dinsdag 11 mei 2010 @ 17:28:26 #1
58560 Oksel
Gezellig.
pi_81304713
Ik woon tegenwoordig "nogal" landelijk, en daarmee heb ik automatisch een aardige, volledig niet onderhouden fruit & groente gebeuren gekregen. Geen idéé wat er groeit, dat zien we deze zomer wel. Zeker is dat we 3x een pruimenboom hebben (2 soorten), en 1x een appelboom. En rabarber. En bramen, frambozen, bessen. Maar wanneer is de rabarber rijp voor de pluk?

Foto's:

  dinsdag 11 mei 2010 @ 17:29:25 #2
58560 Oksel
Gezellig.
pi_81304760
Om landelijk even verder te definiëren.. dit is mijn achtertuin

  dinsdag 11 mei 2010 @ 17:30:10 #3
271665 08gnoT.
Mwoooaahhh!!
pi_81304791
quote:
Op dinsdag 11 mei 2010 17:29 schreef Oksel het volgende:
Om landelijk even verder te definiëren.. dit is mijn achtertuin

[ afbeelding ]
Mooi
[PAINT] Wat gebeurt er bij de formaties #1 -- #2 -- #3 -- #4 -- #5 -- #6 -- #7 -- #8 -- #9 -- #10
Steun de strijd voor een indianenforum!
  dinsdag 11 mei 2010 @ 18:09:54 #4
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_81306294
Lang leve Google.
Rabarber oogsten:
Oogsten kan vanaf april tot voor de langste dag (21 juni) Vanaf dan zijn keert het oxaalzuur stilaan terug vanuit de bladeren naar de stelen en is het niet meer aan te raden om ze nog te oogsten.
  dinsdag 11 mei 2010 @ 18:20:12 #5
58560 Oksel
Gezellig.
pi_81306693
Ja, maar wanneer zijn ze groot genoeg, of klaar, of rijp? Moet je op kleur letten? Op dikte?
  dinsdag 11 mei 2010 @ 18:21:03 #6
67379 Mirjam
ermahgerd
pi_81306730
zo te zien zijn ze al aardig gekleurd hoor, dus ik heb het idee dat je ze best binnenkort kunt plukken.

ik moet ook weer eens ergens rabarber op de kop gaan tikken, lekker
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_81307962
quote:
Op dinsdag 11 mei 2010 18:09 schreef golfer het volgende:
Lang leve Google.
Rabarber oogsten:
Oogsten kan vanaf april tot voor de langste dag (21 juni) Vanaf dan zijn keert het oxaalzuur stilaan terug vanuit de bladeren naar de stelen en is het niet meer aan te raden om ze nog te oogsten.
ow k pluk ze in de zomer ook nog wel... dan zijn ze wat zuurder.
kan geen kwaad, je moet kilo's eten voordat het schadelijk is

[ Bericht 3% gewijzigd door loecje op 11-05-2010 18:59:54 ]
pi_81308269
owja en de stengels lostrekken niet snijden (geen idee waarom eigenlijk maar dat heb k van opa geleerd)
  dinsdag 11 mei 2010 @ 19:02:42 #9
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_81308401
Nu, ze zien er goed uit... gewoon een oogstje afsnijden, de rest laten staan.

Net nog gemaakt, heerlijk
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
pi_81337760
quote:
Op dinsdag 11 mei 2010 17:28 schreef Oksel het volgende:

Ik woon tegenwoordig "nogal" landelijk, en daarmee heb ik automatisch een aardige, volledig niet onderhouden fruit & groente gebeuren gekregen. Geen idéé wat er groeit, dat zien we deze zomer wel. Zeker is dat we 3x een pruimenboom hebben (2 soorten), en 1x een appelboom. En rabarber. En bramen, frambozen, bessen. Maar wanneer is de rabarber rijp voor de pluk?


Je kan ze nu al koken, of een paar dagen wachten dan is de rabarber nog iets dikker.
Wat spannend en een verrassing dat je nog niet precies weet wat er allemaal op je land groeit,
eet smakelijk.
  woensdag 12 mei 2010 @ 13:41:05 #11
58560 Oksel
Gezellig.
pi_81338414
Pak je alleen de dikke stelen? Of de rode? Hoe selecteer ik ze?
pi_81339425
quote:
Op woensdag 12 mei 2010 13:41 schreef Oksel het volgende:

Pak je alleen de dikke stelen? Of de rode? Hoe selecteer ik ze?
Ik lees net op een rabarbersite dat je niet meer dan de helft stengels moet oogsten anders zal de plant afsterven. Rode stengels zijn het meest zoet, de groene wat zuurder.
Je kan eventueel een mix van de dikke stelen en rode nemen.
Hoe ga je ze maken, met rozijnen, water, bruine suiker?
pi_81340527
Ik pak de grootste stelen van de plant. En laat minimaal 3 stelen per plant zitten, bij grote planten meer.
Ik oogst nooit meer dan ik nodig heb. Je hebt nog tot 21 juni zoals golfer ook al zij.
Je oogst van buiten naar binnen.
Je draait aan de stengels waardoor ze van de onderkant van de plant loskomen.
Het blad is giftig dus die verwijder je.

Ik heb een paar kleine planten daar blijf ik zo veel mogelijk vanaf. Ik begin met de grootste planten, die hebben ook de dikste stengels.
Verder verwijder ik de bloemen uit de plant. Deze kosten de plant nogal wat energie wat ten kostte van de stengels gaat.

