abonnement Unibet Coolblue
pi_105732912
Het Higgsveld is een veld wat ons universum doordringt, waarvan de "vacuum verwachtingswaarde (vev) van de energie" ongelijk aan 0 is. Doordat andere deeltjes met dat veld interacteren, verkrijgen ze via die vev een massa. Excitaties van het veld manifesteren zich als Higgs-deeltjes, die zelf overigens ook een massa hebben via zelfinteractie (net zoals gravitonen en gluonen met zichzelf interacteren) :)
-
pi_105732998
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 december 2011 18:49 schreef k3vil het volgende:

[..]

Ja, de higgsboson mag dan fundamenteel zijn, maar waren atomen dat ook niet eerst?
Nee, ik zou zeggen van niet :) Eerst werden er protonen en neutronen gevormd, maar die hadden al een massa. Atomen werden pas later gevormd toen de temperatuur daalde, zodat elektronen en protonen waterstofatomen vormden.
-
pi_105733408
Trouwens, over het fundamenteel zijn van het Higgs: om een deeltje zo'n vev te geven ongelijk aan 0, moet het een zogenaamd scalair deeltje zijn. Scalairen zijn de eenvoudigste deeltjes die je wiskundig kunt construeren (het scalair zijn slaat op de manier waarop zo'n deeltje zich onder de symmetrieën van de speciale rel.theorie gedraagt), maar ze hebben een probleem. De massa van een deeltje krijgt "kwantumcorrecties": kwantumfluctuaties zullen de massa aanpassen. Voor scalairen levert dit een "natuurlijkheidsprobleem" op; die correcties blijken verschrikkelijk groot te zijn (in de orde van de zogenaamde Planck-schaal, de energieschaal die aangeeft dat het standaardmodel zwaartekracht serieus moet gaan nemen), en je moet de theorie "finetunen" om te verklaren waarom de massa van het Higgs zo klein is (ten opzichte van de Planck-schaal).

Eén oplossing hiervoor is supersymmetrie (SUSY), die die kwantumfluctuaties tempert. Voor veel fysici is dat een belangrijke reden om SUSY serieus te nemen :)
-
  woensdag 21 december 2011 @ 00:55:15 #129
363485 Beckspace
Heaven nor Hell
pi_105849714
Zou het niet beter zijn deze LHC in de ruimte opnieuw op te bouwen. Ik weet dat het misschien raar klinkt, maar heb het idee dat ie daar beter tot z n recht gaat komen. Zwaarte kracht enz. Als er evt. een mini zwart gat zou ontstaan door deze botsingen, zou deze binnen een nano seconde weer verdampen dit door de zwaartekracht van de aarde. Misschien kan dit mini zwarte gat in de ruimte langer stabiel blijven.

Higgs deeltje kan best sneller zijn dan licht, als we het zelf afvuren. Maar meten zoals ze natuurlijk voorkomen kunnen we niet. Respect voor Einstein....

Laat het deeltje voor wat het is, zou ik zeggen en richt alle pijlen op het simuleren van mini zwarte gaten. Waar deze, wellicht in de toekomst, weleens zeer nuttig kunnen zijn voor zeer verre ruimte reizen.
Want op die dag, toen hij zijn schepping voltooid had, hield hij op met al zijn werk.
pi_105973806
Dit is voor de natuurkunde-n00b (zoals ik :P )een leuk filmpje die uitlegt wat de higgs field en higgs boson is.

pi_105974435
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 december 2011 19:34 schreef tech4u het volgende:
Dit is voor de natuurkunde-n00b (zoals ik :P )een leuk filmpje die uitlegt wat de higgs field en higgs boson is.

Bedankt voor het posten :) Blijkbaar was mijn idee van wat het higgs-boson is helemaal fout, ik dacht dat het nog een onderdeeltje was van een atoom dat we nodig hadden om dat 'model' compleet te maken,
pi_105991482
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 december 2011 19:34 schreef tech4u het volgende:
Dit is voor de natuurkunde-n00b (zoals ik :P )een leuk filmpje die uitlegt wat de higgs field en higgs boson is.

