Oksel | dinsdag 11 mei 2010 @ 17:28 |
Ik woon tegenwoordig "nogal" landelijk, en daarmee heb ik automatisch een aardige, volledig niet onderhouden fruit & groente gebeuren gekregen. Geen idéé wat er groeit, dat zien we deze zomer wel. Zeker is dat we 3x een pruimenboom hebben (2 soorten), en 1x een appelboom. En rabarber. En bramen, frambozen, bessen. Maar wanneer is de rabarber rijp voor de pluk? Foto's: | |
Oksel | dinsdag 11 mei 2010 @ 17:29 |
Om landelijk even verder te definiëren.. dit is mijn achtertuin | |
08gnoT. | dinsdag 11 mei 2010 @ 17:30 |
quote:Mooi | |
golfer | dinsdag 11 mei 2010 @ 18:09 |
Lang leve Google. Rabarber oogsten: Oogsten kan vanaf april tot voor de langste dag (21 juni) Vanaf dan zijn keert het oxaalzuur stilaan terug vanuit de bladeren naar de stelen en is het niet meer aan te raden om ze nog te oogsten. | |
Oksel | dinsdag 11 mei 2010 @ 18:20 |
Ja, maar wanneer zijn ze groot genoeg, of klaar, of rijp? Moet je op kleur letten? Op dikte? | |
Mirjam | dinsdag 11 mei 2010 @ 18:21 |
zo te zien zijn ze al aardig gekleurd hoor, dus ik heb het idee dat je ze best binnenkort kunt plukken. ik moet ook weer eens ergens rabarber op de kop gaan tikken, lekker | |
loecje | dinsdag 11 mei 2010 @ 18:52 |
quote:ow k pluk ze in de zomer ook nog wel... dan zijn ze wat zuurder. kan geen kwaad, je moet kilo's eten voordat het schadelijk is [ Bericht 3% gewijzigd door loecje op 11-05-2010 18:59:54 ] | |
loecje | dinsdag 11 mei 2010 @ 18:59 |
owja en de stengels lostrekken niet snijden (geen idee waarom eigenlijk maar dat heb k van opa geleerd) | |
uniekhoorn | dinsdag 11 mei 2010 @ 19:02 |
Nu, ze zien er goed uit... gewoon een oogstje afsnijden, de rest laten staan. Net nog gemaakt, heerlijk | |
Sinarades | woensdag 12 mei 2010 @ 13:27 |
quote:Je kan ze nu al koken, of een paar dagen wachten dan is de rabarber nog iets dikker. Wat spannend en een verrassing dat je nog niet precies weet wat er allemaal op je land groeit, eet smakelijk. | |
Oksel | woensdag 12 mei 2010 @ 13:41 |
Pak je alleen de dikke stelen? Of de rode? Hoe selecteer ik ze? | |
Sinarades | woensdag 12 mei 2010 @ 14:03 |
quote:Ik lees net op een rabarbersite dat je niet meer dan de helft stengels moet oogsten anders zal de plant afsterven. Rode stengels zijn het meest zoet, de groene wat zuurder. Je kan eventueel een mix van de dikke stelen en rode nemen. Hoe ga je ze maken, met rozijnen, water, bruine suiker? | |
Oceanonix | woensdag 12 mei 2010 @ 14:27 |
Ik pak de grootste stelen van de plant. En laat minimaal 3 stelen per plant zitten, bij grote planten meer. Ik oogst nooit meer dan ik nodig heb. Je hebt nog tot 21 juni zoals golfer ook al zij. Je oogst van buiten naar binnen. Je draait aan de stengels waardoor ze van de onderkant van de plant loskomen. Het blad is giftig dus die verwijder je. Ik heb een paar kleine planten daar blijf ik zo veel mogelijk vanaf. Ik begin met de grootste planten, die hebben ook de dikste stengels. Verder verwijder ik de bloemen uit de plant. Deze kosten de plant nogal wat energie wat ten kostte van de stengels gaat. Ik maak er rabarbermoes van (die ik deels vers eet en deels in potjes doe voor gebruik later in het seizoen), rabarbertaart en ben nu met rabarberwodka bezig om daar weer rabarber tiramisu van te kunnen maken. | |
Oksel | woensdag 12 mei 2010 @ 17:38 |
Cool. Klinkt goed. Mn vriendinnetje heeft een kilo nodig voor een grote plaattaart (typisch Duits), dus zal eens even kijken hoeveel er af komt. | |
AskBrad | woensdag 12 mei 2010 @ 17:39 |
