Dan meld ik me hier ook maar even als vooralsnog flexitarier of hoe je het ook wil noemen.
Wij hebben vier katten waarvan we respecteren dat het carnivoren zijn en omdat we zo goed mogelijk tegemoet willen komen aan hun natuurlijke behoeften geven we hen versvleesvoeding (dus meer vlees dan in "normaal" kattenvoer zoals brokjes). Via hun dieet kwam de bioindustrie op confronterende wijze onze keuken in. Eendagskuikens, uitgerangeerde legkwartels, al het kippenvlees wat "geproduceerd" wordt maar wat de consument verspilt (nekjes, organen, karkasjes, etc).
Zelf wilde ik daardoor twee jaar geleden gaan stoppen met vlees ondanks dat ik het vreselijk lekker vind. Mijn man eigenlijk niet, maar zo lang ik lekker vegetarisch avondeten maak klaagt hij niet. Vleeswaren op zijn brood eet hij wel.
Ik ben niet cold turkey gestopt maar ben vegetarische recepten gaan uitproberen en de gerechten die we lekker vonden hebben telkens meer vleesmaaltijden vervangen. Het eerste jaar maakte ik nog vis maar daar ben ik ook mee gestopt. Garnalen zijn het volgende item op het menu die er uit gaan, teveel bijvangst of teveel vervuiling indien gekweekt. We eten dan nog wel andere schaal- en schelpdieren zoals rivierkreeftjes en mosselen, daar kan ik toch minder empathie voor opbrengen en bv een mossel heeft altijd vrij geleefd. Het belangrijkste voor mij is dat een dier een goed leven gehad heeft, op vlees eten an sich heb ik niks tegen. Heel af en toe koop ik een stukje biovlees of wild en daar genieten we dan lekker van.
Wel leuk hoe je er aan went, al wilde manlief eigenlijk niet meedoen met vegetarisch eten, hij vindt het nu lekkerder dan hoe we vroeger aten. Zijn favoriete restaurants waren van die tenten waar je veel vlees kreeg, maar de laatste keer bij de Griek stond de mixed grill hem ineens tegen en naar het barbecuerestaurant hoeven we ook niet meer van hem omdat hij het niet meer zo geweldig vindt
Op vakantie in Rome zijn we twee keer bij vegetarisch restaurant Il Margutta gaan eten en dat vond hij achteraf het beste eten van de hele vakantie. Zo lang ik alles stapje voor stapje doe komen we er wel uit.
Vanavond ga ik als voorgerecht portobello's met geitenkaas, tijm, honing en pijmboompitjes maken en als hoofdgerecht een nieuw recept proberen; gevulde courgette met geitenkaas (geitenkaas was in de aanbieding) met pasta erbij.