abonnement Unibet Coolblue
pi_80788799
Hopelijk zijn er hier mensen die me hiermee kunnen helpen...

Ik heb een naaimachine geleend (ja, nog niet eens mijn eigen ding die het niet meer doet). Tijdens het naaien (zigzag, randje anti-rafel maken) zat de boel ineens vast, boel garen opgepropt. Losgeknipt, schoongemaakt, en hij deed 't niet meer.
Wát niet meer? de draad naar boven halen.
Uiteindelijk ben ik erachter wat er mis gaat, het lijkt erop dat het spoelhuis iets verschoten is, qua draaiing, en daarom is het haakje dat de draad mee pakt nog niet op de goede plek als de naald alweer naar boven gaat.

Het spoelhuis moet opnieuw afgesteld worden. Maar dat moet zo moeilijk toch niet zijn? (als ik maar wist hoe)
Heeft iemand hier ervaring mee?
(de plaatselijke naaimachinewinkel wilde het best doen, voor 40 euro, en dan 'al' na 2 a 3 weken klaar, maar daar heb ik nog even voor bedankt).

Het gaat trouwens om een Singer 1014.

Alvast bedankt!
pi_80789159
Hier weten ze het vast wel: Naaien tot we erbij neervallen - deel 11
  dinsdag 27 april 2010 @ 23:56:33 #3
107407 maok
Lizdekd (v)
pi_80790201
Kun je het spoelhuis niet simpel loshalen door de 'klepjes' die het vast houden opzij te doen (op zij draaien)? Als bij mij de draad een keer vast is gelopen en alles vast zit doe ik dat meestal. Dan kun je ook gelijk het stof ed weg halen als dat er achter zit.
Niet storen, ik ben al gestoord genoeg!
  dinsdag 27 april 2010 @ 23:59:40 #4
202682 childintime
*wait for the ricochet*
pi_80790298
Er moet bovenop (of aan de zijkant of waar dan ook) de naaimachine een knopje zitten waarmee je de spoel(huis) kunt verstellen. Zoek dus een knopje waarvan niet direkt duidelijk is waar'ie voor dient mbt je bovendraad. Probeer dat met een proeflapje even uit.
pi_80794561
@maok Zeker kan ik dat spoelhuis loshalen. Dat heb ik ook al gedaan (meerdere keren), en door met de hand even te naaien met het spoelhuis open weet ik inmiddels ook dat het 'haakje' van het spoelhuis en de naald elkaar missen, en blijkbaar het spoelhuis op de één of andere manier verschoten is.

Hier http://www.parts.singerco(...)9/1019_1025_1027.pdf heb ik een onderdelenboekje gevonden, niet helemaal van hetzelfde type, maar op pagina 14 staat het spoelhuis in beeld. Ik gok dat ik iets moet doen met de 2 gekartelde dingen (01 en 18) die achter het spoelhuis zitten, een tandje verzetten lijkt me, dus daar ga ik later even mee aan de gang (als ik erbij kan komen).

Meer wijsheden hierover natuurlijk van harte welkom (helemaal als ik het fout heb graag! haha).
  woensdag 28 april 2010 @ 09:25:31 #6
3011 E.T.
hormonaal stuiterballetje
pi_80794840
die dingen die jij aanwijst zitten echt tussen/in/achter van alles en daarvoor moet je de halve machine uit elkaar slopen. Daarvoor zou ik echt naar een specialist gaan.

De problemen die jij opnoemt zijn meestal gewoon pluisjes die vast zitten, het schroefje op je spoelhuis (nr. 25 in diezelfde afbeelding.. daar zit een klein schroefje op, die regelt de draadspanning) een tikje gedraaid oid.
Als je onder en bovendraad elkaar niet zouden vinden, zoals jij omschrijft, zou dat nl. geen reden zijn om de stof op te eten, of een knot garen temaken, maar dan zou je gewoon twee losse draden houden.

Wat je nog wel kan proberen trouwens tegen het opeten van de stof, een stuk stikentrek, of patroonpapier onder de stof leggen en meestikken in het begin zodat de machine meer grip heeft. (mijn oude machine had dezelfde neiging nog wel eens, en een stukje papier eronder zorgde voor meer grip, zodat hij geen randje naar binnen trok).
I can only please one person per day. Today is not your day. Tomorrow isn't looking too good either.
pi_80799557
Hij eet de stof niet op, want er valt weinig te naaien zonder onderdraad... :S

Maar ik zal eens naar dat schroefje 25 kijken, wie weet is dat al de oplossing!
pi_120628487
Dag iedereen,

ik ben nogal nieuw op dit forum en heb ook een vraagje in verband met het spoelhuis van mijn singer naaimachine. Ik heb een singer brilliance, een drietal maanden oud.

Ik ben sinds een tijdje aan het naaien met van dat tafelzeil. Heel erg leuk, maar mijn naaimachine vindt het plots niet meer leuk. Mijn naald loopt steeds vast en geeft dan een C4 error. Dit wijst op problemen met het spoelhuis. Wat blijkt nu? Elke keer ik begin met naaien, klikt mijn spelhuis een beetje los waardoor mijn naald blokkeert. Ik heb al vanalles geprobeerd, nieuwe naald, ander spoel, andere draad, gecheckt of alles zeker goed zit, alles in het spoelhuis losgemaakt en proper gemaakt, bovendraad losser gezet, schroefje op spoelwielding losser gedraaid, ... Niets helpt. Het vreemde is dat als ik gewone stof naai, alles vlot loopt. Ik ben al een hele tijd bezig met die toile ciréé, en nu plots lukt het niet meer. Heeft er iemand nog ervaring gehad met dit probleem of heeft iemand een goed idee waar het aan kan liggen?

Ik heb al wat rond gezocht op het internet en het enige ding wat ik nog niet geprobeerd heb is om de veer vaster of losser te zetten? Iemand een idee of dit zou kunnen helpen en hoe je dit best doet?

Groetjes en alvast bedankt!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')