abonnement Unibet Coolblue
  zondag 16 mei 2010 @ 13:12:52 #1
112156 Debsterr
Dino inventor
pi_81485547
Lees voordat je een vraag gaat stellen aub goed de OP, deze is er niet voor niets!

Met piercen wordt bedoeld: een doorboring maken in de huid met de bedoeling er een sieraad in te hangen.

Ben je er van overtuigd dat een bepaalde piercing bij jou past wees er dan zeker van dat je je piercing laat zetten bij een betrouwbare zaak die hygienisch werkt.
Ga nooit alleen maar naar een goedkopere piercingshop omdat het 10 euro in de kosten scheelt.
Laat je van tevoren goed informeren over hoe ze te werk gaan met het steken en schat alvast in hoe jou omgeving op jouw nieuwe piercing gaat reageren (dit hoeft nl. lang niet altijd positief tezijn).
Als je piercing ontstoken is schroom dan niet terug te gaan naar de winkel waar je gepierced bent of ga naar je huisarts. Haal je piercing er niet uit. Laat het zitten totdat iemand die er meer verstand van heeft naar gekeken heeft.

De prijzen per piercingshop willen nog wel eens verschillen. De prijzen bedragen gemiddeld tussen de 25 euro (bijv. oorlel) en 70 euro (bijv. intiem). Deze prijzen kunnen dus best lager of hoger liggen in de zaak waar jij heen gaat.

Indien je je piercingsieraad wilt verwisselen dien je er zeker van te zijn dat de piercing geheeld is.
Hou er rekening mee dat als je op vakantie (bv. Turkije) een nieuw sieraad koop de metaalwaarden anders kunnen liggen (denk aan bv. Nederlands goud en Turks goud, totaal verschillende kwaliteit) en je piercing kan gaan irriteren indien het nog niet genezen is.

***Let op!***- Een piercingshop mag geen (plaatselijke) verdoving toedienen. Geen zalf en ook geen spuitje. Dit is bij de wet verboden.


Het dragen van piercings is een grondrecht volgens de vakcentrale FNV.

Voor een piercing ga je nooit naar een juwelier maar naar een piercingshop. Laat nooit een gaatje in je bovenoor schieten als je een misvormd oor wilt voorkomen. De kans op infecties is een stuk groter omdat deze apparaatjes niet gesteriliseerd kunnen worden. Tevens kan je gaatje nooit exact geplaatst worden en doet het meer pijn.

De tijd dat een piercing nodig heeft om te helen of om dicht te groeien is verschillend per persoon.

Gebruik nooit producten met alcohol om je piercing tijdens het helen schoon te maken (tenzij aanbevolen door de piercer of arts).

Maak je sieraden regelmatig schoon.

De meeste piercingshops hanteren een minimale leeftijd van 16 jaar voor een navel- of gezichts- of oorpiercing. Voor genitale piercings is dit meestal 18 jaar. In sommige gemeenten (zoals Amsterdam) is vastgesteld dat je minimaal 18 jaar moet zijn voor een tattoo of een piercing.

Links met informatie over piercing guns:
bmeworld.com
encyc.bmezine.com

Enkele links naar websites waar je piercingsieraden kunt bestellen:
alloverpiercings.nl
alpha art jewelry
coldsteel.co.uk
crazy-factory.com
jewelsoffantasy.nl
mariebelle.nl
mypiercing.nl (favoriet: niet duur, snelle levering, mooi en netjes verpakt)
piercingworld.nl
roxy-shop.be
wildcat.de (favoriet: professioneel)
bodyartforms

Voorgaande delen:
Piercings #1
Piercings #2
Piercings #3
Piercings #4
Piercings #5
Piercings #6
Piercings #7
Piercings #8
Piercings #9
Piercings #10
Piercings #11
Piercings #12
Piercings #13
Piercings #14
Piercings #15
Piercings #16
Piercings #17
Piercings #18
Piercings #19
Piercings #20
Piercings #21
Piercings #22
Piercings #23
Piercings #24 Bijna Jubileum
Piercings #25 Jubileum
Piercings #26
Piercings #27
Piercings #28
Piercings #29
Piercings #30
Piercings #31
Piercingtopic # 32
Piercingtopic #33
Piercingtopic #34
Piercings #35
Piercings ende zo #36
Piercings & Zo #37
Piercings enzo #38
Piercings enzo! deeltje 39
Piercings enzo # 40