Nice..dankjewel.. ^O^
pi_105994276
Kan die theorie van het higgsfield dan ook niet de maximum snelheid verklaren? Als het met water wordt vergeleken kan ik bedenken dat ook de snelheid wordt bepaald door hoe makkelijk het door het higgsfield gaat. Of zit ik hier helemaal naast?
Wie dit leest is een lezer van dit.
pi_105996375
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 december 2011 10:04 schreef b4kl4p het volgende:
Kan die theorie van het higgsfield dan ook niet de maximum snelheid verklaren? Als het met water wordt vergeleken kan ik bedenken dat ook de snelheid wordt bepaald door hoe makkelijk het door het higgsfield gaat. Of zit ik hier helemaal naast?
Het bepaalt alleen de massa's van de deeltjes, maar de kinematica niet. Dat doet de speciale rel.theorie :)

Wel impliceert een deeltje met v>c dat het een imaginaire massa heeft, en dat zou de koppeling van het deeltje aan het Higgveld van teken laten doen veranderen.
-
pi_108534600
23-02-2012

Claim te snelle neutrino’s onderuit?
Fouten gevonden in OPERA-experiment

Het was groot nieuws eind september, toen neutrino’s werden waargenomen die sneller dan het licht leken te reizen. Misschien leek het mooier dan het is, want in het experiment zijn twee mogelijke fouten gevonden die de metingen op losse schroeven zetten.


OPERA is de naam van de grote detector die onder de Apennijnen de neutrino’s opvangt. Afbeelding: © OPERA collaboration

Even mocht de wereld dromen van tijdreizen en het ongelijk van Einstein. Dit alles als onderdeel van de hype die ontstond nadat wetenschappers eind september de wereld verbaasden met sneller dan het licht reizende neutrino’s.

Het OPERA-experiment, in het ondergrondse Gran Sasso laboratorium in Italië, had neutrino’s opgevangen die vanuit deeltjeslab CERN, 730 km verderop, waren weggestuurd. De metingen wezen uit dat de deeltjes 60 nanoseconden korter onderweg waren geweest dan wanneer ze met de lichtsnelheid hadden gereisd.

Toch fouten gevonden
Al direct waren er grote twijfels, want het resultaat sloeg een bouwsteen onder Einstein’s relativiteitstheorie vandaan, namelijk dat niets sneller kan reizen dan het licht. Als de metingen zouden kloppen, stond een groot deel van de natuurkunde op het punt te gaan wankelen. Zelf geloofden de OPERA-onderzoekers het resultaat ook nog niet helemaal, want ze brachten het resultaat eind september juist naar buiten met de hoop dat andere natuurkundigen een fout konden bespeuren in hun experiment.

Na maanden van zoeken en napluizen lijkt dat te zijn gebeurd: het OPERA-team heeft zelf twee mogelijke fouten gevonden in de opstelling van het experiment. Beide hebben te maken met het gelijkzetten van de klokken aan het begin en eind van de reis die de neutrino’s aflegden. Dit gebeurde met GPS-signalen, het onderdeel van het experiment waarover de meeste twijfel heerste onder natuurkundigen.


Het lijkt er voorzichtig op dat de grootste natuurkundige ooit het toch gewoon bij het rechte eind had. Afbeelding: © wikimedia commons

Slecht aangesloten kabel
Eén van de fouten lekte gisteren uit via ScienceInsider (onderdeel van de website van het tijdschrift Science) en klinkt vrij ‘knullig’: een slecht aangesloten optische kabel tussen een GPS-ontvanger en een computer. De kabel verzond een signaal waarmee de klok op de aankomstplek van de neutrino’s werd gecorrigeerd.

Toen het team de kabelaansluiting verstevigde, zo meldden ‘bronnen rond het experiment’, bleek het signaal 60 nanoseconden eerder doorgegeven te worden; precies het verschil waarmee neutrino’s sneller dan het licht zouden hebben gereisd.