Ik maak er rabarbermoes van (die ik deels vers eet en deels in potjes doe voor gebruik later in het seizoen), rabarbertaart en ben nu met rabarberwodka bezig om daar weer rabarber tiramisu van te kunnen maken.
  woensdag 12 mei 2010 @ 17:38:45 #14
58560 Oksel
Gezellig.
pi_81348974
Cool.

Klinkt goed. Mn vriendinnetje heeft een kilo nodig voor een grote plaattaart (typisch Duits), dus zal eens even kijken hoeveel er af komt.
  woensdag 12 mei 2010 @ 17:39:41 #15
281157 AskBrad
Heracles Almelo
pi_81348997
quote:
Op woensdag 12 mei 2010 17:38 schreef Oksel het volgende:
Cool.

Klinkt goed. Mn vriendinnetje heeft een kilo nodig voor een grote plaattaart (typisch Duits), dus zal eens even kijken hoeveel er af komt.
plaattaart, die dingen zijn zo smerig . je hebt ze ook met pruimen geloof ik of niet?
rrrrrrrrr.

Maar de rabarber ziet er goed uit .
I'm Back Again!
  woensdag 12 mei 2010 @ 18:30:31 #16
58560 Oksel
Gezellig.
pi_81350778
Wat een bullshit! Half Duitsland vreet plaattaart! Dat is volkomen normaal, en lekker.. Maar je mag best een stukkie komen eten hoor, als je dat zo graag wilt. Vraag het dan gewoon!
pi_81353775
quote:
Op woensdag 12 mei 2010 17:38 schreef Oksel het volgende:

Mn vriendinnetje heeft een kilo nodig voor een grote plaattaart


Lijkt me lekker zeg.

  woensdag 12 mei 2010 @ 20:13:04 #18
58560 Oksel
Gezellig.
pi_81355228
Mijn vriendin is inderdaad erg lekker.. Maar vooral erg goed in de keuken. Komt uit een bakkersfamilie, dus ze maakt de ene taart/cake na de andere, de ene nog genialer dan de andere. Afgelopen keer een roomsoesjestaart..

Anyway, net geoogst, was maar 200 gram, dus gekookt met wat suiker en kaneel.. erg lekker over vanilleijs heen..
pi_81355420
quote:
Op woensdag 12 mei 2010 20:13 schreef Oksel het volgende:

Mijn vriendin is inderdaad erg lekker.. Maar vooral erg goed in de keuken. Komt uit een bakkersfamilie, dus ze maakt de ene taart/cake na de andere, de ene nog genialer dan de andere. Afgelopen keer een roomsoesjestaart..

Anyway, net geoogst, was maar 200 gram, dus gekookt met wat suiker en kaneel.. erg lekker over vanilleijs heen..
Jullie kunnen wel een taarten-afhaal-koeriers-winkeltje beginnen.
Er blijft inderdaad niet veel over na het koken van rabarber.

Pruimenboom , appelboom, bramen, frambozen en bessen op jullie land.
En dat kan allemaal op de taart en cake.
  woensdag 12 mei 2010 @ 20:39:46 #20
58560 Oksel
Gezellig.
pi_81356623
En dan hebben mijn schoonouders ook nog eens heel veel fruit Maar ben benieuwd wat het allemaal is deze zomer!
pi_81360272
quote:
Op woensdag 12 mei 2010 20:39 schreef Oksel het volgende:

En dan hebben mijn schoonouders ook nog eens heel veel fruit Maar ben benieuwd wat het allemaal is deze zomer!
Ik koop alles op de markt, ja ik begrijp dat je benieuwd bent wat deze zomer allemaal gaat groeien.
vind dat je erg boft met al dat fruit wat bij jullie op het land en tuin groeit, misschien groeit er
ook wel een abrikozen en walnotenboom, ook die koop ik elke week op de markt bij de notenkraam.
  woensdag 12 mei 2010 @ 22:01:06 #22
58560 Oksel
Gezellig.
pi_81360637
Dat zou inderdaad helemaal feest zijn, maar ik vrees ervoor
  woensdag 12 mei 2010 @ 23:56:52 #23
78964 Luuksor
[ NFL Europa ]
pi_81366551
Rabarber/Aardbei margarita

3 verse aarbeien
10 cm rabarber
50 ml tequila
35 ml limoensap
30 ml suikersiroop (half water half suiker)

Kneus de aarbeien en de rabarber met de suikersiroop in een cocktail shaker. Doe hierbij de tequila en limoen, voeg ijs toe en shake tot de buitenkant vd shaker koud is.

Heb hiermee, met toevoeging van citroengras en gember, een cocktail wedstrijd mee gewonnen
Je kunt als garnituur rabarbersuiker maken.
Gezocht: NFL Caps/Jerseys
pi_81371916
Ik vind de rabarber er ook nog wat klein uitzien.
Zou de rest lekker nog een poos laten groeien.
pi_81416684
Even iets anders over rabarber. Ik heb net van de markt 5 kg rabarber meegesleept. Een gedeelte ga ik verwerken tot compotte en jam (al dan niet met een beetje gember). Heeft er nog iemand andere ideeën om dat spul in te maken?
من يستطيع قراءة هذا هو غبي

Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')