abonnement Unibet Coolblue
  † In Memoriam † vrijdag 19 maart 2010 @ 12:01:47 #1
230491 Zith
pls tip
pi_79331168
Koffie voor de fijnproever (aka Het Grote Baristatopic)

Welkom in het topic voor iedereen die echt goede koffie een warm hart toedraagt! Dit topic stond eerder bekend als het baristatopic; de naamswijziging is bedoeld om ook aandacht te kunnen schenken aan andere zetmehoden en beter herkenbaar te zijn voor nieuwelingen .

Voor wie? De rode draad blijft dat men hier kan praten over de betere koffiesoorten, espresso, cappuccino, zelf branden, melangeren, french press etc. Senseo vinden wij hier geen koffie, dus daar praten we in dit topic ook niet over . Hoewel Nespresso heel aardige koffie is, verwijzen we je voor vragen hierover door naar Nespresso Topic Part II. Kletsen over je caffeineverslaving en hoe die sterke bak je de nacht doorsleept? Dat kan in het Koffie-Slowchattopic ([KSC #833] Hé lul! Koffie graag!).

Barista? De barista is de koffie-expert, onmisbaar in de Italiaanse espressobarretjes. De Barista weet de koffie precies goed te branden, te malen en te zetten voor een heerlijke kop espresso, french press of filterkoffie. Ook het melkopschuimen is een kunst opzich: voor een cappuccino, macchiato of een latte moet je ook bij de barista zijn.

Espressomachines... bomen...bos Er zijn vier verschillende typen espresso-machines: 1. Handmatig: met een hendel druk je zelf het water met 8 bar door je koffiebed. Als je kopje vol genoeg zit, stop je. De koffie maal je eerst zelf, doe je in de filterhouder en deze stamp je aan. Je hebt hier de meeste controle, maar ook de meeste kans op een verziekte bak wegens onkunde. 2. Halfautomaat: idem, maar een pomp levert de druk 3. Automaat: Dit apparaat heeft, in tegenstelling tot de halfautomaat, geprogrammeerde toetsen die een bepaalde hoeveelheid water door het koffiebed laten lopen. De meeste automaat-machines hebben echter ook een halfautomaat-stand. 4. Volautomaat: je drukt op een knop, het apparaat gaat malen, aanstampen en zet een afgepaste hoeveelheid koffie

Ik ben een n00b en op zoek naar een goede set...HELP! Goede, versgemalen koffie is essentieel voor een lekkere kop koffie. Een La Marzocco GS/3 (aka de droom van iedere barista) met eeuwen geleden gemalen bonen geeft slechtere koffie dan verse bonen in een Moka Express (zo'n espressokannetje van 2 tientjes). Daarnaast is, zeker als je espresso wil gaan maken, een molen eigenlijk belangrijker dan het apparaat zelf.

Als je je eerste stappen in de wondere wereld van de koffie wil gaan zetten is het mogelijk om met een kleine investering erg lekkere koffie te zetten. Ga naar de Kaldi of Simon Levelt en haal daar een lekkere, niet al te zure boon en laat het daar voor je malen. Koop een Moka Express en je hebt al heel aardige koffie.

Ben je hierdoor enthousiast geworden, koop dan geen Krups stoommachientje, maar minimaal een machine als Gaggia Classic, Brasilia Lady of Rancilio Silvia. Tweedehands zijn deze op marktplaats voor ongeveer 150 euro te krijgen (als je goed zoekt). Misschien belangrijker dan het apparaat zelf is dat je een molen koopt, en wel eentje met maalschijven (messen zijn funest voor je bonen). Deze zal tweedehands ongeveer net zo duur zijn als je apparaat zelf. Ga voor minimaal een Gaggia MDF of Rancilio Rocky. Op dit moment heeft het bedrijf ESW op marktplaats.nl een superaanbieding, oude Mazzer Super Jollys voor 60 euro. Ze zien er niet uit en missen wat onderdelen, maar ze malen als de beste.

Essentieel leesvoer: http://coffeegeek.com/guides/howtobuyanespressomachine

Meer volgt

Goede bonen dus... Yup, allereerst, er bestaat niet zoiets als espressobonen. Dit zijn over het algemeen gewoon (te) donker gebrande bonen met weinig zuur, en als je ze gemalen koopt, ook nog eens te grof gemalen voor een espresso-apparaat. Vers gemalen bonen zijn essentieel; binnen uren na maling verliest de boon al het grootste deel van zijn smaak (verser=beter). Ook is het belangrijk dat bonen vers gebrand zijn; de beste smaak heb je bij bonen van een dag tot maximaal een week oud. Eventueel kan je bonen invriezen; zelfs na ongeveer een maand is de koffie dan nog prima te drinken. Laat je trouwens niet van de wijs brengen door Simon Levelt-medewerkers en consorten die roepen dat je gemalen koffie even moet laten staan, 80% van de medewerkers weten gewoon totaal niet waar ze over praten.

Als je eens een keer goede bonen wil hebben, ga dan naar je plaatselijke Simon Levelt of Kaldi en haal daar een niet te zwaar gebrande boon. Vertel ze wat voor apparaat je hebt en ze malen het op grootte. Mijn ervaring is dat ze eerder te grof dan te fijn malen. Voor de meeste espresso-machines moet je al vaak naar hun kleinste stand. Helaas zijn de bonen van SL en Kaldi nog steed weken oud. Echt verse bonen bestel je bij mijn persoonlijke favoriet ongebrand.nl (anders dan de naam doet vermoeden, brandt hij 2x per week). Als je hier bestelt, heb je wel zelf een molen nodig, want malen doen ze niet. Hun duo melange (op basis van drie soorten bonen ) is een hele goede allrounder.

Zelf branden is dus echt de pwn? Zelf branden geeft je de meeste controle over je bonenmelange. Je kan zelf melangeren (duur woord voor verschillende bonen bij elkaar mikken) en de branding van je bonen varieren. Verder heb je het voordeel dat je altijd verse bonen hebt (groene bonen blijven zeer lang goed). Het is echter wel extra moeite, je moet je verdiepen in roasting profielen en last but not least, een brander kost je weer 200 euro. Bovendien zijn versgebrande bonen van ongebrand niet slechter dan zelfgebrande, je zal alleen vaker moeten bestellen.

Ik heb een volautomaat, handig man! Ook met een volautomaat ben je hier van harte welkom. Met een volautomaat ben je echter zeer beperkt in je koffie. Het enige dat je namelijk kan instellen is het type boon, terwijl je met een halfautomaat maling, tamp, hoeveelheid water etc kan instellen. Volautomaten hebben eigenlijk vrijwel altijd een te snelle doorloop en hebben, in tegenstelling tot halfautomaten, regelmatig professioneel onderhoud nodig.

Maar handig is het zeker....

Cappuccinos en latte art? Door bij het schenken van het melkschuim te tekenen in het crema van de espresso produceert de barista latte-art, een hele leuke vaardigheid die ook de smaak van de cappuccino ten goede komt.

(duidelijk filmpje van melk opschuimen) (de mooiste rosetta ooit) (consumer koffiebrander) (koffie in een popcorn machine )

Plaatjes!







"Naked portafilter"




Links Espressoporn - over bodemloze filterdragers
Coffeegeek - community met reviews, how-to's, guides en meer
Dutch Barista Championship
Home Barista - Amerikaanse website voor koffieliefhebbers met veel informatie
Europese koffiecommunity
World of Latte - Latte-art website van Friese Vlag
Ongebrand B.V. - Nederlands bedrijf voor de thuisbrander
Een overzicht van de verschillende stadia bij het branden van koffiebonen
Een blog van 'The International Institute of Coffee Tasters'
Een nederlandse blog over koffie
Wiki artikel of de duurste koffie
Winkel waar je verse en rauwe koffie kan kopen!
Nog een winkel waar je verse en rauwe koffie kan kopen!
Espresso woordenboek van A tot Z

Vorige delen: [url=http://forum.fok.nl/topic/805818]http://forum.fok.nl/topic/805818
Het Grote Barista Topic Deel II Het grote Baristatopic deel 3 Het grote Baristatopic deel 4 Het grote Baristatopic #5 Het grote Baristatopic #6 Koffie voor de fijnproever Koffie voor de fijnproever (2) Koffie voor de fijnproever (3)

Source van OP: http://wiki.fok.nl/index.php/OP/KOFFIE

Laatste post:
quote:
Op vrijdag 19 maart 2010 11:57 schreef Zith het volgende:
Ben zelf niet echt een fan van de moka-pot/percolator. Heb er wel 1 staan maar qua 'normale koffie' verkies ik de french-press, vacuum of gewone filterkoffie.

Minpunten van de percolator vind ik het aluminium, dat het water kokend in contact komt met de koffie en dat de koffie langduring 'gerecycled' wordt tijdens het process. Dus proef ik vaak verbrande en over-extracted koffie.


[ Bericht 0% gewijzigd door Zith op 19-03-2010 12:16:59 ]
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  † In Memoriam † vrijdag 19 maart 2010 @ 12:10:12 #2
230491 Zith
pls tip
pi_79331525
Zelf Rosteren:









Of in een popcorn popper van 15 EUR:


En waar koop je dan rauwe bonen??
quote:
Kleinschalige Nederlandse Koffiebranders:

BeansCoffee --> meer info (geen directe verkoop) op http://www.beanscoffee.nl

Bocca --> meer info op http://www.bocca.nl

Blanche Dael --> meer info op http://www.blanchedael.nl

Boot Koffie --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.goldencoffeeboxwebwinkel.nl/shop
Verzendkosten ¤ 8,- (bij bestelwaarde > ¤ 75,- geen verzendkosten)

Brandmeesters --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.brandmeesters.nl
Verzendkosten ¤ 7,50 (bij bestelwaarde > ¤ 65,- geen verzenkosten)

CoffeeXperts --> o.a. te koop via http://www.koffiekopen.nu
Verzendkosten ¤ 7,50

Dutch Barista Coffee --> te bestellen op http://www.casabarista.nl
Verzendkosten ¤ 6,-

Eenhoorn --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.eenhoorn.eu
Verzendkosten ¤ 5,50 (bij bestelwaarde > ¤ 50,- geen verzendkosten)

Fascino --> te bestellen op http://www.fascino-coffee.net
Verzendkosten ¤ 3,95 (bij bestelwaarde > ¤ 65,- geen verzendkosten)

Fleur de Cafe --> te bestellen op http://www.fleurdecafe.nl
Verzendkosten ¤ 3,95 (bij meer dan 3 kilo gratis!)

Fuego --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.fuegocoffee.nl
Online alleen 225 of 450 gram te bestellen. Verzendkosten zijn inclusief

Gebrand --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.gebrand.nl
Verzendkosten ¤ 6,50

Hesselink --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.hesselinkkoffie.eu/webwinkel/shop
Verzendkosten ¤ 6,- (bij bestelwaarde > ¤ 40,- geen verzendkosten)

Kaan Koffie --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.kaankoffie.nl
Verzendkosten ¤ 12,-

Lambo --> o.a. te koop via http://www.koffievoorthuis.nl
Verzendkosten ¤ 6,20 (bij bestelwaarde > ¤ 60,- geen verzendkosten)

Master's Tea and Coffee --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.mastersteaandcoffee.nl

Peeze --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.peeze.nl
Verzendkosten ¤ 2,75 (bij bestelwaarde > ¤ 25,- geen verzendkosten)

Pelikaan --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.de-pelikaan.nl
Verzendkosten tot 5 kilo totaal, tussen 5 en 7 kilo halve verzendkosten, boven 7 kilo gratis

Roemar --> meer info op http://www.roemarkoffiebranderij.nl (waar te koop?)

Royal Taste --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.royaltaste.nl
Verzendkosten ??? (bij meer dan 8 kilo geen verzendkosten)

Taztu --> o.a. te koop via http://www.taztu.nl
Verzendkosten 1 kilo ¤ 5,25 / 2 kilo ¤ 6,45 / 3 kilo ¤ 7,65 / 4 kilo ¤ 8,85 / etc.

Venetie --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.koffiebranderijvenetie.nl

Wijs en Zonen --> meer info op http://www.hofjevanwijs.nl


Wel verse koffie, maar niet zelf gebrand:

BeanShop --> http://www.beanshop.nl
Verzendkosten ¤ 4,75

Cafe Soleil --> http://www.cafe-soleil.nl

Caffe Uno --> http://www.caffeuno.nl

Coffee Etc --> http://www.coffee-etc.nl (branders: CoffeeXperts.eu en BeansCoffee.nl)
Verzendkosten tot 2 kilo ¤ 7,- / verzendkosten 2 tot 5 kilo ¤ 7,50 / verzendkosten 5 tot 10 kilo ¤ 8,-

Espresso Shop --> http://www.espressoshop.nl
Verzendkosten ¤ 4,95

KoffieBean --> http://www.koffiebean.nl
Verzendkosten ¤ 4,50 (bij meer dan 5 kilo geen verzendkosten)

Koffiebonen Online --> http://www.koffiebonenonline.nl

Quaffee --> http://www.quaffee.nl
Verzendkosten gratis. Prijs per kilo: 1 kg ¤ 19.95, 2 kg ¤ 18,95, 3 kg ¤ 17,95. Bij meer dan 4 kg ¤ 16,95

Van Hilst --> http://winkel.vanhilst.com
Verzendkosten ¤ 6,50

Wereld Koffie --> http://www.wereldkoffie.eu
Verzendkosten ¤ 6,75 (bij bestelwaarde > ¤ 60,- geen verzendkosten)

Wellicht weet iemand door welke branderijen bovenstaande sites hun koffie uitgeleverd krijgen?


Groene bonen om zelf vers te branden:
Coffee Etc --> leveren alleen op bestelling. Kijk voor adres/tel.nr. op http://www.coffee-etc.nl
Verzendkosten tot 2 kilo ¤ 7,- / verzendkosten 2 tot 5 kilo ¤ 7,50 / verzendkosten 5 tot 10 kilo ¤ 8,-

CoffeeXperts --> te bestellen op http://www.koffiekopen.nu
Verzendkosten ¤ 7,50

Fascino --> te bestellen op http://www.fascino-coffee.net/
Verzendkosten ¤ 3,95 (bij bestelwaarde > ¤ 65,- geen verzendkosten)

Fleur de Cafe --> te bestellen op http://www.fleurdecafe.nl/
Verzendkosten ¤ 3,95 (bij meer dan 3 kilo gratis!)

Koffiethuiswinkel --> te bestellen op http://www.dekoffiethuiswinkel.nl
Verzendkosten ¤ 4,95 bij bestelwaarde < ¤ 20,- / Verzendkosten ¤ 3,95 bij bestelwaarde ¤ 20,- tot ¤ 75,- (bij bestelwaarde > ¤ 75,- geen verzendkosten)

Ongebrand --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.ongebrand.nl
Verzendkosten ¤ 6,50

Pelikaan --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.de-pelikaan.nl
Verzendkosten tot 5 kilo totaal, tussen 5 en 7 kilo halve verzendkosten, boven 7 kilo gratis

Van Pommeren --> te bestellen op http://www.vanpommeren.nl/koffie/groene-bonen.html
Verzendkosten ¤ 8,- (bij bestelwaarde > ¤ 125,- geen verzendkosten)


Nederlandse webshops met zakken "fabrieksbonen" (assortiment > 6 merken):
Caffe Diem --> http://www.caffediem.nl
Verzendkosten ¤ 4,95 (bij meer dan 18 kilo opnieuw ¤ 4,95 verzendkosten)

Caffe Vianello --> http://www.caffe-vianello.nl
Verzendkosten ¤ 4,50 (bij bestelwaarde > ¤ 125,- geen verzendkosten + min. bestelling van ¤ 25,-)

Koffie Centrale --> http://www.koffiecentrale.nl
Verzendkosten ¤ 3,95 (bij bestelwaarde > ¤ 75,- geen verzendkosten)

Koffie Thuis Winkel --> http://www.dekoffiethuiswinkel.nl
Verzendkosten ¤ 4,95 bij bestelwaarde < ¤ 20,- / Verzendkosten ¤ 3,95 bij bestelwaarde ¤ 20,- tot ¤ 75,- (bij bestelwaarde > ¤ 75,- geen verzendkosten)

Mister Quality --> http://www.misterquality.nl
Verzendkosten ¤ 5,95 bij bestelwaarde < ¤ 50,- / Verzendkosten ¤ 4,95 bij bestelwaarde ¤ 50,- tot ¤ 200,- (bij bestelwaarde > ¤ 200,- geen verzendkosten)

Van Pommeren --> http://www.vanpommeren.nl
Verzendkosten ¤ 8,- (bij bestelwaarde > ¤ 125,- geen verzendkosten

Bron: http://www.koffiepraat.nl/forum/viewtopic.php?f=23&t=1625

Eigen Latte art!









[ Bericht 44% gewijzigd door Zith op 19-03-2010 12:19:09 ]
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_79334096
Weer een mooie en nuttige OP
Nobody expects the Spanish Inquisition!
  vrijdag 19 maart 2010 @ 13:39:52 #4
270242 ynuhh
Cuddle cuddle
pi_79334769
Koffie voor de fijnproever: Zoals we onze mannen willen #5

Mooie opening Zith.
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 19 maart 2010 @ 13:58:34 #5
132619 crew  D_A
Ben jij van die © ?
pi_79335474
Binnenkort nieuwe bonenmaler kopen
[b] Op Zaterdag 26 april 2008 22:35 schreef lauwert het volgende:[/b]
[i] Waar zouden we toch zijn zonder onze geliefde D_A O+ [/i]
pi_79338637
wat een geweldig topic!

ik ga de door mams gegeven senseo de deur maar 's uitpleuren die ik nooit gebruik en voor mijn verjaardag iets fatsoenlijks vragen/krijgen

Misschien kunnen mn ouders en schoonouders samen doen ofzo Nom! Koffie goede koffie
Ja doei.
pi_79339633
Geweldig topic!
pi_79344504
Tvp!
  vrijdag 19 maart 2010 @ 18:44:28 #9
197456 ytram
...dacht je!
pi_79346763
Blijft een goed topic.
Net van baan geswitcht, dus dagelijks werken met een mooie mirage zit er niet meer in



Nu opzoek naar iets voor thuis, incl. goede bonenmaler

(verkapte TVP)
- Logica brengt je van A naar B...Fantasie brengt je overal... -
  † In Memoriam † vrijdag 19 maart 2010 @ 18:46:06 #10
230491 Zith
pls tip
pi_79346824
waar werkte je ?
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  vrijdag 19 maart 2010 @ 19:58:54 #11
110933 F4T4L_3RR0R
R.I.P. webicon ;(
pi_79350020
quote:
Op vrijdag 19 maart 2010 09:33 schreef Zith het volgende:

[..]

Mooie kopjes
Vond ik ook. Zijn van hotelporselein.
Een ballonvaarder die door de mand valt is nooit grappig...
pi_79364952
Ik zal dat stukje over volautomaten eens aanpassen dit weekeinde. Kan wel iets genuanceerder en uitgebreider.
pi_79365008
Wie stoort zich ook zo aan goede koffie waar mensen vervolgens zoetjes in gooien?
  † In Memoriam † zaterdag 20 maart 2010 @ 12:45:43 #14
230491 Zith
pls tip
pi_79369319
quote:
Op zaterdag 20 maart 2010 08:37 schreef Tomaspeet het volgende:
Wie stoort zich ook zo aan goede koffie waar mensen vervolgens zoetjes in gooien?
Of mijn vader die toch echt graag melk en suiker in mijn 3 dagen oud gebrandde Cup Of Excellence espreso wilt ... zonder het eerst te proeven
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  † In Memoriam † dinsdag 23 maart 2010 @ 18:30:19 #15
230491 Zith
pls tip
pi_79500580
Vandaag 2 illy cappuccino kopjes gekocht, maar vind ze toch eigenlijk te groot (150ml), ik snap dat dat de normale hoeveelheid is, maar ik drink normaal in mijn 75/90ml kopjes (die je aan het begin van het topic ziet).. Misschien maar de illy lungo kopjes erbij kopen dan (120ml), want ik vind illy kopjes erg fijn om uit te drinken

Niet mijn pic.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  † In Memoriam † dinsdag 23 maart 2010 @ 18:33:23 #16
230491 Zith
pls tip
pi_79500692
Nieuwe toevoegingen aan mijn latte art portfolio btw (ja ik blijf ze posten )







Zijn wat lichtjes door de camera settings, de ware kleuren waren niet zo saai

Heb trouwens een cafe letterlijk 100m bij mij vandaag gevonden, die blijken best met koffie bezig te zijn

Op de voordeur staan posters van 'award winning nicaragua koffiebonen' en van andere landen, en binnen zag ik een KvdW lever group mirage staan en 3 mazzer jolly's

Ze waren dicht (om 17:00 ) dus heb niet kunnen proeven, alleen gluren... en het is echt een heel l\klein cafeetje

klik: http://tinyurl.com/yhjzx5v

[ Bericht 20% gewijzigd door Zith op 23-03-2010 18:39:43 ]
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  woensdag 24 maart 2010 @ 00:38:01 #17
110933 F4T4L_3RR0R
R.I.P. webicon ;(
pi_79516595
Ik spring morgen op mijn fiets om nieuwe koffie te halen. Het pakje Roma koffie die ik donderdag heb gekocht is nu al bijna op.

Weet iemand een aanrader?

Een ballonvaarder die door de mand valt is nooit grappig...
pi_79516761
quote:
Op zaterdag 20 maart 2010 12:45 schreef Zith het volgende:

[..]

