abonnement Unibet Coolblue
pi_79384089

Dit is het [AEX]-topic waarin je de beurzen en de laatste economische nieuws kunt volgen. De OP voor het openen van een nieuw topic staat hier. Voeg onderaan in de Wiki het zojuist gesloten topic toe, sla de pagina op en copy-paste het dan naar je nieuwe topic op Fok.

Algemene informatie en nuttige links

Grafieken en TA (Yahoo! Charts)
Broker tarief vergelijking (staatvanbeleg.nl)
Leren beleggen (IEX.NL University)

NB: Het innemen van een bepaalde positie geschiedt geheel op eigen risico, ook het overnemen van een beleggingsstrategie van andere users is dus geheel op eigen risico.


BNR Nieuwsradio
Forex Factory (alle economische data's op een rij)
Bloomberg
CNBC
Briefing.com (incl. economische kalenders)
RTL Z (streaming TV)
[2] (streaming TV)

AEX


Europese Indices




Amerikaanse Indices & Futures
Yahoo! Dow Jones Indices - Streaming
Yahoo! S&P Indices - Streaming
Yahoo! Nasdaq Indices - Streaming
Google Finance - Real-time
IG-Index - Dow Jones-index (fair value) streaming (spread betting)
ProFinance - Streaming S&P-, Dow- en Nasdaq-futures
CNN Money - Delayed S&P-, Dow- en Nasdaq-futures
US Markets - S&P- en Nasdaq-futures Semi-real-time

Federal Funds Futures (indicatie van aankomende rentebesluiten, info)
CBOT - Federal Funds Futures - Semi-real-time

Intraday S&P 500-index


Intraday Dow, S&P, Nasdaq (dagverschil in percentage)


Wereldwijde Indices





Intraday Euro-Dollar


Intraday grondstoffen




Bestens order - Een order om effecten te kopen of te verkopen zonder limiet, dus zonder maximumprijs voor een kooporder of zonder minimumprijs voor een verkooporder. Een bestens order wordt ook wel marktorder genoemd. Een bestens order kan altijd worden uitgevoerd.

Calloptie - Een verhandelbaar recht om op een bepaald moment in de toekomst een afgesproken hoeveelheid onderliggende waarde te kopen tegen een vooraf afgesproken prijs.

Commodities - Engelse term voor (bulk)goederen. Termijncontracten en opties op commodities worden onder andere verhandeld op de optiebeurs van Euronext.

Dividend - Een winstuitkering in de vorm van geld (cashdividend) of aandelen (stockdividend) aan de houder van een aandeel. De hoogte van de dividenduitkering is doorgaans gerelateerd aan de hoogte van de behaalde winst.

Expiratie - Het ophouden te bestaan,'expireren', van een optie of een future. Een optie heeft altijd een beperkte looptijd, na het bereiken van de einddatum (expiratiedatum) bestaat de optie niet meer.

FTI - De future op de AEX-index.

Future - Termijncontract. Er zijn futures op o.a. indices, aandelen, valuta en commodities. Anders dan bij opties hebben bij futures zowel de koper als de verkoper een verplichting en er is geen premiebetaling.

Hedgen - Engelse term voor afdekken. Hedging is het afdekken van risico's door het aangaan van een andere positie. Een belegger die callopties schrijft, kan deze shortpositie afdekken door het kopen van de onderliggende waarde.

In-the-money optie - Een optie is in-the-money als deze intrinsieke waarde heeft. Callopties zijn in-the-money als de uitoefenprijs lager is dan de koers van de onderliggende waarde. Putopties zijn in-the-money als de uitoefenprijs hoger is dan de koers van de onderliggende waarde.

Koers-winstverhouding - Een cijfer waarmee de verhouding tussen de koers van een aandeel en de nettowinst per aandeel wordt uitgedrukt. Als de koers van een aandeel ' 100 bedraagt en de winst per aandeel bedraagt ' 5, dan is de koers-winstverhouding 20.

Liquideren - Het (gedwongen) afbouwen van een effectenpositie. Dit kan door een clearingorganisatie, bank of commissionair worden afgedwongen als een belegger bijvoorbeeld niet aan zijn margin-verplichtingen kan voldoen.

Longpositie - Een ander woord voor een kooppositie.

Looptijd - Opties en futures hebben een beperkte levensduur, de zogeheten looptijd. De meeste optieklassen hebben een maximale looptijd van negen maanden, een aantal maximaal vijf jaar. Futures hebben een maximale looptijd van twaalf maanden.