Laatste post:
quote:
Op zondag 16 mei 2010 12:31 schreef cvboer het volgende:
Leuk topic om zo te volgen, wat mensen met hun lichaam doen.
Maar hoe staat jullie werkgever tegenover dergelijke "verbouwingen"?
Tegen een simpel iets als een oorbel kan weinig weerstand zijn lijkt me. Het word een ander verhaal als je met een neus, lip wenkbrauwpiercing aan komt zetten, of zoiets als dit: [ afbeelding ]

Ik kan me de weerstand van de werkgever voorstellen, ik heb zelf een bedrijf en zoiets als bovenstaande zou voor mij een reden zijn om een dergelijk persoon niet aan te nemen.
Dus mijn vraag is dan ook: hoe staat de gemiddelde werkgever hier tegenover?
Wat voor bedrijf heb je dan?

Mijn stretches heb ik laten krimpen, maar ik droeg ook "open" sieraden naar het werk toe. M'n lippiercing is ook geen probleem, ben er laatst zelfs mee naar een klant geweest.
Once in a while, I just wanna dance and feel good
  zondag 16 mei 2010 @ 13:15:09 #2
159757 Gibeon
Open to change
pi_81485633
Tja, wat is de gemiddelde werkgever? In mijn ogen heeft dat alles te maken met de sector waarin je werkt en het imago dat je hebt, of wat "de klant" van je verwacht. En natuurlijk hoeveel bodymod's je hebt. Ik ben zelf aan het stretchen voor een 8 of 10mm tunnel, iets wat de meeste mensen hier in de omgeving wel aardig heftig vinden.
En 'k ben nog student, maar werk bij een kwekerij, daar lopen meerdere mensen met 1 piercing. Word dus blijkbaar als geen probleem gezien, maar dit zijn ook allemaal mensen die uitvoerend werk doen, en dus geen/weinig contact hebben met de klant.
Ook loop ik stage bij een landbouwmechanisatiebedrijf, hier is een medewerker met meerdere tattoo's en 2x10mm tunnel. Ook hij heeft weinig contact met de klant. Toch vind ik in beide gevallen de bodymod geen probleem (en de werkgever blijkbaar ook niet).
Wel kan ik me voorstellen dat er mensen zijn die het niet op prijs stellen als bijvoorbeeld hypotheekadviseur een piercing/tunnel heeft, omdat dit (in mijn ogen volkomen onterecht) het vertrouwen beschadigd oid. Vaak worden piercings en tattoo's nog steeds geassocieerd met rauwdauwers en criminelen, is mijn ervaring. In dat opzicht kan een bodymod dus ook een pluspunt zijn voor de werkgever, als je in de bouw zit bijvoorbeeld