Of mijn vader die toch echt graag melk en suiker in mijn 3 dagen oud gebrandde Cup Of Excellence espreso wilt ... zonder het eerst te proeven
nou ja, na drie dagen vind ik de koffie ook niet meer te zuipen hoor

En ik haal mijn koffie in Breda, bij de Compagnie, vers en niet duur!
  † In Memoriam † woensdag 24 maart 2010 @ 06:35:55 #19
230491 Zith
pls tip
pi_79518030
quote:
Op woensdag 24 maart 2010 00:38 schreef F4T4L_3RR0R het volgende:
Ik spring morgen op mijn fiets om nieuwe koffie te halen. Het pakje Roma koffie die ik donderdag heb gekocht is nu al bijna op.

Weet iemand een aanrader?

[ afbeelding ]
Vond de indonesia altijd het lekkerste van S&L.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_79518037
The time you enjoy wasting is not wasted time.
  woensdag 24 maart 2010 @ 14:10:37 #21
110933 F4T4L_3RR0R
R.I.P. webicon ;(
pi_79530373
Koffie uit een automaat in een kartonnen bekertje... Brrrrr..
Een ballonvaarder die door de mand valt is nooit grappig...
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 24 maart 2010 @ 14:12:41 #22
132619 crew  D_A
Ben jij van die © ?
pi_79530452
quote:
Op woensdag 24 maart 2010 00:38 schreef F4T4L_3RR0R het volgende:
Ik spring morgen op mijn fiets om nieuwe koffie te halen. Het pakje Roma koffie die ik donderdag heb gekocht is nu al bijna op.

Weet iemand een aanrader?

[ afbeelding ]
Palermo, heerlijke koffie.
[b] Op Zaterdag 26 april 2008 22:35 schreef lauwert het volgende:[/b]
[i] Waar zouden we toch zijn zonder onze geliefde D_A O+ [/i]
  woensdag 24 maart 2010 @ 20:21:27 #23
110933 F4T4L_3RR0R
R.I.P. webicon ;(
pi_79544501
quote:
Op woensdag 24 maart 2010 14:12 schreef Dark_Angelus het volgende:

[..]

Palermo, heerlijke koffie.
Net terug uit Utrecht, Palermo gekocht bij Simon Lévelt. Was lekker fietsweer, dus heb er 30 kilometer op zitten. Heb ook een plak chocolade gekocht, 99% puur cacao.

Daarna een dubbele espresso (del Barista) op bij het Simon Lévelt "café". Koffie werd voor mijn neus gemalen en daarna klaargemaakt in een indrukwekkend apparaat. Alleen jammer dat het in een kartonnen bekertje zat, wat de smaak zeker geen goed deed.
Een ballonvaarder die door de mand valt is nooit grappig...
  donderdag 25 maart 2010 @ 09:12:23 #24
52216 pdiscs
Spruitjes zijn vies!
pi_79558707
tvp
pi_79573436
tvp, ik heb zelf een nespresso maar mijn ouders hebben wel echte machines
  Moderator donderdag 1 april 2010 @ 00:20:47 #26
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_79814649
tvp

Ik heb voor de lol geëxperimenteerd met zelf bonen branden in een belachelijk goedkope popcornmachine en dat ging niet slecht voor een eerste keer. Ik heb ze nog niet geproefd, want ik las dat je ze 5 dagen moet bewaren voor je ze maalt, maar nu las ik weer in topic 3 dat het 24 uur is.
Eerstvolgende op de lijst is denk ik een betere maler, ik heb nu een relatief goedkope maler, wel met keramische schijven maar hoge snelheid, naar mijn idee te grof en te veel lawaai (door de snelheid).
Als machine heb ik een halfautomatische Krups met auto tamping. Die zal ik nog wel even houden want het is voor de prijs een prima machine. Een volautomaat is niks voor mij.

En dan uiteindelijk ook een goeie brander. 1e keer branden ging wel meteen goed, alleen ik las te laat van het rookmelder verhaal en dus begonnen ze allebei te loeien, zowel in de slaapkamer als in de gang Volgende keer de afzuiger aan of bij de deur branden. Was in elk geval een heel tof experiment, echt leuk om te zien hoe dat gaat

Qua molen, hoeveel toeren zou ik het best nemen? Ze variëren nogal, lijkt mij dat minder beter is. Ik zie ze van 700, 1200, 1400 rpm of moet ik echt nog lager?

[ Bericht 6% gewijzigd door djkoelkast op 01-04-2010 00:27:19 ]
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_79816800
Ik brandt meestal voor 3-4 dagen gebruik en maal voor iedere keer dat ik koffie zet. Meestal laat ik het 1 a 2 dagen rusten om de co2 te laten 'verdwijnen'; 5 dagen rusten is redelijk lang imo.

Een goede grinder is zeker een aanrader, maar ik heb nog nooit rpms gezien bij de specificaties. Langzamer is meestal beter, maar er zijn meer factoren die belangrijk zijn. Ga gewoon naar een goede koffie zaak en laat je informeren over allerlei modellen (en zoek dan op internet naar een goede prijs
pi_79817492
quote:
Koffie voor de fijnproever: Zoals we onze vrouwen willen
Uitgescheten door een civetkat, yeah.

Even tussendoor: bestaat er een plek in Utrecht en omgeving waar je in een relaxete omgeving Kopi Luwak kunt drinken? Heb nu samen met iemand heel erg veel pagina's over alle vreemde dingen die de civetkat voortbrengt d'r op zitten, en wil haar eigenlijk wel verrassen met een goede kop van die illustere bonen, maar onze filterpotten gaan we daar natuurlijk niet voor gebruiken. Of werkt een Cafetière of Percolator ook?
º¤ø„¸Hardcore ¸„ø¤º°
„ø¤º°¨UNITED!!``°º¤
from albania.
  Moderator donderdag 1 april 2010 @ 09:45:55 #29
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_79820152
quote:
Op donderdag 1 april 2010 01:50 schreef devzero het volgende:
Ik brandt meestal voor 3-4 dagen gebruik en maal voor iedere keer dat ik koffie zet. Meestal laat ik het 1 a 2 dagen rusten om de co2 te laten 'verdwijnen'; 5 dagen rusten is redelijk lang imo.

Een goede grinder is zeker een aanrader, maar ik heb nog nooit rpms gezien bij de specificaties. Langzamer is meestal beter, maar er zijn meer factoren die belangrijk zijn. Ga gewoon naar een goede koffie zaak en laat je informeren over allerlei modellen (en zoek dan op internet naar een goede prijs
In en winkel me laten informeren heb ik niet zo veel mee, dan vraag ik liever de mening van medeliefhebbers.
Wat ik van die filmpjes heb geleerd (met die dame in die huge koffiewinkel) is dat een molen vanwege de gelijkheid van de maling nog veel belangrijker is dan je espressomachine. Nu moet ik wel zeggen dat we hier enkel cappuccino drinken, maar ook dan merk je een enorm verschil in bonen. Tot nu toe heb ik heel veel soorten bonen geprobeerd, elke keer 250g zakken, in een glazen afsluitbare pot en elke keer een beetje in de maler voor maximaal 2 dagen.
Ik vind de rode zak van Mocambo erg lekker bijvoorbeeld, een wat mildere is dat en hij smaakt erg 'romig'. Ik heb nog wat zakken van verschillende merken liggen, maar ik denk dat ik daarna vooral zelf ga branden. We zijn hier toch al van het zelf maken, want ik bak hier ook altijd zelf mijn brood. Meel haal ik dan op de molen, geen Koopmans pakken dus en ook niet in een broodbakmachine, maar in de oven in een broodblik
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  donderdag 1 april 2010 @ 12:34:35 #30
97745 Thorical
finding a way
pi_79825906
Waar moet ik kijken voor een goede goedkope /- 25¤ tamper. Ik zie prijzen van 30¤-en meer maar dat heb ik er niet voor over.
pi_79831282
quote:
Op donderdag 1 april 2010 09:45 schreef djkoelkast het volgende:
In en winkel me laten informeren heb ik niet zo veel mee, dan vraag ik liever de mening van medeliefhebbers.
Het een sluit het andere niet uit. Als ik een nieuw apparaat zou kopen van $ 400 a $500 en ik heb er geen ervaring mee, dan zou ik overal informatie zoeken en als 1 daarvan het physiek bekijken van het ding is, dan zou ik dat niet nalaten. "meningen" van medeliefhebbers zou ik minder laten meewegen
  † In Memoriam † donderdag 1 april 2010 @ 19:05:59 #32
230491 Zith
pls tip
pi_79840912
quote:
Op donderdag 1 april 2010 12:34 schreef Thorical het volgende:
Waar moet ik kijken voor een goede goedkope /- 25¤ tamper. Ik zie prijzen van 30¤-en meer maar dat heb ik er niet voor over.
Een DE shop in de buurtmisschien? Anders http://www.koffiewarenhui(...)Accessoires/Tampers/ + Transportkosten..

Tampers zijn het zo waard
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  † In Memoriam † woensdag 14 april 2010 @ 08:07:38 #33
230491 Zith
pls tip
pi_80292902
Nieuwe cappuccino kopjes van ACF

I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  † In Memoriam † zaterdag 17 april 2010 @ 23:24:30 #34
230491 Zith
pls tip
pi_80433168




Mooi tot de laatste slok

I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  zaterdag 17 april 2010 @ 23:48:22 #35
110933 F4T4L_3RR0R
R.I.P. webicon ;(
pi_80433811
Heb je stiekem met een rietje zitten drinken?
Een ballonvaarder die door de mand valt is nooit grappig...
  † In Memoriam † zondag 18 april 2010 @ 00:09:33 #36
230491 Zith
pls tip
pi_80434310
quote:
Op zaterdag 17 april 2010 23:48 schreef F4T4L_3RR0R het volgende:
Heb je stiekem met een rietje zitten drinken?
Nee hoor, zo lang je niet slurpt beschadig je de oppervlakte niet.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  zondag 18 april 2010 @ 00:12:38 #37
299272 Oneself
Computer says 'nooo'
pi_80434377
quote:
Op vrijdag 19 maart 2010 13:39 schreef ynuhh het volgende:
Koffie voor de fijnproever: Zoals we onze mannen willen #5

Mooie opening Zith.

TVP
pi_80434527
Laatst dit apparaat gekregen:

Best een leuk ding, maar die milk-frother werkt voor geen meter. Ach, ben toch niet zo'n cappuccino-drinker.
Eins, zwei, hoeplakai.
  Moderator zondag 18 april 2010 @ 01:34:14 #39
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_80436059
Wat is nou een goeie bonenmaler voor niet al te veel geld?
Je hebt ze voor +/- 20 euro >> hakmessen dus niet goed
Je hebt ze voor +/- 100 euro >> met bakje, te snel, te onconsistent, dus niet goed
En dan begint het vanaf +/- 180 tot zo gek je het wil maken.
Laten we zeggen 180-250 euro, wat is in die prijsklasse de beste keuze of hebben jullie meer iets van: spaar dan nog even door voor een duurdere?
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_80438044
Cheap en voldoet pour moi:





  † In Memoriam † zondag 18 april 2010 @ 11:28:01 #41
230491 Zith
pls tip
pi_80440370
quote:
Op zondag 18 april 2010 01:34 schreef djkoelkast het volgende:
Wat is nou een goeie bonenmaler voor niet al te veel geld?
Je hebt ze voor +/- 20 euro >> hakmessen dus niet goed
Je hebt ze voor +/- 100 euro >> met bakje, te snel, te onconsistent, dus niet goed
En dan begint het vanaf +/- 180 tot zo gek je het wil maken.
Laten we zeggen 180-250 euro, wat is in die prijsklasse de beste keuze of hebben jullie meer iets van: spaar dan nog even door voor een duurdere?
Je hebt gelijk dat (voor espresso) de redelijk koffiemolens vanaf 180ish EUR beginnen. Als ik die online tests lees lijkt er enorm veel verschil te zitten tussen mijn eigen mid-range (rancilio rocky) en high-range (mazzer super jolly, compak k6). Ik zou zelf online via marktplaats kopen: er kan praktisch niets kapot aan koffiemolens behalve elke 3 jaar nieuwe molens ofzo.

http://link.marktplaats.nl/333537867 Dit is al een echt top ding, maar dan bied je wel tegen harm (admin van thuisbarista.nl)



Heb zelf zojuist de volgende koffiemolen gekocht voor 100EUR (nieuw 1200 USD).. enorm groot en lelijk ding... maar voor het geld kan ik het lekker uitproberen en knutselen. Zonder de bonenbak en die tamper voorin zal hij er al weer wat beter uit zien.



[ Bericht 17% gewijzigd door Zith op 18-04-2010 11:35:26 ]
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  Moderator zondag 18 april 2010 @ 11:36:34 #42
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_80440590
Als het op voedsel/drinken aankomt koop ik het liever niet tweedehands. Ook al kan er niks mee gebeuren, toch werkt dit voor mij dan niet.
En dat er een verschil zit tussen de 200 euro en 1200USD versies kan ik begrijpen, maar dan heb ik echt liever de beste uit de 200-euro reeks dan een tweedehands
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_80556339
quote:
Op zondag 18 april 2010 11:28 schreef Zith het volgende:

[..]

Je hebt gelijk dat (voor espresso) de redelijk koffiemolens vanaf 180ish EUR beginnen. Als ik die online tests lees lijkt er enorm veel verschil te zitten tussen mijn eigen mid-range (rancilio rocky) en high-range (mazzer super jolly, compak k6). Ik zou zelf online via marktplaats kopen: er kan praktisch niets kapot aan koffiemolens behalve elke 3 jaar nieuwe molens ofzo.

http://link.marktplaats.nl/333537867 Dit is al een echt top ding, maar dan bied je wel tegen harm (admin van thuisbarista.nl)
Even voor de duidelijkheid. Ik ben dat niet. Maar het is wel een goede molen!

Over 2e hands. Waarom niet? Zo molen maak je schoon. Je ontvet hem en klaar. Als nieuw. En een molen is zeer bepalend voor je eindresultaat en smaak.
  Moderator woensdag 21 april 2010 @ 13:27:02 #44
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_80557302
Ik vind het gewoon een vies idee. Nooit dat ik zoiets tweedehands ga kopen. Zelfde met een koffiezetapparaat, bonenbrander etc.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † woensdag 21 april 2010 @ 17:41:14 #45
230491 Zith
pls tip
pi_80566513
quote:
Op woensdag 21 april 2010 12:59 schreef HarmDommisse het volgende:

[..]

Even voor de duidelijkheid. Ik ben dat niet. Maar het is wel een goede molen!
Oh Ik zie zo vaak die 'harm' op koffieapperatuur bieden en kom dan dezelfde advertenties op TB tegen
quote:
Op zondag 18 april 2010 11:36 schreef djkoelkast het volgende:
Als het op voedsel/drinken aankomt koop ik het liever niet tweedehands. Ook al kan er niks mee gebeuren, toch werkt dit voor mij dan niet.
En dat er een verschil zit tussen de 200 euro en 1200USD versies kan ik begrijpen, maar dan heb ik echt liever de beste uit de 200-euro reeks dan een tweedehands
Mja, de 'beste in de 200 range' is gewoon vele niveaus onder de 1200 range..

1 > 2 > 3 > 4 > 5 > 6 > En dan de Compak K10s, Elektra Ninos, Maklkonig k30s, Mazzer Majors etc...

En dat merk je echt in kwaliteit, zeker omdat je praktisch je hele leven (of tot dat je je verveelt) er mee kan doen..

[ Bericht 0% gewijzigd door Zith op 21-04-2010 19:45:02 ]
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  † In Memoriam † woensdag 21 april 2010 @ 18:05:29 #46
230491 Zith
pls tip
pi_80567221
Misschien leuk om te zien

In Juli 2006 post deze kerel zijn eerste probeersels met latte art op coffeegeek. Het valt iedereen gelijk op dat hij een erg goede techniek heeft en zeer snel leert.

In 2007 wint hij de Griekse Latte Art championship

In 2009 wordt hij 2de bij de World Championship Latte Art

http://www.flickr.com/photos/perryskaravas/ zijn fotos

http://www.youtube.com/profile?user=perrys69#grid/uploads zijn videos
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_80665520
Latte Art ziet er zo gaaf uit! Denk dat ik ook eens een keer ga oefenen daarmee.

Heeft iemand toevallig ervaring met de bonen van de Roode Pelikaan?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
pi_80665780
quote:
Op zondag 18 april 2010 09:21 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
Cheap en voldoet pour moi:

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]



duidelijk, ik heb 3 van deze units. Tot nu to alleen nog maar espresso in gezet, maar ik gok dat ik alles er gewoon mee kan zetten?
  † In Memoriam † zaterdag 24 april 2010 @ 13:31:48 #49
230491 Zith
pls tip
pi_80665946
quote:
Op zaterdag 24 april 2010 13:24 schreef TC_Artemis het volgende:

[..]

duidelijk, ik heb 3 van deze units. Tot nu to alleen nog maar espresso in gezet, maar ik gok dat ik alles er gewoon mee kan zetten?
Hoe zet je er espresso mee dan?
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_80666754
quote:
Op zaterdag 24 april 2010 13:31 schreef Zith het volgende:

[..]

Hoe zet je er espresso mee dan?
14gr espressomeuk (bakje vol dus) + 80ml water, fik er onder en goan
Zo is het mij uitgelegd tenminste .
pi_80673792
Is geen espresso he!

James Hofmann heeft een goede vid over een moka:

http://vimeo.com/2905947


@ bonen van rode pelikaan. Het is horeca koffie, verwacht geen wonderen.
  zaterdag 24 april 2010 @ 19:34:19 #52
110933 F4T4L_3RR0R
R.I.P. webicon ;(
pi_80674409


Heb eergisteren vers gemalen koffie voor mijn Mokka Express gekocht bij Simon Lévelt. Ik zag daar voor het eerst een nieuwe verkoper (jong gastje) die mijn koffie véél te fijn heeft gemalen. Ik kwam hier pas bij thuiskomst achter.

Ik heb duidelijk aangegeven voor welk apparaat ze het moeten malen.
Een ballonvaarder die door de mand valt is nooit grappig...
  zaterdag 24 april 2010 @ 20:25:54 #53
97745 Thorical
finding a way
pi_80675812
quote:
Op zaterdag 24 april 2010 19:34 schreef F4T4L_3RR0R het volgende:


Heb eergisteren vers gemalen koffie voor mijn Mokka Express gekocht bij Simon Lévelt. Ik zag daar voor het eerst een nieuwe verkoper (jong gastje) die mijn koffie véél te fijn heeft gemalen. Ik kwam hier pas bij thuiskomst achter.

Ik heb duidelijk aangegeven voor welk apparaat ze het moeten malen.
Wat is je doorlooptijd nu?
Waarschijnlijk is nu alles ontzettend bitter. Ik zou terug gaan en het probleem voorleggen.
Grote kans dat je een nieuw pak koffie meekrijgt. Ik zou trouwens wel de te fijn gemalen koffie meenemen.
pi_80676009
quote:
Op zaterdag 24 april 2010 19:12 schreef HarmDommisse het volgende:
Is geen espresso he!

James Hofmann heeft een goede vid over een moka:

http://vimeo.com/2905947


@ bonen van rode pelikaan. Het is horeca koffie, verwacht geen wonderen.
dat gekookte water is onzin en hoort niet.

more like this


pi_80680649
quote:
Op zaterdag 24 april 2010 19:12 schreef HarmDommisse het volgende:
Is geen espresso he!

James Hofmann heeft een goede vid over een moka:

http://vimeo.com/2905947


@ bonen van rode pelikaan. Het is horeca koffie, verwacht geen wonderen.
Wonderen verwacht ik niet echt, maar toen ik de prijzen zag van deze bonen dacht ik dat het toch iets bijzonders moest zijn...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  † In Memoriam † zondag 25 april 2010 @ 13:07:40 #56
230491 Zith
pls tip
pi_80692053
quote:
Op zaterdag 24 april 2010 14:03 schreef TC_Artemis het volgende:

[..]

14gr espressomeuk (bakje vol dus) + 80ml water, fik er onder en goan
Zo is het mij uitgelegd tenminste .
quote:
Op zaterdag 24 april 2010 20:33 schreef FkTwkGs2012 het volgende:

[..]

dat gekookte water is onzin en hoort niet.

more like this


Het kunnen lekkere bakjes sterke koffie zijn, maar het is geen espresso
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_80696025
quote:
Op zondag 25 april 2010 13:07 schreef Zith het volgende:

[..]


[..]

Het kunnen lekkere bakjes sterke koffie zijn, maar het is geen espresso
klopt. het is wel de originele italiaanse manier van een bakje goede leut
  † In Memoriam † zondag 25 april 2010 @ 22:21:08 #58
230491 Zith
pls tip
pi_80711073
Het is overigens wel mogelijk: echte espresso op een vuurpitje:







Een hydraulisch systeem die op de juiste temperatuur (en maling) met 9 bar in 25-30 espresso zet

[ Bericht 16% gewijzigd door Zith op 25-04-2010 22:46:49 ]
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 25 april 2010 @ 22:25:23 #59
132619 crew  D_A
Ben jij van die © ?
pi_80711308
Nu nieuw de koffiemaler en een nieuwe tamper
[b] Op Zaterdag 26 april 2008 22:35 schreef lauwert het volgende:[/b]
[i] Waar zouden we toch zijn zonder onze geliefde D_A O+ [/i]
  maandag 26 april 2010 @ 00:29:54 #60
110933 F4T4L_3RR0R
R.I.P. webicon ;(
pi_80715835
quote:
Op zondag 25 april 2010 22:21 schreef Zith het volgende:
Het is overigens wel mogelijk: echte espresso op een vuurpitje:







Een hydraulisch systeem die op de juiste temperatuur (en maling) met 9 bar in 25-30 espresso zet
Kan helaas geen prijzen of of verkooppunten vinden.