Margin - De margin is een vereist geldbedrag dat als onderpand fungeert voor eventuele verliezen op de termijn- en optiemarkten.

Onderliggende waarde - Een product waarop een optie of een future wordt verhandeld, bijvoorbeeld aandelen, een index, valuta, (edel)metaal of een bulkgoed (commodity) zoals aardappelen, graan of goud.

Openingsveiling - Alle orders die 's morgens voor de opening zijn binnengekomen worden verzameld in het orderboek. Bij de opening is dus een verhoudingsgewijs grote liquiditeit voorhanden. Direct bij de opening vindt een veiling plaats waarbij orders daar waar mogelijk worden gekoppeld aan de in het orderboek aanwezige tegenorders en zo mogelijk uitgevoerd. Dit gebeurt in het NSC-systeem, het verloopt volgens vaste regels en is volledig geautomatiseerd.

Optiepremie - De prijs van een optie. De optiepremie bestaat uit de intrinsieke waarde plus de tijd- en verwachtingswaarde. De optiepremie is uiteraard variabel.

Out-of-the-money optie - Een optie zonder intrinsieke waarde wordt out-of-the-money genoemd. Een calloptie is out-of-the-money wanneer de uitoefenprijs hoger is dan de koers van de onderliggende waarde. Een putoptie is out-of-the-money als de uitoefenprijs lager is dan de koers van de onderliggende waarde. De premie van een out-of-the-money optie bestaat alleen uit tijd- en verwachtingswaarde. Door een sterke koersbeweging kan een out-of-the-money optie intrinsieke waarde ontwikkelen en dus at-the-money of zelfs in-the-money worden.

Putoptie - Een verhandelbaar recht om op een bepaald moment in de toekomst een afgesproken hoeveelheid onderliggende waarde te verkopen tegen een vooraf afgesproken prijs.

Scheefzitten - Een belegger zit 'scheef' als zijn effectenpositie op (een nog ongerealiseerd) verlies staat.

Schrijven - Het verkrijgen van een shortpositie in een optie door een openingsverkoop.

Shortpositie - Effectenbeurs: indien een belegger effecten heeft verkocht die hij op dat moment niet in bezit heeft. Optiebeurs: een positie aangegaan door een openingsverkoop waarbij schrijver de verplichting neemt de onderliggende waarde te leveren of af te nemen.

Slotveiling - Om de slotkoersen niet af te laten hangen van orders die toevallig de laatste zijn is er voor het slot een korte handelsonderbreking van 5 minuten. Gedurende deze tijd worden de orders verzameld waarna er een slotveiling plaats vindt die een breed gedragen slotkoers oplevert.

Spread - Het verschil tussen de bied- en laatprijs.

Technische analyse - Een methode waarbij met behulp van koersgrafieken en rekenmodellen wordt getracht een trend op de beurs te voorspellen. Er wordt vooral gekeken naar de verhouding tussen kopers en verkopers. In feiten tracht men met technische analyse het (massa)gedrag van de beleggers te doorgronden om daaruit de mogelijke richting van de markt te voorspellen.

Tracker - Een tracker is feitelijk een aandeel op een index. Een tracker volgt nauwkeurig de koersontwikkeling van de index, inclusief de dividenduitkering.

Turbo - Een turbo (ook bekend als sprinter of speeder) is een beleggingsproduct dat beleggers de mogelijkheid geeft met een hefboom te beleggen in verschillende onderliggende waarden zoals aandelen, beursindices of valuta.

Volatility - Engels voor beweeglijkheid of volatiliteit. Met het begrip volatility wordt de beweeglijkheid van de koers van een effect aangeduid. Een hoge volatility betekent dat de koers van een fonds sterk stijgt en daalt binnen een relatief korte periode. Volatility is mede een indicator voor het risico dat een belegger loopt met een bepaald fonds. Volatility is een belangrijke factor bij de waardebepaling van een optie.

Een uitgebreide begrippenlijst vind je hier.