Een vanochtend uitgegeven verklaring van CERN bevestigt de fout, maar noemt geen precieze waarde van het verschil dat deze slechte kabelverbinding aan de metingen veroorzaakte. Ze meldden wel nog een tweede fout in het experiment die opvallend genoeg juist de andere kant op zou werken, en dus de snelheid van de neutrino’s gróter zou maken. Het ging om een oscillator die zorgde voor tijdsaanduidingen bij synchronisatie van GPS-signalen. Wat hier precies mee bedoeld wordt, en wat er dan fout ging, is niet uit de verklaring op te maken.

Wordt vervolgd
Het zou een flinke domper zijn als het spectaculaire resultaat om zo’n op het oog weinig spannende reden van een slecht aangesloten kabel ontkracht wordt. Maar we moeten even afwachten of dat ook echt het geval is. Het OPERA-team gaat de gevonden fouten nader bestuderen en later dit jaar met nieuwe tests de invloed van de fouten concreet maken.

Intussen kunnen we eind dit jaar de eerste resultaten verwachten van het MINOS-experiment bij het Amerikaanse Fermilab. Zij zullen onafhankelijk van OPERA de snelheid van neutrino’s meten. Wordt dus vervolgd…

(Kennislink)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_108853589
07-03-2012

Onderzoekers ontdekken bijna ontbrekende deeltje in het heelal


Professor Higgs met zijn theorie over het Boson-partikel. © Photonews.

Amerikaanse wetenschappers zijn het ontbrekende puzzelstuk in het heelal op het spoor gekomen. Sporen van het zogeheten Higgs-boson zijn gevonden bij proeven met een deeltjesversneller in de staat Illinois.

De onderzoekers hebben uitgerekend waar het Higgs-boson ongeveer te vinden moet zijn. "Helaas is de aanwijzing niet duidelijk genoeg om te concluderen dat het boson bestaat'', zegt Rob Roser van het laboratorium Fermilab.

Fermilab beheert de deeltjesversneller Tevatron, waar de onderzoeken zijn gedaan. Het apparaat werd vorig jaar gesloten, maar wetenschappers zijn nog altijd bezig de experimenten te bestuderen.

Natuurkundigen hebben uitgerekend dat het Higgs-boson moet bestaan, maar het deeltje is nog nooit waargenomen. Het boson zou ervoor zorgen dat alle elementaire deeltjes in het heelal massa hebben. Massa beïnvloedt hoe deeltjes zich gedragen. Higgs-bosonen bepalen dus uiteindelijk wat wij om ons heen zien, van de kleinste levende wezens tot de grootste sterrenstelsels. Omdat het zo belangrijk is, noemen wetenschappers het boson ook wel het 'God-deeltje'.

Het belangrijkste wapen in de jacht op het Higgs-boson is de grote deeltjesversneller LHC, op de grens van Frankrijk en Zwitserland. De wetenschappers daar maakten in december al "een belangrijke vooruitgang'' in de zoektocht naar het goddelijke deeltje bekend.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_109723574
30-03-2012

Fysicus die 'theorie Einstein weerlegde' neemt ontslag wegens bedrog


Hoofd van de researchgroep Dario Auterio (l) praat met Antonio Ereditato (r), in september in Geneve. © afp

De Italiaanse natuurkundige Antonio Ereditato heeft vandaag ontslag genomen. Hij was de leider van Opera, een groep wetenschappers die vorig jaar wereldnieuws maakten met hun bewering dat minuscule deeltjes, zogeheten neutrino's, bij een experiment sneller waren gegaan dan het licht. Deze maand bleek dat het onderzoek niet klopte.


© Thinkstock.

De Italiaanse natuurkundige Antonio Ereditato heeft vandaag ontslag genomen. Hij was de leider van Opera, een groep wetenschappers die vorig jaar wereldnieuws maakten met hun bewering dat minuscule deeltjes, zogeheten neutrino's, bij een experiment sneller waren gegaan dan het licht. Deze maand bleek dat het onderzoek niet klopte.