Dit lijkt mij ook wel wat:

Een ballonvaarder die door de mand valt is nooit grappig...
  † In Memoriam † maandag 26 april 2010 @ 22:48:34 #61
230491 Zith
pls tip
pi_80747215
Iemand op MP verkoopt zijn ECM + Koffiemolen omdat ze een nespressoapperaat hebben gekregen

http://verkopers.marktplaats.nl/375170
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  dinsdag 27 april 2010 @ 05:04:39 #62
97745 Thorical
finding a way
pi_80753937
quote:
Op maandag 26 april 2010 22:48 schreef Zith het volgende:
Iemand op MP verkoopt zijn ECM + Koffiemolen omdat ze een nespressoapperaat hebben gekregen

http://verkopers.marktplaats.nl/375170
Het is omdat het in Drente is anders had ik wel meegeboden.
  † In Memoriam † zaterdag 1 mei 2010 @ 19:50:18 #63
230491 Zith
pls tip
pi_80910790
ff testen
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  zaterdag 1 mei 2010 @ 20:41:50 #64
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_80912291
* Pietverdriet moet weer een koffie gaan branden.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_80914003
quote:
Op zaterdag 1 mei 2010 20:41 schreef Pietverdriet het volgende:
* Pietverdriet moet weer een koffie gaan branden.
filmpje!
  † In Memoriam † zaterdag 1 mei 2010 @ 23:47:12 #66
230491 Zith
pls tip
pi_80918081
Nogmaals dan

Automatisch gegenereerd:

I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_81009862
quote:
Op zaterdag 24 april 2010 20:33 schreef FkTwkGs2012 het volgende:

[..]

dat gekookte water is onzin en hoort niet.

more like this



Onzin is een groot woord. Met koud water beginnen warmt je hele moka incl gemalen koffie op. Zo warm zelfs dat je koffie kan verbranden. Dat is de reden dat James kokend water neemt.
  Moderator / FOK!Fotograaf dinsdag 4 mei 2010 @ 16:10:41 #68
132619 crew  D_A
Ben jij van die © ?
pi_81011434
quote:
Op zaterdag 1 mei 2010 23:47 schreef Zith het volgende:
Nogmaals dan

Automatisch gegenereerd:

[ afbeelding ]
[b] Op Zaterdag 26 april 2008 22:35 schreef lauwert het volgende:[/b]
[i] Waar zouden we toch zijn zonder onze geliefde D_A O+ [/i]
  woensdag 5 mei 2010 @ 12:20:51 #69
247356 infp2009
More cowbell!
pi_81045323
Onlangs een fijne Technivorm aangeschaft, mag dat ook in dit topic? Uiteraard wel de variant met thermosfles. Icm een Mazzer Major erg tevreden mee!
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
pi_81095729
quote:
Op dinsdag 4 mei 2010 15:29 schreef HarmDommisse het volgende:
Onzin is een groot woord. Met koud water beginnen warmt je hele moka incl gemalen koffie op. Zo warm zelfs dat je koffie kan verbranden. Dat is de reden dat James kokend water neemt.
Ik heb het vanmorgen geprobeert en voor het eerst had ik een 'moka' kop die redelijk smaakte en niet verbandt proefde. Misschien dat ik dat ding nu wat vaker ga proberen. Bedankt voor de tip!
pi_81131233
Niks mis met een oer Hollandse Technivorm. Heb hem ook!

@devzero
Scheelt idd een hoop qua smaak.

Binnenkort een brewbar maken. Hario filter en schenkkan.
  vrijdag 7 mei 2010 @ 15:00:18 #72
247356 infp2009
More cowbell!
pi_81134241
Ik moet alleen nog even de juiste maalgraad en dosering zien te vinden, nog tips?
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
  † In Memoriam † vrijdag 7 mei 2010 @ 18:48:05 #73
230491 Zith
pls tip
pi_81144599
quote:
Op vrijdag 7 mei 2010 15:00 schreef infp2009 het volgende:
Ik moet alleen nog even de juiste maalgraad en dosering zien te vinden, nog tips?
Voor Technnivorm zou ik het niet weten, lijkt me lastiger dan met espresso, maar ook minder kieskeurig.

Dosering is geloof ik 16gr per 225 ml

[ Bericht 3% gewijzigd door Zith op 07-05-2010 18:56:33 ]
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_81175770
Vraagje over koffiemolens.
Hoe deze het beste te reinigen. Demonteren en handmatig schoonmaken of zijn er betere/ makkelijkere alternatieven?
Nobody expects the Spanish Inquisition!
  † In Memoriam † zaterdag 8 mei 2010 @ 14:43:39 #75
230491 Zith
pls tip
pi_81177231
quote:
Op zaterdag 8 mei 2010 13:52 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
Vraagje over koffiemolens.
Hoe deze het beste te reinigen. Demonteren en handmatig schoonmaken of zijn er betere/ makkelijkere alternatieven?
Je kunt er even ongekookte snel ijst doorheen gooien en dat laten malen, of deze wat eigenlijk gewoon hetzelfde doet (en dan wat koffie erna om al het rijst weg te krijgen). Ik zelf zou de molen eruit schroeven en er eens met een doek overheen aan, er al echt veel vettige koffieolieprut in de schroef zitten. Hoeft in principe niet verder uit elkaar gehaald worden als je er geen zin in hebt, al kunnen er best wel eens wat boontjes in de kast gevallen zijn.

http://coffeegeek.com/guides/cleanrocky



Gewoon top eraf halen zoals die kerel doet en dan ipv rijst gewoon een doek/borstel erlangs halen.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_81186737
quote:
Op vrijdag 7 mei 2010 15:00 schreef infp2009 het volgende:
Ik moet alleen nog even de juiste maalgraad en dosering zien te vinden, nog tips?
Uitgaande van de SCAE 'regels'

SCAE Gold Cup Standard: 50 to 65 Grams (weight) for 1 Litre of Water (volume).

Voor wie het intressant vind:

http://www.marco.ie/other(...)er_Presentations.pdf
pi_81187841
Thanks Zith, ga het eens proberen
Nobody expects the Spanish Inquisition!
  zondag 9 mei 2010 @ 17:33:49 #78
57340 dabadbass
@Whitehouse.gov
pi_81218890
Als ik die mooie latte art kopjes zie dan vraag ik me af of er een verschil is in een latte en een capuccino?

Bij die latte art kun je niet je lepel op het schuim laten rusten, terwijl ik dacht dat dat wel hoorde...
"Niets smeedt twee mensen zo aaneen als kwaadspreken over een derde"
  zondag 9 mei 2010 @ 21:39:01 #79
20330 knuppelhout
ouwe dibbes
pi_81229014
ah, naast mijn jura en krups volautomaten (1 op mn werkkamer en 1 in mn keuken) vanavond een rancilio silvia gekocht voor 130¤. mooie apparaat om mee te beginnen. die volautomaten hou ik wel voor als ik snel koffie wil of geen zin in rotzooi heb (op mn werk bijvoorbeeld).
maar: zoals elke beginneling heb ik matige eerste espresso's. ze lopen VEEL te snel door, smaken niet echt lekker en hebben nauwelijks crema. ikk heb al wat gelezen en dat komt door 1. de koffie die niet fijn genoeg is, 2 te oud is, 3 niet versgemalen, 4 mijzelf.
ik moet dus zsm op zoek naar een goede maler voor onder de +-200¤,.
dus: verkapte TVP, maar ik sta altijd open voor advies
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
pi_81285483
quote:
Op zondag 9 mei 2010 21:39 schreef knuppelhout het volgende:
ah, naast mijn jura en krups volautomaten (1 op mn werkkamer en 1 in mn keuken) vanavond een rancilio silvia gekocht voor 130¤. mooie apparaat om mee te beginnen. die volautomaten hou ik wel voor als ik snel koffie wil of geen zin in rotzooi heb (op mn werk bijvoorbeeld).
maar: zoals elke beginneling heb ik matige eerste espresso's. ze lopen VEEL te snel door, smaken niet echt lekker en hebben nauwelijks crema. ikk heb al wat gelezen en dat komt door 1. de koffie die niet fijn genoeg is, 2 te oud is, 3 niet versgemalen, 4 mijzelf.
ik moet dus zsm op zoek naar een goede maler voor onder de +-200¤,.
dus: verkapte TVP, maar ik sta altijd open voor advies
vervolg:
ik heb de zetgroep opgengeschroefd en het waterzeefje schoongemaakt (zat verstopt met zwakte aangekoekte resten) en daarmee is de espresso al veel lekkerder. enig punt dat nog misgaat is de snelheid: hij loopt veel te snel door (3 sec) ondanks nieuwe (in een goede mahlkönig gemalen en verse) koffie en stevig aandrukken met tamper. Daardoor vormt ook geen cremalaagje.
hebben jullie nog tips? het probleem blijft optreden ongeacht de variabelen
- veel of weinig koffie in het filter
- 1 of 2 kops filter
- hard of zacht aanduwen
- relatief grove of fijngemalen koffie (beide espressomaling)

als ik de pucks zie zijn ze meestal vrij mooi. niet te droog en geen blubber. geen kanalen. Ik zie ook geen lekkage optreden langs het piston. valt me wel op dat ik het piston niet makkelijk door kan draaien tot het handvast recht staat. Kost kracht.
is het misschien de rubberen ring binnenin? heb ik wel schoongeborsteld en met een doekje gedaan, maar heb m er nog niet uit kunnen krijgen.
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
  † In Memoriam † dinsdag 11 mei 2010 @ 10:41:57 #81
230491 Zith
pls tip
pi_81286986
quote:
Op dinsdag 11 mei 2010 09:40 schreef knuppelhout het volgende:

[..]

vervolg:
ik heb de zetgroep opgengeschroefd en het waterzeefje schoongemaakt (zat verstopt met zwakte aangekoekte resten) en daarmee is de espresso al veel lekkerder. enig punt dat nog misgaat is de snelheid: hij loopt veel te snel door (3 sec) ondanks nieuwe (in een goede mahlkönig gemalen en verse) koffie en stevig aandrukken met tamper. Daardoor vormt ook geen cremalaagje.
hebben jullie nog tips? het probleem blijft optreden ongeacht de variabelen
- veel of weinig koffie in het filter
- 1 of 2 kops filter
- hard of zacht aanduwen
- relatief grove of fijngemalen koffie (beide espressomaling)
als ik de pucks zie zijn ze meestal vrij mooi. niet te droog en geen blubber. geen kanalen
Als je koffie echt vers is, je puck na gebruik een mooie harde 'koek' wordt, en je koffie echt in 25-30 sec 30ml vult... dan moet er gewoon crema ontstaan.. Hoe vers is vers? Al lukt het mij met mn silvia ook gewoon met AH koffiebonen..
quote:
. Ik zie ook geen lekkage optreden langs het piston. valt me wel op dat ik het piston niet makkelijk door kan draaien tot het handvast recht staat. Kost kracht.
is het misschien de rubberen ring binnenin? heb ik wel schoongeborsteld en met een doekje gedaan, maar heb m er nog niet uit kunnen krijgen.
Kost inderdaad kracht, heb er de eerse paar dagen een pijnlijke pols aan over gehouden Maar kan ook de rubberen ing zijn (daardoor wordt hij nog stroever geloof ik)... je kunt ze voor 2 euro bestellen ofzo en erin zetten is niet al te moeilijk.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_81287201
quote:
Op dinsdag 11 mei 2010 10:41 schreef Zith het volgende:

[..]

Als je koffie echt vers is, je puck na gebruik een mooie harde 'koek' wordt, en je koffie echt in 25-30 sec 30ml vult... dan moet er gewoon crema ontstaan.. Hoe vers is vers? Al lukt het mij met mn silvia ook gewoon met AH koffiebonen..
[..]

Kost inderdaad kracht, heb er de eerse paar dagen een pijnlijke pols aan over gehouden Maar kan ook de rubberen ing zijn (daardoor wordt hij nog stroever geloof ik)... je kunt ze voor 2 euro bestellen ofzo en erin zetten is niet al te moeilijk.
hij loopt dus alleen te snel door, die 30 sec haal ik bij lange na niet. ik kan alleen niet ontdekken waardoor dat komt... ik druk echt wel stevig genoeg aan geloof ik.
die ring, waar heb jij die voor 2¤ besteld? koffiewarenhuis lijkt me n goeie shop maar best aan de prijs voor sommige dingen. zijn er betaalbare buitenlandse shops? ik wil ook een betere tamper kopen, en een marcozzo double filterbasket.
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
  † In Memoriam † dinsdag 11 mei 2010 @ 12:21:25 #83
230491 Zith
pls tip
pi_81290641
quote:
Op dinsdag 11 mei 2010 10:48 schreef knuppelhout het volgende:

[..]

hij loopt dus alleen te snel door, die 30 sec haal ik bij lange na niet. ik kan alleen niet ontdekken waardoor dat komt... ik druk echt wel stevig genoeg aan geloof ik.
die ring, waar heb jij die voor 2¤ besteld? koffiewarenhuis lijkt me n goeie shop maar best aan de prijs voor sommige dingen. zijn er betaalbare buitenlandse shops? ik wil ook een betere tamper kopen, en een marcozzo double filterbasket.
Ok, dan zit daar waarschijnlijk je probleem. In principe moet je je koffie zo fijn kunnen malen dat er 0.0 druppeltjes water/koffie uit komt (je machine verzuipt, niet te lang doen). Ik zou eerst proberen te kijken of dit mogeljik is met je koffiemolen. Als dit eenmaal is gelukt steeds een stapje minder fijn tot je de 30ml in 25-30 sec haalt.

Tampkracht is niet al te belangrijk, 30kg (probeer het uit met weegschaal) is standaard maar met 10kg of 50kg kracht is er niet veel verschil. Belangrijkste is dat je koffie gelijkmatig en horizontaal is verdeeld en er geen samengevoegde klonten in zitten. Hoeveelheid: als je een gramweegschaal hebt 14-15-16 gram, zo niet, tot top vullen en dan met wijsvinger alles boven de top eraf strijken.

Bij vanpommeren.nl zie ik die ring voor 5 euro staan. Maar betwijfel of dit echt het probleem is, je moet inderdaad met een sterke pols de portafilter eraanvast klemmen, en de eerste paar dagen/weken zal dit zwaar zijn maar daarna wordt je pols sterk genoeg
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_81296796
ok, op zoek naar een maler dus. als ik op tijd weg kan van mn werk even langs kookpunt, anders via internet. kan momenteel geen betaalbare 2ehandsjes op MP vinden. twijfel tussen gaggia MDF, demoka M203 (ook wel matige reviews), ascaso steel-I of een ibertal challenge.
allemaal tussen 160 en 230 euro.
leek mij ook dat de maling blijkbaar NOG fijner moet.
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
  † In Memoriam † dinsdag 11 mei 2010 @ 17:15:56 #85
230491 Zith
pls tip
pi_81304219
Wat voor mahlkoni had je? Want de mid/top range mahlkonigs zijn de top want de koffiewereld. Wat voor versie heb je? Of is het zoiets? Dit soort molens zijn vooral voor normale groten.

Je genoemde molens zijn redelijke start malers. De Ib ertal Challenge steeks erboven uit imo... Maar ik zou doorkijken op MP. Rancilio Rockys komen redelijk vaak op MP (deze week no twee geloof ik, maar zijn nu inderdaad weg) en gaan voor 120-150 EUR. Rockys blijven je leven lang goed, alleen om de zo veel jaar een nieuw set malershet leuke hiervan is dat je molen bijna geen waarde verliest als je hem later weer wilt doorverkopen omdat je toe bent aan nog een betere molen... TIP: zoek op koffiemaler, koffiemolen en grinder in individuele zoekopdrachten, men schrijft vaak andere trefwoorden.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_81310939
quote:
Op dinsdag 11 mei 2010 17:15 schreef Zith het volgende:
Wat voor mahlkoni had je? Want de mid/top range mahlkonigs zijn de top want de koffiewereld. Wat voor versie heb je? Of is het zoiets? Dit soort molens zijn vooral voor normale groten.

Je genoemde molens zijn redelijke start malers. De Ib ertal Challenge steeks erboven uit imo... Maar ik zou doorkijken op MP. Rancilio Rockys komen redelijk vaak op MP (deze week no twee geloof ik, maar zijn nu inderdaad weg) en gaan voor 120-150 EUR. Rockys blijven je leven lang goed, alleen om de zo veel jaar een nieuw set malershet leuke hiervan is dat je molen bijna geen waarde verliest als je hem later weer wilt doorverkopen omdat je toe bent aan nog een betere molen... TIP: zoek op koffiemaler, koffiemolen en grinder in individuele zoekopdrachten, men schrijft vaak andere trefwoorden.
thanks, ik was al aan het kijken naar sites die een mail sturen als een advertentie met jouw zoekopdracht verschijnt. niets gevonden helaas.
het is zowaar gelukt om fatsoenlijke espresso te zetten. het was de maling inderdaad. scheelt niet eens zo heel veel in fijnheid maar blijkbaar een wereld van verschil. en dit zijn niet eens de beste bonen en vast ook niet de beste maling. mijn missie blijft: een bonenmaler.
de maler die ik 1x gebruikt heb in de winkel was een groot, ogenschijnlijk professioneel model van mahlkonig. 7 standen, waarbij standen 1 en 2 espresso waren. ik koos voor 1.
ik hou MP in de gaten... en anders ga ik toch voor een van de genoemde molens. kan niet blijven wachten!
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
pi_81384764
quote:
Op dinsdag 11 mei 2010 14:41 schreef knuppelhout het volgende:
ok, op zoek naar een maler dus. als ik op tijd weg kan van mn werk even langs kookpunt, anders via internet. kan momenteel geen betaalbare 2ehandsjes op MP vinden. twijfel tussen gaggia MDF, demoka M203 (ook wel matige reviews), ascaso steel-I of een ibertal challenge.
allemaal tussen 160 en 230 euro.
leek mij ook dat de maling blijkbaar NOG fijner moet.
Spaar anders door voor een betere molen. Ik heb sinds een maand een Mahlkönig Vario in huis staan, hiervoor 2 jaar een Demoka M03 gehad. De reden voor een duurdere molen was dat de maling niet altijd constant was, altijd te veel of te weinig maling en koffiemaling dat achterbleef in de uitloop van de grinder.
Het voordeel van de Mahlkönig zijn voor mij de maalstanden (kan kiezen tussen espresso en filtermaling), de timer (hierdoor altijd exact de zelfde hoeveelheid maling) en hij laat weinig maling achter ( schoon aanrecht). Hij is ook wat kleiner en maakt weinig herrie. Persoonlijk vind ik dat er mooiere malers zijn (Mazzer) maar prijs/ kwaliteit vond ik belangrijker.
pi_81411880
zo, ik heb een 2ehands semiprof Rossi RR45 maler besteld, 80 euro inc verzenden. heb er gelijk nieuwe maalschijven voor besteld bij espressoparts.co.uk, en nog een hele zooi andere barista-tools: tamper, schuimkan, schoonmaakpoeder, borstel, nieuwe doucheplaat voor de silvia, blindfilter, rubberen zetgroep-ring.





daar ga ik mee aan de slag!

merkte echter dat bij het opwarmen de stoompijp van de silvia langzaam wat water lekte bij de basis. Is dit een bekend probleem? makkelijk te fixen?

nog wat: ik heb thuis nog een jura e40 volautomaat staan, en ik vroeg me af of je ergens maalschijven kunt krijgen daarvoor. Op de fijnste stand vind ik namelijk de koffie nog veel te snel doorlopen en zou daar graag wat aan knutselen.
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
  † In Memoriam † vrijdag 14 mei 2010 @ 12:08:37 #89
230491 Zith
pls tip
pi_81412432
quote:
Op vrijdag 14 mei 2010 11:52 schreef knuppelhout het volgende:
zo, ik heb een 2ehands semiprof Rossi RR45 maler besteld, 80 euro inc verzenden. heb er gelijk nieuwe maalschijven voor besteld bij espressoparts.co.uk, en nog een hele zooi andere barista-tools: tamper, schuimkan, schoonmaakpoeder, borstel, nieuwe doucheplaat voor de silvia, blindfilter, rubberen zetgroep-ring.