Just my 2 cents.
pi_81485720
Terugvindpiercing.
[b]Op maandag 20 augustus 2012 10:56 schreef robdriessen het volgende:[/b]
Kom niet aan DW, want ze heeft een heel leger achter zich. Letterlijk. ;)
[b]Op maandag 8 mei 2017 22:33 schreef KaBuf het volgende:[/b]
Bek houden tegen DW hè :(
  zondag 16 mei 2010 @ 13:18:19 #4
246107 Zeroku
An Air of Authority.
pi_81485761
Op zaterdag 28 april 2012 00:09 schreef Klinkerbotsing het volgende:
Lieve jongeman ben jij. :@
Op woensdag 8 juli 2020 18:58 schreef PoezeligDing het volgende:
:* My one and only, master, king , whatever. THE ZER! O+
  zondag 16 mei 2010 @ 13:31:41 #5
214921 cvboer
CV vakidioot
pi_81486223
Ik heb een installatiebedrijf, waarbij de monteur wel degelijk contakt met de klant heeft, uit het oogpunt van representatief eruit zien vind ik dergelijke dingen niet kunnen. Werk je bv in kas zoals hierboven ook al is aangegeven heb ik er minder problemen mee. Het moet "passen"in je beroep natuurlijk. ik verwacht van de representatieve beroepen zoals bankmedewerkers, makelaars enzo, dat ze geen piercing in hebben. De vergelijking met de "lagere"bevolkingsgroepen gaat wel degelijk op, dit is helaas onterecht. heeft alles te maken met de eerste indruk wat je van iemand hebt. TVP, want ik wil dit wel volgen
Er komt altijd een moment waarop je moet kiezen tussen het geld dat je verdient en de tijd die je verliest om het te verdienen, tijd is alles behalve geld.
pi_81486300
tvp
Ja en dus?
pi_81486883
Ben blij dat het in de sector waar ik in zit het niet zo'n groot probleem is, geen klantencontact e.d. maar het is meer dat collega's het raar vinden
Stretches vonden ze al onbegrijpelijk.
  zondag 16 mei 2010 @ 13:50:52 #8
137556 L.no
Midlife crisis
pi_81487036
tvp, ik zit te denken om een lippiercing te laten zetten.
"Give me some chocolate or I will cut you" -Becky
  zondag 16 mei 2010 @ 14:07:20 #9
159757 Gibeon
Open to change
pi_81487742
quote:
Op zondag 16 mei 2010 13:31 schreef cvboer het volgende:
Ik heb een installatiebedrijf, waarbij de monteur wel degelijk contakt met de klant heeft, uit het oogpunt van representatief eruit zien vind ik dergelijke dingen niet kunnen.
Als je monteur bij een installatiebedrijf bent vind ik t ook nog geen punt eerlijk gezegd. De loodgieter die hier altijd komt heeft ook een piercing, vond ik bij de eerste indruk ook een pluspunt. Scheelt natuurlijk ook dat ongeveer iedereen die dit topic leest, piercing-fan is.
pi_81494883
Hoi, ik wil graag wat advies / meningen.

Ik wil graag 'normale' oorbelgaatjes laten zetten. Ik heb ze als kind een week gehad (die werden geschoten toen ik 8 was), verder is er nooit iets met mn oren gebeurd. Wel heb ik een aantal piercings op andere plekken, die zijn dus gestoken.

Nu wil ik dus graag normale oorbellen in kunnen en mijn voorkeur gaat in principe uit naar piercen omdat juweliers en hun pistolen me minder kundig en hygienisch lijken dan de piercing studio. Echter ik wil er ook niet onnodig teveel geld aan uitgeven, ik laat ze namelijk zetten om oorbellen te kunnen dragen op mijn huwelijksdag maar ben dus ook bezig met sparen daarvoor. Als het beter is voor het genezingsproces, heb ik daar natuurlijk het geld voor over.

Maar wat mij opvalt is dat het sterk wisselt tussen piercers wat ze vragen voor het piercen van oorlellen. Bij sommigen is dit niet veel duurder dan schieten (staat ook in de OP zie ik) terwijl er wel naalden gebruikt worden. Bij anderen is het net zo duur als iedere andere piercing van de oren, tot wel 50 euro per oor. Ik vind dit erg vreemd en vraag me af waar dit verschil vandaan komt.

Is het naar jullie mening mogelijk dat een goede piercer er niet zo veel geld voor vraagt, of zijn dit slechte piercers en ben ik dan eigenlijk net zo beroerd af als met schieten? Ik vind het ook weer zoiets om de allerduurste piercer uit te kiezen 'omdat het daar dan wel goed zal zijn'. De piercer die mijn andere piercings heeft gedaan jaren geleden is er mee genokt dus dat is ook geen optie.

Wat zouden jullie in mijn geval doen? Schieten? Goedkope piercer zoeken? Toch 100,- neerleggen voor oorbelgaatjes? ik woon in Haarlem overigens, mocht iemand een goed adres weten.

pi_81495273
Waarom zou je in godsnaam gewoon oorbelletjes laten piercen ? Lijkt me dat je ze beter bij een goede juwelier kunt laten schieten dan bij een goedkope piercingshop piercen..

Ik zeg, gewoon laten schieten! Het doet even pijn, en brand meer na dan piercings (bij mij dan) maar is na enkele dagen gewoon goed genezen.. En aangezien je vast niet komende week al gaat trouwen (?) moet dat te doen zijn lijkt me.
pi_81495352
Overigens hoef je niet echt 'kundig' te zijn voor het schieten van gaatjes, ze zetten een stipje op je oor, vragen of je dat een goede plek vindt en zetten vervolgens daar het pistool tegen aan. Tadaaa.
En juweliers moeten ook gewoon voldoen aan bepaalde hygiëne eisen lijkt mij, het is niet dat ze daar maar lukraak hun gang kunnen gaan qua hygiëne.
pi_81495561
Nou ja daar hoor je dus hele tegenstrijdige meningen over en schieten is een beetje vloeken in de kerk als je het aan piercingfanaten vraagt.

