. Alhoewel ik in vietnam ook weinig deet heb gebruikt.

oh en die cobra wisky heb ik hier thuis staan. mee genomen in de handbagage!! had ik al zo lang in de rugzak dat ik t vergeten was bij de douane. is totaal niet op gelet! en niet te zuipen maarja 3 slokken en lam zijde gij
if you'r gonna lie...lie for a friend
if you'r goona cheat...cheat death
if you'r gonna steal...steal a heart
if you're gonna drink...drink with me
  woensdag 4 augustus 2010 @ 22:56:50 #25
62913 Blik
The one and Only!
pi_84875262
quote:
Op maandag 2 augustus 2010 14:16 schreef zatoichi het volgende:
Ik neem gewoon veel Deet mee; want iets zegt me dat ik in de buurt van Angkor Wat, de Mekong Delta en eigenlijk op elke plek wel een malaria mug tegen kan komen...
DEET moet je altijd gebruiken, er zijn sowieso veel muggen en er is ook vaak dengue. DEET gebruik je dus gewoon om muggenbeten te voorkomen. DEET kun je overigens ook in Vietnam zelf krijgen.
  woensdag 4 augustus 2010 @ 23:05:33 #26
6941 APK
Factual, I think.
pi_84875648
quote:
Op maandag 26 juli 2010 13:54 schreef zatoichi het volgende:

Blijft vreemd dat de mug zogenaamd niet voorkomt aan de complete kust van Vietnam en rondom Tonle Sap, maar wel op een klein eilandje als Phu Quoc...
Ik heb er vorig jaar niet eens bij nagedacht dat daar malaria voor zou kunnen komen (ga meestal naar Thailand) en heb idd gewoon iets met DEET gesmeerd.
Who the fuck can sleep with all this shit going on?
pi_85060381
Dus inenten tegen malaria is niet noodzakelijk? Ik heb er niet eens bij stil gestaan dat het nodig zou zijn. Ik ben er niet zo'n voorstander van als het niet echt nodig is.
  maandag 9 augustus 2010 @ 19:02:40 #28
6941 APK
Factual, I think.
pi_85060774
quote:
Op maandag 9 augustus 2010 18:51 schreef v_ het volgende:
Dus inenten tegen malaria is niet noodzakelijk? Ik heb er niet eens bij stil gestaan dat het nodig zou zijn. Ik ben er niet zo'n voorstander van als het niet echt nodig is.
Inenten kan niet, je kunt wel pillen slikken.
Who the fuck can sleep with all this shit going on?
pi_85061129
quote:
Op maandag 9 augustus 2010 19:02 schreef APK het volgende:

[..]

Inenten kan niet, je kunt wel pillen slikken.
Suf, ik bedoelde ook pillen slikken. Hoe ik inenten nu ineens verzin? :?

Maar de vraag staat nog. Is het écht noodzakelijk? Toen ik in Zuid-Amerika was heb ik wel pillen geslikt. Vond het tijdens de reis niet zo'n probleem, maar na thuiskomst moest ik ook nog 2 weken ofzo pillen blijven slikken. Dat was ik na 3 dagen alweer vergeten. Vraag me dan af of het wel zin heeft om de hele reis pillen te slikken als ik het thuis toch weer vergeet.

Mss dat de travel clinic me daar meer over kan vertellen. Ik zal ze morgen eens bellen.
pi_85082714
quote:
Op maandag 9 augustus 2010 19:11 schreef v_ het volgende:

[..]

Suf, ik bedoelde ook pillen slikken. Hoe ik inenten nu ineens verzin? :?

Maar de vraag staat nog. Is het écht noodzakelijk? Toen ik in Zuid-Amerika was heb ik wel pillen geslikt. Vond het tijdens de reis niet zo'n probleem, maar na thuiskomst moest ik ook nog 2 weken ofzo pillen blijven slikken. Dat was ik na 3 dagen alweer vergeten. Vraag me dan af of het wel zin heeft om de hele reis pillen te slikken als ik het thuis toch weer vergeet.

Mss dat de travel clinic me daar meer over kan vertellen. Ik zal ze morgen eens bellen.
Een vriendin van mij heeft malaria gekregen in Afrika en dat is geen pretje. Met de gevolgen van malaria zal ze de rest van haar leven moeten doen. Malaria gaat namelijk nooit over en dat is het probleem. De pillen zorgen er ook niet voor dat je geen malaria krijgt. Als je de pillen slikt krijg je het ook. Vandaar dat sommige mensen niet willen slikken.