[ afbeelding ]


daar ga ik mee aan de slag!
Wat een beest is het ook Is het die op MP stond? Nette prijs iig. Miischien kun je ook kijken of er ergens een kleinere hopper te vinden is. Ik zou sowieso even googlen op rossie rr45 mods (of bijv de mazzer doser mods, de machines werken vaak hetzelfde), zijn altijd een hoop kleine veranderingen die je makkelijk kunt toepassen om van een horeca machine een thuismachine te maken, voor zover je dat fjin vindt.
quote:
merkte echter dat bij het opwarmen de stoompijp van de silvia langzaam wat water lekte bij de basis. Is dit een bekend probleem? makkelijk te fixen?
Ik kan het altijd merken als mijn vriendin de stoomfunctie heeft gebruikt: dan ligt er altijd een plasje water onder de stoompijp... gewoon straker aandraaien
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_81414432
Wie weet een betrouwbare goede online koffie winkel met verse bonen? Simon Levelt levert m.i. slechte kwaliteit en de kaldi heeft vaak gebrekkige voorraad.
  † In Memoriam † vrijdag 14 mei 2010 @ 13:21:56 #91
230491 Zith
pls tip
pi_81415076
quote:
Op vrijdag 14 mei 2010 13:05 schreef Underdoggy het volgende:
Wie weet een betrouwbare goede online koffie winkel met verse bonen? Simon Levelt levert m.i. slechte kwaliteit en de kaldi heeft vaak gebrekkige voorraad.
Jazeker, en je hebt gelijk wat betreft SL en Kaldi
quote:
Kleinschalige Nederlandse Koffiebranders:

BeansCoffee --> meer info (geen directe verkoop) op http://www.beanscoffee.nl

Bocca --> meer info op http://www.bocca.nl

Blanche Dael --> meer info op http://www.blanchedael.nl

Boot Koffie --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.goldencoffeeboxwebwinkel.nl/shop
Verzendkosten ¤ 8,- (bij bestelwaarde > ¤ 75,- geen verzendkosten)

Brandmeesters --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.brandmeesters.nl
Verzendkosten ¤ 7,50 (bij bestelwaarde > ¤ 65,- geen verzenkosten)

CoffeeXperts --> o.a. te koop via http://www.koffiekopen.nu
Verzendkosten ¤ 7,50

Dutch Barista Coffee --> te bestellen op http://www.casabarista.nl
Verzendkosten ¤ 6,-

Eenhoorn --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.eenhoorn.eu
Verzendkosten ¤ 5,50 (bij bestelwaarde > ¤ 50,- geen verzendkosten)

Fascino --> te bestellen op http://www.fascino-coffee.net
Verzendkosten ¤ 3,95 (bij bestelwaarde > ¤ 65,- geen verzendkosten)

Fleur de Cafe --> te bestellen op http://www.fleurdecafe.nl
Verzendkosten ¤ 3,95 (bij meer dan 3 kilo gratis!)

Fuego --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.fuegocoffee.nl
Online alleen 225 of 450 gram te bestellen. Verzendkosten zijn inclusief

Gebrand --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.gebrand.nl
Verzendkosten ¤ 6,50

Hesselink --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.hesselinkkoffie.eu/webwinkel/shop
Verzendkosten ¤ 6,- (bij bestelwaarde > ¤ 40,- geen verzendkosten)

Kaan Koffie --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.kaankoffie.nl
Verzendkosten ¤ 12,-

Lambo --> o.a. te koop via http://www.koffievoorthuis.nl
Verzendkosten ¤ 6,20 (bij bestelwaarde > ¤ 60,- geen verzendkosten)

Master's Tea and Coffee --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.mastersteaandcoffee.nl

Peeze --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.peeze.nl
Verzendkosten ¤ 2,75 (bij bestelwaarde > ¤ 25,- geen verzendkosten)

Pelikaan --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.de-pelikaan.nl
Verzendkosten tot 5 kilo totaal, tussen 5 en 7 kilo halve verzendkosten, boven 7 kilo gratis

Roemar --> meer info op http://www.roemarkoffiebranderij.nl (waar te koop?)

Royal Taste --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.royaltaste.nl
Verzendkosten ??? (bij meer dan 8 kilo geen verzendkosten)

Taztu --> o.a. te koop via http://www.taztu.nl
Verzendkosten 1 kilo ¤ 5,25 / 2 kilo ¤ 6,45 / 3 kilo ¤ 7,65 / 4 kilo ¤ 8,85 / etc.

Venetie --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.koffiebranderijvenetie.nl

Wijs en Zonen --> meer info op http://www.hofjevanwijs.nl
Fascino Coffee is mijn favoriet, goed assortiment, veel kennis, branden zelf, binnen 2 dagen ontvangen, altijd is de koffie dezelfde dag/week gebrand, goedkope opties (met robusta, maar goed te doen), leuke acties af en toe en met 3.75 EUR verzend kosten niet al te duur.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  vrijdag 14 mei 2010 @ 13:26:07 #92
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81415259
quote:
Op vrijdag 14 mei 2010 13:05 schreef Underdoggy het volgende:
Wie weet een betrouwbare goede online koffie winkel met verse bonen? Simon Levelt levert m.i. slechte kwaliteit en de kaldi heeft vaak gebrekkige voorraad.
ze hebben geen webshop, maar versturen wel
http://www.de-pelikaan.nl/bestelwijze.html
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 14 mei 2010 @ 13:28:36 #93
247356 infp2009
More cowbell!
pi_81415358
En gebrand.nl

...reeds genoemd zie ik nu.
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
pi_81417887
ik heb recent bij fleurdecafe besteld. gratis verzending vanaf een bepaald bedrag, 1e zak die ik heb gebruikt (grand cru fleur de cafe) is errug goed.
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
pi_81463097
Ik demonteer de zetgroep van mijn Silvia voor de eerste keer en zie dat de spacer die de douchezeef op afstand houdt in twee delen is gespleten. het "busje"" is losgekomen van de ring. Gezien de ruwheid van de oppervlak lijkt me dit niet de normale configuratie.

Iemand hier ervaring mee?

[ Bericht 3% gewijzigd door Its-Jojo-4you op 17-05-2010 07:05:27 ]
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_81463127
quote:
Op zaterdag 15 mei 2010 18:10 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
Lekker verhaal.
Ik demonteer de zetgroep van mijn Silvia voor de eerste keer en zie dat de spacer die de douchezeef op afstand houdt in twee delen is gespleten. het "busje"" is losgekomen van de ring. Gezien de ruwheid van de oppervlak lijkt me dit niet de normale configuratie.

Iemand hier ervaring mee?
heb je een foto?
pi_81463640
ja:



[ Bericht 32% gewijzigd door Its-Jojo-4you op 17-05-2010 07:00:16 ]
Nobody expects the Spanish Inquisition!
  † In Memoriam † zaterdag 15 mei 2010 @ 18:32:39 #98
230491 Zith
pls tip
pi_81463742
Die hoort inderdaad niet los te zijn
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_81493996
Vandaag op de "beleef koffie" beurs geweest. Dat viel knap tegen. In nog geen twee uur ben je rond. Gelukkig kaarten gekregen en niet hoeven betalen voor entree. De rooibosespresso was wel grappig, maar echt wereldschokkende dingen heb ik er niet gezien.
  † In Memoriam † zondag 16 mei 2010 @ 18:06:27 #100
230491 Zith
pls tip
pi_81497097
Voor 5 eur tickets gekocht, inderdaad redelijk klein en een overvloed 'speciale' espresso maar een goede espresso uit een normale machine heb ik niet kunnen vinden, beste espresso die ik er proefde kwam uit een mypressi TWIST, maar die was dan ook wel erg goed.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  zondag 16 mei 2010 @ 18:13:28 #101
122997 zquing
Drama Junk
pi_81497348
ik ben aan 't denken om mn Rancilio Miss Audrey en Rocky weg te doen. Miss Audry is optisch niet in geweldige staat, maar doet 't zeker nog goed(pas geleden motor schoongemaakt, pompt weer alsof hij nieuw is). De rocky heeft misschien 3 kilo gemalen op de burrs

dus als iemand interesse heeft

"Those unforgettable days, for them I live"
pi_81499584
Ok, vandaag dus een volautomaat besteld. De gaggia titanium. Ik hoop dat het wat is, heb er een tijdje over gedaan om deze te kiezen. Ik weet dat puristen de koffie zelf branden en malen in een apart apparaat, maar ik wil gewoon 's ochtends met goede koffie opstaan, heb dan echt geen tijd voor dat soort fratsen. vandaar de volautomaat . Heb voor experimenten ook een percolatortje, maar die koffie vind ik toch wat verbrand smaken.. Ik heb wel met interesse de verhalen voer zelf branden gelezen, ga ik zeker eens proberen.

Anyway: dit apparaat heb ik dus gekocht:


Nu is het even wachten tot hij er is, dan wordt er eindelijk echt goede koffie gedronken hier. Iemand tips voor goede bonen van winkels die ook buiten de randstad te vinden zijn? Ik vind bijvoorbeeld perla best goede filterkoffie hebben (guatemala), zijn die bonen ook ok? en hoe zit het met de bonen van bijvoorbeeld lidl of sligro?
Whatever...
pi_81501374
Overigens staat er in de TT dat je met een volautomaat niet veel zelf kan kiezen, maarehm, ik kan met mijn apparaat dalijk zowel maling, als koffiehoeveelheid als waterhoeveelheid en temperatuur kiezen. Dus ik kan wel wat tips gebruiken.

Als student ben ik een tijdje barman geweest en heb ik veel koffie geschonken, maar we deden eigenlijk altijd hetzelfde, alleen aanstampen was de truc daar, de koffieboon en maling was een gegeven.
Whatever...
  † In Memoriam † zondag 16 mei 2010 @ 21:11:32 #104
230491 Zith
pls tip
pi_81507357
quote:
Op zondag 16 mei 2010 19:38 schreef Spanky78 het volgende:
Overigens staat er in de TT dat je met een volautomaat niet veel zelf kan kiezen, maarehm, ik kan met mijn apparaat dalijk zowel maling, als koffiehoeveelheid als waterhoeveelheid en temperatuur kiezen. Dus ik kan wel wat tips gebruiken.

Als student ben ik een tijdje barman geweest en heb ik veel koffie geschonken, maar we deden eigenlijk altijd hetzelfde, alleen aanstampen was de truc daar, de koffieboon en maling was een gegeven.
...En daarom is koffie in nederlandse cafe's verschikkelijk. Voor goede bonen zou de branders zelf eens proberen (in dit topic staat een lijst), vaak veel betere koffie voor dezelfde prijs. Sommigen zitten in de randstad als het belangrijk is dat je het zelf komt halen, anders versturen
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  zondag 16 mei 2010 @ 21:34:56 #105
20330 knuppelhout
ouwe dibbes
pi_81509201
Ik had/ heb wel interesse in de rocky... Wat wil je ervoor hebben?
quote:
Op zondag 16 mei 2010 18:13 schreef zquing het volgende:
ik ben aan 't denken om mn Rancilio Miss Audrey en Rocky weg te doen. Miss Audry is optisch niet in geweldige staat, maar doet 't zeker nog goed(pas geleden motor schoongemaakt, pompt weer alsof hij nieuw is). De rocky heeft misschien 3 kilo gemalen op de burrs

dus als iemand interesse heeft

[ link | afbeelding ]
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
pi_81509345
quote:
Op zondag 16 mei 2010 21:11 schreef Zith het volgende:

[..]

...En daarom is koffie in nederlandse cafe's verschikkelijk. Voor goede bonen zou de branders zelf eens proberen (in dit topic staat een lijst), vaak veel betere koffie voor dezelfde prijs. Sommigen zitten in de randstad als het belangrijk is dat je het zelf komt halen, anders versturen
versturen is prima. Ik vind het alleen zonde om 20 euro te betalen vor koffie die iik niet lekker vind.. dus daarom liever bij winkels. Kun je meestal wel een bakkie proeven...
Whatever...
  † In Memoriam † zondag 16 mei 2010 @ 23:24:12 #107
230491 Zith
pls tip
pi_81516426
quote:
Op zondag 16 mei 2010 16:50 schreef Fixers het volgende:
Vandaag op de "beleef koffie" beurs geweest. Dat viel knap tegen. In nog geen twee uur ben je rond. Gelukkig kaarten gekregen en niet hoeven betalen voor entree. De rooibosespresso was wel grappig, maar echt wereldschokkende dingen heb ik er niet gezien.
Vond het juist wel leuk Gewoon bij elke stand vragen wie ze zijn en wat ze willen laten zien. Die 2x nationale barista kampioen gaf leuke shows met koffie mixen met andere drankjes. Mocht wat mooie koffie branden met een brander en meenemen, de professionele brander hielp mee en gaf tips voor thuis (heb zelf ook een brander). Mooie machines gezien, veel geproefd. Lekkerste espresso van de dag kwam uit de mypressi twist vreemd genoeg (ok, + een mahlkonig k30 ). Heerlijk koffieijs (volle melk, tikkeltje zout, hmmm) bij illy gekregen.

Fotos























[ Bericht 1% gewijzigd door Zith op 16-05-2010 23:31:35 ]
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_81535833
quote:
Op dinsdag 23 maart 2010 18:30 schreef Zith het volgende:
Vandaag 2 illy cappuccino kopjes gekocht, maar vind ze toch eigenlijk te groot (150ml), ik snap dat dat de normale hoeveelheid is, maar ik drink normaal in mijn 75/90ml kopjes (die je aan het begin van het topic ziet).. Misschien maar de illy lungo kopjes erbij kopen dan (120ml), want ik vind illy kopjes erg fijn om uit te drinken

Niet mijn pic.
[ afbeelding ]
Schattig !
  maandag 17 mei 2010 @ 15:19:44 #109
122997 zquing
Drama Junk
pi_81536074
quote:
Op zondag 16 mei 2010 21:34 schreef knuppelhout het volgende:
Ik had/ heb wel interesse in de rocky... Wat wil je ervoor hebben?
[..]
liefst als set, want aan een apperaat alleen heb ik niet zo veel, maar hij is in nog zeer goede staat, doe een mooi bod
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_81661360
Zo, ik heb de gaggia binnen. Ik moet zeggen dat de koffie al best goed is zonder optimale instellingen. Heb nu de dosering koffie opgeschroefd en een wat fijnere maling ingesteld. Prebrewing is nu ook wat langer... Ben benieuwd hoe de koffie vanmiddag smaakt... Overigens gaat melk opschuimen fantastisch met die panarello, heb die capucinatore niet nodig...
Whatever...
pi_81666131
Ik zit met een klein probleem, ik heb een Rancilio Silvia én Mazzer Mini. Prima combi, heerlijk koffie !
Alleen als er bezoek komt wil ik filterkoffie zetten. Mijn vorige simpele Tefal apparaat heb ik weggemikt, koffie was lauw en smakeloos. Nu wil ik een nieuw filterapparaat kopen, liefst esthetisch ook op niveau.
Heeft iemand tips? En ook welke koffie jullie daarin gebruiken?
pi_81666387
quote:
Op donderdag 20 mei 2010 11:22 schreef zassss het volgende:
Ik zit met een klein probleem, ik heb een Rancilio Silvia én Mazzer Mini. Prima combi, heerlijk koffie !
Alleen als er bezoek komt wil ik filterkoffie zetten. Mijn vorige simpele Tefal apparaat heb ik weggemikt, koffie was lauw en smakeloos. Nu wil ik een nieuw filterapparaat kopen, liefst esthetisch ook op niveau.
Heeft iemand tips? En ook welke koffie jullie daarin gebruiken?
Welk apparaat weet ik niet. maar ik vind fatsoenlijke filterkoffie de guatemala koffie van perla.
Whatever...
  † In Memoriam † donderdag 20 mei 2010 @ 11:34:39 #113
230491 Zith
pls tip
pi_81666520
De technivorm is zo'n beetje de top van de filtermachines. http://www.technivorm.com/pages/products-home.html want je kan er (bijv.) temperatuur mee vaststellen op de graad nauwkeurig. Als je voor looks wilt gaan zijn er een aantal redelijke machines die mooi RVS hebben zoals de silvia, http://link.marktplaats.nl/348623440 zoiets dus..

Ik gebruik altijd dezelfde bonen die ik voor espresso heb gebrand, want anders moet ik meerdere keren branden in de week... als ik bonen zou kopen... misschien een fruitige kenyaan of anders richting zuid-amerika, ik denk dat de indonesische koffies er het minst in werken.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  † In Memoriam † woensdag 26 mei 2010 @ 20:51:20 #114
230491 Zith
pls tip
pi_81938902
OH YEAH!

Heb aan een onderzoek van mn universiteit meegedaan (ben student), en kreeg een cadeaubon als beloning, dus...


...

eigen foto

...




ROCK ON BROTHAS!
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_81940824
Mooie foto!
Whatever...
  Moderator woensdag 26 mei 2010 @ 22:02:24 #116
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_81944518
Ik heb een Eureka Mignon molen gekocht en de Gene Café koffiebrander
Nu nog wat aan het klooien met de maling, maar ik heb hem al aardig door. De brander werkt ook fantastisch! Nu nog even sparen voor een goeie espressomachine, want die ontbreekt nog. Ik heb nu een redelijke
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 26 mei 2010 @ 22:03:37 #117
132619 crew  D_A
Ben jij van die © ?
pi_81944600
Corleone koffie
[b] Op Zaterdag 26 april 2008 22:35 schreef lauwert het volgende:[/b]
[i] Waar zouden we toch zijn zonder onze geliefde D_A O+ [/i]
  † In Memoriam † donderdag 27 mei 2010 @ 00:12:33 #118
230491 Zith
pls tip
pi_81952634
Iemand een idee waar ik een 1) goede cafetière kan vinden, 2) die niet al te veel kost? Kaldi-Bodum spul geloof ik nooit zo in, voor midner geld moet je ook wel kwaliteit kunnen vinden toch? Hebben blokker/hema goede producten?
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  Moderator donderdag 27 mei 2010 @ 01:33:43 #119
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_81954598
Ik heb er ooit eens eentje bij de Bijenkorf besteld (online), was geloof ik 20 euro.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † donderdag 27 mei 2010 @ 06:33:15 #120
230491 Zith
pls tip
pi_81955407
En goed? weinig koffie die langs de zijkante erlangs komen, stevig, etc
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  Moderator donderdag 27 mei 2010 @ 12:39:40 #121
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_81965617
quote:
Op donderdag 27 mei 2010 06:33 schreef Zith het volgende:
En goed? weinig koffie die langs de zijkante erlangs komen, stevig, etc
Het was wel een kleintje, dat was het enige bezwaar (echt nèt aan 2 kopjes als ze niet te groot zijn), maar volgens mij kun je daar heel behoorlijke krijgen voor niet al te veel. Ik zou ook niet de allergoedkoopste nemen van een Blokker/Xenos etc. want dat is eigenlijk gewoon geld weggooien omdat je dan toch snel een betere wil.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † zaterdag 29 mei 2010 @ 17:35:30 #122
230491 Zith
pls tip
pi_82065560


Met bloemetje onderin
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_82113535
quote:
Op zaterdag 29 mei 2010 17:35 schreef Zith het volgende:
[ afbeelding ]

Met bloemetje onderin


Wat is het geheim van je prachtige latte-arts?
  † In Memoriam † maandag 31 mei 2010 @ 06:53:08 #124
230491 Zith
pls tip
pi_82130952
oefenen

Nu lukken ongeveer 60% van mn probeersels...

Fout gestoomd melk is de schuld van 75% van mn foute kopjes
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  maandag 31 mei 2010 @ 10:19:26 #125
247356 infp2009
More cowbell!
pi_82133784
Afgelopen weekend op Pinkpop flink geoefend met espresso's maken en melk opschuimen en latte-art. Ik heb de smaak weer helemaal te pakken. Wat een ontzettend rielekst apparaat is de marzocco linea! Dat wordt sparen...
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
  † In Memoriam † donderdag 3 juni 2010 @ 12:40:46 #126
230491 Zith
pls tip
pi_82278303
vandaag bij een executieveiling ging een vibiemme 2group en een mazzer super jolly, beide in zeer goede staat (het chroom glansde iig erg goed ) voor 300 EUR weg in 1 bod
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_82295741
:o:o nice!
  † In Memoriam † donderdag 3 juni 2010 @ 20:58:03 #128
230491 Zith
pls tip
pi_82300569
Nou ik niet, heb er geen plaats voor.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  donderdag 3 juni 2010 @ 21:19:02 #129
97745 Thorical
finding a way
pi_82301840
quote:
Op maandag 31 mei 2010 06:53 schreef Zith het volgende:
oefenen

Nu lukken ongeveer 60% van mn probeersels...

Fout gestoomd melk is de schuld van 75% van mn foute kopjes
Oefenen, doe je dat prive en kom je al stuiterend je weekend uit.
Of heb je een ( bij) baan waar je heel veel espresso's en cappuccino's kan maken?
pi_82301966
quote:
Op donderdag 27 mei 2010 00:12 schreef Zith het volgende:
Iemand een idee waar ik een 1) goede cafetière kan vinden, 2) die niet al te veel kost? Kaldi-Bodum spul geloof ik nooit zo in, voor midner geld moet je ook wel kwaliteit kunnen vinden toch? Hebben blokker/hema goede producten?
Op m'n werk gebruik ik eentje van de HEMA van een euro of 10. Werkt best prima, alleen moet het dekseltje precies recht zitten, anders ga je knoeien bij het inschenken.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_82301983
oeps...
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_82302180
Ooooo die latte art
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 3 juni 2010 @ 21:28:25 #133
132619 crew  D_A
Ben jij van die © ?
pi_82302430
quote:
Op donderdag 3 juni 2010 21:24 schreef P.F het volgende:
Ooooo die latte art
Kom een keer proberen
[b] Op Zaterdag 26 april 2008 22:35 schreef lauwert het volgende:[/b]
[i] Waar zouden we toch zijn zonder onze geliefde D_A O+ [/i]
pi_82302528
Waar?
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 3 juni 2010 @ 21:36:11 #135
132619 crew  D_A
Ben jij van die © ?
pi_82302911
quote:
Op donderdag 3 juni 2010 21:30 schreef P.F het volgende:
Waar?
Je bent al een keer langs geweest
[b] Op Zaterdag 26 april 2008 22:35 schreef lauwert het volgende:[/b]
[i] Waar zouden we toch zijn zonder onze geliefde D_A O+ [/i]
  donderdag 3 juni 2010 @ 21:43:32 #136
97745 Thorical
finding a way
pi_82303346
quote:
Op woensdag 26 mei 2010 22:03 schreef Dark_Angelus het volgende:
Corleone koffie
Ik vind hem wat zwaar maar zeker goed te drinken.
  † In Memoriam † donderdag 3 juni 2010 @ 22:29:42 #137
230491 Zith
pls tip
pi_82306388
quote:
Op donderdag 3 juni 2010 21:19 schreef Thorical het volgende:

[..]