Het punt met schieten is dat de achterkant van een oorbel niet zo scherp is als een naald en dat er dus meer weefsel beschadigd raakt. Genezing zou daardoor trager zijn. Verder zeggen sommigen dat je met schieten meer kans hebt dat het scheef gaat. En zo'n schietding kun je niet volledig ontsmetten, terwijl de naald steriel is. Ook zou ik bij piercing volgens mij - corrigeer me als het niet klopt - direct kunnen kiezen voor een ringetje, terwijl je bij schieten van die zweerknopjes krijgt die ik persoonlijk lastiger vind bij het schoonhouden, vooral als je oorlel flink opzwelt wil dat achterkantje wel eens gaan drukken toch?

Ik ga pas volgend jaar eind van de zomer trouwen dus tijd is het punt niet. Sowieso wil ik het pas na de zomer laten doen zodat ik niet sneu aan de kant moet blijven als er over twee weken ineens zwembadweer uitbreekt.
pi_81495675
Tsja, ben je heel gevoelig voor ontstoken piercings etc? Je moet je wel bedenken dat 99 % van de mensen met oorbellen die gewoon hebben laten schieten, en er hoogstens een paar weken last van hebben..

Ik weet niet of je bij een piercing direct kunt kiezen voor een ringetje .. Dat zou je iemand anders moeten vragen!

Verder kun je die zweerknopjes gewoon losser draaien als je oor een beetje gezwollen is, ik heb daar zelf in ieder geval nooit last van gehad.
Ik weet niet, als jij piercen echt een fijner idee vindt moet je het vooral doen, wie ben ik om je tegen te houden maar stel het kost echt 100 euro dan zou ik toch wel leukere piercings kunnen bedenken voor dat geld, haha.
pi_81495962
Nou ja, mn piercings zijn nooit ontstoken geweest. Toen ik gaatjes had laten schieten als kind zijn die wel gaan ontsteken, maar dan moet ik er wel bij zeggen dat mn moeder echt de goedkoopste juwelier in het dorp had gekozen (5 gulden was het). Ik heb de nazorg gedaan zoals toen werd aangeraden (ieder uur draaien, dettol er op). Dat zou ik nu niet doen, als ik ze zou laten schieten dan zou ik de verzorging doen zoals met mn piercings en ik ben nu natuurlijk daar ook beter in dan een kind van 8.

Bij piercings kun je meteen een ringetje kiezen, tenminste bij mn wenkbrauw kon dat dus ik zie niet waarom bij mn oor niet zou kunnen. Dat vond ik toen erg prettig bij het schoonmaken. Aan de andere kant zou ik nu uiteindelijk toch ook gewoon heel veel verschillende oorbellen willen hebben dus die gaan er dan wel weer uit na de genezing.
  zondag 16 mei 2010 @ 17:41:25 #16
167069 Kai-Itza
Reborn from the Ashes
pi_81496107
Waarom heb ik dit topic nog nooit eerder gezien :S

Okay hier is mijn verhaal om even met de deur in huis te vallen.

Ik ben een jongen van 20 en denk er al een tijd over na om een (tong)piercing te nemen. Ik heb al aan mensen in mn omgeving gevraagd wat ze er over denken, en ik lijk alleen nog maar positieve reacties te krijgen.

Wat zijn jullie gedachten hierover, en hoe moet ik dit aanpakken (dit wordt mn eerste piercing, hoeveel pijn doet het? ik ben niet kleinzerig ) ?
癌症爐灶
pi_81496248
Dan lijkt het me niet dat je gevoelig bent voor ontstekingen, dus is het misschien wat overdreven om uit hygiënisch oogpunt minimaal 50 euro meer te betalen! Bovendien heb je meerdere piercings (gehad), dus weet je wanneer je er af moet blijven en hoe je het het beste schoonmaakt etc.