Alle oude topics, mét titel, vind je door hier te klikken
Beursvloer #139: Filosoferen of de AEX naar 25 of 1000 gaat!
De Beursvloer #139: Staat de grote ommekeer voor de deur?
De Beursvloer #140: Lets get down down down!
De Beursvloer #141: Als de Fed van huis is dansen de beren
Beursvloer #142: Remember the VW-squeeze!
Beursvloer #143: S_E test zijn geduld
De Beursvloer # 144 waar productiviteit de koersen drukt
De Beursvloer #145: Spekkopers...of kat in de zak?
De Beursvloer #146: Waar de PIGS de greenshoots opvreten
De Beursvloer #147: Waar we vooral daytraden
De Beursvloer #148: Waar de greenshoots verschrompelen
Alle oude topics, mét titel, vind je door hier te klikken
pi_79384149
Lapo:
quote:
Op zaterdag 20 maart 2010 19:39 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

Ik zal er maandag nog eens naar kijken.
[..]

Je had meer dan 50% winst op het aandeel en niet (gedeeltelijk verkocht)? Was dat niet voldoende winst geweest? Of wou je nog hoger?
Sja, gebrek aan ervaring... Je ziet 't hoger gaan en je wil ze niet kwijt voor wanneer 't grote geld binnenstroomt.

Aan de andere kant had ik dat wel moeten zien; dat er vervolgens meer dan een half jaar niks zou gebeuren waardoor de koers kan terugvallen door winstnemingen. Die fout maak ik in ieder geval geen 2 keer

Kan iemand de wiki updaten met dit topic btw? Thanks

[ Bericht 9% gewijzigd door tony_clifton- op 20-03-2010 20:22:44 ]
  zaterdag 20 maart 2010 @ 20:12:49 #3
159093 bascross
Get to the chopper!
pi_79384385
tvp
Bedankt Hans.
  FOK!-Schrikkelbaas zaterdag 20 maart 2010 @ 20:20:26 #4
862 Arcee
Look closer
pi_79384697
quote:
Op zaterdag 20 maart 2010 20:12 schreef bascross het volgende:
tvp
  zaterdag 20 maart 2010 @ 21:01:48 #5
158038 AQuila360
Xbox Ultimate
pi_79386054
Ik hoop het Tony
Shaderon: i say boom boom boom now let me hear you say weehooo
SpankmasterC: Tut mir leit Herr AQuila, es soll nicht wieder passieren!
RickoKun: Hey hoi! Ik kom bij dit topiqueje checken weetjuh!
  zaterdag 20 maart 2010 @ 21:13:53 #6
74484 flyguy
Full of Dutch Courage
pi_79386442
tvptje
The more debt, the better
pi_79387706
speciaal voor tony_c
quote:
Dat opdiepen van kennis moest volgens Socrates gebeuren zoals een vroedvrouw een kind ter wereld helpt komen, door tussen te komen met beurtelings aanmoediging om door te gaan of op te houden, en zijdelings te helpen duwen en masseren. Hij noemde deze gesprekstechniek de μαιευτικη τεχνη (maieutikè technè), de vroedvrouwtechniek. Men moest bij de 'leerling' of de zoeker naar waarheid deze techniek toepassen om hem te helpen die waarheid, de echte kennis, in zichzelf te ontdekken. Want alleen in zichzelf heeft men echte kennis. Al het andere van horen zeggen en van zien doen is namaakkennis
niks mis mee hoor
pi_79388232
Tuurlijk niet
pi_79398176
TVP
pi_79401416
Leuke TT!
Ain't nothing to it but to do it.
Greece
pi_79401680
tvp
http://www.mrwonkish.nl Eurocrisis, Documentaires, Economie
pi_79404569
quote:
Op zondag 21 maart 2010 12:53 schreef Mendeljev het volgende:
Leuke TT!
Groen, blaadjes, aandeeltjes, whihi taal symboliek vergankelijkheid

Xcuus
pi_79414794
TVP voor over een uur of 4 wanneer de FX markt weer openspringt.