quote:plaattaart, die dingen zijn zo smerig . je hebt ze ook met pruimen geloof ik of niet? rrrrrrrrr. Maar de rabarber ziet er goed uit . | |
Oksel | woensdag 12 mei 2010 @ 18:30 |
Wat een bullshit! Half Duitsland vreet plaattaart! Dat is volkomen normaal, en lekker.. Maar je mag best een stukkie komen eten hoor, als je dat zo graag wilt. Vraag het dan gewoon! | |
Sinarades | woensdag 12 mei 2010 @ 19:43 |
quote: Lijkt me lekker zeg. | |
Oksel | woensdag 12 mei 2010 @ 20:13 |
Mijn vriendin is inderdaad erg lekker.. Maar vooral erg goed in de keuken. Komt uit een bakkersfamilie, dus ze maakt de ene taart/cake na de andere, de ene nog genialer dan de andere. Afgelopen keer een roomsoesjestaart.. Anyway, net geoogst, was maar 200 gram, dus gekookt met wat suiker en kaneel.. erg lekker over vanilleijs heen.. | |
Sinarades | woensdag 12 mei 2010 @ 20:16 |
quote:Jullie kunnen wel een taarten-afhaal-koeriers-winkeltje beginnen. Er blijft inderdaad niet veel over na het koken van rabarber. Pruimenboom , appelboom, bramen, frambozen en bessen op jullie land. En dat kan allemaal op de taart en cake. | |
Oksel | woensdag 12 mei 2010 @ 20:39 |
En dan hebben mijn schoonouders ook nog eens heel veel fruit Maar ben benieuwd wat het allemaal is deze zomer! | |
Sinarades | woensdag 12 mei 2010 @ 21:53 |
quote:Ik koop alles op de markt, ja ik begrijp dat je benieuwd bent wat deze zomer allemaal gaat groeien. vind dat je erg boft met al dat fruit wat bij jullie op het land en tuin groeit, misschien groeit er ook wel een abrikozen en walnotenboom, ook die koop ik elke week op de markt bij de notenkraam. | |
Oksel | woensdag 12 mei 2010 @ 22:01 |
Dat zou inderdaad helemaal feest zijn, maar ik vrees ervoor | |
Luuksor | woensdag 12 mei 2010 @ 23:56 |
Rabarber/Aardbei margarita 3 verse aarbeien 10 cm rabarber 50 ml tequila 35 ml limoensap 30 ml suikersiroop (half water half suiker) Kneus de aarbeien en de rabarber met de suikersiroop in een cocktail shaker. Doe hierbij de tequila en limoen, voeg ijs toe en shake tot de buitenkant vd shaker koud is. Heb hiermee, met toevoeging van citroengras en gember, een cocktail wedstrijd mee gewonnen Je kunt als garnituur rabarbersuiker maken. | |
kabouter.muts | donderdag 13 mei 2010 @ 09:01 |
Ik vind de rabarber er ook nog wat klein uitzien. Zou de rest lekker nog een poos laten groeien. | |
stavromulabeta | vrijdag 14 mei 2010 @ 14:01 |
Even iets anders over rabarber. Ik heb net van de markt 5 kg rabarber meegesleept. Een gedeelte ga ik verwerken tot compotte en jam (al dan niet met een beetje gember). Heeft er nog iemand andere ideeën om dat spul in te maken? | |
sigme | dinsdag 18 mei 2010 @ 06:43 |
'n Beetje rabarber is lekker door aardbeienjam. Oksel, als je volgend jaar wat meer rabarber wil moet je die plant wat bijmesten. Rabarber is een sterke plant die geen verzorging nodig heeft, maar wel wat mest kan gebruiken. | |
Blurred86 | dinsdag 18 mei 2010 @ 11:17 |
quote:Rhubarb crumble! en ik heb pasgeleden deze puddingcake gemaakt, was ook erg lekker Alleen zou ik persoonlijk minder suiker bij de rabarber doen, hij was zo wel erg zoet. | |
Sinarades | woensdag 11 augustus 2010 @ 14:49 |
Hoe gaat het met de Rabarber, groeit het als kool? | |
Oksel | woensdag 11 augustus 2010 @ 15:22 |
Geen idee.. het is nu pruimentijd. Pruimen-hazelnoten taart met kaneelschuim.. (vriendinnetje bakt graag en veel, en héél goed.. ) Plattenkuche, natuurlijk, want ze is Duits | |
Sinarades | woensdag 11 augustus 2010 @ 15:51 |
quote:Bofkont. |