En aangezien het nog meer dan een jaar duurt tot je bruiloft hebben ze tijd zat om te genezen lijkt me zo qua ringetje, ja.. Ik heb daar geen ervaring mee misschien is het wel makkelijker, maar dan is het altijd nog de vraag of je daar zoveel extra geld voor over hebt.
pi_81496379
quote:
Op zondag 16 mei 2010 17:41 schreef Kai-Itza het volgende:
Wat zijn jullie gedachten hierover, en hoe moet ik dit aanpakken (dit wordt mn eerste piercing, hoeveel pijn doet het? ik ben niet kleinzerig ) ?
Ik heb er een gehad (inmiddels er uit gehaald). Ik vond het de minst pijnlijke van mijn piercings, het is even een scherpe prik die ik vergelijkbaar vond met bloed prikken, en daarna voelt je tong een dag of twee alsof je er hard op gebeten hebt. Tenminste bij mij, en bij mij deden alle piercings veel pijn, er zijn mensen die er helemaal niks van voelen, ik heb een lage pijn grens.

Hoe je het aan moet pakken, een piercingshop uitkiezen doe je het beste op grond van ervaringen van anderen en door er eens te gaan kijken of je de sfeer bevalt en of het er netjes uitziet.

Ik zou je plastic kogeltjes aanraden als je de definitieve piercing er in doet (eerst krijg je een langere voor het opzwellen) want je kan wel eens per ongeluk er op bijten en op plastic bijt je geen kies stuk. Dat is wel maar een klein risico hoor, als je per se metaal wil kan dat ook, ik vond het een eng idee dus koos plastic.

Als je er spijt van krijgt kan hij er uit, je houdt wel een klein litteken op je tong, maar dat zien mensen alleen als je extreem onbeschaafd gaapt ofzo
pi_81496504
quote:
Op zondag 16 mei 2010 17:44 schreef Breathtaking het volgende:
Dan lijkt het me niet dat je gevoelig bent voor ontstekingen, dus is het misschien wat overdreven om uit hygiënisch oogpunt minimaal 50 euro meer te betalen! Bovendien heb je meerdere piercings (gehad), dus weet je wanneer je er af moet blijven en hoe je het het beste schoonmaakt etc.

En aangezien het nog meer dan een jaar duurt tot je bruiloft hebben ze tijd zat om te genezen lijkt me zo qua ringetje, ja.. Ik heb daar geen ervaring mee misschien is het wel makkelijker, maar dan is het altijd nog de vraag of je daar zoveel extra geld voor over hebt.
Nou ja dat denk ik dus ook wel eens, maar ik ben vreselijk aan het twijfelen. Soms denk ik kom op Dip, 90% van de vrouwen heeft het op deze manier laten doen en bij bijna allemaal gaat het goed. Maar dan denk ik ook weer, wat bepaalt dan of het niet goed gaat, is dat alleen de nazorg, of kan ook ik gewoon pech hebben en ellende krijgen met ontstekingen en niet willen genezen en weet ik veel....

Tis echt als je het piercingfanaten vraagt zeggen ze allemaal piercen en als je het 'gewone mensen' vraagt zeggen ze doe niet moeilijk ga gewoon naar de juwelier...
  zondag 16 mei 2010 @ 17:50:42 #20
167069 Kai-Itza
Reborn from the Ashes
pi_81496506
quote:
Op zondag 16 mei 2010 17:47 schreef Dipkip het volgende:

[..]

Ik heb er een gehad (inmiddels er uit gehaald). Ik vond het de minst pijnlijke van mijn piercings, het is even een scherpe prik die ik vergelijkbaar vond met bloed prikken, en daarna voelt je tong een dag of twee alsof je er hard op gebeten hebt. Tenminste bij mij, en bij mij deden alle piercings veel pijn, er zijn mensen die er helemaal niks van voelen, ik heb een lage pijn grens.

Hoe je het aan moet pakken, een piercingshop uitkiezen doe je het beste op grond van ervaringen van anderen en door er eens te gaan kijken of je de sfeer bevalt en of het er netjes uitziet.

Ik zou je plastic kogeltjes aanraden als je de definitieve piercing er in doet (eerst krijg je een langere voor het opzwellen) want je kan wel eens per ongeluk er op bijten en op plastic bijt je geen kies stuk. Dat is wel maar een klein risico hoor, als je per se metaal wil kan dat ook, ik vond het een eng idee dus koos plastic.