Oefenen, doe je dat prive en kom je al stuiterend je weekend uit.
Of heb je een ( bij) baan waar je heel veel espresso's en cappuccino's kan maken?
Twee per dag een bak... 's ochtends en 's avonds.

1x een sessie gedaan met zeepwater en soya saus (als melk en espresso ), daarna met sprongen vooruit gegaan.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_82307142
quote:
Op donderdag 3 juni 2010 21:36 schreef Dark_Angelus het volgende:

[..]

Je bent al een keer langs geweest
Ik dacht dat je barista was of zo Nice!
  vrijdag 4 juni 2010 @ 21:27:47 #139
97745 Thorical
finding a way
pi_82345451
Ik zoek een manual voor mijn "nieuwe"Nemox de Luxe maler.
Hij stond op 7 en dat was niet slecht maar je wilt altijd kijken of 8 en 6 niet beter ismaar nu ben ik de instellingen kwijt.
Ook qua onderhoud van dit apparaat kan ik niets vinden. Wie weet een link.
  vrijdag 4 juni 2010 @ 22:08:05 #140
103111 Its-Jojo-4you
gone fishin'
pi_82347285
Nobody expects the Spanish Inquisition!
  vrijdag 4 juni 2010 @ 22:27:40 #141
97745 Thorical
finding a way
pi_82348305
quote:
Op vrijdag 4 juni 2010 22:08 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
deze?

http://www.nemox.com/pdf/caffe/LuxPlus.pdf
Dit gaat de goede richting uit Maar? Maar waar is de handleiding?
  zaterdag 5 juni 2010 @ 12:38:17 #142
20330 knuppelhout
ouwe dibbes
pi_82361862
quote:
Op donderdag 3 juni 2010 12:40 schreef Zith het volgende:
vandaag bij een executieveiling ging een vibiemme 2group en een mazzer super jolly, beide in zeer goede staat (het chroom glansde iig erg goed ) voor 300 EUR weg in 1 bod
ohhhh, waarom ben ik nou nooit bij dit soort mazzelveilingen?
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
pi_82378593
Even een leukje, vandaag ijskoffie deluxe gemaakt. Op mijn werk heb ik vanilleijs gedraaid en meegenomen. 2 espresso in een mok met wat chocoladesnipper, 2 flinke bollen ijs en hierbij het koffiemengsel kiepen. Echt errug lekker. En ja, je proeft echt wel dat er goede koffie in is gebruikt, net zoals vers slagroomijs (met echte vanille). Wow.
Whatever...
  † In Memoriam † zaterdag 5 juni 2010 @ 22:42:19 #144
230491 Zith
pls tip
pi_82378926
quote:
Op zaterdag 5 juni 2010 12:38 schreef knuppelhout het volgende:

[..]

ohhhh, waarom ben ik nou nooit bij dit soort mazzelveilingen?
Je wilt graag een twee-groeps vibiemme van +- 85 KG?
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  † In Memoriam † zaterdag 5 juni 2010 @ 22:43:20 #145
230491 Zith
pls tip
pi_82378952
We gingen er trouwens wel allemaal koffie mee zetten (oude koffie, maar goed)
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  zondag 6 juni 2010 @ 13:18:48 #146
277212 stavromulabeta
LOAD "$",8,1
pi_82391627
Dat je in een popcornbrander koffie kunt branden, dat wist ik. Dat je in een koffiebrander ook popcorn zou kunnen maken, dat kan ik me ook nog voorstellen.
Maar een koffieboon die gemuteerd is tot popcorn? Heeft iemand enig idee wat hier gebeurd is?
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_82393891
quote:
Op zondag 6 juni 2010 13:18 schreef stavromulabeta het volgende:
Dat je in een popcornbrander koffie kunt branden, dat wist ik. Dat je in een koffiebrander ook popcorn zou kunnen maken, dat kan ik me ook nog voorstellen.
Maar een koffieboon die gemuteerd is tot popcorn? Heeft iemand enig idee wat hier gebeurd is?
[ afbeelding ]
Hetzelfde als bij popcorn blijkbaar . Popcorn popt als het tussen de 12 en 16% vocht bevat en een stevige buitenkant. Er zijn verschillende typen mais, waarvan niet alles hetdoet. Ook is er zetmeel nodig. Wat er gebeurt is dat de 14% vocht erg heet wordt en 'kookt' als dan de buitenkant barst, kan door de lagere druk alle vocht direct in damp veranderen. De zetmelen helpen bij het behouden van de structuur. De eiwitten zullen ook wel iets doen aan de structuur.

Ik denk dat je koffieboon ofwel te droog of te vochtig was. In ieder geval is de boel te snel heet geworden, terwijl de buitenkant vochtmigratie tegenhield.
Whatever...
pi_82395143
Als de bonen te snel heet worden, dan verbranden ze aan de buitenkant (overigens net als popcorn). Met bonen heb je altijd wel een "pop" effects (de first crack), maar nooit zo sterk omdat koffie bonen maar iets van 10% vocht bevatten. Misschien dat verkeerde opslag dat vocht gehalte heeft veranderd?

@stavromulabeta weet je zeker dat er geen mais korrel verdwaalt was in je brander? popcorn neemt meestal 2 tot 3x zoveel volume in als de orignele graan korrel en maar de 'popkofffie' in jouw foto is amper groter dan de geroaste bonen.
  zondag 6 juni 2010 @ 15:09:22 #149
277212 stavromulabeta
LOAD "$",8,1
pi_82396341
quote:
Op zondag 6 juni 2010 14:40 schreef devzero het volgende:
Als de bonen te snel heet worden, dan verbranden ze aan de buitenkant (overigens net als popcorn). Met bonen heb je altijd wel een "pop" effects (de first crack), maar nooit zo sterk omdat koffie bonen maar iets van 10% vocht bevatten. Misschien dat verkeerde opslag dat vocht gehalte heeft veranderd?

@stavromulabeta weet je zeker dat er geen mais korrel verdwaalt was in je brander? popcorn neemt meestal 2 tot 3x zoveel volume in als de orignele graan korrel en maar de 'popkofffie' in jouw foto is amper groter dan de geroaste bonen.
Die first crack die is inderdaad goed te horen, maar ik heb nog niet eerder gehad dat er een popcorn-achtig geval uitrolt. Hij is wel ruimschoots voor de tweede crack ontstaan, dus de eerste crack zou best kunnen.

Dat het zo klein lijkt op de foto is denk ik optisch bedrog, hij is ongeveer even groot al een normale popcorn, dus ook pakweg 3 x het volume van een normale boon. Het was Ethiopische wild forest, van wilde koffieplanten geplukt. Het zou dus ook best kunnen dat er een ander gewas tussen zat, alhoewel het harde deel van de 'popcorn' wel heel erg op de resten van een koffieboon lijkt.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_83054550
Ik heb sinds enige weken een Ascaso Dream (Up) en Mahlkonig Vario. Op zich een combinatie waar ik best tevreden mee ben en steeds betere resultaten mee haal. Waar ik nu vooral tegenaanloop is het temperature surfen, ik heb nu regelmatig zure koffie of juist donkerbruine crema. Ik moet dus gaan temperature surfen. Maar wat is nu een goeie manier om dit te doen? Gewoon water laten doorlopen totdat het boiler lampje aan en weer uit gaat en vanaf daar timen?

Handige lijst van branders in de OP trouwens. Ik ben inmiddels namelijk ook van mening dat Simon Levelt en Kaldi qua kwaliteit niet veel meer zijn dan een blik Illy bonen, dus binnenkort maar eens wat websites bekijken.
  † In Memoriam † zondag 20 juni 2010 @ 14:42:34 #151
230491 Zith
pls tip
pi_83054752
quote:
Op zondag 20 juni 2010 14:37 schreef Bigs het volgende:
Ik moet dus gaan temperature surfen. Maar wat is nu een goeie manier om dit te doen? Gewoon water laten doorlopen totdat het boiler lampje aan en weer uit gaat en vanaf daar timen?
Zo doe ik dat, voordat ik maal de boiler zo opnieuw laten warmen, en terwijl ik maal/stamp is het al klaar en naar mijn idee op het goede temp. anders flush ik hem nog 1 of 2 sec.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_83097513
quote:
Op zondag 20 juni 2010 14:37 schreef Bigs het volgende:
I Ik moet dus gaan temperature surfen. Maar wat is nu een goeie manier om dit te doen? Gewoon water laten doorlopen totdat het boiler lampje aan en weer uit gaat en vanaf daar timen?
Het is even een kwestie van een beetje proberen in het begin, als je het eenmaal vaker hebt gedaan weet je precies hoelang je water moet tappen om weer op de juiste temperatuur te komen.
Zorg wel dat je altijd water door laat lopen als je probeert je temp naar beneden te halen anders heb je kans om je boiler element te verfikken

Morgen komt mijn machine (Ascaso Uno pro) na 5 weken bij de importeur te hebben gelegen eindelijk weer terug
  Moderator maandag 21 juni 2010 @ 17:55:32 #153
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_83108222


Vanmiddag binnengehad

Alleen zit bij mij de stoomknop aan de zijkant en die tamper er niet op (gelukkig maar, wat een lelijk ding Die zie je hier: http://coffeegeek.com/images/35247/200x200/lelitpl041.jpg ).
Hopelijk eindelijk een beetje behoorlijke koffie nu
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  maandag 21 juni 2010 @ 23:08:45 #154
97745 Thorical
finding a way
pi_83124925
quote:
Op maandag 21 juni 2010 17:55 schreef djkoelkast het volgende:
[ afbeelding ]

Vanmiddag binnengehad

Alleen zit bij mij de stoomknop aan de zijkant en die tamper er niet op (gelukkig maar, wat een lelijk ding Die zie je hier: http://coffeegeek.com/images/35247/200x200/lelitpl041.jpg ).
Hopelijk eindelijk een beetje behoorlijke koffie nu
Ik vind hem op een of andere manier op een Quick-Mill lijken.
pi_83125614
quote:
Op maandag 21 juni 2010 17:55 schreef djkoelkast het volgende:
[ afbeelding ]

Vanmiddag binnengehad

Alleen zit bij mij de stoomknop aan de zijkant en die tamper er niet op (gelukkig maar, wat een lelijk ding Die zie je hier: http://coffeegeek.com/images/35247/200x200/lelitpl041.jpg ).
Hopelijk eindelijk een beetje behoorlijke koffie nu
Welke is het precies?
Ik weet het ook niet
  Moderator dinsdag 22 juni 2010 @ 00:38:23 #156
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_83128586
De PL041EM, zijn niet veel plaatjes van, maar natuurlijk wel op de site zelf (niet aan gedacht):



Ik ga wel sparen voor een èchte machine, maar dat laat het budget momenteel niet toe, dus naar mijn idee was dit het beste wat ik in deze prijsklasse kon vinden. Evengoed belachelijk, ik heb gewoon voor bijna 1000 euro aan koffieapparatuur (brander, maler, espressomachine) staan voor 2-3 bakjes per dag, maar die zijn dan ook wel heel erg goed en ik heb er flink voor gespaard, dus dan mag het wel
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_83133500
quote:
Op dinsdag 22 juni 2010 00:38 schreef djkoelkast het volgende:
De PL041EM, zijn niet veel plaatjes van, maar natuurlijk wel op de site zelf (niet aan gedacht):

Ik ga wel sparen voor een èchte machine, maar dat laat het budget momenteel niet toe, dus naar mijn idee was dit het beste wat ik in deze prijsklasse kon vinden. Evengoed belachelijk, ik heb gewoon voor bijna 1000 euro aan koffieapparatuur (brander, maler, espressomachine) staan voor 2-3 bakjes per dag, maar die zijn dan ook wel heel erg goed en ik heb er flink voor gespaard, dus dan mag het wel
Gewoon even uit interesse hoor, maar wat maakt dat je deze machine kiest ipv een Rancilio Silvia? Waarom is dit de beste die je in deze prijsklasse kunt vinden?
Mooi ding trouwens, staat me qua design wel aan.
Ik weet het ook niet
  Moderator dinsdag 22 juni 2010 @ 12:45:08 #158
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_83138806
quote:
Op dinsdag 22 juni 2010 10:05 schreef Dunckie het volgende:

[..]

Gewoon even uit interesse hoor, maar wat maakt dat je deze machine kiest ipv een Rancilio Silvia? Waarom is dit de beste die je in deze prijsklasse kunt vinden?
Mooi ding trouwens, staat me qua design wel aan.


De Silvia is > 500 euro (528 zie ik hem voor)
De LeLit is < 400 euro (388 heb ik betaald)

Dat is een behoorlijk verschil (140 euro!) en daarom heb ik deze gekozen en ben nu al zeer tevreden met het resultaat. In die prijsklasse (+/- 350 euro) kon ik geen betere machine vinden, want die gaggia of saeco dingen met 'pressurised portafilter' vind ik maar niks. Dit was dus het enige apparaat dat aan al mijn wensen voldeed
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_83140310
quote:
Op dinsdag 22 juni 2010 12:45 schreef djkoelkast het volgende:

[..]



De Silvia is > 500 euro (528 zie ik hem voor)
De LeLit is < 400 euro (388 heb ik betaald)

Dat is een behoorlijk verschil (140 euro!) en daarom heb ik deze gekozen en ben nu al zeer tevreden met het resultaat. In die prijsklasse (+/- 350 euro) kon ik geen betere machine vinden, want die gaggia of saeco dingen met 'pressurised portafilter' vind ik maar niks. Dit was dus het enige apparaat dat aan al mijn wensen voldeed
Bedankt voor je reactie!

Ik kan maar weinig vinden over het apparaat, heb je hem in een webwinkel besteld? (ik ben me ook een beetje aan het oriënteren, vandaar de vele vragen, excuus als het te veel is)
Ik weet het ook niet
pi_83140429
En ik bedoel dus eigenlijk: waar zit hem nu het verschil tussen de Rancilio Silvia en machines van deze prijsklasse, aangezien ik zelf neig naar die Silvia maar er niet helemaal uitkom waarom eigenlijk.
Ik weet het ook niet
pi_83140804
Als het trouwens alleen om uiterlijk ging: Francis&Francis X1 Ground

Kwijl....

Weet iemand hoe degelijk dit ding is vergeleken met de Silvia en de Lelit?

Ik weet dat de zetgroep van de Silvia beter is, maar levert dit echt groot resultaatverschil op?

[ Bericht 14% gewijzigd door Dunckie op 22-06-2010 13:45:38 ]
Ik weet het ook niet
  Moderator dinsdag 22 juni 2010 @ 13:59:39 #162
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_83141532
Ik heb heel veel bekeken op Youtube van Seattle Coffee Gear, http://www.youtube.com/user/SeattleCoffeeGear daar zie je de apparaten ook echt in gebruik. De LeLit stond hier niet tussen maar het 41-model werd wel goed beoordeeld op coffeegeek.
De FrancisFrancis (wel een ander model) zie je hier:

Zowel de Silvia als de LeLit heb ik gezien bij koffiewarenhuis en daar heb ik de mijne ook besteld. Bij de LeLit zitten 3 filters: voor pads, voor 1 kop en voor 2 koppen. Het wisselen moet je even handigheid in krijgen, ik denk er ook over om een 2e portafilter te kopen zodat ik een voor 1 kop en een voor 2 koppen heb.
Ik heb er trouwens wel een tamper bij besteld, want die er bij zit is nogal plastic, dus die gebruik ik niet.
De koffie die ik er nu uit krijg is echt een heel stuk heter dan met een thermoblokmachine. De Lelit heeft een messing ketel overigens, de Silvia een bronzen voor wat ik gelezen heb. De Lelit heeft 3 thermostaten en het metertje op de voorkant is erg handig. Als je koffie er niet uit komt als je wil zie je het eigenlijk ook meteen al op de meter. Te grof gemalen en je hebt maar 8 bar (minimum) en je kopje zit zo vol. Te veel koffie of te fijn en hij loopt over de 12. Moet zeggen dat het afstellen van de maalgraad na 2x al perfect was, ik zit nu rond de 11 bar en dan loopt het in het juiste tempo.
Nu alleen nog melk leren opschuimen, ik had op mijn vorige machine een hulpstuk wat zelf lucht aanzuigt, wat het heel makkelijk maakt melk op te schuimen. Hierop zit een normaal pijpje dus dat is echt even wennen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_83143367
quote:
Op dinsdag 22 juni 2010 13:40 schreef Dunckie het volgende:
Als het trouwens alleen om uiterlijk ging: Francis&Francis X1 Ground

Kwijl....

Weet iemand hoe degelijk dit ding is vergeleken met de Silvia en de Lelit?

Ik weet dat de zetgroep van de Silvia beter is, maar levert dit echt groot resultaatverschil op?
Als het om het design gaat kun je ook kijken naar de Ascaso Dream die nog wel eens met de X1 verward wordt:


Ik vind hem zelf wat mooier dan de X1 (mooiere materialen) en bovendien heeft de Dream een bronzen boiler, driewegmagneetklep, overdrukventiel en een 'professionele' stoomtip (niet op de afbeelding). Voordeel van de X1 is wel weer dat hij een auto filling boiler heeft, wat voor de onervaren gebruiker niet onprettig is.

Nadelen van deze machine t.o.v. de Silvia: 57mm filter ipv 58mm en de zetgroep van de Silvia is nog wel een stukje beter.
  Moderator dinsdag 22 juni 2010 @ 15:20:52 #164
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_83145285
De Lelit hoeft ook niet eerst "gevuld" te worden, behalve de eerste keer dan, dan laat je hem even doorlopen. En het stoompijpje kan ook voor heet water worden gebruikt.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_83145471
Dank je voor de uitleg!
Ik weet het ook niet
  dinsdag 22 juni 2010 @ 21:46:25 #166
97745 Thorical
finding a way
pi_83165470
Ik wil ff melden dat ik een treetje hoger ben gekomen qua espresso gebeuren.
Eerst had ik een Gaggia evolution machine en een Solis maler.
Nu een Nemox de luxe maler en een Quickmill 820. Ik wil er alleen nog een zware filterhouder op.
(Jammer dat er geen bodemloze filterhouder voor te krijgen is)
Maar is mijn espresso nou lekkerder?
Dat viel best wel tegen zeker in het begin toen ik aan het klooien was met de maalstand.
Ik heb doorlooptijden van zeker 1 1/2 minuut gehad en een vieze smaak.
Maar nu komt er weer een acceptabele espresso uit mijn machientje.
Alleen heb ik nu een heel andere crema, veel fijner en ook wel wat minder.
  woensdag 23 juni 2010 @ 09:07:53 #167
247356 infp2009
More cowbell!
pi_83180240
quote:
Op dinsdag 22 juni 2010 21:46 schreef Thorical het volgende:
(Jammer dat er geen bodemloze filterhouder voor te krijgen is)
Zelf maken, dan.
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
pi_83192081
quote:
Op dinsdag 22 juni 2010 21:46 schreef Thorical het volgende:
Ik wil ff melden dat ik een treetje hoger ben gekomen qua espresso gebeuren.
Eerst had ik een Gaggia evolution machine en een Solis maler.
Nu een Nemox de luxe maler en een Quickmill 820. Ik wil er alleen nog een zware filterhouder op.
(Jammer dat er geen bodemloze filterhouder voor te krijgen is)
Maar is mijn espresso nou lekkerder?
Dat viel best wel tegen zeker in het begin toen ik aan het klooien was met de maalstand.
Ik heb doorlooptijden van zeker 1 1/2 minuut gehad en een vieze smaak.
Maar nu komt er weer een acceptabele espresso uit mijn machientje.
Alleen heb ik nu een heel andere crema, veel fijner en ook wel wat minder.
Leuk! Gefeliciteerd met de upgrade. De koffie zal nog wel beter worden na verloop van tijd lijkt me.
Ik weet het ook niet
pi_83192216
quote:
Op dinsdag 22 juni 2010 14:41 schreef Bigs het volgende:

[..]

Als het om het design gaat kun je ook kijken naar de Ascaso Dream die nog wel eens met de X1 verward wordt:
[ afbeelding ]

Ik vind hem zelf wat mooier dan de X1 (mooiere materialen) en bovendien heeft de Dream een bronzen boiler, driewegmagneetklep, overdrukventiel en een 'professionele' stoomtip (niet op de afbeelding). Voordeel van de X1 is wel weer dat hij een auto filling boiler heeft, wat voor de onervaren gebruiker niet onprettig is.

Nadelen van deze machine t.o.v. de Silvia: 57mm filter ipv 58mm en de zetgroep van de Silvia is nog wel een stukje beter.
Ik heb mijn selectie nu teruggebracht tot drie:
De Lelit PL041EM, de Ascaso Dream (vriendin vindt die het mooist ), en de Rancilio Silvia. Dit geeft ook meteen de spanwijdte van m'n budget aardig weer.