Wat doen die pillen dan? Die stoppen de groei van malaria in je lichaam. De mug geeft je malaria en dat kan zich in tegenstelling tot zonder medicijnen niet verder ontwikkelen en door groeien. De gevolgen van malaria zullen dus veel minder zin.
  dinsdag 10 augustus 2010 @ 08:27:16 #31
62913 Blik
The one and Only!
pi_85083232
In Vietnam zijn sowieso niet veel plekken waar malaria is, ik heb in 4 weken Vietnam geen tabletten hoeven te slikken.
pi_85083275
quote:
Op dinsdag 10 augustus 2010 08:27 schreef Blik het volgende:
In Vietnam zijn sowieso niet veel plekken waar malaria is, ik heb in 4 weken Vietnam geen tabletten hoeven te slikken.
Volgens de kaart. En je moet nooit wat. Het is een eigen keuze.
pi_85083383
En phu quoc schijnt dus een eiland te zijn waar je wel anti malariapillen moet slikken...

Hoe dan ook, ik vind het preventief slikken van malariapillen niet echt opwegen tegen een strandvakantie op phu quoc als dat ook lekker op mui ne of zo kan. Ik neem de pillen wel mee voor de zekerheid, maar neem ze waarschijnlijk niet.
  dinsdag 10 augustus 2010 @ 08:56:56 #34
62913 Blik
The one and Only!
pi_85083576
quote:
Op dinsdag 10 augustus 2010 08:32 schreef Godtje het volgende:

[..]

Volgens de kaart. En je moet nooit wat. Het is een eigen keuze.
[ afbeelding ]
Klopt inderdaad, als toerist blijf je waarschijnlijk voornamelijk op het roze gedeelte omdat alle bussen zo rijden. Gaan maar weinig mensen echt het binnenland richting Cambodja in waar wel malaria is (m.u.v. Phu Quoc)
pi_85084206
Nou ja ik was wel van plan om camboja (angkor wat) erbij te doen; maar als je die kaart erbij pakt:



Dan zie je dat juist de toeristische gebieden veilig zijn. Ik heb nagevraagd hoe het zat met Angkor Wat zelf bij de GGD; maar als je overnacht in Siem Reap en alleen overdag naar Angkor Wat gaat, is er niets aan de hand.

al met al begon ik toen dus zeer te twijfelen aan de advisering van de instanties; Angkor Wat en Siem Reap gaan vrijwel direct in elkaar over, dus je maakt mij niet wijs dat zo mug niet die paar meter vliegt om alsnog je hotelkamer binnen te dringen, en het is wel allemaal heel precies afgestemd op de toerisctisch gebieden...

Maar goed; advies is advies, dus ik volg het op zoals het mij verteld is.

BTW weten jullie trouwens of die shots vergoed worden door je zorgverzekeraar? (ik heb de vraag daar ook al neergelegd, dus hoop daar sowieso antwoord op te krijgen) Ik had daar van te voren uberhaupt niet over nagedacht, en ze gewoon als reiskosten gerekend, maar er schijnen wel vaccinaties te worden vergoed. Beetje zonde als je dat niet declareert dan (we betalen ons toch al blauw aan zorgeverzekeringen dus...)
pi_85084487
quote:
Op dinsdag 10 augustus 2010 09:29 schreef zatoichi het volgende:


BTW weten jullie trouwens of die shots vergoed worden door je zorgverzekeraar? (ik heb de vraag daar ook al neergelegd, dus hoop daar sowieso antwoord op te krijgen) Ik had daar van te voren uberhaupt niet over nagedacht, en ze gewoon als reiskosten gerekend, maar er schijnen wel vaccinaties te worden vergoed. Beetje zonde als je dat niet declareert dan (we betalen ons toch al blauw aan zorgeverzekeringen dus...)
Dat hangt dus van je verzekering af. Aan dat antwoord heb je niks maar dat is de waarheid. Bij de ene krijg je niks bij de andere tot x bedrag per ....
Ik mag geloof ik tot 250 euro per ....

Sommige stellen ook als voorwaarde dat je alleen op bepaalde plekken mag laten prikken anders krijg je het niet vergoed.
  dinsdag 10 augustus 2010 @ 09:43:25 #37
62913 Blik
The one and Only!
pi_85084506
quote:
Op dinsdag 10 augustus 2010 09:29 schreef zatoichi het volgende:

BTW weten jullie trouwens of die shots vergoed worden door je zorgverzekeraar? (ik heb de vraag daar ook al neergelegd, dus hoop daar sowieso antwoord op te krijgen) Ik had daar van te voren uberhaupt niet over nagedacht, en ze gewoon als reiskosten gerekend, maar er schijnen wel vaccinaties te worden vergoed. Beetje zonde als je dat niet declareert dan (we betalen ons toch al blauw aan zorgeverzekeringen dus...)
Volgens mij niet in de standaard-zorgverzekering, dan moet je wel minimaal een aanvullende verzekering hebben.
pi_85108668
quote:
Op dinsdag 10 augustus 2010 09:29 schreef zatoichi het volgende:
Angkor Wat en Siem Reap gaan vrijwel direct in elkaar over, dus je maakt mij niet wijs dat zo mug niet die paar meter vliegt om alsnog je hotelkamer binnen te dringen
Is toch wel een half uurtje fietsen ;)
Maar de tempels liggen in een gebied met veel bos er omheen. Misschien dat het daar aan ligt.