Ereditato diende zijn ontslag in kort voordat enkele medewerkers van zijn groep onderzoekers een voorstel in stemming wilden brengen om hem tot een vertrek te dwingen. De resultaten van het onderzoek baarden zo veel opzien, omdat zij de relativiteitstheorie van Albert Einstein weerspraken. Volgens die theorie kan niets sneller gaan dan het licht: ongeveer 300.000 kilometer per seconde.

Eensgezindheid
"Ik hoop dat Opera weer eensgezind zal worden en een nieuwe leiding zal vinden om zijn belangrijkste doelstelling na te streven: het waarnemen van de verschijning van een nieuw type neutrino's", liet adjunct-directeur Antonio Masero van het Italiaanse Instituut voor Kernfysica in zijn reactie op het ontslag weten.

Hij zei dat later dit jaar een nieuw experiment wordt gehouden om de snelheid van neutrino's te meten.

CERN
De Italiaanse wetenschappers meldden de razendsnelle neutrino's in september. Ze waren vanuit Genève, waar het Europees Centrum voor Kernonderzoek (CERN) is gevestigd, door de grond naar een laboratorium 733 kilometer verderop in Grand Sasso in de Italiaanse Apennijnen geschoten. Opera maakt deel uit van CERN.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_109771099
Ik vertrek zometeen totaal onverwachts voor een 5-daagse excursie naar de LHC *O* .
Thou shalt not worship pop idols or follow lost prophets.
pi_109774434
quote:
0s.gif Op zondag 1 april 2012 17:42 schreef RabbitHeart het volgende:
Ik vertrek zometeen totaal onverwachts voor een 5-daagse excursie naar de LHC *O* .
Gaaf! Hoe kom je daar zo bij dan?
Wie dit leest is een lezer van dit.
pi_109775444
quote:
0s.gif Op zondag 1 april 2012 17:42 schreef RabbitHeart het volgende:
Ik vertrek zometeen totaal onverwachts voor een 5-daagse excursie naar de LHC *O* .
Cool ^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_109782701
Wij krijgen deze week John Ellis voor een conferentie, heb em nog niet eerder ontmoet dus ben benieuwd :P
-
pi_109791548
quote:
0s.gif Op zondag 1 april 2012 19:15 schreef b4kl4p het volgende:

[..]

Gaaf! Hoe kom je daar zo bij dan?
Wordt georganiseerd door de universiteit. Ik stond op de reservelijst en hoorde pas 3 uur voor vertrek dat ik meemocht. Het enige nadeel is dat we met de bus zijn (uit de UK). Zit nu te wachten bij de eurotunnel. We gaan CERN woensdag en donderdag bezoeken :) .
Thou shalt not worship pop idols or follow lost prophets.
  donderdag 5 april 2012 @ 19:52:50 #143
116091 Heatseeker
ATTAMOTTAMOTTA
pi_109952393
GENEVE - 's Werelds grootste deeltjesversneller, van het CERN in Zwitserland, heeft een nieuw wereldrecord gevestigd.

De installatie liet deeltjes botsen met een ongekende hoeveelheid van 8000 miljard elektronvolt (8 TeV) aan energie.
Het vorige record stond op 7 TeV, meldde het Europees Centrum voor Kernonderzoek (CERN) in Genève donderdag.
De deeltjesversneller bevat een ondergrondse tunnel van 27 kilometer. Hij kwam onlangs in het nieuws door een enorme meetfout. Het centrum meende een snelheid te hebben gemeten die hoger was dan de snelheid van het licht, voor het eerst in de historie. Dat bleek echter onjuist.