Zou je me nog kunnen uitleggen wat het verschil tussen een 57 en 58mm filter is (1 millimeter, snap ik, maar wat levert dat op?)....en dat verschil in zetgroep, waar merk je dat aan?
Ik weet het ook niet
pi_83196605
58mm is de de facto standaard voor commerciële machines, dit houdt in dat je met een 58mm filter dus meer keuze hebt in accessoires zoals tampers. Voor de kwaliteit van de koffie maakt het volgens mij verder niet zoveel uit.

Dat verschil in zetgroepen kan iemand anders misschien iets zinnigs over zeggen. Vergeet in ieder geval niet ook geld te reserveren voor een goede koffiemolen, dat is minstens zo belangrijk voor de smaak als je apparaat zelf.
  Moderator woensdag 23 juni 2010 @ 16:27:21 #171
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_83197903
Je koffiemolen is zelfs belangrijker dan je machine.

Met een heel goeie molen haal je het beste uit je middelmatige machine
Met een middelmatige molen haal je middelmatige koffie uit je goeie machine
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_83200309
Bedankt.
Dat van de molen heb ik me gerealiseerd ja. Daarom twijfel ik ook nog zo over toch die goedkopere Lelit, en dan een fatsoenlijke molen, Rocky ofzo.
Tis alleen dat die Silvia me op de een of andere manier zo aantrekt...beetje een gevoelskwestie denk ik, kan het niet helemaal onderbouwen.
Ik weet het ook niet
  † In Memoriam † woensdag 23 juni 2010 @ 17:42:18 #173
230491 Zith
pls tip
pi_83201415
Silvia is dan ook sexy
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  woensdag 23 juni 2010 @ 17:43:16 #174
4921 blup
Shoarma Sin Farma
pi_83201465
*meldt*

Staat hier nou een Saeco Odea Grio Plus, in tegenstellingen wat de TT beweert kan je hier wel malinggrote, hoeveelheid water, hoeveelheid maling instellen... En door al die instellingen lukt t me nog steeds niet om een ECHT lekker bakkie te krijgen..
  † In Memoriam † woensdag 23 juni 2010 @ 18:11:12 #175
230491 Zith
pls tip
pi_83202839
Verse bonen 14.gif
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_83208079
Daar is iets misgegaan Zith
Ik weet het ook niet
  woensdag 23 juni 2010 @ 20:24:16 #177
97745 Thorical
finding a way
pi_83209785
quote:
Op woensdag 23 juni 2010 09:07 schreef infp2009 het volgende:

[..]Jammer dat er geen bodemloze filterhouder voor te krijgen is

Zelf maken, dan.
En dat is de bodem er onderuit dremelen?
Of moet ik iets anders verzinnen want ik ga wel een filterhouder van 50¤ naar z'n grootje helpen.
  † In Memoriam † woensdag 23 juni 2010 @ 20:39:04 #178
230491 Zith
pls tip
pi_83210858
nakeds kosten ook zoiets hoor
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  Moderator woensdag 23 juni 2010 @ 22:45:08 #179
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_83220746
quote:
Op woensdag 23 juni 2010 18:11 schreef Zith het volgende:
Verse bonen 14.gif


Ik heb altijd verse bonen, ik brand per 250g en 2 dagen voor dat op is brand ik nieuwe
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_83222951
quote:
Op woensdag 23 juni 2010 17:42 schreef Zith het volgende:
Silvia is dan ook sexy
en betaalbaar als je 2e hands okee vindt. 180 piek, geen geld! en ik geniet er elke dag van.
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
  Moderator woensdag 23 juni 2010 @ 23:42:07 #181
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_83223966
Ik vind dat echt niks he, 2e hands. Zou ik nooit doen, alles nieuw.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † donderdag 24 juni 2010 @ 00:09:16 #182
230491 Zith
pls tip
pi_83225260
quote:
Op woensdag 23 juni 2010 22:45 schreef djkoelkast het volgende:

[..]



Ik heb altijd verse bonen, ik brand per 250g en 2 dagen voor dat op is brand ik nieuwe
Wacht je wel lang genoeg voordat je die bonen gebruikt?
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  Moderator donderdag 24 juni 2010 @ 00:40:57 #183
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_83226599
quote:
Op donderdag 24 juni 2010 00:09 schreef Zith het volgende:

[..]

Wacht je wel lang genoeg voordat je die bonen gebruikt?


48 uur en daarna gaan ze een kleine week mee.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_83232285
Na jarenlang twijfelen, gisteren mijn eerste echte espressomachine gekocht. De welbekende Quickmill 820:


Vanwege mijn vakantie kan ik hem pas eind volgende week gaan gebruiken. Zijn er mensen die hetzelfde apparaat hebben en alvast wat tips kunnen geven voor het gebruik?

Ik had begrepen dat een al te fijne maling geen aanrader is? Het apparaat was boven mijn budget dus ik heb ervoor gekozen om een investering in een maler te laten zitten en mijn bonen bij de koffietoko te laten malen. Nu lees ik overal dat de maler belangrijker is dan de machine
  Moderator donderdag 24 juni 2010 @ 11:11:12 #185
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_83234575
Zo zonde, binnen een uur ben je je aroma's al kwijt van gemalen koffie, daarom zelf malen en eerst de maler, dan de machine
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_83247161
dat geld voor de molen komt wel een keer. Voorlopig kan je hier prima mee vooruit

[ Bericht 0% gewijzigd door Its-Jojo-4you op 25-06-2010 06:22:57 ]
Nobody expects the Spanish Inquisition!
  vrijdag 25 juni 2010 @ 00:42:15 #187
260253 Sandous
*+*+*+*+*+
pi_83268880
Hmm koffie

Ik ben op zoek naar een melkopschuimer.. Heb een espresso en een balleti esspressokannetje voor op t gas.

Budget is 20 euro.. Voldoet zo een hema ding? Of moet ik meteen 60 euro neerleggen voor zo een ding?
  vrijdag 25 juni 2010 @ 08:29:02 #188
247356 infp2009
More cowbell!
pi_83272175
Als je schuim wilt, vast wel. Als je opgeschuimde melk wilt niet.
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
  vrijdag 25 juni 2010 @ 19:45:03 #189
260253 Sandous
*+*+*+*+*+
pi_83299013
quote:
Op vrijdag 25 juni 2010 08:29 schreef infp2009 het volgende:
Als je schuim wilt, vast wel. Als je opgeschuimde melk wilt niet.
wat is het verschil dan (ben een beginner )
pi_83304192
http://www.koffiediscount(...)dition-art-13788.htm
Morgen bij de mediamarkt 222, kent iemand het ding en is het iets?
Ik weet het ook niet
  Moderator vrijdag 25 juni 2010 @ 21:51:17 #191
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_83305333
quote:
Op vrijdag 25 juni 2010 19:45 schreef Sandous het volgende:

[..]

wat is het verschil dan (ben een beginner )


Gewoon beginnen met dit: http://www.popelectronics(...)chuimer-pr-2085.html werkt prima, maar het is natuurlijk niet zo tof en lekker als echte zelf opgeschuimde melk, maar nu ik een echte machine heb met echte opschuimer is het ook lang niet meer zo makkelijk moet ik toegeven
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_83324766
quote:
Op vrijdag 25 juni 2010 21:28 schreef Dunckie het volgende:
http://www.koffiediscount(...)dition-art-13788.htm
Morgen
bij de mediamarkt 222, kent iemand het ding en is het iets?
quote:
Op woensdag 23 juni 2010 17:43 schreef blup het volgende:
*meldt*

Staat hier nou een Saeco Odea Grio Plus, in tegenstellingen wat de TT beweert kan je hier wel malinggrote, hoeveelheid water, hoeveelheid maling instellen... En door al die instellingen lukt t me nog steeds niet om een ECHT lekker bakkie te krijgen..
Verwacht dat die twee machines niet veel zullen verschillen.
  Moderator dinsdag 29 juni 2010 @ 23:40:17 #193
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_83471011
Net wat koffie gebrand:







De eerste bonen beginnen al te glimmen:



En vanaf hier koelen:



Normaal brand ik niet zo lang door, maar dat is bij deze Malabar essentiëel. Het is wel een zeer milde boon, geel als je ze gaat branden in plaats van groen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_83472563
Ziet er smakelijk uit zeg.
Ik weet het ook niet
  † In Memoriam † woensdag 30 juni 2010 @ 09:13:44 #195
230491 Zith
pls tip
pi_83478042
Is het oneven branding GENE-eigen or ligt het aan de boon? (of heb je hem te vol gedaan? )
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  Moderator woensdag 30 juni 2010 @ 10:41:22 #196
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_83480777
quote:
Op woensdag 30 juni 2010 09:13 schreef Zith het volgende:
Is het oneven branding GENE-eigen or ligt het aan de boon? (of heb je hem te vol gedaan? )


Het zal de boon zijn in combinatie met volume. Ik brand altijd 250g ongebrand en deze bonen hadden echt veel meer volume dan andere, dus ik had misschien wat minder er in moeten doen. Ook lijkt het veel dramatischer op de foto dan het is hoor
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † woensdag 30 juni 2010 @ 11:46:20 #197
230491 Zith
pls tip
pi_83483291
quote:
Op woensdag 30 juni 2010 10:41 schreef djkoelkast het volgende:

[..]



Het zal de boon zijn in combinatie met volume. Ik brand altijd 250g ongebrand en deze bonen hadden echt veel meer volume dan andere, dus ik had misschien wat minder er in moeten doen. Ook lijkt het veel dramatischer op de foto dan het is hoor
Lag denk ik voroal aan mijn scherm, zit nu achter een andere computer en het lijkt oppeens veel minder
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  Moderator woensdag 30 juni 2010 @ 12:44:14 #198
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_83485660
quote:
Op woensdag 30 juni 2010 11:46 schreef Zith het volgende:

[..]

Lag denk ik voroal aan mijn scherm, zit nu achter een andere computer en het lijkt oppeens veel minder


Het klopt wel dat ze niet allemaal even bruin zijn, maar op zich vind ik dat niet eens zo erg. Volgende keer ga ik alleen wel meer op volume dan op gewicht letten want het scheelt enorm tussen verschillende bonen. Maar ik bestel nu vooral 250g verpakkingen om alles een keer te testen en de favorieten die hou ik en bestel ik voortaan per kilo.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_84076171
Koffiegrootheid Louis Claus overleden
quote:
Louis Claus is overleden. De eigenaar van het bekende Nijmeegse café De Blonde Pater is na een lang ziekbed maandag 12 juli overleden. Louis Claus was vooral bekend vanwege zijn niet af te stoppen passie voor koffie. Claus leverde als mentor diverse Nederlandse koffiekampioenen af.
http://www.missethoreca.n(...)isClausOverleden.htm

Ik weet niet of jullie hem kennen, maar deze man was echt heel enthousiast over koffie. Nadat hij zelf had meegedaan bij de eerste editie, liet hij zijn medewerk(st)ers meedoen aan de Barista kampioenschappen. Ik herinner me een jaar dat van de top 5 er vier van de Blonde Pater waren. Daarnaast was hij ook een heel aardig persoon!
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_84332193
Tvp, ben een koffie liefhebber ( al weet ik er niet zoveel vanaf. )

[ Bericht 2% gewijzigd door TheDutchHero op 21-07-2010 22:02:04 (De "ik" vergeten. ) ]
  woensdag 4 augustus 2010 @ 16:39:35 #201
5036 KrnKje
kleine typfout
pi_84858481
Na een tijdje lurken hoop ik wat advies van jullie te kunnen krijgen.

Enige tijd wil ik al een net-boven-middenklasse (maar toch echt wel goede) espressomachine hebben, nu ik net afgestudeerd ben, willen mijn ouders er een kado doen. Ik heb mijn oog laten vallen op de Rancilio Sylvia vanwege de positieve reviews her en der. In vergelijking met de Quickmill 2820 vermoed ik dat de boiler van de Sylvia beter is dan het thermoblock van de Quickmill; hoe denken jullie hierover?
Of moet ik toch echt een andere kant op in dezelfde prijscategorie?

Zelf wil ik er een molen bij aanschaffen; dat versgemalen koffie beter is, daar ben ik van overtuigd :)
Wat raden jullie aan in de prijsrange tot 200 euro? De Ranciolio Rocky heeft positieve reviews, maar is wel weer 300 euro.

Kunnen jullie m'n keuze voor de Sylvia bevestigen en een kort advies geven over de molen?
c_/
Koken met Frank - Culinaire uitspattingen...
pi_84858867
quote:
Op woensdag 4 augustus 2010 16:39 schreef KrnKje het volgende:
Na een tijdje lurken hoop ik wat advies van jullie te kunnen krijgen.

Enige tijd wil ik al een net-boven-middenklasse (maar toch echt wel goede) espressomachine hebben, nu ik net afgestudeerd ben, willen mijn ouders er een kado doen. Ik heb mijn oog laten vallen op de Rancilio Sylvia vanwege de positieve reviews her en der. In vergelijking met de Quickmill 2820 vermoed ik dat de boiler van de Sylvia beter is dan het thermoblock van de Quickmill; hoe denken jullie hierover?
Of moet ik toch echt een andere kant op in dezelfde prijscategorie?

Zelf wil ik er een molen bij aanschaffen; dat versgemalen koffie beter is, daar ben ik van overtuigd :)
Wat raden jullie aan in de prijsrange tot 200 euro? De Ranciolio Rocky heeft positieve reviews, maar is wel weer 300 euro.

Kunnen jullie m'n keuze voor de Sylvia bevestigen en een kort advies geven over de molen?
c_/
De sylvia is inderdaad een betere machine dan de qucikmill, dat zul je ook op veel koffie-fora terugvinden.
Ja, de molen is misschien wat boven je budget, maar een goeie molen betaalt zich terug. Eventueel kun je ze op marktplaats nog wel voor bedragen rond de 200 ¤ vinden. (Complete set van Sylvia + rocky molen heb ik weleens gezien voor prijzen rond de 400-450 ¤)

Laat je niet afschrikken door tweedehands: er kan weinig kapot aan die apparaten, en het onderhoud is helemaal niet zo enorm kostbaar.

De combi van twee rancilio apparaten naast elkaar op je aanrecht staat tenslotte ook wel sjiek :)
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_84860167
even nog een vraagje hier

Hoeveel kracht gebruik je normaal om de piston in de machine te draaien/ danwel hoe hoog staat de koffie in de cup?
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_84875407
quote:
Op woensdag 4 augustus 2010 16:39 schreef KrnKje het volgende:
Na een tijdje lurken hoop ik wat advies van jullie te kunnen krijgen.

Enige tijd wil ik al een net-boven-middenklasse (maar toch echt wel goede) espressomachine hebben, nu ik net afgestudeerd ben, willen mijn ouders er een kado doen. Ik heb mijn oog laten vallen op de Rancilio Sylvia vanwege de positieve reviews her en der. In vergelijking met de Quickmill 2820 vermoed ik dat de boiler van de Sylvia beter is dan het thermoblock van de Quickmill; hoe denken jullie hierover?
Of moet ik toch echt een andere kant op in dezelfde prijscategorie?

Zelf wil ik er een molen bij aanschaffen; dat versgemalen koffie beter is, daar ben ik van overtuigd :)
Wat raden jullie aan in de prijsrange tot 200 euro? De Ranciolio Rocky heeft positieve reviews, maar is wel weer 300 euro.

Kunnen jullie m'n keuze voor de Sylvia bevestigen en een kort advies geven over de molen?
c_/
Klopt dat de Sylvia overal erg goed beoordeeld wordt en dat men overal schreeuwt dat een dure maler gelijk staat aan betere koffie. Aangezien dit een vakgebied is waar veel mensen weinig weten en het dan maar weer aan anderen gaan vragen, die aanvankelijk ook niets wisten zet een bevestigende ketting zich voort.

Koffie gaat ook over smaak en dat is per definitie altijd subjectief. Daarom zou ik je adviseren om naar een zaak te gaan waar je de koffie uit de machine met de maler van je keuze kan proeven en je eigen mening te vormen.
  † In Memoriam † donderdag 5 augustus 2010 @ 08:52:57 #205
230491 Zith
pls tip
pi_84884097
quote:
Op woensdag 4 augustus 2010 23:00 schreef Mr.G het volgende:

[..]

Klopt dat de Sylvia overal erg goed beoordeeld wordt en dat men overal schreeuwt dat een dure maler gelijk staat aan betere koffie. Aangezien dit een vakgebied is waar veel mensen weinig weten en het dan maar weer aan anderen gaan vragen, die aanvankelijk ook niets wisten zet een bevestigende ketting zich voort.

...

Koffie gaat ook over smaak en dat is per definitie altijd subjectief.
Nee, niet echt. Smaken zijn erg objectief te meten, en een slecht maalsel zal nooit een positief effect hebben op je koffie.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_84890154
quote:
Op donderdag 5 augustus 2010 08:52 schreef Zith het volgende:

[..]

Nee, niet echt. Smaken zijn erg objectief te meten, en een slecht maalsel zal nooit een positief effect hebben op je koffie.
Ja, in zoverre dat een maler met bijvoorbeeld mesjes gewoon niet gelijkmatig kan malen en dergelijke malers zijn dan ook vaak het goedkoopste van het goedkoopste en je hebt meteen een uiterste te pakken. De verschillen bij malers tussen 150-200 euro en de 300+ categorie zijn al een stuk minder. Al moet je in de goedkopere categorie wat beter zoeken naar wat goed is en hoe beter je molen hoe beter je koffie. Maar hoeveel heb je over hebt voor een vaak minimaal verschil in smaak?

Zelf werk ik in een koffiebar en thuis heb ik een Quickmill 820 met een Nemox lux plus maler. In de bar malen we met een Jolly Mazzer. Voor de 160 euro die de Nemox me gekost heeft heb je echt een prima thuis koffie. Als je echt je eerste apparaat gaat aanschaffen zou ik persoonlijk adviseren om met een dergelijke maler te beginnen of een Mazzer aan te schaffen op marktplaats.

Wat betreft de smaak kun je inderdaad redelijk objectief vaststellen dat een koffie te sterk, te waterig, te bitter of te zuur is, maar 'lekkere' koffie is toch altijd subjectief?
  donderdag 5 augustus 2010 @ 13:44:37 #207
97745 Thorical
finding a way
pi_84892438
quote:
Op donderdag 5 augustus 2010 12:34 schreef Mr.G het volgende:


thuis heb ik een Quickmill 820 met een Nemox lux plus maler.
Dan heb je de zelfde combinatie als ik. :)
  donderdag 5 augustus 2010 @ 20:40:30 #208
5036 KrnKje
kleine typfout
pi_84907959
Tof! Ik denk dat ik maar knopen moet hakken en ergens kijken of ik het resultaat van de rocky kan proberen...
Koken met Frank - Culinaire uitspattingen...
pi_84908359
Mazzer Mini & Silvia: heerlijk!
  zaterdag 7 augustus 2010 @ 10:48:28 #210
5036 KrnKje
kleine typfout
pi_84968624
Gisterenavond m'n ouders te eten gehad in onze nieuwe casa met een flinke verrassing *O*

Koken met Frank - Culinaire uitspattingen...
pi_84987080
quote:
Op zaterdag 7 augustus 2010 10:48 schreef KrnKje het volgende:
Gisterenavond m'n ouders te eten gehad in onze nieuwe casa met een flinke verrassing *O*

[ afbeelding ]
Gefeliciteerd! ^O^
  zondag 8 augustus 2010 @ 11:08:18 #212
5036 KrnKje
kleine typfout
pi_85001213
quote:
Op zaterdag 7 augustus 2010 21:20 schreef Mr.G het volgende:

[..]

Gefeliciteerd! ^O^
Na 10 dubbele espresso's (dubbel zijn aldus de verschillende FAQ's die ik heb gevonden makkelijker te makelijk) begint het er op te lijken.
Gisteren direct maar even een fatsoenlijke tamper besteld, die bijgeleverde is (zoals in enkele reviews werd beschreven) waardeloos.

Binnenkort eens beginnen met melk schuimen :)
Koken met Frank - Culinaire uitspattingen...
pi_85071261
Koffie upgrade:



Plastic op rechts vervangen door midden en resultaat op links.


Close-up:



c_/

[ Bericht 7% gewijzigd door Mr.G op 09-08-2010 22:52:11 ]
  donderdag 19 augustus 2010 @ 21:11:32 #214
5036 KrnKje
kleine typfout
pi_85488830
Vandaag deze binnegekregen; morgen eens proberen! *O*
Koken met Frank - Culinaire uitspattingen...
  † In Memoriam † donderdag 19 augustus 2010 @ 21:36:32 #215
230491 Zith
pls tip
pi_85489813
Net een hele dag zitten werken aan mijn nieuwe koffiemolen; een Macap MXA in koper!

Zo ziet hij er ongeveer uit, is een andere versie maar lijkt op elkaar:


De electronica in de doser weggehaald (moest daarvoor wat draadjes veranderen), alle doseronderdelen laten weken in cafiza, de sweepermod toegepast voor een schone doser, nieuwe 65mm malers erin..

Morgen nog koperpoets halen om de krasjes en oxidaties te verwijderen :)
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  vrijdag 20 augustus 2010 @ 10:32:37 #216
5036 KrnKje
kleine typfout
pi_85503991
quote:
Op donderdag 19 augustus 2010 21:36 schreef Zith het volgende:
Net een hele dag zitten werken aan mijn nieuwe koffiemolen; een Macap MXA in koper!

Zo ziet hij er ongeveer uit, is een andere versie maar lijkt op elkaar:
[ afbeelding ]

De electronica in de doser weggehaald (moest daarvoor wat draadjes veranderen), alle doseronderdelen laten weken in cafiza, de sweepermod toegepast voor een schone doser, nieuwe 65mm malers erin..