Maar je laat je bestemmingen er toch niet vanaf hangen of er in dat gebied Malaria is of niet?
pi_85111943
quote:
Op dinsdag 10 augustus 2010 07:11 schreef Godtje het volgende:

[..]

Een vriendin van mij heeft malaria gekregen in Afrika en dat is geen pretje. Met de gevolgen van malaria zal ze de rest van haar leven moeten doen. Malaria gaat namelijk nooit over en dat is het probleem. De pillen zorgen er ook niet voor dat je geen malaria krijgt. Als je de pillen slikt krijg je het ook. Vandaar dat sommige mensen niet willen slikken.

Wat doen die pillen dan? Die stoppen de groei van malaria in je lichaam. De mug geeft je malaria en dat kan zich in tegenstelling tot zonder medicijnen niet verder ontwikkelen en door groeien. De gevolgen van malaria zullen dus veel minder zin.
Dank voor de waarschuwing en het advies. Na dit verhaal lijkt het me dan toch verstandig om de pillen wel te slikken. Ben vergeten om te travel clinic te bellen vandaag. Vraag me af of zij een onafhankelijk advies geven of gewoon 'pillen willen verkopen'.
pi_85112089
quote:
Op dinsdag 10 augustus 2010 09:42 schreef Godtje het volgende:

[..]

Dat hangt dus van je verzekering af. Aan dat antwoord heb je niks maar dat is de waarheid. Bij de ene krijg je niks bij de andere tot x bedrag per ....
Ik mag geloof ik tot 250 euro per ....

Sommige stellen ook als voorwaarde dat je alleen op bepaalde plekken mag laten prikken anders krijg je het niet vergoed.
Ik heb er niet eens bij stil gestaan dat de zorgverzekeraar de kosten mss wel vergoedt! Morgen maar even informeren.
  dinsdag 10 augustus 2010 @ 22:27:04 #41
62913 Blik
The one and Only!
pi_85116022
quote:
Op dinsdag 10 augustus 2010 21:16 schreef v_ het volgende:

[..]

Ik heb er niet eens bij stil gestaan dat de zorgverzekeraar de kosten mss wel vergoedt! Morgen maar even informeren.
heel simpel, als je alleen de standaardverzekering hebt krijg je niks vergoedt. Heb je ook nog een aanvullende verzekering, dan moet je de extra vergoedingen even nachecken op de website ofzoiets dergelijks. Staat gewoon onder vaccinaties
  dinsdag 10 augustus 2010 @ 23:27:07 #42
6941 APK
Factual, I think.
pi_85118802
quote:
Op dinsdag 10 augustus 2010 08:43 schreef zatoichi het volgende:
En phu quoc schijnt dus een eiland te zijn waar je wel anti malariapillen moet slikken...

Hoe dan ook, ik vind het preventief slikken van malariapillen niet echt opwegen tegen een strandvakantie op phu quoc als dat ook lekker op mui ne of zo kan. Ik neem de pillen wel mee voor de zekerheid, maar neem ze waarschijnlijk niet.
Ik heb echt niemand over malariapillen gehoord toen ik naar Phu Quoc ging, lijkt mij toch een beetje overdreven.
Ook handig dat de muggen geen paspoort voor Thailand hebben. :+
Who the fuck can sleep with all this shit going on?
  woensdag 11 augustus 2010 @ 17:52:56 #43
34586 kepler
No bounce, no play
pi_85149118
Malaria hoef je niet heel bang voor te zijn in Vietnam. Het risico op dengue schijnt zelfs groter te zijn in Oost-Azie... En daar kan je dus niks preventiefs tegen doen, behalve DEET en een klamboe
The line is a dot to you!
pi_85340258
weer terug uit Vietnam *O*
pi_85354662
quote:
Op maandag 16 augustus 2010 10:46 schreef Den_Haag het volgende:
weer terug uit Vietnam *O*
Ik wacht op je verhalen!

Ik ga binnenkort maar eens mijn visum regelen; kan natuurlijk ook on arrival, maar vind het wel makkelijk om hem alvast te hebben; bovendien is het een goed excuus eens wat vrienden in Den Haag op te zoeken waar ik al anderhalf jaar niet langs ben geweest... :o
pi_85356688
verhalen komen binnenkort wel
pi_85451147
quote:
Op maandag 16 augustus 2010 17:37 schreef Den_Haag het volgende:
verhalen komen binnenkort wel
Is het al binnenkort? O+
pi_85451986
nope, zit nu ff in Duitsland en de camera ligt gewoon in NL. Een verhaal zonder foto's :N
pi_85452666
quote:
Op woensdag 18 augustus 2010 21:32 schreef Den_Haag het volgende:
nope, zit nu ff in Duitsland en de camera ligt gewoon in NL. Een verhaal zonder foto's :N
;(
Hoe lang duurt ff? :P
pi_85452976
2 dagen, en dan nog een dag belgie. deel van het weekend ben ik weer thuis *O*
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')