Bron Nu.nl
Beter 1 vogel in de hand, dan geen hand.
  donderdag 5 april 2012 @ 19:54:04 #144
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_109952465
dit keer wel goed gemeten? ;).
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  donderdag 5 april 2012 @ 19:58:41 #145
116091 Heatseeker
ATTAMOTTAMOTTA
pi_109952754
quote:
0s.gif Op donderdag 5 april 2012 19:54 schreef Maanvis het volgende:
dit keer wel goed gemeten? ;).
Ik mag hopen van wel, als ze zelfs dit fout berekenen. Dan ga ik solliciteren bij CERN met mijn Mavo wiskunde.
Beter 1 vogel in de hand, dan geen hand.
pi_109953002
quote:
2s.gif Op donderdag 5 april 2012 19:58 schreef Heatseeker het volgende:

[..]

Ik mag hopen van wel, als ze zelfs dit fout berekenen. Dan ga ik solliciteren bij CERN met mijn Mavo wiskunde.
Meetfout, niet rekenfout...
  donderdag 5 april 2012 @ 20:10:24 #147
116091 Heatseeker
ATTAMOTTAMOTTA
pi_109953429
quote:
0s.gif Op donderdag 5 april 2012 20:02 schreef KoningStoma het volgende:

[..]

Meetfout, niet rekenfout...
Leesfout.
Beter 1 vogel in de hand, dan geen hand.
pi_109972335
05-04-2012

CERN-deeltjesversneller jaagt weer op ontbrekend Higgs-bosondeeltje

De grootste deeltjesversneller ter wereld, de LHC van het Centrum voor Nucleair Onderzoek (CERN) in Genève, zoekt opnieuw naar het ontbrekende Higgs-bosondeeltje, zo heeft het onderzoeksinstituut vandaag meegedeeld.

Na een winterstop zijn de teams van de LHC erin geslaagd om twee protonenbundels, met elk een energie van vierduizend miljard elektronvolt (eV), met elkaar te laten botsen in de 27 kilometer lange tunnel onder de Zwitsers-Franse grens.

De acht TeV botsingsenergie is een nieuw wereldrecord en zal het potentieel van de meest gesofisticeerde machine ooit nog aanzienlijk vergroten.

De LHC gebruikte twee jaar lang twee bundels van elk 3,5 TeV. Hoewel de toename van energie enigszins bescheiden lijkt, vergroot het volgens het CERN toch de kans om zeldzame of tot nu toe onvindbare deeltjes te ontdekken. Zoals het hypothetisch Higgs-bosondeeltje dat het standaardmodel van de deeltjesfysica moet vervolledigen.

De onderzoekers laten de protonen botsen tegen een snelheid die bijna zo groot is als de lichtsnelheid en trachten zo de omstandigheden na te bootsen van een fractie na de Oerknal.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_110082864
Ik ben weer terug van CERN, het was fantastisch *O* .

Jammer dat de LHC in gebruik was, dus we konden die niet zien. Wel 80 meter onder de grond bij CMS geweest. En LINAC2 gezien. En LEAR, waar voor het eerst antimaterie is geproduceerd. Ook hebben we het computer centrum, de antiproton factory en de magnet factory.

Als gids hadden we deels een oud mannetje (een wetenschapper reeds 12 jaar met pensioen) met een bochel die ontzettend veel wist en kwiek was als een kievit. Wat een held.
Thou shalt not worship pop idols or follow lost prophets.
  maandag 9 april 2012 @ 11:42:24 #150
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_110089804
quote:
0s.gif Op maandag 9 april 2012 00:17 schreef RabbitHeart het volgende:
Ik ben weer terug van CERN, het was fantastisch *O* .

Jammer dat de LHC in gebruik was, dus we konden die niet zien. Wel 80 meter onder de grond bij CMS geweest. En LINAC2 gezien. En LEAR, waar voor het eerst antimaterie is geproduceerd. Ook hebben we het computer centrum, de antiproton factory en de magnet factory.

Als gids hadden we deels een oud mannetje (een wetenschapper reeds 12 jaar met pensioen) met een bochel die ontzettend veel wist en kwiek was als een kievit. Wat een held.
Klinkt gezellig :)
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')