Morgen nog koperpoets halen om de krasjes en oxidaties te verwijderen :)
Sjieke molen :Y

Ik denk dat ik maar gewoon de Rocky voor bij m'n Sylvia ga bestellen. Zijn in de buurt niet echt winkels die hem hebben staan en het lijkt me niet dat Rancilio beiden samen verkoopt als ze niet bij elkaar passen :)
Koken met Frank - Culinaire uitspattingen...
pi_85504269
Rocky is inderdaad een prima molen voor de Sylvia.
Er staan bijvoorbeeld op youtube een hoop reviews over (bv van sealltecoffeegear)
Ik ben zelf aan het kijken om mijn Solis te gaan vervangen voor een Ascaso I-steel 1 :)
  vrijdag 20 augustus 2010 @ 19:09:42 #218
5036 KrnKje
kleine typfout
pi_85521525
Hmm, aan de hand van wat opmerkingen in reviews en fora toch aan het twijfelen tussen een Compak K3 Push en de Rocky SD...

http://koffiewarenhuis.nl(...)ompak_K3_push_zwart/
http://koffiewarenhuis.nl(...)ocky_SD_met_uitloop/

Qua prijs zitten ze bij elkaar, voornaamste verschil zit in de motor die bij Compak krachtiger is en grotere schijven heeft. Daar bovenop is hij te starten door de portafilter er tegenaan te drukken. Rocky nadeel blijkt te zijn dat je 1 hand nodig hebt voor de portafilter, 1 hand voor de drukschakelaar en 1 hand om de grind in/bij te stellen, dat is 1 hand te veel gevraagd ;)

Rocky:
Vermogen: 140 W
Schijven: 50 mm
Instelling: 56 stappen

K3:
Vermogen: 250 W
Schijven: 58 mm
Instelling: traploos

De keuze ligt voor mij nu tussen deze twee (319 voor de K3 tov 288 voor de Rocky vind ik geen probleem). Is er een logische keuze?
Koken met Frank - Culinaire uitspattingen...
  † In Memoriam † vrijdag 20 augustus 2010 @ 19:39:08 #219
230491 Zith
pls tip
pi_85522381
quote:
Op vrijdag 20 augustus 2010 19:09 schreef KrnKje het volgende:
Hmm, aan de hand van wat opmerkingen in reviews en fora toch aan het twijfelen tussen een Compak K3 Push en de Rocky SD...

http://koffiewarenhuis.nl(...)ompak_K3_push_zwart/
http://koffiewarenhuis.nl(...)ocky_SD_met_uitloop/

Qua prijs zitten ze bij elkaar, voornaamste verschil zit in de motor die bij Compak krachtiger is en grotere schijven heeft. Daar bovenop is hij te starten door de portafilter er tegenaan te drukken. Rocky nadeel blijkt te zijn dat je 1 hand nodig hebt voor de portafilter, 1 hand voor de drukschakelaar en 1 hand om de grind in/bij te stellen, dat is 1 hand te veel gevraagd ;)

Rocky:
Vermogen: 140 W
Schijven: 50 mm
Instelling: 56 stappen

K3:
Vermogen: 250 W
Schijven: 58 mm
Instelling: traploos

De keuze ligt voor mij nu tussen deze twee (319 voor de K3 tov 288 voor de Rocky vind ik geen probleem). Is er een logische keuze?
Ik zelf de rocky gehad (tweedehands), en zou nu voor een K3 kiezen, ziet er beter uit, grotere maalschijven.. :)

De compak is geloof ik wel stepless, is wat lastiger als je vaak veranderd van filter -> espresso -> filter
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  vrijdag 20 augustus 2010 @ 19:43:20 #220
5036 KrnKje
kleine typfout
pi_85522527
quote:
Op vrijdag 20 augustus 2010 19:39 schreef Zith het volgende:

[..]

Ik zelf de rocky gehad (tweedehands), en zou nu voor een K3 kiezen, ziet er beter uit, grotere maalschijven.. :)

De compak is geloof ik wel stepless, is wat lastiger als je vaak veranderd van filter -> espresso -> filter
Dat laatste zal t probleem niet zijn; filter gebruik ik voor die enkele keer dat ik meer dan 6 man op de koffie heb wel een pak DE voor ;)
Koken met Frank - Culinaire uitspattingen...
pi_85526049
quote:
Op donderdag 5 augustus 2010 08:52 schreef Zith het volgende:

[..]

Nee, niet echt. Smaken zijn erg objectief te meten, en een slecht maalsel zal nooit een positief effect hebben op je koffie.
Smaken zijn inderdaad zeer goed te meten. Lekker is in het geval van koffie enorm lastig te meten. Lekker voor een grote groep wel, maar voor fijnproevers en liefhebbers, nee. Ook niet met cupping of iets anders.

Sowieso heb je te maken met complexiteit en complexiteitscurve van de proevende persoon. (een kleuter houdt van andere, minder complexe muziek dan een concertpianist). Verder heb je te maken met de persoonlijke voorkeur van de belangrijkste smaken, je hebt nu eenmaal liefhebbers van diverse smaaktypes.

Je kunt dus knettergoede verse antigua perfect malen en zetten en dan alsnog iemand hebben die het minder lekker vindt dan een java-gunung of een andere koffie.

Ben je wel een liefhebber, of wil je goed worden; zorg dan voor behoud van complexiteit. de complexiteit in koffie is chemisch, dus stap 1 is goede bonen als basis. Stap twee is goed branden waarbij de maillard reactie voldoende veel verschillende aromastoffen oplevert met voldoende concentratie om geproefd te worden. Loopt de reactie te lang krijg je te weinig componenten (lignanen en andere eindproducten), loopt hij te kort is de concentratie vaak laag.

Dan is stap 3 malen, liefst zonder te veel oxidatie van gevoelige smaakstoffen en met het juiste specifieke oppervlak om de gewenste smaakstoffen te extraheren.

Stap 4 is extractie: doorlopsnelheid van extractiemiddel, eigenschappen extractiemiddel (water, hardheid, temperatuur), etc.

Als je de meest bijzondere koffie wilt drinken, moet je dus mikken op complexiteit. Tussen de 100-en verschillende complexe koffies, zit altijd iets wat je wel bbevalt. ben je er nog niet aan toe, dan heb je minder complexiteit nodig.

Toch is er wel iets te zeggen over de smaakstoffen, hoe meer kans ze krijgen om te oxideren, hoe minder vers de koffie zal smaken. Hoe versergebrand hoe beter dus!
Whatever...
  Moderator vrijdag 20 augustus 2010 @ 21:41:15 #222
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_85526598
quote:
Hoe versergebrand hoe beter dus!
Niet met je eens, sowieso heb je de eerste 48 uur niets aan je koffie, want de smaak is nog niet klaar en je hebt nog veen co2 uitstoot. Ik vind zelf dat de koffie na een dag of 4-5 dagen na het branden het beste smaakt.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † vrijdag 20 augustus 2010 @ 22:29:30 #223
230491 Zith
pls tip
pi_85528422
quote:
Op vrijdag 20 augustus 2010 21:29 schreef Spanky78 het volgende:

[..]


Klopt allemaal hoor... maar ik had het erover dat een slecht maalsel nooit een beter resultaat zal geven dan een goed maalsel (van dezelfde bonen/machine/temp.)

net zoals een kleuter zal een goede triangle beter vinden klinken dan een valse, kapotte (tenminste, neem ik aan :P )
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  † In Memoriam † zaterdag 21 augustus 2010 @ 11:31:20 #224
230491 Zith
pls tip
pi_85539106
Before:


After:




Oude doser (liet veel koffie achter)


Toegepast: Doser sweeper mod:





Hoe schoon de nieuwe doser wordt:





I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_85581583
quote:
Op zaterdag 21 augustus 2010 11:31 schreef Zith het volgende:
Before:
[ afbeelding ]

After:
[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Oude doser (liet veel koffie achter)
[ afbeelding ]

Toegepast: Doser sweeper mod:

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Hoe schoon de nieuwe doser wordt:

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Een mooie maler (helemaal als de plaatjes zouden laden en je niet met de hand de url moet copy&pasten), maar is die niet een beetje groot voor thuisgebruik?
  † In Memoriam † maandag 23 augustus 2010 @ 12:36:50 #226
230491 Zith
pls tip
pi_85602628
quote:
Op zondag 22 augustus 2010 20:44 schreef devzero het volgende:

[..]

Een mooie maler (helemaal als de plaatjes zouden laden en je niet met de hand de url moet copy&pasten)
Bij mij laden ze wel (en ze staan netjes tussen [img][/img]) iemand anders ook problemen met het bekijken? :o
quote:
maar is die niet een beetje groot voor thuisgebruik?
Jawel :) Nou ja, overkill misschien, maar als ik 14gr koffie erin doe komt er ook 14gr koffie uit, en het is lekker stil en snel met de 65mm malers. En gebouwd als een commerciele tank die zelfs bij 500 kopjes per dag het nog jaren uit moet houden...

En het oog is ook blij :P
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  † In Memoriam † maandag 23 augustus 2010 @ 12:38:25 #227
230491 Zith
pls tip
pi_85602686
Oh nu vallen de plaatjes ook uit :'( Kan niet meer editten dus dan maar nog een keertje vanaf een andere server...

Before:


After:






Oude doser (liet veel koffie achter)


Toegepast: Doser sweeper mod:





Hoe schoon de nieuwe doser wordt:







[ Bericht 50% gewijzigd door Zith op 23-08-2010 12:52:25 ]
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_85920230
Is ook aanwezig. Knettergek op goede koffie. :9
pi_86497094
Hoe heb ik dit gedaan? Ik wilde eigenlijk een latte macchiato maken, maar halverwege het drinken zag ik ineens deze laagjes:

  † In Memoriam † donderdag 16 september 2010 @ 14:55:13 #230
230491 Zith
pls tip
pi_86498995
Dat is toch precies wat een latte macciato 'is all about'? :P



Hoe dat gebeurt?

vloeistoffen die koud zijn zakken sneller naar beneden dan vloeistoffen die warm zijn, hoe warmer, hoe hoger het komt. Met deze info:

De koffie die als eerste in de koudere melk komt wordt kouder (en zakt dus meer) dan de koffie er erna volgt (want die komt in iets warmere vloeistof). Hierdoor komt er een stapeling van (koudere) melk, melk met beejte koffie, melk met meer koffie, vooral koffie. De 'vooral koffie' laag is bovenin, want hoe meer (warme) koffie, hoe hoger het drijft.

Waarom het in lagen gaat, en niet een overlopende lijn (van wit naa bruin)... geen idee, zal wel te maken hebben met het 'settelen' van de koffie, die zich tijdens en na het schenken nog een positie inneemt.. ofzo :P
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_86756684
Ik heb even een vraagje en ik hoop dat de koffieliefhebbers hier me kunnen helpen. Zelf ben ik een thee-drinker, dus heb echt geen verstand van koffie!

Mijn vader wordt binnenkort 50 jaar, en het lijkt ons wel een leuk idee om hem zo'n mooie koffiemachine te geven. Ik zie door de bomen echt het bos niet meer, zo'n machine waar je de sterkte ed. kan aanpassen lijkt me wel wat. Voor mijn vader is het belangrijk dat het ding een beetje snel koffiezet.

Sorry voor de vage omschrijving, maar misschien hebben jullie ideeen voor een koffieapparaat? Als het rond de 200 euro (mag ook iets meer zijn) zit is het goed. Mijn stiefmoeder is nu van plan om een Senseo-apparaat voor hem te kopen, maar dat lijkt mij weer niets.
Thou shalt not worship pop idols or follow lost prophets.
  Moderator donderdag 23 september 2010 @ 17:58:47 #232
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_86757295
Misschien iets van een Saeco Odea Giro of Melitta Caffeo Solo? Dat is een betaalbare (+/- 300-350 euro) volautomaat waar je best lekkere koffie mee kunt maken. Het is natuurlijk niet zoals alles zelf doen, maar dat is ook niet snel, dit is snel, makkelijk, maar toch lekker. Voor onder die prijs hoef je geen volautomaat te zoeken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_86758004
quote:
Op donderdag 23 september 2010 17:58 schreef djkoelkast het volgende:
Misschien iets van een Saeco Odea Giro of Melitta Caffeo Solo? Dat is een betaalbare (+/- 300-350 euro) volautomaat waar je best lekkere koffie mee kunt maken. Het is natuurlijk niet zoals alles zelf doen, maar dat is ook niet snel, dit is snel, makkelijk, maar toch lekker. Voor onder die prijs hoef je geen volautomaat te zoeken.
Is het net zo snel als de Senseo? Bedankt voor de tips ^O^ .
Thou shalt not worship pop idols or follow lost prophets.
  † In Memoriam † donderdag 23 september 2010 @ 18:26:43 #234
230491 Zith
pls tip
pi_86758205
quote:
Op donderdag 23 september 2010 18:19 schreef RabbitHeart het volgende:

[..]

Is het net zo snel als de Senseo? Bedankt voor de tips ^O^ .
Nee, de kwaliteit is anders al wel 10x beter.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  † In Memoriam † donderdag 23 september 2010 @ 18:45:45 #235
230491 Zith
pls tip
pi_86758892
Snelste koffie is trouwens instant-coffee en dat smaakt al beter dan senseo, geef hem maar een jaarvoorraad.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  Moderator donderdag 23 september 2010 @ 20:16:34 #236
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_86763062
quote:
Op donderdag 23 september 2010 18:26 schreef Zith het volgende:

[..]

Nee, de kwaliteit is anders al wel 10x beter.
10x maar?
Senseo is slootwater in vergelijking met een instapmodel volautomaat + veeeeeeeel meer keuze in bonen. Zelfs de goedkoopste Lavazza supermarktbonen smaken minstens 1000x beter dan een bakje Senseo.
Het is niet even snel, maar je hoeft er geen pads in te doen etc. en dat is ook een voordeel, gewoon bonen in het reservoir en starten maar!
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_86776570
quote:
Op donderdag 23 september 2010 18:45 schreef Zith het volgende:
Snelste koffie is trouwens instant-coffee en dat smaakt al beter dan senseo, geef hem maar een jaarvoorraad.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ik vermoed dat mijn pa zo verknocht is aan zijn senseo-apparaat omdat het zo lekker snel is, en omdat het Philips is (Philips = heilig). Als er dan een nieuw apparaat komt dan moet ie natuurlijk snel zijn :Y .

Maar goed, ik ben bepaald geen koffieliefhebber, dus ik weet er ook vrij weinig vanaf :)
Thou shalt not worship pop idols or follow lost prophets.
pi_86777532
Als het helpt...

Saeco is ook van Philips tegenwoordig :)
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_86777998
Je moet iemand natuurlijk niet iets kado doen waar hij niet op zit te wachten, maar je moet ook niet in dit topic komen vragen of het een goed idee is om iemand een Senseo cadeau te doen :')
  † In Memoriam † vrijdag 24 september 2010 @ 09:22:28 #240
230491 Zith
pls tip
pi_86778966
quote:
Op vrijdag 24 september 2010 02:15 schreef RabbitHeart het volgende:

[..]

Ik vermoed dat mijn pa zo verknocht is aan zijn senseo-apparaat omdat het zo lekker snel is, en omdat het Philips is (Philips = heilig). Als er dan een nieuw apparaat komt dan moet ie natuurlijk snel zijn :Y .

Maar goed, ik ben bepaald geen koffieliefhebber, dus ik weet er ook vrij weinig vanaf :)
Maar wat doe je dan in deze topic :P Alsof je op een forum voor bourgondiers en restaurantchefs gaat vragen of het een goed idee is om met je vader in de McDonalds te gaan eten op zijn verjaardag, kwaliteit hoeft niet, als het maar snel is... :P
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_86815646
quote:
Op vrijdag 24 september 2010 09:22 schreef Zith het volgende:

[..]

Maar wat doe je dan in deze topic :P Alsof je op een forum voor bourgondiers en restaurantchefs gaat vragen of het een goed idee is om met je vader in de McDonalds te gaan eten op zijn verjaardag, kwaliteit hoeft niet, als het maar snel is... :P
Nee ik zeg niet dat kwaliteit niet hoeft, maar ik weet gewoon dat mijn vader geen koffieapparaat wil waar het eeuwen duurt voordat er een kop koffie is.

De apparaten die djkoelkast voorstelt lijken me wel wat bijvoorbeeld. Alleen ikzelf weet helemaal niets van koffie-apparaten en het zijn er zoveel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Allemaal merken waar ik nooit van gehoord heb, ik kan zo dus niet echt het kaf van het koren scheiden. Als ik zeg dat Saceo van Philips is dan is mijn vader vast blij :Y . Bij het kijken voor koffiemachines zie je ook veel van merken als Princess en die zijn geloof ik toch minder goed. Vandaar mijn vraag :Y .
Thou shalt not worship pop idols or follow lost prophets.
pi_86815683
quote:
Op vrijdag 24 september 2010 08:17 schreef Bigs het volgende:
Je moet iemand natuurlijk niet iets kado doen waar hij niet op zit te wachten, maar je moet ook niet in dit topic komen vragen of het een goed idee is om iemand een Senseo cadeau te doen :')
In mijn posts schrijf ik ook dat mijn stiefmoeder mijn vader een Senseo cadeau wil doen, maar dat mij dit niet zo'n goed plan lijkt :) .
Thou shalt not worship pop idols or follow lost prophets.
pi_86825885
quote:
Op zaterdag 25 september 2010 00:37 schreef RabbitHeart het volgende:

[..]

Nee ik zeg niet dat kwaliteit niet hoeft, maar ik weet gewoon dat mijn vader geen koffieapparaat wil waar het eeuwen duurt voordat er een kop koffie is.

De apparaten die djkoelkast voorstelt lijken me wel wat bijvoorbeeld. Alleen ikzelf weet helemaal niets van koffie-apparaten en het zijn er zoveel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Allemaal merken waar ik nooit van gehoord heb, ik kan zo dus niet echt het kaf van het koren scheiden. Als ik zeg dat Saceo van Philips is dan is mijn vader vast blij :Y . Bij het kijken voor koffiemachines zie je ook veel van merken als Princess en die zijn geloof ik toch minder goed. Vandaar mijn vraag :Y .
Koop inderdaad een volautomaat, djkoelkast gaf prima apparaten voor prima prijsje. Dat levert al een enorme kwaliteitsboost op vergeleken met Senseo. Als hij van koffie houdt zal het een zeer goed kado zijn.
pi_86825984
quote:
Op zaterdag 25 september 2010 00:38 schreef RabbitHeart het volgende:

[..]

In mijn posts schrijf ik ook dat mijn stiefmoeder mijn vader een Senseo cadeau wil doen, maar dat mij dit niet zo'n goed plan lijkt :) .
Gewoon een mooie cafetiere. Een Bodum :9
pi_86829915
quote:
Op zaterdag 25 september 2010 13:31 schreef friekin_ het volgende:

[..]

Gewoon een mooie cafetiere. Een Bodum :9
Beste koffie-gerelateerde cadeau dat ik ooit gehad heb :Y toen ging er echt een wereld voor me open.
pi_86834046
Mensen die hier met een positieve senseo opmerking komen, verdienen een preventief nekschot.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  Moderator zaterdag 25 september 2010 @ 18:07:45 #247
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_86835012
quote:
Op zaterdag 25 september 2010 17:40 schreef Red_85 het volgende:
Mensen die hier met een positieve senseo opmerking komen, verdienen een preventief nekschot.
In duitsland kun je redelijke kwaliteit Senseo pads krijgen, van een eigen merk van zo'n speciaalhandel. Maar meer dan redelijk is het niet en wordt het niet. Senseo is geen koffie.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zaterdag 25 september 2010 @ 20:27:05 #248
97745 Thorical
finding a way
pi_86839531
Ik heb een 2ehands QuickMill 2820 gekocht en dat ging goed totdat ik hem ging schoonmaken.
Ik krijg de adapterschijf er niet uit. Ik heb het geprobeerd met citroenzuur en w40 ik krijg hem niet los maar had wel last van kortsluiting.
Wie heeft de oplossing?
  † In Memoriam † zaterdag 25 september 2010 @ 21:00:00 #249
230491 Zith
pls tip
pi_86840587
quote:
Op zaterdag 25 september 2010 15:35 schreef Bigs het volgende:

[..]

Beste koffie-gerelateerde cadeau dat ik ooit gehad heb :Y toen ging er echt een wereld voor me open.
Sowieso beste zetmethode ooit :Y
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_86843224
quote:
Op zaterdag 25 september 2010 20:27 schreef Thorical het volgende:
Ik heb een 2ehands QuickMill 2820 gekocht en dat ging goed totdat ik hem ging schoonmaken.
Ik krijg de adapterschijf er niet uit. Ik heb het geprobeerd met citroenzuur en w40 ik krijg hem niet los maar had wel last van kortsluiting.
Wie heeft de oplossing?
Je zou koffievetoplosser kunnen gebruiken; Cafiza of een ander backflush poeder.. Meerdere malen inspuiten met WD40 en dit zeker 24 uur in laten werken helpt soms ook. Succes :)
  FOK!fotograaf maandag 27 september 2010 @ 21:03:57 #251
145146 Andyy
pi_86917758
Iemand aanraders voor mijn nieuwe "french press"?
Ik ben een complete noob dus mij kan je alles wijsmaken :+
pi_86922464
quote:
Op maandag 27 september 2010 21:03 schreef Andyy het volgende:
Iemand aanraders voor mijn nieuwe "french press"?
Ik ben een complete noob dus mij kan je alles wijsmaken :+
Wat bedoel je? Aanraders wat betreft koffie of bedoel je de 'hardware'?
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  † In Memoriam † maandag 27 september 2010 @ 22:51:47 #253
230491 Zith
pls tip
pi_86924379
quote:
Op maandag 27 september 2010 21:03 schreef Andyy het volgende:
Iemand aanraders voor mijn nieuwe "french press"?
Ik ben een complete noob dus mij kan je alles wijsmaken :+
Verse koffie, maximaal 2 weken oud. :P
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_86924459
quote:
Op maandag 27 september 2010 22:51 schreef Zith het volgende:

[..]