Als je er spijt van krijgt kan hij er uit, je houdt wel een klein litteken op je tong, maar dat zien mensen alleen als je extreem onbeschaafd gaapt ofzo
Hehe lekker duidelijk Ik heb gehoord van een vriend die er ook een heeft dat het ook een paar dagen niet normaal eten is.

Dat plastic is idd wel een goed idee, een andere piercing kan later altijd nog.

Overigens, ik heb een hoge pijngrens dus die pijn is echt niet mijn probleem
癌症爐灶
pi_81496682
Oh en het is wel belangrijk voor me trouwens, ik zou enorm balen als ze er uit moesten en ik geen oorbellen had bij mn huwelijk. Ik heb namelijk de belofte gedaan aan mijn opa die altijd mijn piercings haatte, dat als ik ging trouwen ze er uit gingen. Maar ik zou me intens kaal voelen zonder metaal in mn kop dus wil ik graag oorbellen in, en dan piercings er uit. En een beetje op tijd zodat het niet nog rood is als ik ja sta te zeggen. Ik vind het gewoon zo saai anders, bij mn jurk is een ketting niet mooi en met een kroontje / tiara / geval voel ik me een retard maar ik wil wel graag 'iets' van sierraden hebben buiten De Ring.

[/bruiloftblaat]
pi_81496762
quote:
Op zondag 16 mei 2010 17:50 schreef Kai-Itza het volgende:
Hehe lekker duidelijk Ik heb gehoord van een vriend die er ook een heeft dat het ook een paar dagen niet normaal eten is.

Dat plastic is idd wel een goed idee, een andere piercing kan later altijd nog.
Nee, bij het genezen heb je sowieso metaal. Je krijgt een extra lange staaf (whehehe) daarvoor want je tong wordt zowat twee keer zo dik. Dan na een tijdje mag je terugkomen en krijg je de piercing die je mooi vond, en voor die mag je dus ook andere knopjes kiezen.

En ja het kan lastig eten zijn, ik vond vooral het praten achterlijk, kwijlde als een malle.
  zondag 16 mei 2010 @ 18:04:08 #23
167069 Kai-Itza
Reborn from the Ashes
pi_81497003
quote:
Op zondag 16 mei 2010 17:57 schreef Dipkip het volgende:

[..]

Nee, bij het genezen heb je sowieso metaal. Je krijgt een extra lange staaf (whehehe) daarvoor want je tong wordt zowat twee keer zo dik. Dan na een tijdje mag je terugkomen en krijg je de piercing die je mooi vond, en voor die mag je dus ook andere knopjes kiezen.

En ja het kan lastig eten zijn, ik vond vooral het praten achterlijk, kwijlde als een malle.
Okay, binnenkort eens binnenlopen in zon zaak dan, dankje

En gefeliciteerd met je verloving
癌症爐灶
  zondag 16 mei 2010 @ 18:14:00 #24
112156 Debsterr
Dino inventor
pi_81497362
Dipkip, ze kunnen dat pistool niet ontsmetten, maar als je ze gewoon goed verzorgd voorzie ik geen grote problemen. En dat schieten is vooral horror als je dat in kraakbeen laat doen, het gaat er dan om dat de kracht verkeerd/te groot is waardoor je extreem veel kans op vergroeiingen krijgt. Bij zacht weefsel, dus je lellen, is dat niet aan de orde en heb je alleen dat ze het niet volledig kunnen ontsmetten.
Once in a while, I just wanna dance and feel good
pi_81497919
quote:
Op zondag 16 mei 2010 18:14 schreef Debsterr het volgende:
Dipkip, ze kunnen dat pistool niet ontsmetten, maar als je ze gewoon goed verzorgd voorzie ik geen grote problemen. En dat schieten is vooral horror als je dat in kraakbeen laat doen, het gaat er dan om dat de kracht verkeerd/te groot is waardoor je extreem veel kans op vergroeiingen krijgt. Bij zacht weefsel, dus je lellen, is dat niet aan de orde en heb je alleen dat ze het niet volledig kunnen ontsmetten.
Bij kraakbeen zou ik het ook absoluut niet doen, daar heb ik genoeg over lezen en daar is iedereen het ook wel over eens geloof ik - het is nu toch ook verboden?

Goh had niet verwacht dat er hier mensen voor schieten zouden zijn, ook niet in dit geval
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')