En hopelijk houden we de spirit van Jimmy erin komende week!
People once tried to make Chuck Norris toilet paper. He said no because Chuck Norris takes crap from NOBODY!!!!
Megan Fox makes my balls look like vannilla ice cream.
pi_79431465
Zo over arbitrage inefficiëntie gesproken. Bij opening futures 11 minuten geleden even lekker 50 punten naar beneden binnen de minuut. Direct short geknald tegen de hoogste leverage.
People once tried to make Chuck Norris toilet paper. He said no because Chuck Norris takes crap from NOBODY!!!!
Megan Fox makes my balls look like vannilla ice cream.
pi_79432110
quote:
Op zondag 21 maart 2010 23:14 schreef sitting_elfling het volgende:
Zo over arbitrage inefficiëntie gesproken. Bij opening futures 11 minuten geleden even lekker 50 punten naar beneden binnen de minuut. Direct short geknald tegen de hoogste leverage.
Dit was natuurlijk geen inefficiëntie maar een blijk van investeerders die niks van de healthcare bill moeten hebben
People once tried to make Chuck Norris toilet paper. He said no because Chuck Norris takes crap from NOBODY!!!!
Megan Fox makes my balls look like vannilla ice cream.
pi_79434322
Dat wordt een lange avond. Heeft iemand een idee wanneer de vote zal komen? Zal mn positie af laten hangen of het wel of niet door gaat.
People once tried to make Chuck Norris toilet paper. He said no because Chuck Norris takes crap from NOBODY!!!!
Megan Fox makes my balls look like vannilla ice cream.
pi_79434352
quote:
Op maandag 22 maart 2010 00:20 schreef sitting_elfling het volgende:
Dat wordt een lange avond. Heeft iemand een idee wanneer de vote zal komen? Zal mn positie af laten hangen of het wel of niet door gaat.
9:30 PM ET

tvp
pi_79434641
quote:
Op maandag 22 maart 2010 00:21 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

9:30 PM ET

tvp
Nog 2 uur dus. Dan set ik mijn orders maar automatisch in moet morgen toch ook weer vroeg op
Had de uitslag wel live mee willen krijgen. Ken een boel mensen die er vol short of vol long op zitten.
People once tried to make Chuck Norris toilet paper. He said no because Chuck Norris takes crap from NOBODY!!!!
Megan Fox makes my balls look like vannilla ice cream.
  maandag 22 maart 2010 @ 09:27:36 #19
229392 Lemans24
dé ervaringsdeskundige
pi_79438115
quote:
Op zondag 21 maart 2010 23:27 schreef sitting_elfling het volgende:

[..]

Dit was natuurlijk geen inefficiëntie maar een blijk van investeerders die niks van de healthcare bill moeten hebben
Lichtelijk wereldvreemde investeerders dan.
pi_79438403
quote:
Op maandag 22 maart 2010 09:27 schreef Lemans24 het volgende:

[..]

Lichtelijk wereldvreemde investeerders dan.
Dat is niet geheel verrassend
People once tried to make Chuck Norris toilet paper. He said no because Chuck Norris takes crap from NOBODY!!!!
Megan Fox makes my balls look like vannilla ice cream.
  maandag 22 maart 2010 @ 11:09:33 #21
229392 Lemans24
dé ervaringsdeskundige
pi_79440734
Wat gebeurde er trouwens vanochtend met Galapagos? Om half tien een 15% spike naar beneden en weer terug!
  FOK!-Schrikkelbaas maandag 22 maart 2010 @ 12:00:13 #22
862 Arcee
Look closer
pi_79442276
quote:
Op maandag 22 maart 2010 00:29 schreef sitting_elfling het volgende:
Nog 2 uur dus. Dan set ik mijn orders maar automatisch in moet morgen toch ook weer vroeg op
Had de uitslag wel live mee willen krijgen. Ken een boel mensen die er vol short of vol long op zitten.
Er is niet echt enorm op gereageerd (nog), toch?
pi_79442705
quote:
Op maandag 22 maart 2010 11:09 schreef Lemans24 het volgende:
Wat gebeurde er trouwens vanochtend met Galapagos? Om half tien een 15% spike naar beneden en weer terug!
Datafout, te grote bestensorder. Kan van alles zijn.
  maandag 22 maart 2010 @ 12:33:04 #24
296677 dw7725
schoon weer weer
pi_79443428
tvp
pi_79449850
quote:
Op maandag 22 maart 2010 11:09 schreef Lemans24 het volgende:
Wat gebeurde er trouwens vanochtend met Galapagos? Om half tien een 15% spike naar beneden en weer terug!
Deze link kan handig zijn: http://www.tijd.be/beurzen/60189120

De Tijd bericht redelijk veel over GLPG. Of omgekeerd, GLPG heeft die krant in de mailinglist zitten. GLPG is in ieder geval kampioen van de goed-nieuws-show. Als je kijkt naar de datums van de berichten merk je dat ze elke 2 weken wel eens de krant halen. Waarschijnlijk doordacht en gepland, maar wel goed voor 't moraal van de investeerders .
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')