Verse koffie, maximaal 2 weken oud. :P
Op naar Simon Levelt. ^O^ :Y
  FOK!fotograaf maandag 27 september 2010 @ 23:06:41 #255
145146 Andyy
pi_86925132
Qua koffie ja.
En volgens mij gingen mijn eerste pogingen niet helemaal goed :+
(Douwe Egberts heb ik nu in huis)
pi_86925187
quote:
Op maandag 27 september 2010 23:06 schreef Andyy het volgende:
Qua koffie ja.
En volgens mij gingen mijn eerste pogingen niet helemaal goed :+
(Douwe Egberts heb ik nu in huis)
Het is niet moeilijk.

Schepjes erin. Flink laten weken. Zachtjes naar beneden duwen.
  † In Memoriam † maandag 27 september 2010 @ 23:33:00 #257
230491 Zith
pls tip
pi_86926103
quote:
Op maandag 27 september 2010 22:53 schreef friekin_ het volgende:

[..]

Op naar Simon Levelt. ^O^ :Y
Nah, da's oud spul man :) Ze willen de branddatum niet eens geven :N

Coffee-fascino, online bestellen, wordt dezelfde week gebrand, en nog goedkoper ook :)
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_86926146
Ben een chick :P
  woensdag 29 september 2010 @ 12:46:15 #259
122648 Bravebart
København er på plads ja
pi_86976431
Ja, ik ga me ook maar eens inlezen B-) Die koffie uit een normaal koffiezetapparaat ben ik nu onderhand wel zat (ook al was DE Black al een hele verbetering tov cheap-ass koffie), dus het wordt tijd voor espresso geweld :7
Op donderdag 22 november 2012 00:14 schreef ondeugend het volgende:
liefdevolle gevoelens voor de duisternis
pi_86985735
Zorg vooral dat de temperatuur van je water niet te hoog (dus geen kokend water) en niet te laag is. Ik gebruik een elektrisch vlees-thermometertje en ik mik voor iets boven de 90C. De maling moet iets grover zijn dan voor koffiezetapparaat en je wilt ook niet te lang laten trekken (pak em beet 5 minuten).
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 29 september 2010 @ 17:32:16 #261
132619 crew  D_A
Ben jij van die © ?
pi_86987826
quote:
Op maandag 27 september 2010 22:53 schreef friekin_ het volgende:

[..]

Op naar Simon Levelt. ^O^ :Y
Palermo :~
[b] Op Zaterdag 26 april 2008 22:35 schreef lauwert het volgende:[/b]
[i] Waar zouden we toch zijn zonder onze geliefde D_A O+ [/i]
pi_87091727
quote:
Op maandag 27 september 2010 23:33 schreef Zith het volgende:

[..]

Nah, da's oud spul man :) Ze willen de branddatum niet eens geven :N

Coffee-fascino, online bestellen, wordt dezelfde week gebrand, en nog goedkoper ook :)
Tnx voor de tip :) Vorige week heb ik m'n Vario gecalibreerd zodat ie eindelijk weer fatsoenlijk maalt. Gisteren voor het eerst weer verse koffie gebruikt (van Fascino dus) en bam: gelijk voor het eerst tiger stripes op m'n espresso ^O^
  zaterdag 2 oktober 2010 @ 11:57:05 #263
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_87092982
Heb weer eens twee pond espressobonen gehaald bij de Pelikaan in Zutphen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † zaterdag 2 oktober 2010 @ 12:05:30 #264
230491 Zith
pls tip
pi_87093232
quote:
Op zaterdag 2 oktober 2010 11:03 schreef Bigs het volgende:

[..]

Tnx voor de tip :) Vorige week heb ik m'n Vario gecalibreerd zodat ie eindelijk weer fatsoenlijk maalt. Gisteren voor het eerst weer verse koffie gebruikt (van Fascino dus) en bam: gelijk voor het eerst tiger stripes op m'n espresso ^O^
:D
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_87093480
quote:
Op zaterdag 2 oktober 2010 11:57 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb weer eens twee pond espressobonen gehaald bij de Pelikaan in Zutphen
staat nog steeds om m'n lijstje om een keer naar toe te gaan :)
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_87560300
ik heb sinds gisteren een hele mooie nieuwe 2ehandse machine...
Bazzar EP7, oftewel een isomac Tea heatexchange. nog n beetje finetunen, maar veel constantere resultaten. ik ben blij!
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
pi_87560672
quote:
Op maandag 27 september 2010 23:33 schreef Zith het volgende:

[..]

Nah, da's oud spul man :) Ze willen de branddatum niet eens geven :N

Coffee-fascino, online bestellen, wordt dezelfde week gebrand, en nog goedkoper ook :)
En bij ~5kg betaal je ook geen verzendkosten meer. ^O^ Wij kopen hier met 3 collega's om de zoveel tijd in bij ze. De Guatalama Fedeco fairtrade is een erg lekkere aromatische koffie voor 's avonds. :9~

Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_87747161
Koffie :9

Heb besloten om de komende jaren een fijnproever te worden.
Prachtige OP _O_
  † In Memoriam † woensdag 20 oktober 2010 @ 11:59:05 #269
230491 Zith
pls tip
pi_87747244
quote:
Op vrijdag 15 oktober 2010 09:00 schreef fruityloop het volgende:

[..]

En bij ~5kg betaal je ook geen verzendkosten meer.
Is dat nieuw? :o
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  † In Memoriam † woensdag 20 oktober 2010 @ 11:59:54 #270
230491 Zith
pls tip
pi_87747266
quote:
Op vrijdag 15 oktober 2010 08:29 schreef knuppelhout het volgende:
ik heb sinds gisteren een hele mooie nieuwe 2ehandse machine...
Bazzar EP7, oftewel een isomac Tea heatexchange. nog n beetje finetunen, maar veel constantere resultaten. ik ben blij!
[ afbeelding ]
Jij bent dan ook snel vooruit gegaan :)
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_87747742
quote:
Op woensdag 20 oktober 2010 11:59 schreef Zith het volgende:

[..]

Is dat nieuw? :o
De grens is 65 euro, maar met 5kg guatamala ga je daar mooi overheen. :Y En anders doen we er nog wel een klein zakje van 250g bij, die bonen komen toch wel op. :9~
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_87753843
quote:
Op woensdag 20 oktober 2010 11:59 schreef Zith het volgende:

[..]

Jij bent dan ook snel vooruit gegaan :)
ja ik ben vreselijk met dit soort dingen. ik kan het niet helpen, ik moet dan forums en marktplaats afstruinen ookal heb ik al lekkere koffie thuis...
maar de espresso is echt subliem uit dit apparaat. alleen melk schuimen lukt nog niet best. 2-hole stoomtip zit erop, op de silvia zat een 1hole. misschien dat ook de stoomboilerdruk niet hoog genoeg is ofzo? de manometer staat op 1.2-1.3 ongeveer. zou genoeg meoten zijn, toch?
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
  † In Memoriam † woensdag 20 oktober 2010 @ 14:57:18 #273
230491 Zith
pls tip
pi_87753879
Iemand nog tips voor een lekkere espresso blend die je zelf bij elkaar moet branden?
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  † In Memoriam † woensdag 20 oktober 2010 @ 15:01:39 #274
230491 Zith
pls tip
pi_87754078
quote:
Op woensdag 20 oktober 2010 14:56 schreef knuppelhout het volgende:

[..]

ja ik ben vreselijk met dit soort dingen. ik kan het niet helpen, ik moet dan forums en marktplaats afstruinen ookal heb ik al lekkere koffie thuis...
maar de espresso is echt subliem uit dit apparaat.
Ja bij mij gaat het ook snel..
Jan-2009: plastic espressoding van 60EUR
maart-2009: Rancilio Rocky maler
aug-2009: Rancilio Silvia
dec-2009: Behmor koffiebrander
(toen kreeg ik vooral interesse in espresso/cappuccino kopjes en latte art - dus nieuwe investeringen gingen naar kopjes en kannetjes
maart-2010: Faema MPN grinder
Aug-2010: Macap MXA

had al lang een echt goede HX gekocht als ik er plaats voor had, het is wachten op een verhuizing hiervoor..
aug-2010

quote:
alleen melk schuimen lukt nog niet best. 2-hole stoomtip zit erop, op de silvia zat een 1hole. misschien dat ook de stoomboilerdruk niet hoog genoeg is ofzo? de manometer staat op 1.2-1.3 ongeveer. zou genoeg meoten zijn, toch?
je kan een 1-gat ding kopen voor 10 eur om te proberen ( http://www.vanpommeren.nl(...)at-dubbelwandig.html ) Of je kan een tandenstoker-punt in 1 van de gaatjes steken waardoor je maar 1 gat over houdt en kijken hoe dat gaat.

http://www.home-barista.c(...)formance-t14307.html
http://www.home-barista.c(...)x-duetto-t13311.html
http://www.home-barista.c(...)team-tip-t12077.html

[ Bericht 14% gewijzigd door Zith op 20-10-2010 15:18:22 ]
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_87888889
waar de silvia met blindfilter vooral een regen van sproeiende druppels opleverde is dit een van de eerste resultaten met mn Bazzar + blindfilter. De melange is Maximum Class, besteld via vanpommeren, en heel gebalanceerd en superveel mooie crema. bijna té veel...

voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
  † In Memoriam † zondag 24 oktober 2010 @ 13:24:45 #276
230491 Zith
pls tip
pi_87893725
Brandt van pommeren zelf?
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_87893864
niet dat ik weet, dit is een voovrverpakte. ik heb me laten vertellen dat ze zo regelmatig zendingen hiervan binnen krijgen dat het altijd vers is...de smaak is in ieder geval goed!
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
  † In Memoriam † zondag 24 oktober 2010 @ 13:30:49 #278
230491 Zith
pls tip
pi_87893987
Dan zal ik er wel eens naar kijken, heb goede voorbeeld melanges nodig want mijn eigen melanges zuigen :{
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_87929093
Ik ben nu al een tijdje opzoek naar een nieuwe bonenmolen voor mijn Ascaso Uno Prof.
De keuze is nu gevallen op 1 van deze 2:

Ascaso Steel -1 (54MM schijven 700rpm 250W motor)

Eureka Mignon Inox (50MM schijven 1350rpm 225W motor)

Misschien heeft iemand hier ervaring met 1 van deze machines?
Ik heb helaas nog geen winkel gevonden die ze allebei verkoopt :(
pi_87929758
Ik had altijd begrepen dat mbt het aantal toeren hoger niet beter is. Dan lijkt de Ascaso Steel beter in alle opzichten. Waarom eigenlijk geen macap MC4? Wat mij betreft beste kwaliteit in deze prijsklasse.
pi_87932166
De Ascaso Steel is op zich een goeie molen, alleen verstel je hem met een wormwiel. Verwacht dus niet snel te wisselen tussen espresso en cafetiere maling. Daar tegenover staat wel dat je je maling heel nauwkeurig kunt afstellen. Een ander nadeel is dat er vrij veel gemalen koffie achterblijft in het apparaat, maar dat is in deze klasse volgens mij onvermijdelijk. Met de Mignon heb ik geen ervaring, maar zoals underdoggy al zegt: toeren zeggen niet alles.
pi_87935121
quote:
Op maandag 25 oktober 2010 12:29 schreef Bigs het volgende:
De Ascaso Steel is op zich een goeie molen, alleen verstel je hem met een wormwiel. Verwacht dus niet snel te wisselen tussen espresso en cafetiere maling. Daar tegenover staat wel dat je je maling heel nauwkeurig kunt afstellen. Een ander nadeel is dat er vrij veel gemalen koffie achterblijft in het apparaat, maar dat is in deze klasse volgens mij onvermijdelijk. Met de Mignon heb ik geen ervaring, maar zoals underdoggy al zegt: toeren zeggen niet alles.
Verstellen met een wormwiel vind ik geen probleem aangezien ik me oude grinder hou voor filterkoffie.
MCAP M4 heb ik ook naar gekeken maar die is net weer een stukje duurder (helemaal in vergelijk met de ascaso) en ik vind hem eigenlijk niet echt mooi :@
pi_87952197
quote:
Op maandag 25 oktober 2010 11:15 schreef Underdoggy het volgende:
Ik had altijd begrepen dat mbt het aantal toeren hoger niet beter is. Dan lijkt de Ascaso Steel beter in alle opzichten. Waarom eigenlijk geen macap MC4? Wat mij betreft beste kwaliteit in deze prijsklasse.
idd: grotere maalschijven + l;ager toerental = gelijkmatigere maling, lagere temp en dus betere espresso
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
pi_88102615
Waarom begrijpt de Nederlandse horeca toch niets van Espresso? Bestel je een dubbele espresso: krijg je een grote koffiekop (20cl) met een waterig goedje. Bij een enkele espresso wordt het veel te grote kopje op menig plek ook al tot de rand gevuld (resultaat: iets dat meer op een lungo lijkt). Om nog maar niet te spreken over het smaakloze gedrocht dat voor een cappuccino doorgaat (waarschijnlijk een combinatie van de eerdergenoemde te grote en slappe espresso + slecht bewerkte melk).

Men, sinds ik thuis een espressoapparaat heb kan ik nergens koffie meer drinken :)
  vrijdag 29 oktober 2010 @ 13:18:07 #285
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_88102875
quote:
Op vrijdag 29 oktober 2010 13:10 schreef Bigs het volgende:
Waarom begrijpt de Nederlandse horeca toch niets van Espresso? Bestel je een dubbele espresso: krijg je een grote koffiekop (20cl) met een waterig goedje. Bij een enkele espresso wordt het veel te grote kopje op menig plek ook al tot de rand gevuld (resultaat: iets dat meer op een lungo lijkt). Om nog maar niet te spreken over het smaakloze gedrocht dat voor een cappuccino doorgaat (waarschijnlijk een combinatie van de eerdergenoemde te grote en slappe espresso + slecht bewerkte melk).

Men, sinds ik thuis een espressoapparaat heb kan ik nergens koffie meer drinken :)
Omdat Nederlanders het kritiekloos opdrinken en geen eisen stellen.
Als ik iedere ochtend een rij zie staan bij Starbucks voor een lauwe milkshake dan weet je toch hoe laat het is?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator vrijdag 29 oktober 2010 @ 13:41:18 #286
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_88103687
Ik denk dat ook 9 op de 10 Nederlanders gaat zeuren als er maar 30cc in het kopje zit en daar 2 euro voor betaald moet worden, dus wat doen ze: meer water ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_88103910
quote:
1s.gif Op vrijdag 29 oktober 2010 13:10 schreef Bigs het volgende:
Men, sinds ik thuis een espressoapparaat heb kan ik nergens koffie meer drinken :)
Ernstig inderdaad. In een café kijk ik altijd met argusogen naar de koffieprutser van dienst. Mede fijnproevers herkennen dit soort gedachten ongetwijfeld ook wel:

}:| Godver, ze hebben maar 1 :') molen. Die hebben ze waarschijnlijk vanochtend al gevuld met een dagvoorraad maling voor normale koffie, als ik een espresso bestel krijg ik gewoon een klein kopje koffie. Dan maar normale koffie bestellen... |:(

(Soms een lichtpuntje bij italiaanse restaurants: "ah, er staan 2 molens, een voor espresso en een voor normale maling. *) " Dat is dan ook meteen het punt waaraan je een goeie Italiaan herkent.... )

}:| :o Jezus, ja hoor. De portafilter ligt ernaast, dus die is koud. Hoe wil je zo ooit een warme kop koffie zetten? Dat wordt zure lauwe meuk.... Ik bestel wel een biertje :{w

:o :o :o FFUUUUU, ze zet de portafilter erin, en gaat eerst op dr gemak de koekjes en servetjes op schotels leggen. Wat is dat voor hersenloze trol, weet ze niet dat de koffie nu verbrandt tegen de hete doucheplaat. Grrmmbbllll.... o|O

Als ik de koffie dan krijg, moet er altijd eerst even worden geroerd, gevoeld en gesnuffeld. Hoe is de crema? Voelt het kopje warm, heet of lauw? Wordt dit een teleurstelling, wordt het mwâh, of krijg ik gewoon goeie koffie?

In al dat soort gevallen moet ik me inhouden om niet naar de bar te lopen, en zeggen; " Step aside, I'm a homebarista. Let me handle this thing, baby "

Ergernissen die ik vroeger nooit had. Het wordt er niet makkelijker op als je eenmaal weet hoe goede koffie smaakt... ;)
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  vrijdag 29 oktober 2010 @ 21:13:27 #288
298225 Dr.Bean
slow but mean..
pi_88120495
Klopt Gripper,

Als ik bij iemand op bezoek ben, en er wordt mij koffie aangeboden zeg ik vaak dat ik geen koffie drink.
Ben trouwens net gisteren naar Gaccia in Lelystad geweest. Mijn Classic deed het niet meer. Wat een geweldige service daar. Leuk bedrijf met lekkere rommelige structuur. Binnen een uurtje machine helemaal weer perfect en goede tips gekregen m.b.t. ontkalken enz.
Voor een paar tientjes was ik klaar, heb meteen extra onderdelen gekocht. Bij bestudering van de rekening bleek dat ze een aantal vervangen onderdelen niet eens berekend hadden.
Dat ik zelf brandde vonden ze leuk, maar de monteurs hadden er niks mee; kost veel te veel tijd. Ze drukken liever op een knopje en doen dan een bakkie.
  FOK!fotograaf vrijdag 29 oktober 2010 @ 22:11:22 #289
145146 Andyy
pi_88123245
Inmiddels klant van Simon Levelt en vandaag een melkklopper gescoord *O*
pi_88281758
Even een vraagje als koffien00b:
Werkt in combinatie met ?
Het is geel en staat in mijn ondertitel!
3DS friend code: 2191-7623-9035
pi_88281826
waarom zou dat niet werken?
"Those unforgettable days, for them I live"
pi_88281882
quote:
1s.gif Op woensdag 3 november 2010 12:03 schreef zquing het volgende:
waarom zou dat niet werken?
Omdat de koffie te fijn is, of iets anders waar ik niet aan denk.
Het is geel en staat in mijn ondertitel!
3DS friend code: 2191-7623-9035
  woensdag 3 november 2010 @ 12:07:45 #293
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_88281990
quote:
Op woensdag 3 november 2010 12:04 schreef Jesse_ het volgende:

[..]



Omdat de koffie te fijn is, of iets anders waar ik niet aan denk.
Eerder te grof
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † woensdag 3 november 2010 @ 13:02:03 #294
230491 Zith
pls tip
pi_88283671
quote:
7s.gif Op woensdag 3 november 2010 12:00 schreef Jesse_ het volgende:
Even een vraagje als koffien00b:
Werkt [ afbeelding ] in combinatie met [ afbeelding ]?
Cafetiere heeft grovere maling nodig dan filter. Dat gezegd hebbende zal het waarschijnlijk wel werken hoor, misschien wat meer gruis in je kopje en meer moeite de filter naar beneden te drukken.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  FOK!fotograaf woensdag 3 november 2010 @ 14:26:50 #295
145146 Andyy
pi_88286807
quote:
Op woensdag 3 november 2010 12:00 schreef Jesse_ het volgende:
Even een vraagje als koffien00b:
Werkt [ afbeelding ] in combinatie met [ afbeelding ]?
Ze hebben ook een grove maling (staat op de verpakking) maar ik zou douwe Egberts links laten liggen en echte koffie halen.
  woensdag 3 november 2010 @ 16:00:20 #296
5036 KrnKje
kleine typfout
pi_88290355

M'n Silvia wordt eindelijk aan haar zijde gestaan door de Compak K3.
Heeft even mogen duren, maar ik ben weer een beetje gelukkiger mens :)
Koken met Frank - Culinaire uitspattingen...
pi_88292323
Is dat een goede?
Ik weet het ook niet
  † In Memoriam † woensdag 3 november 2010 @ 17:56:04 #298
230491 Zith
pls tip
pi_88294625
quote:
1s.gif Op woensdag 3 november 2010 16:55 schreef Dunckie het volgende:
Is dat een goede?
In zn prijsklasse (250-350), zeker!
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_88297991
quote:
7s.gif Op woensdag 3 november 2010 12:00 schreef Jesse_ het volgende:
Even een vraagje als koffien00b:
Werkt [ afbeelding ] in combinatie met [ afbeelding ]?
Op het plaatje staat een pak DE grove maling, dus dat gaat wel werken. Heel bijzonder qua smaak is het natuurlijk niet, maar het is wel beter dan filterkoffie of Senseo :)
pi_88441850
Hoe vinden jullie trouwens de koffie bij een DE café?
  zondag 7 november 2010 @ 19:08:03 #301
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_88442027
quote:
2s.gif Op zondag 7 november 2010 19:01 schreef TheDutchHero het volgende:
Hoe vinden jullie trouwens de koffie bij een DE café?
Matig
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')